Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Παρόντες οι κληρικοί στο συλλαλητήριο του Συντάγματος κόντρα στον Ιερώνυμο


Ραντεβού στις 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα και στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία δίνουν οι κληρικοί της χώρας, κόντρα στη γραμμή του Αρχιεπισκόπου. Το πράσινο φως «άναψε» ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), ο οποίος αποφάσισε να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις «όσο και σε κάθε αυθόρμητη και άνευ σκοπιμοτήτων και κατευθύνσεων δυναμική και σθεναρή αντίδραση του λαού».

Η απόφαση των ιερέων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποκαλύπτει και το «ρήγμα» που έχει προκληθεί στους κόλπους της Εκκλησίας εξαιτίας του Σκοπιανού.

Μάλιστα, έρχεται λίγες ώρες πριν από την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κατά την οποία αναμένεται (εκτός απροόπτου) να επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα των διαδηλώσεων. Το εάν λειτουργήσει ή όχι ως «μοχλός» πίεσης έτσι ώστε να τοποθετηθούν επισήμως οι συνοδικοί ιεράρχες κατά ή υπέρ της συμμετοχής της Εκκλησίας στις κινητοποιήσεις μένει να το δούμε.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΚΕ αναφέρει ότι «ταυτίζεται απόλυτα» με την απόφαση της ΔΙΣ «διά της οποίας ξεκάθαρα απορρίπτεται το να δοθεί το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα αυτού για την ονομασία των Σκοπίων».

Ξεκάθαρα, ωστόσο, προβάλλει την αντίθεσή του στις απόψεις του Αρχιεπισκόπου για τα συλλαλητήρια. «Ο εφημέριος, ο απλός παπάς, ο οποίος είναι απόλυτα συνυφασμένος με τις ανάγκες του ποιμνίου του και καθημερινώς είναι δίπλα στις χαρές και τις λύπες των ενοριτών του, δεν είναι δυνατόν αυτή την κρίσιμη στιγμή που ο λαός ξεχύθηκε αυθόρμητα για να εκφράσει τη γνώμη του και τη διαμαρτυρία του για αυτό το μεγάλο εθνικό πρόβλημα να μην τον στηρίζει και να στέκεται αποκομμένος και μακριά από τους δίκαιους αγώνες των πνευματικών του τέκνων».

Στο δόγμα Σεραφείμ

Κατά των διαδηλώσεων τάχθηκε ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος λέγοντας (στον ΣΚΑΪ): «Δεν έχουμε δικαίωμα η Εκκλησία να οδηγούμε τον κόσμο στο πεζοδρόμιο».

Ο ιεράρχης πρόσθεσε: «Εγώ είμαι του δόγματος του Σεραφείμ, ο οποίος έλεγε “η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά πορεύεται”. Το “Μακεδονία” είναι μια άποψη που θίγει την εθνική μας συνείδηση, αν και θα μπορούσαμε να πούμε και στον Αρχιεπίσκοπο ότι πόσα χρόνια τώρα στην ονομασία είναι το σύνθετο με το “Μακεδονία” και επομένως έχουμε χάσει το τρένο».

Οσον αφορά στην άποψη του Αρχιεπισκόπου για τις κινητοποιήσεις, σχολίασε: «Εχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, δεν είμαστε παρακατιανοί, είμαστε πολίτες αυτής της χώρας».



ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ελεύθερος Τύπος 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου