Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Εθελοντές πυροσβέστες έβαζαν… φωτιές για να αμείβονται για την κατάσβεση




Μια ακόμη απίστευτη ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την πρόκληση πυρκαγιών. Στην γειτονική Ιταλία, συνελήφθησαν για εμπρησμούς... εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι όπως είπαν το έκαναν αυτό για να λαμβάνουν την αμοιβή όταν βοηθούν στην κατάσβεση.

Μάλιστα τηλεφωνούσαν στην έκτακτη γραμμή για βοήθεια, προκειμένου να »τσεπώσουν» τα 10 ευρώ/ώρα που προβλέπονται για τη συμμετοχή τους στην κατάσβεση.

Οι αστυνομικοί στο Ντιστακαμένο ντι Σάντα Κρότσε Καμερίνα συνέλαβαν τον αρχηγό της σπείρας, την ώρα που μαζί με άλλους συνεργούς του μετέβαιναν σε κάποιο δασικό σημείο για να ξεκινήσουν μία πυρκαγιά, την οποία άλλα μέλη της σπείρας επεσήμαιναν στις αρχές, ώστε οι συνεργοί τους να σπεύδουν επί τόπου με τις βοηθητικές υδροφόρες και οχήματα και να εισπράττουν την αποζημίωση για τη συνδρομή τους στις κατασβεστικές επιχειρήσεις.

Και οι 15 κατηγορούμενοι προέρχονται από την επαρχία της Ραγκούζας και έχει διαταχθεί έρευνα εναντίον τους για εξαπάτηση του ιταλικού κράτους και κάποιοι εξ αυτών για δόλιο εμπρησμό.

Οι έρευνες που κατέληξαν στη σύλληψή τους οφείλονται στην καταγγελία που έκανε στην αστυνομία η τοπική πυροσβεστική διοίκηση της Ραγκούζα, έπειτα από τις υποψίες που κίνησε η ανώμαλη έκρηξη τόσου μεγάλου αριθμού εστιών πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη περιοχή και η συγκριτικά μεγαλύτερη συμμετοχή μίας συγκεκριμένης ομάδας εθελοντών στις επιχειρήσεις σε σχέση με άλλες.


Πηγή : newsit.gr


«Καρφί» Μπαμπινιώτη στην κυβέρνηση: Μην μπερδεύετε την αριστεία με την ισότητα



Την εκτίμηση πως το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την πιλογή σημαιοφόρου στα δημοτικά σχολεία μέσω κλήρωσης, καταστρατηγεί την άμιλλα και την αριστεία εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα (07/08/2017) ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

«Μία ομηρική αρχή για μία πανάρχαιη ελληνική αρχή το Αιέν αριστεύειν καταστρατηγείται με την επιλογή σημαιοφόρου στα δημοτικά σχολεία μέσω κλήρωσης», δήλωσε με νόημα ο κ. Μπαμπινιώτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «καταστρατηγείται και η έννοια της άμιλλας, η οποία πρέπει να ξεκινάει από το δημοτικό, ώστε παιδιά να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αυτόν που προσπαθεί όπως και αυτά και να μη θεωρούν ότι όλα στη ζωή είναι προϊόν τύχης και κλήρωσης».

«Είναι λάθος της κυβέρνησης να συγκρίνει την αριστεία με την ισότητα. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει την ισότητα των ευκαιριών», συμπλήρωσε ο γνωστός ακαδημαϊκός.

Εξάλλου, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε «ουτοπία» το ενδεχόμενο της κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου.



Πηγή : newsbomb.gr


Η αλβανική μαφία στην Ελλάδα



«Το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα έχει αναδειχθεί την τελευταία δεκαετία σε μία από τις κύριες απειλές για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε επίπεδο Ε.Ε., η απειλή παραμένει ισχυρή. Η Ελλάδα, συνεπεία της γειτνίασής της με την Αλβανία, πλήττεται άμεσα από τις δραστηριότητες των αλβανόφωνων εγκληματικών οργανώσεων ως επακόλουθο του μεγάλου αριθμού μεταναστών που διαβιούν στη χώρα μας».

Αυτό επισημαίνεται σε εμπιστευτική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για τη διείσδυση της αλβανικής μαφίας στη χώρα, την οποία δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ». Eχει ημερομηνία 25 Ιουλίου 2017 και για τα συμπεράσματά της έχουν ενημερωθεί οι ηγεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών. Στις σελίδες του εγγράφου παρατίθενται αδημοσίευτα αριθμητικά δεδομένα για τη συμμετοχή Αλβανών υπηκόων στη λεγόμενη «βαριά» εγκληματικότητα στη χώρα. Επιπλέον, οι συντάκτες της έκθεσης επικαλούνται ευρήματα πρόσφατων Εκθέσεων Εκτίμησης Απειλής του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και της EUROPOL με αντικείμενο τη δράση της αλβανόφωνων εγκληματικών οργανώσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Οι εν λόγω εγκληματικές οργανώσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δραστηριοποιούνται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Η κάνναβη καλλιεργείται στην Αλβανία και στο Κόσοβο και από εκεί διανέμεται κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία. Για την εισαγωγή της ηρωίνης και της κοκαΐνης, οι εν λόγω εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονται με αντίστοιχες από την Τουρκία και τη Λατινική Αμερική. Συχνά, για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων τους, χρησιμοποιούν ιδιόκτητες, νομότυπες επιχειρηματικές δομές. Παρατηρείται επιρροή τους σε αστυνομία, τελωνεία και δημοσίους υπαλλήλους» αναφέρεται στην έκθεση.

Το ζήτημα της εισαγωγής ναρκωτικών στην Ελλάδα από την Αλβανία είχε θέσει στην πρέσβειρα της Αλβανίας στην Αθήνα Αρντιάνα Χομπντάρι, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε πρόσφατη συνάντησή τους στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Ο κ. Τόσκας ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αλβανικές διωκτικές αρχές προκειμένου να περιοριστεί η διακίνηση χασίς προς την Ελλάδα. Το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί και στη συνάντηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα με τον Αλβανό ομόλογό του Haki Cako, τον Νοέμβριο του 2016 στα Τίρανα.

Δημοφιλέστερη η κάνναβη

«Η κάνναβη παραμένει με διαφορά το δημοφιλέστερο ναρκωτικό στην Ε.Ε. και η Αλβανία παραμένει η κύρια πηγή της ινδικής κάνναβης που διακινείται στην Ενωση» επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση της EUROPOL για το οργανωμένο έγκλημα στη Γηραιά Ηπειρο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το α΄ εξάμηνο του 2017 οι ελληνικές υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών εντόπισαν 6,8 τόνους χασίς προερχόμενους από την Αλβανία, ενώ το 2016 η κατασχεθείσα ποσότητα «φούντας» από τη γείτονα χώρα ανήλθε σε 8,4 τόνους. «Η εισαγωγή πραγματοποιείται είτε οδικώς μέσω δύσβατων περιοχών και αφύλακτων σημείων της μεθορίου, είτε μέσω επιβατών λεωφορείων, που κρύβουν στις αποσκευές τους τα ναρκωτικά, είτε μέσω των θαλασσίων συνόρων με ταχύπλοα σκάφη» αναφέρεται στην έκθεση. Τονίζεται ακόμα ότι στην Αλβανία αποθηκεύεται ηρωίνη από το Αφγανιστάν και την Τουρκία, την οποία τα μέλη της αλβανικής «μαφίας» διανέμουν στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ακόμα, διαπιστώνει προσπάθεια αλβανικών εγκληματικών ομάδων να αποκτήσουν απευθείας προσβάσεις στο καρτέλ της κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική. Αυτό απέδειξε η εξάρθρωση (την 11η Ιουλίου) δικτύου διακίνησης ναρκωτικών με επικεφαλής 44χρονο Αλβανό, που εισήγαγε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης στην Ελλάδα απευθείας από τη Βολιβία.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα εγκληματικά «πεδία», οι Ελληνες αξιωματικοί επισημαίνουν στο εμπιστευτικό έγγραφό τους σημαντική συμμετοχή Αλβανών σε κλοπές οχημάτων τα οποία διοχετεύονται σε Αλβανία και Κόσοβο, σε υποθέσεις trafficking γυναικών από την Αλβανία στην Ελλάδα καθώς και σε υποθέσεις ένοπλων ληστειών. «Τα μέλη των εν λόγω εγκληματικών οργανώσεων είναι στην πλειονότητά τους έμπειροι στη διάπραξη αυτού του είδους εγκλημάτων, ενώ χαρακτηριστικό τους γνώρισμα αποτελεί η χρήση βίας, η έλλειψη δισταγμού και η χρήση πυροβόλων όπλων». Τέλος, στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται αναφορά στην ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή υπηκόων Αλβανίας σε ομάδες «μπράβων».

Θύματα ληστείας και πολλοί Αλβανοί

Σύμφωνα με αδημοσίευτα στατιστικά δεδομένα που παρατίθενται στην εμπιστευτική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., το διάστημα από το 2010 έως το 2015, Αλβανοί υπήκοοι αναγνωρίστηκαν ως δράστες 13.571 κλοπών και διαρρήξεων, 3.158 κλοπών τροχοφόρων (αυτοκινήτων και μοτοσικλετών) και 3.298 ληστειών. Αντίστοιχα, υπήκοοι Αλβανίας αναφέρονται ως δράστες σε 4.347 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και 478 ανθρωποκτονίες. «Η συμμετοχή υπηκόων Αλβανίας στη διαμόρφωση της εγκληματικότητας στη χώρα είναι η υψηλότερη σε σύγκριση με όλες τις άλλες εθνικότητες που διαβιούν στην Ελλάδα.

Οι Αλβανοί υπήκοοι εμπλέκονται ευρέως στη διακίνηση ναρκωτικών, σε κλοπές, ληστείες, πλαστογραφίες, εμπορία ανθρώπων, παραβάσεις του νόμου περί όπλων» επισημαίνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Στην ίδια έκθεση, πάντως, επισημαίνεται ότι μεγάλος αριθμός Αλβανών που ζουν και εργάζονται στη χώρα έχουν πέσει θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Το διάστημα 2010-2015 8.798 υπήκοοι Αλβανίας έχουν πέσει θύματα κλοπής και 1.165 θύματα ληστειών. Σύμφωνα εξάλλου με τις τελευταίες εκθέσεις εκτίμησης απειλής για το οργανωμένο έγκλημα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. «η συνεργασία μεταξύ ημεδαπών και υπηκόων Αλβανίας έχει ενισχυθεί, γεγονός που καταδεικνύει την ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό εγκληματικό “γίγνεσθαι”».



ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα Δημοκρατία : Οι πάντες γνωρίζουν το θαυμασμό του κ. Τσίπρα για το καθεστώς Μαδούρο




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», για τις σχέσεις των κ. Τσίπρα - Παππά με τη Βενεζουέλα και τις επαφές τους στη Μόσχα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μήνες μετά τις αποκαλύψεις των μυστικών ταξιδιών του κ. Παππά με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου στη Βενεζουέλα και σε εξωτικούς παραδείσους με ιδιωτικό αεροσκάφος επιχειρηματία που ελέγχεται από τις αμερικανικές αρχές, τον Αύγουστο του 2013, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από την Κυβέρνηση για τους πραγματικούς σκοπούς του ταξιδιού τους.

Σήμερα η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή τους, κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβάτες προσγειώθηκε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και παρέμεινε για μια ημέρα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν και απαιτούν άμεσες απαντήσεις από τους κ. Τσίπρα και Παππά, είναι αμείλικτα:

- Ποιοι επέβαιναν στην συγκεκριμένη πτήση;

- Ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής τους που κρατήθηκε μυστική;

- Συναντήθηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πάντες γνωρίζουν το θαυμασμό του κ. Τσίπρα για το καθεστώς Μαδούρο.

Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πόσο στενή είναι η σχέση του με τον κ. Μαδούρο και τι είναι αυτό που τον υποχρεώνει να μην καταδικάζει τις ενέργειές του σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας».


Νέο κτύπημα στην αγορά αυτοκινήτων : Τα τέλη κυκλοφορίας των diesel αυτοκίνητων θα αυξηθούν ως και 235%!



Το νέο μοντέλο μέτρησης των εκπομπών ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας θα φέρει αυξήσεις έως και 235%.

Από το νέο μέτρο αναμένεται να επηρεαστούν πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων diesel.

Με παραδείγματα :

1.  Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με εκπομπές ρύπων στα 250 γραμμάρια CO2, εάν αλλάξουν οι τιμές ρύπων και πλέον υπολογιστεί το όχημά του με 280 γραμμάρια τότε τα τέλη κυκλοφορίας θα εκτιναχθούν από τα 762 ευρώ το 2017 στα 1.041 ευρώ το 2018.

2.  Ιδιοκτήτες αυτοκινήτου με εκπομπές ρύπων 120 γραμμάρια CO2 και τέλη κυκλοφορίας στα 117 ευρώ το 2017 εάν η μέτρηση υπολογιστεί με 161 γραμμάρια το 2018 θα πληρώσει τέλη κυκλοφορίας 394 ευρώ.

3.  Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με εκπομπές ρύπων 140 γραμμάρια CO2 που πλήρωσε 168 ευρώ για τέλη το 2017 με την αλλαγή των τιμών εκπομπής ρύπων στα 181 γραμμάρια τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 θα είναι 335 ευρώ.


Βγήκε ο Σαντορινιός σήμερα στον ΣΚΑΙ και βρήκαμε ευκαιρία να γελάσουμε με τα απίστευτα του ξεστόμισε



Το ότι οι κυβερνώντες είναι ψεύτες κατά συνείδηση και κατά επάγγελμα και δεν ντρέπονται που μας κοροϊδεύουν το έχουμε εμπεδώσει ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Τα στελέχη που ξεφτιλίζονται συχνά στις ενημερωτικές εκπομπές είναι συγκεκριμένα και ένα από αυτά είναι και ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, υφυπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής.

Από τα διάφορα που είπε θα μείνουμε σε τρία που δείχνουν ποιοι κυβερνάνε την χώρα, όπως για το θέμα sms Βαρουφάκη Τσίπρα που είπε με λίγα λόγια "ότι ο καθένας μπορεί να γράψει το όνομα του άλλου και να στείλει μήνυμα"!! Η ανοσία συνεχίστηκε λέγοντας ο κ. Σαντορινιός "Μπορώ κι εγώ έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου να τον καταχωρήσω στο όνομα Τσίπρας και να φαίνεται ότι ανταλλάσσω sms με τον πρωθυπουργό." Τώρα τι εννοούσε, τι έχει καταλάβει, εάν έχει καταλάβει και το πόσο σοβαρά έχει αντιληφθεί το θέμα των σοκαριστικών αποκαλύψεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο ίδιος το ξέρει.

Είπε ακόμα για το θέμα ότι «δεν υπήρχε Plan B και δεν συζητήθηκε ποτέ», αδιαφορώντας ο ίδιος εάν έχουν βγεί στελέχη του κόμματος του και το έχουν παραδεχτεί.

Κορυφαίο από αυτά που είπε ήταν η αναφορά του στην πυρκαγιά στα Κύθηρα και την καταστροφή που υπέστη το νησί, λέγοντας ο κ. Σαντορινιός τόνισε πως «τα νησιά δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις τέτοιας έκτασης». Ζητάμε είπε "από δημοσίους υπαλλήλους να πάνε ως εθελοντές πυροσβέστες με κίνητρο εκτός από τον μισθό τους την δωρεάν τροφή και στέγη σε νησιά, διότι δεν υπάρχουν άτομα για να σβήνουν τις φωτιές."

Δηλαδή κατά το φτωχό μυαλό του υπουργού, εάν πάρεις οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο και τον πας σε ένα νησί θα κάνει αμέσως τον πυροσβέστη, θα γίνει πλήρη μετάλλαξη μόλις πατήσει το πόδι του στο νησί και θα ξέρει να σβήνει φωτιές!!

Και για να βάλουμε και το κερασάκι στην τούρτα της ανοησίας είπε και το κορυφαίο ερωτηθεί για την σημαία είπε πως ο κ. Γαβρόγλου ως καθηγητής Πανεπιστημίου είναι κατά τεκμήριο άριστος ενώ αναφορικά με το θέμα της στρατιωτικής του θητείας αναρωτήθηκε: «δηλαδή οι γυναίκες που δεν πάνε στον στρατό δεν υπηρετούν την σημαία;» 

Αφήνοντας ξερούς στο studio τους εργαζόμενους στον ΣΚΑΙ, καθώς και τα θύματα που έκαναν το λάθος να τον παρακολουθήσουν και να τον ακούσουν.


Η χακί εξέγερση δοκιμάζει την αφοσίωση του Στρατού στον Μαδούρο



H Συντακτική Συνέλευση επρόκειτο να φέρει την ειρήνη στη Βενεζουέλα, όπως τουλάχιστον υποσχέθηκε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. 

Όμως η μίνι εξέγερση σε στρατιωτική μονάδα της Βαλένσια, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, με δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αποδεικνύει το αντίθετο.

Οι Αρχές αναζητούν δέκα άτομα τα οποία κατάφεραν να διαφύγουν με οπλισμό. Για τον Μαδούρο η επίθεση ήταν πράξη υποκινούμενη από παραστρατιωτικούς «με στοιχεία τρομοκρατίας». 

Μεταξύ των καταζητούμενων είναι και ο επικεφαλής της όλης επιχείρησης, ο πρώην στρατιωτικός Χουάν Καγουαριπάνο, ο οποίος καταζητείται εδώ και τρία χρόνια. Μάλιστα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εκτιμά ότι σε κάποια περίοδο ο Καγουαριπάνο είχε βρει καταφύγιο στο Μαϊάμι.

Ο ίδιος ήταν μέλος της Εθνοφυλακής, αλλά διαφώνησε το 2014 με την καταστολή των διαδηλώσεων, που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα. Τότε παραιτήθηκε και ζούσε ουσιαστικά στην παρανομία.

Το ζήτημα του Στρατού στη Βενεζουέλα φαίνεται να είναι κρίσιμο σχετικά με τις όποιες εξελίξεις. Η Αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να «δοκιμάσει» την αντοχή του στη στήριξη του Μαδούρο, ενώ στο πρόσφατο άτυπο δημοψήφισμα που διοργάνωσε, υπήρχε ερώτημα που αφορούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις: Επιθυμείτε ο Στρατός να εγγυηθεί το Σύνταγμα της Βενεζουέλας;

Προς το παρόν οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει την απόλυτη προσήλωσή τους στην κυβέρνηση Μαδούρο. Τουλάχιστον οι ανώτατοι αξιωματικοί. 

Mάλιστα ο Μαδούρο για να αποδείξει την αφοσίωση του Στρατού, είπε ότι η πλειονότητα όσων έλαβαν μέρος στην εξέγερση που σημειώθηκε στην Βαλένσια ήταν πολίτες με στρατιωτικές στολές.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Λουίσα Ορτέγα, η οποίο ξηλώθηκε από τη θέση της με απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης, δήλωσε ότι δεν υποχωρεί.

«Εξακολουθώ να είμαι η Γενική Εισαγγελέας όλων των πολιτών. Για την Συντακτική Συνέλευση δεν ψήφισε κανείς και οι αποδείξεις είναι στο υπουργείο Εσωτερικών. Η ενότητα για τη σωτηρία της δημοκρατίας, του Συντάγματος και της ελευθερίας είναι θεμελιώδους σημασίας» δήλωσε.

Η Ορτέγα διορίστηκε το 2007 και υπήρξε πρόσωπο εμπιστοσύνης την περίοδο του Ούγκο Τσάβες. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εξέφραζε όλο και περισσότερες επιφυλάξεις για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη Βενεζουέλα.

Είχε ταχθεί εξαρχής κατά των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, ενώ είχε προαναγγείλει έρευνα για νοθεία.



 Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ


Οι άριστοι που δεν τιμούμε



Υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα μέσα στην ίδια συζήτηση. Το πρώτο έχει να κάνει με τη διατήρηση ή μη των μαθητικών παρελάσεων. Και το δεύτερο με την επιλογή του σημαιοφόρου. 

Εδώ και δεκαετίες έχουμε κατακτήσει το προνόμιο να μην απαιτούμε από τη νεολαία μας την επίδειξη στρατιωτικού πνεύματος. Υπάρχουν πλέον πολύ πιο δημιουργικοί και χρήσιμοι τρόποι για να καμαρώσουμε τα παιδιά μας ως το μέλλον της κοινωνίας μας. Και είναι καλύτερο, από το να τα βλέπουμε σε σειρές με το ίδιο βήμα, να τα παρακολουθούμε απελευθερωμένα και δημιουργικά. Για να τιμήσεις τους αγώνες του έθνους, δεν είναι απαραίτητο να βαδίσεις σαν στρατιώτης. Μπορείς, μαζί με τη μνήμη, να καταθέσεις προσφορά και ιδέες που θα κάνουν καλύτερο αυτόν τον τόπο. Θα ήταν ιδανικό αν στις εθνικές επετείους οι μαθητικές κοινότητες αναλάμβαναν πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράς, ως ένδειξη τιμής προς εκείνους που προσέφεραν πολύ περισσότερα: τη ζωή τους. 

Ομως γνωρίζω ότι, στην πατρίδα μας, η πλειονότητα της κοινής γνώμης είναι υπέρ των μαθητικών παρελάσεων. Πρόκειται, άλλωστε, για παράδοση. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε η επιλογή των σημαιοφόρων να γίνεται με κλήρωση. Η σημαία δεν θα παραδίδεται στον αριστούχο, αλλά στον πιο τυχερό. Αυτό δεν είναι σωστό. 

Είχα την τιμή να είμαι δύο φορές σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν επρόκειτο να την αποδεχθώ αν ήταν προϊόν τύχης. Η θέση του σημαιοφόρου είναι, πάνω από όλα, εκείνη του ηγέτη. Στον σημαιοφόρο ανατίθεται η τιμή και η ευθύνη να βαδίσει πρώτος, να προχωρήσει μπροστά. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό. Δεν μπορείς να επιλέξεις τους ηγέτες σου με κλήρωση, αν και, για να είμαι ειλικρινής, καμιά φορά πιστεύω ότι η τύχη θα τα κατάφερνε καλύτερα από εμάς. 

Οσο, λοιπόν, έχουμε παρελάσεις, η σημαία πρέπει να παραδίδεται στον καλύτερο. Μόνο που αυτός δεν χρειάζεται να είναι πάντα ο άριστος στους βαθμούς. Υπάρχουν πολλά πεδία αριστείας, δεν είναι μόνο η βαθμολογική επίδοση. Αριστος είναι ο μαθητής με κινητικά προβλήματα που έχει στους ώμους μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τους συμμαθητές του. Αριστος είναι και ο μαθητής που αγωνίζεται με επιτυχία στους αθλητικούς στίβους και ας μην έχει χρόνο για τα μαθήματα. Αριστος είναι ο μαθητής που την προηγούμενη χρονιά ήταν κάτω από τη βάση και φέτος προσπαθεί, αφιερώνοντας πολλαπλάσιο χρόνο στο διάβασμα. Αριστος είναι και ο μαθητής που οι γονείς του δεν μιλούν ελληνικά, που ο ίδιος δεν θεωρείται Ελληνας στα χαρτιά, και όμως μιλάει, γράφει και αισθάνεται όπως ένας από εμάς. Ομως άριστος είναι και ο μαθητής που μετά το σχολείο πηγαίνει και κάνει μεροκάματο για να στηρίξει την οικογένειά του. Αλλά και αυτός που διακρίνεται στη μουσική, που χορεύει ή έχει θεατρικό ταλέντο, άριστος δεν είναι; 

Υπάρχουν πολλοί άριστοι μαθητές μέσα σε κάθε τάξη ελληνικού σχολείου. Αρκεί, φυσικά, να συμφωνήσουμε ότι η αριστεία δεν μετριέται μόνο με βαθμούς στον έλεγχο. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να επιλέγουμε τους σημαιοφόρους διαφορετικά.

Οχι όμως στην τύχη. Είναι άδικο. Αν κάνουμε κλήρωση, κλείνουμε τα μάτια σε όλα αυτά που πετυχαίνουν καθημερινά τα παιδιά μας. Ας κοιτάξουμε δίπλα μας με άλλο μάτι. Θα δούμε τους αρίστους. Και τότε μπορεί να τους επιλέξουμε μαζί. Τυχεροί θα είμαστε εμείς, όχι οι σημαιοφόροι.



Πύρρος Δήμας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ποιοι πληρώνουν τις συντάξεις… των άλλων



Πότε είναι «ανταποδοτικές» οι απολαβές και γιατί οι μεταρρυθμίσεις οδήγησαν από τη μία άκρη στην άλλη. Η διαχρονική αδικία του ασφαλιστικού και οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητά του. Ποιοι «πληρώνουν» για τους άλλους, πότε αυτό σταματά και τι γίνεται με τις εισφορές.  

Το 2011, μόλις τα δύο τρίτα των συντάξεων ήταν «καλυμμένα» από τις εισφορές που είχαν καταβληθεί. Τα υπόλοιπα τα πλήρωνε ο προϋπολογισμός.

Το 2019, η αδικία συνεχίζεται, αν και το μοντέλο αντιστρέφεται. Οι εισφορές όχι μόνο καλύπτουν τις συντάξεις αλλά χρησιμοποιούνται και για να καλύψουν ελλείμματα του συστήματος, καθώς «περισσεύουν» κατά το 1/10.

Μελέτη που εκπόνησε η αναλογίστρια Μαριάννα Παπαμιχαήλ που είναι Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείχνει ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξακολουθεί να είναι χωρίς αναλογιστική δικαιοσύνη, παρ’ ότι υπήρξε πλήρης ανατροπή των δεδομένων σε σχέση με το τι ίσχυε πριν από την κρίση. Και το κυριότερο, χωρίς αυτό να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του συστήματος.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα μιας ολιγοσέλιδης αλλά αποκαλυπτικής και απόλυτα χρήσιμης μελέτης, που θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη τους όλες οι κυβερνήσεις, τα συνδικάτα και οι θεσμοί που ασχολούνται με θέματα κοινωνικής ασφάλισης, και κατά την τελευταία μεταρρύθμιση ακολουθήθηκε η πρακτική που θέλει τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις να διεξάγονται στη χώρα μας  χωρίς μακροπρόθεσμη πνοή και επιστημονική τεκμηρίωση.

Από ένα σύστημα όπου οι συντάξεις ήταν υπερχρηματοδοτημένες με την κοινωνία, μέσω της φορολογίας να πληρώνει τις συντάξεις όχι μόνο αυτών που έπαιρναν ποσά κοντά στο όριο της φτώχειας, αλλά ακόμη και της πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων, περνάμε σε ένα σύστημα όπου από το 2019 και μετά, οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες. Δηλαδή, οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τελικές συντάξεις… 

Η κ. Παπαμιχαήλ επιχειρεί την «ακτινοσκόπηση» των πρόσφατων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, με βάση έναν δείκτη που αποδεικνύει την ανταποδοτικότητα των κύριων συντάξεων. Πρόκειται για τον «Δείκτη ΠΟΧ» το Ποσοστό Ομαδικής Χρηματοδότησης  που δείχνει αν η σύνταξη για μια συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων είναι αντίστοιχη των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Για να είναι δηλαδή αναλογιστικά δίκαιο ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει το ΠΟΧ να βρίσκεται πέριξ του 100%, που σημαίνει ότι τη στιγμή της συνταξιοδότησης, η παρούσα αξία της σύνταξης συμπίπτει κατά μέσο όρο με τις συσσωρευμένες εισφορές της συγκεκριμένης ομάδας συνταξιούχων που εξετάζουμε.

Αν το ΠΟΧ είναι πάνω από 100%, τότε οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις υπερχρηματοδοτημένες από τους φόρους και το κοινωνικό σύνολο. Αντίστοιχα, αν το ΠΟΧ είναι μικρότερο του 100%, σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης είναι αναλογιστικά άδικο, με την αυστηρή έννοια του όρου, και ότι η συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων επιβαρύνεται περισσότερο για να στηρίξει κάποιες άλλες ομάδες, χάριν της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Να σημειωθεί εδώ, ότι το ΠΟΧ είναι ένας πολύτιμος δείκτης που βοηθάει τους αναλογιστές να έχουν την εικόνα των συντάξεων ανά κοινωνική ομάδα και ταμείο. Και βέβαια, επισημαίνεται ότι κάθε κλάση ασφαλισμένων π.χ. στο ΙΚΑ έχει διαφορετικό ΠΟΧ, όπως και άλλο ΠΟΧ στο δημόσιο έχουν οι δικαστές και άλλο οι υπάλληλοι.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης, είναι ότι ενώ το 2011 το ΠΟΧ ήταν 150%, έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να πέσει στο 89% από το 2019 και μετά. Και μάλιστα, επισημαίνεται ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ακόμη και σήμερα  ότι το σύστημα θα είναι από δω και πέρα τουλάχιστον βιώσιμο, όταν τα έσοδα των ταμείων εξακολουθούν να είναι απαγορευτικά, λόγω της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας.

Αναλυτικά, η μελέτη δείχνει ότι  το 2008, το γενικό ΠΟΧ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ήταν εξωφρενικά υψηλό, στο 150%. Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης ήταν τα 61 έτη, με καριέρα 25 ετών και μέση σύνταξη 1.246 ευρώ, υπερδιπλάσια από το κατώφλι φτώχειας που τότε ήταν 573,25 ευρώ.

Το 2011 μόνο οι συντάξεις του ΟΑΕΕ, των Τραπεζών και του ΤΑΠ-ΟΤΕ χρηματοδοτήθηκαν κατά μέσο όρο αποκλειστικά από εισφορές των ασφαλισμένων, μιας και έχουν ΠΟΧ μικρότερο ή σχεδόν ίσο με 100%. Τα υπόλοιπα ταμεία είχαν ΠΟΧ μεγαλύτερο του 100%.

Για παράδειγμα το ταμείο του Δημοσίου Τομέα είχε ΠΟΧ 186%! Το ΠΟΧ του ΟΓΑ ήταν 268%, όμως η μέση σύνταξη του ΟΓΑ ήταν 378,1 ευρώ, κάτω από το κατώφλι της φτώχειας (598,17 ευρώ) και σε ένα σύστημα αναδιανεμητικό, η αλληλεγγύη «νομιμοποιείται».  

Αντίθετα, όπως αναφέρει η επιστήμονας, η σύνταξη του Δημοσίου είναι περίπου διπλάσια από το κατώφλι της φτώχειας και ακόμη και μέσα σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα δεν εξηγείται τόσο μεγάλη απόκλιση. Όπως δεν δικαιολογείται ΠΟΧ άνω του 100% για το Ταμείο της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,91%, όταν το 2011 η μέση σύνταξη ήταν 2.606 ευρώ. Κι όμως, το ΠΟΧ του Ταμείου της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,91% ήταν 123%.

Υψηλό ΠΟΧ είχε και το ΙΚΑ, κοντά στο 133%. Όμως το ΙΚΑ περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό της χώρας, η μέση σύνταξη ήταν τότε χαμηλότερη από όλα τα υπόλοιπα ταμεία, πλην του ΟΓΑ, ενώ η μεγάλη μάζα των ασφαλισμένων βρισκόταν στα χαμηλά συνταξιοδοτικά κλιμάκια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση «αποδεικνύεται η πικρή αλήθεια της ασφαλιστικής αναδιανομής όχι μόνο του αναδιανεμητικού αλλά και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Το μέσο ΠΟΧ το 2011 ήταν 150% και η μέση κύρια σύνταξη στα 1.081,5 ευρώ, δηλαδή τα δύο τρίτα μόνο ήταν καλυμμένα από εισφορές και το υπόλοιπο ένα τρίτο συμπληρωνόταν από τον προϋπολογισμό. Για να ήταν δε, το σύστημα αναλογιστικά δίκαιο, η μέση κύρια σύνταξη θα έπρεπε να είναι 1.052 ευρώ διά 1,5, ήτοι 721 ευρώ.

Οι μεταρρυθμίσεις
Διαφορετική είναι η κατάσταση το 2014, μετά τις μεταρρυθμίσεις του 2010. Οι τράπεζες, το ΤΑΠ-ΟΤΕ και το ταμείο της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,91%, τα λεγόμενα ειδικά ταμεία, καθώς και ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ έχουν υπερφορτωθεί από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες των νέων συνταξιούχων και των υπόλοιπων ταμείων και των υφιστάμενων συνταξιούχων.

Η προγενέστερη προνομιούχος κατάσταση για το ΤΑΠ ΔEΗ το 2011, βελτιώθηκε αρκετά, σπρώχνοντας όμως ακόμη χαμηλότερα το ΠΟΧ των άλλων χρηματοδοτημένων ταμείων (τράπεζες και ΤΑΠ-ΟΤΕ) που είχαν ήδη ΠΟΧ λίγο κάτω από 100%. Ο ΟΓΑ εξακολουθεί να είναι υπερχρηματοδοτημένος κατά 114% (ΠΟΧ 214%) ενώ και το Δημόσιο εξακολουθεί να έχει  ΠΟΧ πάνω από το 100%, στο 148% χωρίς εμφανή λόγο, ή στοχοθετημένη προσέγγιση. Όσον αφορά το ΙΚΑ, το ΠΟΧ αυξήθηκε από 133% σε 141% εφόσον χρειάστηκε να χρηματοδοτηθούν οι κατώτατες συντάξεις, εφόσον η μέση σύνταξη έπεσε κατά 15,63%.

Συνολικά, το ΠΟΧ το 2014 μειώθηκε σε σχέση με το 2011 κατά 19%, πέφτοντας στο 121% και η μέση σύνταξη μειώθηκε κατά 8%. Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, στα 62, μεταξύ 2011 και 2014 δεν είχε την αντίστοιχη αντίδραση πάνω στην διάρκεια του εργάσιμου βίου, που αυξήθηκε μόνο κατά ένα έτος, από 30 σε 31.

Εξετάζοντας τώρα τη μεταρρύθμιση του 2016, και λαμβάνοντας ως παραδοχή ότι τα ταμεία φέρουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το 2014, η μελέτη καταλήγει και πάλι, ότι και με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, δεν ελήφθη σχεδόν καμία μέριμνα για την αναλογιστική δικαιοσύνη του συστήματος, ή αλλιώς, για την ανταποδοτικότητα των εισφορών.

Ο ΟΓΑ παραμένει ο πλέον υπεχρηματοδοτημένος φορέας, για το 2016 έως το 2019 με το ΠΟΧ να παραμένει άνω του 200%. Η στρέβλωση παραμένει στο Δημόσιο, με ΠΟΧ 115% και μέση σύνταξη 922 ευρώ, όταν ο ΟΑΕΕ έχει ΠΟΧ 49%, με σύνταξη 913 ευρώ το μήνα, ανατρέποντας απόλυτα τη λογική της αναδιανομής.

Η ίδια αναιτιολόγητη στρέβλωση ισχύει για τις τράπεζες και τα υπόλοιπα ειδικά ταμεία και κυρίως το Ταμείο της ΔEΗ. Το 2016 το ΠΟΧ για τις τράπεζες είναι 58% και πέφτει στο 39% το 2019. Για το ΤΑΠ ΟΤΕ το ΠΟΧ από 63% το 2016 κατακρημνίζεται στο 41% το 2019, ενώ για το ταμείο της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,91%, από 69% πέφτει στο 45%. Αλλά και για το ΕΤΑΑ, από 67%  το 2016, διαμορφώνεται σε 57% το 2019.

Το συνολικό ΠΟΧ του συστήματος το 2019 πέφτει στο 89%, σημειώνοντας ιστορικό αρνητικό ρεκόρ ανταποδοτικότητας.


Ρούλα Σαλούρου
Πηγή : euro2day.gr


Οικογενειακοί γιατροί- χωροφύλακες και όποιος …αντέξει



Στο παρά ένα 24ωρο, δηλαδή μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι, ψηφίστηκε τελικά ο νόμος για την νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που φέρνει στην ζωή μας τις ΤΟΜΥ και τους γιατρούς που θα μας κρατούν μακριά από εξειδικευμένους συναδέλφους τους και τα νοσοκομεία! Η νέα έκφραση δεν μπορεί παρά να είναι το gate keepers.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης,  χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «πρόχειρη, ανεδαφική και φαραωνική παρέμβαση που απογειώνει τον κρατισμό» την ώρα που η πιλοτική λειτουργία των νέων μονάδων αλλάζει χαρακτήρα με αποτέλεσμα η δημιουργία των πρώτων ΤΟΜΥ να μετατρέπεται στην δημιουργία 239 ΤΟΜΥ σε 65 σημεία της χώρας και για τις υπόλοιπες έχει ο ...Θεός.

Οι 3.000 προσλήψεις με συμβάσεις διετίας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και ανακοινώθηκαν προ ημερών, σχολιάζονται από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ως κομματικός στρατός, που ελάχιστη σχέση έχει με τις πραγματικές ανάγκες της Δημόσιας Υγείας.

Για φέτος πάντως έχει εγκριθεί κονδύλι ΕΣΠΑ ύψους 74 εκατ. ευρώ ενώ αντίχτοιχα ποσά πάντα μέσω ΕΣΠΑ θα υπάρξουν για 4 χρόνια. Τι θα γίνει μετά; Βουλευτές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός της ελλιπούς χρηματοδότησης και για το ότι δεν αποκλείεται οι ΤΟΜΥ να μετατραπούν, σε πρόγραμμα τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι» που ξεκίνησε με χρήματα ΕΣΠΑ και μετά αφέθηκε στη μοίρα τυ όπως τόσα άλλα στο παρελθόν.

Στον αέρα εξάλλου παραμένει το ζήτημα της κτιριακής υποδομής των ΤΟΜΥ με περίπου 70 κτίρια να έχουν εξασφαλιστεί μέσω συνεργασίας με τους Δήμους με την Κρήτη να βρίσκεται ήδη σε κρίση αφού προβλέφθηκε η μονάδα ΤΟΜΥ να λειτουργήσει μέσα στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων της πόλης!

Τεράστια αναμένονται εξάλλου τα προβλήματα και με τον περιορισμό στην ελεύθερη επιλογή γιατρού καθώς εισάγεται το αποκαλούμενο gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ορίζει εάν και ποιον ειδικευμένο γιατρό χρειάζεται να επισκεφτούν. Οι πολίτες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να επισκεφθούν στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος υγείας εξειδικευμένο γιατρό και αυτό θα αποτελέσει σίγουρα δέλεαρ για α απευθυνθούν σε ιδιώτες έναντι αμοιβής.

Ήδη οι σύλλογοι ασθενών, όπως οι χρονίως πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα και οι οικολογικοί ασθενείς έχουν διαμαρτυρηθεί για τον «αποκλεισμό» τους ενώ και εξειδικευμένοι γιατροί έχουν διαμαρτυρηθεί για το μέτρο.

Πάντως, στις 239 ΤΟΜΥ θα παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα σε επίπεδο γειτονιάς και σε αυτές θα εδρεύει ο οικογενειακός γιατρός του καθενός, (παθολόγος, γενικός γιατρός ή παιδίατρος) που μαζί με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, θα καλύπτουν τον τοπικό πληθυσμό.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα έχουν ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ηµέρα και ανά εβδοµάδα. Θα αµείβονται κατά ασθενή και βάση συντελεστή ηλικιακής οµάδας. Όλοι οι πολίτες θα εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό της επιλογής τους, αλλά στην περιοχή τους.  Ο οικογενειακός γιατρός θα διατηρεί το ιστορικό κάθε πολίτη και θα είναι αυτός που θα τον παραπέμπει στη δευτεροβάθμια ή την τριτοβάθμια φροντίδα. Πάντως χωρίς παραπομπή από ΤΟΜΥ δεν θα μπορούμε να πάμε σε νοσοκομείο!



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Λεβέντης για αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Πώς μπορούν να κυβερνούν αυτοί που σκέφτονταν Grexit



Aν ο κ. Τσίπρας εξαναγκαστεί να μειώσει συντάξεις από 1-1-2018 είναι πολύ πιθανό να προτιμήσει εκλογικό αιφνιδιασμό, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

Την άποψη ότι «αφού δεν έρχονται επενδύσεις η κυβέρνηση είναι έρμαιο μιας πολύ ζοφερής πραγματικότητας» εκφράζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης λέγοντας ότι «αν ο κ. Τσίπρας εξαναγκαστεί να μειώσει συντάξεις από 1-1-2018 είναι πολύ πιθανό να προτιμήσει εκλογικό αιφνιδιασμό».

Ο κ. Λεβέντης υποστηρίζει ακόμη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ένωση Κεντρώων «δεν επιδιώκει συνεργασία ούτε με τον κ. Τσίπρα ούτε με τον κ. Μητσοτάκη».

Όσον αφορά τις αποκαλύψεις του Γιάννη Βαρουφάκη στο βιβλίο του Adults in the Room για τα 7 SMS του Αλέξη Τσίπρα που δείχνουν ότι ήταν έτοιμος να δεχθεί το Grexit του Σόιμπλε, ο κ. Λεβέντης λέει ότι «κατεφάνη δηλαδή ότι η κυβέρνηση της εποχής εκείνης πειραματιζόταν και εξέταζε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Και αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, πώς μπορούν οι ίδιοι άνθρωποι να κυβερνούν σήμερα, να διαπραγματεύονται και να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις φιλοευρωπαϊκές». 

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές πετυχαίνοντας ακόμη μικρότερο επιτόκιο, ο κ. Λεβέντης εκτιμά ότι «αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, αν συγκρατήσει τις κρατικές δαπάνες, σίγουρα υπάρχει αισιοδοξία» ωστόσο, όπως λέει, «οι κινήσεις της μαρτυρούν το αντίθετο».

Για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, ο Βασίλης Λεβέντης υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η συνέχιση του σήριαλ βλάπτει τη χώρα» και σημειώνει ότι «τα μνημόνια ήταν η κατάληξη της δειλίας του πολιτικού μας συστήματος».

Τέλος, αναφερόμενος στην προ ημερών του καταγγελία ότι μερικά ιδιωτικά κανάλια δεν προβάλλουν τις ανακοινώσεις του κόμματός του που δημοσιοποιούνται μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απαντά: «Οι θέσεις μας ενοχλούν. Ο αποκλεισμός κοινοβουλευτικού κόμματος και δη μετριοπαθούς είναι ανήθικος».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε Πρόεδρε, προ ημερών, ζητήσατε να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν τη διακοπή των θερινών εργασιών της, όσα γράφει και λέει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης. Γιατί κάνατε αυτή την πρόταση; Υπάρχει λόγος να εξεταστεί το συγκεκριμένο θέμα «εδώ και τώρα»;

Απ. Την πρόταση αυτή την έκανα γιατί τέτοιο σημαντικό θέμα δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αναφορές του κ. Βαρουφάκη για παράλληλες πληρωμές και για εισβολή στο Νομισματοκοπείο -αναφορές που η κυβέρνηση δεν διέψευσε-, το ζήτημα έλαβε σοβαρές διαστάσεις, κατεφάνη δηλαδή ότι η κυβέρνηση της εποχής εκείνης πειραματιζόταν και εξέταζε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Και αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, πώς μπορούν οι ίδιοι άνθρωποι να κυβερνούν σήμερα, να διαπραγματεύονται και να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις φιλοευρωπαϊκές. Έμεινε άλλωστε για τον Σεπτέμβριο και το θέμα Καμμένου με το Noor-1, οπότε αν προστεθεί σε αυτό και η υπόθεση Βαρουφάκη θα έχουμε φορτισμένη περίοδο και θα κινδυνεύει η χώρα να βυθιστεί στην αστάθεια. Η ΝΔ θέτοντας τα ζητήματα αυτά και ζητώντας εξεταστικές μπορεί να θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Η Ένωση Κεντρώων δεν στοιχίζεται με την ΝΔ σε αυτά της τα σχέδια, όμως το να λάμψει η αλήθεια είναι για μας προτεραιότητα. Μια κυβέρνηση που δε φοβάται τίποτε, που έχει καθαρό το «μητρώο» της, γιατί να μη δέχεται εξεταστικές ή κατ' ελάχιστον σοβαρές συζητήσεις στη Βουλή. Τι έχει να φοβηθεί;  


Ερ. Κατά συνέπεια, συμφωνείτε με την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γύρω από το συγκεκριμένο θέμα;

Απ. Οι εξεταστικές επιτροπές μέχρι τώρα επί δεκαετίες τίποτε δεν έχουν αποδώσει υπέρ της κοινωνίας. Κάθε κόμμα βγάζει το δικό του πόρισμα. Γι' αυτό και σε πρώτη φάση ζητούμε σοβαρές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Αν από αυτές προκύψει ενοχή κάποιων, ή αν ο ανακριτής βρει ενοχή κάποιων, τότε σίγουρα θα έχουμε και εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές της Βουλής.

Ερ. Ωστόσο, κ. Λεβέντη, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι ο κ. Βαρουφάκης αποτελεί «σύμμαχο» της, στην πορεία προς στις εκλογές . Συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση;

Απ. Ο κ. Βαρουφάκης ας κάνει ότι θέλει, ας γίνει σύμμαχος όποιου θέλει -γιατί όχι και του κ. Μητσοτάκη. Την Ένωση Κεντρώων την ενδιαφέρει η αλήθεια και μόνο.  

Ερ. Αλήθεια γιατί έχετε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της για έξοδο στις αγορές κατηγορώντας την ότι το έκανε για να αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά; Το γεγονός ότι δανείστηκε με μικρότερο επιτόκιο από την προηγούμενη έξοδο επί πρωθυπουργίας Σαμαρά δεν ήταν επιτυχία;

Απ. Πράγματι απέκρυψαν ότι η έξοδος στις αγορές με ομόλογο έπρεπε να γίνει άμεσα για να πληρωθεί το προηγούμενο ομόλογο του κ. Σαμαρά του 2014. Το απέκρυψε και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήθελε να το εμφανίσει ως κίνηση λόγω της βελτίωσης της οικονομίας της χώρας, το απέκρυψε και η ΝΔ γιατί ήταν το δικό της ομόλογο που το είχε βγάλει για ανάλογους λόγους ψηφοθηρίας, για να ισχυριστεί δηλαδή το 2014 ότι πλησιάζαμε να βγούμε από τα Μνημόνια. Για τον ίδιο κουτοπόνηρο λόγο το απέκρυψαν αμφότεροι. Αυτό καυτηριάσαμε. Η διαφορά επιτοκίων των δύο ομολόγων είναι ασήμαντη. 'Όσοι πανηγυρίζουν υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι και το ομόλογο Σαμαρά και το ομόλογο Τσίπρα, εξεδόθησαν με βάση το αγγλικό Δίκαιο, δηλαδή είναι κλειδωμένο και το ποσό του κεφαλαίου και το ποσό του τόκου, συνεπώς και να θέλει η όποια κα. Μέρκελ, δε μπορεί να μειώσει το ποσό ούτε κατά ένα Ευρώ. 

Ερ. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές προσπαθώντας να πετύχει ακόμη μικρότερο επιτόκιο;

Απ. Αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, αν συγκρατήσει τις κρατικές δαπάνες, σίγουρα υπάρχει αισιοδοξία. Όμως οι κινήσεις της μαρτυρούν το αντίθετο. Μια κυβέρνηση που κρατικοποιεί τις Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, μια κυβέρνηση που μονιμοποιεί συμβασιούχους, μια κυβέρνηση που με συνεχείς τροπολογίες στη Βουλή βολεύει τον κομματικό στρατό της, αυτή η κυβέρνηση κάνει αγγαρεία και όχι μεταρρυθμίσεις. Επόμενη έξοδος στις αγορές για να γίνει πρέπει να μελετηθεί καλά, γιατί αν επιδιωχθεί χωρίς σχέδιο, κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ.
  
Ερ. Ωστόσο η κυβέρνηση διατείνεται σε όλους τους τόνους ότι τον ερχόμενο Αύγουστο, το 2018, η χώρα θα βγει από τα μνημόνια. Λέτε ότι είναι ευσεβής πόθος λέτε;

Απ. Τον Αύγουστο του 2018, πρώτα να δούμε αν θα είναι η ίδια κυβέρνηση στην εξουσία και μετά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία της χώρας. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.  

Ερ. Να περάσουμε και στο θέμα Γεωργίου. Η ενοχή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος, θα δυσκολέψει την κυβέρνηση στη σχέση της με τους θεσμούς;

Απ. Επιθυμία των ξένων είναι να παύσει αυτό το ατεκμηρίωτο κυνηγητό κατά του κ. Γεωργίου. Καλό θα είναι λοιπόν και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης να αντιληφθούν ότι η συνέχιση αυτού του σήριαλ βλάπτει τη χώρα. Αφού οι υπολογισμοί του ελλείμματος έγιναν σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, η άποψη ότι ο κ. Γεωργίου παραποίησε τα στοιχεία για να μας βάλει στο Μνημόνιο είναι απλά ένα αντιμνημονιακό πυροτέχνημα. Για να γλυτώναμε τα μνημόνια το 2009 η 'Ένωση Κεντρώων πιστεύει ότι έπρεπε να γίνουν άλλα πράγματα. Να γίνουν αξιολογήσεις στο Δημόσιο, στους Δήμους και στις ΔΕΚΟ προς εκτόπιση των αργομίσθων, να γίνουν συμπτύξεις των πολλαπλών συντάξεων σε μία, με ανώτερο πλαφόν τα 1500€, μείωση των δαπανών λειτουργίας της Βουλής, θέσπιση γενναίων κινήτρων για ανάπτυξη και εφαρμογή γενναίου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Επειδή το πολιτικό σύστημα έδειξε δειλία και προσήλωση στον πελατειακό τρόπο που λειτουργούσε επί δεκαετίες, τα Μνημόνια ήταν η κατάληξη της δειλίας αυτής του πολιτικού μας συστήματος. 

Ερ. Αρκετές φορές στο παρελθόν είχατε προβλέψει πρόωρες εκλογές. Μετά και την αξιολόγηση θα λέγατε ότι τελικά η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;

Απ. Εάν δεν πιαστεί το 3,5% πλεόνασμα το 2017, έχει συμφωνηθεί με τους ξένους οι ψηφισμένες μειώσεις συντάξεων για το 2019 να αρχίσουν εφαρμοζόμενες από το 2018. Ο κ. Τσίπρας αν εξαναγκασθεί να μειώσει τις συντάξεις από 1/1/2018 είναι πολύ πιθανό να προτιμήσει εκλογικό αιφνιδιασμό. Γιατί, αν κόψει και άλλο τις ήδη, σχεδόν κατά 50%, κομμένες συντάξεις θα κινδυνεύσει να οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη κατάρρευση. Αφού επενδύσεις δεν έρχονται, η κυβέρνηση είναι έρμαιο μιας πολύ ζοφερής οικονομικής πραγματικότητας.  

Ερ. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για όποτε γίνουν εκλογές; Εσείς εάν είστε στη Βουλή θα επιδιώξετε συνεργασία με το πρώτο κόμμα;

Απ. Η Ένωση Κεντρώων δεν επιδιώκει συνεργασία ούτε με τον κ. Τσίπρα, ούτε με τον κ. Μητσοτάκη. Μπήκαμε στη Βουλή, προ διετίας, με την εντολή του λαού να αυξήσουμε τα εκλογικά μας ποσοστά. Το να γίνουμε «τσόντα» του ενός ή του άλλου δεν αντιστοιχεί στις προθέσεις μας ούτε αυτό θέλει η κοινωνία. Όταν η δύναμή μας τριπλασιαστεί, τότε να είστε σίγουροι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και τότε θα υποχρεωθούν οι όποιοι μελλοντικοί μας συνεταίροι στην εξουσία να σεβαστούν τις θέσεις μας. Αισθανόμαστε αντιπάθεια με την γρήγορη αναρρίχηση σε καρέκλες.

Ερ. Καταγγείλατε προ ημερών στην ομιλία σας στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την Παιδεία ότι τα ιδιωτικά κανάλια δεν προβάλλουν τις ανακοινώσεις που δημοσιοποιούνται μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου. Πιστεύετε ότι υπάρχει σχέδιο αποκλεισμού της Ένωσης Κεντρώων; 

Απ. Το θέμα δεν είναι τι πιστεύουμε εμείς. Όλος ο κόσμος βλέπει ότι στις ειδήσεις των μεγάλων καναλιών αναφέρονται στις ανακοινώσεις των κομμάτων και σταματούν στο Ποτάμι. Είναι σαφές ότι οι θέσεις της Ένωσης Κεντρώων ενοχλούν. Ζήτησα λοιπόν από το βήμα της Βουλής ο κ. Παππάς που είναι υπουργός και υπεύθυνος για τα ΜΜΕ και για τη λειτουργία του ΕΣΡ, να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί ο αποκλεισμός κοινοβουλευτικού κόμματος και δη μετριοπαθούς και κεντρώου είναι ανήθικος. Αν δεν κάνει το καθήκον του, θα υπάρξουν θλιβερά συμπεράσματα και θα καταφύγουμε στη δικαστική οδό.


Πηγή : protothema.gr


Είχε καιρό να ξεφτιλιστεί ο Παπαδημούλης και είπε να το κάνει προκλητικά με τον Πύρρο Δήμα



Δεν του άρεσε του προκλητικού και γραφικού Παπαδημούλη το άρθρο του Πύρρου Δήμα στην Καθημερινή της Κυριακής.

Δεν του αρέσει ούτε του Παπαδημούλη η Ελληνική σημαία.

«Ο "πολιτικός εξόριστος" και βουβός ως βουλευτής Πύρρος Δήμας, αναμασά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τα επιχειρήματα του "6 μηνών πολιτικού κρατούμενου"...», σχολιάσε ο γραφικός Παπαδημούλης στο Twiiter.

Ο Πύρρος Δήμας σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, με τίτλο «Οι άριστοι που δεν τιμούμε», αναφέρεται στα θέματα των μαθητικών παρελάσεων και την επιλογή σημαιοφόρου. Ειδικότερα, διατύπωσε τη διαφωνία του με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ο σημαιοφόρος να γίνεται με κλήρωση και υποστήριξε πως η σημαία στις παρελάσεις πρέπει να παραδίδεται στον καλύτερο. «Είχα την τιμή να είμαι δύο φορές σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν επρόκειτο να την αποδεχθώ αν ήταν προϊόν τύχης» και σημείωσε: Η θέση του σημαιοφόρου είναι είναι, πάνω απ' όλα, εκείνη του ηγέτη. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «δεν μπορείς να επιλέξεις τους ηγέτες σου με κλήρωση, αν και, για να είμαι ειλικρινής, καμία φορά πιστεύω ότι η τύχη θα τα κατάφερνε καλύτερα από εμάς». Επισήμανε επίσης πως υπάρχουν πολλά πεδία αριστείας, «δεν είναι μόνο η βαθμολογική επίδοση».



Βενεζουέλα: Η πανίσχυρη Συντακτική Συνέλευση ξήλωσε τη Γενική Εισαγγελέα

H Γενική Εισαγγελέας Λουίσα Ντίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Ήταν ζήτημα χρόνου να «ξηλωθεί» από τον Μαδούρο η Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας, ένα πρόσωπο πιστό στον Τσάβες, αλλά με ισχυρές επιφυλάξεις για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα. 

Την απόφαση δεν έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, αλλά η πανίσχυρη Συντακτική Συνέλευση των 545 μελών: Η Λουίσα Ντίας παύθηκε (μετά από 10 χρόνια) και στη θέση της προτείνεται ένα ακόμα πιστό στέλεχος της κυβέρνησης.

Η απόφαση για την απομάκρυνσή της είναι και ένα μήνυμα προς άλλα στελέχη που ήταν πιστά στον Τσάβες, αλλά ασκούν πλέον κριτική στον Μαδούρο: όποιος διαφωνεί, θα απομακρύνεται.

Παράλληλα, της απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ «παγώνουν» και τα περιουσιακά της στοιχεία. 

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, η Ντίας ξεκαθαρίζει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, προειδοποιώντας εκ νέου ότι η Βενεζουέλα οδεύει σε δικτατορία.

Η Ντίας είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τις εκλογές με τις οποίες καταργήθηκε ουσιαστικά η εκλεγμένη το 2015 Βουλή της χώρας, ενώ έκανε γνωστή την πρόθεσή της να πραγματοποιηθεί έρευνά σχετικά με τις καταγγελίες για νοθεία στην εκλογική διαδικασία.

Η Κολομβία και το Μεξικό καταδίκασαν την απόφαση του Καράκας. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος χαρακτήρισε το ξήλωμα της Γενικής Εισαγγελέως ως την «πρώτη δικτατορική πράξη» της Συντακτικής Συνέλευσης.

Δύο χώρες που κάποτε διατηρούσαν στενότατους δεσμούς με τη Βενεζουέλα -η Αργεντινή και η Βραζιλία- είναι τώρα στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης σκληρής στάσης έναντι του Καράκας. 

Η προεδρεύουσα στην Mercosur Βραζιλία εισηγήθηκε -και έγινε δεκτό- να αποβληθεί η Βενεζουέλα οριστικά από τον Οργανισμό.

Πίσω στο Καράκας, η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, επιστρέφει σπίτι του. Ο Λόπες είχε καταδικαστεί για τις διαδηλώσεις του 2014 σε πολυετή ποινή κάθειρξης.

Μετά από μεσολάβηση του τέως πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, συμφωνήσει να εκτίσει την ποινή του με τη μορφή του περιορισμού κατ' οίκον. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για τη Συντακτική Συνέλευση, συνελήφθη εκ νέου με την κατηγορία ότι επιχειρούσε να εγκαταλείψει τη χώρα. Τελικά, επιστρέφει σπίτι του. 



Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ


Στεφανίδη: «Τώρα σκέφτομαι το χρυσό στον κλειστό!»




Η δίψα την Κατερίνας Στεφανίδη για νέες διακρίσεις δεν «σβήνει» όπως φαίνεται ούτε προσωρινά, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου, στο άλμα επί κοντώ. 

Η Ελληνίδα επικοντίστρια δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ μετά τον αγώνα: «Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι το χρυσό στον κλειστό στίβο. 

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το πανελλήνιο ρεκόρ και την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, γιατί σημαίνει ότι κάνουμε τα σωστά πράγματα ώστε να είμαι στην κατάλληλη κατάσταση όταν πρέπει. 

Είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι ξεπέρασα το 4.91μ. ενώ αγωνιζόμουν μόνη μου. Περίμενα αρκετή ώρα μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας, αφού εδώ και ένα μήνα είχαμε αποφασίσει ότι θα ξεκινήσω τον αγώνα από αυτό το ύψος. 

Δεν κρύβω όμως ότι φοβήθηκα μετά το 4.75μ. γιατί πάλι περίμενα αρκετά μέχρι το επόμενο μου άλμα. 

Στο 4.82μ. στάθηκα τυχερή και στη συνέχεια πήδηξα παραπάνω για μην έχουμε να λέμε. Η Σάντι (Μόρις) δεν είχε καλή χρονιά φέτος, αφού είχε πολλά πάνω-κάτω. Ερχόμενη εδώ ήξερα ότι η Σάντι θα είναι η αντίπαλος μου. Όταν έριξε το τον πήχη από τα 4.82μ. σκέφτηκα ότι μου έδωσε την ευκαιρία για το χρυσό. 

Ήρθαμε εδώ για μία μεγάλη επίδοση και ήλπιζα ότι θα με πίεζαν οι αντίπαλοι μου λίγο παραπάνω. Δεν συνέβη, αλλά είχα καλά άλματα και είμαι ευχαριστημένη. 

Κάθε φορά που γίνεται κάτι καλό σκέφτομαι τον επόμενο στόχο μου. Αλήθεια είναι ότι δεν έχω συνειδητοποιήσει που έχω φτάσει. Ίσως αυτό να συμβεί όταν θα ολοκληρώσω την καριέρα μου.
Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι ότι πρέπει να δουλεύω και να κάνω ότι και στην προπόνηση, αυτό με κρατά ήρεμη.

Μετά το Άμστερνταμ εισέπραξα πολλή αγάπη και χαίρομαι γιατί γίνομαι αφορμή για να αποκτήσει ο στίβος στην Ελλάδα λίγη δημοσιότητα, αφού την έχει ανάγκη. 


Υποσχέσεις για τον μέλλον δεν θέλω να δώσω. Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες που έμειναν ξύπνιοι για να με δουν και για την αγάπη και την υποστήριξη τους»



Πηγή : gazzetta.gr