Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κούρεμα έως 90% σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια


Μετά τη Eurobank, η οποία ήταν και η πρώτη από τις συστημικές, που αποφάσισε να απευθύνει μαζικό κάλεσμα στους πελάτες της, για να τακτοποιήσουν παλαιότερες οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, τη… σκυτάλη φέρεται να λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες περισσότεροι από 180.000 δανειολήπτες της αναμένεται να γίνουν αποδέκτες επιστολών, βάσει των οποίων θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, πετυχαίνοντας haircut έως και 70% της αρχικής οφειλής (πέριξ του 90% εάν συμπεριληφθούν τόκοι και λοιπές εξολογιστικές χρεώσεις). «Πρόκειται για τα δάνεια, που έχουν ήδη “πακεταριστεί”, για να πουληθούν στο fund, το οποίο και θα πλειοδοτήσει στη σχετική διαδικασία», σχολιάζουν τραπεζικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ πουλά κόκκινα δάνεια, ύψους δύο δισ. ευρώ. Το «project Earth», όπως αποκαλείται, περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών, τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις. Πρόκειται, ουσιαστικά, για οφειλές από καταναλωτικά και κάρτες (1,1 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), καθώς και από δάνεια, που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (ελεύθερους επαγγελματίες), συνολικού αρχικού κεφαλαίου δύο δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, στον ισολογισμό της ΕΤΕ εξακολουθεί να εμφανίζεται το ένα εκατ. ευρώ, με τις αντίστοιχες προβλέψεις, ωστόσο, να «αγγίζουν» το 90%, ενώ το υπόλοιπο ποσό έχει διαγραφεί λογιστικά. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα επτά χρόνια. Ως σύμβουλος πώλησης ενεργεί η Morgan Stanley και η συναλλαγή υπολογίζεται ότι θα έχει «κλείσει» μέσα στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Να ξεπεράσουν την τιμή πώλησης που «έπιασε» η Eurobank με την Intrum προσδοκούν στην Εθνική Τράπεζα, βασίζοντας την αισιοδοξία στην… ποιότητα του προς πώληση χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, σε αντίθεση με την Eurobank, η οποία πούλησε στο 3% μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με μέση καθυστέρηση στην 10ετία, η ΕΤΕ διαθέτει δάνεια, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης των οποίων δεν ξεπερνά την επταετία.

Οπως προκύπτει από ειδική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), πάντως, «ακόμη και στο επίπεδο μιας πολύ χαμηλής τιμής, της τάξεως του 3% της ονομαστικής αξίας των ανοιγμάτων, οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαθέσουν το 64,7% του συνόλου των καταγγελμένων και σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών επιχειρηματικών και καταναλωτικών απαιτήσεων, ήτοι ποσό αθροιστικά 29,8 δισ. ευρώ, χωρίς ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) να υποχωρήσει κάτω από το 12,5%».

Στην… ουρά και οι υπόλοιπες συστημικές

Σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων αναμένεται να προχωρήσουν προσεχώς και οι υπόλοιπες συστημικές. Βάσει νόμου, άλλωστε, είναι υποχρεωμένες να εξαντλήσουν τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης με τους δανειολήπτες, προτού προβούν σε πωλήσεις. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η Πειραιώς έχει δεσμευθεί να βγάλει προς πώληση δύο πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αξίας δύο δισ. ευρώ, ενώ στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η ονομαστική αξία τού προς πώληση χαρτοφυλακίου της Alpha Bank.

Οσον αφορά στο δεύτερο πακέτο, που ετοιμάζει να διαθέσει η Eurobank, υψηλόβαθμο στέλεχός της τόνιζε στον «Ελεύθερο Τύπο» πως μέχρι στιγμής ένα 10% εκ των δανειοληπτών έχει προχωρήσει σε ρύθμιση. «Το περιθώριο εκπνέει περί τα μέσα Φεβρουαρίου, άρα θεωρούμε πως προσεχώς θα υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι», προσέθετε χαρακτηριστικά.



Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου