Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Κατάσχεσαν από δισεκατομμυριούχο αρχαία που είχαν κλαπεί από Ελλάδα και Ιταλία



Ο δισεκατομμυριούχος Michael H. Steinhardt είδε τις εισαγγελικές αρχές να εισβάλλουν στο σπίτι του στο Μανχάταν. Δεν ήταν η πρώτη φορά που κομμάτια της συλλογής του θα έμπαιναν στο στόχαστρο των αρχών.

Αυτή τη φορά, στο πολυτελές διαμέρισμα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου στο Μανχάταν με θέα στο Σέντραλ Παρκ, βρέθηκαν αρχαία που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία. Και φυσικά κατασχέθηκαν.

Την υπόθεση φέρνουν στο φως οι New York Times. Έχει να κάνει με την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν Cyrus R. Vance Jr., να βρεί και να επιστρέψει στις πατρίδες τους αρχαία που έχουν κλαπεί και βρίσκονται στη Νέα Υόρκη!

Επικεφαλής των ερευνών από τον εισαγγελέα του Μανχάταν έχει τεθεί ο Μάθιου Μπογκντάνος. Είναι βοηθός εισαγγελέα και ειδικός μελετητής.

Οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών έγιναν τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο του Αμερικανού μεγιστάνα. Και όσα βρήκαν, κόβουν την ανάσα.

Ποιος είναι ο Michael H. Steinhardt
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Steinhardt είναι διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων και γνωστός φιλάνθρωπος. Συλλέγει έργα τέχνης από την αρχαία Ελλάδα εδώ τρεις δεκαετίες. Έχει στενούς δεσμούς με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Τόσο που μία από τις αίθουσες έχει πάρει το όνομά του.

Η εισβολή στο γραφείο και το διαμέρισμά του έγινε το απόγευμα της Παρασκευής. Ο ίδιος ο 77χρονος αρνήθηκε να σχολιάσει «για την ώρα». 


Τι βρέθηκε

Ανάμεσα στα αρχαία που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από το σπίτι και το γραφείο του Steinhardt ήταν ένα λευκό δοχείο του 5ου προ Χριστού αιώνα. Απεικονίζει μια σκηνή από κηδεία και μια νέα γυναίκα. Η αξία του είναι τουλάχιστον 380.000 δολάρια!

Φωτογραφία: Εισαγγελία Μανχάταν


Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φιγούρες προ-Κορινθιακού τύπου από τον 7ο π.Χ. αιώνα, που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια. Μαζί αξίζουν 250.000 δολάρια.

Τα άλλα κομμάτια είναι μια πήλινη μάσκα ενός αφρικανικού κεφαλιού του 4ου π.Χ. αιώνα, ένα κεφάλι κριαριού από τον 6 π.Χ. αιώνα, ένας αρύβαλλος, ένα δοχείο για λάδι ή άρωμα από τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα.

Φωτογραφία: Εισαγγελία Μανχάταν

Τα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 12 χρόνια, έναντι 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων σύμφωνα με τα εντάλματα.

Οι αρχές πιστεύουν πως (όπως και το ’15 όταν είχε ξαναβρεθεί στο στόχαστρο) ο Steinhardt αγόρασε τα αρχαία από Ελλάδα και Ιταλία από τους William and Lynda Beierwaltes, δυο συλλέκτες από το Κολοράντο. Οι οποίοι φέρονται να τα είχαν αγοράσει από τον Robin Symes, έμπορο αρχαιοτήτων στο Λονδίνο.

Η εισαγγελία του Μανχάταν έστειλαν φωτογραφίες των αντικειμένων στις αρχές της Ελλάδας και της Ιταλίας. Και ενημερώθηκαν πως υπάρχουν στοιχεία πως περίπου 10 από τα αντικείμενα που οι Beierwaltes πούλησαν στον Steinhardt είχαν κλαπεί.



Πηγή: New York Times, newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου