Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Ήταν θέμα χρόνου να "γλείψει" για μιά θέση! Εμείς θα του προτείναμε να φτιάξει μια φανουρόπιτα μέρα που είναι



Ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί για να "γλείψει" ο κ. Κουβέλης μήπως και ο ανασχηματισμός του δώσει την πολυπόθητη θέση.

Βρήκε την ευκαιρία και εξέφρασε την στήριξή του στην επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να μην παραστεί στο συνέδριο της Εσθονικής Προεδρίας.

Λέγοντας μάλιστα ότι έκανε και ο Σταύρος Κοντονής σχετικά με το συνέδριο της Εσθονίας, θα έκανε και ο ίδιος, όπως δήλωσε, τονίζοντας ότι έπραξε πάρα πολύ καλά.

«Ο κ. Κοντονής, ως Υπ. Δικαιοσύνης της χώρας, δεν ήταν μόνος του. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο Ταλίν, την πολιτική επιλογή ταύτισης κομμουνισμού και ναζισμού, την αρνήθηκε η πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε. Τον σταλινισμό, ο ίδιος ο υπουργός δικαιοσύνης τον καταδικάζει και τον διακρίνει από τον κομμουνισμό, όπως κι εγώ», είπε ακόμη ο κ. Κουβέλης. 

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και τις υποψήφιότητες, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι «ο χώρος της κεντροαριστεράς δεν είναι "γεωγραφικός" χώρος, είναι βαθύτατα πολιτικός». Μάλλον το είπε αυτό γιατί δεν  τον κάλεσε κανένας ούτε και εκεί και συμμετάσχει.

«Φοβάμαι ότι αυτό που επιχειρείται σήμερα στο χώρο της κεντροαριστεράς δεν έχει τον κατάλληλο συνδετικό ιστό, που έχει σχέση με ζητήματα προγράμματος και ιδεολογίας, αλλά και τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει στην κοινωνία. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει το χώρο της κεντροαριστεράς, υπό προϋποθέσεις και με τα «ανοίγματα» που πρέπει να κάνει. Στηρίζω μία προοδευτική πολιτική που πρέπει να προχωρήσει και θεωρώ ότι την εκφράζει σε σημαντικό βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε με νόημα φωνάζοντας στον Τσίπρα εδώ είμαι μην με ξεχνάς.



Η Ντόρα για τον Λεωνίδα Κύρκο : Εκπροσωπούσε την αριστερά που θέλαμε



Ντόρα

Οι φίλοι του τον χαρακτήριζαν "την μουσική φωνή της πολιτικής". Πράγματι ο Λεωνίδας Κύρκος είχε ένα τρόπο να σε γοητεύει ακόμα και εάν διαφωνούσες μαζί του. Ανανώριζες ωστόσο συνέπεια λόγου, έργων και παραδείγματος ζωής. Γιαυτό και έχαιρε καθολικής αποδοχής και είχε φίλους σε όλα τα κόμματα.

Ο Λεωνίδας θα έλεγα ότι εκπροσωπούσε την αριστερά που θέλαμε να έχουμε στην Ελλάδα. Αυτή του επιχειρήματος και όχι της μόνιμης καταγγελίας.Του σεβασμού στην διαφορετική άποψης και όχι της δαιμονοποίησης του αντιπάλου. Των αριστερών που διαβάζουν και έχουν ανοικτούς ορίζοντες. 

Τον γνώρισα καλά όταν κάναμε την κυβέρνηση Ν.Δ. - Ενιαίου Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζανετάκη. Τον εκτίμησα βαθύτατα για τον τρόπο με τον οποίο συμπαραστάθηκε σε εμένα και την οικογένεια μου όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος. Κατάλαβα τότε γιατί είχε τέτοιο δέσιμο με τους συντρόφους του. Μου έβγαλε το πιο ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής στις πιο δύσκολες και πολωτικές στιγμές της μεταπολίτευσης. Σε μια φάση που δεν είχαν ακόμα εκλείψει τα μπλε, τα πράσινα, τα κόκκινα καφενεία. Αλλά πάντα έτσι ήταν ο Κύρκος. 

Θυμάμαι ακόμα τις ιστορίες που μου διηγούνταν ο πατέρας μου και με πόση ζέση μιλούσε για τον Λεωνίδα. Για την συνάντηση που είχαν το βράδυ της 21ης Απριλίου 1967 στο Πικέρμι. Για τις κοινές αγωνίες αναφορικά με το μέλλον και τις προοπτικές του τόπου.Για το άγχος τους να πετύχει το πείραμα της συγκυβέρνησης. Και όμως σε αυτούς τους (μόλις) τρεις μήνες μπήκε ένα μικρό λιθαράκι αποκορύφωμα του οποίου είναι η εθνική συμφιλίωση. 

Νομίζω τελικά πώς (και) ο Κύρκος ήταν μπροστά από την εποχή του.

Από την εφημερίδα Ελευθερία του τύπου στην στήλη πολιτική


Αυξημένος ο κίνδυνος απώλειας δοντιών λόγω του διαβήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες



Νόσοι όπως είναι ο διαβήτης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας δοντιών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι νόσοι αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης περιοδοντίτιδας με συνέπεια την απώλεια των δοντιών.

Όπως ανακοίνωσε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Periodontology το Αμερικανικό Κολλέγιο Προσθετολόγων, πολλοί άνθρωποι μέχρι σήμερα χάνουν έστω και ένα δόντι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όμως, τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου πλέον πληθυσμού ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, αυξάνεται αναλογικά και το ποσοστό των ανθρώπων που θα χάσουν κάποια δόντια τους, καθώς ο διαβήτης ευθύνεται για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε απώλεια δοντιών.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, απώλεια δοντιών προκύπτει και λόγω τερηδονισμού ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή καρκίνου. Οι επιπτώσεις, όμως πέρα από την εμφανή, την αισθητική, είναι πολλές και μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα, τόσο στη στοματική κοιλότητα όσο και στο σύνολο του οργανισμού.

Το σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με το χειρουργό οδοντίατρο κ. Βασίλη Ψυχογυιό, που προκύπτει από την απώλεια δοντιών είναι η επιβάρυνση αυτών που μένουν γερά. Και αυτό, γιατί η απώλεια ενός δοντιού οδηγεί επίσης σε επιβάρυνση των εναπομεινάντων δοντιών, εμφανίζεται αποτριβή και ενδεχομένως να προκύψουν κατάγματα. Λόγω όλων αυτών συνεχίζεται η μετακίνηση των δοντιών οδηγώντας σε υπερσύγκλειση και απώλεια της κάθετης διάστασης, δηλαδή το ύψος της άρθρωσης μειώνεται, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα από την απώλεια δοντιών είναι η λειτουργία της μάσησης. Οι παθόντες λανθασμένα πιστεύουν ότι μασάνε την τροφή τους. Δυστυχώς όμως αυτό είναι μια ψευδαίσθηση, που οφείλεται στην ικανότητα του στόματος να προσαρμόζεται κάθε φορά στα νέα του δεδομένα.

Εξαιτίας της ελλιπούς μάσησης είναι πολύ πιθανό να προκύψουν βλάβες σε άλλα όργανα του σώματος, όπως στο στομάχι. Η αμάσητη τροφή προκαλεί στομαχικές διαταραχές, όπως πόνο, ναυτία και δυσκολία στην πέψη, καθώς και παχυσαρκία. Όπως ανακοινώθηκε στο 47ο ετήσιο συνέδριο της European Association for the Study of Diabetes (EASD), η σωστή μάσηση της τροφής διεγείρει την απελευθέρωση δύο εντερικών πεπτιδίων, που εξυπηρετούν τον περιορισμό της όρεξης και τη μείωση της πρόσληψης τροφής.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, σε κάποιες περιπτώσεις απώλειας δοντιών, εμφανίζονται προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση, όπως πόνος και κριγμός. Εάν χαθούν δε πρόσθια δόντια, τότε δημιουργούνται επιπλέον αισθητικά προβλήματα, αλλά και δυσκολίες στην ομιλία, οπότε επέρχεται και μια έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, την οποία συχνά βιώνει κανείς ακόμα κι όταν η απώλεια είναι στα πίσω δόντια.


Πηγή


Η Ελλάδα εισάγει ακόμη και ελαιόλαδο



Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία των εισαγωγών τα τελευταία χρόνια είναι αν μη τι άλλο αποκαλυπτικά. Οι εισαγωγές αποτελούν ανελαστική δαπάνη.

Πριν από μια εβδομάδα, η γερμανική αλυσίδα EDEKA, κατέβασε από τα ράφια καταστήματός που διατηρεί στο Αμβούργο, όλα τα ξένα προϊόντα. Αντ’ αυτών υπήρχαν πινακίδες που έγραφαν: "Η γκάμα μας σήμερα γνωρίζει σύνορα", "Τόσο άδειο είναι ένα ράφι χωρίς ξένους". Με αυτή την κίνηση η EDEKA έστειλε ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Άλλωστε μια εικόνα ισούται με 1.000 λέξεις.

Αν το πείραμα αυτό γινόταν στην Ελλάδα, η εικόνα ίσως να ήταν ακόμη πιο σκληρή. Γιατί πέρα από το πολιτικό μήνυμα, το πείραμα θα αποκάλυπτε την εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα προϊόντα. Ακόμη και για προϊόντα τα οποία, λόγω κλίματος η Ελλάδα μπορεί να παράγει, όπως π.χ. λεμόνια, τομάτες, σκόρδα, κρεμμύδια, όσπρια, κ.α.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία των εισαγωγών τα τελευταία χρόνια είναι αν μη τι άλλο αποκαλυπτικά. Οι εισαγωγές αποτελούν ανελαστική δαπάνη.

Το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι εισαγωγές αυξήθηκαν 21,8% (σ.σ. άγγιξαν τα 21,327 δισ. ευρώ, 10,09 δισ. ευρώ υψηλότερες από τις ελληνικές εξαγωγές το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα), κάτι που επιβεβαιώνει αφ ενός την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας και κατανάλωσης από τα διεθνή προϊόντα και αφ ετέρου την αδυναμία της εγχώριας παραγωγής να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες και να θρέψει πέραν των 10 εκατ. εγχώριων καταναλωτών και τους τουρίστες που την επισκέπτονται.

Εισάγει ακόμη και προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο. Σωστά διαβάσατε. Η Ελλάδα, ελαιοπαραγωγός χώρα, εισάγει ακόμη και ελαιόλαδο, προϊόν το οποίο συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της. Αν και παράδοξο  είναι πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο πεντάμηνο του έτους η Ελλάδα εισήγαγε ελαιόλαδο αξίας 3,476 εκατ. ευρώ. Το ποσό σίγουρα είναι μικρό, αν συγκριθεί με τις εξαγωγές ελαιολάδου που πραγματοποίησε η χώρα την εξεταζόμενη χρονική περίοδο και οι οποίες άγγιξαν τα 218,7 εκατ. ευρώ. Είναι όμως σημαντικό αν συγκριθεί με τις εισαγωγές ελαιολάδου που έκανε η Ελλάδα το 2016. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πέρυσι η Ελλάδα εισήγαγε ελαιόλαδο αξίας 3,049 εκατ. ευρώ, (από 11,021 εκατ. ευρώ το 2015 και 4,987 εκατ. ευρώ το 2009). Δηλαδή το πρώτο πεντάμηνο του έτους η Ελλάδα εισήγαγε ελαιόλαδο αξίας υψηλότερης από τις συνολικές περσινές εισαγωγές.

Την ίδια ώρα μόνο για ψάρια, οστρακοειδή, μαλάκια, κ.α. η Ελλάδα ξόδεψε το πρώτο πεντάμηνο 193 εκατ. ευρώ. Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για γάλα, τυρί, βούτυρο, 2,4 εκατ. ευρώ για βολβούς, κρεμμύδια, ρίζες κ.α., κοντά στα 35 εκατ. ευρώ για λαχανικά, 19,2 εκατ. ευρώ για όσπρια, 95 εκατ. ευρώ για φρούτα (φράουλες, βερίκοκα, κεράσια, πεπόνια μήλα, μπανάνες, κ.α.).

Και η λίστα με προϊόντα που παράγει ή μπορεί να παράξει η χώρα αλλά επιλέγει να εισάγει συνεχίζεται. Μεταξύ αυτών και η ζάχαρη και τα τεύτλα. Το πρώτο πεντάμηνο δαπανήθηκαν για εισαγωγές κοντά στα 95 εκατ. ευρώ, όταν στο σύνολο του 2016, "μόλις" 73 εκατ. ευρώ. Κάτι που οφείλεται και στην κατάρρευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και στην παράδοση της εγχώριας αγοράς στις εμπορικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα η χώρα εισάγει, αντί να παράγει, μηλίτη γιατί οι ζυθοποιίες δεν μπορούν να τον παράγουν λόγω του Βασιλικού Διατάγματος του 1922. Τι επίπτωση έχει αυτή η στρέβλωση; Ραγδαία αύξηση των εισαγωγών, τη στιγμή που το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορούσε να παραχθεί στην Ελλάδα. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως στο πεντάμηνο οι εισαγωγές προϊόντων μηλίτη άγγιξαν τα 3,717 εκατ. ευρώ, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 είχαν δαπανηθεί μόλις 1,8 εκατ. ευρώ. Τα παράδοξα με τις εισαγωγές δεν περιορίζονται μόνο στα προϊόντα διατροφής. Η χώρα εισάγει άμμο, κιμωλία, αργαλειούς ακόμη και σπίρτα.

Συνολικά τα τελευταία 16,5 χρόνια η χώρα έχει εισάγει προϊόντα αξίας κοντά στα 780 δισ. ευρώ. Μόνο πέρυσι η συνολικά αξία των ελληνικών εισαγωγών άγγιξε τα 43,150 δισ. ευρώ, από 42,65 δισ. ευρώ το 2015 και 36,8 δισ. ευρώ το 2001 και 52,4 δισ. ευρώ το 2009.

Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά και αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να υποκαταστήσει τις εισαγωγές μέσω της αναδιάρθρωσης του παραγωγικού προτύπου που θα οδηγούσε σε εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου. Για να είμαστε όμως δίκαιοι η αποψίλωση της ελληνικής οικονομίας δεν συντελέστηκε την τελευταία οκταετία. Ο σπόρος φυτεύτηκε τη δεκαετία του ’80 και συντελέστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Απλά τα 8 τελευταία χρόνια, η κρίση και η πτώση της κατανάλωσης, έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα.



Πηγή : capital.gr


Άγριος καβγάς, μπροστά στα μάτια ανήλικων παιδιών, για μια θέση ΑΜΕΑ



Άγριος καβγάς, μπροστά στα μάτια ανήλικων παιδιών, που κατέληξε σε χειροδικία και στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα για μια θέση ΑμΕΑ.

Εν έτη 2017, στην Κρήτη ακόμα συζητάμε για τα αυτονόητα. Αυτό είναι το θλιβερό συμπέρασμα από το επεισόδιο που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Ηράκλειο, μεταξύ ενός ατόμου που δικαιούται θέση πάρκινγκ για ΑμΕΑ και μιας γυναίκας οδηγού η οποία όχι μόνο πάρκαρε παράνομα αλλά χειροδίκησε σε βάρος του πρώτου αφού πρώτα τον είχε ειρωνευτεί.

Το επεισόδιο μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια των δύο του παιδιών, τα οποία ταραγμένα έκλαιγαν αντιλαμβανόμενα την "κακοποίηση" που υπέστη ο πατέρας τους από την απαράδεκτη οδηγό.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όπως καταγγέλλει στο Flashnews.gr, το θύμα αυτής της απίστευτης ιστορίας, πήγε να παρκάρει σε θέση ΑμΕΑ που βρίσκεται έξω από σούπερ μάρκετ στην Λεωφόρο Ικάρου. Εκεί, είδε ότι γυναίκα οδηγός, είχε κάνει κατάληψη στο χώρο και όταν της είπε ευγενικά ότι δεν δικαιούται τη θέση, εκείνη αρνήθηκε να αποχωρήσει ως όφειλε, ενώ με ειρωνικό ύφος του απάντησε ότι και η ίδια είναι ΑμΕΑ ,κάτι που δεν ισχύει.

Συνέχισε μάλιστα την κακοήθεια μέχρι σε σημείο που χειροδίκησε σε βάρος του όταν εκείνος επέμεινε για το αυτονόητο.

Ο καταγγέλλων, αναζήτησε το δίκιο του στο αστυνομικό τμήμα όπου μετέβη προκειμένου να υποβάλει μήνυση, κάτι που δεν έγινε αφού υπό το φόβο της αστυνομικής επέμβασης, η οδηγός προσήλθε και εκείνη στο αστυνομικό μέγαρο και δήλωσε μετανιωμένη ζητώντας συγνώμη από το θύμα.

Το επεισόδιο έληξε εκεί, όμως το συμβάν προκαλεί προβληματισμό και προκαλεί την κοινή λογική και το κοινό αίσθημα για το πώς μπορεί να τίθενται εν αμφίβολο με τόσο προκλητικότητα, αυτονοήτα δικαιώματα συνανθρώπων μας.





Μητσοτάκης στην Καθημερινή : Να γράψουμε τη δική μας ιστορία




Βασικά σημεία άρθρου του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

«Παραμένω αθεράπευτα αισιόδοξος για τις προοπτικές της πατρίδας μας. Πιστεύω στους Έλληνες και στις δυνατότητές μας. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το βήμα και να γράψουμε εμείς τη δική μας ιστορία. Είναι σίγουρα πολύ πιο δημιουργικό από το να συζητάμε για τις ιστορίες άλλων», τονίζει, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης, «την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι μιας μεγάλης παράταξης που έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση κι άφησε πίσω το οδυνηρό παρελθόν. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκυβέρνησε με την Αριστερά όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν. Ο Παύλος Μπακογιάννης πλήρωσε με τη ζωή του το πάθος του να χτίζει γέφυρες εκεί που άλλοι ύψωναν τείχη. Το να αμφισβητούν κάποιοι τη σπουδαία δημοκρατική παρακαταθήκη της Νέα Δημοκρατίας είναι πολιτικά ανιστόρητο. Να το επιχειρούν, μιλώντας για δήθεν ακροδεξιές παρεκκλίσεις, αυτοί που συγκυβερνούν με τον Πάνο Καμμένο είναι απλά γελοίο».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέτει την ατζέντα των πραγματικών προβλημάτων για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας. Μια ατζέντα που αφορά όλους τους Έλληνες.«Προσωπικά», γράφει ο κ. Μητσοτάκης, «θεωρώ ότι δεν υπάρχει υψηλότερη αξία από την ελευθερία. Για αυτό κάθε μορφή ολοκληρωτισμού που περιορίζει ελευθερίες και ασκεί μαζική βία είναι αποκρουστική».  

«Η χώρα», συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης, «ζητά επανεκκίνηση. Πίσω από την σκοτεινή κουρτίνα της πιο βαθιάς κρίσης, πολλοί, πάρα πολλοί συμπολίτες μας αγωνίζονται, δημιουργούν. Έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τις δικές τους προσωπικές υπερβάσεις. Ήρθε η ώρα κι εμείς οι πολιτικοί να κάνουμε τις δικές μας. Να απαντήσουμε με σαφήνεια στα πραγματικά και άμεσα ερωτήματα των πολιτών. Πως θα έρθουν οι νέες δουλειές; Πως θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση; Πως δεν θα τρέχω από υπηρεσία σε υπηρεσία για κάνω τη δουλειά μου; Πως θα αποκτήσει το πτυχίο μου αξία; Πως πάω σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και θα ξέρω ότι θα με φροντίσουν; Πως θα νιώσω ασφαλής στη γειτονιά μου». 

Επισημαίνει, δε, ότι «εκτός από αυτά τα θέματα που επείγουν, υπάρχουν και κρίσιμα μακροπρόθεσμα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα. Πώς θα παίξουμε το ρόλο που μας αξίζει σε μια Ευρώπη που αλλάζει; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Και βέβαια τί μέλλον έχει η Ελλάδα όταν αντιμετωπίζει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας».  

«Για αυτά πρέπει να μιλήσουμε», προσθέτει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «και ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνουμε φαίνεται ποιος έχει προοδευτικές θέσεις και κοιτάζει μπροστά χωρίς προκαταλήψεις και ποιος όχι.  Εμείς σε αυτά τα ερωτήματα - και σε πολλά άλλα - απαντούμε με θέσεις και όχι με κραυγές. Με ουσία και όχι με τεχνάσματα».


Άγριο κυνηγητό μικροφειλετών εξαπολύει υπογείως η πρώτη φορά αριστερά καταστρέφοντας κόσμο



Διαβάζουμε στην Έντυπη Έκδοση του Κυριακάτικου Ελεύθερου τύπου που παρουσιάζει και δύο έγραφα ντοκουμέντο.

Ειδοποιητήρια και για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ στέλνουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε οφειλέτες τους, με την προειδοποίηση ότι πρέπει να προβούν «άμεσα σε εξόφληση ή σε ρύθμισή τους», ενώ αν έχουν ήδη ρύθμιση, το e-mail που λαμβάνουν τούς λέει ότι θα τη χάσουν αν δεν πληρώσουν τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί!

Η αρχή έγινε από τους μικροοφειλέτες του ΙΚΑ, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν τα πρώτα ηλεκτρονικά μηνύματα για να πληρώσουν «άμεσα» είτε μέρος είτε το σύνολο της οφειλής που έχει βεβαιωθεί.

Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής μιλούν από μόνα τους: Λαμβάνουν (προ)ειδοποίηση για άμεση εξόφληση χρεών ακόμη και οφειλέτες που χρωστούν 1.890 ευρώ.

Ο Σεπτέμβριος προμηνύεται «άγριος» όχι μόνο για όσους χρωστούν στην εφορία και αδυνατούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αλλά και για περισσότερους από 800.000 οφειλέτες των ταμείων με νέα ή παλιά χρέη που επίσης αδυνατούν να εξοφλήσουν. Σχεδόν το 70% αυτών, δηλαδή περίπου 560.000 επαγγελματίες και εργοδότες, χρωστούν μέχρι 15.000 ευρώ.

Η στάση της κυβέρνησης είναι άτεγκτη καθώς αντί για φρένο, πατάει γκάζι στις κατασχέσεις για χρέη πάνω από 500 ευρώ στην εφορία, ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία επί του παρόντος οι κατασχέσεις επιβάλλονται για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα σπάσει όταν ολοκληρωθεί, εντός του 2018, το ενιαίο πλαίσιο είσπραξης φόρων και εισφορών από μια ενιαία αρχή, κατά πάσα πιθανότητα την ΑΑΔΕ (αρμόδια για είσπραξη φόρων), που θα απορροφήσει το ΚΕΑΟ (αρμόδιο για είσπραξη χρεών από ασφαλιστικές εισφορές).

Τα δυο ντοκουμέντα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι πλέον κανείς δεν θα μείνει έξω από το άγριο κυνηγητό που εξαπολύει υπογείως και χωρίς φυσικά να το «ανακοινώνει» η κυβέρνηση βλέποντας ότι οι εισπράξεις στα κρατικά ταμεία υποχωρούν. Ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώνει τους φόρους και τα χαράτσια που δήθεν θα μείωνε ή θα καταργούσε ο Τσίπρας, όταν υπόσχονταν σκίσιμο Μνημονίων, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Οι υποσχέσεις έγιναν εφιάλτης και ο λογαριασμός ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, μέτρο το μέτρο στα δυο Μνημόνια που υπέγραψε μετά το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει στους πολίτες «πληρώστε, έχετε δεν έχετε», ενώ οι φορολογούμενοι απαντούν «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Η συνέχεια στο ποιος πληρώνει έρχεται αθόρυβα και ηλεκτρονικά, ακόμη και για μικροποσά… Το e-mail που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, έχει ημερομηνία αποστολής 21 Αυγούστου 2017. Ο οφειλέτης (που χρωστά 1.890 ευρώ) ενημερώνεται ηλεκτρονικά (από τη διεύθυνση no-reply@ika.gr) ότι «μέχρι 20/8/2017 καταλογίστηκαν σε βάρος σας νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές» και ειδοποιείται ότι αν διατηρεί ενεργή ρύθμιση και προκειμένου αυτή να μην απολεσθεί, θα πρέπει πριν από την καταβολή της δόσης, να δει στην καρτέλα του τι ποσό έχει καταλογιστεί ή να επισκεφθεί το ΚΕΑΟ για να ενημερωθεί για το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει.

Το μήνυμα αναφέρει ότι «στην περίπτωση που δεν έχετε τακτοποιήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις οφειλές σας, θα πρέπει να προβείτε άμεσα σε εξόφληση ή ρύθμισή τους». Και καταλήγει ότι «για να ενημερωθείτε τόσο για τη νέα οφειλή σας όσο και τη συνολική, καθώς και για τις δυνατότητες διακανονισμού που σας παρέχονται, μπορείτε να επισκεφθείτε την εφαρμογή ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες, ή την αρμόδια υπηρεσία ΚΕΑΟ, ή ταμειακή υπηρεσία ΙΚΑ».
Τέτοια μηνύματα αποστέλλονται μαζικά σε χιλιάδες οφειλέτες, που έχουν χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, ωστόσο, δεν έχουν σε αυτό το στάδιο την προειδοποίηση για κατασχέσεις.

Η μη επιβολή κατάσχεσης σε χρέη κάτω των 5.000 ευρώ δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, είπαν στον «Ε.Τ.» και αρμόδια στελέχη, που επιβεβαίωσαν ότι πράγματι στέλνονται ραβασάκια με τη μορφή μιας πρώτης όχλησης σε όσους έχουν οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

Από τη στιγμή, όμως, που έγινε η αρχή, είναι θέμα χρόνου στο επόμενο στάδιο να έρθει και η λεγόμενη «ατομική ειδοποίηση», όπου ο οφειλέτης που δεν πλήρωσε ή δεν ρύθμισε θα ενημερώνεται και για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις, αν δεν φροντίσει να τακτοποιήσει την οφειλή του.
Μέχρις στιγμής, τα περισσότερα ειδοποιητήρια έχουν σταλεί σε οφειλέτες του ΙΚΑ, ενώ δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ.

Στην καρτέλα του οφειλέτη που πήρε την ειδοποίηση, τα χρέη που βεβαιώθηκαν από το ΙΚΑ φτάνουν συνολικά στα 1.890 ευρώ μέχρι τις 31/7/2017 και με τις προσαυξήσεις στα 1.988 ευρώ.

Η προστασία που παρείχαν στους μικροοφειλέτες οι μνημονιακοί νόμοι μέχρι το 2016 αίρεται και η αρχή γίνεται με ραβασάκια σε οφειλέτες του ΙΚΑ που χρωστούν λιγότερα και από 2.000 ευρώ. Οσοι αμελήσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, ρισκάρουν να βρεθούν στην αρένα των κατασχέσεων.


Νέες δολοφονικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών εναντίον αστυνομικών



Κάθε βράδυ τα ίδια οι αντιεξουσιαστές με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δημόσιας τάξης και της κυβέρνησης, ψάχνει για το πρώτο της θύμα με αλλεπάλληλες δολοφονικές επιθέσεις.

Οι απόπειρα ανθρωποκτονίας όπως ξέρουμε όλοι μας είναι κακούργημα και όποιος συλληφθεί περνάει ανακριτή και προφυλακίζεται μέχρι να καταδικαστεί οριστικά. Αυτό το γνωρίζουν και οι αντιεξουσιαστές που διαπράττουν απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά εξακολούθηση κάθε βράδυ , αλλά και το υπουργείο που τους καλύπτει και δεν συλλαμβάνει κανένα.

Εχθές το βράδυ από τις 22:30 έως τις 3:30 τα ξημερώματα, αντιεξουσιαστές έκαναν αλλεπάλληλες δολοφονικές επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη.

Η βία συνεχίστηκε και σε άλλο σημείο που υπήρχαν άντρες των ΜΑΤ, από τη 1:00 έως τις 5:20 το πρωί, όπου αντιεξουσιαστές με μολότοφ και πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ έψαχναν το πρώτο τους θύμα στις οδούς Βαλτετσίου και Διδότου.

Ευτυχώς δεν υπήρχαν τραυματισμοί και φυσικά δε ν έγινε και πάλι ούτε μία σύλληψη.


Ο «δημοκράτης» Μαδούρο βάζει «λουκέτο» σε δεκάδες ΜΜΕ στην Βενεζουέλα



Συνολικά 49 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας το 2017, κατήγγειλε χθες Σάββατο η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση εργαζομένων στα ΜΜΕ της χώρας, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης εναντίον της απόφασης να διακοπεί η μετάδοση του σήματος δύο γνωστών τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών.

«Έχουμε καταγράψει το κλείσιμο 49 μέσων, στην πλειονότητά τους ραδιοφωνικών σταθμών, αλλά και συνδρομητικών τηλεοπτικών σταθμών όπως ο RCN και ο Caracol», δήλωσε ο Μάρκο Ρουίς, γενικός γραμματέας του Εθνικού Συνδικάτου Εργαζομένων στον Τύπο (SNTP).

Μια ομάδα δημοσιογράφων διαδήλωσε χθες εναντίον της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (Conatel) να κοπεί το σήμα δύο γνωστών ραδιοφωνικών σταθμών του Καράκας, του 92,9 FM και του Magica 91.1 FM, οι οποίοι εξέπεμπαν επί σχεδόν τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Μάρκο Ρουίς, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ασκεί «μια συστηματική πολιτική περικύκλωσης και ασφυξίας εναντίον όλων των χώρων που επιτρέπουν ακόμη την ελεύθερη έκφραση, την άσκηση κριτικής και τη διαφωνία».

«Έχουμε φθάσει σε πολύ προχωρημένη φάση όσον αφορά την προσπάθεια ελέγχου της γνώμης», κατήγγειλε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Συλλόγου των Δημοσιογράφων (CNP), ο Ντελβάγιε Κανελόν.

Την Τετάρτη, η Conatel διέταξε να διακοπεί η μετάδοση του σήματος των συνδρομητικών τηλεοπτικών δικτύων RCN και Caracol. Τον Φεβρουάριο, είχε δοθεί εντολή να διακοπεί το σήμα του ισπανόφωνου CNN, που ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε ότι επιδιδόταν σε «πολεμική προπαγάνδα». Τον Απρίλιο, στο στόχαστρο είχαν βρεθεί τα δίκτυα El Tiempo της Κολομβίας και Todo Noticias της Αργεντινής.



Πηγή : eleftherostypos.gr


900.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση έως και 15 μηνών



Μια σειρά παρεμβάσεων στη διαδικασία διεκδίκησης δεδουλευμένων αποδοχών, όπως για παράδειγμα η ταχύτερη εκδίκαση των διαφορών που καταλήγουν στα δικαστήρια, περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Με τα στοιχεία να αποκαλύπτουν τη δραματική εικόνα της αγοράς εργασίας και τις συνθήκες υποαμειβόμενης εργασίας να έχουν παγιωθεί ύστερα από επτά χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, ύφεσης και εφαρμογής των μνημονίων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκει την πληρέστερη νομική οχύρωση τυπικά αναγνωρισμένων εργασιακών δικαιωμάτων με στόχο την έμπρακτη εφαρμογή τους. Ενα τέτοιο δικαίωμα που καταπατείται πλέον συστηματικά είναι η καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς σύμφωνα με μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη και του υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Μπέτση, σε τουλάχιστον 900.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά, η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου που την ερχόμενη Δευτέρα παρουσιάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους και στη συνέχεια αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, θα υπάρχουν διατάξεις που θα μειώνουν τον χρόνο αναμονής για την εκδίκαση των διαφορών μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών, στις περιπτώσεις αυτές. Παράλληλα, θα παρέχεται το δικαίωμα παράστασης των εργαζομένων ως «πολιτική αγωγή» στις δίκες και η απαλλαγή από την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 20.000 ευρώ.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που προωθούνται με το σχέδιο νόμου είναι:

1. Δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους, που σήμερα αποκλείονται.

2. Σύντομη δικάσιμος για την εκδίκαση των διαφορών αυτών. 

3. Απαλλαγή του εργαζομένου από την καταβολή δικαστικού ενσήμου όταν ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η απαλλαγή θα ισχύει για ποσά έως 20.000 ευρώ και προβλέπει την καταβολή μειωμένου δικαστικού ενσήμου, 4 τοις χιλίοις, για το ποσόν που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Οπως σημειώνει ο εξειδικευμένος στο εργατικό δίκαιο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος, στην πράξη ενισχύεται η πλευρά των εργαζομένων να αποκτήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έναν άμεσα εκτελεστό τίτλο που θα τους επιτρέψει, με μόνη την έκδοσή του, να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος εργοδοτών που παραβιάζουν την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων. 

Μάλιστα, η διάταξη αυτή προσλαμβάνει μεγαλύτερο βάρος, σε συνδυασμό με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ και έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Μάλιστα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπεται ξεκάθαρα ότι ο εγκλωβισμένος εργαζόμενος θα μπορεί να διεκδικεί επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Τα στοιχεία που συμπληρώνουν την εικόνα της αγοράς εργασίας την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με τη μελέτη των κ. Ρομπόλη και Μπέτση, είναι ότι η ανασφάλιστη εργασία αφορά έναν στους 5 εργαζομένους (500.000 άτομα)· περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται ως μισθωτοί, στην πράξη απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι· περίπου 200.000 άτομα, ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, καταχωρίζονται ως μερικά απασχολούμενοι· το 38% των εργαζομένων έχει αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό.


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Καθημερινή



Zάκυνθος: Άνιση μάχη στα πύρινα μέτωπα - Κάηκαν σπίτια στην Αναφωνήτρια


Ο πύρινος εφιάλτης ξαναξύπνησε στη Ζάκυνθο πιο καταστροφικός από κάθε άλλη φορά. Τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σύμφωνα με καταγγελίες των παθόντων δέχθηκαν την επίθεση της φωτιάς στο χωριό της Αναφωνήτριας, στην ορεινή Ζάκυνθο στη νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου. 

Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου -εκτός από την Αναφωνήτρια- τα πύρινα μέτωπα σε Βολήμες, Πόρτο Βρώμη και στην περιοχή των Μαριών, ενώ νέα πυρκαγιά ξέσπασε και στο όρος Σκοπός στη Ζάκυνθο. Στην περιοχή της Αναφωνήτριας, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μια παλαιά κατοικία όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής. 

Η φωτιά μαίνεται στο χωριό των Μαριών, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και μετά τις 12 το βράδυ αναμένονται στο νησί ερπυστριοφόρα του στρατού για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή που καθιστούν αδύνατη την επιχείρηση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. 

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε και στο όρος Σκοπός λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου. Στο σημείο έχουν σπεύσει δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με 6 άνδρες καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Παράλληλα, σε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε νωρίτερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Αιτωλοακρανανία

Για δεύτερη ημέρα δίνουν μάχη οι πυροσβέστες με το πύρινο μέτωπο στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, ενώ φωτιά μαίνεται και στην Καρύταινα Αρκαδίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 11.00 το πρωί στις παρυφές του Δήμου Ιωαννιτών, κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου.

Η πυρκαγιά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας που συνεχίζει για δεύτερη ημέρα να καίει δασώδεις εκτάσεις, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν να ελέγξουν την φωτιά, βοηθούμενες και από εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί. 

Επιπλέον σε εξέλιξη, να απειλεί κατοικημένες περιοχές, είναι πυρκαγιά σε δασική περιοχή στην θέση Άγιοι Θεόδωροι κοντά στην Καρύταινα Αρκαδίας.

Στην μάχη για την κατάσβεση, μετέχουν 10 οχήματα, 30 πυροσβέστες, καθώς και πεζοπόρο τμήμα, ενώ στις προσπάθειες συνδράμουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. 

Στο μεταξύ σε ύφεση είναι οι πυρκαγιές σε Άγιο Νικόλα Σπάτων και Σανταμέρι Αχαΐας, όπου επίγεια μέσα και πεζοπόρα τμήματα προσπαθούν να τις θέσουν υπό έλεγχο. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Ιωάννινα

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 11.00 το πρωί στις παρυφές του Δήμου Ιωαννιτών, κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου.

Η φωτιά καίει δασική έκταση και στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 26 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις δύο καναντέρ. 

Η πυρκαγιά κινείται σε διαφορετικά μέτωπα προς τα χωριά των Δήμων Δωδώνης και Ζίτσας. 
Αργά το μεσημέρι πλησίασε τα πρώτα σπίτια στο Ασβεστοχώρι, όμως πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής απότρεψαν την επέκτασή της στον οικισμό. 

Ρόδος

Πυρκαγιά από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε σήμερα το βράδυ και σε δασική περιοχή ανάμεσα στα χωριά Βάτι και Προφύλια στη νότια Ρόδο. Στην περιοχή σπεύδουν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα και ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφέρειας και του Δήμου. 

Δυστυχώς στο νησί της Ρόδου αυτή την ώρα επικρατούν σφοδροί άνεμοι που επεκτείνουν γρήγορα το μέτωπο της φωτιάς.



Πηγή : tovima.gr


Νέα Δημοκρατία : Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας




«Λίγο αργά θυμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα ψέματα και οι τσάμπα υποσχέσεις είναι ενοχλητικά.

Έχουν προηγουμένως φροντίσει να καταστήσουν οι ίδιοι τη Θεσσαλονίκη τόπο ανακοίνωσης ατελείωτων ψεμάτων.

Με το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το σκίσιμο των μνημονίων και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, το 2014, τα θεαματικότερα ίσως ψέματα στην πολιτική μας ιστορία.

Με τα ψέματα του 2015 (μετά το τρίτο μνημόνιο, όταν υποτίθεται είχαν τελειώσει με τις ''αυταπάτες'').

Όταν υποσχέθηκαν ότι θα μειώσουν τη φορολογία και δεν θα παραχωρήσουν τα κόκκινα δάνεια σε funds, για να κάνουν ακριβώς τα αντίθετα. Μέχρι τα περυσινά ψέματα, του 2016.

Αναδείξαμε 13 από αυτά και απάντηση δεν λάβαμε. Τους τα θυμίζουμε με την ελπίδα να λάβουμε κάποια πειστική απάντηση αντί για ένα ακόμα υβριστικό παραλήρημα.

Με το νέο ψέμα ότι δήθεν τελειώνουν τα μνημόνια, όταν έχουν δεσμεύσει τη χώρα σε βαριά λιτότητα με μειώσεις μισθών, συντάξεων και αφορολόγητου και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά ακόμα χρόνια.

Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν: υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας.

Αναμένουμε - με όχι και τόσο μεγάλο, είναι η αλήθεια - ενδιαφέρον, τι ψέματα θα σερβίρουν φέτος και σε ποιους θα επιρρίψουν τις ευθύνες για τις αποτυχίες τους. Ελπίζουμε να βρουν κάτι πρωτότυπο».

Στην περυσινή ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας έθεσε μια σειρά στόχων και έδωσε – ξανά – μια σειρά από υποσχέσεις. Ένα χρόνο μετά, όλοι οι πολίτες μπορούν να δουν τι υποσχέθηκε και τι πέτυχε. Και να διαπιστώσουν ότι η πορεία αυτής της Κυβέρνησης είναι ένα χρονικό αποτυχίας, ψεμάτων και εξαπάτησης. 

Αναφέρουμε ενδεικτικά 13σημεία, με υποσχέσεις διατυπωμένες δια στόματος Αλέξη Τσίπρα και τι ισχύει σήμερα:

1. «Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση». Η αξιολόγηση έκλεισε με μεγάλη καθυστέρηση και με πρόσθετα μέτρα ύψους 4,7 δις – τα οποία προηγουμένως κανένας δεν ζητούσε – και μεγάλο κόστος για την Ελληνική Οικονομία. Δεν το λες και θετικό πρόσημο...

2. «Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup». Η β’ αξιολόγηση έκλεισε με κόστος και με καθυστέρηση, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν παραπεμφθεί για το 2018.


3. «Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ». Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν έχει ακόμα επιτευχθεί με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, που τώρα λέει ότι δεν είναι και τόσο σημαντική. 
4. «Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017». Ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση ψαλίδισε τις προβλέψεις της για το 2017 και αντί για ανάπτυξη 2,7%, τώρα προβλέπει 1,8%. Το μισό δηλαδή από αυτό που μπορεί να τρέξει η Ελληνική οικονομία, σε ένα διεθνές περιβάλλον που όλη η ευρωζώνη αναπτύσσεται ταχύτερα από ότι αρχικά αναμενόταν.

5. «Αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης». Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Fund for Strategic Investment (EFSI), η Ελλάδα είναι ουραγός έχοντας δεσμεύσει λιγότερο από 1 δις ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου, ήδη από τον Αύγουστο 2015, γινόταν λόγος για αξιοποίηση πόρων ύψους 35 δις ευρώ. Όσο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πέρυσι μειώθηκε κατά 118 εκατ. ευρώ έναντι του 2015 και κατά 462 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του 2016.


6. «Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%». Και αντί να τα μειωθούν, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, όχι μόνο για το 2019 και το 2020, αλλά και για το 2021 και για το 2022 και παράλληλα δέσμευσε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060!

7. «Με τα χαμηλότερα-εφικτά πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη». Αντί για αυτό είχαμε 2,7 δις επιπλέον μέτρων για το 2017. Αντί για μείωση φόρων μειώθηκε το αφορολόγητο όριο! 


8. «Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα». Καμία διεύρυνση των απαλλαγών δεν έγινε για τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, παρά μόνο συρρίκνωσή τους.

9. «Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς». Από την υπόσχεση για προστασία από πλειστηριασμούς πήγαμε στους «άμεσους, με ένα κλικ, καλούς, αριστερούς, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».


10. «Διατήρηση των κύριων συντάξεων». Μόνο που όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου, ιδίως όσοι δούλεψαν περισσότερα χρόνια και με αυξημένες εισφορές, βλέπουν μειώσεις μέχρι 30%, ενώ οι παλιοί συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις 18-24% κατά μέσο όρο από την 1.1.2019.

11. «Για τους επιχειρηματίες, θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης». Όχι μόνο ακατάσχετος λογαριασμός δεν έγινε, αλλά, αντίθετα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 είχαν γίνει κατασχέσεις σε 954.114 φορολογουμένους, ενώ 1,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης.


12. «Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων  στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν». Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου που με την αλλαγή της βάσης υπολογισμού αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο από τη διάδοχό του. 

13. «Στο Ελληνικό, βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών». Όσο «γρήγορα» έκλεισε η β’ αξιολόγηση, άλλο τόσο «κοντά» είμαστε στην έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό.



Που ήξερε το Μαξίμου πριν την αστυνομία ότι ο Ρουβίκωνας επιτέθηκε κατά του ΔΟΛ;



Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους συντρόφους τους αντιεξουσιαστές δεν είναι κρυφές και δεν μπορούν να τις κρύψουν, το χειρότερο όπως φαίνεται είναι ότι τους χρησιμοποιούν όπως θέλουν και για όποιο σκοπό θέλουν και τα πράγματα όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές θα γίνονται πάρα πολύ επικίνδυνα.

Η αστυνομία δεν γνώριζε ποιος έκανε την επίθεση στον ΔΟΛ και το έμαθε όπως το μάθαμε όλοι μας όταν το Μαξίμου έσπευσε με non paper να ισχυριστεί ότι ο Ρουβίκωνας είναι υπεύθυνος για την επίθεση.

Ποιος σχεδίασε την επίθεση; Και πώς το Μαξίμου ήξερε ποιοι ήταν πίσω από αυτή την επίθεση;

Το non paper του Μαξίμου που γνωρίζει πριν την αστυνομία τους υπεύθυνους:

«Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη, με αφορμή μια καταδικαστέα ενέργεια του Ρουβίκωνα ενάντια σε ένα άδειο κτίριο (πρώην γραφεία του ΔΟΛ, άδεια σήμερα), συνεχίζει την προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης, με αδιανόητες κατηγορίες –τώρα τη βλέπουν και σε ρόλο… καθοδηγητή! Ούτε μια στοιχειώδη πολιτική ανάλυση δεν μπορούν να κάνουν… Είναι φανερό ότι όταν έχεις μάθει να εκτελείς συμβόλαια δεν έχεις και πολλά περιθώρια για δημοσιογραφία»

Η ανακοίνωση των αντιεξουσιαστών για την επίθεση που δεν μιλάει για Ρουβίκωνα : 



Η αντίδραση των νέων μετά το non paper του Μαξίμου :

«Αίσθηση προκαλεί η σπουδή των συγγραφέων του κυβερνητικού non paper γα την τρομοκρατική επίθεση στον ΔΟΛ καθώς φαίνεται ότι διαθέτουν εσωτερική πληροφόρηση, αφού μας αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για τον Ρουβίκωνα, κάτι που δεν έχει προκύψει με άλλον τρόπο.

Πέραν των ψεμάτων περί άδειου κτιρίου (από εκεί εκπέμπει ο BHMA FM και υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι) η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι περί αυτού οφείλουν να εξηγήσουν στους πολίτες πώς και από πού γνωρίζουν τους δράστες της επίθεσης και γιατί δεν έκαναν κάτι ώστε να απολογηθούν ενώπιον των αρχών.
Πρωτοφανής η πρόκληση, προφανής η απάντηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε μια πρωτοφανή επίδειξη αδιαφορίας, ανοχής, αν όχι κάτι χειρότερο, αφού πέρασαν πάνω από 18 ώρες, με τη γνωστή μέθοδο των non paper, όχι μόνο δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τη χυδαία, τραμπούκικη και τρομοκρατική επίθεση εναντίον της δημοσιογραφίας, αλλά προχωρά ακόμα περισσότερο σε απαράδεκτους συμψηφισμούς.

“Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη, με αφορμή μια καταδικαστέα ενέργεια του Ρουβίκωνα ενάντια σε ένα άδειο κτίριο (πρώην γραφεία του ΔΟΛ, άδεια σήμερα), συνεχίζει την προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης, με αδιανόητες κατηγορίες –τώρα τη βλέπουν και σε ρόλο… καθοδηγητή! Ούτε μια στοιχειώδη πολιτική ανάλυση δεν μπορούν να κάνουν… Είναι φανερό ότι όταν έχεις μάθει να εκτελείς συμβόλαια δεν έχεις και πολλά περιθώρια για δημοσιογραφία” αναφέρει το Μαξίμου.  

Αναφορικά δε με τα περί άδειου κτιρίου που επικαλείται το Μαξίμου, είναι προφανές ότι πρόκειται περί ψεύδους διότι όχι μόνο δεν είναι άδειο αλλά από εκεί εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός BHMA FM ενώ την ίδια ώρα βρίσκονταν και άλλοι εργαζόμενοι.

Είναι προφανές ποιος υποθάλπει, ανέχεται και ενίοτε στοχοποιεί με τις μεθόδους του τη δημοσιογραφία και την ελευθερία της έκφρασης. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».  

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση που αφορά την επίθεση στον ΔΟΛ:

«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση στα γραφεία του Δ.Ο.Λ.

Η ελεύθερη έκφραση είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδράνεια απέναντι στους γνωστούς - αγνώστους που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη.

Δεν μπορούν ούτε να εκβιάζουν, ούτε να τρομοκρατούν τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Η ανοχή στη βία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».