Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Όσο 660 ανθρώπινες καρδιές: Η μεγαλύτερη καρδιά εκτίθεται στον Καναδά




Τη μεγαλύτερη καρδιά στον κόσμο που εκτίθεται στο Βασιλικό Μουσείο Οντάριο στο Τορόντο του Καναδά, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι απανταχού φυσιολάτρες.

Το όργανο ανήκε σε μια από τις δύο γαλάζιες φάλαινες τα κουφάρια των οποίων ξεβράστηκαν στις ακτές του Τρουτ Ρίβερ στην επαρχία Νέα Γη και Λάμπραντορ πριν από τρία χρόνια.


Η τεράστια καρδιά έχει μέγεθος 1,5 μέτρα επί 1,2 μέτρα επί 1,2 μέτρα και το βάρος της ενδεχομένως να έφθανε τουλάχιστον τα 181 κιλά προτού την αφαιρέσουν από το κουφάρι του θηλαστικού.



"Κάποιοι δεινόσαυροι, όπως τα σαυρόποδα έχουν μεγαλύτερο μήκος, ωστόσο βάσει βάρους η γαλάζια φάλαινα είναι το βαρύτερο ζώο που έχει ζήσει ποτέ στη γη και φυσικά η καρδιά της είναι η μεγαλύτερη καρδιά" δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Μπάρτον Λιμ, ο αναπληρωτής έφορος στον τομέα των Θηλαστικών του μουσείου.




Πηγή : Cnn.gr


Η ανθρωπότητα εισέρχεται σε μια νέα εποχή: Άλλαξαν το DNA εμβρύων για να εμποδίσουν μελλοντική καρδιακή νόσο



Ένα γενετικό ελάττωμα που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρο καρδιακή νόσο, «διορθώθηκε» προτού καν εμφανιστεί μέσω απευθείας επέμβασης και αλλαγής της δομής του DNA σε ανθρώπινα έμβρυα, σύμφωνα με μελέτη διεθνούς ομάδας επιστημόνων, η οποία εγείρει για ακόμα μια φορά καίρια φιλοσοφικά και τεχνολογικά ερωτήματα για τους στόχους μας ως ανθρωπότητα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία μια μετάλλαξη που προκαλεί μια κοινή κληρονομική νόσο, διορθώνεται μέσω επεξεργασίας γονιδίων (DNA) σε εμβρυακό στάδιο. Η επιτυχία της έρευνας ανοίγει την πόρτα στην αμφιλεγόμενη προοπτική να χρησιμοποιείται η επεξεργασία γονιδίων από τις μελλοντικές γενιές, για να αποφευχθεί η μετάδοση χιλιάδων κληρονομούμενων παθήσεων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Με αυτή την τεχνολογία, διάφορες ανίατες ασθένειες, όπως η ασθένεια του Huntington, η μυϊκή δυστροφία και η κυστική ίνωση, μπορούν ουσιαστικά να εξαλειφθούν στις μελλοντικές γενιές.

Αλλά το κατόρθωμα για τη διόρθωση της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας φέρνει επίσης στο προσκήνιο θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και αν η αλλαγή του ανθρώπινου DNA θα αλλάξει και την ανθρώπινη ταυτότητα. Και οι επιστήμονες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στη μελέτη- λένε ότι ήρθε η ώρα για να πάρουμε αποφάσεις.


Η μελέτη αποδεικνύει τη δύναμη της διεθνούς συνεργασίας, σύμφωνα με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Salk, Juan Carlos Izpisúa Belmonte, έναν από τους πέντε εποπτεύοντες συγγραφείς της μελέτης, η οποία διεξήχθη με επικεφαλής τον Shoukhrat Mitalipov του πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον στο Πόρτλαντ, γνωστού για έρευνες στην τεχνολογία βλαστικών κυττάρων.

Επιστήμονες από την Κίνα και τη Νότια Κορέα, καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς και δύο ακόμα ερευνητές από το Ινστιτούτο Salk, οι Jun Wu και τον Keiichiro Suzuki.

Η ανθρωπότητα αλλάζει

Είναι η ίδια η δύναμη αυτής της δυνητικής τεχνολογίας που αλλάζει την ανθρωπότητα και σημαίνει ότι η κοινωνία πρέπει να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις. Είναι αυτή η τεχνολογία πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε τις γενετικές ασθένειες; Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις; Είναι ηθικό να επεμβαίνουμε στα γονιδίων για άλλους σκοπούς πέρα από την πρόληψη κάποιας νόσου; Πώς θα εξασφαλίσουμε τα «στεγανά» σε μια τέτοια προσέγγιση;

Σε προηγούμενα πειράματα, άλλοι ερευνητές στην Κίνα, είχαν χρησιμοποιήσει μη βιώσιμα ανθρώπινα έμβρυα. Σε αυτή τη νέα έρευνα χρησιμοποιήθηκαν βιώσιμα έμβρυα και μετά την πραγματοποίηση της επεξεργασίας του ελλαττωματικού γονιδίου, τα 42 από τα 58 έμβρυα που εξετάστηκαν εμφανίστηκαν υγιή. Οι επιστήμονες γονιμοποίησαν υγιή κύτταρα ωαρίων με σπέρμα από έναν δότη που είχε καρδιακή νόσο. Ταυτόχρονα, χρησιμοποίησαν την ισχυρή τεχνολογία επεξεργασίας DNA που ονομάζεται CRISPR/Cas9 για την αποκατάσταση του ελαττωματικού γονιδίου.

Τα έμβρυα καταστράφηκαν μετά από μερικές μέρες, εφόσον είχαν εξαρχής δημιουργηθεί μόνο για τους σκοπούς της έρευνας. Αλλά αν είχαν αφεθεί να αναπτυχθούν, θα είχαν προφανώς ωριμάσει σε μωρά και, τελικά, ενήλικες χωρίς την κληρονομική γενετική ασθένεια του πατέρα τους. Επιπλέον, η επέμβαση στα γονίδια θα είχε φτάσει στα αναπαραγωγικά, ή στα γεννητικά κύτταρα, παράγοντας αυτό που ονομάζεται βλαστική επεξεργασία (germline editing). Θεωρητικά, μια τέτοια γενετική αλλαγή θα μεταβιβαστεί επ' αόριστον, αλλάζοντας το γονιδίωμα όλων των απογόνων αυτού του ατόμου.

Ο δρ Izpisúa Belmonte είπε ότι τα ηθικά ζητήματα γύρω από τη γονιδιακή επεξεργασία δεν μπορούν να επιλυθούν στο χώρο της επιστήμης.

«Αυτό είναι ένα ερώτημα για την κοινωνία να αποφασίσει, αν οι τεχνολογίες αυτές θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες (…) Εμείς, οι επιστήμονες, είμαστε προκατειλημμένοι σε αυτό το θέμα και επομένως αυτό το ζήτημα δεν εξαρτάται από εμάς».


http://www.sandiegouniontribune.com

http://news.sky.com

Μιχάλης Θερμόπουλος
iatropedia.gr


Το πρώτο θύμα στην Ελλάδα: Πέθανε γυναίκα από τη νόσο του Δυτικού Νείλου

Φωτογραφία: James Gathany/AP


Έπειτα από επιπλοκές, μεταξύ των οποίων και εγκεφαλίτιδα, που προκάλεσε τσίμπημα κουνουπιού κατέληξε το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου για το έτος 2017 στην Ελλάδα. 

Πρόκειται για μία γυναίκα 90 ετών, η οποία αν και είχε επιβαρυμένη υγεία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε ότι κατέληξε από μόλυνσης που προκάλεσε η εγκεφαλίτιδα, όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του, αναφέρουν πως άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, από τους οποίους ο ένας με εγκεφαλίτιδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Συνολικά φέτος, 12 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Από αυτούς, 8 εκδήλωσαν βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση) και 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά πως οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. «Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια σε όλη την επικράτεια», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κέντρο.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά απ’ όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κ.λπ., καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.



Πηγή: iefimerida.gr 


Αποκάλυψη Πετράκου: «Ο Δραγασάκης είχε έτοιμη τροπολογία για την εθνικοποίηση των τραπεζών!»



Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα χτυπήματα η κυβέρνηση από πρώην συντρόφους οι οποίοι αποκαλύπτουν το παρασκήνιο και τις διαβουλεύσεις από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, που προκάλεσαν «σεισμό» στο πολιτικό σύστημα, έρχεται ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, Θανάσης Πετράκος να φέρει στο φως της δημοσιότητας την έτοιμη τροπολογία για την εθνικοποίηση των τραπεζών που είχε από το 2014 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Πετράκος, όπως αποκαλύπτει στο Liberal.gr τονίζει πως ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε αποκαλύψει σε συγκέντρωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη (Νοέμβριος 2014), ότι από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι η κρατικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Σύμφωνα με την τροπολογία, οι προνομιούχες μετοχές των τεσσάρων τραπεζών θα μετατρέπονταν σε κοινές, προκειμένου οι τράπεζες να περάσουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου», λέει ο κ. Πετράκος.

Στις μαρτυρίες που καταθέτει από την εποχή του πρώτου εξαμήνου του 2015, αναφέρεται και στις τότε συζητήσεις με το καθεστώς Μαδούρο της Βενεζουέλας, να μας προμηθεύσει με πετρέλαιο, όπως και με το Ιράν.

«Γνωρίζω πως είχε γίνει ερώτηση προς την διοίκηση των ΕΛΠΕ κατά πόσον μπορούν να διυλίσουν αργό από την λατινοαμερικανική χώρα, εφόσον παραστεί ανάγκη, καθώς είναι πιο «βαρύ» από άλλους τύπους», τονίζει χαρακτηριστικά. Όσο για τον περίφημο ρωσικό αγωγό Turkish Stream, δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απόλυτα ενήμερος για τα 5 δισ ευρώ, που είχαν συμφωνήσει να μας δώσουν οι Ρώσοι ως προκαταβολή από μελλοντικά κέρδη, εφόσον το σχέδιο έπαιρνε το «οκ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Η απάντηση της Ένωσης Δικαστών στην Κομισιόν για την υπόθεση Γεωργίου



Έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά της Κομισιόν για την υπόθεση καταδίκης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Στις 30-8-2016 η Ένωση εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων. 

Μετά την πρόσφατη έκδοση δικαστικής απόφασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις». Οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές. 

Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα Κράτη μέλη μπορεί να «αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας Χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».





Die Welt: Tα ονόματα 173 πιθανών βομβιστών αυτοκτονίας έδωσε η Ιντερπόλ στις ευρωπαϊκές Αρχές Ασφαλείας




Η Ιντερπόλ απέστειλε κατάλογο 173  δυνάμει βομβιστών αυτοκτονίας του «Ισλαμικού Κράτους» στις ευρωπαϊκές Αρχές Ασφαλείας. Στους καταζητούμενους τζιχαντιστές συμπεριλαμβάνονται και έξι ύποπτοι από την Ευρώπη. 

Ο ένας εξ αυτών μάλιστα είναι ένας 27χρονος από το Ζόλινγκεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας της εφημερίδας Die Welt.    

Ο Γερμανός τζιχαντιστής ταξίδεψε το φθινόπωρο του 2012, αρχικά στην Αίγυπτο, μετά στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Συρία. Στα μέσα Ιουλίου το «Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσε -μέσω των κοινωνικών δικτύων- τον θάνατό του στη συριακή Ράκα, χωρίς να αναφέρονται οι συνθήκες του θανάτου του, κάτι τα οποίο θεωρείται ασυνήθιστο, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.   

Στον κατάλογο της Ιντερπόλ συμπεριλαμβάνονται πέραν τούτων τα ονόματα 132 Ιρακινών υπόπτων από τη Βόρεια Αφρική, τις αραβικές χώρες του Κόλπου, το Τατζικιστάν και το Μπαγκλαντές. Ο κατάλογος βρέθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Μοσούλης. Η πόλη εθεωρείτο πριν την απελευθέρωσή της ως το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ.    

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αξιολόγησαν τα στοιχεία και στη συνέχεια τα διαβίβασαν στην Ιντερπόλ. Η διεθνής αστυνομία έστειλε με τη σειρά της τον κατάλογο, σύμφωνα πάντα με την Welt, στις ευρωπαϊκές Αρχές Ασφαλείας.   Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα υπάρχει ο φόβος ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να προσπαθήσει να στείλει κρυφά, στην Ευρώπη τζιχαντιστές, για να προβούν σε τρομοκρατικές πράξεις. 


Πηγή: lifo.gr


«Ανελέητη» αναμονή για χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης - 139.000 στην ουρά



Περιμένουν περισσότερο από 15 μήνες, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι προκειμένου να διεκπεραιωθούν από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ οι αιτήσεις συνταξιοδότησης

Δεκαπέντε μήνες και πλέον βρίσκονται στην αναμονή για σύνταξη χιλιάδες δικαιούχοι, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι προκειμένου να διεκπεραιωθούν από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ οι αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Συνταξιούχοι εν αναμονή εκτιμάται πως θα παραμείνουν για αρκετούς ακόμα μήνες 139.000 πολίτες, οι μισοί από τους οποίους περιμένουν ήδη δεκαπέντε μήνες για την έκδοση των συντάξεών τους.

Ο νόμος Κατρούγκαλου -με τον οποίο επέρχονται μειώσεις στις συντάξεις έως 30% - δεν εφαρμόζεται ακόμη στο σύνολό του αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Οι περισσότεροι δικαιούχοι (περίπου το 55%) περιμένουν ήδη 15 μήνες και είναι άγνωστο πόσο θα περιμένουν ακόμη.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ λόγω απουσίας των σχετικών εγκυκλίων δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση για συντάξεις χηρείας καθώς και για τον χρόνο ασφάλισης εξωτερικού.

Έτσι σήμερα το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ μπορεί να επεξεργαστεί μόνο απλές περιπτώσεις συντάξεων γήρατος και αναπηρίας. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας λαμβάνουν ακόμα προσωρινές συντάξεις ύψους 346 ευρώ μηνιαίως (κι αυτές με καθυστέρηση).

Το απίστευτο είναι ότι για να εκδοθεί η οριστική σύνταξη χηρείας, προηγουμένως, πρέπει να επαναυπολογιστεί η σύνταξη του θανόντος, διαδικασία που διπλασιάζει τον χρόνο αναμονής. 

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που θα απονέμει στο εξής ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους θα ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν θα ξεπερνούν τα 414, 90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν.4387/2016. 


Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες αιτήσεις, όμως μέσα στον Ιούνιο εκδόθηκαν μόλις 9.000. 



Πηγή : protothema.gr


Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές του Μαδούρο αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις επειδή διαφωνεί η κυβέρνηση Τσίπρα



Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα, που επεδίωκαν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει τον Μαδούρο. 

Με ανακοίνωση τους οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγνωρίζουν την Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, αλλά «δεν επιβάλλει κυρώσεις επειδή η ελληνική κυβέρνηση προέβαλε αντίσταση» επισημαίνουν κοινοτικές πηγές.

Η Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μοντεσίνι δήλωσε πως «η Ε.Ε. λυπάται βαθιά για την απόφαση των Αρχών της Βενεζουέλας να συνεχίσουν με την δημιουργία της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που έχει επιδεινώσει την κρίση» και διατρέχει τον κίνδυνο να καταργήσει άλλους δημοκρατικούς θεσμούς όπως είναι η Βουλή και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση του Μαδούρο.

Το βέτο της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιβληθούν κυρώσεις στη Βενεζουέλα. Αυτός είναι και ο λόγος που η απόφαση της Ε.Ε. τελικά δεν προβλέπει κυρώσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει τις βάσεις ώστε να διαδραματίσει έναν ρόλο πιο αποτελεσματικό στο μέλλον ως μεσολαβητής στην κρίση της Βενεζουέλας» φέρεται να υποστήριξε η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «οποιεσδήποτε κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα». 

Στην επιβολή κυρώσεων διαφοροποιήθηκε και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας που υποστήριξε πως «είναι προτιμότερη η διπλωματική οδός». 

Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση του Μαδούρο

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της Ε.Ε. επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι έτοιμη να γίνει πιο αυστηρή σε περίπτωση που καταπατηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και δεν γίνει σεβαστό το Σύνταγμα της Βενεζουέλας». 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη της δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την Συντακτική Εθνοσυνέλευση, δεδομένου ότι ανησυχούν για την αντιπροσωπευτικότητα και την νομιμότητα της και κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, για να λάβει επείγοντα μέτρα έτσι ώστε να αλλάξει τα δεδομένα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ε.Ε. 

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, είχε προτείνει να επιβληθούν κυρώσεις στη Βενεζουέλα και να απαγορευθεί η είσοδος του Μαδούρο και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκ των πραγμάτων, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται διεθνώς απομονωμένος. Η πρόταση του όμως σκόνταψε στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Νικολάς Μαδούρο «δικτάτορα» και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις εκλογές, ενώ ανακοίνωσε κυρώσεις στο καθεστώς, μεταξύ των οποίων απαγόρευση στον Μαδούρο να μεταβεί στις ΗΠΑ, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του στις ΗΠΑ και απαγόρευση εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών Αμερικανών πολιτών μαζί του.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν το αναγνωρίζει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα που κάνει λόγο για «πραξικόπημα», ενώ υπάρχουν επίσημες καταγγελίες ότι υπήρξε τεράστια νοθεία. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση του Μαδούρο την επομένη των εκλογών διέταξε την σύλληψη των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες και Αντόνιο Λεντέσμα, που βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Και οι δύο οδηγήθηκαν και πάλι στη φυλακή. Ωστόσο, οι συγγενείς του Περιφερειάρχη του Καράκας, Λεντέσμα, υποστηρίζουν ότι αγνοείται η τύχη του, καθώς δεν τους έχει επιτραπεί μέχρι σήμερα να τον δουν.

Ανατριχίλα από τις νέες δηλώσεις Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε δηλώσεις του πριν από λίγες ώρες έδωσε το στίγμα της γραμμής που θα ακολουθήσει η Συντακτική Εθνοσυνέλευση και επιβεβαίωσε τους φόβους της αντιπολίτευσης ότι θα επιβάλει μια δικτατορία. Ο Μαδούρο δήλωσε πως όσοι ανέβασαν αρνητικά σχόλια για τις εκλογές πρέπει να πάνε «30 χρόνια στη φυλακή», ενώ ανακοίνωσε πως θα αρθεί η βουλευτική ασυλία των βουλευτών της αντιπολίτευσης!
Είπε συγκεκριμένα ο Μαδούρο: «Τρελάθηκαν με τα tweets. Μόνο και μόνο για τα tweets που ανέβασαν ορισμένοι από την αντιπολίτευση πρέπει να μπουν 30 χρόνια στη φυλακή! Αυτό πια είναι δουλειά δική σας, δεν είναι δική μου δουλειά. Δουλειά της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης είναι να επιβάλει δικαιοσύνη. Να αρθεί η βουλευτική ασυλία των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Να τελειώνουμε με την ασυλία τους». 



Πηγή:  iefimerida.gr 


Γιατί αποβλήθηκε η Εθνική Νεανίδων του Χάντμπολ



Η Εθνική νεανίδων χάντμπολ, αποχώρησε από το παιχνίδι με την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του Euro 2017 Κ-17, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εμφανίσεις που φορούσαν οι παίκτριες της ομάδας των 
Σκοπίων, που έγραφαν «Macedonia».

Η Εθνική μας ομάδα, ηττήθηκε με 10-0 στα χαρτιά από τη στιγμή που δεν κατέβηκε στο ματς, αλλά στη συνέχεια ανακοινώθηκε η αποβολή της από τη διοργάνωση, με απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας χάντμπολ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Στις 2 Αυγούστου 2017 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (EHF) των Γυναικών που γίνεται στα Σκόπια, η ΠΓΔΜ έπαιζε με την ελληνική ομάδα και αυτή αποχώρησε από το γήπεδο μετά από 32'' αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός πως οι υπεύθυνοι της ομάδας φορούσαν μπλούζες που αναγραφόταν η λέξη Μακεδονία.

Πραγματοποιήθηκαν διαδικασίες ανάμεσα στην ελληνική ομοσπονδία και την πειθαρχική επιτροπή, η οποία διαπίστωσε πως η ελληνική ομάδα είχε την υποχρέωση να παίξει τον αγώνα σύμφωνα με τους κανονισμούς του EHF.

Σύμφωνα με το άρθρο Β.7 του πειθαρχικού κώδικα της EHF, η ελληνική ομάδα αποκλείστηκε από το υπόλοιπο της διοργάνωσης και σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14.1 των κανονισμών, η ελληνική ομάδα μηδενίστηκε στους προκριματικούς αγώνες με το σκορ 0-10 και 0-2.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επιβάλλει επίσης πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ στην ΟΧΕ, ενώ μπορεί να καταβληθεί περαιτέρω αποζημίωση. Η επιτροπή δεν αποφάσισε κάποια άλλη κύρωση ή αποβολή της ελληνικής ομάδας από άλλη διοργάνωση.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Χάντμπολ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά δεδομένου ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EHF 17 γυναικών βρίσκεται σε εξέλιξη, οποιαδήποτε προσφυγή δεν θα έχει ανασταλτικά αποτελέσματα».



Πηγή: sport-fm.gr


Νέα Δημοκρατία : Μνημείο θράσους και εξαπάτησης οι δηλώσεις Αχτσιόγλου



Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή τις δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Οι σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας αποτελούν μνημείο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης. Ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, η κυρία Αχτσιόγλου κούνησε προκλητικά, για ακόμη μια φορά, το δάκτυλο προς τους ανέργους και τους εργαζόμενους, βλέποντας και η ίδια, όπως και ο πρωθυπουργός, χαμογελαστά πρόσωπα.

Θα ήταν φρονιμότερο για την ίδια να κάνει την αυτοκριτική της για το κακό που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ σε χιλιάδες εργαζόμενους και να απαντήσει επιτέλους:

1. Για την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής τους, η ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας που επιτεύχθηκε χάρη στις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που δρομολόγησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας “φρέναρε”, με αποτέλεσμα η ανεργία στο τέλος του 2016 να κλείσει στο 23,5% και όχι στο 19,5% όπως προβλεπόταν.  

2. Για την κατακρήμνιση των εργασιακών σχέσεων, καθώς επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριάρχησαν απόλυτα έναντι της πλήρους απασχόλησης. 

3. Για την απώλεια δυο μισθών όλων των εργαζομένων εξαιτίας των διαδοχικών μειώσεων του αφορολόγητου ορίου μέσα από το τρίτο και τέταρτο Μνημόνιο.   

4. Για τις ομαδικές απολύσεις με απλή τρίμηνη προειδοποίηση, που έφερε και ψήφισε, εξαπατώντας τους εργαζόμενους. 

5. Για την απίστευτη κοροϊδία προς τους εργαζόμενους όταν υπόσχονταν ότι οι κλαδικές συμβάσεις θα υπερισχύσουν των επιχειρησιακών συμβάσεων, εξαπατώντας τη Βουλή, γράφοντας άλλα στην αιτιολογική και άλλα στο νόμο,  και τα οποία υποχρεώθηκε με ταπεινωτικό τρόπο να αλλάξει στην τροπολογία. 
Καλό θα ήταν, τέλος, να πει και τι απέγιναν οι περίφημες προεκλογικές υποσχέσεις για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, κατάργηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας σε όλους και πολλά άλλα που διέγραψε, την επομένη της υπουργοποίησής της. 

Δεδομένου ότι η Υπουργός Εργασίας έχει κοροϊδέψει τόσο πολλούς ανθρώπους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ας σταματήσει επιτέλους να προκαλεί την ελληνική κοινωνία, τους ανέργους και τους εργαζόμενους».


Η Αθήνα δεν θέλει να καταδικάσει η ΕΕ τις εκλογές στη Βενεζουέλα -Τι στάση θα κρατήσει

(Φωτογραφία: AP/ Fernando Llano)


Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τον τρόπο που θα αντιδράσουν στις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, έπειτα και από τις αιματηρές εκλογές της Κυριακής, αλλά η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταδικάσει το αποτέλεσμά τους.

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι εξετάζεται ένα «πλήρες φάσμα δράσεων», ως απάντηση στην κλιμάκωση της έντασης στη Βενεζουέλα. Από την Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ και η Κομισιόν είχε εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για αυτό.

Ομως, η Αθήνα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συναινέσει σε κάτι τέτοιο και να συμφωνήσει στην καταδίκη της συντακτικής συνέλευσης που προέκυψε από τις εκλογές στη Βενεζουέλα.

«Επιδιώκουμε να επικρατήσει κλίμα διαλόγου. Είμαστε αντίθετοι στην καταδίκη των εκλογών για τη συντακτική συνέλευση», ανέφεραν στο iefimerida.gr διπλωματικές πηγές από την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η χώρα μας δεν θα εμποδίσει την έκδοση κοινών ανακοινώσεων από τα ευρωπαϊκά όργανα.

«Αλλά, θα προσπαθήσουμε η λεκτική διατύπωση να είναι ήπια και να ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα», επεσήμαναν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Ηδη, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο, «παγώνοντας» τα περιουσιακά στοιχεία του που είναι σε αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύοντας σε Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας. Αντίστοιχη σκληρή στάση ζήτησε ο Ταγιάνι να υιοθετήσουν οι Βρυξέλλες.  

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Ταγιάνι ζήτησε να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία σε μέλη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους και ο Μαδούρο και να τους απαγορευτεί να ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε την επιστολή έπειτα από τη σύλληψη των ηγετών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Αντόνιο Λεντέσμα και Λεοπόλντο Λόπεζ.

Με δεδομένο ότι χρειάζεται ομοφωνία για να επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ανέφεραν στο Reuters ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται σύντομα. Προς το παρόν, γίνονται διαβουλεύσεις για μία κοινή δήλωση της ΕΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία θα απειλεί τον Μαδούρο με περισσότερα «μέτρα», αλλά δίχως να αναφέρει συγκεκριμένες κυρώσεις, ανέφεραν οι ίδιοι διπλωμάτες μιλώντας στο Reuters.



Πηγή: iefimerida.gr 


Ο Μαδούρο «πρόσθεσε 1 εκατ. ανύπαρκτες ψήφους» στο αποτέλεσμα



Σύμφωνα με εταιρεία που βοήθησε στη διοργάνωση των εκλογών.

Για «μαγείρεμα» των στοιχείων συμμετοχής στις πρόσφατες, αμφιλεγόμενες εκλογές για Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ο επικεφαλής της εταιρείας Smartmatic, η οποία παρέχει τεχνική υποστήριξη στη χώρα για τη διεξαγωγή ψηφοφοριών από το 2004.

«Γνωρίζουμε ότι, χωρίς καμία αμφιβολία, η συμμετοχή στην πρόσφατη εκλογή της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης διαστρεβλώθηκε», ανέφερε ο Αντόνιο Μουχίκα, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

«Εκτιμούμε τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σε εκείνη την οποία ανακοίνωσαν οι αρχές σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο», πρόσθεσε.

Οι εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν ότι οι ψηφίσαντες στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση άγγιξαν τα οκτώ εκατομμύρια.

Ο κ. Μουχίκα ανέφερε ακόμη ότι η εταιρεία του έχει καταγράψει τον πραγματικό αριθμό των ψηφισάντων, τον οποίο θα ανακοινώσει όταν ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων.

Η ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς, η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο (Εθνοσυνέλευση) της χώρας με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων, δεν αναγνωρίζει τη συντακτική συνέλευση και θεωρεί την εκλογή της «φερετζέ» για τη δημιουργία δικτατορικού καθεστώτος υπό τον Νικολάς Μαδούρο.

Η ακριβής συμμετοχή στις εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι κομβικής σημασίας, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τις εκλογές και άρα ο αριθμός των συμμετεχόντων αντανακλά την υποστήριξη ή μη προς το καθεστώς.



Πηγή : naftemporiki.gr


Ο Γαβρόγλου δεν ντρέπεται καθόλου και πετάει απίστευτες δικαιολογίες για την απόφαση που αφορά τους σημαιοφόρους



Τελικά δεν είναι μόνο προκλητικοί στην κοινωνία με αυτά που κάνουν αλλά ξεφτιλίζονται περισσότερο με αυτά που λένε μετά για να ενισχύσουν την πρόκληση.

Είπε ο απίστευτος υπουργό Παιδείας για να δικαιολογήσει την βλακεία με τους σημαιοφόρους πώς «ένας μικρός αλλά υπαρκτός αριθμός οικογενειών να διαγκωνίζονται μεταξύ τους και να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος»!

Όπως το διαβάσατε το είπε ο απίστευτος που θέλει να κάνει τον υπουργό παιδείας σε βάρος της παιδείας και των παιδιών μας.

Πήγε και ένα βήμα παραπάνω ξεφτιλίζοντας τον εαυτό του παραπάνω λέγοντας ότι η ΝΔ έβγαλε ανακοίνωση η οποία δείχνει να είναι γραμμένη από τον ίδιο συντάκτη της ανακοίνωσης της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γαβρόγλου

«Σήμερα ψηφίστηκε ένας ριζοσπαστικός νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανοίγει νέους ορίζοντες σε πολλά επίπεδα για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σήμερα, επίσης, έχει γίνει κάτι εξίσου σημαντικό. Δημοσιεύθηκε το ΠΔ που ρυθμίζει και εκσυγχρονίζει την καθημερινότητα στα Δημοτικά σχολεία, καταργώντας αυτό που ίσχυε από το 1989, δηλαδή εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Αντί να χαιρετιστούν αυτά τα σημαντικά βήματα, ως βήματα που πάνε την εκπαίδευση μπροστά, έχουμε πάλι μία μίζερη αντιμετώπιση.

Η Νέα Δημοκρατία μαζί με τη Χρυσή Αυγή αυτή την φορά μας κάνουν κριτική για το θέμα της επιλογής του σημαιοφόρου. Αν διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις αυτών των δύο κομμάτων είναι σαν να είναι γραμμένες από τον ίδιο συντάκτη.

Για εμάς η σημαία δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο.

Όλοι έχουν δικαίωμα να την κρατούν, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονται. Στρατό δεν πάνε μόνον οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους.

Δεν είναι δυνατόν ένας μικρός αλλά υπαρκτός αριθμός οικογενειών να διαγκωνίζονται μεταξύ τους και να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος. Εμείς προτείνουμε να γίνεται κλήρωση και να αναδεικνύεται ο σημαιοφόρος. Κλήρωση ανάμεσα σε ίσους ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία.

Δηλώσεις που συνδέουν την αριστεία με την σημαία είναι κάτι βαθιά αντιδημοκρατικό.

Οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί.

Η  Νέα Δημοκρατία απάντησε σκληρά τον υπουργό Παιδείας ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασή του να ορίζονται σημαιοφόροι με κλήρωση στο δημοτικό.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις εξηγήσεις του Υπουργού Παιδείας για την επιλογή του να προκύπτουν σημαιοφόροι στα σχολεία από κλήρωση, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Γαβρόγλου είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει την απόφασή του. 

Παραμένει ένας γραφικός εκφραστής μιας ακραίας μειοψηφικής έκφρασης. 

Ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στη συνείδηση του κόσμου οι σημαιοφόροι στις παρελάσεις είναι ταυτισμένοι με την αριστεία και την πρόοδο. 

Είναι ξεκάθαρο ότι και αυτή η απόφαση θα αλλάξει από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».






Oταν o ΣΥΡΙΖΑ απέρριπτε το νόμο Γιαννάκου, που σήμερα επικαλέστηκε ο Αλ. Τσίπρας



Το νόμο Γιαννάκου επικαλέστηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το άσυλο, το οποίο χαρακτήρισε «αναχρονιστική αντίληψη». «Μας κατήγγειλε (σς ο κ. Μητσοτάκης) επειδή στο άσυλο γυρίζουμε στην ανομία του θεσμικού πλαισίου Γιαννάκου της κυβέρνησης Καραμανλή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός εμφανιζόμενος να υπερασπίζεται μία ρύθμιση του νόμου Γιαννάκου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός επιχειρεί να «πλαγιοκοπήσει» τη ΝΔ και να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση με τεχνητό τρόπο στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας πως υποστηρίζει μία μεταρρύθμιση που έχει «κεντροδεξιές ρίζες».

Τι συνέβαινε όμως τότε;  Ο νόμος Γιαννάκου που περιελάμβανε μία σειρά αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ακολουθώντας τις προτάσεις μίας «επιτροπής σοφών» για την ανώτατη παιδεία, προκάλεσε μία από τις σφοδρές αντιπαραθέσεις που έχει ξεσπάσει στον δημόσιο βίο, με αφορμή εκπαιδευτικά θέματα και έφερε μπαράζ πολύμηνων καταλήψεων στα Πανεπιστήμια.

Τότε, στις αντιδράσεις πρωτοστατούσε η νεολαία Συνασπισμού με επικεφαλής τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Μάλιστα στις 9 Ιανουαρίου 2007 ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος ως επικεφαλής της νεολαίας συνασπισμού, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», έδινε συνέντευξη τύπου (φωτο) στην οποία αναφερόταν στο νόμο Γιαννάκου και στις επικείμενες κινητοποιήσεις στις οποίες πρωτοστατούσε ο Συνασπισμός.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης Τζανακόπουλου είναι ενδεικτικό της τάσης που υπήρχε τότε: «Σαν να μην έφταναν όλα αυτά και σαν να μην είχε μεσολαβήσει ποτέ το τεράστιο φοιτητικό και πανεπιστημιακό κίνημα του Μάη-Ιούνη, η κυρία Γιαννάκου και η κυβέρνηση της Ν.Δ. χθές επανέφερε το θέμα του νόμου-πλαισίου, παραδίδοντας μαθήματα θατσερισμού και απόλυτης αδιαλλαξίας. Σαν να μην έμαθε τίποτα, σαν να μην άκουσε τίποτα, σαν να μην έγινε τίποτα το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν χιλιάδες φοιτητές και η μεγάλη μερίδα των Πανεπιστημιακών βρίσκονταν στους δρόμους, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο, το δωρεάν, τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου».

Δεν έχει δικαίωμα, θα αναρωτηθεί κάποιος, να έχει αλλάξει απόψεις ο Αλέξης Τσίπρας από την πολιτική του νιότη στο εν λόγω ζήτημα; Η απάντηση είναι προφανώς ναι, αλλά η επαναλαμβανόμενη επίκληση σε έργα και τις ημέρες της περιόδου Καραμανλή, όπως η ανωτέρω, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη τάση ούτε καν στο πρόσφατο παρελθόν, μάλλον δεν συνιστά δείγμα ειλικρινούς αλλαγής προθέσεων και απόψεων, αλλά πολιτικό τακτικισμό στην λογική του «διαίρει και βασίλευε». 


Καθημερινή


Μόλις το 11% των Ελλήνων εμπιστεύεται τη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου!



Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν οι Έλληνες στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου και όπως φαίνεται από τα ευρήματα η κυβέρνηση έχει χάσει την λαϊκή εντολή και πορεύεται απλά για να καταναλώσει τον χρόνο που τις απομένει.

Σύμφωνα με την έρευνα το 98% των Ελλήνων δηλώνει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τελείως κακή. 

 Στην ερώτηση για την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών με επτά στους 10 να τη χαρακτηρίζουν τελείως κακή ενώ το 49% απαντά ότι τελείως κακή είναι η προσωπική του επαγγελματική κατάσταση.

Στην ερώτηση, για την εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες στην κυβέρνηση, οι αρνητικές απαντήσεις φτάνουν το 88% με μόλις 11% να απαντά ότι τείνει να εμπιστευτεί την κυβέρνηση και το 86% να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τη Βουλή.

Το 62% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες με το 61% να απαντά ότι θα γίνει χειρότερη η κατάσταση και στην αγορά εργασίας.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν η χώρα οι Έλληνες είναι :
Ανεργία 51%, οικονομική κατάσταση 45%, το χρέος 26%, η φορολογία 16%, την μετανάστευση και το κόστος ζωής 12%, την κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης 11% και τις συντάξεις 10%.

Τέλος το  52% των Ελλήνων, τέλος, δηλώνει ότι νοιώθει Ευρωπαίος πολίτης με το 48% να απαντά αντίθετα.