Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Από τις τράπεζες στα… μελίσσια: Αντιεξουσιαστής εξολόθρευσε 55 εκατ. μέλισσες!



Ο 49χρονος αντιεξουσιαστής ληστής τραπεζών λήστευε… μέλι και «θανάτωσε» 55.000.000 μέλισσες!

Το νέο και σύγχρονο λογισμικό ταυτοποίησης αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών τον «συνέλαβε» στις 5 Δεκεμβρίου για εννέα ένοπλες ληστείες τραπεζών (ακόμη και τρεις την ίδια μέρα), τη χρονική περίοδο 2002-2009, με συνολική λεία περίπου 280.000 ευρώ.

Μετά τη ληστρική του δράση φαίνεται να έγινε… ορειβάτης και εκτροφέας-εκπαιδευτής αλόγων στη Μαγνησία. Μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του, στις 12 Δεκεμβρίου, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας σχημάτισαν δικογραφία εις βάρος του για εμπρησμό, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, φθοράς και ζωοκτονίας. Ο 49χρονος κατηγορείται για 21 περιπτώσεις κλοπών μελιού από κηρηθροφορείς στους ορεινούς όγκους της Οίτης, Γκιώνας, Βαρδουσίων και Πηλίου, από τις 20 Μαΐου 2015 έως και 25 Αυγούστου 2017.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη δικογραφία, πετούσε τα μελίσσια σε γκρεμούς ή τα έκαιγε, με στόχο την συγκάλυψη της κλοπής του μελιού. Αυτή η πτυχή της παράνομης δράσης του αναδείχθηκε από τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, κυρίως στις περιοχές του Βροντού Πιερίας και Αγιάς Λάρισας. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο 49χρονος είχε καταστρέψει 1.135 μελισσοσμήνη, θανατώνοντας 55.000.000 μέλισσες. Η οικονομική ζημιά που προκάλεσε στους παραγωγούς υπολογίζεται στις 287.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε νοικιασμένα αυτοκίνητα με τα οποία έφτανε στη Στερεά και τη Θεσσαλία, για να προβεί στην κλοπή του μελιού.

Σε αγροικία που είχε στον Κάτω Μπράλο Φθιώτιδας και στο Παντείχι Χαλκίδας Ευβοίας οι αστυνομικοί μεταξύ άλλων βρήκαν και κατάσχεσαν έναν ασύρματο, αντίγραφα δικογραφίας του 49χρονου, 28 μπουφάν, 14 ποδήλατα, δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Ο 49χρονος έχει απασχολήσει τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές από το 1993 τουλάχιστον. Εχει συλληφθεί και καταδικαστεί για διακεκριμένες φθορές σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού, παράνομη οπλοφορία, κλοπές και ένοπλες ληστείες σε καταστήματα (1999, 2001, 2010), ενώ έχει φυλακιστεί σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα για συνολικά πέντε χρόνια.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ελεύθερος Τύπος


Ελληνικές βόμβες πέφτουν στην Υεμένη από το 2015



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η Ελληνική πλευρά είχε προχωρήσει σε πώληση 1000 βομβών τύπου ΜΚ-82 από την 115 πτέρυγα μάχης στη Σούδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 13-5-2015.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η Ελληνική πλευρά είχε προχωρήσει σε πώληση 1000 βομβών τύπου ΜΚ-82 από την 115 πτέρυγα μάχης στη Σούδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 13-5-2015. 

Σημειώνεται πως για την συγκεκριμένη αποστολή δεν υπήρχε καμία σύμβαση ούτε και σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Την ίδια ημέρα τα ΗΑΕ κάνουν δωρεά ανταλλακτικών στο Πολεμικό Ναυτικό ίση με την αξία 700 βομβών. 

Σύμφωνα με την αγοραία αξία τους πρόκειται για ένα ποσό της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ. 

Τον Νοέμβριο του 2015, εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ η συγκεκριμένη πώληση ενώ στις 15-12-2016 πληρώνεται από την πλευρά των ΗΑΕ σε λογαριασμό του ΓΕΑ η αξία 300 βομβών που εκκρεμούσε από το 2015.

Στη συνέχεια υπήρξε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες κατασκευάζουν τις συγκεκριμένες βόμβες και σε κάθε περίπτωση πρέπει να εγκρίνουν την μεταπώλησή τους σε τρίτο μέρος και στις 9-4-2017 υπάρχει συμφωνία και σχετική έγκριση της διαδικασίας. (σ.σ 23 μήνες μετά την αρχική μεταφορά τους στα ΗΑΕ). 

Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε καθώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν «spotters» δηλαδή ένα σώμα παρατηρητών που καταγράφει τι πέφτει σε εμπόλεμες περιοχές από βόμβες, οι οποίοι στην περίπτωση των Ελληνικών βλημάτων βρήκαν συριακούς αριθμούς στην Υεμένη για τους οποίους δεν υπήρχε καμία δήλωση για πώληση στα ΗΑΕ.

Τα περίεργα σημεία της συναλλαγής 

1.Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε με 8 μήνες καθυστέρηση τη σύμβαση 
2.Το αντίτιμο μοιράστηκε σε ναυτικό και αεροπορία κάτι το οποίο είναι ασυνήθιστο 
3.Η τυπική έγκριση δόθηκε από τις ΗΠΑ 23 μήνες μετά την πώληση 



Πηγή: skai.gr


Οι συνεπιβάτες των μοτοσυκλετών κινδυνεύουν περισσότερο από τους οδηγούς τους



Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ, οι συνεπιβάτες των μοτοσυκλετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι φοράνε πιο σπάνια κράνος από τους οδηγούς.

Οι ερευνητές εξέτασαν ένα σύνολο ατυχημάτων στην άσφαλτο από το 2007 έως και το 2010, στα οποία ενεπλάκησαν περίπου 80.000 οδηγοί μοτοσυκλετών και 6.000 συνεπιβάτες. Τα 2/3 των οδηγών στα ατυχήματα αυτά φορούσαν κράνος, ενώ μόλις το 57.7% των επιβατών έκαναν το ίδιο.

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός που υπέστησαν οι οδηγοί αλλά και οι επιβάτες ήταν οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις: Το 40% των συνεπιβατών τραυματίστηκε στο κεφάλι, ποσοστό που περιορίζεται στο 36% για τους ίδιους του οδηγούς. 

Ωστόσο, ακόμη και αν φοράνε κράνος οι επιβάτες, εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους οδηγούς μοτοσυκλετών. Στα ατυχήματα, το 36% των επιβατών που φορούσαν κράνος τραυματίστηκαν, ενώ από τους οδηγούς το 31%.

«Πιστεύουμε πως σε κάποια ατυχήματα, ο επιβάτης έχει περισσότερες πιθανότητες να εκτοξευθεί μακριά από το όχημα», δηλώνει ο Δόκτωρ Tyler Evans από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Indiana στην Indianapolis. «Κάτι τέτοιο αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού στον εγκέφαλο, διότι το κράνος δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν μιλάμε για μεγάλες ταχύτητες στην άσφαλτο», προσθέτει ο Evans.

Οι οδηγοί ίσως να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο διότι κάθονται πίσω από τον ανεμοθώρακα της μηχανής και στηρίζονται ταυτόχρονα το τιμόνι της, σε αντίθεση με τους επιβάτες, των οποίων η θέση είναι πολλές φορές ελαφρώς ανυψωμένη από αυτή των οδηγών και δεν έχουν παρά μόνο τον μπροστινό τους για να κρατηθούν.

«Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πως επειδή ο επιβάτης κάθεται ακριβώς πάνω από τον πίσω τροχό, έχει και περισσότερες πιθανότητες να εκτοξευθεί σε περίπτωση ατυχήματος και να καταλήξει με εγκεφαλικά και αυχενικά τραύματα», είπε ο Evans. «Οι οδηγοί βρίσκονται στην πλεονεκτική θέση να βλέπουν απευθείας τι συμβαίνει μπροστά τους και έτσι μπορούν να αντιδράσουν γρηγορότερα σε αντίθεση με τους επιβάτες πίσω τους».

Το αλκοόλ έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την έρευνα.

Λιγότεροι από τους μισούς επιβάτες και οδηγούς φορούσαν κράνος όταν βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Συγκεκριμένα, το 42% και το 49% από αυτούς αντίστοιχα.

Στόχος της έρευνας δεν ήταν να αποδείξει το πώς και το αν το κράνος ή η θέση που κάθεται κάποιος στη μοτοσυκλέτα καθορίζουν το αν θα υποστεί κάποιο τραύμα.

Ο Jacob Sunshine από το Πανεπιστήμιο στη Ουάσιγκτον δήλωσε: «όπως και να έχουν τα πράγματα, βλέπουμε πως το κράνος σώζει ζωές. Το κυριότερο που μας διδάσκει αυτή η έρευνα είναι ότι, σε περίπτωση ατυχήματος, το κράνος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης στο κεφάλι και τον αυχένα όχι μόνο στους οδηγούς, αλλά και τους επιβάτες. Η μοτοσυκλέτα θεωρείται ως ένα λιγότερο ασφαλές όχημα από τα υπόλοιπα, γεγονός που καθιστά τη χρήση του κράνους απαραίτητη, όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες έρευνες στο παρελθόν», τόνισε ο Sunshine.




Πηγή: Reuters       Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο Χούλιο Μπόρχες : Ο Μαδούρο θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία


Σε μια τελετή γεμάτη συγκίνηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βράβευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, με το Βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης.

Με τρεμάμενη φωνή ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα (πολιτικός κρατούμενος που κατάφερε να αποδράσει και κατέφυγε στην Ισπανία) και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες, αφιέρωσαν το βραβείο στους «νεκρούς από τις ειρηνικές διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι στο Καράκας».

Αίσθηση προκάλεσε η στάση των ευρωβουλευτών της Αριστεράς, οι περισσότεροι από τους οποίους απείχαν από την βράβευση, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, όσες φορές οι ευρωβουλευτές σηκώθηκαν να χειροκροτήσουν τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, παρέμενε επιδεικτικά καθισμένος στη θέση του χωρίς να χειροκροτήσει. Τη στάση των ευρωβουλευτών της Αριστεράς επέκριναν αμέσως μετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευρωβουλευτές από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η διεθνής πίεση

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες, στη συνέντευξη που έδωσε στον Ελεύθερο Τύπο, υποστηρίζει ότι «ο Μαδούρο δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την εξουσία», ενώ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει ότι πρέπει να ψηφιστούν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση «για να πιεστεί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δεχθεί τους κανόνες της Δημοκρατίας».

Με δεδομένο ότι ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές, πριν από μια εβδομάδα, δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια δημοκρατική και ειρηνική διέξοδος στην κρίση της Βενεζουέλας;

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόθεση του Νικολάς Μαδούρο είναι να μην εγκαταλείψει την εξουσία. Κάτω από καμία προϋπόθεση. Εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, να προκαλέσουμε μια πίεση, μέσα και έξω από τη χώρα. Να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς αυτής της διεθνούς πίεσης, έτσι ώστε η κυβέρνηση να αναγκαστεί να βρει μια λύση για τη χώρα. Δεν το θέλει και δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την εξουσία. Για αυτό το λόγο επιδιώκουμε να βρούμε τρόπους πίεσης ώστε να αναγκαστούν να ακολουθήσουν μια διαδικασία δημοκρατική. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό.

Ποια είναι η διέξοδος, λοιπόν;

Τους επόμενους μήνες ξεπροβάλλει ένα μικρό παράθυρο που είναι οι προεδρικές εκλογές. Σήμερα στη Βενεζουέλα δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις για μια δίκαιη εκλογική διαδικασία. Δεν υπάρχουν. Πρέπει να τους αναγκάσουμε να υπάρξουν.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί της Αριστεράς, ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης, που στηρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό. Πιστεύω ότι οι αξίες που μοιράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είναι η Δημοκρατία, διευρύνονται και όταν η Ελλάδα διαπιστώσει ότι αυτό δεν είναι ένα ιδεολογικό πρόβλημα μιας αριστερής κυβέρνησης που χάνει τους ιδεολογικούς της συμμάχους, αλλά ότι είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας, πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλάβει -όπως το έχουν κάνει όλες οι χώρες- ότι πρέπει να ψηφιστούν μέτρα από την Ε.Ε. για να πιεστεί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δεχθεί τους κανόνες της Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή ο Μαδούρο παραμένει ένας πρόεδρος με μεγάλη δύναμη;

Πιστεύω ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν είναι ένας δυνατός πρόεδρος. Το αντίθετο, πιστέψτε με. Είναι ένας πρόεδρος τόσο αδύναμος, που το μόνο που του απομένει είναι η ωμή βία. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει πιο αδύναμος άνθρωπος από έναν πρόεδρο ο οποίος το μόνο μέσο που διαθέτει είναι η ωμή βία, η καταπίεση, οι διώξεις και ο φόβος. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Μαδούρο που είπε ότι θα πάψει να είναι νόμιμο το κόμμα μου αλλά και το κόμμα του Αντόνιο Λεντέσμα, επειδή δεν συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές.

Τι επιδιώκει τώρα η αντιπολίτευση;

Εμείς πρέπει να συμβάλλουμε έτσι ώστε αυτή η πολιτική κρίση να μετατραπεί σε μια διεθνή και κοινωνική κρίση. Η χώρα τώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει ο Μαδούρο, όπως είναι ο υπερπληθωρισμός. Για να καταλάβετε, μόνο στον τομέα των τροφίμων φέτος ο χρόνος θα κλείσει με πληθωρισμό 2.000%. Ο κατώτατος μισθός ενός Βενεζουελάνου είναι 5 δολάρια το μήνα!

Το σύστημα του Μαδούρο, που ουσιαστικά είναι μια αναπαραγωγή του κουβανικού μοντέλου, έχει προκαλέσει μια κοινωνική έκρηξη. Εμείς πρέπει να καταφέρουμε με τη δύναμη του λαού, με τη δύναμη της διεθνούς κοινότητας, με τη δύναμη του κόσμου που θέλει αλλαγή, να υπάρξουν δημοκρατικοί κανόνες για τις εκλογές, που σήμερα δεν υπάρχουν, έτσι ώστε να υπάρξουν καθαρές προεδρικές εκλογές το 2018.


ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο Στρασβούργο: ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ελεύθερος Τύπος 


Ο Συριζαίος ειδικός γραμματέας ιθαγένειας αμφισβήτησε την γενοκτονία των Ποντίων



Την έντονη αντίδραση των Ποντίων προκαλούν οι απόψεις του νέου Ειδικού Γραμματέα Ιθαγένειας, ιστορικού Λάμπρου Μπαλτσιώτη, που αμφισβητεί τη Γενοκτονία των Ποντίων και εξισώνει τις σφαγές στον Πόντο και τη Μικρά Ασία από τους Τούρκους με «τις σφαγές της μειονότητας» στην Τσαμουριά.

«Πιθανόν ο κ. Μπαλτσιώτης δεν έχει υποστεί κάτι στην οικογένειά του και το καταλαβαίνω να μην δίνει βάση. Και να έχουν έναν τρόπο, έτσι, αριστερίστικο και να θεωρούνται ότι είναι διεθνιστές. Εμείς μπορούμε να τους πούμε τι σημαίνει ο όρος γενοκτονία. Υπάρχουν πράγματα που υπέστησαν οι Πόντιοι, οι πρόγονοί μας, όπως τον αναγκαστικό εκτοπισμό, τις κακουχίες, τα βασανιστήρια, την πείνα, τη δίψα, τις λευκές πορείες θανάτου» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή «Εντός ΘΕΜΑτος», με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης κάλεσε από την κυβέρνηση να πάρει θέση και, αν η άποψή της είναι διαφορετική από αυτήν που εκφέρει ο κ. Μπαλτσιώτης ή κάποιοι υπουργοί, τότε να τους απομακρύνει.

«Αν ο κ.Τσίπρας μιλάει για γενοκτονία, γίνονται μέσα στη Βουλή εκδηλώσεις για τη γενοκτονία και από την άλλη βγαίνουν εκπρόσωποί τους και λένε άλλα, άρα διαφωνούν, τότε δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτές τις θέσεις. Το πρόβλημά μας δεν ήταν ο κ. Φίλης. Και ο σημερινός υπουργός (Γαβρόγλου) την ίδια τακτική ακολουθεί. Και ο πρώην, ο κ. Μπαλτάς, ήταν αυτός που αφαίρεσε την εξεταστέα ύλη από τα βιβλία της Γ' Λυκείου. Το πρόβλημά μας δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αν ο κ. Μπαλτσιώτης ή οι υπουργοί διαφωνούν με αυτό, δεν έχουν λόγο να έχουν αυτές τις θέσεις. Αλλά θα πρέπει να πάρει θέση η ίδια η κυβέρνηση που τους τοποθετεί» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ποντίων.



Πηγή : protothema.gr


Άγριο κράξιμο στον Τσίπρα στο υπουργείο Μακεδονίας «Φεύγεις σαν κλέφτης», του φώναζαν



«Φεύγεις σαν κλέφτης», φώναζαν προς τον πρωθυπουργό, όπως αναφέρει το thestival.gr

Με αποδοκιμασίες και γιουχαρίσματα  αποχαιρέτισαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε κρυφά σαν κυνηγημένος από το υπουργείο Μακεδονίας προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των συμβασιούχων. "Φεύγεις σαν κλέφτης", φώναζαν προς τον πρωθυπουργό.

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες του thestival.gr:




«Βόμβα» Βούτση: Οι θεσμοί ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά



Αποκαλύψεις που θα συζητηθούν έκανε ο πρόεδρος της Νίκος Βούτσης. Μίλησε για «κυοφορία αντιΣΥΡΙΖΑϊκου μετώπου» που συγκροτείται «με την συνδρομή συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων» επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι Θεσμοί που ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά, «σήμερα για τους δικούς τους λόγους στηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην σταθερότητα της χώρας»

«Δεν αντιλαμβάνεστε το ιστορικό σας λάθος. Ότι το success story του 2014 αποδομήθηκε και ανατράπηκε από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς σας θεσμικούς εταίρους. Πιστεύετε ότι η πορεία ανατράπηκε το 2014 από κάποιους που κορόιδεψαν τον λαό» είπε ο πρόεδρος της Βουλής για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο: «Οι Θεσμοί σήμερα για δικούς τους λόγους υποστηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην σταθερότητα της χώρας».


Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην τροπολογία για τις απεργίες λέγοντας ότι «το μέτρο δεν είναι δικής μας έμπνευσης. Δεν θα θέλαμε να επιβληθεί αλλά δεν συνιστά κατάργηση των απεργιών. Δεν είναι θετικό μέτρο. Είναι αυτό όμως» έσπευσε όμως να επισημάνει ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν ενταθεί και η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει περιοριστεί.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε τις θετικές δράσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, επιφύλαξε αιχμές για τις πρωτοβουλίες που αφορούν την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

«Τακτοποίηση» του τοπίου στα media
«Τακτοποίηση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Κάποια στιγμή θα γίνει. Θα γίνει εναντίον όσων βάζουν τρικλοποδιές» είπε αρχικά για να προσθέσει «Θα μου πείτε: «και τι έγινε; Θα αλλάξει το τοπίο και θα φύγουν τα συμφέροντα;». Καλύτερα να μη μιλήσω. Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βούτσης ξεκινώντας την τοποθέτησή του κάλεσε την αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τον «πολιτικό επαρχιωτισμό» και να μελετήσουν «το μεγάλο κάδρο» όπως διαμορφώνεται με τις διεθνείς εξελίξεις. Μεταξύ αυτών των εξελίξεων δε, ενέταξε και τις πρόσφατες δηλώσεις για το προσφυγικό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ, τον οποίο αποκάλεσε Τασκ.

«Αντί αμηχανίας που προκαλεί η έλλειψη στρατηγικής βλέπουμε από την αντιπολίτευση να επιστρατεύει κρεσέντο καταστροφολογίας. Κυοφορείται ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο πάνω σε σαθρά υλικά. Οι εμπνευστές του θα διαψευστούν. Οι δυνάμεις εργασίας, οι πνευματικές, κοινωνικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται τις σκοπιμότητες» είπε ο πρόεδρος της Βουλής για να συνεχίσει: «Οι δυνάμεις αυτές θα θα συμβάλουν για την διαμόρφωση στην μεταμνημονιακή εποχή εθνικών ηγεμονικών δυνάμεων».

Σε άλλο σημείο ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. «Πιστεύω ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης μπαίνουμε σε μια φάση προοδευτική διεξόδου» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος αναφέροντας «δειγματοληπτικά» όπως είπε τα αντίμετρα της κυβέρνησης σημείωσε μεταξύ άλλων και την μείωση της ανεργίας για να παραδεχθεί «βεβαίως είναι πρόβλημα οι μορφές εργασίας αλλά είναι πρόβλημα στο πλαίσιο της ανάπτυξης».

Τέλος, υποστήριξε ότι «Δεν συμφωνώ με αυτό που λεει η πλειοψηφία. Ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός. Είναι το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης».

Λοβέρδος: Αν ο κ. Βούτσης θέλει, να μας στέλνει τις ομιλίες μας
Η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου που είπε ότι «για λόγους ευγενείας και σωφροσύνης θα έπρεπε να αποφύγει στην εισαγωγή ότι έχει ύποπτα κίνητρα η αντιπολίτευση. Εχει δικαίωμα να εκφράζει απόψεις αλλά όχι να καθορίζει το κίνητρο της αντιπολίτευσης. Είναι νομοτέλεια του πολιτεύματος να υπάρχει αντιπολίτευση. Αν θέλει να κάνει διάκριση μεταξύ ορθής και μη ορθής αντιπολίτευσης τότε να μας στέλνει τις ομιλίες μας».

«Δεν είπα ότι είναι ύποπτη για οτιδήποτε, είπα ότι στήνεται αντισυριζα μέτωπο με την συνδρομή πολιτικών κομμάτων» απάντησε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι « δεν άκουσα κανένα ψήγμα αυτοκριτικής για την ανευθυνότητα που αντιπολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τις αυταπάτες που μας κόστισαν. Δεν άκουσα για σεισάχθεια και κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Για τους 27 φόρους, 21 περικοπές συντάξεων κλπ. Ξέρουμε το 2014 ποιος προκάλεσε τις εκλογές».


Πηγή : protothema.gr


Μεξικό: Πάνω από επτά φόνοι γυναικών την ημέρα διαπράττονταν κατά μέσον όρο το 2016


Συνολικά 2.746 γυναίκες δολοφονήθηκαν στο Μεξικό το 2016, κάτι που σημαίνει ότι διαπράττονταν κατά μέσον όρο πάνω από επτά φόνοι γυναικών κάθε μέρα στη χώρα αυτή, αποκαλύπτει μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο ΟΗΕ και η μεξικανική κυβέρνηση.

Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 18% σε σύγκριση με το 2015, έτος κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν 2.324 φόνοι γυναικών.

«Η αύξηση αυτή είναι σημαντική, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της, αλλά επίσης επειδή σηματοδοτεί μια αναστροφή της πτωτικής τάσης που καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για τα βίαια επεισόδια με θύματα γυναίκες κατά την περίοδο 1985-2016.

Σε μόλις πέντε Πολιτείες του Μεξικού καταγράφηκε το 40,2% των βίαιων επεισοδίων που αποδείχθηκαν μοιραία για τις γυναίκες την περασμένη χρονιά: στην Πολιτεία του Μεξικού (κεντρικά), στην Πολιτεία Γκερέρο (νότια), στην Πολιτεία Τσιουάουα (βόρεια), στη Βερακρούς (ανατολικά) και στην Πόλη του Μεξικού, γνωστή κι ως Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα.

Η Πολιτεία του Μεξικού, που γειτονεύει με την πρωτεύουσα, ήταν αυτή όπου σημειώθηκαν οι περισσότεροι φόνοι γυναικών το 2016 (421).

Στην μελέτη διευκρινίζεται ότι «τα μισά θύματα ήταν από 15 ως 35 ετών».

Μια σημαντική διάκριση με τα βίαια εγκλήματα θύματα των οποίων πέφτουν άνδρες είναι ότι οι φόνοι των γυναικών χαρακτηρίζονται συνήθως από «πιο απάνθρωπες» μεθόδους, όπως η χρήση μαχαιριών ή η πρόκληση θανάτου από ασφυξία.

Αυτό υποδεικνύει ότι «το πολιτισμικό πρότυπο της απαξίωσης των γυναικών», η πρόσληψή τους ως «αντικειμένων μιας χρήσης» είναι κάτι «που δεν έχει αλλάξει», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η βία εναντίον των γυναικών και των μικρών κοριτσιών, η οποία μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, διαπράττεται συχνότερα για να διατηρείται και να αναπαράγεται η πειθαρχία και η υποταγή στις σχέσεις εξουσίας», εκτιμούν επίσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης απευθύνουν έκκληση στις αρχές να κάνουν βαθύτερη έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν γυναίκες δολοφονούνται απλούστατα «επειδή είναι γυναίκες», ή εξαιτίας άλλων κινήτρων.

Στα τέλη Νοεμβρίου, το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INEGI) επισήμαινε ότι το 66,1% εκ των 46,5 εκατομμυρίων γυναικών του Μεξικού ηλικίας 15 ετών και άνω έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποιας μορφής βία (ψυχολογική, σωματική, οικονομική, καθώς και άλλες μορφές διακρίσεων).

Τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές αυτής του 2000 η Σιουδάδ Χουάρες, μια πόλη στο βόρειο Μεξικό, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τις ΗΠΑ, έγινε διαβόητη για τις αναρίθμητες δολοφονίες γυναικών—κατά μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα θύματα ήταν χιλιάδες.



Πηγή: iefimerida.gr 


Ο Τσίπρας κάνει σαφές σε δημοσιογράφο ότι βρίσκεται σε καθεστωτικό κανάλι και όχι σε ιδιωτικό




Προκλητική ατάκα από τον Αλέξη Τσίπρα που του καθιστά σαφές ότι βρίσκεται σε πλήρως ελεγχόμενο κανάλι και να προσέχει τι λέει.

Μάλιστα έδειξε να τον ενοχλεί που τα ιδιωτικά μη ελεγχόμενα ΜΜΕ, τον έχουν ξεμπροστιάσει για τα χιλιάδες ψέματα και την απάτη που έστησε στον ελληνικό λαό αντί να τα έχουν κρύψει επιμελώς.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως «είμαι αυτός που έχει δεχθεί τη σκληρότερη κριτική από τη μεγαλύτερη μερίδα των ΜΜΕ, από κάθε άλλο πρωθυπουργό. Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν συνηθίσει να βρίσκονται σε ένα ροζ συννεφάκι. Εγώ αντιθέτως ούτε το επεδίωξα, ούτε θέλω να βρίσκομαι έξω από την κριτική… Δεν έχω ανάγκη να είμαι σε πλαίσιο προστασίας…».

Και συνέχισε: «Δεν χρειάζομαι καλλωπισμό, δεν χρειάζομαι να έχω απέναντί μου τον κ. Γιαννούλη, να του στέλνω σημειώματα για το τι ερωτήσεις να μου κάνει…».

Ο δημοσιογράφος τον διέκοψε λέγοντας πως «το σημείωμα αυτό είναι προσωπικό μου…».

Για να απαντήσει με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είστε και στον ΣΚΑΪ εσείς, στην ΕΡΤ3 είστε από όσο γνωρίζω».

Το βίντεο :




Νέα Δημοκρατία : Το mail Χαρδούβελη κατοχύρωνε το νησιωτικό Φ.Π.Α. ως κεκτημένο.




Οι κύριοι Χαράλαμπος Αθανασίου, βουλευτής Λέσβου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, βουλευτής Έβρου, Μάνος Κόνσολας, βουλευτής Δωδεκανήσου και Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, απάντησαν στις δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη κατάργηση του Φ.Π.Α.

«Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά είχε προταθεί από την ίδια την Κυβέρνηση Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015, με την πρόταση που κατέθεσε εγγράφως  στους δανειστές  πριν από το δημοψήφισμα».

Πλήρης Δήλωση

«Είναι κωμικοτραγική η προσπάθεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. δηλώνοντας ψευδώς ότι αυτή συμπεριλαμβάνονταν στο mail Χαρδούβελη.

Και για να είμαστε απολύτως σαφείς: Στη σελίδα 27 του mail Χαρδούβελη, η τότε  Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφενός επιβεβαίωνε την κατοχύρωση του νησιωτικού Φ.Π.Α. ως κεκτημένου στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, αφετέρου αρνούνταν την κατάργησής του στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. 

Αντιθέτως, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά είχε προταθεί από την ίδια την κυβέρνηση Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015, με την πρόταση που κατέθεσε εγγράφως  στους δανειστές  πριν από το δημοψήφισμα.

Αν δεν συμφωνούν στην Κυβέρνηση με την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.  να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή την τροπολογία που καταθέσαμε για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Και εκεί να κριθούμε όλοι για τη συνέπειά μας. Ή εναλλακτικά να εντάξουν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα μέτρα του κοινωνικού μερίσματος.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά ήταν και είναι επιλογή της Κυβέρνησης Τσίπρα».


Επίθεση κατά της Δικαιοσύνης και από τον Αλέξη Τσίπρα



Βέλη κατά της Δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση.

Μιλώντας πριν από λίγο στην ΕΡΤ 3, ο Αλέξης Τσίπρας είπε συγκεκριμένα πως «όταν βλέπω αποφάσεις που είναι μακριά από το περί δικαίου αίσθημα, έχω δικαίωμα και εγώ σαν πολίτης να αντιδρώ».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Πόθεν Έσχες των δικαστικών, είπε ακόμα ότι «όταν επιχειρούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα να μην ελέγχονται, όπως άλλοι δημόσιοι λειτουργοί που έχουν θέσεις ευθύνης, τότε και εγώ αγανακτώ και οφείλω να εκφράζω αυτήν την δυσαρέσκεια».

«Έχω τη βαρύνουσα ευθύνη, με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω τη γνώμη μου μέσα μου, οφείλω να εκφράζω αυτή τη δυσαρέσκεια και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού» πρόσθεσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Γενικά μιλώντας ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τις αυτόνομες διαδικασίες της δικαστικής εξουσίας, οφείλουν να μην παρεμβαίνουν στο έργο της και όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί οι προεκλογικές θέσεις και απόψεις για την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τους ίδιους τους δικαστικούς, είπε ότι ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη να δημιουργούσε ένα ακόμα πιο… νοσηρό κλίμα.



Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο


Αρνήθηκε ο Σκουρλέτης να φιλήσει το Ευαγγέλιο – «Πάγωσε» ο Αμβρόσιος [vid]



Στο τέλος του Μνημοσύνου για τους εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την 13η Δεκεμβρίου 1943 ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ.κ.Αμβρόσιος πήρε στα χέρια του το Ιερό Ευαγγέλιο που την μαύρη ημέρα εκείνη βγήκε αλώβητο από την καιόμενη Εκκλησία των Καλαβρύτων και κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών κ Σκουρλέτη να έρθει κοντά και να το δεί.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων αφού το έδειξε και εξιστόρησε το γεγονός, προέτρεψε τον Υπουργό να το ασπαστεί. Ο Υπουργός, έκανε ναι μεν μια μικρή υπόκλιση αλλά δεν το ασπάστηκε, με τον Μητροπολίτη να τον προτρέπει τουλάχιστον να κρατήσει αυτήν την ανάμνηση από την επίσκεψή του στον μαρτυρικό μας τόπο.




Ρομά έστειλαν στο νοσοκομείο 9 αστυνομικούς των Άνω Λιοσίων γιατί πέθανε σε Τμήμα συγγενής τους από παθολογικά αίτια



Εξαγριώθηκαν οι συγγενείς ενός Ρομά που άφησε την τελευταία του πνοή σε αστυνομικό τμήμα  από παθολογικά αίτια και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, με αποτέλεσμα εννέα αστυνομικοί να μεταφερθούν στο 401 ΓΣΝ.

Ένας 64χρονος Ρομά συνελήφθη στις 12 Δεκεμβρίου καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για κλοπές από το κακουργοδικείο Θεσσαλονίκης, και άφησε την τελευταία του πνοή στο αστυνομικό τμήμα με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν να έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Άνω Λιοσίων οι συγγενείς του και να αρχίσουν να πετάνε πέτρες κατά των αστυνομικών. 

Οι συγγενείς του 64χρονου φώναζαν συνθήματα και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς επιρρίπτοντας τους ευθύνες για το θάνατο του 64χρονου,  κρατούσαν καδρόνια και πέτρες, και ήταν οργανωμένοι και αποφασισμένοι να προκαλέσουν επεισόδια. 

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής δόθηκε εντολή σε δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και άνδρες των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) να πάνε στο σημείο προκειμένου να καταστείλουν τα επεισόδια. Φτάνοντας εκεί δέχτηκαν σφοδρές επιθέσεις με πέτρες και ξύλα ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για «μάχες σώμα με σώμα» διαδηλωτών - αστυνομικών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας σεσημασμένος και ιδιαίτερα γνωστός στις διωκτικές αρχές Ρομά «παρενέβη» μέσω ασυρμάτου στη συχνότητα της ΕΛ.ΑΣ. εξαπολύοντας ύβρεις και ειρωνίες κατά των αστυνομικών.


Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017


Στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και στους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές της χώρας απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017.

«Το Βραβείο είναι για όλους τους Βενεζουελάνους στη χώρα και παντού στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, στην τελετή απονομή. Ο πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα επιδεινώνεται και ζήτησε «ελεύθερες εκλογές με τη συμμετοχή όλων, ώστε οι πολίτες της Βενεζουέλας να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους». 

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Μαδούρο αποφάσισε με αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο να απαγορεύσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στη δημοκρατία, στην αξιοπρέπεια και την ελευθερία», δήλωσε. 

«Το Βραβείο τιμά τις μητέρες που πεινούν για να ταΐσουν τα παιδιά τους, για τα παιδιά που ψάχνουν στα σκουπίδια για να μην πεθάνουν από την πείνα, για τους ηλικιωμένους που πεθαίνουν χωρίς φάρμακα. Το βραβείο τιμάει ακόμα το νέο που έχει μεταναστεύσει από απόγνωση για να βρει ευκαιρίες αλλού και τη δασκάλα που αγνοεί τις παρωπίδες της ιδεολογίας για να διδάξει ελεύθερους ανθρώπους στη Βενεζουέλα», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες. 

«Τιμά όλους αυτούς που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βενεζουέλα, του δημοσιογράφους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να δείξουν τα πραγματικά γεγονότα που κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν» είπε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η πείνα έχει γίνει πια πολιτικό σύστημα στη Βενεζουέλα. Το 75% των πολιτών έχουν χάσει 10 κιλά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες». 

Παράλληλα, ο κ. Μπόρχες ζήτησε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθήσουν πολύ στενά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα. 

«Αυτό το βραβείο το κάνουμε λουλούδια για τους τάφους των 350.000 ανθρώπων και πλέον που θρηνούν οι οικογένειές τους. Σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία στη Βενεζουέλα, που κυβερνούν με όπλα και ξιφολόγχες καταπατώντας το σύνταγμα και τους νόμους της δημοκρατίας μας, εμείς θέλουμε ειρήνη. Δε ζητάμε εκδίκηση αλλά δικαιοσύνη», είπε ο αυτοεξόριστος δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέζμα, πολιτικός κρατούμενος και τώρα αυτοεξόριστος στην Ευρώπη. 

«Αυτό το βραβείο μας δίνει περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας», είπε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του ΕΚ. 

Στην τελετή απονομής συμμετείχαν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες, ο δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέζμα, μέλη των οικογενειών και εκπρόσωποι των πολιτικών κρατουμένων, όπως η Αντονιέτα και ο Λεοπόλντο Λόπες (γόνεις του Λεοπόλντο Λόπες), η Πατρίσια Γκουτιέρες (σύζυγος του Ντανιέλ Σεμπάλος), η Γιαμίλ Σάλεχ (μητέρα του Λόρεν Σάλεχ), ο Χοσέ Ιγνασιο (δικηγόρος του Αλφρέδο Ράμος) και η Αλεξάντρα Γκονζάλες (αδερφή της Αντρέα Γκονζάλεζ). 

Επίσης, o πρόεδρος του ΕΚ καλωσόρισε την Άουρα Λολίτα Τσάβες Ιξαουίκ, τελική υποψήφια για το φετινό βραβείο και την Μπεθλεέμ Ισαάκ, κόρη του, επίσης, υποψήφιου Νταβίτ Ισαάκ. 

Στις 26 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, ανακοίνωσε ότι το βραβείο Ζαχάρωφ 2017 για την Ελευθερία της Σκέψης πηγαίνει στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Η Δημοκρατική αντιπολίτευση αποτελείται από την Εθνοσυνέλευση (που εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Χούλιο Μπόρχες) και τους πολιτικούς κρατούμενους, όπως καταγράφονται από τη ΜΚΟ Foro Penal Venezolano (που εκπροσωπούνται από τον Λεοπόλδο Λόπεζ , τον Αντόνιο Λεντέζμα , τον Ντάνιελ Κεμπάλος, τον Γιον Γκοικοετσέα, τον Λόρεν Σάλεχ, τον Αλφρέδο Ράμος και την Αντρέα Γκονζάλεζ).

Η πολιτική και οικονομική αστάθεια στη Βενεζουέλα

Πέρα από την πολιτική κρίση η Βενεζουέλα βρίσκεται και στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Ο πληθωρισμός έχει αφήσει εκατομμύρια να παλεύουν για την επιβίωσή τους, μη μπορώντας να αποκτήσουν ούτε βασικά είδη, όπως τρόφιμα και φάρμακα. 

Από την αρχή της χρονιάς, 120 περίπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, κυρίως κατά της κυβέρνησης του Νικολά Μαδούρο, αφαιρέθηκαν οι εξουσίες από την Εθνσυνέλευση, στην οποία κυριαρχούν οι δυνάμεις που είναι αντίθετες με τον Μαδούρο, ενώ σύμφωνα με το Foro Penal Venezolano, υπάρχουν 300 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Δημιουργήθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισαν η Νάντια Μουράντ και η Λαμίγια Χατζι Μπασάρ.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.


ΤΟ ΒΗΜΑ


MRB: Προβάδισμα 9,4 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία που φλερτάρει με την αυτοδυναμία



Προβάδισμα 9,4 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB σε πανελλαδική έρευνα που έγινε σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων από την 1η έως την 8η Δεκεμβρίου.

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, έχουν ως εξής : 
Ν.Δ 30,7%,
ΣΥΡΙΖΑ 21,3%,
Κίνημα Αλλαγής 10,1%, 
Χρυσή Αυγή 6,8%, 
ΚΚΕ 6,5%, 
Ένωση Κεντρώων 2,8%, 
Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2%, 
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,1%, 
Πλεύση Ελευθερίας 1,5% 
και Λαϊκή Ενότητα 1%.



«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,2% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 12,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 3,3% Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ και 9,5% Λευκό-Άκυρο-Αποχή.

Στο ερώτημα «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται πρώτος με 31,7% και ακολουθεί η Αλέξης Τσίπρας με 22,1% . «Κανένας από τους δύο» απαντά το 40,1%.



Στις εκτιμήσεις σε σχέση με την εργασία στους επόμενους 12 μήνες και στο ερώτημα ποια από τις παρακάτω φράσεις σας εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τη σχέση σας με τη δουλειά σας, το 49% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές».


Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 68% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ ποσοστό 10,7% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.


Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 87,2% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα»


Το 88,6% απαντά ότι είναι «Πολύ κακή-Κακή», σήμερα, σε γενικές γραμμές η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.