Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Καταγγελίες για κομματικές κρίσεις ανώτατων αξιωματικών στην ΕΛ.ΑΣ.


Ως «ρηχές», κομματικές της… Πλ. Κουμουνδούρου, που δημιουργούν «δύο Αστυνομίες» προσεταιρισμένες στα… άρματα ανώτατων αξιωματικών της αστυνομικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., χαρακτηρίζονται οι κρίσεις αξιωματικών του Σώματος, από πολιτικούς και αστυνομικούς κύκλους, με ό,τι δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία ενός τόσο νευραλγικού κρατικού μηχανισμού.

Διά της… περιφοράς υπογραφών συνεδρίασε το ΚΥΣΕA και με την υπ’ αριθ. 1/2018 απόφασή του, ύστερα από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, παρέτεινε τη θητεία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα, για ένα ακόμη έτος.

Από εκεί και έπειτα, ενώ υπήρχε η πρόθεση κάποιων «τομών» στον βαθμό των αντιστράτηγων, με τουλάχιστον 2-3 αποχωρήσεις, η παρέμβαση της… Πλ. Κουμουνδούρου φαίνεται να ήταν καταλυτική για τον περιορισμό τους σύμφωνα με τις κομματικές αποχρώσεις… Βέβαια σε αυτό συνηγόρησε η «ατολμία» για την αποστρατεία ενός αντιστράτηγου, η οποία αν αποφασιζόταν θα έθετε το δίλημμα επιλογής ανάμεσα σε δύο ομοβάθμους του για… μία θέση στην ιεραρχία, και θα συμπαρέσυρε κάποιους ακόμη στην αποστρατεία.

Με αυτή τη λογική όλα παρέμειναν στάσιμα έως τη θέση του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντώνη Μπάκα, ο οποίος πήρε το δρόμο της αποστρατείας, παρά την επιτυχημένη πορεία του σε θέσεις Ασφάλειας και κυρίως στη διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με σημαντικό έργο. Στη θέση τους παρέμειναν ο υπαρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Μιχαήλ Καραμαλάκης, η γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Χρήστος Δραγατάκης, ο οποίος φέρεται, χωρίς να είναι σίγουρο, να «μετακομίζει» στη θέση του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος. Τη θέση του επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, αν γίνει αυτή η αλλαγή, καταλαμβάνει ο Ανδρέας Αποστολόπουλος, μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ο οποίος προήχθη σε αντιστράτηγο, παρασύροντας στην αποστρατεία τον μέχρι πρότινος γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής Αλκιβιάδη Ασημακόπουλο, κάτι που γίνεται για 2η φορά στα αστυνομικά χρονικά από τη θέση του «Γαδάρχη», και τον προϊστάμενο του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής Γιώργο Κωτσάκη.

Τη θέση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να καταλαμβάνει ο μέχρι πρότινος διοικητής Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, ο οποίος παρέμεινε για τρίτη χρονιά υποστράτηγος, ενώ στην προηγούμενη θέση του «κάθεται» ο Γιώργος Ψωμάς, προϊστάμενος μέχρι χθες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και παλιός διοικητής της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Στη θέση του παραμένει ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Γιώργος Γιάννινας, ενώ προς αντικατάσταση είναι ο διοικητής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρότι οι κρίσεις υποστράτηγων και ταξίαρχων, όπως και οι τοποθετήσεις τους, φαινομενικά ήταν έτοιμες με αρκετές αποχωρήσεις, οι… λίστες της Πλ. Κουμουνδούρου, με τις αντιδράσεις των «κομμένων» αξιωματικών, προκάλεσαν την παράταση… Τελικά αργά χθες το βράδυ κρίθηκαν διατηρητέοι 12 υποστράτηγοι, ενώ αποστρατεύτηκαν 9.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου