Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η ξεφτίλα της αριστερής καθεστωτικής προπαγάνδας : Γύρισαν βίντεο με τον Τσίπρα να μυρίζει τον μποναμά



Η κατρακύλα αυτής της απίστευτης και ακατάλληλης για την Ελλάδα κυβέρνηση δεν έχει τέλος.

Το κοινωνικό μέρισμα επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να ξεφτιλιστεί και πάλι και να προκαλέσει ώς πρωταγωνιστής σε βίντεο που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους πολίτες για το έργο που δήθεν παράγει υπερφορολογώντας τα πάντα και τους πάντες .

Το μέρισμα που θα απολαύσουν λίγοι και όχι έχουν ανάγκη γιατί απλά έχει φτιαχτεί στο πόδι από αριστερά ανίκανα χέρια.

Στο διάρκειας 112 δευτερολέπτων βίντεο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να προετοιμάζει το διάγγελμα που εκφώνησε στις 13 Νοεμβρίου εξαπατώντας τον ελληνικό λαό για υπεραπόδοση της οικονομίας ενώ γνωρίζει ότι τα λεφτά που θα μοιράσει είναι από την αφαίμαξη και την υπερφορολόγηση των Ελλήνων αυτά τα τρία χρόνια.

Εκτός από τις γελοίες σκηνοθετικά καρέ καθεστωτικής προπαγάνδας Βορείου Κορέας που θα ζήλευε και ο Κίμ Γιούγκ η ξεφτίλα έρχεται στο τέλος όταν, μια χαρούμενη δικαιούχος του μερίσματος η οποία λέει χαμογελαστή ότι τα χρήματα αυτά που δίνονται «είναι πράξη ανθρώπινη και αποδεκτή και ένδειξη σεβασμού».




Στοιχεία-σοκ: Πληρώνουμε έναν μισθό τον χρόνο για την δωρεάν Υγεία



Περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες πληρώνουν από την τσέπη τους για ιατρικές υπηρεσίες και περίπου ένας στους δύο πληρώνει έως και 50 ευρώ το μήνα για αγορά φαρμάκων, παρόλο που έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλεια και τους συνταγογραφούνται. Ενα μικρότερο ποσοστό φτάνει να πληρώνει ακόμη και 100 ευρώ το μήνα για φάρμακα!

Η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής αλλά και η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία είναι… καταπέλτης. Δείχνουν ότι το αγαθό της Υγείας στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δεδομένο. Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας… τουιτάρει σποτάκια για τη δημόσια περίθαλψη, σχολιάζοντας πως «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» και την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μιλά με… υπερηφάνεια για «εμβληματικές μεταρρυθμίσεις» και καθολική κάλυψη του πληθυσμού από το δημόσιο σύστημα Υγείας, οι πολίτες έχουν άλλη άποψη: Επιβαρύνονται σημαντικά για παροχές υγείας, πληρώνουν για φάρμακα, δηλώνουν ελλείψεις στα εμβόλια, έχουν ανασφάλεια για τη μελλοντική κάλυψη από το κράτος ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων.

Οπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα γενικού κοινού του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής που διεξάγεται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 62% των ερωτηθέντων που είχε ανάγκη ιατρικής φροντίδας τον τελευταίο χρόνο χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του. Το 21% των συμμετεχόντων στη μελέτη αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω κόστους (53%), άλλης απασχόλησης (15%), αμέλεια (11%) και αναμονή (11%).

Στα 170 ευρώ ετησίως φτάνει το κόστος που πληρώνει από την τσέπη του κατά μέσο όρο ο Ελληνας για επισκέψεις σε γιατρούς, τα 50 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις και τα 75 ευρώ για επισκέψεις σε οδοντιάτρους. Μάλιστα, τα χρήματα που καταβάλλει ο Ελληνας πολίτης για οδοντιάτρους έχουν αυξηθεί, καθώς το 2015 ήταν κατά μέσο όσο 50 ευρώ ετησίως


Υψηλή συμμετοχή

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης, το 42% των Ελλήνων πληρώνει από την τσέπη του από 10 έως 50 ευρώ μηνιαίως για προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το 35% λιγότερο από 10 ευρώ, το 8% από 50 έως 100 ευρώ, το 3% δίνει έως 200 ευρώ και ένα 1% του πληθυσμού καταβάλλει από 200 έως 500 ευρώ για προμήθεια φαρμάκων. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις ένα 10% δεν χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του για να αγοράσει φάρμακα.

Ενδεικτικό της δυστοκίας πρόσβασης στα φάρμακα, είναι το γεγονός ότι το 45% ανησυχεί πολύ για την κάλυψη του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Οι συμμετοχές των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη παρουσιάζουν εντυπωσιακές αυξήσεις, όπως έχει αναδείξει ο Ελεύθερος Τύπος σε δημοσίευμά του. Φτάνουν ακόμη και το… 700% σε ορισμένα φάρμακα, παρόλο που οι τιμές των φαρμάκων παρουσιάζουν μείωση στις τιμές τους έως και 60%! Αυτό είναι το οξύμωρο, που εξαγριώνει τους ασφαλισμένους, οι οποίοι φυσικά δεν καταλαβαίνουν για ποιο λόγο πληρώνουν περισσότερα χρήματα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής παραμένει ίδιο. Ο λόγος είναι γιατί δεν υπολογίζεται απλά η συμμετοχή επί της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου, αλλά μετά από μια σειρά μέτρων, ο τρόπος υπολογισμού βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, μετακυλίοντας μεγάλο ποσό στις πλάτες των ασθενών. Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, η συνολική επιβάρυνση των ασφαλισμένων στη συμμετοχή υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 32%, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια ήταν στο 12%.

Ανεμβολίαστοι

Σημαντική επιδείνωση από το 2010 και μετά παρουσιάζει η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την Υγεία του ελληνικού πληθυσμού. Η αυτοαναφερόμενη ψυχική Υγεία ήταν στο 50,8% το 2008, ενώ το 2017 έπεσε στο 47,8%.

Η κατάσταση της ποιότητας ζωής χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο όσο διαρκεί η κρίση. Η αντίστοιχη έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής που διεξήχθη το 2015 κατέγραψε σε σχέση με το 2009 σημαντική επιδείνωση κατά 80% της οικονομικής κατάστασης, κατά 55% της διάθεσης και της ψυχικής κατάστασης και κατά 52% της οικονομικής επιβάρυνσης για υπηρεσίες Υγείας.

Μεγάλη ανησυχία για την κοινωνία μας, όπως ανέδειξαν κατά την παρουσίαση της μελέτης ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Βίκυ Μπενέτου, η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Μαρία Καντζανού, και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, προκαλεί ο ανεμβολίαστος ενήλικος πληθυσμός. Το 27% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στη ζωή του. Το 6% αναφέρει δυσκολίες για να εμβολιαστεί, κυρίως λόγω έλλειψης εμβολίων (30%), φόβους για κινδύνους (20%), δυσκολία συνταγογράφησης (12%), κόστος εμβολίου (9%). Το 19% δεν γνωρίζει ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες και το 23% δεν γνωρίζει εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πνευμονικές λοιμώξεις.

Απίστευτο και άκρως ανησυχητικό είναι ότι το 76% των ενήλικων Ελλήνων δεν έχει ενημερωθεί για τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό HPV, με το 78% να μη γνωρίζει για την ύπαρξη εμβολίου!


Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Ελεύθερος Τύπος


Νέα Δημοκρατία : Ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να απαντήσει τη Δευτέρα στη Βουλή, στα εξής ερωτήματα



Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη

Α. Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις 
Β. Για τις αντικρουόμενες δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
Γ. Για απόρρητα έγγραφα
Δ. Για σχέσεις Καμμένου - Παπαδόπουλου
Ε. Για κ. Νικήτα Κακλαμάνη


Α. Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να απαντήσει τη Δευτέρα στη Βουλή, στα εξής ερωτήματα:

Γιατί σε διακρατική συμφωνία Κυβέρνησης προς Κυβέρνηση, υπάρχει μεσάζων;
Ποιος είναι ο κ. Παπαδόπουλος; Και ποια είναι η σχέση του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο;
Σε ποιες αγοραπωλησίες όπλων έχει εμπλακεί ο κ. Παπαδόπουλος;
Η συμφωνία που έφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή μιλάει για 300.000 βλήματα. Οι Σαουδάραβες φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο για 100.000. Τι θα απογίνονταν τα  200.000 βλήματα που περισσεύουν;

Θα επιμείνουμε στα πραγματικά περιστατικά. Κατά τον κ. Καμμένο η σύμβαση έχει υπογραφεί. Το αναφέρει μάλιστα ο ίδιος στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, στις 6 Νοεμβρίου μετά από ερώτηση βουλευτών μας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εισπράξει ήδη 66 εκατ. ευρώ.  Όλα τα άλλα είναι ερωτήματα χωρίς βάση. Τι ακριβώς έχει γίνει με τα 66 εκατ. ευρώ τα οποία θα έπρεπε να έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία και αυτήν την ώρα αυτό δεν έχει συμβεί;


Β. Για τις αντικρουόμενες δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Όλα είναι απολύτως γνωστά. Έχουν επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ, αλλά εδώ διακρίνουμε μια όψιμη υποκρισία. Όλη αυτή η συζήτηση που έχει προκύψει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει ακριβώς μετά από τις συνεχείς αποκαλύψεις από την πλευρά του Τύπου σε σχέση με την περίφημη συμφωνία που έχει φέρει ο κ. Καμμένος στη Βουλή, και που προφανώς αφορούσε συμφωνία Κυβέρνηση προς Κυβέρνηση, χωρίς την παρουσία μεσαζόντων. Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό, εφόσον θα είναι παρόν στη Βουλή, να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Θα ήθελα να σημειώσετε ότι θέτουν αυτό το θέμα μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων που φιλοξενήθηκαν στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και αφορούν σε αυτήν την περίφημη συμφωνία που κατά τον κ. Καμμένο υπάρχει, κατά ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, και κατά άλλους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπάρχει. Εμείς, ερωτήματα θέτουμε και θέλουμε να απαντηθούν στη Βουλή. Τι απέγινε με τη συγκεκριμένη συμφωνία; Η Ελλάδα έπρεπε να είχε ήδη εισπράξει 66 εκατ. ευρώ, όμως τα χρήματα αυτά δεν έχουν έρθει στα δημόσια ταμεία.  


Γ. Για απόρρητα έγγραφα

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι εδώ βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, η οποία πολλές φορές έχει επιλεγεί και επαναληφθεί στη Βουλή και δεν υπήρξε ούτε μια διαρροή. Και αυτό θέλω να το τονίσω. Το ερώτημα, λοιπόν, για εμάς παραμένει στην ουσία του και είναι πολιτικό: Τι άραγε έχουν να κρύψουν σε μια διακρατική συμφωνία, την οποία έχει εγκρίνει η Βουλή χωρίς μεσάζοντες;

Σε ό,τι αφορά το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τα απόρρητα έγγραφα, θα ήθελα να θυμίσω ότι ο κ. Κοτζιάς, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια, επέβαλε με δικό του νόμο προ έτους, όλες τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών, άνω των 25.000 ευρώ, να αποστέλλονται στη Βουλή και οι βουλευτές να ενημερώνονται γι’ αυτές. Το ξαναλέω: να ενημερώνονται οι βουλευτές για δαπάνες απόρρητες του Υπουργείου Εξωτερικών άνω των 25.000 ευρώ. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, τι έχει να κρύψει η Κυβέρνηση και δεν θέλει να τις δουν οι βουλευτές;

Επαναλαμβάνω, η διαδικασία αφορά μόνο στους βουλευτές και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία διαρροή. Τι έχει, λοιπόν, να κρύψει η Κυβέρνηση και δεν θέλει να δίνει σε βουλευτές έγγραφα που αφορούν μια απόφαση διακρατικής συμφωνίας 66 εκατ. ευρώ;

Στα Μ.Μ.Ε. φιλοξενούνται μια σειρά αποκαλύψεων και αυτά παρά την επίδειξη αυταρχισμού που κάνει τα τελευταία 24ωρα η Κυβέρνηση. Άλλωστε, όπως θα έχετε δει, η δημοσίευση απορρήτων εγγράφων είναι κάτι το οποίο δεν προέρχεται παρά μόνο καταρχήν από τον ίδιο τον κ. Καμμένο. Έχω εδώ - και έχει ίσως ένα ενδιαφέρον - την ανακοίνωση που έκανε ο κ. Καμμένος μέσω του Υπουργείου για τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Εκεί, στην παράγραφο 14 της συμφωνίας, απαγορεύεται στους εμπλεκόμενους να δώσουν τη συμφωνία δημόσια.  Όμως, αυτή η συμφωνία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον κ. Καμμένο. Προφανώς, τότε, δεν είχε συνεννοηθεί με τον κ. Κοτζιά. Ενδεχομένως, έχει την ευκαιρία να συνεννοηθεί τώρα, μετά και τις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Κοτζιάς.

Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα καταρχήν, κατά καιρούς, αμφιβόλου εγκυρότητας έγγραφα. Και για το θέμα αυτό, όπως ξέρετε, υπάρχει παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση. Ως εκ τούτου θα ήθελα να μείνω σε αυτό. Είναι προφανές ότι εμφανίζονται έγγραφα άλλα αντί άλλων. Έχει εμφανιστεί από την πλευρά του κ. Καμμένου ένα πιστοποιητικό τελικού χρήστη για τις βόμβες. Πιστοποιητικό τελικού χρήστη για τα βλήματα, που αναφέρονται στη διακρατική συμφωνία, υπάρχει;

Δ. Για σχέσεις Καμμένου - Παπαδόπουλου

Προς το παρόν η Κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Και ένα από τα βασικά ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει είναι γιατί σε μια συμφωνία που είναι government to government, Κυβέρνηση προς Κυβέρνηση, εμφανίζεται ο κ. Παπαδόπουλος. Για τον κ. Παπαδόπουλο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος έχει δηλώσει στις 10 Νοεμβρίου, στο ΣΚΑΪ: «Εμείς με τον Παπαδόπουλο δεν έχουμε ουδεμία σχέση». Είναι τα λεγόμενα του κ. Καμμένου επί λέξει.

Εχει πει επίσης ο κ. Καμμένος ότι «ο κ. Παπαδόπουλος ενεμφανίσθη ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Ζητήσαμε την πιστοποίηση - αν πράγματι είναι αυθεντικό το έγγραφο πιστοποίησης του κ. Παπαδόπουλου - και μας ήρθε απάντηση θετική».

Θα έχουμε σε λίγο στη διάθεσή σας και θα σας διανείμουμε μια σειρά από δημοσιεύσεις από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δελτία Τύπου και συναντήσεων, στα οποία ενημερώνεται και το γραφείο του Υπουργού προφανώς, εφόσον είναι δημόσια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για συναντήσεις με τον κ. Παπαδόπουλο.  

Ε. Για κ. Νικήτα Κακλαμάνη

Ο κ. Κακλαμάνης στην ουσία υιοθέτησε ακριβώς την πολιτική στάση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Κακλαμάνης  με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζει επί λέξει ότι: «Η Νέα Δημοκρατία ορθά ζητά εξηγήσεις από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας». Θα ήθελα να μείνω σε αυτό. 



Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: «Δεν μπορώ να φύγω τώρα που σκότωσα»



«Περιμένω τα παιδιά να με περάσουν στην Αλβανία για να φύγω. Είναι κλειστά τα σύνορα και δεν μπορώ να φύγω τώρα που σκότωσα. Περιμένω να ηρεμήσει λίγο αυτό που έχει γίνει και να ανοίξουν οι δρόμοι γιατί είναι κλειστοί. Μέχρι ένα μήνα θα κάτσω κλεισμένος εδώ. Δεν θα μου στέλνεις μηνύματα, ούτε τίποτα».

Έντεκα μέρες μετά τον φόνο του 52χρονου ποινικολόγου, οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών κατέγραφαν τις συνομιλίες του «ψηλού», του 32χρονου Αλβανού, που πυροβόλησε στο στήθος και τραυμάτισε θανάσιμα τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έφθασαν στα ίχνη του από δακτυλικό αποτύπωμά του, που βρέθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του δικηγορικού γραφείου του 52χρονου ποινικολόγου στην οδό Ασκληπιού. Ο 32χρονος ήταν κρατούμενος των φυλακών Κασσάνδρας απ’ όπου απέδρασε αρχές Σεπτεμβρίου, παραβιάζοντας τακτική άδεια. Μετά την ανίχνευση του αποτυπώματός του στη σκηνή του εγκλήματος, αστυνομικοί έκαναν άρση απορρήτου στον αριθμό που είχε δηλώσει στη φυλακή ως τηλέφωνο επικοινωνίας και εντόπισαν το στίγμα του, σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή Ριγανόκαμπος, έξω από την Πάτρα.

Αμέσως, συγκροτήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα στην οποία μετείχαν αστυνομικοί της Ασφάλειας. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου τον εντόπισαν να βγαίνει από τον καταυλισμό μέσα σε ένα Audi, στο οποίο επέβαιναν η σύντροφός του και δύο ακόμα άτομα. Ο 32χρονος, όπως και οι υπόλοιποι τρεις επιβάτες του Ι.Χ., μεταφέρθηκαν στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου ο δράστης ομολόγησε τον φόνο Ζαφειρόπουλου. Νωρίτερα, ο συνεργάτης του ποινικολόγου και μάρτυρας του φόνου τον είχε αναγνωρίσει διά ζώσης και με απόλυτη βεβαιότητα ως το άτομο που πυροβόλησε τον άτυχο δικηγόρο.

Στην προανακριτική κατάθεσή του στην αστυνομία, ο καθ’ ομολογίαν δράστης είπε ότι μαζί με τον συνεργό του είχαν παραλάβει από άγνωστη κοπέλα που είχαν συναντήσει στο Περιστέρι 3.000 ευρώ ως προκαταβολή για να εκφοβίσουν τον ποινικολόγο. Περιέγραψε τη γυναίκα ως «κοντού αναστήματος, με ξανθά μαλλιά, λίγο εύσωμη, ηλικίας 27-28 ετών». Όπως είπε, τους παρέδωσε τα χρήματα λέγοντας, «πάρτε αυτά τα λεφτά, ξέρετε πολύ καλά για ποιο πράγμα είναι». Ακόμα αποκάλυψε και ότι την εντολή για το «χτύπημα» είχε λάβει από τον Ολτι Ντούλτσε, τον έναν εκ των κατηγορουμένων ως ηθικών αυτουργών της δολοφονίας.

Σε φωτογραφίες που του παρουσίασαν οι αστυνομικοί, ο 32χρονος δράστης υπέδειξε τον 30χρονο Αλβανό συνεργό του (πρόλαβε να διαφύγει στην Αλβανία), ως αυτόν που το «μοιραίο» απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου συνομίλησε με τον Ζαφειρόπουλο, προφασιζόμενος ότι ενδιαφερόταν για την υπεράσπιση συγγενικού του προσώπου που είχε δήθεν συλληφθεί για ληστείες. Αποκαλύπτεται, μάλιστα, ότι ο «κοντός», όπως ήταν το ψευδώνυμο του καταζητούμενου συνεργού, μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τον φόνο, είχε θέσει υπό παρακολούθηση το γραφείο του ποινικολόγου, καταγράφοντας τις κινήσεις έξω απ’ αυτό. Σχετική αναφορά υπάρχει σε κατάθεση στην ΕΛ.ΑΣ. συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου: «Ενα πρωί, λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία, τη στιγμή που έμπαινα στο γραφείο είδα έναν άγνωστο άνδρα να βρίσκεται έξω από την πόρτα του συνοδηγού ενός σκουρόχρωμου BMW, που ήταν πρόχειρα παρκαρισμένο στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Λάμπρου Κατσώνη και να παρατηρεί εξωτερικά το γραφείο», περιέγραψε.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο συλληφθείς Αλβανός ομολόγησε την ανάμειξή του και σε ένοπλη συμπλοκή με δύο τραυματίες που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο στην Καλλιθέα, ενώ στο διαμέρισμα όπου διέμενε μαζί με τη σύντροφό του στην ίδια περιοχή αστυνομικοί εντόπισαν, μεταξύ άλλων, το κλητήριο θέσπισμα του Αριστείδη Φλώρου από την εισαγγελέα εφετών.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Λιβύη: Γνωστή η ύπαρξη σκλαβοπάζαρων, λένε ΜΚΟ και αναλυτές


Οι βιασμοί, τα βασανιστήρια και το σκλαβοπάζαρο χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών στη Λιβύη, που πλέον καταγγέλλονται από τους ηγέτες της Δύσης και της Αφρικής, ήταν γνωστά εδώ και καιρό, υπογραμμίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και αναλυτές, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες.

Παγκόσμια κατακραυγή έχει ξεσπάσει με αφορμή τη μετάδοση στις 14 Νοεμβρίου ενός ντοκιμαντέρ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN που έδειχνε Αφρικανούς να πωλούνται σε σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη, μια χώρα που αποτελεί κόμβο για πολλούς μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Μπροστά στις αντιδράσεις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος», ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Άλφα Κοντέ «εξοργισμένος», η Ευρωπαϊκή Ένωση «αποτροπιασμένη» και η Γαλλία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υποκρισία», διότι «όλος ο κόσμος γνώριζε, οι κυβερνώντες, οι διεθνείς οργανώσεις, οι πολιτικοί ηγέτες», τονίζει ο Σενεγαλέζος Χαμιντού Άνε, αναλυτής της οργάνωσης Αφρική των Ιδεών.

«Οι αιχμαλωσίες, η βία, τα βασανιστήρια, οι βιασμοί είναι κοινή πρακτική στη Λιβύη και για τα σκλαβοπάζαρα μιλάμε εδώ και καιρό», σημειώνει ο Αλιούν Τινέ διευθυντής για τη δυτική Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας, με έδρα το Ντακάρ.

Εν μέσω του χάους που εξακολουθεί να επικρατεί στη Λιβύη μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, η χώρα έχει μετατραπεί σε κόμβο για τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η ΕΕ, επιθυμώντας να ανασχέσει το κύμα των μεταναστών, δεν έχει καταφέρει να βρει λύσεις για τους πρόσφυγες, που είναι στο έλεος των διακινητών.

«Στη Λιβύη οι μαύροι δεν έχουν κανένα δικαίωμα», είχε καταγγείλει τον Σεπτέμβριο ο Καράμο Κέιτα, ένας 27χρονος νεαρός από τη Γκάμπια που επέστρεψε στη χώρα του. «Μας οδήγησαν σε πολλές φάρμες, όπου ο Λίβυος δεσμοφύλακάς μας, μας πουλούσε για σκλάβους».

Από την πλευρά τους οι οργανώσεις αρωγής των προσφύγων δεν έχουν σταματήσει να προειδοποιούν για την επιδείνωση της κατάστασης.

Ήδη από τον Απρίλιο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε ότι υπήρχαν «σκλαβοπάζαρα» στη Λιβύη. «Γίνονται προϊόντα προς αγορά, πώληση και απόρριψη όταν δεν αξίζουν πλέον τίποτε», είχε υπογραμμίσει ο Λέοναρντ Ντόιλ, εκπρόσωπος του ΔΟΜ στη Γενεύη.

Η πρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) Τζοάν Λιου είχε καταγγείλει τον Σεπτέμβριο σε ανοικτή της επιστολή προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «μια ανθούσα επιχείρηση απαγωγών, βασανιστηρίων και εκβιασμών» στη Λιβύη.

«Στις προσπάθειές τους να περιορίσουν τη (μεταναστευτική) ροή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να αναλάβουν το κόστος των βιασμών, των βασανιστηρίων και της σκλαβιάς;», είχε διερωτηθεί. Προτού καταλήξει: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν το γνωρίζαμε».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν είχε χαρακτηρίσει «απάνθρωπη» την πολιτική της ΕΕ, η οποία «συνίσταται στο να βοηθά το λιμενικό της Λιβύης να σταματά και να στέλνει πίσω τους πρόσφυγες».

Την κατηγορία απέρριψαν οι Βρυξέλλες, οι οποίες υπογράμμισαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να «σωθούν ζωές» στη θάλασσα και να «διευκολυνθεί η πρόσβαση του ΔΟΜ και της UNHCR στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν το επίπεδο βοήθειας και να οργανώσουν οικειοθελείς επαναπατρισμούς».

Εμφανιζόμενη σαν «κάστρο που θέλει με κάθε κόστος να σταματήσει» τους μετανάστες, η Ευρώπη «έχει θεμελιώδη ευθύνη» για την τρέχουσα τραγωδία, όμως δεν είναι η μόνη, εκτιμά ο Τινέ.

«Οι αφρικανικές χώρες δεν κάνουν τίποτε για να κρατήσουν τους νέους τους, για να τους προσφέρουν εργασία. Δεν διαθέτουν μεταναστευτική πολιτική, το μόνο που κάνουν είναι να υπακούν», επισημαίνει.

«Δεν μπορεί να κρατήσει άλλο. Μπροστά σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δεν αγανακτούμε, αντιδρούμε», τόνισε ο Άνε, επικρίνοντας την παθητική στάση που κρατούν οι Αφρικανοί ηγέτες και τον «συστηματικό ρατσισμό στις χώρες του Μάγρεμπ».

Από την πλευρά της η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει ζητήσει να διεξαχθεί για τα σκλαβοπάζαρα «δεν θα καθυστερήσουν» και ότι όσοι είναι υπεύθυνοι «θα αντιμετωπιστούν χωρίς επιείκεια».

«Έχουν δοθεί σαφείς εντολές για τη διενέργεια έρευνας που θα ρίξει φως στην υπόθεση αυτή και για τον εντοπισμό των υπεύθυνων αυτών των πράξεων προκειμένου να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», επεσήμανε ο αλ Άρεφ αλ Χότζα υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης.



Πηγή : tovima.gr


Αυγενάκης: Η απονομή βραβείου πολιτικού κουράγιου στον κ. Τσίπρα, είναι τόσο ειρωνική ως πράξη.....



Ο Λευτέρης Αυγενάκης Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ σε δήλωσή του αναφέρει για το βραβείο στον Αλέξη Τσίπρα και τα στοιχεία του ΟΑΣΑ: 

«Η απονομή βραβείου πολιτικού κουράγιου στον κ. Τσίπρα, είναι τόσο ειρωνική ως πράξη που παραπέμπει σε βραβείο κωλοτούμπας. Ο ίδιος βέβαια αδυνατεί να δει την ειρωνεία της βράβευσής του.

Όμως, ακόμα ένα βραβείο προστίθεται, σήμερα, στη συλλογή του κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ανάμεσα τις 35 του Οργανισμού, στην αύξηση φόρων σε σχέση με το Α.Ε.Π. και συνεπώς του αποδίδεται πλέον και επισημά ο τίτλος του “Πρωθυπουργού των φόρων”.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως στην διάκριση αυτή πέρα από τις δυσθεώρητες αυξήσεις σε Φ.Π.Α. και ασφαλιστικές εισφορές, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο ΕΝΦΙΑ. Ο παράνομος φόρος που θα καταργούνταν με ένα άρθρο».


Ντόρα : Με τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης η ανεργία θα επανέλθει στο προ κρίσης επίπεδο το 2030



Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε την Τετάρτη (22/11) στο 1ο Athens Innovation Festival, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου, στο Ζάππειο. 

Ακολουθεί η ομιλία:

Θέλω να συγχαρώ το ΕΒΕΑ και τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Μίχαλο για την πρωτοβουλία να διοργανωθεί το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας. Μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η κατάσταση της οικονομίας είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική. Γυρίσαμε τουλάχιστον 3 χρόνια πίσω. Όμως σ’ αυτό το φεστιβάλ, φάνηκε ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, υπάρχει και η «άλλη» Ελλάδα. Εκείνη που αξιοποιεί το ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό. Εκείνη που επενδύει στη σύγχρονη τεχνολογία και επιμένει στην εξωστρέφεια.

Αλλά πώς θα καταφέρουμε να στηρίξουμε την καινοτόμα επιχειρηματικότητα; Πώς θα της δώσουμε την αναγκαία ώθηση για να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας;

Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι καταστροφική. Στα επόμενα χρόνια η οικονομία πρέπει να καταγράψει συνεχείς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για να μειώσει το δημόσιο χρέος της και να επουλώσει τις πληγές της πολύχρονης ύφεσης. Κυρίως, όμως, για να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, ώστε να αποτρέψει την οριστική απαξίωση του πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου και  την περιθωριοποίηση μίας «χαμένης γενιάς». Ωστόσο, και παρά τα διαρκή κυβερνητικά ευχολόγια, η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης. Πρόσφατα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ σε 1,6% (από 2,7% στην αρχή του έτους). Οι επίμονα ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας. Ενδεικτικά, με τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης η ανεργία θα επανέλθει στο προ κρίσης επίπεδο το 2030.

Η αδυναμία έγκαιρης ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (δύο χρόνια απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση των πρώτων δύο), η κωλυσιεργία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα, υπονομεύουν την ανάκαμψη. Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ υπολογίζει το «παραγωγικό κενό» της ελληνικής οικονομίας σε περίπου -10,5% του ΑΕΠ. Και αυτό αποτελεί ποσοστό ρεκόρ για μια χώρα του ΟΟΣΑ.

Εκτός όμως από τις αναιμικές επιδόσεις της οικονομίας, συγκριτικά μικρές είναι και οι δυνητικές προοπτικές της. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή σημαντικού μέρους του παραγωγικού δυναμικού στα χρόνια της κρίσης. Όμως συνδέεται και με το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση: το μοντέλο της κατανάλωσης και της παραγωγής μη εμπορεύσιμων προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας.

Η οικονομία δυστυχώς δεν ενσωματώνει την απαιτούμενη «παραγωγική γνώση», προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερο βαθμό συμμετοχής στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Για να το πούμε διαφορετικά, δεν παράγουμε σύνθετα και επαρκώς διαφοροποιημένα προϊόντα. Σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη «οικονομικής πολυπλοκότητας» του 2015, η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 59η θέση ανάμεσα σε 124 κράτη, πίσω από τη Βοσνία, την Αγκόλα και την Κόστα Ρίκα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διότι η χώρα παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε κρίσιμους αναπτυξιακούς δείκτες. Στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε 22οι στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στην οικονομία και 26οι στην ψηφιακή οικονομία. Ακόμη, η χθεσινή έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε εδώ, κατέδειξε ότι οι Έλληνες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την καινοτομία, αφού την κατατάσσουν μόλις στην 6η θέση στους παράγοντες ανάπτυξης της οικονομίας.

Για τη Νέα Δημοκρατία, είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Σχεδιάζουμε τη μετάβαση από την «οικονομία της απομίμησης» στην οικονομία της καινοτομίας. Θέλουμε την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα βρίσκουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές.

Πώς θα το πετύχουμε;

Πρώτα και κύρια μέσα από την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Συχνά οι νεοφυείς επιχειρήσεις που κατορθώνουν να σταθούν στα πόδια τους εξελίσσονται σε επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, προωθώντας την καινοτομία και αυξάνοντας την απασχόληση σε μία οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ, περίπου οι μισές νέες θέσεις εργασίας στο μη-χρηματοπιστωτικό τομέα δημιουργήθηκαν από νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι πέντε ετών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μία ολοκληρωμένη πολιτική για την προώθηση της καινοτόμας νεοφυούς επιχειρηματικότητας αρθρώνεται στους παρακάτω τρεις άξονες:

Πρώτον, απαιτείται ενίσχυση της ανεπαρκούς χρηματοδότησης της τεχνολογικής έρευνας. Η Ελλάδα δαπανά ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του ΑΕΠ στην Έρευνα και Ανάπτυξη, περίπου το 0,9%, τη στιγμή που προηγμένα κράτη, όπως η Σουηδία, ξεπερνούν το 3%. Το γεγονός αυτό εξηγεί και την αδυναμία αξιοποίησης του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 3% των περισσότερων ετεροαναφορών αφορούν σε Έλληνες επιστήμονες, όταν οι Έλληνες αποτελούν μόλις το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα του «brain drain» θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί.

Δεύτερον, είναι αναγκαία η κατάρτιση και εφαρμογή μίας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, με επίκεντρο την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές:

H ανακατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 προς την στήριξη της καινοτομίας, την ενίσχυση της τεχνολογικής έρευνας και τη διασύνδεσή της με την παραγωγή. Παράλληλα, πρέπει να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις. Ακόμη, στοχεύουμε στη χρηματοδοτική ενίσχυση της εθνικής στρατηγικής για την καινοτομία στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, για το οποίο οι πρώτες συζητήσεις θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος.

H διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, όπου καταγράφεται σημαντική υστέρηση. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα στο σχετικό δείκτη κατατάσσεται μόλις στην 129η θέση (ανάμεσα σε 137 κράτη) στην Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας για το 2017. Σήμερα, πέρα από τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της αδυναμίας αποτελεσματικής αξιοποίησής τους. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι, η Δράση «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ», με στόχο τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων.

H δημιουργία «συστάδων ανάπτυξης» και συνεργατικών δικτύων για τη διασύνδεση οικονομικών πόρων, ανθρώπινου κεφαλαίου, υποδομών και δικτύων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Σήμερα οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες δραστηριοποιούνται αποκομμένες από εκείνο το οικονομικό περιβάλλον που μέσα από τις κατάλληλες «συνέργειες» θα τους επέτρεπε να αξιοποιήσουν πλήρως το παραγωγικό δυναμικό τους.

Η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε όλα της τα στάδια, όχι μόνο στο αρχικό. Απαιτείται η ενεργής συνδρομή στα πρώτα δύο-τρία χρόνια λειτουργίας τους, προκειμένου οι νεοφυείς επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους. Το «χρηματοδοτικό κενό» της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, πέρα από τις επιχορηγήσεις, μπορεί να καλυφθεί με τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο, οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν έκπτωση 75% στην προκαταβολή φόρου για τις δαπάνες που αφορούν ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό.

Τρίτον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχύσουμε την επιχειρηματική κουλτούρα ενθαρρύνοντας την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τις κατάλληλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να παραμεριστούν τα ποικίλα κανονιστικά εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, απαιτείται η κατάλληλη προσαρμογή του εταιρικού και του πτωχευτικού δικαίου ώστε οι έντιμοι επιχειρηματίες που αποτυγχάνουν να μπορούν να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία αντί να τιμωρούνται ποικιλοτρόπως. Η Νέα Δημοκρατία ήδη έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.

Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα αναγνωρίζει στην επιχειρηματικότητα την κινητήρια μηχανή της οικονομικής ευημερίας. Μια κυβέρνηση που θα στηρίζει την επιχειρηματική πρωτοβουλία και θα είναι αποφασισμένη να αναδείξει την δημιουργικότητα των Ελλήνων. Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο η Νέα Δημοκρατία. Διαθέτουμε τη γνώση και το σχέδιο για τη μετάβαση σε ένα νέο, εξωστρεφές και δυναμικό αναπτυξιακό μοντέλο που είναι και το ζητούμενο για την οριστική ανάταξη της οικονομίας.

Είμαστε αποφασισμένοι για μία «Συμφωνία Καινοτομίας» ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την Πολιτεία και τους κοινωνικούς εταίρους. Είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον, ώστε τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να ξεφύγει από την καινοτομική υστέρηση και να βρεθεί ανάμεσα στις περισσότερο τεχνολογικά προηγμένες οικονομίες. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.


Αντί να ντρέπεται οΤσίπρας είπε με θράσος: Είμαι υπερήφανος για το πώς ζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα



Είναι ανήθικος και δεν έχει ίχνος ντροπή ξεφτιλίζοντας μια χώρα και τον λαό της δηλώνοντας υπερήφανος για την αποτυχία του.

Είναι αλήθεια και ντρεπόμαστε που το αναφέρουμε, ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τις συνθήκες διαβίωσης που, όπως ανέφερε, έχει εξασφαλίσει η κυβέρνησή του στους πρόσφυγες τις ηπειρωτικής Ελλάδας. Ακόμη, δεν έκρυψε την ανησυχία που προκαλεί η ασφυκτική κατάσταση στα νησιά.

«Τα νησιά μας έχουν σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης. Αυτή η προσφυγική κρίση ήταν η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη, βοήθησε στο να μπει ένα τέλος στη φρίκη των καθημερινών θανάτων στο Αιγαίο. Σήμερα έχουμε δεχθεί περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα που ζουν σε καλές συνθήκες με πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Είμαι υπερήφανος γι' αυτό. Η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες και οι διαδικασίες παροχής ασύλου είναι χρονοβόρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τα χρήματα «για να βάλουμε σε σπίτια όσους βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες.» και σχολίασε πως «το πρόβλημα των μεταναστών είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας.»

Δεν έχουμε λόγια για αυτόν τον άνθρωπο δεν υπάρχουν λόγια μόνο ντροπή.



Τροπολογία-ρουσφέτι Δρίτσα για τον ΟΛΠ: Θέλουν να διορίσουν δημοσίους υπαλλήλους σε ιδιωτική εταιρεία!



Μπορεί ο  πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας να υπέγραψε και να ψήφισε με βαριά καρδιά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ωστόσο ακόμα και σήμερα θεωρεί πως ο Οργανισμός είναι κρατικό τσιφλίκι και μπορεί  εκεί να διορίζει δημοσίους υπαλλήλους.

Έτσι λοιπόν, με τη μέθοδο της τροπολογίας, ο ίδιος και άλλοι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Κωνσταντίνος Δουζίνας, Ηλίας Καματερός, Νίκος Συρμαλένιος και οι κυρίες Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά, ζητούν διορισμούς σε έναν ιδιωτικό πια οργανισμό, που δεν ανήκει στο κράτος, αλλά στην Cosco.

Με βάση την τροπολογία που κατέθεσαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, ζητούν να επισπευσθούν οι διαδικασίες διορισμού και πρόσληψης των διοριστέων που περιλαμβάνονται στους πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων των ετών 2009, 2011 και 2014 και των οποίων ο διορισμός εκκρεμεί στον ΟΛΠ κατόπιν θέσπισης του νόμου 4404 του 2016.

Ομως, στο μεσοδιάστημα, το 2016, ο ΟΛΠ έπαψε να ανήκει στο Δημόσιο και οι συγκεκριμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ βρίσκονται σε εκκρεμότητα με τη θέσπιση του νόμου 4404/2016 που κύρωσε τη σύμβαση παραχώρησης του 67% των μετοχών του οργανισμού στην κινεζική Cosco.

Το απίστευτο είναι ότι, ενώ ο κ. Δρίτσας υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, προφανώς ηθελημένα αγνοεί ότι από το Καταστατικό του Οργανισμού προκύπτει πως τις προσλήψεις τις εισηγείται η εταιρεία.

«Η πρόσληψη του προσωπικού της εταιρείας γίνεται με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, κατόπιν εισήγησης του εκάστοτε αρμόδιου αναπληρωτή του διευθύνοντος συμβούλου ή άλλου ισόβαθμου στελέχους και του Τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην τροπολογία δεν αναφέρεται ο αριθμός των επιτυχόντων και το κόστος των προσλήψεων, αφού δεν υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ανήλικοι βίαζαν 14χρονο σε αποθήκη πολυκατοικίας στην Αθήνα



Την απόλυτη φρίκη ζούσε ένας 14χρονος δύο και τρεις φορές την εβδομάδα επί δύο ολόκληρους μήνες.

Το αγόρι που έχει ελαφριά νοητική υστέρηση φαίνεται πως πέρασε δύσκολες στιγμές στα χέρια τριών ανήλικων γειτόνων του σε πολυκατοικία της Αθήνας όπου διέμενε τόσο ο ίδιος, όσο και οι ανήλικοι που κατηγορούνται για τον βιασμό.

Οι τρεις ανήλικοι που κατηγορούνται για την υπόθεση, ηλικίας 15 και 13 ετών, φέρονται να τον εξανάγκαζαν να τους ακολουθεί στην αποθήκη της πολυκατοικίας και εκεί τον ακινητοποιούσαν και τον βίαζαν.

Οι βιασμοί φαίνεται πως έγιναν από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 μέχρι και τον Νοέμβριο και η υπόθεση δεν έχει δικαστεί ακόμη, όπως γράφει η Espresso.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι τρεις ανήλικοι οδηγούσαν τον 14χρονο, που πάσχει από ελαφριά νοητική υστέρηση και ημιπληγία, στην αποθήκη και εκεί ο ένας τον βίαζε, ο άλλος τον κρατούσε και τον χτυπούσε για να μην αντιστέκεται ενώ ο τρίτος παρακολουθούσε.

Η μητέρα του παιδιού, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι το παιδί ξυπνούσε κάθε βράδυ με κλάματα μέχρι που μια μέρα «έσπασε» και της είπε όσα συνέβαιναν. Από τότε η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ ο ανακριτής άφησε ελεύθερους τους τρεις κατηγορούμενους γιατί είναι ανήλικοι, έως την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι τρεις ανήλικοι φέρονται να αρνούνται τα πάντα.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Ο ψηλός, ο κοντός ο χοντρός και οι… πατερίτσες! Η σκληρή συμμορία και το μοιραίο λάθος



Την ληστρική συμμορία του “κοντού”, του “ψηλού” και του “χοντρού”, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής, έπειτα από πολυήμερες έρευνες, καθώς οι δράστες είχαν κάνει πάνω από 30 βίαιες ληστείες χωρίς να διστάζουν σε αρκετές περιπτώσεις να χτυπούν τα θύματα τους, όταν αυτά τολμούσαν να αντισταθούν.

Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, συνελήφθησαν στο Περιστέρι ένας Έλληνας, κι ένας Βούλγαρος, ο “κοντός” και ο “ψηλός” της συμμορίας, ενώ διέφυγε της σύλληψης ο “χόντρος” οποίος είναι επίσης Έλληνας 38 ετών.

Η συγκεκριμένη συμμορία λήστευε Σούπερ Μάρκετ, πρακτορεία ΟΠΑΠ, καταστήματα ψιλικών και εστίασης, ακόμα και περίπτερα.

Μάλιστα οι δράστες φορούσαν αποκριάτικες μάσκες κατά την διάρκεια των ληστειών, με ιδιαίτερη προτίμηση στις μάσκες της οργανώσεις “Ανώνυμους”.

Βέβαια και παρά την άρτια οργάνωση τους δεν απέφυγαν το λάθος, καθώς το δίδυμο των ληστών έφθανε στο σημείο της ληστείας με την μοτοσυκλέτα του “ψηλού” ενώ τις τσίλιες τις φιλούσε ο “χοντρός”.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής με μεθοδική ερεύνα έψαχναν σε όλες τις περιπτώσεις ληστειών κάμερες, είτε ιδιωτικές, είτε δημόσιες, με αποτέλεσμα να συνδυάσουν την σωματοδομή των ληστών και κυρίως το γεγονός πως λίγα μετρά από το σημείο της ληστείας βρίσκονταν πάντα παρκαρισμένη μια μοτοσυκλέτα, χρώματος μπορντό.

Οι αστυνομικοί αφού κατάλαβαν πως η μοτοσυκλέτα είναι το μέσο διαφυγής του “ψηλού” και του “κοντού”, άρχισαν να ψάχνουν στα Τμήματα Τροχαίας της Δυτικής Αττικής, με αποτέλεσμα – και με την βοήθεια της τύχης όσο και της αφέλειας του “κοντού” ληστή – να καταφέρουν τελικά να τον εντοπίσουν. Τι είχε συμβεί;

Λίγες ημέρες πριν τον εντοπίσουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, ο “κοντός” είχε υποστεί τροχαίο ατύχημα με την μηχανή του και είχε δηλώσει το τροχαίο στο Τμήμα της περιοχής. Έτσι οι αστυνομικοί αναζητώντας την μοτοσυκλέτα μοιραία έφθασαν και στο συγκεκριμένο Τμήμα, όπου κατάφεραν να μάθουν όχι μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας, αλλά και τα στοιχεία ταυτότητας του.

Μάλιστα ο “κοντός” συνελήφθη στο σπίτι του καθώς είχε τραυματιστεί στο πόδι από το τροχαίο και ήταν με πατερίτσες.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θ. ΠΑΝΟΥ

Πηγή : newsit.gr


Συμπεράσματα 6ου Προσυνεδρίου της Ν.Δ.«Για την Καθημερινότητα και την Ασφάλεια των Ελλήνων» στην Αθήνα



Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει πώς για να αφήσει η Ελλάδα οριστικά πίσω της την κρίση, πρέπει να γίνει μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Με μια δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του πολίτη, παρέχοντας ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και διευκολύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία. Παράλληλα, θα δείχνει έμπρακτο σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, με αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, με διαφάνεια και με λογοδοσία. Η Δικαιοσύνη θα εγγυάται την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, και δεν θα λειτουργεί ως εμπόδιο στις επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τέλος, με προτεραιότητα στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των πολιτών, που αποτελεί βασική προϋπόθεση ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας. Προκειμένου να γίνουν τα παραπάνω, χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στο κράτος και τη λειτουργία του.  Αλλαγές που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να υλοποιήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, καταλήξαμε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Δημόσια Διοίκηση

1. Σχεδιάζουμε μια Δημόσια Διοίκηση που θα λειτουργεί πραγματικά προς όφελος των πολιτών. Που θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερες δαπάνες.

i. Με σύγχρονες και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Απαιτείται σταδιακά να ανασχεδιαστεί το σύνολο των διαδικασιών του δημοσίου με βασική προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η γραφειοκρατία και η σύγχυση που δημιουργεί, καθώς και τα φαινόμενα διαφθοράς θα αντιμετωπίζονται δραστικά με τη χρήση της τεχνολογίας για τη δημιουργία σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που θα ελαχιστοποιούν την ανάγκη προσωπικής επαφής του πολίτη με το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας παρέμβασης αποτελεί η εφαρμογή ενός ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που θα απλοποιήσει σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με τους φορείς του δημοσίου, θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση τους και θα μειώσει το λειτουργικό κόστος τόσο τους κράτους όσο και των επιχειρήσεων. 

ii. Με σεβασμό σε κάθε ευρώ του φορολογούμενου που δαπανάται. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για «οικονομία στο Κράτος» είναι αδιαπραγμάτευτη. Για αυτό, σχεδιάζουμε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των δαπανών, θα τις αναλύει ανά κέντρο κόστους και θα αξιολογεί τις επιμέρους δαπάνες με βάση συγκεκριμένους δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας. Έτσι, θα γνωρίζουμε πού δαπανάται κάθε ευρώ, και θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε πραγματικό εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών. Αποφεύγοντας τις οριζόντιες μειώσεις που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή παροχή βασικών δημόσιων αγαθών.

iii. Στο ίδιο πλαίσιο επαναφέρουμε τον κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις με παράλληλη χρήση διοικητικών εργαλείων, όπως η κινητικότητα, η απλούστευση ενδο-διοικητικών διαδικασιών, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η χρήση ΣΔΙΤ, ώστε να μην αυξηθεί ταυτόχρονα η ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

iv. Με έμφαση στην αξιοκρατία και την αξιολόγηση. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, αδυνατεί να προωθήσει την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Δεν πιστεύει σε αυτήν, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την υπονομεύσει. Αντίθετα, εμείς θα προχωρήσουμε στη θέσπιση ενός ουσιαστικού και καινοτόμου συστήματος αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Η αξιολόγηση θα βασίζεται στην περιγραφή καθηκόντων κάθε θέσης (job description), στη σύνδεση με συγκεκριμένα και υμφωνημένα παραδοτέα και στην αυτό-αξιολόγηση του υπαλλήλου.  Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός ικανοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Τα δε αποτελέσματα της αξιολόγησης θα παίζουν ρόλο στην επιβράβευση των πιο αποτελεσματικών υπαλλήλων και στη δημιουργία ατομικού πλάνου ανάπτυξης που θα βοηθά τους λιγότερο αποτελεσματικούς.

v. Επιπλέον, ενδυναμώνουμε την αξιοπιστία και το αίσθημα δικαιοσύνης εντός της δημόσιας διοίκησης. Προτείνουμε ένα νέο, απλουστευμένο πειθαρχικό δίκαιο που περιλαμβάνει κατάταξη πειθαρχικών αδικημάτων με βάση τη βαρύτητα τους, ξεκάθαρη περιγραφή παραπτωμάτων και καθιέρωση γρήγορων διαδικασιών, με παράλληλη ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και του εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης.

vi. Με μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μακριά από τις εμμονές και τις ιδεοληψίες του κρατισμού. Για τη Νέα Δημοκρατία το δημόσιο δεν ταυτίζεται με το κρατικό. Για αυτό, θα προωθήσουμε την εκχώρηση λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον μπορεί αυτός να παρέχει ένα δημόσιο αγαθό σε χαμηλότερο κόστος και υψηλή ποιότητα. Διευρύνοντας τα σχήματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη υποδομών και την παροχή δημοσίων υπηρεσιών Με την πρακτική της εκχώρησης λειτουργιών, εξοικονομούνται σημαντικοί δημόσιοι πόροι, ωφελείται ο πολίτης, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, ενώ το κράτος μπορεί να ασκήσει καλύτερα τον εποπτικό του ρόλο, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. 

vii. Με μεγαλύτερη έμφαση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Σχεδιάζουμε τη συστηματικότερη δημοσιοποίηση και αξιοποίηση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων (open data), μέσα από μια ενιαία διαδικτυακή πύλη που θα ενημερώνεται τακτικά από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας πληροφόρησης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας, αλλά και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών και εργαλείων για τους πολίτες. Παράλληλα, προωθούμε τη δημιουργία κεντρικού κόμβου (portal), όπου θα είναι διαθέσιμη όλη η απαραίτητη πληροφορία για τον πολίτη, τον επιχειρηματία και τον εργαζόμενο, τον ξένο επενδυτή και τον επισκέπτη (χάρτες της χώρας, οδηγίες, πληροφορίες για βασικές δημόσιες υπηρεσίες, για τα Μέσα Μεταφοράς, στατιστικά στοιχεία κ.ο.κ.).    

2. Με στόχο τον περιορισμό της κακής νομοθέτησης και της πολυνομίας, προωθούμε τον έλεγχο της καταλληλόλητας και αποτελεσματικότητας της νομοθεσίας, και την επικαιροποίηση αλλά και την συστηματική κωδικοποίησή της. Ξεκινώντας από τους κρίσιμους τομείς της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

3. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα στις σχέσεις δημόσιας διοίκησης και πολιτών. Ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει τις υποχρεώσεις του, αλλά και τις υποχρεώσεις της δημόσιας διοίκησης απέναντι του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φορολογικών ελέγχων, με τις διαδοχικές παρατάσεις που δίνονταν επί χρόνια να λειτουργούν ως άλλοθι για τη διοίκηση η οποία δεν έκανε εγκαίρως και σωστά τη δουλειά της κρατώντας όμηρους τους πολίτες για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τον περιορισμό της κρατικής αυθαιρεσίας.

Δικαιοσύνη

4. Το σχέδιο μας για τη Δικαιοσύνη έχει ως στόχο τη θωράκιση της θεσμικής ανεξαρτησίας της και βασικούς άξονες την επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων και την βελτίωση της ποιότητάς τους. Οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης υπονομεύουν το κράτος δικαίου, κρατούν σε ομηρεία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και αναστέλλουν σειρά από  επιχειρηματικές δράσεις και επενδύσεις. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εδώ και τρία χρόνια, όχι μόνο δεν έκανε κάτι για να διορθώσει τα χρόνια προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα, επιτίθεται σε αυτήν κάθε φορά που εκδίδονται αποφάσεις που δεν την ευνοούν. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε πολλές παράλληλες δράσεις, οι οποίες θα δώσουν λύσεις στα ειδικά προβλήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης που ευθύνονται για τις καθυστερήσεις:

i. Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση, στο πρότυπο των ειδικών τμημάτων ναυτικού δικαίου, δικαίου σημάτων της ΕΕ και φορολογικών υποθέσεων. Συγκεκριμένα, νέα ειδικά τμήματα μπορούν να δημιουργηθούν σε πολιτικά δικαστήρια (για εμπορικές συμβάσεις, διεθνείς συναλλαγές, ζητήματα ανταγωνισμού, ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τραπεζικό δίκαιο), σε διοικητικά δικαστήρια (για υποθέσεις κοινωνικής ασφάλισης και επενδύσεων) και σε ποινικά δικαστήρια (για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος). Η παρέμβαση αυτή μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία εκδίκασης, να βελτιώσει την ποιότητα των αποφάσεων, και να εμφυσήσει κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης απέναντι στους Έλληνες και τους αλλοδαπούς  πολίτες, επιχειρηματίες, επενδυτές και εργαζόμενους. 

ii. Την επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων που εκκρεμούν επί σειρά ετών κατά προτεραιότητα, με στόχο να τερματιστεί η αβεβαιότητα για τους πολίτες. Μέτρο επιτάχυνσης θα είναι η εκδίκαση με βάση το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, των υποθέσεων που εκκρεμούν πέραν της τριετίας χωρίς να έχει διεξαχθεί δίκη σε πρώτο βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθεί η εμπειρία της ρύθμισης για την επιτάχυνση των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη». Η παρέμβαση αυτή μπορεί να ενισχύσει άμεσα την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, βελτιώνοντας το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα.

iii. Ενίσχυση της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών για μείωση του αριθμού των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια, και μείωση του κόστους για τους εμπλεκόμενους. Το σύστημα εκπαίδευσης και διαπίστευσης των μεσολαβητών θα πρέπει να αναμορφωθεί, υιοθετώντας τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, όπως η προσομοίωση ως μέθοδος εξέτασης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση για τα οφέλη της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, τόσο από τη μείωση του κόστους προσφυγής σε δίκη όσο και από την επιτάχυνση της επίλυσης και τον περιορισμό της αβεβαιότητας. Παράλληλα, θα θεσπιστεί η υποχρεωτική απόπειρα διαμεσολάβησης σε ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων (ιδιωτικές διαφορές, οικογενειακές διαφορές)  με προκαθορισμένη αμοιβή για το διαμεσολαβητή.

iv. Μεγαλύτερη αξιοποίηση της πληροφορικής για τη γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης. Κατά τα πρότυπα του Συμβουλίου της Επικρατείας, προωθούμε την άμεση υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης. Επιπλέον, σχεδιάζουμε την επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, την έκδοση e-πιστοποιητικών, και την ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών, υιοθετώντας τις καλές πρακτικές από το αντίστοιχο Σύστημα των Διοικητικών Δικαστηρίων. Η χρήση της πληροφορικής εκσυγχρονίζει την οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης, επισπεύδει σημαντικά τις διαδικασίες απονομής της και διευκολύνει τους διαδίκους, ενώ ενισχύει και τη διαφάνεια μέσα από τη δυνατότητα πρόσβασης στη νομολογία όλων των βαθμίδων (πάντα με τις απαραίτητες εγγυήσεις για τα προσωπικά δεδομένα).

v. Στο πλαίσιο της οργανωτικής δομής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προτείνουμε τη λειτουργία μίας ολιγομελούς μονάδας που θα παρακολουθεί τη λειτουργεία των δικαστικών και εξωδικαστικών συστημάτων επίλυσης διαφορών, η οποία θα συγκεντρώνει όλα τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, θα τηρεί και θα ενημερώνει μια ενοποιημένη βάση δεδομένων. Θα είναι έτσι εφικτή η πλήρης αποτύπωση του τρόπου που λειτουργεί η Δικαιοσύνη στη χώρα και θα συλλέγονται στοιχεία για την αποτελεσματικότητα κάθε δικαστικής μονάδας σε κάθε περιοχή, για τους χρόνους εκδίκασης και έκδοσης αποφάσεων, για την καταγραφή των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Έτσι, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα του δικαστικού έργου, αλλά και η διαφάνεια σε σχέση με αυτό καθώς και η δυνατότητα αξιολόγησής του. Το ίδιο εργαλείο θα επιτρέψει τον προσδιορισμό του πραγματικού κόστους των δικών για την δίκαιη κατανομή του σχετικού βάρους με τις δικαστικές αποφάσεις που θα εκδίδονται.

5. Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για την κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου (ν. 4422/2015 και παρατάσεις), για την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ΄(ν.4274/2017) και για την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος για τις άδειες των κρατουμένων – βαρυποινιτών. Επιπλέον, θα επεκτείνουμε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης των κρατούμενων («βραχιολάκια») και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών για αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ασφάλεια 

6. Για τη Νέα Δημοκρατία η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των πολιτών είναι προϋπόθεση ελευθερίας, και αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα και την ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση σε σχέση με τη δημόσια τάξη έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Οι εικόνες αντιεξουσιαστών να πραγματοποιούν εκτεταμένες φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία στο κέντρο της Αθήνας, οργανώσεων «ακτιβιστών» να εισέρχονται μέχρι και στο Υπουργείο Άμυνας  ανενόχλητοι, και εγκληματικών συμμοριών να λυμαίνονται ολόκληρες περιοχές, δεν παραπέμπουν σε σύγχρονο Κράτος. Οι ιδεολογικές εμμονές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τις άστοχες επιλογές και την έλλειψη προετοιμασίας, οδήγησαν στην αύξηση της εγκληματικότητας. Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, δεσμεύεται πως η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια κανονική χώρα, όπου όλοι θα σέβονται τους νόμους, και όπου τα δικαιώματα των πολλών δεν θα απειλούνται από την αντικοινωνική δραστηριότητα των λίγων.

Απέναντι στην έξαρση της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και της ανομίας, προτάσσουμε την άμεση και καθολική εφαρμογή του νόμου. Συγκεκριμένα:

i. Καθιερώνουμε την ένστολη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Με ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ, και ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

ii. Ενισχύουμε το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, για να εμπεδωθεί ξανά το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.

iii. Καταπολεμούμε όλες τις εστίες ανομίας και παραβατικότητας. Κανένα άβατο, όπως αυτά των Εξαρχείων και του Μενιδίου, δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος. Η έντονη παρουσία της αστυνομίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Όμως για την αναγέννηση αυτών των περιοχών απαιτείται και ένα σχέδιο πιο συνεκτικό, πιο ολιστικό το οποίο θα μπορέσει να τους ξαναδώσει ζωή και την ευκαιρία να ανακτήσουν τον χαρακτήρα τον οποίο είχαν. Παράδειγμα μίας τέτοιας πολιτικής αποτελεί ένα τολμηρό σχέδιο ουσιαστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με αφετηρία το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένα σχέδιο που θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή γύρω από το αρχαιολογικό μουσείο και θα δώσει την αίσθηση στους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για αυτούς και ότι προχωράμε σε κινήσεις οι οποίες βελτιώνουν  ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τους.

iv. Προωθούμε την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για κάθε περιστατικό φθοράς της δημόσιας περιουσίας. Με άμεση επιβολή ποινών και προστίμων στους παραβάτες. Οι σκηνές καταστροφών σε ακυρωτικά μηχανήματα σταθμών του μετρό, σε πανεπιστήμια και άλλα δημόσια κτίρια, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

v. Με βάση τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή, ανακατανέμουμε τις αστυνομικές δυνάμεις στις περιοχές όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Και παράλληλα αποδεσμεύουμε τα Σώματα Ασφαλείας από γραφειοκρατικές και μικρότερης σημασίας αρμοδιότητες.

vi. Αναβαθμίζουμε τη βασική εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας και θεσμοθετούμε τη συνεχή μετεκπαίδευσή τους. Προωθούμε, επίσης, την ανανέωση των υποδομών των σωμάτων ασφάλειας, και διασφαλίζουμε ότι μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους παρέχοντας  τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Παράλληλα ενισχύουμε τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και λογοδοσίας του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας. Φαινόμενα αυθαιρεσίας, διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας θα τιμωρούνται άμεσα, χωρίς εκπτώσεις.


Το ανδρόγυνο με το ανήλικο παιδί ήταν αλλοδαποί άντρες



Δυο αλλοδαποί άνδρες συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» επειδή επιχείρησαν να ταξιδέψουν για τη Βιέννη, εμφανιζόμενοι ως… αντρόγυνο.

Συνελήφθη 25χρονος Σύρος που συνόδευε το δεύτερο συλληφθέντα, υπό διακίνηση μετανάστη, τον οποίο παρουσίασε ως τη... σύζυγό του, καθώς φορούσε γυναικεία ρούχα και είχε αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του, ώστε να μοιάζει με γυναίκα. 

Προκειμένου μάλιστα να παραπλανήσει τις Αρχές, επέδειξε για λογαριασμό του υπό διακίνηση μετανάστη γνήσιο ταξιδιωτικό έγγραφο, καθώς και γνήσια άδεια διαμονής στη Γερμανία, που είχαν εκδοθεί για άλλο άτομο θηλυκού γένους.

Παράλληλα, ο 25χρονος είχε μαζί του και τον ανήλικο γιο του, ηλικίας τριών ετών, ενώ κατά τη σωματική έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.185 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, κατηγορούμενοι για παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


ΤΑ ΝΕΑ


Την ώρα που οι Γάλλοι επικροτούν τον Τσίπρα γιατί κάνει την δουλειά τους στην κορυφή η Ελλάδα στους φόρους


Οι Έλληνες υποφέρουν και ανέχονται τα ψέματα και την ανικανότητα Τσίπρα και καλά έκανε και αφιέρωσε το βραβείο στους Έλληνες.

Καταστροφικά για την χώρα και την οικονομία της τα νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Διαβάζουμε τα μαύρα για την χώρα μας και τους Έλληνες στοιχεία στο skai.gr

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι φόροι στη χώρα μας το 2016 «σκαρφάλωσαν» 38,6% του ΑΕΠ. Μεγαλύτερη «πληγή» η φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στην αναλογία της φορολόγησης έναντι της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας κατέγραψε πέρυσι η Ελλάδα ανάμεσα στα 35 κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός, οι φόροι στη χώρα μας το 2016 «σκαρφάλωσαν» 38,6% του ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση 2,2 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ολλανδία, με άνοδο 1,5 μονάδων.

Πρόκειται για το δεύτερο συναπτό έτος διόγκωσης του φορολογικού βάρους στην Ελλάδα, καθώς ανάμεσα στο 2014 και το 2015 είχε διαπιστωθεί αύξηση της φορολογίας κατά 0,5 μονάδες.

Η Ελλάδα κατατάσσεται συνολικά στη 10η θέση όσον αφορά το ύψος της άμεσης και έμμεσης φορολογίας έναντι του ΑΕΠ, και πάνω από τέσσερις μονάδες πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία με 45,9%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 45,3%. Στον αντίποδα, τελευταίο είναι το Μεξικό, όπου η φορολόγηση ανέρχεται στο 17,2% του ΑΕΠ, ενώ προτελευταία κατατάσσεται η Χιλή με 20,4%.

Μείγμα που χτυπά αγαθά και υπηρεσίες

Ενδιαφέρον προκαλεί ακόμα το μείγμα φορολόγησης στην χώρα μας. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση – ισοδύναμη με 15,8% του ΑΕΠ – πηγάζει από τη φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή από φόρους ή κρατήσεις που συνδέονται με το εμπόριο και τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Αυτό αυτομάτως δείχνει φορολογική έμφαση στην εγχώρια κατανάλωση, που είναι παραδοσιακά «μηχανή» της οικονομίας.

Οι εισφορές για κοινωνική ασφάλιση είναι μία ακόμα μεγάλη πηγή κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου, καθώς αναλογούν στο 11% του ΑΕΠ. Αντίθετα οι φόροι σε εισοδήματα και έσοδα αποτελούν μικρότερη «πληγή», και ισοδυναμούν με το 9,1% του ΑΕΠ.




Ξανά σε χώρους Σένγκεν οι επιβάτες από Ελλάδα



Συμφωνία για τη διαδικασία που θα τηρείται σχετικά με τους ελέγχους των επιβατών από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, επιτεύχθηκε στη τριμερή συνάντηση Ελλήνων, Γερμανών και εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν. 

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση εποικοδομητική και εξέφρασε την ικανοποίηση της κοινοτικής πλευράς για τις εξηγήσεις που δόθηκαν αλλά και για τα αποτελέσματα.

Καταρχάς, όπως είπε, η γερμανική πλευρά διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι επιβατών από την Ελλάδα θα γίνονται πλέον εντός της ζώνης Σένγκεν και θα περιορίζονται μόνο στην εξακρίβωση της ταυτότητας και της φωτογραφίας του επιβάτη. Μέχρι τώρα οι επιβάτες από την Ελλάδα οδηγούνταν σε ειδική έξοδο των αεροδρομίων εκτός της ζώνης Σένγκεν, όπου γίνονταν συστηματικοί έλεγχοι όλων των επιβατών.

Και η Ελλάδα θα εντείνει τους ελέγχους

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε από την πλευρά της ότι οι αρμόδιες αρχές θα εντείνουν με τη σειρά τους ελέγχους των επιβατών που κατευθύνονται από την Ελλάδα σε γερμανικά αεροδρόμια.

Η εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Γερμανία είχε ενημερώσει την Κομισιόν στις 12 Νοεμβρίου για την παράταση της χρήσης του κώδικα του Σένγκεν που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εισάγουν προσωρινά στοχευμένους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά του για λόγους εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.



Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Πηγή : in.gr


Ένας 76χρονος πυροβόλησε τον δικηγόρο του και καταδικάστηκε




Σε συνολική ποινή κάθειρξης 20,5 ετών καταδικάστηκε 76χρονος, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ότι πυροβόλησε τον 45χρονο δικηγόρο του, τον οποίο θεώρησε υπαίτιο για τη δικαστική έκβαση που είχε υπόθεση που χειρίστηκε.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, ενώ αποφασίστηκε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στις φυλακές.

Το πρωτοφανές περιστατικό διαδραματίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο γραφείο του δικηγόρου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ύστερα από λογομαχία, ο δράστης έβγαλε ένα περίστροφο που είχε πάνω του και πυροβόλησε τρεις φορές τον 45χρονο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σε διάφορα σημεία του σώματος. Αμέσως μετά, ο ηλικιωμένος παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ ο δικηγόρος διακομίστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου μετά από μακροχρόνια νοσηλεία, επανήλθε.

Στην απολογία του στον ανακριτή, ο 76χρονος είπε πει ότι ξέσπασε καβγάς, όταν ο δικηγόρος τον ενημέρωσε ότι παραιτείται από υπερασπιστής του. Ο ίδιος απολογήθηκε τότε, ότι θα έβγαινε το σπίτι του σε πλειστηριασμό, βάσει δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα αδέλφια του σε αντιδικία που είχαν για τα κληρονομικά τους. Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, πάντως, ισχυρίστηκε ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε στη διάρκεια πάλης με τον δικηγόρο.




Και ο Κυρίτσης κατά Καμμένου ζητά να ακυρωθεί η πώληση των βλημάτων


Σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση δημιουργεί η αντίδραση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βάλουν κατά Καμμένου ουσιαστικά και κατά της πώλησης των βλημάτων.

Μετά την δημόσια παρέμβασή του, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, που ζητούσε να ακυρωθεί η πώληση τους, τώρα και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Γιώργος Κυρίτσης, με μια λιτή ανάρτησή του στο Facebook, εξέφρασε την συμφωνία του με την πρόταση που έκανε ο Νίκος Φίλης.




Χαστούκι Φίλη σε Τσίπρα Καμμένο που ζητά ακύρωση της πώλησης των βλημάτων στη Σ. Αραβία


Την ακύρωση της πώλησης βλημάτων του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία ζητά από την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αφήνοντας αιχμές για τον Πάνο Καμμένο και συνεχίζοντας την εσωκομματική αντιπολίτευση που ασκεί ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Κουμουνδούρου με τους ΑΝΕΛ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι η Σαουδική Αραβία κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει ότι τα σαουδαραβικά πλήγματα έχουν πλήξει τον άμαχο πληθυσμό κι έχουν προκαλέσει «τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή».