Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης : Να δώσουμε το δικαίωμα σε όσους Έλληνες κατοικούν εκτός Ελλάδος, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από λίγο επανακατέθεσα στον Πρόεδρο της Βουλής την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας με την οποία - επιτέλους - δίνουμε το δικαίωμα σε όσους Έλληνες κατοικούν εκτός Ελλάδος, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. 

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτή η πρόταση έχει κατατεθεί στη Βουλή εδώ και 18 μήνες και για λόγους άγνωστους δεν έχει συζητηθεί ακόμα. 

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επιβάλλεται να δώσουμε αυτό το δικαίωμα, όχι μόνο στους ομογενείς, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, αλλά και στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες, έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης. 

Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα πρέπει, επιτέλους, να κατοχυρωθεί νομοθετικά. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί η πρόταση νόμου δεν έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή. Και ελπίζω ότι, μετά το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχει και ο ίδιος πια αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να χορηγήσουμε αυτό το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδος».     



Κατεβάστε την πρόταση νόμου εδώ


Τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα ζητούν με επιστολή τους στον Τσίπρα 19 οργανώσεις



Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έστειλαν δεκαεννιά οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας να μπει τέλος στη λεγόμενη «πολιτική περιορισμού» των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Από την έναρξη εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, τα ελληνικά νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου έχουν μετατραπεί σε χώρους εγκλεισμού επ' αόριστον», εξηγούν οι οργανώσεις και συνεχίζουν: «Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι σε απαράδεκτες και ασταθείς συνθήκες, ενώ πολλοί από αυτούς στερούνται πρόσβασης σε ικανοποιητικές διαδικασίες ασύλου. Οι αιτούντες άσυλο που έφτασαν στα νησιά κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας έχουν εγκλωβιστεί εκεί για τουλάχιστον 19 μήνες». Μεταξύ αυτών και πολύ μικρά παιδιά, γυναίκες μόνες ή εγκυμονούσες, καθώς και άτομα με σωματικές αναπηρίες, είναι εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες με τον χειμώνα προ των πυλών, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην επιστολή. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου οι συνολικά 8.300 και πλέον αιτούντες άσυλο και μετανάστες ζουν σε εγκαταστάσεις χοτ σποτ χωρητικότητας μόλις 3.000 ατόμων.

Η πρόσφατη ανακοίνωση, ότι 2.000 αιτούντες ασύλου θα μεταφερθούν από τα δύο νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά τις προσεχείς εβδομάδες ως έκτακτο μέτρο αποσυμφόρησης αποτελεί μία θετική εξέλιξη, ανακοίνωσαν οι οργανισμοί, ωστόσο, δεν αρκεί για να μετριάσει τον ισχύοντα συνωστισμό στις εγκαταστάσεις και δεν αντιμετωπίζει με βιώσιμο τρόπο τα συστημικά ζητήματα που έχουν προκαλέσει αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης - δηλαδή, την πολιτική περιορισμού.

Η επιστολή καταλήγει, πως οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα και να εξασφαλιστεί, ότι θα τους παρασχεθούν κατάλληλα καταλύματα και υπηρεσίες, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους και να διασφαλίσουν, ότι οι αιτήσεις ασύλου τους κρίνονται δίκαια.

Οι οργανώσεις, οι οποίες υπογράφουν την επιστολή είναι: ActionAid, Advocates Abroad Aitima (ΑΙΤΗΜΑ), Amnesty International (Διεθνής Αμνηστία), Care, Danish Refugee Council, International Federation for Human Rights (FIDH), Greek Council for Refugees (Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προσυπογράφει το κείμενο στο πλαίσιο των ενεργειών και των σκοπών του), Greek Forum of Refugees (Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων), Greek Helsinki Monitor (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι), Hellenic League for Human Rights (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Human Rights Watch, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Council, Lesbos Legal Center, Norwegian Refugee Counci, Oxfam, Praksis, Solidarity Now (Αλληλεγγύη).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΕΛΣΤΑΤ: Διόρθωση και στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 μειώνεται σε 3,7%



Αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 περιλαμβάνουν τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2016. Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,7% του ΑΕΠ ή 6,441 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη μέτρηση που είχε δημοσιοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Απρίλιο γίνονταν λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 6,937 δισ. ευρώ με βάση τον κανονισμό ESA 2010, οπότε το ποσοστό διαμορφώνονταν σε 3,9% του ΑΕΠ, πολλαπλάσιο δηλαδή του μνημονιακού στόχου (0,5% του ΑΕΠ). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη μέτρηση έχει διαφοροποιήσεις από αυτή που γίνεται με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής.

Με βάση τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2016, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα 0,8 δισ. ευρώ (0,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2016 υπολογίζεται στα 315 δισ. ευρώ, (180,8% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Παράλληλα για το 2016 τα έσοδα από την υποστήριξη των τραπεζών ήταν 351 εκατ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ). Προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, τα οποία ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες. Αντιθέτως, στα έτη 2013 και 2015 η δαπάνη της υποστήριξης ήταν μεγαλύτερη από τα σχετικά έσοδα (το 2015 λόγω της ανακεφαλαιοποίησης διατέθηκαν 4,842 δισ. ευρώ.



Πηγή : eleftherostypos.gr


Η δίκη που «όπλισε» τους δολοφόνους


Κατηγορούμενος στη δίκη ως ηθικός αυτουργός στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου στην Πεντέλη, τον Νοέμβριο του 2014, είναι ο (κρατούμενος) επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος και ως φυσικοί αυτουργοί οι επίσης έγκλειστοι Αλβανοί Ολτι Ντούλτσε και Αρμπέρ Μπάκο. Οι δύο κακοποιοί είχαν ομολογήσει ότι θα εισέπρατταν 100.000 ευρώ από τον εντολέα τους Αριστείδη Φλώρο για να δολοφονήσουν τον Αντωνόπουλο, με τον οποίο ο Φλώρος αντιδικούσε στην υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων δημοσίων φορέων από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ρεύματος Energa - Hellas Power (σ.σ. ο Φλώρος ήταν μέτοχος της πρώτης).

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενόψει της δίκης, υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα άτυπες επαφές μεταξύ των παραγόντων της, σχετικά με το εάν οι δύο αλλοδαποί κακοποιοί θα επέμεναν στις αρχικές εκδοχές των καταθέσεων - ομολογιών τους. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ως συνήγορος του Φλώρου ενδέχεται να ήταν μέρος της άτυπης διαπραγμάτευσης, με την πλέον τραγική κατάληξη.

Η ιστορία αρχίζει να εκτυλίσσεται το 2014. Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, δύο άγνωστοι επιχειρούν να δολοφονήσουν έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ (σ.σ. πρόκειται για τον Οργανισμό που εποπτεύει τις ιδιωτικές εταιρείες που εμπορεύονται ρεύμα χονδρικά) Γιώργο Αντωνόπουλο. Ο 62χρονος γλιτώνει ως εκ θαύματος, παρά το γεγονός ότι πυροβολείται στο πρόσωπο.

Ταυτοποίηση και σύλληψη 

Στο σημείο της απόπειρας η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκει αποτσίγαρα με βιολογικό υλικό ενός εκ των δραστών. Ταυτοποιείται ο αλβανικής καταγωγής Ολτι Ντούλτσε, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε συμμετάσχει μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Αρμπέρ Μπάκο στην επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον μπαρ στο Μικρολίμανο.

Ενάμιση χρόνο αργότερα (σ.σ. τον Αύγουστο 2016), συλλαμβάνεται στα σύνορα Σκοπίων - Βουλγαρίας και εκδίδεται στην Ελλάδα. Ομολογεί ότι είχαν συμφωνήσει να λάβουν 100.000 ευρώ προκειμένου να διεκπεραιώσουν τη «δουλειά» στην Πεντέλη και σε επόμενη κατάθεσή του αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Αριστείδη Φλώρου τον άνθρωπο που, σε συνάντηση στην Κηφισιά, τους ανέθεσε το «συμβόλαιο θανάτου». Ο Ντούλτσε μάλιστα στην απολογία - ομολογία του ενώπιον του ανακριτή είχε περιγράψει τη συνάντηση, λέγοντας ότι «ο κ. Αρης ήρθε συνοδευόμενος από άλλους άνδρες με κοστούμια».

Σήμερα, η ύπαρξη του συγκεκριμένου ραντεβού αμφισβητείται ακόμα και από εκείνους που θεωρούν ότι ο Φλώρος πράγματι έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του αντιδίκου του στην υπόθεση Energa - Hellas Power. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η συνάντηση «εφευρέθηκε» προκειμένου να αποκρυβεί ο πραγματικός τρόπος της επαφής του επιχειρηματία με τους Αλβανούς κακοποιούς.

Ποιος ήταν αυτός; Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο Φλώρος φέρεται να βρήκε σημείο επαφής με την «αλβανική ομάδα» το διάστημα της προφυλάκισής του, μέσω ενός ποινικού. Η πλευρά Φλώρου, πάντως, αρνείται εμπλοκή στην απόπειρα δολοφονίας και καταγγέλλει σκευωρία.

Τελικά, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών (Μάρτιος του 2017), ο Φλώρος παραπέμπεται να δικαστεί ως ο ηθικός αυτουργός στην απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Πεντέλη. Ενάμιση μήνα νωρίτερα, ο επιχειρηματίας είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη με βάση την ετυμηγορία του εφετείου, που σε μια πολύχρονη δίκη συζήτησε την υπόθεση Energa - Hellas Power.

Ο «αρχηγός»

Οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 στο δικαστήριο, το οποίο τελικά ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης επειδή ο Φλώρος είχε κληθεί με καθυστέρηση. Στο διάστημα που προηγήθηκε της δίκης αλλά και στις εβδομάδες που ακολουθούν μέχρι την επανέναρξή της τον Νοέμβριο, η πλευρά Φλώρου φέρεται να προσεγγίζει τον Αντωνόπουλο με την πρόταση και την επιθυμία να μην παραστεί ως πολιτική αγωγή. Οι συνήγοροι του Αντωνόπουλου διαψεύδουν ότι ο 62χρονος νομικός έχει τέτοια πρόθεση και παραπέμπουν στις απολογίες - ομολογίες των δύο Αλβανών Ολτι Ντούλτσε και Αρμπέρ Μπάκο.

Μόνο που οι τελευταίοι δεν αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Φέρονται να ανήκουν σε μεγαλύτερη εγκληματική ομάδα της οποίας ηγείται ένας άλλος Αλβανός κακοποιός.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο εν λόγω αλλοδαπός κρατείτο στις φυλακές Κέρκυρας μέχρι και τις αρχές του 2015 οπότε ζήτησε να μεταταχθεί στις φυλακές Αγιάς Χανίων, «καθώς κινδύνευε η ζωή του από μέλη της αντίπαλης ομάδας». Το αίτημά του έγινε δεκτό. Στα μέσα της εβδομάδας, μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στο κελί του έγινε εξονυχιστικός έλεγχος από τις Αρχές. Γιατί; Ο Αλβανός, που είναι μάρτυρας στη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Αντωνόπουλου, φέρεται να είχε ζητήσει από εκπροσώπους του Φλώρου ένα επταψήφιο ποσό προκειμένου να «πείσει» τους Ντούλτσε και Μπάκο να ανακαλέσουν τις ομολογίες τους.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα οι απαιτήσεις του επικεφαλής της ομάδας είχαν περιοριστεί σε ένα ποσό περί το μισό εκατομμύριο ευρώ, χωρίς πάντως να έχει επέλθει συμφωνία. Σημειώνεται ότι από λογαριασμούς των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση Energa - Hellas Power είχαν κατευθυνθεί (όπως αναγνώρισε το δικαστήριο) σε χώρες της Απω Ανατολής περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ο Αλβανός αρχηγός προς επίρρωσιν της απαίτησής του είχε επανειλημμένως προσπαθήσει να προσεγγίσει μέσω τρίτων τον Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος προφανώς δεν ενέδιδε στις απαιτήσεις του. Τέτοιες απόπειρες απειλητικών επαφών έγιναν σύμφωνα με το περιβάλλον του κρατούμενου ακόμα και στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατείται.

Η τελευταία πόρτα που δεν είχε «χτυπηθεί» ήταν εκείνη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, κάτι που συνέβη το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο 52χρονος ποινικολόγος (σ.σ. δεν ήταν ο μόνος συνήγορος του Αριστείδη Φλώρου ούτε ο πλέον επώνυμος) πριν από το ραντεβού με τους δολοφόνους του είχε επισκεφθεί τον εντολέα του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Η ύποπτη «ομάδα»

Στη συνάντηση με τον Ζαφειρόπουλο, το βράδυ του φόνου, οι δράστες φέρονται να μετέφεραν το αίτημα του «αρχηγού» τους. Κατά πληροφορίες, μεσούσης της συνάντησης, ο ποινικολόγος δια τηλεφώνου ανακοίνωσε τις απαιτήσεις τους σε μέλος της οικογένειας Φλώρου. Πιθανολογείται ότι η απάντηση που πήραν δεν τους ικανοποίησε και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον εκβιασμό, πυροβολώντας τον δικηγόρο στα πόδια.

Ο ποινικολόγος προσπάθησε να αποφύγει τη σφαίρα, με αποτέλεσμα η βολίδα να τον πλήξει στο στήθος. Η ομάδα των Αλβανών, που για την ΕΛ.ΑΣ. είναι νούμερο ένα ύποπτη για τον φόνο, φέρεται να έχει ανάμειξη και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες. Αρχές του χρόνου, μέλη της μαχαίρωσαν βαρυποινίτη στον Κορυδαλλό τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Η ίδια ομάδα φέρεται –πιο πρόσφατα– να είχε ανάμειξη σε ένοπλη επίθεση κατά αντιπάλων της, σε προάστιο της Αθήνας. Τα περιστατικά αποτελούν οδηγό στις έρευνες για την ταυτοποίηση των δολοφόνων του Ζαφειρόπουλου.


Ρεπορτάζ: ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Κανένας μας δεν είναι ασφαλής με τους κουκουλοφόρους να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι και ατιμώρητοι


Η ανομία σε όλο της το μεγαλείο με ένα ανίκανο υπουργείο δημόσιας τάξης και μια κυβέρνηση να χαϊδεύει κακοποιούς αντιεξουσιαστές.

Κανένας μας δεν είναι ασφαλής με αυτή την κυβέρνηση και οι κακοποιοί κουκουλοφόροι κάνουν ότι θέλουν καλυπτόμενοι, από την ίδια την κυβέρνηση αφού προέρχονται από συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πρώτα θύματα των κακοποιών των Εξαρχείων είναι γεγονός και ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αφού οι εντολές της αστυνομίας είναι μην πειράζεται τα παιδιά μας.

Άφαντοι παραμένουν οι κουκουλοφόροι και άφαντοι θα μείνουν λες και δεν τους ξέρει η αστυνομία και η ίδια η κυβέρνηση με το ονοματεπώνυμο τους, που επιτέθηκαν  και τραυμάτισαν συνολικά επτά άτομα το απόγευμα της Κυριακής στο Μοναστηράκι, μεταξύ των οποίων και τρεις πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων. 

Εκτός από τους τρεις Ευέλπιδες, οι δύο από τους οποίους μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401, θύματα ξυλοδαρμού έπεσαν φαντάρος και τρεις ακόμα διερχόμενοι από το σημείο, ηλικίας 26, 47, και 35 ετών.

Όλα ξεκίνησαν όταν απλά μια  ομάδα κακοποιών κουκουλοφόρων περίπου 30 ατόμων προχώρησε σε μία καταδρομική επίθεση σε βάρος 3 δοκίμων της Σχολής Ευελπίδων, φωνάζοντας ότι είναι ακροδεξιοί. 

Οι κακοποιοί επιτέθηκαν ξαφνικά στους τρεις Ευέλπιδες, ενώ αυτοί περπατούσαν στην οδό Πανδρόσου, και άρχισαν να τους κτυπούν άσχημα, οι άτυχοι δόκιμοι αξιωματικοί για να σώσουν τις ζωές τους μπήκαν σε μια καφετέρια. 

Από τη μανία των κακοποιών κουκουλοφόρων δεν γλίτωσαν όμως ούτε άλλοι 4 περαστικοί, ένας φαντάρος και 3 ακόμη άνθρωποι που βρισκόντουσαν στο σημείο. 





Πόσο απέχει η Δουνκέρκη από το Τεπελένι;




Η ​«Δουνκέρκη», η ταινία του 47χρονου Βρετανού σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν, αφηγείται μια αντι-ηρωική στιγμή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεγάλο μέρος του βρετανικού στρατού ξηράς, το οποίο είχε αποβιβαστεί νωρίτερα στο γαλλικό έδαφος για να συνδράμει τους Γάλλους στη ναζιστική επίθεση που δέχονταν, βρίσκεται τον Μάιο του 1940 παγιδευμένο στις ακτές της Δουνκέρκης, με τον εχθρό να είναι σε απόσταση αναπνοής. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Από φόβο να βγάλει στη Μάγχη ολόκληρη τη δύναμη του πολεμικού του ναυτικού, προκειμένου να μεταφέρει τον στρατό πίσω στο νησί, ο Τσώρτσιλ που έχει γίνει πρωθυπουργός μόλις λίγες ημέρες πριν, καταφεύγει σε μια απίστευτη λύση. Επιτάσσει ιδιόκτητα πλοιάρια απλών πολιτών με αποστολή να φθάσουν στις γαλλικές ακτές, κάτω από τις βόμβες των Μέσερμιτ, και να φέρουν πίσω «τα παιδιά μας». Κάπου 900 μικρά καΐκια και ιστιοπλοϊκά που μπορούν να μεταφέρουν μετά βίας 10-15 άτομα τη φορά, θα συνεισφέρουν στη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης μετώπου στην ιστορία της ανθρωπότητας, παρότι θα βυθιστεί περισσότερο από το 1/4 αυτών. Περίπου 340.000 στρατιώτες θα αποβιβαστούν σώοι πίσω στην πατρίδα, με τους Γερμανούς να αναζητούν κατόπιν τους λόγους που έχασαν τέτοια ευκαιρία μέσα από τα χέρια τους.

Η επιχείρηση, παρά την αναπάντεχη διάσωση του βρετανικού στρατού, ήταν αναμφισβήτητα μια ήττα για τους Συμμάχους, και μάλιστα σοκαριστική. Επειτα από αυτήν, και την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στο Παρίσι, η Ευρώπη έμπαινε στην πιο μαύρη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της. Θα ακολουθούσαν, όμως, τους επόμενους μήνες ακόμη δύο μεγάλες αμυντικές μάχες στη «σκοτεινή ήπειρο»: η Μάχη της Αγγλίας που διεξήχθη από αέρος και οδήγησε στην αποτυχία της χιτλερικής εισβολής στο νησί, και ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος του 1940-41. Και οι δύο αποτέλεσαν τις πρώτες ήττες του φασισμού μετά το αρχικό σοκ της αιφνιδιαστικής γερμανικής επέλασης.

Τη διάσημη επωδό του Τσώρτσιλ, τον Ιούνιο του ’40, «θα πολεμήσουμε σε ακτές, χωράφια, δρόμους και βουνά, αλλά ποτέ δεν θα παραδοθούμε», την υιοθέτησαν και οι Ελληνες το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου απέναντι στον Μουσολίνι. Μια δικιά τους συγκλονιστική μάχη δόθηκε τον Μάρτιο του 1941 στο Υψωμα 731, στα στενά της Κλεισούρας, όπου ο επικεφαλής ταγματάρχης Κασλάς διέταξε τους άνδρες του ότι «τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας». Δεν θα μπορέσει, τελικά, να διέλθει.

Εχει ειπωθεί πολλάκις ότι στον πόλεμο αυτό η ελληνική κοινωνία πήγε με μεγάλο ενθουσιασμό. Οχι από κάποιο εθνικιστικό πυρετό αλλά από αγνή πίστη στον δίκαιο αγώνα. Σκέπτομαι ότι ενώ ήταν η αγγλική κοινωνία που έσωσε τον στρατό της από βέβαιη καταστροφή, ήταν ο ελληνικός στρατός που έσωσε, από την πλευρά του, την τιμή μιας κοινωνίας που αισθανόταν τέτοια αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, ώστε ήταν αδύνατον να δεχτεί την ταπείνωση μιας άνευ όρων κατάκτησης. Τους σύγχρονους πολέμους, ακόμη κι αυτούς των προηγμένων τεχνολογιών, τους κερδίζουν μόνον οι κοινωνίες που πιστεύουν στον εαυτό τους. Αλλωστε, σε τούτη την περίπτωση, το εντυπωσιακό είναι ότι οι Ελληνες στρατιώτες δεν έφταναν στο μέτωπο για να πεθάνουν ηρωικά και τιμημένα, αλλά για να νικήσουν. Και σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι η διοικητική και στρατιωτική μηχανή είχε ετοιμάσει και εφάρμοζε ένα πολύ αποτελεσματικό σχέδιο επιστράτευσης και ανάπτυξης των ελληνικών δυνάμεων στο μέτωπο. Με απλά μέσα και τακτικές, αλλά και με εξοπλισμό καλύτερα προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά των ορεινών επιχειρήσεων, απέναντι σε έναν εχθρό υπέρτερο μεν αριθμητικά, αλλά όχι καλύτερα οργανωμένο και σίγουρα χωρίς την ίδια αποφασιστικότητα, ο Ελληνας στρατιώτης καταλάβαινε ότι συμμετείχε σε έναν αγώνα τον οποίο άξιζε να δώσει. Υπήρχε σχέδιο νίκης, δεν ήταν αυτές οι σύγχρονες «Θερμοπύλες του ελληνισμού», όπως λέγεται καμιά φορά με περίσσιο μελοδραματισμό από όσους ηδονίζονται κρυφά με τα «εθνικά δράματα». Το «Οχι» είναι συνεπώς μια μεγάλη στιγμή του ελληνικού 20ού αιώνα, όχι ως πράξη αντίστασης, αλλά ως πράξη εθνικής αυτοπεποίθησης. Και υπό αυτήν την έννοια πρέπει να κατανοήσουμε όσους υπερασπίζονται τον εθνικό εορτασμό του, διαφοροποιούμενοι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που γιορτάζουν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όχι την αρχή του. Στα καθ’ ημάς, άλλωστε, ο πόλεμος κράτησε έως το 1949.

Κι όμως, αυτή η κοινωνία του μεσοπολέμου ήταν που, με όλους τους νέους διχασμούς και τους αποκλεισμούς, σήκωσε εν συνεχεία στους ώμους της το θαύμα της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, ύστερα από τη μεγάλη καταστροφή της Κατοχής και του Εμφυλίου. Επρόκειτο στ’ αλήθεια για ένα θαύμα που έχουμε την τάση να υποτιμάμε. Απαιτήθηκε κι εδώ κεντρικό σχέδιο, μια εκτεταμένη ξένη βοήθεια αλλά και αρκετός βολονταρισμός σε προσωπικό επίπεδο για να ξαναστηθεί η χώρα στα πόδια της.

Οπως το είχε θέσει γλαφυρά ο πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης, που ήταν από τα πιο διακεκριμένα μέλη αυτής της γενιάς, υπήρξε μαθητής του Πικιώνη, είχε πολεμήσει το ’40, πήρε μέρος στην Αντίσταση και ηγήθηκε του έργου της Ανασυγκρότησης μέχρι το 1951: «Ημουν ειρηνιστής, στρατιώτης, σαμποτέρ, και χτίστης». Και ήταν αλήθεια όλα αυτά εκείνοι οι φοβεροί άνθρωποι.

* Ο κ. Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, διευθυντής του ΠΜΣ «Διακυβέρνηση και Επιχειρηματικότητα», αρχισυντάκτης της «Νέας Εστίας».



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Λομβαρδία και Βενετία όπως Σκωτία και Καταλωνία (;)



Δημοψήφισμα χθες, Κυριακή, στον ιταλικό Βορρά

Πρώτα ήταν η Σκωτία, μετά η Καταλωνία και αυτή την Κυριακή ήταν η σειρά της Λομβαρδίας και του Βένετο να διοργανώσουν δημοψηφίσματα για την αυτονομία τους. Η ατμόσφαιρα στο Μιλάνο και στη Βενετία ήταν πολύ πιο ήρεμη απ' όσο στη Βαρκελώνη, όμως όσο περισσότερες περιοχές εμφανίζουν φυγόκεντρες τάσεις, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση στην Ιταλία και στην Ευρώπη. 

Στις δυο αυτές ιταλικές πόλεις δεν διοργανώθηκαν μαζικές πορείες υπέρ ή κατά της αυτονομίας. Μόνο αφίσες και γιγαντοαφίσες θύμιζαν σε όσους ψηφοφόρους το επιθυμούν να πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν «Ναι» ή «Όχι» στο ερώτημα αν θέλουν οι εκπρόσωποί τους να διαπραγματευτούν με την κεντρική κυβέρνηση στη Ρώμη «τους ιδιαίτερους όρους της αυτονομίας» και, όπως στην έτερη εύπορη Καταλονία, να μένει τοπικά μεγαλύτερο μέρος των φόρων τους αντί να πηγαίνει σε άλλες, φτωχότερες περιοχές της χώρας. Η διαφορά με την Καταλονία είναι ότι το ιταλικό Σύνταγμα επιτρέπει τέτοια δημοψηφίσματα. Επίσης, η Λομβαρδία και το Βένετο δεν ζητούν ανεξαρτησία από τη Ρώμη, όπως η Βαρκελώνη από τη Μαδρίτη, αλλά περισσότερη αυτονομία εντός της Ιταλίας -αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα ακολουθήσει και αυτό. 

Στο Βένετο, για να είναι έγκυρο το συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα, πρέπει να προσέλθει στις κάλπες η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, ενώ στη Λομβαρδία δεν υπάρχει κατώτατο υποχρεωτικό όριο συμμετοχής. Μέχρι τις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, στην περιφέρεια Βένετο η συμμετοχή είχε ξεπεράσει τους μισούς ψηφοφόρους 

Το αποτέλεσμα των δύο δημοψηφισμάτων δεν είναι δεσμευτικό. Το περισσότερο στο οποίο προσβλέπουν οι τοπικές κυβερνήσεις είναι να ισχυροποιηθεί η θέση τους στα παζάρια με η Ρώμη. «Όσο περισσότεροι ψηφίσουν, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα θα έχουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι του οποίου το κόμμα, η Λίγκα του Βορρά, υποστηρίζει την απόσχιση. Το κυβερνόν Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι στην αντιπολίτευση στη Λομβαρδία, δεν έχει συνταχθεί ανοιχτά ούτε με το «Ναι» ούτε με το «Όχι» αλλά πολλοί δήμαρχοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το δημοψήφισμα για να προσελκύσουν ψηφοφόρους εν όψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένονται στις αρχές του 2018. Γι' αυτό στήνουν επιτροπές υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. 

Η τοπική κυβέρνηση της Λομβαρδίας υποστηρίζει ότι στέλνει στη Ρώμη 54 δισ. ευρώ παραπάνω απ' όσα παίρνει. Γι' αυτό ζητά να πάρει τον έλεγχο 23 τομέων, όπως η μετανάστευση, η παιδεία και η επιστημονική έρευνα. 

«Την εποχή της παγκοσμιοποίησης, όταν οι βιομηχανίες της Λομβαρδίας ανταγωνίζονται την Κίνα και την Ινδία, πρέπει να επενδύονται οι πόροι της τοπικά» δηλώνει ο περφερειακός γραμματέας της Λίγκας του Βορρά Πάολο Γκριμόλντι. 

Παρόμοιες τάσεις εμφανίζουν και άλλες περιφέρειες της Ιταλίας, όπως το Νότιο Τιρόλο και η Σικελία, δείχνοντας ότι η Ιταλία, που ενώθηκε επισήμως πριν από 156 χρόνια, παραμένει περίπλοκη χώρα. Η Εμίλια Ρομάνα, που κυβερνάται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ξεκίνησε πρόσφατα με τη Ρώμη διαπραγματεύσεις για την αυτονομία της, χωρίς να καταφύγει σε δημοψήφισμα. 

Αποσχιστικές τάσεις υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από το Βέλγιο και τη Γαλλία ως τη Γερμανία και τη Ρουμανία.



Μποζανίνου Τάνια 
Πηγή : tovima.gr


Διαδικτυακά ραντεβού: Προσοχή στους κινδύνους!



Το διαδικτυακό φλερτ ή αλλιώς online dating χρησιμοποιείται από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους ως ο πιο ασφαλής τρόπος προσέγγισης των ανθρώπων.

Αν και περίπου ένας στους τρεις χρησιμοποιεί πλατφόρμες και εφαρμογές διαδικτυακών γνωριμιών, δεν απολαμβάνουν όλοι μία θετική εμπειρία.

Η πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει ότι οι χρήστες που αναζητούν online «τον ένα και μοναδικό» μπορεί να απογοητευτούν . Πολλοί έχουν έρθει σε επαφή με ψεύτικες πληροφορίες και φωτογραφίες, κακόβουλα links, απατεώνες που προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες από αυτούς ή ανθρώπους που ψεύδονται για το τι πραγματικά αναζητούν από μια σχέση.

Η έρευνα έδειξε ότι αυτοί που ψάχνουν για την «αδελφή ψυχή» τους στις πλατφόρμες διαδικτυακών γνωριμιών, ανήκουν στη μειονότητα, με μόλις το 11% να χρησιμοποιεί τα διαδικτυακά ραντεβού για να βρει το σύντροφο που θα παντρευτεί. Ακόμα, σχεδόν οι μισοί χρήστες (48%) τέτοιων εφαρμογών παραδέχονται ότι το κάνουν απλά για διασκέδαση και ένας στους δέκα (13%) ψάχνει απλά για σεξ.

Ο κόσμος των διαδικτυακών ραντεβού είναι επίσης γεμάτος με ψεύτικες πληροφορίες, κάτι το οποίο ενδέχεται να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα σε αυτούς που αναζητούν την αγάπη. Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες (57%) παραδέχονται ότι ψεύδονται όταν φλερτάρουν διαδικτυακά, παραποιώντας πληροφορίες για να κάνουν τους εαυτούς τους να δείχνουν καλύτεροι από την πραγματική ζωή ή ακόμα προσπαθούν να πιάσουν τους συντρόφους τους να απατούν.

Ο πολλαπλασιασμός των ψεύτικων δεδομένων (fake data) αποτελεί τροχοπέδη για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες online dating, με έναν στους πέντε (19%) να δηλώνει ότι αποθαρρύνεται από τη χρήση online dating εφαρμογών λόγω των ψεύτικων φωτογραφιών, έναν στους δέκα λόγω ψεύτικων προσδοκιών για σχέση (12%) και έναν στους δέκα (11%) λόγω ανέντιμων καταστάσεων σχέσης. Είναι ενδιαφέρον -και μάλλον ειρωνικό- το γεγονός ότι η εύρεση ψευδών πληροφοριών αποτελεί μεγαλύτερο αντικίνητρο για όσους  χρήστες ψεύδονται παρά για τους ειλικρινείς χρήστες.

Παρά το γεγονός ότι αποθαρρύνονται από τις ψεύτικες πληροφορίες, οι χρήστες σε όλο τον κόσμο απομακρύνονται επίσης από τη χρήση online dating εφαρμογών λόγω των απειλών της διαδικτυακής τους ασφάλειας. Ένας στους 10 καταδεικνύει παράγοντες όπως απατεώνες που προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες από αυτούς, να αποστείλουν κακόβουλα links ή κακόβουλα προγράμματα που «μολύνουν» τη συσκευή τους. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτές τις απειλές, αυτοί που «προσποιούνται» τείνουν να προσέχουν περισσότερο την ασφάλειά τους. Για παράδειγμα, το 16% εκείνων που μοιράζονται ψευδείς πληροφορίες είχαν «μολύνει» τη συσκευή τους με κακόβουλο λογισμικό, spyware ή ransomware μέσω μιας πλατφόρμας διαδικτυακών γνωριμιών, σε σύγκριση με μόλις το 5% εκείνων που δεν μοιράζονται ψευδείς πληροφορίες.

«Το online dating είναι ένας υπέροχος τρόπος να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους στον πολυάσχολο και συνδεδεμένο online κόσμο, οπότε είναι εύκολο να αντιληφθούμε γιατί ένας στους τρεις ανθρώπους το χρησιμοποιεί», δήλωσε ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business της Kaspersky Lab. «Αλλά δεν είναι όλα εύκολα και εκείνοι που ψάχνουν για ένα πραγματικό ταίρι στο διαδίκτυο συναντούν μια μεγάλη ποσότητα ψευδών πληροφοριών, απατεώνες ή ασαφή κίνητρα στη διαδικασία. Για παράδειγμα, ο τεράστιος αριθμός ατόμων που ψεύδονται προσπαθώντας να φανούν καλύτεροι και πιο ελκυστικοί από ό,τι πραγματικά είναι, υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες εκμεταλλεύονται τις ψηφιακές υπηρεσίες για να φιλτράρουν και να διαστρεβλώνουν τις προσωπικές τους πληροφορίες στον online κόσμο με τρόπο που δεν είναι δυνατός στο φυσικό κόσμο».

Και συνέχισε: «Όπως συμβαίνει με κάθε δημοφιλή διαδικτυακή τάση, δυστυχώς υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να χρησιμοποιούν το online dating για κακόβουλους σκοπούς. Χωρίς να συμβουλεύουμε τους χρήστες να αποφεύγουν συνολικά το online dating, απλώς τους παροτρύνουμε να εξετάσουν την ασφάλειά τους σε κάθε βήμα. Η αυξημένη επίγνωση, συνοδευόμενη από μια προσαρμοστική λύση ασφαλείας, που μπορεί να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές καταστάσεις και να προστατεύει κάθε συσκευή που χρησιμοποιείται για dating από online απειλές, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε».


Πηγή: protothema.gr


Λαμία: Τους έπιασαν στα πράσα




Προσπάθησαν να μπουν σε σπίτι μέρα μεσημέρι - Έπεσαν όμως πάνω σε αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και βρέθηκαν με χειροπέδες.

Ο λόγος για δυο νεαρούς ρομά, που στις 2:00' το μεσημέρι της Κυριακής, επιχείρησαν να κλέψουν ένα σπίτι στην οδό Αριστοφάνους στη Λαμία.

Ο ένας από τους δυο νεαρούς είχε μείνει απ΄ έξω για να φυλάει "τσίλιες", ενώ ο άλλος προσπαθούσε να μπει στο σπίτι.


Οι αστυνομικοί περνώντας με το περιπολικό από το σημείο κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά και σταμάτησαν. Τότε ο ένας που ήταν απ΄ έξω έτρεξε για να ξεφύγει, αλλά οι αστυνομικοί τον πρόλαβαν και του πέρασαν χειροπέδες.

Ο δεύτερος προλαβε και κρύφτηκε σε μια πυλωτή διπλανού σπιτιού, όμως λίγα λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί τον ξετρύπωσαν και τον συνέλαβαν.


Οι δυο νεαροί ρομά οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο για τα περαιτέρω.


Πηγή : lamiareport.gr


Ατιμωρησία επίορκων δημοσίων υπαλλήλων επί ΣΥΡΙΖΑ



Πρωτιά στις εκκρεμείς υποθέσεις μετρούν τα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων, με μια κατακόρυφη αύξηση που φτάνει ακόμη και το 316% μόλις μέσα σε ένα χρόνο.

Η διαδικασία, που -υπό κανονικές συνθήκες- στόχο έχει την «εκκαθάριση» στους κόλπους του Δημοσίου από υπαλλήλους οι οποίοι συμμετείχαν σε φαινόμενα διαφθοράς ή κακοδιοίκησης, φαίνεται πως όχι μόνο δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αντιθέτως καταδεικνύει την παθογένεια του όλου εγχειρήματος.

Αυτό προκύπτει, άλλωστε, από το γεγονός ότι οι διαγραφές υπαλλήλων λόγω ποινικής καταδίκης, πειθαρχικής διαδικασίας και ανάκλησης διορισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, επέστρεψαν στα επίπεδα του 2013. Οπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε το 2014, με αποτέλεσμα οι αποχωρήσεις να αφορούν σε 695 επίορκους, έπεσε τελικά στο κενό. Σταδιακά, την πρώτη διετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός πήρε την «κατιούσα» πέφτοντας το 2015 στους 342 και το 2016 στους 263, λίγο περισσότερους από τους 218 δημοσίους υπαλλήλους που είχαν διαγραφεί το 2013.

Ποιος είναι, όμως, ο λόγος διαγραφής των επίμαχων δημοσίων υπαλλήλων; Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, μόνο για την τελευταία διετία εμφανίζεται πως οι περισσότεροι απολύθηκαν για πειθαρχικούς λόγους, αφενός λόγω ανάκλησης διορισμού και κατά δεύτερον λόγω επιβολής της ποινής οριστικής παύσης, ενώ τρίτη αιτία είναι η αυτοδίκαιη έκπτωση εξαιτίας κάποιας καταδίκης από την ελληνική Ποινική Δικαιοσύνη.

Από τους 695 που έφυγαν το 2014, ο αριθμός πήρε την «κατιούσα» πέφτοντας στους 342 το 2015 και στους 263 το 2016.

Κι αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πλειοψηφία, 44 στον αριθμό, των συνολικά 51 ενστάσεων που υπέβαλε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κατά αποφάσεων μόνο το έτος 2016 αφορούσαν σε «επιεικές ποινές». Αντίστοιχα, μόλις τέσσερις ενστάσεις αφορούσαν σε ανεπαρκή ή εσφαλμένη αιτιολογία στην απόφαση, δύο σε μη ορθή εκτίμηση αποδείξεων και μία σε αναρμόδιο όργανο. Να σημειωθεί ότι το ίδιο έτος κοινοποιήθηκαν στον επιθεωρητή συνολικά 1.821 πειθαρχικές αποφάσεις των δύο βαθμίδων και συγκεκριμένα 1.685 από τα Α’βάθμια Πειθαρχικά και 136 από τα Β’βάθμια.

Κατατοπιστική για το τι πραγματικά συμβαίνει ως προς την «κάθαρση» στο δημόσιο τομέα είναι η ετήσια έκθεση για το 2016 της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η πειθαρχική διαδικασία στο δημόσιο τομέα, παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να χρήζει στοχευμένων παρεμβάσεων». Μάλιστα, η παραδοχή του προβλήματος εξειδικεύεται, καθώς καταγράφεται πως θα πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις και να εφαρμοστούν διαδικασίες «οι οποίες θα έχουν ως στόχο να καταστεί ταχύτερη και πιο δεσμευτική η πειθαρχική διαδικασία και η άρση των ποικίλων δυσλειτουργιών».


Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έρευνα για τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων για τη διετία 2015 – 2016 είναι αποκαλυπτικά σχετικά με τη διαχείριση των εκκρεμών υποθέσεων. Μέσα σε ένα χρόνο μόνο στα δευτεροβάθμια συμβούλια οι περιπτώσεις που έχουν «κολλήσει» και αναμένεται κάποια στιγμή στο μέλλον να συζητηθούν αυξήθηκαν κατά 316%, από 249 το 2015 στις 1.035 την επόμενη χρονιά. Αντίστοιχη είναι και η μείωση στον αριθμό των αποφάσεων που εκδόθηκαν, ο οποίος από 413 το 2015 κατρακύλησε στις 231 ύστερα από ένα έτος.

Η παραδοχή γίνεται και από την ίδια την έκθεση, όπου επισημαίνεται: «Διαπιστώνεται μια σημαντική επιβράδυνση της λειτουργίας των ανωτέρω συμβουλίων δεδομένου ότι η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων και η έκδοση συναφών αποφάσεων παρατηρείται μειωμένη για το ίδιο χρονικό διάστημα, ήτοι ο λόγος «αποφάσεις – εκκρεμείς υποθέσεις» προκύπτει μειωμένος κατά ποσοστό περίπου 87%».

Αναφορικά δε με τα πειθαρχικά συμβούλια πρώτου βαθμού, προκύπτει και πάλι αύξηση στον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων κατά 1.131, από 2.185 το 2015 σε 3.316 το 2016. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στοιχεία, τα πρωτοβάθμια συμβούλια φαίνεται πως κατόρθωσαν μέσα στην ίδια διετία να αυξήσουν τις εκδοθείσες αποφάσεις. «Μολονότι στις 31.12.2016 ο αριθμός των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων ενώπιον των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων έχει αυξηθεί (+ 51,76%) σε σχέση με τον αντίστοιχο του έτους 2015, διαπιστώνεται σημαντική επιτάχυνση της λειτουργίας των ανωτέρω συμβουλίων, δεδομένου ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά για το ίδιο χρονικό διάστημα η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων και η έκδοση των αντίστοιχων αποφάσεων, ήτοι επί του λόγου “αποφάσεις – εκκρεμείς υποθέσεις” παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 81% περίπου», σημειώνεται μεταξύ άλλων.



ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής



Τέλος συναγερμού σε περιστατικό ομηρίας σε πάρκο αναψυχής στη Βρετανία



Τέλος συναγερμού σήμανε στο πάρκο αναψυχής στο Νούνιτον της κεντρικής Αγγλίας, όταν η αστυνομία εισέβαλε στην αίθουσα μπόουλινγκ και συνέλαβε τον ένοπλο δράστη που κρατούσε ομήρους, δύο υπαλλήλους. Δεν υπάρχουν τραυματίες, ανακοίνωσαν οι αρχές. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του MFA Bowl, ιδιοκτήτη του μπόουλινγκ σέντερ, η αστυνομία έκανε επιδρομή στο κτίριο και έβαλε τέλος στην ομηρία.

Νωρίτερα, η αστυνομία του Γουόρικσαιρ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να μην πλησιάζουν το πάρκο αναψυχής  λόγω περιστατικού που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι αρχές  διευκρίνισαν ότι το συμβάν δεν έχει σχέση με τρομοκρατική ενέργεια.

Πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν εξ' αρχής λόγο για περιστατικό ομηρίας στις εγκαταστάσεις του πάρκου ψυχαγωγίας που περιλαμβάνουν κινηματογράφο και μπόουλινγκ, χωρίς η αστυνομία να επιβεβαιώνει. 




Όσοι πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους θέτουν εαυτούς εκτός κόμματος



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του Κράτους από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” αποκαλύπτει ότι οι πρώτες προσφυγές των πρώην βουλευτών έχουν γίνει ήδη δεκτές.

Υπενθυμίζεται, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση. 

Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου. 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του Κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός Κόμματος».


Φτάνει αυτή η ανοχή στους κουκουλοφόρους από την κυβέρνηση! Ξυλοκόπησαν Ευέλπιδες



Οι τίποτα, κακοποιά στοιχεία που δεν θα γίνουν ποτέ κάτι, προκαλούν με την ανοχή των συντρόφων τους τρομοκρατώντας και κτυπώντας στρατιώτες και πολίτες.

Επτά πολίτες τραυμάτισαν οι ανεξέλεγκτοι κουκουλοφόροι εχθές το απόγευμα στον Μοναστηράκι, μεταξύ των οποίων είναι τρεις πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων.

Εκτός από τους τρεις Ευέλπιδες, οι δύο από τους οποίους ήταν σοβαρότερα και μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401, θύματα ξυλοδαρμού απο τους ανεξέλεγκτους κακοποιούς των Εξαρχείων έπεσαν ένας φαντάρος και τρεις ακόμα διερχόμενοι από το σημείο, ηλικίας 47, 35 και 26 ετών.

Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων κακοποιών  εντόπισε τρεις δόκιμους αξιωματικούς της σχολής Ευελπίδων κοντά στο σταθμό στο Μοναστηράκι και τους επιτέθηκε φωνάζοντάς τους ότι είναι ακροδεξιοί φασίστες. Οι τρεις πρωτοετείς δόκιμοι που προφανώς ήταν με άδεια από το Σχολή τους και επέστρεφαν σε αυτήν,προσπάθησαν να ξεφύγουν, μπαίνοντας σε κοντινή καφετέρια. Προηγουμένως όμως οι νεαροί που τους είχαν επιτεθεί πρόλαβαν και τους χτύπησαν.

Για την ανομία στο κέντρο της Αθήνας από ομάδες κουκουλοφόρων αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός δημόσιας τάξης κ. Τόσκας