Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Δέσμευση Καμμένου για «κωλοτούμπα» και των βουλευτών του για το Σκοπιανό


Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία», έναντι όλων, είναι η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για το όνομα των Σκοπίων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αυτή τη γραμμή είναι σύμφωνος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος φέρεται να δεσμεύτηκε στη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου ότι και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. θα πειθαρχήσουν στην απόφασή του.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε πρωτοβουλίες συναίνεσης με την προϋπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν η κυβέρνηση φέρει τη διακρατική συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ είναι ανοιχτό ζήτημα -αναλόγως του κλίματος που θα διαμορφωθεί- η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από την οποία θα προκύψει αδιέξοδο.

Εχοντας διασφαλίσει το «οκ» Καμμένου και υπολογίζοντας ότι ΚΚΕ και Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσουν μια συμφωνία που θα πάει στη Βουλή με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» έναντι όλων), η κυβέρνηση δουλεύει για να προκαλέσει και να αναδείξει εσωτερικό πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Με στοχευμένες διαρροές για διαφωνία «καραμανλικών» – «μητσοτακικών» εντός της Ν.Δ., μέχρι και τη διαρροή σεναρίων περί πρόθεσης Βορειοελλαδιτών βουλευτών της Ν.Δ. να δημιουργήσουν νέο κόμμα, στα δεξιά της Ν.Δ., αν η συμφωνία περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για το νέο όνομα των Σκοπίων.

Από την άλλη πλευρά, από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν φωνές που εκφράζουν φόβους ότι, με δεδομένη την πίεση των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ να πιέζει τα Σκόπια και όχι την Αθήνα, η εικόνα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση δεν είναι καλή για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια δίνεται στις 17 Ιανουαρίου που είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια ενώ στις 19 του μήνα στη Νέα Υόρκη είναι προγραμματισμένες οι πρώτες συναντήσεις των εκπροσώπων Ελλάδας και Σκοπίων, υπό τον ΟΗΕ.

Σικέ το… μασάζ

Αύριο η κυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο «σκούπα» για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπουργών με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν για να πειστούν να ψηφίσουν τις κρίσιμες διατάξεις. Πρόκειται για το πολυπαιγμένο και σικέ «μασάζ» στους βουλευτές που αφορά κυρίως τη δημιουργία εντυπώσεων έναντι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι βουλευτές πιέζουν πριν ψηφίσουν και η κυβέρνηση… ακούει. Ακόμα και αν υπάρξουν λεκτικές διαφωνίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -και εν όψει ανασχηματισμού που αναμένεται σύντομα- δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. «Δεν θα υπάρξει μεγάλη πολιτική δυσκολία», προέβλεψε εξάλλου -χωρίς δυσκολία- χθες ο κ. Τζανακόπουλος για την ψηφοφορία που αναμένεται. Στη σύσκεψη με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβουν μέρος οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Χουλιαράκης και Αλέξης Χαρίτσης.

Η κυβέρνηση θα επιμείνει και από το βήμα της Βουλής στο… παραμύθι πως πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση που κλείνει χωρίς νέα μέτρα, εφόσον έχει ψηφίσει προκαταβολικά όλα τα μέτρα που της ζητήθηκαν ως το 2021, αλλά και έχει δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις για επιτήρηση ως το 2060. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου «σκούπα» περιλαμβάνονται η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη στο Δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία), οι αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιών (συμμετοχή του 50%+1 των ενεργών μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων), οι ρυθμίσεις στα κλειστά επαγγέλματα, η νομική δέσμευση για επιτάχυνση της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 αν τον Μάιο δεν βγαίνει ο Προϋπολογισμός, καθώς και το μαχαίρι στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων (μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια). Αλλαγές θα υπάρξουν και στο νόμο Κατσέλη προκειμένου να διευκολυνθεί η αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου