Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει για την Υγεία την ώρα που ασθενείς και φορείς μιλούν για «μπάχαλο»!



Κάτω από μεγάλη κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει πως το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ΤΟΜΥ είναι «πρόχειρο» και «ανεδαφικό».

«Τι ακριβώς βαφτίζετε μεταρρύθμιση; Την αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών;», ρώτησε με νόημα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο προσθέτει δημοσιονομικά βάρη στους πολίτες, που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στήριξε την άποψή του στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δημιουργεί ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας με πολύ έντονο τον κρατικό χαρακτήρα.

Πάνω σε αυτό έφερε ως παράδειγμα το νόμο 4238 του Φεβρουαρίου του 2014, κάνοντας ειδική αναφορά στο άρθρο 5. «Το άρθρο 5 του νόμου, κύριε υπουργέ, καθιέρωνε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Είχατε πλήρη νομοθετική εξουσιοδότηση να προχωρήσετε σε αυτή τη σημαντική καινοτομία. Γιατί δεν το κάνατε; Πιστεύω ότι δεν το κάνατε διότι στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 ορίζεται ότι ο οικογενειακός γιατρός είναι συμβεβλημένος γιατρός, εκτός αν εργάζεται ήδη σε δομή του ΠΕΔΥ.

Με άλλα λόγια, το σύστημα το οποίο εμείς είχαμε οικοδομήσει ήταν ένα σύστημα το οποίο προέβλεπε την αρμονική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο επί της αρχής σας ενοχλεί βαθιά. Και με τι το αντικαθιστάτε, λοιπόν; Με μια μεγάλη, βαριά, φαραωνική -τολμώ να πω- δομή, η οποία -κατά την άποψή μας- είναι περιττή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παρέχονται υποχρεωτικά από δημόσιους υπαλλήλους. «Είναι άλλο το κρατικό και άλλο το Δημόσιο. Και όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι στις δημόσιες υπηρεσίες μπορεί και επιβάλλεται να προσφέρει και ο ιδιωτικός τομέας. Πάντα, όμως, υπό μια βασική προϋπόθεση: Να έχουμε εξοικονόμηση δαπανών και να υπάρχει διαρκής και αποτελεσματικός έλεγχος και του παραγόμενου αποτελέσματος, αλλά και του κόστους. Θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό, για να δούμε πώς αντιλαμβάνεστε εσείς και πώς εμείς το ζήτημα του ελέγχου του κόστους, όταν αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εμβληματική μεταρρύθμιση» για το χώρο της Υγείας τη δημιουργία των ΤΟΜΥ, ενώ προκάλεσε… γέλιο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν στην αίθουσα όταν ανέφερε ότι το νομοσχέδιο της ΠΦΥ αποτελεί «συμπλήρωση της κορυφαίας μεταρρύθμισης που έγινε τη δεκαετία του ’80 και αφορούσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας «που να μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να μη διαιωνίζονται δύο βασικές στρεβλώσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας: ο νοσοκομειοκεντρικός χαρακτήρας του, ο ιατροκεντρικός χαρακτήρας του και η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας. Επιδιώκουμε, δηλαδή, μια προσέγγιση που αναβαθμίζει την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη, αντί να μένουμε μονάχα στην ενίσχυση του τελευταίου σταδίου που αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς».
Ο κ. Τσίπρας, αφού μέτρησε τα όσα θεωρεί ότι έχει κάνει η κυβέρνηση στην Υγεία τα τελευταία 2,5 χρόνια, όπως για παράδειγμα το «νοικοκύρεμα των οικονομικών των νοσοκομείων», όπως είπε, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι τα τελευταία χρόνια «οργανώθηκε και συντηρήθηκε ένα καθεστώς μη τεκμηριωμένης επιστημονικά ιατρικής πρακτικής, προκλητής ζήτησης εξετάσεων, φαρμάκων και νοσηλευτικών πράξεων, συναλλαγής με ισχυρά συμφέροντα των προμηθειών υγείας και φαρμάκου, ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου του κόστους και της ποιότητας των υπηρεσιών, ανοχής και συχνά συγκάλυψης των κοινωνικά εγκληματικών φαινομένων σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης των πολιτών, των ασθενών που προσέρχονται στο σύστημα Υγείας». Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση οραματίζεται «η διάγνωση να γίνεται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και όχι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα».

Επίθεση
Δριμεία ήταν η επίθεση του κ. Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό για το θέμα των προσλήψεων: «Με τα δικά σας μαθηματικά ότι 3.000 εργαζόμενοι χρειάζονται μόνο για τις ΤΟΜΥ, εκ των οποίων 1.800 γιατροί, το κόστος είναι περίπου 80.000.000 ευρώ.

Εδώ, όμως, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: Πόσοι δήμοι δεν έχουν Κέντρα Υγείας, κύριε υπουργέ, τα οποία θα φτιάξετε; Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, γύρω στους 90. Πολλαπλασιάστε 90 επί 45 εργαζόμενους σε κάθε Κέντρο Υγείας το οποίο θα φτιάξετε και μας προκύπτουν άλλες 4.000 προσλήψεις για τα Κέντρα Υγείας σε εκείνους τους δήμους οι οποίοι δεν έχουν. Μας λέτε ότι θα ολοκληρώσετε την πρώτη φάση με 3.000 προσλήψεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας: «Ούτε εσείς ξέρετε πόσες προσλήψεις απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασής σας».

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε στην ομιλία του να χρησιμοποιήσει το γνωστό… αφήγημα για τις προσλήψεις στην Υγεία, υποστηρίζοντας ότι περισσότεροι από 9.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη τοποθετηθεί, ενώ αναμένονται άλλοι 9.500!

Την επίθεση που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας συνέχισε στην ομιλία του – κλείσιμο της συζήτησης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας πως πρόκειται για διαφορετικούς κόσμους. «Εμείς φτιάχνουμε δομές, εσείς κλείνατε δομές. Εσείς καλύπτατε το πάρτι στην Υγεία, εμείς κάνουμε Εξεταστική για το πάρτι».
Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί -για πολλοστή φορά- στη μεταρρύθμιση – «σημαία» της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από την καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας. Ανέφερε ότι «έκλεισαν ένα τεράστιο κενό», ότι «έλυσαν το πρόβλημα της υγειονομικής φτώχειας».

Στο μεταξύ, την άποψη ότι το σχέδιο νόμου για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών και όσων έχουν επιβιώσει της νόσου διατυπώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Οπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την πρόληψη του καρκίνου, τον πληθυσμιακό προσυμπτωματικό έλεγχο, την ταχεία παραπομπή για ογκολογική περίθαλψη, την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, την ανακουφιστική φροντίδα και τη μακρόχρονη παρακολούθηση των παρενεργειών της ογκολογικής θεραπείας

Πέντε «βόμβες» στην Υγεία
1. Eντονος είναι ο κρατικός χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Δίνεται μεγάλη σημασία στο δημόσιο τομέα και υπάρχει μεγάλος περιορισμός στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και όσον αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις.

2. Περιορίζεται η ελεύθερη επιλογή γιατρού. Το νομοσχέδιο εισάγει ένα σύστημα παραπομπών, το λεγόμενο gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα ορίζει εάν και ποιον ειδικευμένο γιατρό χρειάζεται να επισκεφθούν στη συνέχεια. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους πολίτες, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι ανεξέλεγκτοι, η συνταγογράφηση θα ευημερήσει και η προκλητή ζήτηση θα πολλαπλασιαστεί.

3. Δεν πατούν σε ήδη υπάρχουσες δομές Υγείας, δηλαδή τα σημερινά Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι μια λύση ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα ήταν η ενίσχυση των υπαρχουσών δομών με προσωπικό και εξοπλισμό. Αντί αυτού, η κυβέρνηση πάει να δημιουργήσει νέες.

4.Καλύπτει -στην αρχική του φάση τουλάχιστον- μόλις το 30% του πληθυσμού. Οι πρώτες ΤΟΜΥ θα δημιουργηθούν ως επί το πλείστον στα αστικά κέντρα. Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε το σημείο αυτό λέγοντας ότι από εκτεταμένη μελέτη όλων των στοιχείων προκύπτει ότι μεγάλες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρατηρούνται κυρίως στα αστικά κέντρα. «Εξ αυτού άλλωστε προκαλείται και η συμφόρηση στα νοσοκομεία και μάλιστα με περιστατικά που κατά 70%-80% θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης», ανέφερε.

5. Τα χρήματα για τη δημιουργία των ΤΟΜΥ είναι εξασφαλισμένα από προγράμματα ΕΣΠΑ. Το «πλάνο» της κυβέρνησης είναι ότι αυτά επαρκούν για τέσσερα χρόνια λειτουργίας τους και στη συνέχεια θα χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, οι οποίοι είναι αμφίβολο εάν θα υπάρχουν. Εκτιμάται ότι για να λειτουργήσει πλήρως η δημόσια ΠΦΥ με τις ΤΟΜΥ χρειάζονται συνολικά 900-1.000 για να καλύψουν τον ενήλικα αλλά και παιδικό πληθυσμό με συνολικό κόστος λειτουργίας 320.000.000 – 400.000.000 ευρώ.


Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Ελεύθερος Τύπος


FAZ: Η οδύσσεια ενός Γερμανού για να χτίσει σπίτι στην Εύβοια



Στις οικονομικές τις σελίδες η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιερώνει άρθρο στην οδύσσεια του γερμανού Ράινερ Λίνταου και της ελληνίδας συζύγου του Ζωής, οι οποίοι αποφάσισαν να χτίσουν σπίτι στην Εύβοια μέσα στην κρίση.

Η γερμανική εφημερίδα γράφει για το Γολγοθά του ζευγαριού: «Πλήθος νόμων, κανονισμών και εξαιρέσεων οδηγούν σε άπειρες αιτήσεις σε πολλές υπηρεσίες και εν τέλει σε αυθαιρεσία και διαφθορά. (….) Μια σύγχρονη διοίκηση είναι αδύνατη χωρίς ένα κράτος που λειτουργεί σωστά.

Όμως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν παίζουν πια ρόλο μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και οι δανειστές είναι πια εξαντλημένοι μετά από μια διένεξη ετών. Ο Ράινερ Λίνταου, ο οποίος μετά από μια πενταετία κατάφερε να τελειώσει το σπίτι.

"Αν δεν χτίσεις σπίτι, δεν κατανοείς τη χώρα στην οποία ζεις"», συμπεραίνει ο γερμανός Ρ. Λίνταου


Αντωνόπουλος Γιώργος
Πηγή: Deutsche Welle, dikaiologitika.gr


Ξανακατέθεσαν τροπολογία για τον «ιερό» ΕΝΦΙΑ του Αγίου Όρους



«Ιερός» αναδεικνύεται ο... ΕΝΦΙΑ του Αγίου Όρους. Οι Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων ) επανέφεραν τροπολογία με την οποία
ζητούν να «καθαρίσουν» τυχόν εκκρεμότητες που έχουν διάφορες μονές με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (το 2013 ενσωματώθηκε στον ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητα εντός και εκτός μοναστικής Πολιτείας.

Την ίδια τροπολογία είχαν καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αν και την είδε θετικά τελικά δεν την ενσωμάτωσε τελικά στο νομοσχέδιο. Έτσι οι «τρείς» επανήλθαν καταθέτοντας τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες το οποίο ψηφίζεται σήμερα.

Σημειώνεται ότι το κείμενο της τροπολογίας είναι τόσο τεχνικό και λεπτομερές που «αποκαλύπτει» από μόνο του ότι δεν έχει συνταχθεί από βουλευτές και αλλά από αρμόδιους παράγοντες με πλήρη γνώση του αντικειμένου.

Σημειώνεται ακόμη ότι η τροπολογία έγινε δεκτή από τον υπουργό κ. Παππά. 



Πηγή : thetoc.gr




Η δικτατορία Μαδούρο εδραιώθηκε και ξεκίνησε η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας



Με απειλές ξεκίνησε την πρώτη της συνεδριάση η πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης εδραιωμένης πλέον δικτατορίας της Βενεζουέλας. 

Η πρόεδρός της Ντέλσι Ροντρίγκες χαρακτήρισε την Αμερική «άγρια και βάρβαρη αυτοκρατορία» - «Η Βενεζουέλα δεν αποθαρρύνεται και δεν παραδίδεται ποτέ» ήταν το απειλητικό μήνυμα της.

Η Ροντρίγκες είπε :«Υπόσχομαι να υπερασπιστώ την πατρίδα από κάθε επίθεση ή απειλή», ήταν ο όρκος που έδωσε η 48χρονη νομικός, κρατώντας στα χέρια της μια σημαία της χώρας και ένα αντίτυπο του συντάγματος το οποίο έχει γίνει κουρελόχαρτο απο το αριστερό καθεστώς Μαδούρο. 

Η Ροντρίγκες ξεκαθάρισε ότι θα ζεί η χώρα στην απομόνωση του δικτατορικού καθεστώτος Μαδούρο και απέρριψε κάθε εξωτερική παρέμβαση», στην πολιτική κρίση στη χώρα της λέγοντας: «Για τη διεθνή κοινότητα (...) το μήνυμα είναι σαφές, ξεκάθαρο: εμείς, οι Βενεζουελάνοι, θα επιλύσουμε τη διαμάχη μας, την κρίση μας, χωρίς κανενός είδους εξωτερική παρέμβαση, χωρίς κανενός είδους αυτοκρατορική εντολή».

Για να υποστηρίξουν την εδραιωμένη πλέον δικτατορία Μαδούρο έξω απο το κρίριο που συνεδρίαζε η Συντακτική Συνέλευση είχαν μαζευτεί υποστηρικτές του καθεστώτος και του δικτάτορα προέδρου Μαδούρο.

Τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης διαθέτουν απεριόριστες εξουσίες για μη καθορισμένο χρονικό διάστημα και είναι  όλοι τους μέλη του καθεστώτος όπου ο ρόλος τους είναι να εδραώσουν ολοκληρωτικά αλλάζοντας το Σύνταγμα την δικτατορία στην Βενεζουέλα.








Στο ΣτΕ οι Ολυμπιονίκες! Τους αφαιρούν την άδεια για πρακτορείο ΠΡΟΠΟ



Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και επτά γυναίκες Ολυμπιονίκες (Ειρήνη Αϊνδιλή, Σταυρούλα Ζυγούρη, Αγγελική Καραπατάκη, Βιργινία Κραβαριώτη, Σταυρούλα Κοζομπόλη, Ευαγγελία Μωραιτίδου και Σοφία Παπαδοπούλου)ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με την οποία καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο διορισμό στο Δημόσιο και στη άδεια πρακτορείου προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου.

Ο γ.γ. με την  επίμαχη προσβαλλόμενη απόφασή του  έκανε δεκτή την υπ΄ αριθμ. 354/2011 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία επισημαίνει ότι «ο Ολυμπιονίκης διορισθείς σε θέση δημοσίου τομέα δεν δύναται να κατέχει παραλλήλως με την ως άνω θέση άδεια πρακτορείου προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου, παρ΄ ότι αυτή του χορηγήθηκε κατά θεμιτή παρέκκλιση άλλων διατάξεων» (νόμος 2166/1993).

Έτσι, θα κληθούν όλοι οι Ολυμπιονίκες οι οποίοι είναι διορισμένοι στο Δημόσιο να επιλέξουν μεταξύ της υπαλληλικής τους ιδιότητας και αυτής του πρακτορειούχου και σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν κάνουν την επιλογή,  θα υποστούν πειθαρχικές διώξεις ή άλλες διοικητικές κυρώσεις.

Μεταξύ άλλων στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι αιφνίδια το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε δεκτή την γνωμοδότηση του ΝΣΚ 6 χρόνια μετά, ενώ μέχρι τώρα δινόντουσαν χωρίς κανένα ενδοιασμό άδειες πρακτορείου στους Ολυμπιονίκες. Με αυτήν την απόφαση επίσης τονίζεται στην προσφυγή ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος, ενώ η αρχή της νομιμότητας επιβάλλει την διατήρηση της ισχύος των ευμενών ρυθμίσεων για τους Ολυμπιονίκες καθώς και το άρθρο 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει εγγυήσεις υπέρ του αθλητισμού και θεσπίσει ειδικές ρυθμίσεις υπέρ των εξαιρετικώς διακρινόμενων αθλητών όπως είναι οι Ολυμπιονίκες.

Επιπλέον, τονίζεται ότι το ΝΣΚ στην ουσία νομοθέτη, ενώ η αποστολή του είναι να εκπροσωπεί και να υποστηρίζει από νομικής σκοπιάς τη διοίκηση και επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 77 του Συντάγματος η αυθεντική ερμηνεία των νόμων ανήκει αποκλειστικά στο νομοθέτη και όχι πάντως στο ΣΝΚ.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Μετανάστης άρπαξε τσάντα με μεγάλο ποσό στη Ναύπακτο



Για κακή του τύχη, όμως, το σημείο της κλοπής βρισκόταν στην εμβέλεια μιας κάμερας  από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας ενός καταστήματος.

Για λίγες ώρες ένιωσε... πλούσιος ένας νεαρός μετανάστης που άρπαξε μια γυναικεία  τσάντα η οποία είχε μέσα 1.900 ευρώ και προσωπικά έγγραφα, μέσα μέσα από το αυτοκίνητο μιας 43χρονης Ελληνίδας που ήταν σταθμευμένο ξεκλείδωτο σε ένα δρόμο της Ναυπάκτου!

 Για κακή του τύχη, όμως, το σημείο της κλοπής βρισκόταν στην εμβέλεια μιας κάμερας  από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας ενός καταστήματος και οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που είδαν τα πλάνα δεν δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν τον 24χρονο Μαροκινό! Τα κλοπιμαία βρέθηκαν στην κατοχή του αλλοδαπού, που είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα μετά την καταδίκη του για απόπειρα κλοπής και παρέμενε παράνομα στη χώρα. Ο δράστης οδηγήθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος του και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.

Με... ταχυδακτυλουργικό τρόπο άρπαξε από το λαιμό μιας 77χρονης γυναίκας το κόσμημα που φορούσε σε έναν δρόμο της Βέροιας, μια 28χρονη Ελληνίδα η οποία διέφυγε τρέχοντας μαζί με έναν 33χρονο Έλληνα συνεργό της. 

Η νεαρή συνελήφθη από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος και το κλεμμένο κόσμημα βρέθηκε πάνω της 28χρονης, ενώ ο 33χρονος αναζητείται. 

Η νεαρή προσήχθη στην Ασφάλεια που διενεργεί προανάκριση και για άλλες παρόμοιες κλοπές.


Πηγή: protothema.gr


Πάτρα: Το χρονικό της προαναγγελθείσας τραγωδίας-Από το 2008 ακατάλληλο το κτίριο που κατέρρευσε



Είχε πάρει κλίση από το 2015 – Κίνδυνος από τη σκόνη αμιάντου που «σηκώθηκε»

Από το 2008, οπότε είχε «χτυπηθεί» από το σεισμό, είχε κριθεί επικίνδυνο το υπόστεγο που κατέρρευσε σήμερα το απόγευμα, σαν «χάρτινος» πύργος, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας, σκοτώνοντας έναν αλλοδαπό και τραυματίζοντας σοβαρά άλλον έναν.

Από το 2015, μάλιστα, το κτίριο είχε πάρει κλήση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, προαναγγέλλοντας τη σημερινή τραγωδία.

Οι γραφειοκρατικές όμως αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, πρόλαβαν δυστυχώς τα γεγονότα, καθώς μόλις σήμερα το πρωί υπογράφηκε από τον ΟΛΠΑ η σύμβαση για την κατεδάφισή του, η οποία προβλεπόταν να γίνει εντός του επόμενου τριμήνου.

Ο Δήμος της Πάτρας είχε δώσει μεγάλη μάχη για να κατεδαφιστεί το ετοιμόρροπο υπόστεγο, καθώς η  Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε προσφύγει στο ΚΑΣ και ζητούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο το ετοιμόρροπο κτίριο στο λιμάνι. Ωστόσο, ο Δήμος Πατρέων κατάφερε να πείσει το ΚΑΣ ότι το κτίριο δεν έχει καμία ιστορική αξία, τονίζοντας μάλιστα ότι είχε σκεπή από αμίαντο, η οποία ήταν άκρως επικίνδυνη.

Αν και το κτίριο είχε κριθεί ακατάλληλο, για χρόνια να χρησιμοποιείτο από το λιμενικό ως χώρος κράτησης παράνομων αλλοδαπών που επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα από το λιμάνι της Πάτρας.

Το τελευταίο διάστημα στο χώρο έβρισκαν κατάλυμα παράνομοι αλλοδαποί.

Παράλληλα, δεκάδες Πατρινοί στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους στο χώρο, ενώ κατά την περίοδο του Καρναβαλιού πολλά άτομα παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις, κυρίως την καύση του Καρνάβαλου, από εκεί.

Tέλος, ανησυχία προκαλείται από τα μόρια της σκόνης του αμίαντου που κάλυψαν σήμερα την περιοχή, μετά την κατάρρευση του κτιρίου.



Πηγή : patrastimes.gr