Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Θεοδωράκης για Τσίπρα & Βαρουφάκη: «Τυχοδιώκτες, τριτοκοσμικοί και επικίνδυνα άσχετοι»



Σε μια ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με αφορμή τόσο το νομοσχέδιο Γαβρόγλου όσο και τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015, προχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας. Παράλληλα ο επικεφαλής του Ποταμιού πήρε εκ νέου αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία την οποία εγκάλεσε για ανοχή σε συμφέροντα και συντεχνίες.

Στρέφοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αγκαζέ με τους ΑΝΕΛ υπερασπίζεται τον παλιό κόσμο. Υπερασπίζεται όλα τα λάθη που έχουν κάνει παλιότερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κρατικίστικη παιδεία, ισχυρές συντεχνίες, συμφέροντα και κομματικές παρεμβάσεις».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε: «Οι παιδαριώδεις διάλογοι μεταξύ τους, όπως αποκαλύπτονται σήμερα από τον κ. Βαρουφάκη, τρομάζουν. Οι άνθρωποι αποδεικνύονται όχι μόνο τυχοδιώκτες, αντιδημοκράτες και τριτοκοσμικοί, αλλά και επικίνδυνα άσχετοι». Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας που φέρει μεγάλη ευθύνη για τις επιλογές του, τις οποίες πλήρωσε ο ελληνικός λαός με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ καθώς «ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν κάποιο περιθωριακό γραφικό στέλεχος». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο Πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τα σχέδια για τα οποία μιλά απαξιωτικά τώρα».

Για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου ανέφερε ότι σε ζητήματα Παιδείας «η υποκρισία μερικών είναι μεγάλη» καθώς «στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και μετά ξιφουλκούν εναντίον των ιδιωτικών σχολείων και των μη κρατικών πανεπιστημίων». Όπως τόνισε: «Κοινωνική δικαιοσύνη, όμως, υπάρχει όταν όλοι έχουν μπροστά τους όλες τις ευκαιρίες και δεν είναι ανάγκη να αναζητήσουν λύσεις στο Λονδίνο ή την Βοστώνη».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι «πολλοί στην ΝΔ νοιάζονται μόνο για την επόμενη ανακαίνιση του κομματικού κράτους και δείχνουν την ίδια ανοχή σε συμφέροντα και συντεχνίες» και παράλληλα «αδιαφορούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπερφορολογούνται για να διατηρούνται οι κομματικές πελατείες στο δημόσιο». Το Ποτάμι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι «δέσμιο ούτε από συμφέροντα, ούτε από συντεχνίες» και είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους.

Ο κ. Θεοδωράκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακόμα και σε επιμέρους θέματα λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πεδίο συμφωνίας με μια κυβέρνηση που παίζει συνεχώς παιγνίδια με τους θεσμούς», ενώ υπογράμμισε ότι στα θέματα δικαιοσύνης «ο δρόμος που έχουν πάρει οι κυβερνώντες είναι πλέον πολύ επικίνδυνος». Αναφερόμενος στην υπόθεση Καμμένου σημείωσε ότι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας καλύπτει τον υπουργό Άμυνάς του «μαρτυρά πολλά». «Δεν είναι η πρώτη φορά που τον καλύπτει, ούτε και η τελευταία. Θα υπάρξουν και άλλες. Μπροστά στο μοίρασμα της εξουσίας κάθε νομικό ή ηθικό εμπόδιο καταρρέει» σημείωσε χαρακτηριστικά.



Πηγή : protagon.gr


«Μπλόκο» ΣτΕ στο διάταγμα Γαβρόγλου



«Κόκκινη κάρτα» στο προεδρικό διάταγμα Γαβρόγλου, ως προς τον εκκλησιασμό, τις ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών αλλά και τον εορτασμό της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, «βγάζει» το ΣτΕ με γνωμοδότησή του.

Το διάταγμα εισήχθη στο ΣτΕ (Ε΄ Τμήμα, πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος) για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση (υπ’ αριθμόν 140/2017) η διάταξη αναφορικά με το θέμα του εκκλησιασμού των μαθητών του δημοτικού (σ.σ. προβλέπει ότι η πραγματοποίησή του γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων) «είναι ατελής», «αόριστη» και «επιτρέπει τη χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού», αφού «δεν προσδιορίζονται οι ημέρες ή τα γεγονότα επ’ ευκαιρία των οποίων είναι ενδεδειγμένο να πραγματοποιείται εκκλησιασμός». Σε ανακοίνωση πάντως που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι καταργείται ο εκκλησιασμός.

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας θέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας και για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη συμμετοχή ή όχι των ετερόδοξων και αλλόθρησκων σε αυτόν. Ως προς το μάθημα των Θρησκευτικών, που σύμφωνα με το διάταγμα θα διδάσκεται μία ώρα εβδομαδιαίως στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη, όπως προέβλεπε και περυσινή απόφαση του υπουργού Παιδείας, οι σύμβουλοι επισημαίνουν ότι εκκρεμεί αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, η οποία εφόσον γίνει δεκτή θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να επιφέρει τροποποιήσεις.

Τέλος, ως προς την επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών στα δημοτικά σχολεία διά κληρώσεως δύο φορές τον χρόνο, το ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη είναι «νόμιμη ενόψει του ότι δεν αντίκειται στην εξουσιοδότηση του άρθρου 4 παρ. 11 του ν. 1566/1985 που παρέχει εξουσιοδότηση στον υπουργό Παιδείας να καθορίζει την αξιολόγηση των μαθητών, την οργάνωση της μαθητικής ζωής και το γενικό πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων».

Εν τω μεταξύ, για καταστρατήγηση της έννοιας της άμιλλας από την πρόβλεψη για επιλογή σημαιοφόρου μέσω κλήρωσης έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας και καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης. Με την επιλογή σημαιοφόρου στα δημοτικά σχολεία μέσω κλήρωσης «καταστρατηγείται μία ομηρική αρχή, μία πανάρχαιη ελληνική αρχή, το “Αιέν αριστεύειν”», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Μπαμπινιώτης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η άμιλλα πρέπει να ξεκινάει από το δημοτικό και τα παιδιά να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αυτόν που προσπαθεί όπως αυτά και να μη θεωρούν ότι όλα στη ζωή είναι προϊόν τύχης και κλήρωσης.

Ο κ. Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε λανθασμένη την απόπειρα της κυβέρνησης να συγκρίνει την αριστεία με την ισότητα αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προ ημερών στη Βουλή, ο οποίος επιχείρησε να προσδώσει χαρακτηριστικά απονομής «ισότητας» στην πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι «όλοι πρέπει να κρατούν το εθνικό σύμβολο».

Ο κ. Μπαμπινιώτης από την πλευρά του τόνισε ότι αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει την ισότητα των ευκαιριών. Κατά τη σχετική αντιπαράθεση προ ημερών στη Βουλή, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση –η οποία έχει εκφράσει έντονη αντίδραση στο σχετικό προεδρικό διάταγμα– για λαϊκισμό, σημειώνοντας ότι «αριστεία δεν είναι το ποιος θα κρατάει τη σημαία στα 7 και στα 8 χρόνια».

Ο κ. Μπαμπινιώτης πέραν της κριτικής που άσκησε στην κυβέρνηση για την προωθούμενη αλλαγή που σχετίζεται με την επιλογή σημαιοφόρου, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και άλλες προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία.


ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ
Καθημερινή


Απίστευτη καταγγελία: Έδιναν κουπόνια αντί για μισθό!




Σάλος έχει προκληθεί στο Ηράκλειο μετά από απίστευτη καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την καταγγελία εργαζόμενοι πληρώνονται με… κουπόνια για τον κόπο τους. Μετά από σχετικές καταγγελίες εργαζομένων, πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έλεγχοι από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και επιθεωρητές Εργασίας.

Οι σοβαρές καταγγελίες προκάλεσαν αντιδράσεις και φόβους ότι επανέρχεται καθεστώς Μεσαίωνα για τους εργαζομένους οποίοι υπό το φόβο ότι θα μείνουν άνεργοι υπομένουν δύσκολες καταστάσεις. Σε ότι αφορά πάντως τις συγκεκριμένες καταγγελίες βρίσκονται ακόμη που διερεύνηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΗ, «έγινε έλεγχος στον αερολιμένα Ηρακλείου για παρακράτηση μισθοδοσίας (αντίτιμο αυτής κουπόνια αγοράς από πολυκαταστήματα), μη καταβολή νυχτερινής εργασίας, αργιών και υπερεργασίας. Έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις των περιφερειακών Δήμων του νομού Ηρακλείου για μη τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, παραβίαση ωραρίου εργασίας, καθώς και θέματα μισθοδοσίας».

«Ελέγχουμε τις καταγγελίες»

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ.Βοργιάς μιλώντας στο neakriti.gr «δεχτήκαμε ανώνυμη καταγγελία ότι χορηγήθηκαν κουπόνια σούπερ μάρκετ αντί για χρηματική αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση σε εργαζομένους στο Ηράκλειο. Αμέσως σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας διερευνήσαμε το περιστατικό. Πρώτα δειγματοληπτικά ελέγχουμε εργαζόμενους που έκαναν υπερωρίες και στη συνέχεια διασταυρώνουμε τα στοιχεία με την πληρωμή που έγινε από την επιχείρηση μέσω τραπέζης . Στο τέλος του ελέγχου θα γνωρίζουμε εάν ισχύουν οι καταγγελίες».

Βέβαια όπως ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να έχουν καταγραφεί επισήμως οι υπερωρίες για να μπορέσει να γίνει η διασταύρωση στοιχείων και ευρύτερα σε περιπτώσεις προφορικών συμφωνιών δεν μπορούν να αποδειχθούν τυχόν παρανομίες.

Σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες καταγγελίες , εφόσον αποδειχθεί ότι ισχύουν, θα υπάρξουν τσουχτερά πρόστιμα για τον εργοδότη.

«Μαϊμού» αποκλειστικές

Στην ανακοίνωση του ΕΚΗ αναφέρεται ακόμα ότι «έλεγχος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου και ώρα 11 μ.μ., μετά από καταγγελία του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσηλευτών Ν. Ηρακλείου, παρουσία μελών του Σωματείου, του ΕΚΗ και της ΕΛ.ΑΣ., στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τρεις αλλοδαπές εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να κατέχουν τον απαιτούμενο τίτλο νοσηλευτή, άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς και βιβλιάριο υγείας. Για τους συγκεκριμένους ελέγχους σχηματίστηκε δικογραφία και το λόγο έχει η Δικαιοσύνη».

«Καταγγέλλουμε την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, με τους εργαζόμενους να επωμίζονται το βάρος της οικονομικής κρίσης. Ευχαριστούμε την ΕΛ.ΑΣ. και τους επιθεωρητές Εργασίας για την πολύτιμη βοήθειά τους», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το οποίο – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά – «βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους και παρά τις δυσκολίες, λόγω έλλειψης προσωπικού των ελεγκτικών μηχανισμών, πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, συνεχίζοντας με τους ίδιους ρυθμούς για την πάταξη της παράνομης, ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας».




Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη
cretedoc.gr


Handelsblatt: «Ο ταλαιπωρημένος λαός» -Ανεργία, περικοπές και φόροι συνέθλιψαν τους Ελληνες

Φωτογραφία: AP


«Ακούραστα ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλά για ανάκαμψη», γράφει η Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα σε άρθρο με τίτλο «Ο ταλαιπωρημένος λαός». 

Η οικονομική εφημερίδα, όπως γράφει η DW, σημειώνει: «Πράγματι η οικονομία ξαναμπαίνει, δειλά δειλά σε αναπτυξιακή τροχιά, όμως πολλοί Έλληνες δεν επωφελούνται από την θετική εξέλιξη. (…) Όταν περπατά στην Αθήνα κανείς βλέπει "χαρούμενα πρόσωπα", δήλωνε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, προκαλώντας πλήθος καυστικών σχολίων και ειρωνείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί διερωτώνται πότε ο Αλ. Τσίπρας περπάτησε στους δρόμους της Αθήνας, ενώ άλλοι λένε ότι ίσως ο πρωθυπουργός να συνάντησε τους λάθος ανθρώπους.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνάντησε τον Σωτήρη Γεωργίου. Ο 32χρονος μηχανικός, που δουλεύει ως γκαρσόν, καθιστά σαφές ότι "δεν είναι χαρούμενος". Λέει ότι πήρε πτυχίο πριν έξι μήνες, έστειλε εκατοντάδες αιτήσεις, αλλά παρά τους καλούς βαθμούς δεν βρίσκει δουλειά.

Η ανεργία στους νέους μεταξύ 25-34 ετών φθάνει στην Ελλάδα το 27,5%. Ακόμα και πτυχιούχοι εργάζονται ως σερβιτόροι ή ακόμη σε delivery, ενώ περιορισμένες είναι και οι αποδοχές τους. 650 ευρώ κέρδιζε πέρυσι ο Σωτήρης, φέτος μόλις 580. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%. Τέλη Ιουλίου η Ελλάδα βγήκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια στις αγορές με ένα ομόλογο για το οποίο έπρεπε να καταβάλει υψηλό επιτόκιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει ότι με το ομόλογο η χώρα γυρίζει σελίδα. Όμως οι περισσότεροι Έλληνες δεν επωφελούνται: Ανεργία, μείωση εισοδήματος, περικοπές συντάξεων και συνεχείς αυξήσεις στους φόρους έχουν συνθλίψει τον ελληνικό λαό».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Η χώρα δεν χρειάζεται κυβερνητικό ανασχηματισμό αλλά παραίτηση Τσίπρα



Άρχισαν τα περί ανασχηματισμού και σενάρια "νέας πνοής" μιας τελειωμένης κυβέρνησης που δεν πρόκειται να ξαναδεί ο τόπος.

Δεν ωφελεί κανένας ανασχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά θα ωφελούσε μία παραίτηση και η προκήρυξη εκλογών, έτσι και αλλιώς ο χρόνος της τελειώνει ευτυχώς.

Οι λόγοι προφανείς, ειδικά όταν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση μόλις το 11% των Ελλήνων με το 88% να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και την κυβέρνηση του.

Όταν το 62% των Ελλήνων εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο θα είναι χειρότερο για την ελληνική οικονομία, ενώ το 30% προβλέπει ότι η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη.

Όταν το 61% να θεωρεί ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση με την παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το 80% να μην βλέπει καμία βελτίωση στην προσωπική του εργασιακή κατάσταση

Όταν το 69% δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του είναι κακή και το 49% δηλώνει το ίδιο για την εργασιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Οπότε ποιος ο λόγος να κάνεις ανασχηματισμό σε μια τελειωμένη κυβέρνηση;

Μάλλον γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αν και αντρόπιαστος, θέλει να πάει στην ΔΕΘ με τον αέρα του καινούργιου στην κυβέρνηση του ώστε να μας φλομώσει ευκολότερα στο ψέμα και την απάτη τα έχει και εύκολα.


Κώστας Βουκελάτος
NOW



Νέα Δημοκρατία : Δραματική μείωση μισθών και κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης




Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι αποκαρδιωτική. 

Η “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Ιουλίου, εκθέτει και διαψεύδει τους “πανηγυρισμούς” του κ. Τσίπρα και της Υπουργού Εργασίας, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιβεβαιώνουν ότι η “ασθενική” αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται κατεξοχήν στη δραματική μείωση των μισθών, καθώς και στην αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης. Εξέλιξη εξαιρετικά δυσμενής τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.

Τα στοιχεία του μηνός Ιουλίου αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η ιστορική ανατροπή που έχει συντελεστεί στην αγορά εργασίας, τα τελευταία 2,5 χρόνια, με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει πλέον αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, η καθιέρωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζόμενων, τους φτωχούς εργαζόμενους. 

Ειδικότερα:

1. Οι δυο διαδοχικές μειώσεις του αφορολογήτου - από το τρίτο και τέταρτο Μνημόνιο - σε συνδυασμό με την εξοντωτική αύξηση των φόρων - άμεσων και έμμεσων- οδηγούν σε απώλεια πάνω από δυο μισθούς για όλους τους εργαζόμενους. 

2. Σύμφωνα με την “ΕΡΓΑΝΗ”, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούν στο 52,14%, έναντι 47,86% της πλήρους απασχόλησης, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Το αντίστοιχο επτάμηνο του 2013, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε με 63,73%, έναντι 36,27% των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. (σχήμα 1). 


Αναγνωρίστηκε ένα ακόμη θύμα της 11ης Σεπτεμβρίου




Σχεδόν 16 χρόνια μετά από την τρομοκρατική επίθεση που άλλαξε την σύγχρονη ιστορία του πλανήτη, οι Αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως προχώρησαν στην αναγνώριση ενός ακόμα θύματος από το χτύπημα στους «Δίδυμους Πύργους».

Σύμφωνα με το BBC πρόκειται για άνδρα, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς του. Η ταυτοποίησή του πραγματοποιήθηκε χάρη στη χρήση νέας τεχνολογίας DNA.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και έχουν περάσει σχεδόν 16 χρόνια μετά από την επίθεση η οποία οδήγησε στον θάνατο 2.753 ανθρώπων, οι σοροί 1.112 ατόμων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.



Πηγή : newsbeast.gr




Θεσσαλονίκη: Περιέλουσε το σώμα της με οινόπνευμα κι έπεσε στην πρασιά της οικοδομής η άτυχη 51χρονη



Γυναίκα 51 χρόνων έδωσε πριν λίγη ώρα τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από τον έκτο όροφο πολυκατοικίας, στην Λεωφόρο Νίκης 13, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πριν την πτώση, η γυναίκα περιέλουσε τα ρούχα της με μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, το μπουκάλι του οποίου βρέθηκε δίπλα στο άψυχο σώμα της.

Στη συνέχεια η άτυχη 51χρονη αυτοπυρπολήθηκε και έπεσε από τον 6ο όροφο, στην πρασιά της οικοδομής, όπου και βρέθηκε νεκρή.


Πηγή : thestival.gr


Νέα Δημοκρατία : Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικών ελικοπτέρων για την πυρόσβεση;



Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στην ανακοίνωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις πάνω στις στάχτες η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται  να επιδοθεί.

Θέσαμε δύο ερωτήματα προς την Κυβέρνηση, με κύριο στόχο να αποτραπούν νέες καταστροφές, όπως αυτή των Κυθήρων.

Ο κ. Τόσκας δεν απάντησε.

Τα επαναλαμβάνουμε:

- Πρώτον: Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικών ελικοπτέρων για την πυρόσβεση;

Δεύτερον: Γιατί τα επτά ελικόπτερα – τα όποια τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες – μισθώθηκαν φέτος για τις μισές, με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραλειφθεί;

Αντί να βλέπει παντού εχθρούς ο κ. Τόσκας, ας δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων για αυτά τα οποία ο ίδιος και η Κυβέρνησή του ευθύνονται».


Πάνω από 900 κατασχέσεις την ημέρα για χρέη στην εφορία



Στα 5,47 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι σκληρές φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, ο ελεγκτικός μηχανισμός προχωρεί –σε καθημερινή βάση– σε περίπου 900 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συνολικά 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 95 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μήνα με τον μήνα αυξάνεται καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας απλήρωτους τους φόρους που τους αναλογούν.

Eάν συνυπολογισθούν και τα στοιχεία του Ιουλίου, όπου ένας στους τρεις φορολογουμένους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, η εξέλιξη για τα έσοδα δεν προοιωνίζεται θετική. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα προστεθούν στη μακρά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα διογκωθούν, καθώς στο ήδη οικονομικά βεβαρημένο περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι καλοκαιρινές υποχρεώσεις, δηλαδή ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τα ληξιπρόθεσμα υπολογίζεται να εκτιναχθούν από τα 5,47 δισ. ευρώ που είναι στο 6μηνο του έτους στα 12-13 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι και ο ρυθμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να εκτιναχθεί και συγκεκριμένα υπολογίζουν να εισπράξουν περισσότερα από 4-5 δισ. ευρώ, ελέω κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, η φορολογική διοίκηση απαντά με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και ποινικές διώξεις στο κύμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε καθημερινή βάση τα αρμόδια τμήματα των εφοριών διενεργούν περίπου 900 κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 112.058 κατασχέσεις, εκ των οποίων οι 19.954 τον Ιούνιο. Μάλιστα, στόχος της ΑΑΔΕ είναι η αύξηση του ρυθμού των κατασχέσεων παρά το γεγονός ότι έχει ήδη επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 95,643 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 90,18 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ του 2017, ενώ 5,475 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται στα 3.805.423.

3. Σε 951.114 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 112.058 κατασχέσεις.

4. Αναγκαστικά μέτρα ενδέχεται να ληφθούν σε 1,6 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου.

Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) προκύπτει επίσης ότι 2.388.899 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο από ένα ευρώ έως και πεντακόσια ευρώ και το συνολικό ποσόν που χρωστούν φθάνει μόλις τα 340 εκατ. ευρώ.

Από τους ανωτέρω, 505.202, που αντιπροσωπεύουν το 11,7% του συνόλου, χρωστούν το πολύ μέχρι 10 ευρώ ο καθένας και συνολικά μόλις 1 εκατ. ευρώ, 398.004 έχουν οφειλές μέχρι 50 ευρώ και συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ 1.485.693, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 34,5% του συνόλου, οφείλουν από 50,01 έως και 500 ευρώ και συνολικά 327,8 εκατ. ευρώ.



ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η Εθνική μπάσκετ 100άρα νίκη με 106-48 και θέαμα



Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ επικράτησε στο «Τόφαλος» επί της Ρουμανίας με 106-48 στο 2ο παιχνίδι του διεθνούς τουρνουά μπάσκετ που διοργανώνει η ΕΟΚ στην Πάτρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσημης αγαπημένης για το Ευρωμπάσκετ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παίξει, πλέον, την Τρίτη (9μ.μ.) στον τελικό του τουρνουά με αντίπαλο τη Μεγάλη Βρετανία. 

Ηταν το πρώτο παιχνίδι προετοιμασίας για την ομάδα του Κώστα Μίσσα μετά την παραμονή της στο Καρπενήσι και η Εθνική μας έδειξε καλά στοιχεία, απέναντι βέβαια σε έναν υποδεέστερο αντίπαλο.

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Μίσσας): Σλούκας 9, Παππάς 14 (3), Παπανικολάου 17 (4), Αγραβάνης 3, Μπουρούσης 8 (1) (βασική 5άδα), Καλάθης 9 (1), Πρίντεζης 11, Παπαγιάννης 8, Παπαπέτρου 12 (2), Θ. Αντετοκούνμπο 9, Μπόγρης, Μάντζαρης 6 (2).

ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Μαρσέλ Τεντερ): Μαντάτσε 2, Λι-Γουότσον 9 (1), Παλίτσιουτς 3, Μολντοβεάνου 14 (2), Πόπα-Καλότα 2, Ολα 5, Κάτε 5, Νικοάρα 2, Νικολέσκου 2, Τόροκ, Μπάτσιου 4.






Τώρα σκέφτονται κλήρωση για τους σημαιοφόρους και σε Γυμνάσια-Λύκεια



Ενώ οι σύμβουλοι του ΣτΕ λένε ευθέως ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένη διάταξη στο ΠΔ Γαβρόγλου «επιτρέπει την χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού» - Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας

Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Παιδειας κατάργηση του εκκλησιασμού στα δημοτικά σχολεία αλλά και την επιλογή σημαιοφόρων σημαιοφόρους με κλήρωση όχι μόνο στα δημοτικά αλλά και στα γυμνάσια και τα λύκεια.

Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται, πάντως, ότι δεν καταργείται ο εκκλησιασμός αλλά εκδημοκρατίζεται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η λειτουργία του δημοτικού σχολείου. Με σχέδιο Προεδρικού διατάγματος του υπουργού Παιδείας, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας , προβλέπεται η παντελής κατάργηση του εκκλησιασμού στα δημοτικά  σχολεία που μέχρι σήμερα είναι προαιρετικός. Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του  ισχυρίζεται ότι ο εκκλησιασμός δεν καταργείται ωστόσο δεν αναφέρει τίποτα για το τι αλλάζει  με τη ρύθμιση που προωθεί. Παράλληλα οι σύμβουλοι του ΣτΕ  θέτουν θέματα σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, τις εκδηλώσεις κατά τη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών κ.α. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε κατ' αρχάς, «ναι» στην επιλογή των σημαιοφόρων, παραστατών, κ.λπ. στα Δημοτικά σχολεία δια κληρώσεως και μάλιστα με διπλή διαδικασία, αφού θα κληρώνεται ένας μαθητής ανά 6μήνο, ενώ δεν αποκλείεται λόγω ατέλειας της σχετική διάταξης να μην υπάρχει καθόλου σημαιοφόρος ή να είναι λιγότεροι οι παραστάτες, σε περίπτωση αιφνίδιου ατυχήματος ή ασθένειας.  Σκληροί είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας στο θέμα του εκκλησιασμού των μαθητών του Δημοτικού, καθώς λένε ευθέως στον υπουργό Παιδείας ότι όπως είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη «επιτρέπει την χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού».     

Το διάταγμα Γαβρόγλου αναφέρει:«Εκκλησιασμός πραγματοποιείται  κατά σχολείο ή τάξη με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών ύστερα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων».
              
Δεν καταργείται ο εκκλησιασμός λέει το υπουργείο Παιδείας 


Ψευδές χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας  ότι καταργείται ο εκκλησιασμός των μαθητών του δημοτικού. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για δημοσιογραφική αγυρτεία «που συνεχίζεται από τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας όπως ήταν φυσικό, με καθοδηγητή τον ιστότοπο -αυτή τη φορά- του συνώνυμου του κιτρινισμού».

Διευκρινίζει πως το «ΣτΕ όπως ομολογούν πια όλα τα ΜΜΕ, ενέκρινε τη διάταξη για την κλήρωση του σημαιοφόρου» και σημειώνει πως «αφού συντήρησαν για λίγες μέρες το ένα ψέμα σήμερα αρχίζει νέο σίριαλ με νέο ψέμα περί δήθεν κατάργησης του εκκλησιασμού εκ μέρους του υπουργείου».

«Ας το επαναλάβουμε: το Προεδρικό Διάταγμα που εκσυγχρονίζει και εκδημοκρατίζει τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων, αντικαθιστώντας ένα αναχρονιστικό Π.Δ. του 1998. Το Π.Δ., όπως άλλωστε όλα τα Προεδρικά Διατάγματα, ελέγχονται από το ΣτΕ, τις νομικές υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κιτρινισμοί προφανώς στόχο έχουν όχι μόνον τον Υπουργό Παιδείας αλλά και τους πολιτειακούς και κρατικούς θεσμούς.Το παιχνίδι του κιτρινισμού όταν εμπλέκει τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα και το Ανώτατο Δικαστήριο, απειλεί ευθέως την Δημοκρατία. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια ώρα πάντως η  επέκταση της επιλογής των σημαιοφόρων με κλήρωση στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της χώρας, είναι το επόμενο βήμα, το οποίο προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της πολιτικής της για την κατάργηση της αριστείας και της προσπάθειας ικανοποίησης του κομματικού ακροατηρίου . Στους διαδρόμους του υπουργείου μάλιστα, κυκλοφορεί εντόνως η φήμη, πως σε μεταγενέστερο στάδιο, δεν αποκλείεται η ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει και στην κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, όπως υποσχόταν προεκλογικά κορυφαία στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και επανέλαβαν βουλευτές του την περασμένη εβδομάδα αντικρούοντας τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την δημοσιοποίηση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Φαίνεται πως ο Κώστας Γαβρόγλου και οι επιτελείς του έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν μια επιθετική πολιτική αλλαγής ορισμένων θεσμών του ελληνικού σχολείου, καταργώντας ήδη την έπαρση της σημαίας στα δημοτικά σχολεία κι επιχειρώντας να καταργήσουν ακόμη και την πρωινή προσευχή.

Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης και δεν διέψευσε η κυβέρνηση, στο προεδρικό διάταγμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση περιλαμβανόταν αρχικώς και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Όμως ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει την διάταξη, επισημαίνοντας οτι την θεωρεί αντισυνταγματική το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις παρατηρήσεις που έκανε επί του κειμένου του διατάγματος. Με αυτόν τον τρόπο η πρωινή προσευχή παρέμεινε στα δημοτικά σχολεία, αν και ο εκκλησιασμός των μαθητών θα γίνεται στο εξής με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.

Σύμφωνα πάντως με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα της περασμένης εβδομάδας, καταργούνται μια σειρά από θεσμικές εκδηλώσεις των δημοτικών σχολείων. Συγκεκριμένα: 

- Καταργείται η έπαρση της σημαίας στα σχολεία που γινόταν κάθε πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, συνοδεία του Εθνικού Ύμνου, αλλά και στις εθνικές επετείους και εορτές. Με το νέο Π.Δ. Προβλέπεται απλώς πως “ Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες”. Η έπαρση της σημαίας παράλληλα με την ωδή του εθνικού ύμνου από τους μαθητές δεν περιλαμβάνονται πλέον στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων. Στα δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται για τα δημόσια κτίρια της χώρας, και όχι το έως τώρα τελετουργικό βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη γαλανόλευκη.

- Παραμένει η πρωινή προσευχή, αλλά μόνο στη καλοκαιρία: Στο νέο Π.Δ. προβλέπεται πως «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν». Το παλαιότερο Π.Δ. προέβλεπε: «Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπ/κών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε. τάξης. Oι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή κοινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα του».



Πηγή : protothema.gr