Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Πατατάκια: Τελικά, γιατί… δεν μπορούμε να φάμε μόνο ένα; Η επιστήμη απάντησε!



Αλλά, όταν τρώτε πατατάκια, δεν είναι τα λιπαρά εκείνα που σας κάνουν να μην μπορείτε να σταματήσετε. Η γεύση που σας... αφοπλίζει οφείλεται στην ζάχαρη, ή στο αλάτι που περιέχουν πολλές λιπαρές τροφές, όπως τα πατατάκια.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την παχυσαρκία, ακόμη και ανεξάρτητα από την κατανάλωση θερμίδων. Έρευνα δείχνει ότι οι αλμυρές, λιπαρές τροφές, συνδέονται περισσότερο με την υπερκατανάλωση τροφής και το υπερβολικό βάρος, ακόμη και σε σύγκριση με τα γλυκά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, δείχνει ότι το αλάτι παίζει ένα ακόμα πιο ισχυρό ρόλο από ό,τι νομίζαμε στο να μας κάνει να τρώμε περισσότερο.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία εξέτασαν τις περιπτώσεις 48 υγιών ανθρώπων και μέτρησαν με ειδικό τεστ την “ευαισθησία” τους στη γεύση του λίπους. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι εκείνοι που αντιλαμβάνονται πιο αποτελεσματικά τη γεύση του λίπους, καταλήγουν να καταναλώνουν και λιγότερο λίπος συνολικά.

Τα γεύματα που δόθηκαν στους συμμετέχοντες στο πλαίσιο του τεστ, ήταν πιάτα με τους ακόλουθους συνδυασμούς τροφών:

Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η προσθήκη αλατιού αύξησε το πόσο “αρεστά” ήταν αυτά στους συμμετέχοντες. Ήθελαν να τρώνε περισσότερα από τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι σε σχέση με εκείνα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (όπως ήταν αναμενόμενο), αλλά αυτό δεν ίσχυσε και για τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα σε σχέση με εκείνα που ήταν χαμηλά σε λιπαρά.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω αλάτι έκανε τους συμμετέχοντες να τρώνε 11% περισσότερη ποσότητα φαγητού και θερμίδων, ανεξάρτητα από το πόσο λίπος περιείχε το γεύμα.

Αλλά το πιο αποκαλυπτικό εύρημα προήλθε από εκείνους τους συμμετέχοντες, που ήταν πιο ευαίσθητοι στην γεύση του λίπους και οι οποίοι συνήθως τρώνε λιγότερο λίπος. Όταν γεύτηκαν τα γεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, επέδειξαν πολύ καλό έλεγχο στην ποσότητα που κατανάλωσαν. Αλλά όταν οι ερευνητές προσέθεσαν αλάτι στο ίδιο φαγητό, ξαφνικά οι ίδιοι συμμετέχοντες "έχασαν τον έλεγχο" του πόσο πολύ έφαγαν.

Τα άτομα με έντονη ευαισθησία στο λίπος βρέθηκε ότι έτρωγαν τα αλμυρά τρόφιμα ακριβώς στις ίδιες ποσότητες με τα άτομα που δεν είχαν αντίστοιχη ευαισθησία στην γεύση του λίπους. Αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος επηρεάζεται τόσο πολύ από την γεύση του αλατιού, ώστε εξασθενίζει τα σήματα πληρότητας που μας κάνουν να νιώθουμε χορτασμένοι.

Το λίπος μπορεί εξακολουθεί φυσικά να αποτελεί βασική αιτία της υπερφαγίας. Τα υψηλά σε λιπαρά γεύματα οδήγησαν τους συμμετέχοντες στην μελέτη να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 60% περισσότερες θερμίδες. Αλλά επειδή το λίπος είναι τόσο υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, έτρωγαν σταθερά την ίδια ποσότητα φαγητού.

Αλλά τρώγοντας περισσότερο αλάτι, έτρωγαν και περισσότερο φαγητό. Το αλάτι, ως εκ τούτου, φαίνεται να οδηγεί άμεσα στην υπερβολική κατανάλωση λίπους, θερμίδων και φαγητού γενικότερα, κάτι που πρέπει να θυμάστε την επόμενη φορά που θα ανοίξετε μια σακούλα με πατατάκια.


Μιχάλης Θερμόπουλος
iatropedia.gr
http://time.com



Έχουν βάλει στο μάτι τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην κυβέρνηση δεν θα τους αφήσουν φράγκο



Από τον «Παράτυπο» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Νέα… σκούπα στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για δεύτερη φορά που βάζει στο μάτι τα αποθεματικά των ταμείων, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Η κίνηση αυτή προκαλεί και σειρά ερωτημάτων για το παρασκήνιο που οδηγεί το Μαξίμου σ’ αυτή τη λύση.

Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της, η οποία θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως μετά την αποστολή στην Ενωση εγγράφου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θέμα: «Μεταφορά διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ομάδες Λογαριασμών Νο 250-Κοινού Κεφαλαίου του Ν. 2469/97 και του Νο 260-Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος». Με το έγγραφο αυτό, σημειώνει η ΚΕΔΕ, ουσιαστικά ενεργοποιείται εκ νέου η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, με την οποία η Κεντρική Κυβέρνηση υποχρέωνε τους δήμους να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ΚΕΔΕ με απόφαση τόσο του Διοικητικού της Συμβουλίου όσο και έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων δημάρχων και τακτικών συνεδρίων της είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπερασπιζόμενη την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και είχε καλέσει τους δημάρχους να μην καταθέσουν τα χρήματα των δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Το 2015 είχαμε επισημάνει ομόφωνα σχεδόν ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτεί η κυβέρνηση να δεσμεύσει τα χρήματα των δήμων, για να στηρίξει, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, μια αδιέξοδη διαπραγμάτευση. Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν δύο χρόνια μετά να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.

«Οπως το 2015, έτσι και τώρα, θα μας βρουν απέναντι. Επιτέλους, ας σεβαστούν κάποιοι την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και να μη διανοηθούν να απλώσουν χέρι στα χρήματα των δημοτών μας. Τα χρήματα των δήμων είναι χρήματα των τοπικών μας κοινωνιών, για τη διαχείριση των οποίων λογοδοτούμε εμείς, οι αιρετοί του θεσμού, και όχι οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».




Παραγράφονται οι υποθέσεις με τις λίστες μέχρι και το 2005



Τέλος στην ομηρία δεκάδων χιλιάδων φορολογουμένων και επιχειρήσεων βάζει με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εφαρμόζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις παραγραφόμενες χρήσεις. Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο με την πρόσφατη απόφασή του έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των παραγραφών πέραν της πενταετίας.

Με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της Αρχής, Γ. Πιτσιλής, γνωστοποιεί στον ελεγκτικό μηχανισμό σε ποιες υποθέσεις πρέπει να δώσει έμφαση, επισημαίνοντας ότι οι χρήσεις μέχρι το 2005 έχουν παραγραφεί εφόσον οι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις. Επίσης, και οι χρήσεις από το 2006 μέχρι και το 2010 θα πρέπει να θεωρούνται παραγεγραμμένες, υπό την προϋπόθεση ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει εντοπίσει συμπληρωματικά πληροφοριακά στοιχεία. Επί της ουσίας οι υποθέσεις που αφορούν τα εμβάσματα και τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ. έχουν παραγραφεί μέχρι και το 2005.

Για τις χρήσεις μετά το έτος αυτό, είναι αρκετά πιθανό να διατηρηθούν ανοικτές, καθώς αποτελούν νέα συμπληρωματικά στοιχεία. Κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τη λίστα των εμβασμάτων, καθώς τα στοιχεία ήταν πάντα στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού. Σε κάθε περίπτωση, στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται σχετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα κρίνει σχετικά.

Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο, οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών κέντρων πρέπει να ρίξουν το βάρος στους ελέγχους των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ως εξής:

• Από το 2001 μέχρι το 2005 οι υποθέσεις έχουν παραγραφεί, εκτός και αν οι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητούν περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν έχουν υποβάλει το διάστημα αυτό φορολογικές δηλώσεις και έχουν εκκρεμείς υποθέσεις. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε λίστες για υποθέσεις από το 2001 έως και το 2005 (και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση) δεν έχουν κανέναν λόγο να φοβούνται για πρόστιμα και πρόσθετους φόρους, αφού οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί.

• Για τις χρήσεις από το 2006 και μετά, οι υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα μόνο εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία. Οπως προαναφέρθηκε, τον Οκτώβριο το ΣτΕ θα λάβει απόφαση για τα συμπληρωματικά στοιχεία. Οσον αφορά τις υποθέσεις των εμβασμάτων, το ΣτΕ θα κρίνει εάν οι ελληνικοί λογαριασμοί αποτελούν νέο στοιχείο ή όχι.

• Οι υποθέσεις από το 2008 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον έχει εντοπιστεί φοροδιαφυγή. Για αυτές τις υποθέσεις ισχύει, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 2013 (κώδικας φορολογικών διαδικασιών), 20ετής παραγραφή. Ουσιαστικά ο νόμος 4174 του 2013 με αναδρομική ισχύ (από το 2008) αυξάνει για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής την παραγραφή στα 20 χρόνια. Ομως και αυτές οι υποθέσεις και η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου θα κριθούν στα μέσα Οκτωβρίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα το Ανώτατο δικαστήριο θα κρίνει εάν ισχύει η 20ετία από το 2008 για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής ή από την ψήφιση του νόμου που έγινες το 2013.

• Οι χρήσεις 2011 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα, καθώς βρίσκονται εντός του γενικού ορίου της 5ετούς παραγραφής.

Πάντως, το επιχειρησιακό σχέδιο τη ΑΑΔΕ προβλέπει ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στους ελέγχους της τελευταίας πενταετίας. Μάλιστα, προβλέπεται για το τρέχον έτος οι έλεγχοι να επιμεριστούν κατά 60% σε υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας και κατά 40% σε παλαιότερες. Το ποσοστό μάλιστα αυτό το 2018 αναμένεται να γίνει 70% για τις νεότερες υποθέσεις και 30% για τις παλαιότερες. Και αυτό, καθώς η φορολογική διοίκηση έχει επιλέξει να ασχοληθεί με τις πιο πρόσφατες υποθέσεις καθώς η πρακτική δείχνει ότι σε αυτές «υπάρχουν χρήματα», ενώ αντίθετα στις παλαιές υποθέσεις προ του 2010 αφενός ο έλεγχος είναι δυσκολότερος και χρονοβόρος, αφετέρου τα οφέλη για τα ταμεία του Δημοσίου είναι πενιχρά.


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Θρίλερ με το πλοίο του εφοπλιστή Κούστα – Βρέθηκαν 121 κιλά κοκαΐνη



Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα πως στο πλοίο «Dimitris C» βρέθηκε κοκαΐνη. Ιδιοκτήτης του πλοίου είναι ο Έλληνας εφοπλιστής, Γιάννης Κούστας.

Η είδηση πως βρέθηκε κοκαΐνη στο πλοίο ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας κάνει το γύρο του κόσμου. Στο «Dimitris C» έγινε έλεγχος στις 14 Σεπτεμβρίου και βρέθηκαν τρεις σακούλες με 120 «τούβλα» κοκαΐνη.

Όπως αναφέρει το maritimebulletin.net, το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Ίλο στο Περού όταν έγινε ο έλεγχος. Το «Dimitris C», ανήκει στην Danaos Shipping, του Έλληνα εφοπλιστή Γιάννη Κούστα.

Κοκαΐνη και μετρητά

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός από την κοκαΐνη, στο πλοίο βρέθηκαν και 16.243 δολάρια. Το πλοίο ακινητοποιήθηκε και τα μέλη του πληρώματος κρατούνται.

Στο «Dimitris C», που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι του Ικίκε στη Χιλή, επέβαιναν 23 άτομα πλήρωμα. 16 Ουκρανοί, τρεις Ρώσοι και τέσσερις Τανζανοί. Επόμενος σταθμός του ήταν το λιμάνι Γκουαγιακίλ στο Εκουαδόρ.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανακοίνωση από πλευράς της εταιρίας ούτε και έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Οι ύποπτες λεπτομέρειες

Όπως τονίζεται στο άρθρο του maritimebulletin.net, πολύ συχνά αυτές οι συλλήψεις και οι κατηγορίες μπορεί να είναι παγίδα. Όπως το να εκβιαστούν οι εφοπλιστές.

Χαρακτηριστικά το άρθρο σημειώνεται πως κάποιες λεπτομέρειες της υπόθεσης μοιάζουν τουλάχιστον ύποπτες. Το βάρος των ναρκωτικών, το που βρέθηκαν και το αν τα χρήματα ανήκουν σε ένα ή περισσότερα μέλη του πληρώματος.

«Τι το εγκληματικό για 23 μέλη του πληρώματος να έχουν 16.000 δολάρια στην κατοχή τους;» καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου.

Με πληροφορίες από maritimebulletin.net


Συνελήφθησαν στον Έβρο οι δύο Τούρκοι δραπέτες των Φυλακών Κασσάνδρας



Στον Έβρο εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο Τούρκοι δραπέτες των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών τους εντόπισαν στις 4 τα ξημερώματα στην περιοχή Μοναστηράκι, όπου κινούνταν πεζοί. Εκτιμάται ότι επιχειρούσαν να περάσουν στο τουρκικό έδαφος από αφύλακτο σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Οι δύο Τούρκοι -24χρονος και 33χρονος- είχαν δραπετεύσει την περασμένη Πέμπτη και έκτοτε αναζητούνταν. Εξέτιαν ποινές για λαθροδιακίνηση, μετά την καταδίκη τους από δικαστήριο του Βορείου Αιγαίου.



in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Παρέμαβση Νέας Δημοκρατίας στο ΕΣΡ για τις FAKE δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ



Παρέμβαση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διεξαγωγή και τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων άσκησε σήμερα, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία.

Το θέμα έθεσε, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Ρ. κ. Αθανάσιο Κουτρουμάνο, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Μιχάλης Μπεκίρης, μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης από την εταιρία «Commonview».

Επισημαίνεται ότι, με βάση το νόμο 3603/2017, «προκειμένου να είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης, επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, η αναφορά του αριθμού εγγραφής του φορέα που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση, στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων» και υπογραμμίζεται ότι, «από έναν πρόχειρο έλεγχο στα αρχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ε.Σ.Ρ., σύμφωνα με το νόμο, προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν περιλαμβάνεται στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων».

Καταλήγοντας, ο κ. Μπεκίρης ζητά από το Ε.Σ.Ρ. να επιληφθεί της υπόθεσης και να πράξει τα δέοντα «προκειμένου να ελεγχθεί η προέλευση της εν λόγω εταιρείας και η τυχόν παραβίαση των όρων δημοσιότητας και διαφάνειας που θέτει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις».


Η επιστολή της Νέας Δημοκρατίας ¨

Αθήνα, 19/9/2017
Αρ.Πρωτ.: 1301


Προς Πρόεδρο ΕΣΡ κ. Αθανάσιο Κουτρουμάνο


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, 

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «Νews247»,  δημοσκόπηση πολιτικού περιεχομένου διενεργηθείσα από την εταιρεία «Commonview», η οποία αναπαράχθηκε στη συνέχεια και από άλλες ιστοσελίδες. 
Με βάση τις διατάξεις του Ν. 3603/2007 – στο ρυθμιστικό πλαίσιο του οποίου υπάγεται ευθέως η εν λόγω δημοσκόπηση ως εκ του περιεχομένου της – προκειμένου να είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης, επιβάλλεται μεταξύ άλλων η αναφορά του αριθμού εγγραφής του φορέα που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση, στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων.
Ωστόσο, από έναν πρόχειρο έλεγχο στα αρχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ σύμφωνα με το νόμο, προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν περιλαμβάνεται στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων. 
Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε της εν λόγω υπόθεσης και πράξετε τα δέοντα προκειμένου να ελεγχθεί η προέλευση της εν λόγω εταιρείας, και η τυχόν παραβίαση των όρων δημοσιότητας και διαφάνειας που θέτει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις. 
Με τιμή, 

Μιχάλης Β. Μπεκίρης, 
Διευθυντής Γρ. Προέδρου



Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων και άλλων αντικειμένων



Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων και άλλων αντικειμένων, από επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς («ΜΕΤΡΟ» και «Η.Σ.Α.Π.»).

Ύστερα από οργανωμένη και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 16 Σεπτεμβρίου 2017, με την συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη συνδρομή ανδρών των τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας και Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συνελήφθησαν 31 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά και συγκεκριμένα : 30 αλλοδαποί, οι 27 υπήκοοι Αλβανίας, 30χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, 31χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, 39χρονη υπήκοος Γεωργίας και 49χρονος ημεδαπός. Παράλληλα, ταυτοποιηθήκαν και αναζητούνται επιπλέον 18 μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης.


Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από τη προανάκριση, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον την τελευταία 10ετια και διέπρατταν, επί καθημερινής βάσεως, κλοπές σε βάρος επιβατών του «ΜΕΤΡΟ» και του «Η.Σ.Α.Π.», από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια ή άλλα αντικείμενα (π.χ. κινητά), ενώ στην συνέχεια διαμοίραζαν τα χρήματα μεταξύ τους, ή διέθεταν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα παράνομα οικονομικά οφέλη.


Οι περισσότερες κλοπές πορτοφολιών έχουν διαπραχθεί σε βάρος αλλοδαπών τουριστών διαφόρων εθνικοτήτων, από όλο τον κόσμο.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως :

Με αφετηρία κεντρικούς σταθμούς του «ΜΕΤΡΟ» και του «Η.Σ.Α.Π.» («Ομόνοια», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Πανόρμου», «Σύνταγμα», «Μεταξουργείο», «Καλλιθέα»), ενώνονταν σε προκαθορισμένες ομάδες, συνήθως των 3 έως 10 ατόμων και εισέρχονταν σε συρμούς, δείχνοντας «ιδιαίτερη προτίμηση» στα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη κίνηση τουριστών.



Για να μην κινούν υποψίες, τηρούσαν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες, έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις επικρατούσες συνθήκες και το περιβάλλον και να εκλαμβάνονται ως τουρίστες.

Αναλυτικότερα, μέλη της οργάνωσης κατά τη διάρκεια των δρομολογίων άλλαζαν συνεχώς συρμούς και βαγόνια, αναζητώντας κατά κύριο λόγο ανυποψίαστους τουρίστες ή ηλικιωμένους ή γενικότερα επιβάτες που είχαν το πορτοφόλι ή το κινητό τους σε τσέπη του παντελονιού τους.

Για την επίτευξη του σκοπού τους και προκειμένου να καλύπτουν τις κινήσεις των χεριών τους, χρησιμοποιούσαν ως προκάλυμμα εφημερίδες, χάρτες, τσαντάκια, σακάκια, ζακέτες και άλλα παρεμφερή αντικείμενα.

Επιπλέον, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί, αποσπούσαν την προσοχή του θύματος με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού, από τη συμμετοχή άλλων μελών της ομάδας, έτσι ώστε ο ένας να δράσει με μεγαλύτερη ευκολία.

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της εκάστοτε ομάδας, περικύκλωναν το υποψήφιο θύμα και την στιγμή που ο ένας το έσπρωχνε, άλλο μέλος της ομάδας, συνήθως ο πιο «ελαφροχέρης», το προσέγγιζε και άρπαζε το πορτοφόλι, ή το κινητό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του δράστη.

Αυτός που αφαιρούσε το αντικείμενο το παρέδιδε άμεσα σε άλλο μέλος, και με αυτή την μορφή «σκυταλοδρομίας», ο τελευταίος απομακρυνόταν από το βαγόνι και αποβιβαζόταν στην επόμενη στάση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη «σκόρπιζαν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Αφού απομακρύνονταν, ερευνούσαν τα πορτοφόλια αφαιρώντας από μέσα χρήματα κ.λπ. έγγραφα και στη συνέχεια τα απέρριπταν σε κάδους ή υπονόμους, κοντά στους σταθμούς και συνέχιζαν τη δράση τους.

Στη συνέχεια έτερα μέλη της οργάνωσης, με υποστηρικτικό ρόλο, έσπευδαν και παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε αυτά να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό, τον εντοπισμό τους με τα κλοπιμαία, σε τυχόν γενόμενο αστυνομικό έλεγχο.

Κατόπιν, τα αρχηγικά μέλη καθόριζαν τα μερίδια που αντιστοιχούσαν για κάθε μέλος της ομάδας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη δράση τους, «προσλαμβάνονταν» προσωρινά περιφερειακά μέλη με βοηθητικό ρόλο, τα οποία λάμβαναν ως «ημερομίσθιο» περίπου 20-30 ευρώ, ανεξάρτητα των κλοπιμαίων που θα αποκόμιζαν.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν αποφασιστικό ρόλο, καθορίζοντας την λειτουργία της οργάνωσης, ρυθμίζοντας τα επί μέρους θέματα σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα:

Ήταν υπεύθυνοι για «τη σύνθεση» των μελών της σπείρας που θα συγκροτούσαν κατά περίπτωση την «ομάδα κρούσης»,
αποφάσιζαν το «ωράριο δράσης», (κυρίως μεταξύ των ωρών αιχμής όπου παρατηρείται μεγαλύτερη επιβατική κίνηση),
επέλεγαν τα δρομολόγια, όπου θα δρούσαν οι ομάδες, φροντίζοντας να καλύπτουν διαδρομές και στις δύο γραμμές του «ΜΕΤΡΟ», καθώς και την γραμμή του «Η.Σ.Α.Π.», έτσι ώστε να καλύπτεται όλο το δίκτυο και οι ομάδες να μην παραμένουν συνεχώς στο ίδιο σημείο, με κίνδυνο να επισημανθούν.
Επιπρόσθετα, τα μέλη της οργάνωσης, στο πλαίσιο του «επιχειρησιακού σχεδιασμού», φρόντιζαν έτσι ώστε οι ομάδες να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία και να μην αλληλοκαλύπτονται, εκτός περιπτώσεων που εντόπιζαν μεγάλα «γκρουπ» τουριστών, οπότε και συνέκλιναν στο «επίμαχο» σημείο.

Έχοντας γνώση των μεθόδων της αστυνομίας, λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, φροντίζοντας να παραμένουν αθέατοι σε «τυφλά» σημεία, που δεν καλύπτονται από κάμερες ασφαλείας, ώστε να μην καταγράφεται η συνεχής παρουσία τους σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ η έξοδος από τους σταθμούς, γινόταν πάντα επιβλέποντας για τυχόν αστυνομική παρουσία, ώστε να απομακρυνθούν προσωρινά, ή και να αναστείλουν προσωρινά τη δράση τους.

Επίσης, σε όλα τα στάδια της παράνομης δράσης τους λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, ασιατικής καταγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις, επέκτειναν την παράνομη δραστηριότητά τους, επιλέγοντας να μετακινούνται ανά την επικράτεια σε τουριστικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε σε αθλητικούς αγώνες, γιορτές και πανηγύρια, όπου συρρέει πλήθος κόσμου και παρατηρείται συνωστισμός.

Για την μεγιστοποίηση των κερδών τους, διέθεταν τα κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή σε συγκεκριμένο κλεπταποδόχο, που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο των Αθηνών, είτε μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου τα διοχέτευαν στην Αλβανία, ενώ εξαργύρωναν το συνάλλαγμα που αποκόμιζαν από τις κλοπές σε ανταλλακτήρια στο κέντρο των Αθηνών.

Από την υποδομή που είχαν διαμορφώσει, υπολογίζεται ότι είχαν τη δυνατότητα να διαπράττουν τουλάχιστον (15) κλοπές πορτοφολιών κάθε ημέρα, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο, ποσό που υπερβαίνει τα 3.500 ευρώ την ημέρα.

Εκτιμάται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει περισσότερες από (4.000) κλοπές πορτοφολιών, ενώ τα κέρδη από την πολύχρονη εγκληματική τους δραστηριότητα, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όσον αφορά τον 49χρονο ημεδαπό (απότακτο αστυνομικό), έχοντας γνώση της παράνομης δράσης τους, αφού τους διαβεβαίωνε λόγω της προηγούμενης ιδιότητας του ότι διέθετε τις κατάλληλες «διασυνδέσεις» που θα τους εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο, απολάμβανε μερίδιο από τα παράνομα κέρδη.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατοικία που διέμενε προσωρινά ως οικιακή βοηθός μέλος της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα του 5ου αιώνα π.Χ. (όπως ταφικά αναθήματα, ατόφιος αμφορέας Ελληνιστικών χρόνων, λίχνοι και όστρακα) μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων, τα οποία άνηκαν σε 54χρονο ημεδαπό ιδιοκτήτη της κατοικίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, καθώς ουδεμία σχέση διαπιστώθηκε με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων τυγχάνουν σεσημασμένοι από 10ετίας και πλέον, και έχουν συλληφθεί κατ’ επανάληψη μεμονωμένα, για τα ίδια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν χθες (17-08-2017) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.


Πατέρας κατήγγειλε ότι πυροβόλησαν το γιο του σε σχολείο στο Γαλάτσι




Πατέρας 10χρονου μαθητή κατήγγειλε στην αστυνομία, ότι άγνωστος πυροβόλησε με αεροβόλο και τραυμάτισε τον γιο του στο χέρι, στις 8:00 χθες το βράδυ, στο προαύλιο του 9ου δημοτικού σχολείου στο Γαλάτσι.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε ο πατέρας στην αστυνομία και όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γιος του έπαιζε μπάσκετ με φίλους του, όταν ξαφνικά ο άγνωστος πυροβόλησε με το αεροβόλο.

Την καταγγελία διερευνά η υποδιεύθυνση Ανηλίκων της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.


Πηγή : news247.gr


Η Νέα Δημοκρατία προηγείται 6,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ! Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης



Η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το Βήμα της Κυριακής δείχνει την Νέα Δημοκρατία να προηγείται 6,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καλύτερος Πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα με διαφορά 7,5 μονάδων.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 16,6%, η Νέα Δημοκρατία 22,7% , η Χρυσή Αυγή 6,5% , η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,9%  , το ΚΚΕ 6% . 

Τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω από το όριο του 3%. 

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 26,6%.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 57% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 23,5%.

Για την πορεία της χώρας οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε ποσοστό 73,5% ότι πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, για την οικονομία το 47% πιστεύει ότι η κατάστασή της θα χειροτερεύσει, ενώ το 28% ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.

Με τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς μέσα στην δημοσκόπηση τα ποσοστά αλλάζουν και ο νέος φορές συγκεντρώνει ποσοστό 10,4%



Συγκεκριμένα τα κόμματα λαμβάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ 16,3%, η Νέα Δημοκρατία 22%, η Χρυσή Αυγή 6,6%, το ΚΚΕ 6%, τα άλλα κόμματα είναι κάτω από το 3% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 26,5%.












Φρίκη: Με «βροχή» από σφαίρες σταμάτησαν κανίβαλο που έτρωγε γυναίκα στη Νότια Αφρική



Το ακόμα πιο συγκλονιστικό ήταν ότι αυτόπτης μάρτυρας στην άγρια δολοφονία ήταν η μητέρα του, η οποία και ειδοποίησε τους αστυνομικούς

Φρίκη προκαλεί η είδηση από τη Νότια Αφρική για την εξουδετέρωση ενός κανίβαλου με «βροχή» από σφαίρες όταν εκείνος δεν υπάκουσε στις εκκλήσεις των αστυνομικών να σταματήσει να τρώει τη γυναίκα την οποία νωρίτερα είχε σκοτώσει και αποκεφαλίσει.


Ο 23χρονος Aphiwe Mapekula φέρεται να είχε σφάξει νωρίτερα την 35χρονη Thembisa Masumpa, την οποία στη συνέχεια αποκεφάλισε και ξεκίνησε να τρώει.

Το ακόμα πιο συγκλονιστικό ήταν ότι αυτόπτης μάρτυρας στην άγρια δολοφονία ήταν η μητέρα του, η οποία και ειδοποίησε τους αστυνομικούς. 

«Δεν μεγάλωσα εγώ τέτοιο παιδί. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ μια τέτοια εξέλιξη» δήλωσε η ίδια αργότερα στους δημοσιογράφους.

Η δυναμική επέμβαση των αστυνομικών έγινε όταν ο 23χρονος τους επιτέθηκε με μαχαίρι.

Η δήμαρχος της πόλης στην οποία συνέβη η άγρια δολοφονία εξέφρασε την υποψία της ότι ο δράστης ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών την ώρα του φονικού και της αποτρόπαιας συνέχειας.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό κανιβαλισμού στη Νότια Αφρική τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καθώς είχε προηγηθεί η σύλληψη έξι ανδρών με την κατηγορία ότι αρχικά βίασαν και στη συνέχεια έφαγαν μια γυναίκα.



Πηγή : protothema.gr


Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει την επίθεση στο τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο κ. Χ. Μαζανίτη



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την επίθεση στο τηλεοπτικό συνεργείο του  ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Μαζανίτη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση θρασύδειλων αναρχικών στο τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Μαζανίτη.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απόπειρα τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου δεν πρόκειται να περάσει.

Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ανοχή στη βία και την ανομία και τις αστυνομικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι ένοχοι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη». 


Και λέγαμε που ήσουνα; Παπαχριστόπουλος κολύμπησε στη Βούλα και διαβεβαιώνει ότι δεν είδε κηλίδα!



Ο συγκεκριμένος είναι πάντα μέσα στην δεκάδα της dream team ανευθυνότητας της κυβέρνησης.

«Να σας πω ότι σήμερα επειδή έχω ένα πρόβλημα με το πόδι μου πήγα και έκανα μπάνιο στη Βούλα και δεν είδα καμία κηλίδα» είπε στην βουλή ο κ. Παπαχριστόπουλος προκαλώντας την αλήθεια και τους πολίτες για ακόμα μία φορά.

Δηλαδή με λίγα λόγια ο ανεύθυνος κ. Παπαχριστόπουλος είπε στον Ελληνικό λαό να αγνοήσει τις συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για αποφυγή των παραλιών της Αττικής που έχουν ρυπανθεί από την πετρελαιοκηλίδα.




Αύξηση των καυσίμων για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018



Ενώ η Κυβέρνηση μελετάει διάφορα σενάρια για τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2018, η… τρέλα των συνεχών αλλαγών των τελευταίων ετών, με την ανασφάλεια των κατόχων αλλά και των υποψηφίων αγοραστών να είναι έντονη κάθε τέτοια εποχή, αλλά και η επιμονή της Τρόικας να μην αλλάξουν πάλι τα τέλη, οδηγεί τη Κυβέρνηση στο να μην κάνει τίποτα. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες μας.

Όμως, επειδή το “μείγμα” των αυτοκινήτων αλλάζει, -αργά μεν σταθερά δε- και τα καινούργια αυτοκίνητα που μπαίνουν στο στόλο πληρώνουν πολύ λιγότερα τέλη απο τα παλαιότερης κυκλοφορίας, υπάρχει ο φόβος να δημιουργηθεί μία στέρηση στα έσοδα, απο τα αναμενόμενα.

Συνάμα υπάρχει η δεδομένη εκτίμηση οτι όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους στην εφορία, δεν αναμένεται να της πάρουν πίσω, πληρώνοντας τα τέλη τους, τουλάχιστον με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, εκτός βέβαια αν εφαρμοστούν κάποια αντικίνητρα… Παράλληλα, κάθε τέτοια εποχή, με την ευκαιρία των τελών κυκλοφορίας, η Κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει ένα μεγαλύτερο ποσό, κλείνοντας έτσι μέρος απο την τρύπα των εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός…

Για όλα τα παραπάνω, μία αύξηση των τελών κυκλοφορίας θα ήταν ότι πρέπει για την Κυβέρνηση. Ομως η άρνηση των δανειστών σε κάτι τέτοιο, φέρνει και πάλι το σχέδιο αύξησης του φόρου των καυσίμων κίνησης (αρχικά σε βενζίνη, πετρέλαιο), το οποίο μάλιστα αναμένεται να επιβληθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Με αυτόν τον τρόπο και η κυβέρνηση θα βάλει χρήματα στα ταμεία (και πολλά μάλιστα) και παράλληλα ικανοποιείται το πάγιο αίτημα, η επιβάρυνση στους κατόχους των αυτοκινήτων να γίνεται ανάλογα με τη χρήση του αυτοκινήτου και και όχι απλά με την κατοχή. Δηλαδή, όσα περισσότερα χιλιόμετρα κάνει τόσο μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχει.

Το θέμα βέβαια είναι οτι όταν αυξάνονται τα καύσιμα στις μεταφορές, αυξάνονται τα πάντα και κυρίως τα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Μάλλον λοιπόν η Κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει -επιτέλους- να μαζέψει χρήματα με μείωση φόρων, μέσω της αύξησης της κατανάλωσης, όπως δηλαδή θα κάνουν και οι Δανοί.



ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ
Πηγή : newsauto.gr






Όταν δεν υπάρχει κράτος να τους τιμωρήσει! Κακοποιοί κουκουλοφόροι αμαύρωσαν την μνήμη του Παύλου Φύσσα



Οι γνωστοί κακοποιοί κουκουλοφόροι αμαύρωσαν σε όλη την Ελλάδα τις πορείες στην μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Συγκρούσεις έγιναν σε Δραπετσώνα και Πειραιά, στην  Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Αγρίνιο.

Οι κακοποιοί κουκουλοφόροι με πρόσχημα ότι τιμούσαν την μνήμη του Παύλου Φύσσα, επιδόθηκαν  σε ρίψεις μολότοφ και πετρών, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν πέντε άτομα. 



Θύματα της μανίας των κουκολοφόρων έπεσαν και τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του ΑΝΤ1, ένας δημοσιογράφος και 2 τεχνικοί, όπου τραυματίστηκε ελαφρά ο δημοσιογράφος, Χρήστος Μαζανίτης, ο οποίος μετέδιδε το ρεπορτάζ, καθώς και οι δύο οπερατέρ, Αλέξης Πονσέ και Θωμάς Μελέτης.



Επεισόδια έγιναν και στην Θεσσαλονίκη, όταν η αστυνομία έβαλε φραγμούς και εμπόδισε τους διαδηλωτές να φτάσουν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. 


Επεισόδια και στον Βόλο, όπου συμμετείχαν κυρίως μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων, ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Μητροπόλεως στον Άγιο Νικόλαο και στη διάρκειά της δέχθηκαν επίθεση τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με πέτρες και μπογιές, έσπασαν κάμερες και επιγραφές τραπεζών, ενώ οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και με κόκκινες μπογιές στην είσοδο της εφημερίδας «Ταχυδρόμος», κατέστρεψαν την μετώπη του Κεντρικού Ταχυδρομείου στην λεωφόρο Δημητριάδος, πέταξαν φυλλάδια και έγραψαν συνθήματα σε τοίχους δεκάδων κτιρίων.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Αγρίνιο όταν ομάδα κουκουλοφόρων, στην οδό Δαγκλή, εκτόξευσε βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και έκαψαν κάδους απορριμάτων 

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα, όπου κακοποιοί κουκουλοφόροι  συμμετείχαν στην πορεία που έγινε για την δολοφονία του Παύλο Φύσσα και άρχισαν να σπάνε τζαμαρίες σε καταστήματα ενώ έγραψαν συνθήματα σε τοίχους καταστημάτων.