Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Νέα Δημοκρατία : Τσίπρας, o πρωθυπουργός των φόρων και της γενιάς των 360 ευρώ



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μέσα σε 3 χρόνια, ο πρωθυπουργός των φόρων διέλυσε και την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, 1 στους 3 εργαζόμενους εργάζεται με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης».

Πλήρης Δήλωση

«Μέσα σε 3 χρόνια, ο πρωθυπουργός των φόρων διέλυσε και την αγορά εργασίας. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, 1 στους 3 εργαζόμενους εργάζεται με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. 

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι η πραγματικότητα είναι πιο δυσοίωνη από όσα δείχνουν οι αριθμοί. Και αυτό διότι οι υπέρογκοι φόροι και εισφορές, που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχουν οδηγήσει στην έξαρση της μαύρης εργασίας, αφού σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ στην πραγματικότητα  δουλεύουν πλήρες ωράριο. 

Ο κ. Τσίπρας που υποσχόταν κατώτατο μισθό 751 ευρώ δημιούργησε τη “γενιά των 360 ευρώ”. Μια γενιά κακοπληρωμένων και χαμηλής εξασφάλισης θέσεων εργασίας. 

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή που θα φέρει εμπιστοσύνη, μείωση του μη-μισθολογικού κόστους, επενδύσεις και καλά αμειβόμενες δουλειές. Για να ξεφύγουμε από τη διαρκή ανασφάλεια και το συμβιβασμό με μία κοινωνία  χαμηλών προσδοκιών».


Με μερική απασχόληση 1 στους 3 στον ιδιωτικό τομέα και μισθό €394



Με μερική απασχόληση εργάζεται σχεδόν ένας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, λαμβάνοντας κατά μέσον όρο 394,13 ευρώ τον μήνα. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων αποδέχεται την... αρχή του τέλους για το παραδοσιακό ωράριο εργασίας 9 π.μ. με 5 μ.μ. και την υιοθέτηση μιας νέας εποχής όπου κυριαρχούν η ευελιξία και η ισορροπία, στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να έχουν άλλη επιλογή.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, που προέρχονται από τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2017, είναι αποκαλυπτικά.

Οι 554.679 εργαζόμενοι από το συνολικά 1.751.949 που δηλώθηκαν από τους εργοδότες, ήτοι το 31,66% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, εργάζονται με μερική απασχόληση. Και λαμβάνουν μέσο μισθό 394,13 ευρώ, με το μέσο ημερομίσθιο να διαμορφώνεται μόλις στα 23,74 ευρώ. Για τους υπόλοιπους που απασχολούνται πλήρως, το μέσο ημερομίσθιο εκτιμάται σε 51,47 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.203,98 ευρώ.

Συνολικά, υποβλήθηκαν ΑΠΔ από 223.683 επιχειρήσεις και 7.212 οικοδομοτεχνικά έργα για 1.751.949 εργαζομένους, αριθμός που, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, δείχνει ότι οι ασφαλισμένοι μειώθηκαν κατά 5,14% στο σύνολο των επιχειρήσεων. Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 54,19% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων. Επίσης το 22,30% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και το 54,35% έως 39 ετών. Το 73,43% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών και το 16,91% είναι ηλικίας από 50 έως 64 ετών.

Από το σύνολο των ασφαλισμένων, το 23,14% απασχολείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, το 14,33% στις μεταποιητικές βιομηχανίες και το 13,37% στα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Από όσους έχουν ελληνική υπηκοότητα, το 23,6% απασχολείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Από όσους έχουν υπηκοότητα άλλης χώρας της Ε.Ε., το 23,15% απασχολείται στα ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Τέλος εποχής το ωράριο 9 - 5

Την αρχή του τέλους για το παραδοσιακό ωράριο εργασίας 9 π.μ. - 5 μ.μ. και την υιοθέτηση μιας νέας εποχής, όπου κυριαρχούν η ευελιξία και η ισορροπία, προδιαγράφουν τα ευρήματα παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε η ManpowerGroup σε 9.500 άτομα από 12 χώρες. Η στροφή προς την «εργασία νέας γενιάς», τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, αλλά και τις συμβάσεις παροχής ανεξάρτητης υπηρεσίας, οφείλεται μεν σε μια ποικιλομορφία αναγκών και κινήτρων, σηματοδοτεί όμως την προσπάθεια των εργαζομένων να επιβιώσουν σε ένα συνεχώς λιγότερο βέβαιο εργασιακό μέλλον. Οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο προσαρμόζουν τις ανάγκες τους στις ραγδαίες αλλαγές των καιρών μας.

Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι το 80% των εργαζομένων είναι δεκτικό στην «εργασία νέας γενιάς». Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο η «εργασία νέας γενιάς» αποτελεί επιλογή για το 81% των εργαζομένων (μόλις το 19% την επιλέγει ως έσχατη λύση), οι οποίοι εκτιμούν ως σημαντικότερους παράγοντες για την επιλογή τους αυτή την αύξηση του εισοδήματος (38%), την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (33%) και τον μεγαλύτερο έλεγχο του προγράμματός τους (32%).

Μια βαθύτερη ματιά στα αποτελέσματα της έρευνας φανερώνει την ποικιλομορφία αναγκών και κινήτρων. Ετσι, ο άνδρες είναι εξίσου πιθανό όπως οι γυναίκες να επιθυμούν ευελιξία προκειμένου να αφιερώσουν χρόνο στην οικογένεια (και τα δύο φύλα 29%) και να αναζητήσουν ένα λιγότερο στρεσογόνο περιβάλλον (21% έναντι 22%). Οι Millennials μικρότερης ηλικίας (18-24 ετών) θεωρούν την αμοιβή, την απόκτηση γνώσεων και την επαγγελματική εξέλιξη ως σημαντικό κίνητρο επιλογής της «εργασίας νέας γενιάς». Οι Boomers (ηλικίας 50-65 ετών) επιλέγουν εργασία που αφορά την επίτευξη συγκεκριμένου σκοπού που προσφέρει νόημα στην απασχόληση και ισορροπία στη ζωή τους.


Καθημερινή


Τι αλλάζει στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις



Η κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου (Ε.Π) στο οποίο ήταν ενταγμένες μέχρι πέρυσι Παιδαγωγικές και «καθηγητικές» σχολές, είναι η βασική αλλαγή που θα βρουν φέτος χιλιάδες υποψήφιοι στο δρόμο προς τις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο που ρυθμίζει όλα τα θέματα των πανελλαδικών του 2018. Πλέον τα Παιδαγωγικά τμήματα που εντάσσονταν στο 4ο Ε.Π , κατατάσσονται στα υπόλοιπα τέσσερα επιστημονικά πεδία, κάνοντας έτσι την πρόσβαση σε αυτά ευκολότερη υπόθεση για περισσότερους υποψηφίους. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Α.Σ.Τ.Ε., των Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού κατατάσσονται εφεξής σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:

  • 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
  • 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
  • 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
  • 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική
Όπως ορίζεται, οι μαθητές της τελευταίας τάξης Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2017-18 και οι απόφοιτοι-υποψήφιοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2018, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο (2) Επιστημονικά Πεδία, εξετάζονται και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού. 

Οι μαθητές εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν ενώ οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού. 



Πηγή : in.gr


Ασταμάτητος φέτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο



Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο,  διεθνής μας guard/forward ολοκλήρωσε τον αγώνα με 32 πόντους, 14 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 κοψίματα σε 39 λεπτά συμμετοχής, οδηγώντας το Milwaukee εκ του ασφαλούς στη νίκη απέναντι στους Charlotte Hornets.

O Γιάννης φέτος έχει ξεκινήσει σε εκπληκτική φόρμα με αποτέλεσμα να αναδειχθεί και σε πολυτιμότερο παίχτη της βδομάδας για την Ανατολική περιφέρεια έχοντας  μέσους όρους 38.3 πόντων, 9.7 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2.7 κλεψιμάτων ανά 38.3 λεπτά συμμετοχής.


Σεισμός 4,5R πριν από λίγο βορειοανατολικά της Κω




Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.36 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή  βορειοανατολικά της Κω, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. 

Το επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται 18χλμ. βορειοανατολικά της Κω και 10 χλμ. νοτιοανατολικά από την Αλικαρνασσό. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 8 χλμ..



Δικαστική απόφαση σταθμός: Ανοίγει ο δρόμος για την κοινή επιμέλεια των παιδιών



Με βάση το υπάρχον πλαίσιο και τη συνήθη δικαστική πρακτική, ο ρόλος του πατέρα υποβαθμίζονταν και έπαιρνε την επιμέλεια ημητέρα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου (αριθμός 7121/2017) προβλέπεται ότι προσωρινά και μέχρι την εκδίκαση της κύριας απόφασης, η επιμέλεια των τέκνων θα ασκείται εναλλακτικά, τους ζυγούς μήνες από τον πατέρα και τους μονούς από τη μητέρα, με δικαίωμα επικοινωνίας από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, κατά το εν λόγω διάστημα.




Τόμσεν: Ο Τσίπρας συμφώνησε να κοπούν οι συντάξεις




Εμείς ζητούσαμε πάντα περικοπές αλλά οι κυβερνήσεις δεν τις έκαναν, αποκαλύπτει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ - Είμαστε αντίθετοι με την αύξηση φόρων που συμφώνησαν Ευρωπαίοι-ελληνική κυβέρνηση

Την ανάγκη να υπάρξει μεγάλη επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει στο ακέραιο το χρέος της, σημειώνει σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η πρώτη που συμφώνησε να υπάρξει περικοπή στις συντάξεις.

Όπως σημειώνει η επέκταση των ωριμάνσεων, το οποίο συζητείται, αρκεί αλλά θα πρέπει να είναι σημαντική «όχι όμως και 100 χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά.  «Αυτό που ζητάμε είναι χώρος για τους Ελληνες να αναπνεύσουν, ώστε να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και να ανακάμψουν», σημειώνει ο κ. Τόμσεν απαντώντας στην ερώτηση για το πώς μπορεί να εξηγηθεί στον αυστριακό φορολογούμενο ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τόμσεν διαβεβαιώνει ότι οι Αυστριακοί πολίτες θα πάρουν όλα τα δανεικά πίσω. «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, κατάφερε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Τώρα η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες προθεσμίες για να αποπληρώσει τα χρέης της και μία περίοδο στην οποία θα επωφεληθεί από μορατόριουμ πληρωμών.

Ερωτηθείς για την σκληρή λιτότητα που, όπως του λέει ο Αυστριακός δημοσιογράφος, τον κατέστησε υπεύθυνο για τις περικοπές και την «κοινωνική δυστυχία», ο Τόμσεν επιχειρεί να αποποιηθεί την ευθύνη δείχνοντας στην κατεύθυνση των ελληνικών κυβερνήσεων: «Ξέρετε, αυτό είναι η ειρωνεία του πράγματος: για κάποια χρόνια τώρα ήμασταν εμείς που απαιτούσαμε μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι άδικο να επιρρίπτεται σε εμάς η ευθύνη. Από το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας το 2010 έχουν αλλάξει πολλά. Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τους Έλληνες σε αυστηρούς στόχους, μη αναγκαίους και φιλόδοξους που οδήγησαν σε μεγάλες περικοπές. Εμείς ως ΔΝΤ το αποδεχθήκαμε. Έπειτα από κάποια στιγμή, όμως όταν τα νούμερα ξεκίνησαν να εκτροχιάζονται όλο και περισσότερο απ' τους στόχους, υποδείξαμε ότι κάτι είναι στρεβλό. Είχαμε πει τότε ότι χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, αυτά που συμφωνήσατε δεν μπορούν να επιτευχθούν. Γι αυτό υπάρχει ίσως η αντίληψη ότι αυτοί είναι στόχοι που θέσαμε εμείς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει».


Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Τόμσεν το ΔΝΤ πάντα ήταν κατά της αύξησης της φορολογίας. «Πάντα επιχειρηματολογούσαμε ότι η στρατηγική της αύξησης των φορολογικών βαρών δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλη μία ανησυχία αφορά τις συντάξεις: προκειμένου να μην τις μειώσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. Στο σημείο όμως που δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά! Γενικά οι δαπάνες συγκρατήθηκαν με έναν μη διατηρήσιμο τρόπο. Γι αυτό και εμείς, ως ΔΝΤ, απαιτούμε εδώ και χρόνια μεταρρυθμίσεις τόσο στη φορολογία όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Και τελικά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιτέλους συμφώνησε».

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν δεν υπήρχε εναλλακτική στις περικοπές, αφού δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι ίσως θα έπρεπε να είναι μικρότερες.

Για το εάν πήραν κάποια μαθήματα απ' την εμπλοκή τους στα προγράμματα της Ευρώπης ο κ. Τόμσεν σημειώνει. «Είναι πολύ δύσκολο να κρίνεις μία συνολική κατάσταση. Ένα μάθημα που σίγουρα πήραμε είναι ότι για να γίνει μία μεταρρύθμιση χρειάζεται περισσότερος χρόνος απ' ότι υπολογίζαμε». Ο ίδιος επιμένει ότι όλα τα προγράμματα αποδείχθηκαν επιτυχημένα με εξαίρεση αυτό της Ελλάδας.

Ερωτηθείς όμως για το ότι ακόμα και οι επιτυχίες του ΔΝΤ συνοδεύτηκαν από ύφεση και αύξηση του χρέους σε κάθε χώρα ο κ. Τόμσεν σημειώνει: «για να εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα σε μία νομισματική ένωση που στόχος του είναι να αποκαταστήσεις την ανταγωνιστικότητα της χώρας είναι δύσκολο. Η υποτίμηση του νομίσματος πάλι όχι. Η εναλλακτική είναι μία διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης, με τους μισθούς και τις τιμές να πρέπει να υποχωρήσουν τόσο πολύ όσο μία χώρα χρειάζεται για να ανακάμψει αργότερα. Σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει πληθωρισμός, αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση του χρέους σε σχέση με την οικονομική παραγωγή», σημειώνει ο κ. Τόμσεν.


Πηγή : protothema.gr


Βολές δικαστικών κατά κυβέρνησης για συντάξεις και πόθεν έσχες




του Παναγιώτη Στάθη

Σε "σκληρό ροκ" κατά της κυβέρνησης και των επιλογών της, επιδίδονται πλέον οι δικαστές, οι οποίοι εστιάζουν πέραν των άλλων σε δυο θέματα που αφορούν αφενός τις μειώσεις των συντάξεων, οι οποίες με το νόμο Κατρούγκαλου φτάνουν στο 40% (74% συνολικά στα χρόνια της κρίσης), αλλά και το θέμα της στοχοποίησης του Συμβουλίου της Επικρατείας και όλου του κλάδου για το θέμα του πόθεν έσχες. Σε μια κατάμεστη αίθουσα από εκατοντάδες δικαστικούς λειτουργούς όλων των βαθμίδων τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν συνολικά τον κλάδο.

Ειδικότερα, ο Χριστόφορος Σεβαστίδης πρόεδρος της ΕΔΕ είπε, αναφερόμενος στο πόθεν έσχες ότι "τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία. Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ".

Σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις, μίλησε για απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνταξιούχοι δικαστές καθώς "είδαν σε έναν μήνα την σύνταξή τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο και να φθάνει για τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου στα 1.450 ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς την επιστροφή σε δόσεις των διαφορών των συντάξεων, τότε η σύνταξη για τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου θα φθάσει στα 1.180 ευρώ". 

Σύμφωνα με τους δικαστές, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40%, με αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις από τις περικοπές να ανέρχονται στο 74%. 

"Οι περικοπές αφορούν όλους τους συνταξιούχους, ο νομικός αγώνας που θα δώσουν οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί με την στήριξη των δικαστικών ενώσεων, εδράζεται σε μία ειδική συνταγματική βάση".

Ο κ. Σεβαστίδης κατέληξε λέγοντας ότι στον αγώνα που ξεκινούν οι συνταξιούχοι, "θα έχουν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των παιδιών σας, των νέων γενεών, που αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει, την αδικία που βιώνετε, τις δικαιολογημένες προσδοκίες σας για αξιοπρεπείς συντάξεις που διαψεύστηκαν χωρίς καμία δική σας ευθύνη. Οι εν ενεργεία συνάδελφοί σας θα είμαστε στο πλευρό σας και θα βοηθήσουμε τον δίκαιο αγώνα σας".

Από την πλευρά της η Αγγελική Λαϊνιώτη, πρόεδρος διοικητικών δικαστών τόνισε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος γιατί πλήττεται ο πυρήνας του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει αξιοπρεπώς. Δυστυχώς όσες περισσότερες εισφορές πληρώνει κάποιος τόσο περισσότερο κόβεται η σύνταξη. Δηλαδή το ηθικό δίδαγμα θα είναι ότι μόνο όταν εισφοροδιαφύγεις θα βγεις κερδισμένος; Οι μειώσεις αποδοχών αφορούν όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, όχι μόνο τους δικαστές. 

Η Αρετή Σκαφίδα, γενική γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων, επισήμανε την συμπαράσταση της Ένωσης στους συνταξιούχους δικαστές ενώ ο Πρόεδρος των συνταξιούχων δικαστών Σταμάτης Γιακουμέλος, είπε πως "δυστυχώς έχουμε ακούσει ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι η μακροζωία!!!". 

"Η εφαρμογή αυτού του νόμου αποτελεί ευθεία επίθεση στο κράτος δικαίου", είπε ο πρόεδρος των μελών ΝΣΚ κ. Μυτακίδης και επισήμανε πως αν επιμείνει η κυβέρνηση την απάντηση θα δώσουν τα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια". 

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕ, πρώην αρεοπαγίτης και πρώην υπουργός, νυν βουλευτής της ΝΔ, Χαρ. Αθανασίου τόνισε ότι το θέμα των αποδοχών των δικαστών "δεν είναι οικονομικό αλλά θεσμικό, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα". Επίσης μετέφερε τον σεβασμό του προέδρου του Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για το δίκαιο των αιτημάτων τους και πρόσθεσε ότι "η σημερινή κυβέρνηση με τις ενέργειές της απαξιώνει γενικά τη δικαιοσύνη" και πρόσθεσε "ότι πολλοί υπουργοί επιτίθενται στη δικαιοσύνη".

Στο κοινό ψήφισμα τους οι δικαστικές ενώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πανδικαστικής συγκέντρωσης, τονίζεται ότι οι δικαστικοί:

"Ζητούν την ανάκληση της μείωσης που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις των δικαστικών, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων" και δηλώνουν ότι "από κοινού συνταξιούχοι και εν ενεργεία θα διεκδικήσουν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους", επισημαίνοντας ότι "οι νέες περικοπές των συντάξεων προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές".


Πηγή : capital.gr


Ντόρα : Η αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια βελτίωσε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις



«Η αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια βελτίωσε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Η Ελλάδα παρουσίασε μια ρεαλιστική πρόταση για το θέμα της ονομασίας από το 2007 και διένυσε την απόσταση που της αναλογούσε. Είναι στο χέρι της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει προς την επίλυση του θέματος. Πάντως η απόφαση του Βουκουρεστίου είναι η αφετηρία για κάθε συζήτηση. Αν τα Σκόπια αποδεχτούν συνθέτη ονομασία για κάθε χρήση, έναντι όλων, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξης τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην 17η Οικονομική Σύνοδο Κορυφής Βελιγραδίου, η οποία  διοργανώνεται από τη σερβική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών της Σερβίας, με καλεσμένους προσωπικότητες από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Η πρώην υπουργός συμμετείχε σε πάνελ με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προκλήσεις ασφάλειας στα Βαλκάνια, μαζί με τον πρώην ΥΠΕΞ της χώρας Βουκ Γιέρεμιτς.

Μιλώντας για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα Βαλκάνια σημείωσε ότι «η Ευρώπη δεν έχει το περιθώριο να χάσει την περιοχή των Βαλκανίων. Πρέπει να καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι όλοι ανήκουμε σε μια ευρύτερη περιοχή ασφάλειας» και πρόσθεσε  «πάνω απ 'όλα, η περιοχή πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρώπης. Πρέπει να θεωρηθεί ως αναπόσπαστο τμήμα του πυρήνα της Ευρώπης, ως μέρος ενός αδιαίρετου χώρου ασφαλείας. Η ιδέα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να απομονωθεί από τα Βαλκάνια είναι μη ρεαλιστική».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ασφάλειας υπογράμμισε ότι «η προστασία των συνόρων είναι επίσης ένας ακόμη  τομέας  στον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε  εξαιτίας και της συνεχιζόμενης μετανάστευσης και των ροών προσφύγων. Η ΕΕ πρέπει να διαφυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα από κάθε πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια. Η ίδρυση ευρωπαϊκού γραφείου συνόρων και ακτοφυλακής είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα διευκόλυνε το έργο. Και γνωρίζω ότι ειδικά η Ελλάδα, έχει πολλά να κερδίσει από τη συνεργασία με τους γείτονές μας».

Νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς και την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό υποδομών  Ζοράνα Μιχαήλοβιτς.


Εικόνα-σοκ: Μωρό ενός μηνός πεθαίνει από την πείνα στη Συρία


Σοκ, οργή και δάκρυα, ακόμα και στον πιο σκληρό άνθρωπο προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από τη Συρία, όπου οι πολίτες εξακολουθούν να βιώνουν την εξαθλίωση από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ με παιδιά να πεθαίνουν κυριολεκτικά από την πείνα. 

Εικόνες που είναι «γροθιά στο στομάχι», δείχνουν ένα υποσιτισμένο μωρό, το οποίο αργότερα πέθανε από ασιτία στο προάστιο της Δαμασκού που ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Τις σκληρές αυτές εικόνες έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο, και δείχνουν ένα κοριτσάκι μόλις ενός μηνός, να ζυγίζει λιγότερο από δύο κιλά. Τα μάτια του είναι βαθουλωμένα από την πείνα, ενώ τα πλευρά του προεξέχουν από το λεπτεπίλεπτο δέρμα του.



Η μικρή Σαχάρ Ντοφντάα νοσηλευόταν με υποσιτισμό στην πόλη Χαμούρια, στην ανατολική περιοχή της Γούτα. Άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή, μία ημέρα αφότου βιντεοσκοπήθηκαν τα στιγμιότυπα.

«Οι προμήθειες είναι πολύ λίγες και αν συνεχιστεί αυτό θα πεθάνουν περισσότερα παιδιά», δήλωσε στον Guardian, αξιωματούχος που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Γούτα ζουν υπό περιορισμό που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις του Άσαντ. Γιατροί και ακτιβιστές υπογραμμίζουν ότι η έλλειψη τροφίμων είναι τόσο μεγάλη που δεκάδες περιπτώσεις υποσιτισμένων ανθρώπων κατακλύζουν τις τοπικές κλινικές και νοσοκομεία.

Οι νέες μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους καθώς και οι ίδιες υποσιτίζοτναι, και συνεπώς δεν μπορούν να παράξουν γάλα.

«Με τον αποκλεισμό της Γούτας και την αύξηση των τιμών των τροφίμων, το πρόβλημα του υποσιτισμού επιδεινώνεται» προειδοποίησε η Μόνικα Άουαντ, μια αξιωματούχος της Unicef σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε απαντώντας σε ερωτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, 232 παιδιά υπέστησαν οξύ υποσιτισμό βαριάς μορφής και 882 οξύ υποσιτισμό μέτριας μορφής, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, διευκρινίζοντας ότι άλλα 1.589 παιδιά βρίσκονται σε «κίνδυνο».


Περισσότερα στον eleftherostypos.gr


Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.




Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Μεσημβρινές ώρες της 19-10-2017, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αλλά και στο Ναύπλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν έξι (6) από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά μέλη) εκ των οποίων τέσσερις (4) άνδρες ηλικίας 30, 37, 40 και 42 ετών και δύο (2) γυναίκες ηλικίας 19 και 40 ετών, όλοι υπήκοοι Γεωργίας. Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται, ένα (1) επιπλέον μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, επίσης υπήκοος Γεωργίας

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες και διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία μετά χρήσης και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Ως προ το ιστορικό της υπόθεσης, το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας διαπίστωσε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα τη σύσταση και δράση εγκληματικής ομάδας, αποτελούμενης από άτομα Γεωργιανής υπηκοότητας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές και ληστείες από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Για το λόγο αυτό συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών, με αποκλειστικό καθήκον τη συλλογή όλων των διαθέσιμων στοιχείων για τον εντοπισμό και την σύλληψη των μελών της.

Όπως προέκυψε από την έρευνα οι ανωτέρω κατηγορούμενοι τουλάχιστον από πενταετίας, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές και ληστείες σε οικίες και σε εταιρείες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, χρησιμοποιώντας παράλληλα πλαστά έγγραφα, προκειμένου να κινούνται ελεύθερα χωρίς να κινδυνεύουν να εντοπισθούν και να συλληφθούν.

Η εγκληματική αυτή οργάνωση είχε τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν όλες τις καλά δομημένες και ιδιαίτερα δραστήριες εγκληματικές οργανώσεις στο πλαίσιο των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, με κύριο χαρακτηριστικό την πίστη και την αφοσίωση στην ομάδα, η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική και οικογενειακή βάση (οικογενειακές σχέσεις μεταξύ των μελών).

Η δράση της οργάνωσης περιλάμβανε κεντρικό συντονισμό, στρατολόγηση και εκπαίδευση των μελών, σχεδιασμό και παρακολούθηση των θυμάτων για την συλλογή πληροφοριών για τις συνήθειες τους, αντικατάσταση των συλληφθέντων μελών και την προστασία τους, αλλά και τη χρήση ψευδών στοιχείων ταυτότητας από τα ηγετικά στελέχη.

Ως προς την δομή της οργάνωσης, ο 37χρονος και ο 40χρονος από τους συλληφθέντες, έχαιραν του σεβασμού όλων των υπολοίπων μελών, διατηρώντας ηγετικό - συντονιστικό και αναντικατάστατο ρόλο στην οργάνωση, ακόμα και όταν κάποιος εξ αυτών είχε συλληφθεί από τις Αστυνομικές Αρχές.

Συγκεκριμένα, στο ανώτερο επίπεδο της οργάνωσης βρισκόταν ο 37χρονος, ο οποίος κατείχε τον τίτλο του « VOR » και από τον οποίο εξαρτιόταν η δραστηριότητα της οργάνωσης. Είχε τον απόλυτο έλεγχο της οργάνωσης και από αυτόν περνούσαν όλες οι σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την δράση της ομάδας, τους στόχους, τα αφαιρεθέντα αντικείμενα και την περαιτέρω διάθεση αυτών. Μετά την διάπραξη κάθε αξιόποινης πράξης, έκρινε τα μέλη ανάλογα με τα αποτελέσματα, τις ενέργειες τους και τις επιδόσεις τους. Είχε τον πλήρη έλεγχο και τον συντονισμό, ακόμα και σε περίπτωση που βρισκόταν έγκλειστος κέντρων κράτησης.

Στην ιεραρχία της ομάδας, μετά τον « VOR » ακολουθούσε ο 40χρονος, ο οποίος ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης. Είχε πλούσιο εγκληματικό παρελθόν και εμπειρία ώστε να ασκεί αυστηρό έλεγχο στα υπόλοιπα μέλη.

Η οργάνωση κατείχε και «ταμείο» για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους με οικονομικό διαχειριστή τον 40χρονο. Στο ταμείο συνεισέφεραν όλα τα μέλη ενώ σε περίπτωση σύλληψης των μελών τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για κάλυψη εξόδων για δικηγόρους, μεταφραστές κλπ.

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ήταν επιπέδου δρόμου και ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, κατοπτεύοντες), τηρώντας μεταξύ τους κανόνες σχετικής ιεραρχίας.

Η ομάδα διέθετε και υποστηρικτικά μέλη που παρείχαν με κάθε μέσο διευκόλυνση (φερόμενοι ως ιδιόκτητες αυτοκινήτων, ενοικιαστές διαμερισμάτων, άτομα που χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν και να διαθέσουν τα κλεμμένα στα ενεχυροδανειστήρια κλπ).

Σχετικά με τη διαμονή τους, η οργάνωση ακολουθούσε επίσης την πρακτική που ακολουθούν όλες οι αντίστοιχες οργανώσεις του Γεωργιανού Οργανωμένου Εγκλήματος, ήτοι ενοικίαση διαμερισμάτων σε στοιχεία γυναικών υπηκόων Γεωργίας ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, ενώ τα ενοίκια πληρώνονταν από τα έσοδα της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Την ίδια τακτική ακολουθούσαν και με τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την εγκληματική τους δραστηριότητα και τα οποία τις περισσότερες φορές ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία έτερων αλλοδαπών προσώπων προκειμένου με αυτό τον τρόπο να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους, σε περίπτωση που το επιχειρησιακό όχημα γίνει αντιληπτό από μάρτυρες, την στιγμή που εκτελούσαν την κλοπή.

Χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και για την δράση τους επέλεγαν τις περιοχές, τις οποίες εξερευνούσαν για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους. Μετέβαιναν στην περιοχή που επέλεγαν τόσο πρωινές ώρες όπου οι ένοικοι έλειπαν όσο και βραδινές, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης.

Η ενδυμασία τους ήταν διαφορετική ανάλογα με την περιοχή που επέλεγαν να δράσουν για να μην κινήσουν τις υποψίες των περαστικών.

Αφού επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν και αποφάσιζαν να προχωρήσουν στην διάρρηξη των οικιών, στάθμευαν τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα σε κοντινά των στόχων σημεία και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα (για παράδειγμα προσποιούμενοι τους υπαλλήλους delivery ) προσπαθούσαν να πείσουν τους ιδιοκτήτες των οικιών να τους επιτρέψουν την πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών, προκειμένου να μην προβούν σε διάρρηξη, διότι κινδύνευαν να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους πολίτες.

Τουλάχιστον δύο μέλη, επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία, ενώ παράλληλα άλλο μέλος μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο με τους τσιλιαδόρους για να έχει άμεση ενημέρωση αν πλησίαζε κάποιος από τους ενοίκους ή αστυνομικοί.

Προκειμένου μάλιστα να έχουν κάλυψη, σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους ή ελεγχθούν από αστυνομικούς, σε κάποιες περιπτώσεις δεν δίσταζαν να πάρουν μαζί τους ηλικιωμένες ημεδαπές γυναίκες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι τις φρόντιζε η 40χρονη, η οποία παρείχε υπηρεσίες αποκλειστικής νοσοκόμας και φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων.

Οι ηλικιωμένες παρέμεναν, καθ' όλη την διάρκεια της διάρρηξης, στο αυτοκίνητο, νομίζοντας ότι επρόκειτο για βόλτα, κάτι που τις ευχαριστούσε ιδιαίτερα.

Όταν αποκτούσαν πρόσβαση στο εσωτερικό της πολυκατοικίας, επέλεγαν το διαμέρισμα στο οποίο θα ενεργούσαν, αφού βεβαιώνονταν ότι οι ένοικοι του απουσιάζουν και με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, παραβίαζαν τους ομφαλούς των κλειδαριών και εισέρχονταν στις οικίες. Σε άλλες περιπτώσεις σημάδευαν πρόσφορα διαμερίσματα σε περίπτωση που αποφάσιζαν να επιστρέψουν στην οικία για να την διαρρήξουν.

Κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία, εξειδίκευση και ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών που κυκλοφορούν.

Τα μέλη της οργάνωσης κατά την είσοδό τους στις οικίες, ερευνούσαν κάθε πιθανό σημείο στο οποίο θα μπορούσαν οι ένοικοι να αποκρύπτουν αντικείμενα αξίας. Ιδιαίτερη προτίμηση έδειχναν στο ηλεκτρικό ψυγείο της κάθε οικίας, αφενός μεν γιατί αυτό αποτελεί μία «έξυπνη» κρυψώνα, αφετέρου δε γιατί βλέποντας το περιεχόμενο του ψυγείου έβγαζαν συμπέρασμα ως προς την οικονομική επιφάνεια των ενοίκων.

Εκτός από τις οργανωμένες διαρρήξεις τα μέλη της οργάνωσης διέπρατταν και ληστείες, σε περίπτωση που οι ένοικοι των διαμερισμάτων βρίσκονταν εντός των οικιών τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μέλη της οργάνωσης δεν δίστασαν να απειλούν τα θύματά τους με χρήση διαφόρων αντικειμένων (κατσαβίδια κλπ) προκειμένου να ασκήσουν ψυχολογική βία για να καταφέρουν να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Αμέσως μετά τις διαρρήξεις, μετέβαιναν σε ενεχυροδανειστήρια, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας όπου διέθεταν τα κλοπιμαία (κοσμήματα, ρολόγια, χρυσαφικά και λοιπά τιμαλφή) προς πώληση έναντι χρηματικών ποσών.

Τα οικονομικά οφέλη που αποκόμιζαν, τα μοιράζονταν μεταξύ τους καθ’ υπόδειξη και υπαγόρευση πάντα του 37χρονου, ο οποίος καθόριζε αυστηρά το ποσό που θα πάρει το κάθε μέλος, ανάλογα με τις υπηρεσίες του, την θέση του και τις ανάγκες του ταμείου της οργάνωσης.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα ώστε να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις Αρχές.

Σε όλα τα στάδια των δραστηριοτήτων τους, ελάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (κάρτες του κιλού), ενώ σε πολλές περιπτώσεις την ώρα των διαρρήξεων χρησιμοποιούσαν φορητούς ασυρμάτους για να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες εντοπισμού τους.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (1) περίστροφο, πλήθος κοσμημάτων και ασημικών, μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών όπως τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό συνολικού ποσού που υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ, δελτία αποστολής αντικειμένων και ιδιωτικά συμφωνητικά από ενεχυροδανειστήρια συνολικού ποσού που υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν τριάντα πέντε (35) κλοπές από οικίες, με λεία που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι συλληφθέντες έχουν διαπράξει δεκάδες ακόμη κλοπές με παρόμοια μεθοδολογία. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, την συμμετοχή τους σε παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, την αναγνώριση και απόδοση στους παθόντες του συνόλου των κατασχεθέντων, καθώς και τον εντοπισμό και άλλων αγνώστων μελών της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και τον εντοπισμό των χρηματικών ποσών που οι ανωτέρω δράστες έχουν αποστείλει στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 37χρονου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και οπλοκατοχή, με την οποία του επεβλήθη ποινή φυλάκισης οκτώ (8) ετών.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κύρια Ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή.








Στα 394 και 1203 ευρώ οι μισθοί στην Ελλάδα



Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 54,19% των ασφαλισμένων

Στα 51,47 ευρώ ανήλθε το μέσο ημερομίσθιο σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων και ο μέσος μισθός στα 1.203,98 ευρώ. Αντίστοιχα, στη μερική απασχόληση ανήλθαν στα 23,74 ευρώ και 394,13 ευρώ.

Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων» (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον Ιανουάριο του 2017 και από τις εγγραφές, οι οποίες έχουν ελεγχθεί κατά το χρόνο επεξεργασίας, όπως γνωστοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Επιχειρήσεις-Ασφαλισμένοι

Υποβλήθηκαν και επεξεργάστηκαν ΑΠΔ από 223.683 κοινές επιχειρήσεις και 7.212 από οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ, ανέρχεται σε 1.751.949, εκ των οποίων 1.724.914 σε κοινές επιχειρήσεις και 27.035 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Δημογραφικά στατιστικά στοιχεία

Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 54,19% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 53,49% στις κοινές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 57,44%, ενώ με μερική απασχόληση το 45,08%.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 22,30% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 54,35% έως 39 ετών. Επίσης, 73,43% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 73,54% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 66,65%. Τέλος, στο σύνολο των επιχειρήσεων, 16,91% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 16,70% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 30,46%. Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 90,16% έχουν ελληνική υπηκοότητα, 1,69% άλλης χώρας Ε.Ε. και 8,15% χώρας εκτός Ε.Ε.. Από τους ασφαλισμένουςστις κοινές επιχειρήσειςμ το 90,69% έχουν ελληνική υπηκοότητα, 1,68% άλλης χώρας Ε.Ε. και 7,64% χώρας εκτός Ε.Ε., ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 56,64%, 2,67% και 40,69%.

Οι αλλοδαποί άνδρες αντιπροσωπεύουν το 11,53% των ασφαλισμένων ανδρών και οι αλλοδαπές γυναίκες το 7,83% των ασφαλισμένων γυναικών.

Στο σύνολο των αλλοδαπών ασφαλισμένων,το 52,30% έχουν αλβανική υπηκοότητα.

Στους αλλοδαπούς άντρες, το 53,99% είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι υπήκοοι του Πακιστάν με 9,20%, και του Μπανγκλαντές με 4,60%.

Στις αλλοδαπές γυναίκες, 49,34%, είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι ασφαλισμένες βουλγαρικής υπηκοότητας με 8,29% και ρουμάνικης με 7,97%.

Η οικονομική δραστηριότητα των ασφαλισμένων έχει, ως εξής:

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 23,14% απασχολείται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 14,33% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 13,37% στον κλάδο «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια». Το 23,60% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», το 13,74% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και το 12,24% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».Το 23,15% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. απασχολείται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», το 17,02% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και το 16,88% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες».

Στους ασφαλισμένους αλβανικής υπηκοότητας, το 24,99% εργάζεται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», το 19,14% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και το 17,41% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο».

Στους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους, (πλην αυτών της Ε.Ε. και των Αλβανών υπηκόων), το 22,54% απασχολείται στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», το 22,46% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και το 21,90% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».

Από τους εργαζόμενους στις «Κατασκευές», το 26,87% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 4,03% των ασφαλισμένων.

Από τους εργαζόμενους σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», το 17,46% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 13,37% των ασφαλισμένων.

Ακόμη, από τους εργαζόμενους στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», το 13,58% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 14,33% των ασφαλισμένων.

Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις, είναι «Υπάλληλοι Γραφείου» με ποσοστό 23,24%. Το 27,00% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι «Υπάλληλοι Γραφείου», το 22,03% είναι «Απασχολούμενοι στην Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές», ενώ το 12,45% είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες».Το 32,57% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», το 22,92% απασχολούνται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και το 18,11% είναι «Υπάλληλοι Γραφείου».

Οι ασφαλισμένοι αλβανικής υπηκοότητας στη συντριπτική τους πλειονότητα (48,34%) απασχολούνται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», το 23,69% απασχολούνται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και το 9,69% ως «Ειδικευμένοι Τεχνίτες». Σχετικά με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους, (πλην αυτών της Ε.Ε και των Αλβανών υπηκόων), το 41,27% απασχολούνται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», το 21,80% στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και το 10,90% ως «Υπάλληλοι Γραφείου».

Βασικά στοιχεία μηνιαίας απασχόλησης

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση είναι 21,19 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,33 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 12,31.

Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται στα 51,47 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.203,98 ευρώ, αντίστοιχα, στη μερική απασχόληση ανέρχονται στα 23,74 ευρώ και 394,13 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο είναι 41,94 ευρώ και ο μέσος μισθός 516,28 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο, έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες εργασίας.

Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 62,84% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 59,70%.

Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση, αντιπροσωπεύει το 86,37% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 94,89%.

Σύγκριση βασικών μεγεθών Ιανουαρίου 2017–Δεκεμβρίου 2016

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4,78%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 23,57% και στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 5,14%.

Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων μειώθηκε κατά 3,14%.

Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,61%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 7,79% και στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 0,56%.

To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,07% και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 4,69%.

Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,59% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,46%.


Πηγή : news.gr


21 Οκτωβρίου 1972 η μεγαλύτερη τραγωδία της Ολυμπιακής Αεροπορίας με το αεροπλάνο από την Κέρκυρα που έπεσε στην Βούλα !



21 Οκτωβρίου 1972. Η ημέρα που στιγματίστηκε από την μεγάλη αεροπορική τραγωδία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όταν αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρα-Αθήνα, συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. 

Από τους 49 επιβάτες και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 16 κατάφεραν να σωθούν. Το Σάββατο της 21ης Οκτωβρίου του 1972 το NAMC YS-11A της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας» απογειώθηκε από την Κέρκυρα στις 7.55 μ.μ. με προορισμό την Αθήνα και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο του Ελληνικού, στο οποίο αναμένονταν να προσγειωθεί στις 9.06 λεπτά.

 Ήταν ένα δικινητήριο τουρμποελικοφόρο ιαπωνικής κατασκευής, το οποίο μάλιστα είχε «παίξει» την ίδια χρονιά και στην κινηματογραφική ταινία «Η Κόμησσα της Κέρκυρας». Είχε 49 επιβάτες και 4μελές πλήρωμα.

Στην Ελλάδα επικρατούσαν άστατες καιρικές συνθήκες, με καταιγίδες να σαρώνουν τη χώρα. Μετά την απογείωση, το αεροπλάνο βγήκε πάνω από τα σύννεφα και με «σχετικές» αναταράξεις κατά τη διαδρομή έφθασε μέχρι την Κόρινθο. Ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας διαπίστωσε τότε πως το αεροσκάφος αντιμετώπιζε δυσκολίες, ενώ το έχανε πολλές φορές από την οθόνη του. Οι πυρήνες των καταιγίδων, που φαίνονται κι αυτές σα στίγματα μέσα στο ραντάρ, τον έκαναν πολλές φορές να αμφιβάλει αν το μικρό φωτεινό στίγμα στην οθόνη ήταν το αεροπλάνο ή ο πυρήνας κάποιας καταιγίδας.


Ένα λεπτό πριν την πτώση του ο πιλότος επικοινωνούσε κανονικά με τον πύργο ελέγχου του και λάμβανε οδηγίες για την προσγείωση. Ενημέρωσε μάλιστα ότι βρισκόταν σε σύννεφο, ενώ δέχτηκε αναφορές για την κακοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή. Κι ενώ βρισκόταν μες στο σύννεφο το αεροσκάφος, που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει τη διαδικασία προσγείωσης και βρισκόταν χαμηλά, έχασε απότομα ύψος και κατέπεσε στη θάλλασα. Οι πιλότοι δεν κατάφεραν να αντιδράσουν.


Είχε προηγηθεί ο εξής διάλογος: 

Πύργος: Ολυμπιακή 506. Αλλάξατε επίπεδο πτήσεως. Πετάξτε στα 15.000 πόδια διότι οι καταιγίδες καθιστούν δυσχερή την αναγνώριση σας. 
Πύργος: Θα προσγειωθείς αμέσως ή θα φύγεις και θα επιστρέψεις αργότερα; 
Πιλότος: Τώρα αμέσως, αν είναι ελεύθερος ο διάδρομος 
Πύργος: Θα βρεις ένα σύννεφο μπροστά σου. Αν μπεις μέσα θα βρεθείς σε δύσκολη θέση, απομακρύνσου αμέσως και κατευθύνσου προς την Κόρινθο. Πρόσεξε, υπάρχει καταιγίδα 
Πιλότος: ΟΚ, ευχαριστώ… Έρχομαι για προσγείωση. Βρίσκομαι σε απόσταση τριών μιλίων. Πύργος: ΟΚ, Τώρα προσγειώνεται ένα μπόινγκ της Ολυμπιακής, θα ρωτήσω από τον κυβερνήτη τα στοιχεία και θα σε ενημέρωσω. 
Πιλότος: Ευχαριστώ… 
Πύργος: Η ορατότης είναι 500 πόδια, έχει κραδασμούς, αλλά τα φρένα του λειτουργούν κανονικά. Μπορείς να προσγειωθείς. 
Πιλότος: ΟΚ, προχωρώ… Αυτή τη στιγμή μπαίνω στο σύννεφο. Μόλις βγω προσγειώνομαι αμέσως. Πύργος: Να βρίσκεσαι σε διαρκή επαφή. Είναι επικίνδυνα, ΟΚ; 
Πύργος: Ολυμπιακή 506, που είσαι, δεν σε βλέπω. 
Πύργος: 506, με ακούς; 
Σιγή…


Στα μαύρα νερά της Βούλας Το αεροσκάφος, που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει τη διαδικασία προσγείωσης και βρισκόταν χαμηλά, έχασε απότομα ύψος και έπεσε στη θάλασσα. Οι πιλότοι δεν κατάφεραν να αντιδράσουν. 
Και τότε σήμανε συναγερμό. 
Ήταν, όμως, πολύ αργά… Κανείς δεν ήξερε πως είχε πέσει το αεροπλάνο. Ακόμα και ο Πύργος, που σήμανε συναγερμό διατηρούσε την ελπίδα πως ίσως την τελευταία στιγμή το αεροσκάφος θα είχε απομακρυνθεί λόγω καταιγίδας. Όσο περίεργο και να φαίνεται, την τραγική είδηση την ανήγγειλε ένας από τους διασωθέντες επιβάτες. 
Ο Ν. Στέφανου, ζωγράφος στο επάγγελμα, αντέδρασε πολύ ψύχραιμα. Γδύθηκε για να μην τον δυσκολεύουν τα ρούχα και έμεινε μόνο με τα εσώρουχα. Άνοιξε την πόρτα και βούτηξε στη θάλασσα. 
Έφτασε στη στεριά μετά από 20 περίπου λεπτά και κατευθύνθηκε προς το ΠΙΚΠΑ. Εκεί φώναξε στις νοσοκόμες: «Έπεσε στη θάλασσα το αεροπλάνο της Ολυμπιακής από την Κέρκυρα. Ήμουν επιβάτης και σώθηκα. Τηλεφωνήστε στην Ολυμπιακή και πείτε ότι έπεσε το αεροσκάφος της». Εκείνη τη νύχτα 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι 16 διασώθηκαν. Κανείς δεν σκοτώθηκε ακαριαία κατά τη σύγκρουση, αλλά πνίγηκαν, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα που εντόπισε ποσότητες νερού στο στομάχι, το ημιθωράκιο και τους πνεύμονες. 
Ο Χρήστος Γκαγκανάτσος, που εργαζόταν τα καλοκαίρια στην Κέρκυρα θυμάται ότι «δεν ανησυχήσαμε όταν το αεροπλάνο έχανε ύψος, διότι νομίζαμε ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία προσγείωσης. 
Δεν βλέπαμε εξάλλου έξω γιατί έβρεχε και ήταν σκοτάδι. Ξαφνικά τρανταχτήκαμε και η άτρακτος άρχισε να μπάζει νερά. Μια γυναίκα την πίσω πόρτα του αεροπλάνου. Από εκεί βγήκα. Έφτασα στην πόρτα κολυμπώντας μες στην άτρακτο». Ο Μιχάλης Κανταρτζόπουλος εξιστορεί ότι: «Ξαφνικά έβλεπα από το παράθυρο τα φώτα της Βούλας ψηλότερα από το αεροπλάνο. Αυτό μ’ έκανε να ανησυχώ. 
Την ίδια περίπου στιγμή ακούστηκε ένας τρομερός κρότος και αμέσως έσβησαν τα φώτα. Έλυσα τη ζώνη ασφαλείς και προχώρησα προς τα εμπρός. Καθόμουν στην 14η σειρά. Τότε αντιλήφθηκα μια μεγάλη τρύπα στην άτρακτο που έμπαζε νερά. Αμέσως γύρισα προς την αριστερή πόρτα της ουράς, όπου αρκετοί επιβάτες και μια αεροσυνοδός έβγαιναν. Σε λίγο βρέθηκα στη θάλασσα. Ήταν καμιά δεκαριά εκεί γύρω. Αρχίσαμε να κολυμπάμε, τα κύματα ήταν μεγάλα, έβρχε, η κηροζίνη είχε χυθεί στη θάλασσα.
 Όλα αυτά έκαναν δύσκολο το κολύμπι. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε». Κανείς από τους 37 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους δεν σκοτώθηκε λόγω της πτώσης του αεροπλάνου. Όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα, τα θύματα πνίγηκαν. 
Το τελευταίο πτώμα βρέθηκε σφηνωμένο στο κάθισμά του, όταν ανασύρθηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, ενώ αγνοείτο η τύχη ενός νηπίου, το όποιο φαίνεται πως παρασύρθηκε από τα κύματα. 


Πηγές: Αφέρωφ, nou-pou.gr argyrades.gr, radioaetos.com