Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Σοκ και αμηχανία στο Μαξίμου για το συλλαλητήριο: Ποντάρουν στον διχασμό όταν έρθει το Σκοπιανό στη Βουλή



Σοκ και αμηχανία επικρατεί στην κυβέρνηση μετά το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και το κλίμα έντασης και διχασμού που κυριάρχησε.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεn θεωρεί πως ανατρέπεται ο σχεδιασμός με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει ότι ποντάρει στην υπερψήφιση ενδεχόμενης συμφωνίας γiα το όνομα των Σκοπίων από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρεώσει στην αντιπολίτευση -και ιδιαιτέρως στη Νέα Δημοκρατία- τακτικές μικροπολιτικής και διχασμού, εξαντλώντας τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης, παρά το γεγονός ότι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χθες βρέθηκαν και παράγοντες που υποστηρίζουν ανοικτά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική έναντι της αντιπολίτευσης και θα ακολουθήσει βήματα ενημέρωσης των άλλων κομμάτων μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία στο παρασκήνιο.

Επιχειρώντας να υποβαθμίσει το ρήγμα που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η συζήτηση για το Σκοπιανό και προσποιούμενος ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα δεδηλωμένης επί της ουσίας, υποστήριξε ότι ακόμα και αν δεν ψηφίσει ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επειδή θα ψηφίσουν βουλευτές από άλλα κόμματα. «Οι κυβερνήσεις πέφτουν αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μη γελιούνται ορισμένοι», είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Εθνος της Κυριακής, ενώ για τον κ. Καμμένο είπε ότι «έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη λύση την οποία η κυβέρνηση θα έκανε αποδεκτή, λέγοντας: «Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή Ιστορία άλλων λαών» και συμπλήρωσε: «Είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού» και υποστήριξε ότι «αν θέλουμε να βρούμε μια λύση βιώσιμη, οφείλουμε να την αναζητήσουμε σε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων. Πρέπει και οι δυο πλευρές να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με ρεαλισμό αλλά και με σοφία».

Την ίδια στιγμή που ο ίδιος κατηγορείται ότι άνοιξε ένα εθνικό ζήτημα χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία στο εσωτερικό, υπό την έντονη πίεση του διεθνούς παράγοντα και προκειμένου να διχάσει την αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας «προειδοποιεί» πως «όσοι παίξουν παιχνίδια δημαγωγίας και λαϊκισμού με γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, στο τέλος θα καούν».

Λίγες ώρες πριν από το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με συλλαλητήρια». Δήλωσε ότι ο ίδιος είναι «μισός Μακεδόνας», κάλεσε ωστόσο την κοινή γνώμη που αντιδρά «να εκτιμήσει νηφάλια το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει», υποστηρίζοντας ότι «η μη λύση το υπονομεύει».



Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου