Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Ελλάδα - Βενεζουέλα χέρι χέρι στη μείωση πλούτου την τελευταία 10ετία



Από το 2007-2017 η χώρα μας έχασε το 37% του πλούτου της - Στον αντίποδα το Βιετνάμ που κατέγραψε άνοδο... 210% - Αναλυτικά όσα αποκαλύπτει έρευνα.

Τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου παρουσιάζει η χώρα μας τη δεκαετία 2007-2017, μετά τη Βενεζουέλα, «πετυχαίνοντας» ακόμη μια αρνητική πρωτιά, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών New World Wealth σε συνεργασία με την Visual Capitalist.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί μέσα σε μια δεκαετία, η Βενεζουέλα έχασε το 48% του πλούτου της ενώ η Ελλάδα, στη δεύτερη θέση της λίστας, έχασε το 37%.

Στην ίδια κατάταξη, ακολουθούν κι άλλες χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου που επλήγησαν βαριά από την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2008 και την κρίση χρέους, όπως η Ιταλία που μοιράζεται με την Ισπανία την την τρίτη θέση με απώλεια πλούτου 19%, ενώ ακολουθούν  η Νορβηγία με 17% (γεγονός που οφείλεται στη μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου), η Πορτογαλία με 13%, ενώ και η Γαλλία φιγουράρει στην εν λόγω κατάταξη με μείωση πλούτου κατά 11%.

Ακολουθούν οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου τη δεκαετία 2007-2017


Στον αντίποδα βρίσκεται το Βιετνάμ, που αναδύεται ως κόμβος για την παγκόσμια βιομηχανία. Η ασιατική χώρα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πλούτου την τελευταία 10ετία, καθώς κατέγραψε άνοδο... 210%. Επιπλέον, η αγορά πλούτου του Βιετνάμ αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω κατά 200% την επόμενη 10ετία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Πού οφείλεται όμως αυτή εκτόξευση; Στην άνοδο του πλούτου των υπερ-πλούσιων που ζουν στη χώρα. Αυτοί ορίζονται ως τα άτομα με επενδύσιμα assets που ανέρχονται σε τουλάχιστον 30 εκατ. δολάρια, εξαιρουμένων των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της ακίνητης περιουσίας, όπως κύρια κατοικία και διαρκή αύξηση 320% στον αριθμό τους το διάστημα 2000 - 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Wealth Report της Knight Frank.

Παράλληλα, το Βιετνάμ γρήγορα έγινε ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές. Η παραθαλάσσια πόλη του Βιετνάμ Da Nang για πρώτη φορά το 2018 κέρδισε μια θέση στη λίστα του  «Live and Invest Overseas» με τα 10 καλύτερα μέρη για να ζει κανείς.

Κλειδί για την επιτυχία του Βιετνάμ στις ξένες άμεσες επενδύσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το χαμηλό εργατικό κόστος σε συνδυασμό με το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό.

Στα αρνητικά του, το ότι παραμένει μια καθεστωτική χώρα, όπου η εξουσία μάλιστα ασκείται πολύ αυταρχικά, με τα συνδικάτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Κϊνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου, ενώ ο αριθμός των εξαιρετικά πλούσιων πολιτών στην αχανή χώρα της Ασίας αυξήθηκε κατά 281% την περίοδο 200-2016.




Πηγή : newmoney.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου