Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ξεκινά η δίκη των δημοσιογράφων της τουρκικής Cumhuriyet


Στο εδώλιο στέκονται οι δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, καθώς ξεκινά η δίκη στην Κωνσταντινούπολη που έχει γίνει μία από τις πιο εμβληματικές υποθέσεις του ευρύτερου κύματος διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Από τα 17 στελέχη της εφημερίδας που δικάζονται, οι περισσότεροι έχουν ήδη περάσει τους τελευταίους εννέα μήνες στη φυλακή.

Η έναρξη της δίκης συμπίπτει επίσης με την σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ για το ζήτημα διώξεων μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων και ξένων δημοσιογράφων.

Οι κατηγορούμενοι -δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη και συνεργάτες νυν ή πρώην της Cumhuriyet- κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι υποστήριξαν διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν με έως και 43 χρόνια κάθειρξη.

Η Cumhuriyet (Δημοκρατία), μια από τις πιο παλιές τουρκικές εφημερίδες με τη φήμη αποκαλυπτικού εντύπου που ασκεί κριτική στις τουρκικές κυβερνήσεις, καταγγέλλει ότι πρόκειται για πολιτική δίκη με στόχο να παταχθεί ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα της χώρας.

«Η δίκη της Cumhuriyet είναι η δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF). «Δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες επειδή έκαναν τη δουλειά τους», κατήγγειλε.

Κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της τουρκικής δημοσιογραφίας θα βρεθούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ αυτών ο αρθογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, ο Αχμέτ Σικ και ο σκιτσιογράφος Μούσα Κατρ.

Επίσης ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού.

Από τους κατηγορούμενους οι έντεκα βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, οι περισσότεροι εκ των οποίων για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών.

Μετά τη σύλληψη των δημοσιογράφων της, η εφημερίδα αφήνει κενό το κομμάτι της σελίδας όπου θα έπρεπε να φιλοξενούνται τα άρθρα τους.

Ο Τσαν Ντουντάρ, επίσης ένας από τους κατηγορούμενους, θα δικαστεί ερήμην του καθώς βρίσκεται στη Γερμανία. Το 2014 είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν όταν σε άρθρο του είχε καταγγείλει ότι η Άγκυρα δίνει όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία.

Οι συνεργάτες της Cumhuriyet κατηγορούνται ότι βοήθησαν μία ή πολλές «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK, μια ακροαριστερή ομάδα, την DHKP-C, και το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, 167 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία, οι περισσότεροι από τους οποίους στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Η Τουρκία βρίσκεται για το 2017 στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τους RSF.

Σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή του η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσει «αμέσως» τους συνεργάτες της Cumhuriyet.




Πηγή : tovima.gr


Συνελήφθη 39χρονος ιερέας για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου



Συνελήφθη στις 20 Ιουλίου 2017, σε περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα στην Παλαιά Φώκαια, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 39χρονος ημεδαπός ιερέας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου, κατ΄ εξακολούθηση.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, από αρχές Ιουλίου, έστελνε μέσω κινητού τηλεφώνου σχεδόν καθημερινά, φωτογραφικό υλικό άσεμνου περιεχομένου (γυμνές του φωτογραφίες) μέσω facebook, messenger και viber , σε 14χρονο ανήλικο που πρόσφατα είχε γνωρίσει.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.






Ηχηρή παρέμβαση Προέδρου ΣτΕ: «Αδικαιολόγητες επιθέσεις κατά του Κράτους Δικαίου»



Για επιχείρηση κατά συστηματικό τρόπο «να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας σε βαρυσήμαντη παρέμβαση του για τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών που μαίνεται τις τελευταίες ημέρες.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου, μιλώντας όπως είπε, ως ο αρχαιότερος ανώτατος δικαστικός, ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου ( που επιλύει τις διαφορές μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων), συνδυάζοντας την ημέρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η επέτειος σκιάζεται από "παντελώς αδικαιολόγητες" επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης τις οποίες σε άλλο σημείο της δήλωσης του χαρακτήρισε "απρόκλητες".

«Καταδικάζω, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣτΕ , με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις απ΄ όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις που στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν».

«Με άκριτες ενέργειες, λοιδορίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνη υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές τους υποχρεώσεις επιχειρείται, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣτΕ, κατά συστηματικό τρόπο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».

«Καλώ, πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίου, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προβλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στη θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και τη συνοχή».

«Η δικαιοσύνη, πρόσθεσε, σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου».

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε ότι η κριτική των δικαστικών αποφάσεων επιβάλλεται και είναι αποδεκτή αλλά διαχώρισε την κριτική από την προσπάθεια απαξίωσης της δικαιοσύνης και του ρόλου της.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ εκδήλωσε την απόλυτη αντίθεση του ιδίου και του δικαστηρίου σε ενδεχόμενο νομοθετικής μεταβολής για ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου του ΣτΕ:

«Ο φετινός εορτασμός της 43ης επετείου από την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Χώρα μας σκιάζεται δυστυχώς από τις συνεχιζόμενες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Από της θέσεως ταύτης ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρχαιότερος Δικαστής της Χώρας και Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, εκπροσωπώντας το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις, οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν.

Με άκριτες ενέργειες, λοιδωρίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους επιχειρείται, κατά συστηματικό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Λησμονείται προφανώς ότι η Δύναμις της Δημοκρατίας μας συνίσταται στην αξιοπιστία των θεσμών της, αξιοπιστία, η οποία όμως υπονομεύεται από τέτοιου είδους ατυχείς ενέργειες.

Οι απρόκλητες αυτές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της επιβάλλεται να παύσουν αμέσως για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αυτή αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Δικαιοσύνης.

Προς τούτο καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στην θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμά μας καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσεως μιάς εκάστης των τριών λειτουργιών της Πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιορίζονται αυστηρά και μόνον στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το ίδιο το Σύνταγμα.

Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου.

Η Δικαιοσύνη απαντά στις ακρότητες μόνον δια της αψόγου επιτελέσεως από τους λειτουργούς της του υπηρεσιακού τους καθήκοντος.

Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, τα Δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να μην εφαρμόζουν νόμο, το περιεχόμενο του οποίου είναι αντίθετο προς αυτό, η δε συμμόρφωση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης – οι οποίες εκτελούνται στο όνομα του ελληνικού Λαού – είναι υποχρεωτική.   

Η Δικαιοσύνη όμως δεν διεκδικεί το αλάθητο των αποφάσεών της και όχι μόνον δεν αποκρούει, αλλά αντιθέτως επιδιώκει την καλοπροαίρετη επιστημονική κριτική των αποφάσεών της, η οποία αναμφισβήτητα συμβάλλει στην διαρκή βελτίωσή της.

Η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα είναι η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσεως και των μνημονίων.

Είναι η εποχή της επικρατήσεως του οικονομικού επί του θεσμικού παράγοντος, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και ιδίως του Κοινωνικού Κράτους, σε σημείο μάλιστα που η Δημοκρατία μας να κινδυνεύει πλέον να υποκύψει οριστικά σε ένα στυγνό ολοκληρωτισμό του οικονομισμού.

Η αποτελεσματική όμως αντιμετώπιση της κρίσεως αυτής προϋποθέτει την συμπαράταξη όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων της δημοκρατικής μας κοινωνίας και την ενίσχυση των βασικών θεσμών του Κράτους που την εκφράζουν.

Αποτελεί επομένως πρωταρχικό καθήκον όλων μας η ενίσχυση των βασικών θεσμών του Κράτους, που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τον πνευματικό και ηθικό μας πολιτισμό.

Το Σύνταγμά μας ορίζει ότι οι δικαστές – στους οποίους επιβάλλει αυστηρή πολιτική ουδετερότητα – κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απολαύουν λειτουργικής ανεξαρτησίας, υπόκεινται μόνον στο Σύνταγμα και τους συνάδοντες προς αυτό νόμους και δεν εξαρτώνται ούτε δέχονται οδηγίες από τα όργανα των δύο άλλων εξουσιών.

Συγχρόνως, το Σύνταγμά μας θεσπίζει τις κατάλληλες εγγυήσεις για την διασφάλιση της προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

Η αξιοπιστία των θεσμών προκύπτει από την αξιοπιστία των προσώπων, τα οποία τους εκφράζουν, η δε ποιότης της δικαιοδοτικής λειτουργίας εξαρτάται από τους συγκεκριμένους φορείς της, τους δικαστές.

Η ανεξάρτητη όμως και αμερόληπτη άσκηση του δικαιοδοτικού έργου δεν εξασφαλίζεται μόνο με την θέσπιση των κατάλληλων εγγυήσεων, αλλά εξαρτάται κυρίως από τον ανθρώπινο παράγοντα, αυτόν που βρίσκεται στην έδρα του Δικαστηρίου, τον δικαστή.

Εξαρτάται δηλαδή από το κατά πόσον αυτός διαθέτει η όχι ηυξημένο αίσθημα ευθύνης κατά την επιτέλεση του δικαστικού του καθήκοντος.

Ο δικαστής πρέπει να σκέπτεται και να ενεργεί ως τρίτο πρόσωπο, να δρα δηλαδή κατά τρόπο αντικειμενικό και ουδέτερο και να είναι απαλλαγμένος από κάθε είδους επηρεασμό, ακόμη και από εκείνον που προέρχεται από την ατομική του ιδιοσυγκρασία.

Οι δικαστές ούτε αντιπολιτεύονται ούτε όμως και συμπολιτεύονται. Οφείλουν και πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτεροι.

Για να είναι όμως σε θέση ο δικαστής να απομονώσει τους παράγοντες αυτούς επηρεασμού του, πρέπει να διαθέτει ήθος και σθένος δηλαδή την απαιτούμενη ψυχική δύναμη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά, τα οποία πρέπει να συγκεντρώνει ο Δικαστής συνθέτουν την εικόνα του προς τα έξω, θεμελιώνουν το κύρος του και δικαιολογούν την ιδιαίτερη θέση στην οποία τον τοποθετεί το κοινό.

Βλέπετε όπως και να το κάνουμε το να είναι κάποιος δικαστής δεν είναι απλή υπόθεση.

Είναι απόφαση ζωής, αφού η ιδιότητα του δικαστή και η αναμενόμενη από αυτόν συμπεριφορά τον ακολουθούν όχι μόνο στην επαγγελματική του ζωή αλλά ακόμη και στην ιδιωτική του ζωή.

Τον ακολουθούν και μετά την υποχρεωτική αποχώρησή του από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας,το ακριβές χρονικό σημείο της  οποίας προσδιορίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα με απόλυτη σαφήνεια και κατά τρόπο ανεπίδεκτο αμφισβητήσεως.

Οφείλουμε τέλος να προειδοποιήσουμε ότι υπό τις παρούσες αμιγώς μνημονιακές συνθήκες θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνο κάθε συνταγματικό πειραματισμό, ο οποίος θα οδηγούσε σε έλλειμμα δικαιοσύνης.

Φρονούμε ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο τραγικό για τους Έλληνες από το να στερηθούν, δια της εισαγωγής αμφιβόλου λειτουργικότητος θεσμών, της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, η οποία διασφαλίζεται πλήρως από το ισχύον Σύνταγμα και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Χώρας.

Το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές για να αντιμετωπισθεί η κρίσις και η αποτελεσματική λειτουργία του εξασφαλίζεται πλήρως από την ανεξάρτητο Δικαιοσύνη, η οποία και το απαιτούμενο σθένος διαθέτει αλλά και την βούληση να πράξει ό,τι απαιτείται, όπως έχει άλλωστε αποδειχθεί με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με τις σκέψεις αυτές καλώ όλους τους δικαστές, ανεξαρτήτως κλάδου και βαθμού να συνεχίσουν απερίσπαστοι, αγνοώντας τις επιθέσεις, τις προσβολές και τους πάσης φύσεως επηρεασμούς να επιτελούν ,με νηφαλιότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα το υπηρεσιακό τους καθήκον, εντείνοντας συνεχώς τις προσπάθειές τους για μία ταχύτερη και πιο ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης, έχοντας πάντοτε κατά νούν ότι η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο για τον αδικούμενο πολίτη.»


Ιωάννα Μάνδρου
Καθημερινή


Γονείς κτήνη στην Πάτρα έκαιγαν και κτύπαγαν το 7 μηνών μωρό τους!



Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη της τραγωδίας πίσω από τη μεταφορά ενός βρέφους μόλις επτά μηνών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Πατρών απο τους γονείς του.

Οπως ακαλύφθηκε, οι δύο γονείς κτήνη μετέφεραν το μωράκι στο νοσοκομείο, προχθές το βράδυ, αφού πρώτα το είχαν χτυπήσει και το είχαν κάψει, μέσα στο ισόγειο σπίτι στο οποίο μένουν.

Το επτά μηνών βρέφος στη συνέχεια διεκομήσθη στο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών – Καραμανδάνειο, όπου παραμένει νοσηλευόμενο.

Οι γονείς κτήνη ο 19χρονος πατέρας και η 27χρονη μητέρα συνελήφθησαν, από αστυνομικούς του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών και κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ενδοοικογενειακή βία, ενώ σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.




Η Αντωνοπούλου παραπληροφορεί και κοροιδεύει λέγοντας ότι: Σημαντική μείωση στα ποσοστά ανεργίας των νέων



Διαβάζουμε στο real.gr και αναρωτιόμαστε εκτός απο ψεύτες έχουν λίγο ηθική για να μην κοροιδεύουν και εξαπατούν τον κόσμο ασύστολα; Φυσικά και η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τα όσα αναφέρει σε νούμερα η κ. Αντωνοπούλου.

Αντωνοπούλου: Σημαντική μείωση στα ποσοστά ανεργίας των νέων - Μπαίνει «φρένο» στο brain drain

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια καταγράφεται σημαντική μείωση στα ποσοστά ανεργίας των νέων και, ταυτόχρονα, μπαίνει «φρένο» στο φαινόμενο του brain drain, υπογράμμισε η Ράνια Αντωνοπούλου.

«Υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση πάνω σ' αυτό» ανέφερε η αναπληρώτρια υπ. Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, , με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σταθερά αυξητική πορεία του brain drain, σημειώνοντας πως αν και το φαινόμενο του brain drain εξακολουθεί να υφίσταται, σε καμία περίπτωση –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ– δεν προκύπτει αύξηση της «φυγής» των νέων στο εξωτερικό.

«Όποτε υπάρχει κάτι θετικό, μία βελτίωση στους δείκτες της οικονομίας, μία βελτίωση στη σταθεροποίηση -είτε είναι της ανεργίας, είτε είναι της οικονομίας γενικότερα- βγαίνουν όσοι θέλουν να πολεμήσουν τα θετικά αποτελέσματα που έρχονται από την κυβέρνηση από την οικονομία για τη χώρα (...) πολεμούν τη χώρα -αυτό είναι το οποίο είναι απαράδεκτο- και βγάζουν κάποια στοιχεία, στηρίζονται σε κάποιες αναλύσεις εν πάση περιπτώσει που αποπροσανατολίζουν τελείως την κοινή γνώμη» ανέφερε η ίδια.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είπε πως βάσει αυτών, δεν προκύπτει μείωση ανάλογου μεγέθους, ούτε στο εργατικό δυναμικό ούτε στον πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 15-29. Σύμφωνα με τα στοιχεία, «επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (2012-2014) ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού στις ηλικίες 15-29 ήταν 6%, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2015-2017) μειώθηκε στο μισό (3%)».

Σε ό,τι αφορά τη μεταβολή στο εργατικό δυναμικό της εν λόγω ηλικιακής ομάδας -είναι το άθροισμα των εργαζόμενων και των ανέργων που αναζητούν εργασία– επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μειώθηκε κατά 10%, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά 8%. Επομένως, από τα στοιχεία δεν προκύπτει ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια η διαρροή νέων αυξάνεται.

Μείωση της ανεργίας κατά 1 μονάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ


Βάσει πάντα των στοιχείων, που παρουσίασε η αν. υπουργός, η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ o ρυθμός μείωσης της ανεργίας, στις ηλικίες 18-29, κυμαίνεται σε 23%, ενώ επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μόλις σε 5%. Τα τελευταία 2,5 χρόνια ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας είναι σχεδόν πενταπλάσιος από τον ρυθμό μεταβολής της ανεργίας το 2014.

«Και ο πληθυσμός και το εργατικό δυναμικό και τα στοιχεία για την απασχόληση και τα στοιχεία για την ανεργία μάς λένε ότι βρίσκονται σε θετικότερους ρυθμούς απ’ ό,τι στο παρελθόν. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να έχουμε ένα brain drain, το οποίο έχει τριπλασιαστεί απ’ ό,τι λένε διάφορα δημοσιεύματα επί των ημερών μας; Δεν αντιστοιχούν τα στοιχεία» υπογράμμισε η κ. Αντωνοπούλου. 

Αναφερόμενη, δε, σε πρόσφατη τοποθέτηση, για το θέμα, του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, σημείωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»: 

«Πώς μπορεί κανείς να λέει ότι είναι μικρόψυχη αυτή η κυβέρνηση, όταν οι δικές τους πολιτικές έφεραν την ανεργία από το 7% στο 27%».

Το κυβερνητικό στέλεχος είπε ακόμη: «Στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, από 26,5% το 2016 έχουμε ήδη πάει στο 23,5% και αν συγκρίνουμε τελευταία στατιστικά στοιχεία διαρκώς υπάρχει απομείωση και έχουμε πάει στο 21,7%. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνει η ΝΔ και ο τομεάρχης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα της εργασίας και της ανεργίας ο κ. Βρούτσης, ο πρώην υπουργός...;".

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε επίσης και σε σειρά στοχευμένων -και από πλευράς ηλικίας και από πλευράς αύξησης δεξιοτήτων- προγραμμάτων.

Όπως ανέφερε, το 2015 και το 2016 μειώθηκε η ανεργία, αυξήθηκε η απασχόληση και υπάρχουν στοχευμένα προγράμματα που δείχνουν πολύ μεγάλη απορρόφηση. 

«Εμείς κάνουμε πολύ στοχευμένες δράσεις. Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα και γνωρίζουμε σε ποιον κλάδο, ποιο επάγγελμα, ποιες δεξιότητες είναι αυτές που ζητούν ώστε οι καταρτίσεις μας να πέφτουν ακριβώς πάνω σ’ αυτό που μαθαίνουμε και ακούμε από την αγορά γι αυτό και έχουμε απορρόφηση 35% όσων περνάνε από τα προγράμματα τα υποστηρικτικά των ανέργων» ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου και πρόσθεσε: 

«Στα προγράμματα που θα βγουν από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου επικεντρωνόμαστε στους νέους, στις πολύ δύσκολες ηλικίες, έχει ήδη βγει ένα πρόγραμμα και έχει ήδη ανακοινωθεί και βγαίνει το δεύτερο πρόγραμμα για ηλικίες 55 και άνω... Έχουμε μια σειρά πολύ μικρών, αλλά στοχευμένων προγραμμάτων πάλι για τους νέους που αφορούν την Πληροφορική και εκείνους τους κλάδους που το υπουργείο Οικονομίας λέει ότι θα υπάρχει ανάπτυξη μέσα στον επόμενο χρόνο».


Για να σωθεί ο Τσίπρας παραδέχεται ότι αυτός και οι συντρόφοι του είναι ψεύτες




Κάποιος είπε του Τσίπρα ότι αμαρτία ομολογουμένη ουκ έστι αμαρτία, αλλά πείτε του ότι δεν είναι όλα έτσι απλά δηλώνεις ψεύτης και με λανθασμένες επιλογές που διέλυσαν την χώρα και τους πολίτες της και την βγάζεις καθαρή.

Νέα τακτική αρχίζει ο Τσίπρας και οι στελεχάρες του να αποκαλούνται ψεύτες χωρίς συνέπειες αλλά όχι κλέφτες για το οποίο δεν είμαστε και σίγουροι με αυτά που έχουν διαπράξει εναντίον της χώρας.

«Αν βγεις έξω στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτή την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν ψεύτες αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι» λέει ο Αλέξης Τσίπρας στo Guardian  και παραδέχεται ότι το ψεύτες είναι πλέον αυτό που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του.

Δέν παρέλειψε να κάνει και τον επιτυχημένο μετά την δήλωση του ότι είναι ψεύτης και αποτυχημένος, αλλά δεν είναι όπως λέει ο ίδιος κλέφτης και αυτό μένει να αποδειχθεί με τον καιρό και μετά τις εκλογές εάν εκτός απο κυβέρνηση ψεύτες ήταν και κυβέρνηση κλέφτες.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

«Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού... σε άλλο γαλαξία;» - «Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή, σαν ένα φρικτό φάρμακο που παίρνεις όταν απειλείται η ζωή σου» - «Ο Βαρουφάκης ήταν το alter ego του Σόιμπλε»

Με τον τίτλο «Αλέξης Τσίπρας: Τα χειρότερα είναι πίσω μας» o Guardian σήμερα φιλοξενεί μία αποκλειστική συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού, τον οποίο αποκαλεί τον «μακροβιότερο πρωθυπουργό, από τη στιγμή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα».

Οπως αναφέρεται στην αρχή του άρθρου ο Αλέξης Τσίπρας, έχει υποσχεθεί να αψηφήσει τους επικριτές του, βγάζοντας τη χώρα από την πιο μακροχρόνια κρίση της στη σύγχρονη εποχή. «Τα χειρότερα είναι σαφώς πίσω μας», είπε ο ίδιος στην αποκλειστική συνέντευξη.

«Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία ανεβαίνει... Αργά, αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση ... και τελικά αυτό θα κριθεί».

«Είναι δυόμισι χρόνια από τότε που ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία. Ένας απίθανος ηγέτης στην αρχή του μεγάλου δράματος χρέους, πρώην κομμουνιστής ακτιβιστής, είναι πλέον ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα οκτώ χρόνια στα οποία η Ελλάδα αγωνίστηκε να αποφύγει την πτώχευση» γράφει ο αρθρογράφος.

Ωστόσο, συνεχίζει, αυτό έχει γίνει με τεράστιο κόστος, και ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονη κριτική, που σαφώς την έχει βλάψει. «Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», παραδέχεται ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά».

Δύο καλοκαίρια μετά, ο Τσίπρας έχει άλλη διάθεση, συνεχίζει το άρθρο. Στα μόλις 42 του έτη, η ευθύνη και οι πραγματικότητες της διοίκησης ζυγίζουν βαριά. «Έκανα λάθη... μεγάλα λάθη», λέει, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να ήταν «η επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά». Οπως επισημαίνει ο Guardian αυτή του η αναφορά στοχεύει στον πρώην υπουργό Οικονομικών του, τον Γιάνη Βαρουφάκη, του οποίου το εναλλακτικό σχέδιο ο Τσίπρας απορρίπτει ως «τόσο ασαφές, δεν αξίζει καν να μιλάμε».

Ο αρθρογράφος σχολιάζει την «κολοσσιαία τούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με όσα εξήγγειλε προεκλογικά, επισημαίνοντας ότι αυτό του έχει κοστίσει δημοσκοπικά. Οπως αναφέρεται, οι δημοσκοπήσεις με τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι ο «χαρισματικός πολιτικός φαίνεται να έχει πει ψέματα». 

Γίνεται επίσης αναφορά στην «αφύσικη συνύπαρξη των αριστερών με τους ακροδεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες η οποία προκάλεσε επικρίσεις ότι το πρωταρχικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική επιβίωση και η εξουσία», ενώ επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία απέχει πολύ από το να βγει από το τούνελ.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει στον Guardian ότι με τα νομοθετικά μέτρα που θεσπίστηκαν και έναν ορίζοντα χωρίς εκλογές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, «μπορεί να προχωρήσει με τη διακυβέρνηση» και να «εφαρμόσει μια ατζέντα περισσότερο σύμφωνη με τις φιλελεύθερες αξίες του κόμματός του». 

«Όλο αυτό τον καιρό βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ του προγράμματος μας και του μνημονίου», λέει ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας ότι ενώ η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, τους επόμενους 12 μήνες θα είναι ευκολότερο. «Η μεγάλη αποκάλυψη θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας εξακολουθεί να μην πιστεύει». 

Ο αρθρογράφος περιγράφει και το εσωτερικό του γραφείου του πρωθυπουργού. «Αν και έξω έχει 33 βαθμούς Κελσίου και ο ήλιος λάμπει μέσα στο γραφείο, τα φώτα είναι ανοιχτά. Το γραφείο με επένδυση από ξύλο, έχει την αίσθηση ενός κουκουλιού. Όταν μπαίνω μέσα, είναι μόνος, με τα χέρια στις τσέπες του, και μια περισυλλογή στο πρόσωπό του».

Μιλάμε λίγο καθώς εκείνος κινείται σε έναν καναπέ κάτω από έναν μεγάλο κίτρινο πίνακα. Ολόκληρη η αίθουσα, όπως λέει, έχει αλλάξει. Το γραφείο του - σχεδόν άδειο εκτός από μερικές σημειώσεις, μια στοίβα από τακτοποιημένα αρχεία και ένα κουτί με κουβανέζικα πούρα- ήταν αρχικά στο παράθυρο, και ήταν αδύνατο να αναπνεύσει κανείς φρέσκο ​​αέρα. Ένα "πολύ βαρύ" έργο τέχνης - επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, του συντηρητικού προκάτοχού του - κοσμούσε τον τοίχο. Ένα τραπέζι και μια σειρά από οβάλ καρέκλες ήταν εκεί που το γραφείο του είναι τώρα. «Ήταν τόσο καταθλιπτικό. Τα άλλαξα όλα», λέει.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο άρθρο στις αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τον οποίο ο Τσίπρας δεν θέλει να μιλήσει, καθώς ούτε για τον Σόιμπλε. 

«Ο Γιάννης προσπαθεί να γράψει ιστορία με διαφορετικό τρόπο», λέει τελικά. «Ίσως να έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν κάποιες αλήθειες ... όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάζουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο, δεν άξιζε να μιλάμε. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό», όπως μεταφράζει το protothema.gr.

Λέει επίσης για τον Βαρουφάκη και τη σχέση του με τον Σόιμπλε: «Νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».

Λέει επίσης ότι ενώ η αρχική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πολιτική σύγκρουσης - "σύμφωνα με την εντολή που λάβαμε" - η εγκατάλειψη του ευρώ και, κατ επέκταση, της ΕΕ, ουδέποτε αμφισβητήθηκε.

«Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού... σε έναν άλλο γαλαξία;» λέει ο κ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς την Ελλάδα, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της. Εκτός αυτού, το Grexit θα είχε καταλήξει στην αποδοχή του «σχεδίου τιμωρίας» του Σόιμπλε».

Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή, λέει ο Τσίπρας, παρομοιάζοντας τα μέτρα που ήρθαν με τον συμβιβασμό ως ένα φρικτό φάρμακο που παίρνεις όταν απειλείται η ζωή σου. «Κρατάς τη μύτη και το παίρνεις... Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ... επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις, για να μείνεις ζωντανός».

Στη συνέντευξη ο Ελληνας πρωθυπουργός «επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιφέρει μια ηθική επανάσταση που θα αλλάξει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η Ελλάδα»: «Αν βγεις έξω στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτή την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν ψεύτες αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι».

Η συνέντευξη κλείνει με τη δήλωση Τσίπρα: «Θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από το βάλτο στο οποίο την οδήγησαν εκείνοι που την έκλεψαν... και να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα βαθιών μεταρρυθμίσεων».

Αυτό, τουλάχιστον, είναι η ελπίδα, γράφει ο αρθρογράφος «γιατί η Ελλάδα έχει γίνει ένα απρόβλεπτο μέρος και, όπως συμβαίνει και με την ίδια την ιστορία, δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές. Και συμπληρώνει ο Τσίπρας: «Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει».



Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα, 65-56 το Ισραήλ



Η Εθνική Νέων Ανδρών του Ηλία Παπαθεοδώρου! ολοκλήρωσε την ξέφρενη πορεία της στο Πανευρωπαϊκό της Κρήτης κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, μετά τη νίκη επί του Ισραήλ (65-56) στον τελικό της διοργάνωσης. 



Τα δεκάλεπτα: 9-16, 26-23,  48-41,  65-56.

ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 12 (2), Μιλεντίγιεβιτς, Κόνιαρης 15 (5 τρίπ., 6 ριμπ.), Φλιώνης 2, Καρράς 6, Σκουλίδας, Δίπλαρος 8 (1), Αγραβάνης, Χρηστίδης 9, Χαραλαμπόπουλος 10 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Μουράτος 3, Τάταρης.

ΙΣΡΑΗΛ (Κάτας): Άρτζι 7 (1 τρίπ., 8 ριμπ.), Μπένι, Ρούινα, Μόσκοβιτς, Μπλατ 10 (7 ασ., 6 λαθ.), Χούμπερ 4, Ραμπίνοβιτς, Σαπίρ, Ναβόν 7 (1), Κόπερμπεργκ 5 (7 ριμπ.), Νάτσια, Ζούσμαν 23 (5 τρίπ., 7 ριμπ.).


Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Σχέδιο χειραγώγησης από παρακράτος και έμμισθους κονδυλοφόρους



Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης παρομοιάζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης με τα όσα συμβαίνουν στην... Τουρκία και την Πολωνία

Σε σημερινή πολύ σκληρή ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) υπογραμμίζει ότι η Κυβέρνηση ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνία επιχειρεί συστηματικά την πλήρη υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε   να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης προκειμένου  να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα.

Η ΕΔΕ επισημαίνει ότι «συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός» και προσθέτει ότι ο   δικαστικός έλεγχος των νόμων,    «θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς». 

Υπουργοί και βουλευτές, υπογραμμίζει η Ένωση, «εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου.

Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για τις εξελίξεις στην Πολωνία έχει εκδοθεί ήδη αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στον Πρόεδρο της Χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων. Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων, που θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Στην Ελλάδα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίστηκε, όπως ήταν υποχρεωμένη, με σθένος και αποφασιστικότητα τη Συνταγματική νομιμότητα. Προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών. Εμποδίσαμε ακόμη τους σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων σε σειρά ζητημάτων που αφορούσαν νομοθέτηση αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στηρίξαμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι λόγω της δικαιοδοτικής κρίσης που εξέφεραν, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ορισμένων.

Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» - έμμισθων κονδυλοφόρων. Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους.

Στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την Δικαστική Ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες.

Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες)».


Πηγή : protothema.gr


Μεγάλη φωτιά στο Κάστρο Μονεμβασίας




Σύμφωνα με το laconialive.gr

Τις εορταστικές εκδηλώσεις που κορυφώνονταν σήμερα στην πόλη της Μονεμβασιάς για την απελευθέρωσή της από τους τούρκους στιγμάτισε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20.30′ στο πάνω μέρος του κάστρου, σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο. Ως προς την αιτία, εικάζεται ότι πρόκειται για κάποιο βεγγαλικό.





Η κινητοποίηση όλων ήταν άμεση. Ακόμα και οι καταστηματάρχες με τους πυροσβεστήρες τους συνέδραμαν τις προσπάθειες πυρόσβεσης στην παλιά πόλη, όπως και το λιμενικό που έριχνε φώτα στην πλαγιά για να διευκολύνει τους πυροσβέστες. Το Κάστρο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.



Η φωτιά είναι πλέον σε πλήρη έλεγχο


Η κυβέρνηση έχοντας στόχο αποκλειστικά την δικαιοσύνη πετάει λάσπη στον Χαραλάμπο Αθανασίου για να κτυπήσει τους δικαστές



Η κόντρα δικαιοσύνης και κυβέρνησης προχώρησε σε άλλο επίπεδο και μέσα από άλλους όπως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαραλάμπος Αθανασίου και πρώην δικαστικός προσπαθεί να κτυπήσει τους δικαστές.

Με αφορμή το στοχευμένο κτύπημα προς την δικαιοσύνη δημοσίευμα της εφημερίδας Documento ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κάνει λόγο για αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει: «Για τις αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και των οργάνων του, η απάντηση είναι μία: Άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη για μια ακόμα φορά».

Υπενθυμίζουμε ότι στην ανακοίνωσή του, το Πρωθυπουργικό Γραφείο απέδωσε ουσιαστικά την παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε μια προσπάθεια κάλυψης του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου. «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ» ανέφερε το Πρωθυπουργικό Γραφείο και σημείωσε: «Η ίδια η ΝΔ όμως και ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη:

Έδωσε ο κύριος Αθανασίου χάρη σε έμπορο κοκαΐνης; Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;»





Γιατί Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ συντηρούν την ακραία σύγκρουση με τους δικαστές



Σκληρή ανακοίνωση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Σχέδιο χειραγώγησης από παρακράτος και έμμισθους κονδυλοφόρους - Απάντηση από Μαξίμου: Καλό θα ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ

«Λάδι στη φωτιά» της πρωτοφανούς κρίσης με τη Δικαιοσύνη επέλεξαν να ρίξουν Μαξίμου και Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνοντας όσους εξ αρχής υποστήριζαν ότι η ακραία σύγκρουση με τους λειτουργούς της Θέμιδας συνιστά επίσημη κυβερνητική «γραμμή» που εντάσσεται, σύμφωνα και με όσα καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση, σε οργανωμένη απαξίωση των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στις βαρύτατες μομφές που εξαπέλυσε η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας, η οποία με μια ανακοίνωση - «σταθμό» παρομοίασε τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές με τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και στην Πολωνία, η κυβερνητική ηγεσία αντί να επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποπειραθεί να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, συνέχισε τις προκλήσεις εις βάρος των δικαστικών λειτουργών.

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ», ήταν το σχόλιο με το οποίο θέλησε να απαντήσει το πρωθυπουργικό γραφείο στις βαρύτατες καταγγελίες για «απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης» στην οποία, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών, χρησιμοποιούνται βρώμικοι μηχανισμούς και «το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων "δημοσιογράφων" - έμμισθων κονδυλοφόρων».

Χωρίς να απαντήσει σε καμία από τις επισημάνσεις της δικαστικής ένωσης που έκανε λόγο γι «σκευωρούς», «αδηφάγο εκτελεστική εξουσία» όπως και στην επίκληση της χαμηλής εμπιστοσύνης (μόλις 13%) των πολιτών προς την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον ζητώντας με την ίδια ανακοίνωση εξηγήσεις από τη ΝΔ για δημοσίευμα που ενέπλεκε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου σε απόφαση αποφυλάκισης εμπόρου κοκαΐνης.

Στο ίδιο πνεύμα και με λίγη περισσότερη φλυαρία είχε αντιδράσεις νωρίτερα και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενο ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια πράγματι πρωτοφανή ανακοίνωση φαίνεται να αναλαμβάνει και επισήμως το ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση».

Και αφού έκανε αναφορά στο δημοσίευμα για τον κ. Αθανασίου, το κυβερνών κόμμα συνέχισε τη γενικευμένη επίθεση κατά των δικαστών χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις εναντίον τους Συγκεκριμένα ισχυρίζονταν τα εξής: «Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν: οι δικαστές και οι ενώσεις τους τι ρόλο θα παίξουν στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασύνταξη της χώρας; Θα αποδίδουν δικαιοσύνη ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας και του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος; Ας ξέρουν όμως αυτό: εκτός από παραδικαστικά κυκλώματα, αντιδραστικούς και συνοδοιπόρους της ΝΔ, το δικαστικό σώμα έχει και δικαστές που τιμούν το λειτούργημα και τους όρκους τους».

Και επιχειρώντας να δώσουν ιδεολογικό μανδύα στην επίθεση, κατέληγαν ως εξής: «Όσο για τα μαθήματα περί δημοκρατίας, η Ένωση θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή όταν απευθύνεται στην Αριστερά που μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι και κύριες να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεώρησαν την ανακοίνωση - καταπέλτη των δικαστών προειδοποίηση για τους κινδύνους που απειλούν τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα. Η Νέα Δημοκρατία, ειδικότερα, έκανε λόγο «ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους Έλληνες πολίτες». Και πρόσθεσε: «Όταν οι Έλληνες δικαστές αισθάνονται διαρκείς παρεμβάσεις από την κυβερνητική εξουσία, η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο». Ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης».
«Με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο», υπογράμμισε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας  «καθεστωτικές λογικές και πρακτικές» που δεν αφορούν μόνο τη Δικαιοσύνη αλλά κάθε ανεξάρτητη αρχή και εξουσία.

Και μόνο η σύγκριση της Ελλάδας με την Τουρκία του Ερντογάν και την Πολωνία συνιστά ένα ηχηρό σήμα για το οποίο δεν επιτρέπεται σε καμιά δημοκρατική δύναμη να αδιαφορήσει ανέφερε το Ποτάμι. Και απαίτησε «να ξηλωθούν οι παρακρατικοί μηχανισμοί» τους οποίους κατήγγειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. «Τα σχέδια που παραπέμπουν σε αυταρχικά καθεστώτα δεν πρέπει να περάσουν», κατέληξε η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.

Οι σκελετοί του Βαρουφάκη και του Καμμένου


Στελέχη της αντιπολίτευσης, πάντως, εκτός από τη γενικότερη κριτική που κάνουν κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού στην οποία κεντρική θέση η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αποδίδουν την -εκ πρώτης όψεως ανεξήγητη- συμπεριφορά της κυβερνητικής ηγεσίας σε «επιχείρηση άσκησης πίεσης ώστε να αποφευχθούν τυχόν πρωτοβουλίες για διερεύνηση σημαντικών υποθέσεων που είναι στην επικαιρότητα», όπως τα όσα εξακολουθούν να έρχονται στο φως για τα όσα απίστευτα διημείφθησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 με πρωταγωνιστή τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η εισαγγελική έρευνα για το Noor 1. 

«Η προσπάθεια, άλλωστε, για συλλήβδην ταύτιση των δικαστικών ενώσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει άλλη λογική εξήγηση», σχολιάζουν τα ίδια στελέχη. Και μιλούν για «φόβο και τρόμο που επικρατεί στο Μαξίμου, επειδή αποδεικνύεται ότι στις ντουλάπες του υπάρχουν πολλοί σκελετοί». 



Πηγή : protothema.gr


Αντί να ζητάει συγνώμη από την κοινωνία για τα εγκλήματα του πατέρα του έχει θράσος και προκαλεί ο γιος του τρομοκράτη



Είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήναμε τα παιδιά μας ποτέ να κάνουν παρέα με τον Έκτωρα Κουφοντίνα, γιο του αρχιδολοφόνου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα γιατί ο πατέρας του τον έχει ποτίσει "δηλητήριο" κατά της κοινωνίας και της εξουσίας που τον κάνει τρομερά επικίνδυνο για την ασφάλεια μας.

Πριν λίγες ημέρες ο Κώστας Μπακογιάννης, γιος του Παύλου Μπακογιάννη θύματος του Δημήτρη Κουφοντίνα και των συντρόφων του τρομοκρατών της 17Ν, σε συνέντευξή του στο Athens Voice, είχε πει ότι θα ήθελε ο γιος του να καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον εγγονό του Κουφοντίνα.

Ο Έκτωρας Κουφοντίνας απάντησε με θράσος ποτισμένος με δηλητήριο στον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος είπε ότι θα ήθελε ο γιος του να καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον εγγονό του Κουφοντίνα.

Η ανάρτηση του στο Facebook:

«Κώστα αν ο γιος μου καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον γιο σου θα τον είχα αποκληρώσει πρώτα εγώ. Κενά και υποκριτικά ευχολόγια, την στιγμή που αυτή η οικογένεια παρεμβαίνει στην "δικαιοσύν" δηλώνοντας ευθαρσώς: "Κανένας νόμος δεν θα βγάλει έξω τον Κουφοντίνα".

Αυτά επί της βεντέτας. Πολιτικά μιλώντας, θα μας χωρίζει πάντα ούτως ή άλλως η άβυσσος των ταξικών μας θέσεων. Διδαχθείτε τουλάχιστον όμως λιγάκι τακτ από τους παραδοσιακούς εσωκομματικούς σας αντιπάλους».