Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Βαριές ποινές στα μέλη των Πυρήνων


Ανακοινώθηκαν σήμερα από το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού οι συγκεκριμένες ποινές για την υπόθεση «Χαλανδρίου». Προηγήθηκε η αθωωτική απόφαση για τους: Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, Π. Μασούρα και Α. Μητρούσια. 

Ο Γ. Καραγιαννίδης κρίθηκε αθώος για συγκρότηση και συμμετοχή στην οργάνωση και ένοχος για απλή συνέργεια σε κατοχή εκρηκτικών και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση. Ο κατηγορούμενος Ε. Γιόσπας κρίθηκε ένοχος για ληστεία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 χρόνων.

Τα μέλη της οργάνωσης ΣΠΦ καταδικάστηκαν Ο Χρήστος Τσάκαλος καταδικάστηκε για την ένταξη στη ΣΠΦ σε 6 χρόνια.

Οι: Π. Αργυρού, Χ. Χατζημιχελάκης και οι Γ. Νικολόπουλος, Μ. Νικολόπουλος και Δ. Μπολάνο καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 16 χρόνων (κατά συγχώνευση)για: ένταξη και συγκρότηση στην οργάνωση ΣΠΦ. Κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών. Απλή συνέργεια στην πράξη της έκρηξης στο σπίτι της Λ. Κατσέλη.




Πηγή : efsyn.gr


Νέα Δημοκρατία: “Κυριακή κοντή γιορτή” για τις φιέστες και τα ψέματα του Υπουργού Προπαγάνδας, κ. Παππά



Η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την υπογραφή από τον Υπουργό ΨΠΤΕ, κ.Παππά της ανανέωσης της συναφθείσας σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας  Hellas Sat και τις σημερινές δηλώσεις του κατά την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για μια ακόμα φορά ο Υπουργός Προπαγάνδας κ. Παππάς πορεύεται με φιέστες και ψέματα. Όσον αφορά στην ανανέωση της σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας  Hellas Sat υπενθυμίζουμε σε όσους επιλέγουν να ξεχνούν, ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε εξασφαλίσει τη θεσμική έγκριση της μεταβίβασης του δορυφόρου από τον Ο.Τ.Ε. στην αγοράστρια εταιρεία Arabsat, διασφαλίζοντας πλήρως όλες τις παραμέτρους, που αφορούσαν στις διεθνείς πολιτικές και αμυντικές δεσμεύσεις της χώρας. Είχε διασφαλίσει την παραμονή στη χώρα του κέντρου ελέγχου του δορυφόρου και ειδικές πρόνοιες στην περίπτωση που το επιβάλλουν συνθήκες εθνικής ασφάλειας. Είχε κατοχυρώσει τις δορυφορικές συχνότητες στις 39 μοίρες ανατολικά, που αποτελούν εθνική περιουσία. Και είχε διασφαλίσει τις αντιπαροχές προς το Ελληνικό Δημόσιο από τον νέο διαχειριστή του δορυφόρου, εξασφαλίζοντας νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Έτσι ο νέος επενδυτής είχε τη δυνατότητα έγκαιρα να προγραμματίσει τις επενδύσεις του, ώστε να είναι σε θέση να αντικαταστήσει τον παλαιό δορυφόρο με το νέο που εκτοξεύτηκε. 

Η Κυβέρνηση Τσίπρα σήμερα δια του κ. Παππά ολοκλήρωσε τη μοναδική εναπομείνασα εκκρεμότητα, που ήταν η επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης εκμετάλλευσης.

Η Νέα Δημοκρατία δεν σχολίασε με μικροκομματικό πνεύμα την παρουσία του Υπουργού και των συν αυτώ στην εκτόξευση του Hellas Sat 3 στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Ως ελάχιστο όμως δείγμα πολιτικού πολιτισμού θα περιμέναμε από τον αρμόδιο Υπουργό να μνημονεύσει το έργο που παρέλαβε. Αντ’ αυτού, στη Βουλή σήμερα ο Υπουργός επέλεξε να διαστρεβλώσει, για ακόμη μια φορά, τις δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον αριθμό των αδειών με την προσφιλή του μέθοδο της μονταζιέρας.

Στα ψέματά του απαντάμε με την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας, εκπεφρασμένη με το από 31.10.2016 Δελτίο Τύπου, όπου περιγράφεται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. 

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και όσες φιέστες και αν στηθούν, ισχύει το “Κυριακή κοντή γιορτή”».


Στη Βουλή το σχέδιο του Γκλεν Κιμ για «κουπόνια» και παράλληλο νόμισμα




Το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα και κουπόνια αντί ευρώ που ο Τσακαλώτος θέλει να υποβαθμίσει σε «ακαδημαϊκή τοποθέτηση» - Ο σκοτεινός ρόλος του εξ απορρήτων συμβούλου που δίνει, με την άνεσή του, ομιλίες στο ιταλικό κοινοβούλιο

Στη Βουλή φτάνει και πάλι η αντιπαράθεση για τον «βίο και πολιτεία» του Κορεάτη «μυστικοσύμβουλου» των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ύστερα από τις αποκαλύψεις που έκανε ο ίδιος ο Γκλεν Κιμ για τον ρόλο που έπαιξε στο αμφιλεγόμενο σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα και πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων με κουπόνια το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα όδευε σε ρήξη με τους εταίρους και πιστωτές της -πριν ανακρούσει πρύμναν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η παρουσίαση με όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου εκείνου από τον Γκλεν Κιμ, όπως και ο παρασκηνιακός -αλλά πρωταγωνιστικός ταυτόχρονα- ρόλος που αποκάλυψε ο ίδιος ότι διαδραματίζει κατά τα τελευταία δύο χρόνια στον πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που φέρνει ξανά στη Βουλή τη συζήτηση για τα γεγονότα και τα πρόσωπα που κρύβονταν πίσω από αυτά.

Ο ίδιος, μάλιστα, ο Γιάννης Βαρουφάκης τον Γενάρη του 2016, σε συνέντευξή του στον Σκάι και στον Αλέξη Παπαχελά είχε προχωρήσει στην παραδοχή ότι ήταν έτοιμος να υλοποιήσει αναδιάρθρωση των ομολόγων της ΕΚΤ και να εφαρμόσει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών πριν το δημοψήφισμα. 



«Ακαδημαϊκή συζήτηση» λέει ο Τσακαλώτος


Παρά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του κυρίου Γκλεν Κιμ (και σε βίντεο ακόμη), φαίνεται ότι ο…«αγνώστου ταυτότητος» σύμβουλος της κυβέρνησης εξακολουθεί να απολαμβάνει την αμέριστη στήριξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έσπευσε όταν ερωτήθηκε σχετικά από το protothema.gr να πει ότι «δίδεται μεγάλη διάσταση σε μια ακαδημαϊκή τοποθέτηση που έκανε». Στάθηκε κυρίως δηλαδή (ως ακαδημαϊκός ίσως και ο ίδιος) στο ότι οι δηλώσεις του Γκλεν Κιμ είχαν … επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί έγιναν με τη μορφή ομιλίας σε εκδήλωση του κόμματος του Μπέμπε Γκρίλο στο ιταλικό κοινοβούλιο, και όχι στο ότι τα περί «παράλληλου νομίσματος» αφορούσαν ένα πραγματικό «πείραμα», για τη χώρα και συνολικά την νομισματική Ένωση της Ευρώπης.

Η σύντομη στιχομυθία που ακολούθησε με τον υπουργό ήταν εξίσου αποκαλυπτική των διαθέσεων στήριξης στον Κορεάτη συνεργάτη του και υποβάθμισης των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων:

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι τον καλύπτετε για τις δηλώσεις του αυτές;

Υπουργός: Όχι. Δεν τις έχω ακούσει στο σύνολό τους. Αν ήταν να πιστεύω ό,τι γράφετε…

Δημοσιογράφος: Τον ρωτήσατε όμως να σας εξηγήσει ο ίδιος τι ακριβώς έχει πει;

Υπουργός: Όχι, δεν τον ρώτησα…

Και όλα αυτά, σαν να είναι απολύτως φυσιολογικό για οποιονδήποτε ξένο σύμβουλο που εμπλέκεται ή ​χειρίζεται εθνικά ζητήματα άλλης χώρας χωρίς να τον συνδέει κάποιας μορφής δημόσια σύμβαση ή δέσμευση, να κινείται στα χνάρια του κυρίου Γιάνη Βαρουφάκη και να παραδίδει διαλέξεις στο εξωτερικό για το «ελληνικό δράμα», «λανσάροντας» έτσι τον εαυτό του μάλλον -παρά τη χώρα- στις διεθνείς αγορές. 

Ανάβει «φωτιές»


​Και ​ενώ ο ίδιος ο Γκλεν Κιμ εμφανίζεται να μιλάει on camera σε... ξένα κοινοβούλια, δεν μιλά ούτε ο ίδιος ούτε άλλος κανείς στην κυβέρνηση για αυτόν και τον ρόλο που παίζει στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία ζητά από χθες πλέον τη σύσταση Εκεταστικής Επιτροπής ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Γιάννη Κουτσούκου, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, καθώς και του ανεξάρτητου βουλευτή κυρίου Χάρη Θεοχάρη, που ζητούν να έρθει το θέμα στη Βουλή για να δώσουν εξηγήσεις οι υπουργοί Οικονομικών κ. Τσακαλώτος και Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Μάλιστα ο κύριος Γιάννης Κουτσούκος τονίζει ότι σε ερώτηση που απηύθυνε ο ίδιος στις 21 Μαΐου 2015 προς τον τότε υπουργό Οικονομικών, ο κύριος Βαρουφάκης είχε διαψεύσει ότι η κυβέρνηση απεργάστηκε σχέδιο για IOU’s ή… «κουπόνια σίτισης» -όπως αυτά με τα οποία παραλλήλισε το σχέδιό του ο Γκλεν Κιμ!

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Κορεάτης προκαλεί σάλο, κυρίως για τον λόγο ότι ουδείς από την κυβέρνηση έχει δώσει ποτέ εξηγήσεις για το από πού και ως πού επέβαλε από το 2015 σαν οικονομικό σύμβουλό της (ή ως τι άλλο ακριβώς) τον αμφισβητούμενο Κορεάτη -πρώην στέλεχος χρεωκοπημένης της Lehman Brothers- χωρίς καν διαγωνισμό, χωρίς δημοσιευμένη σύμβαση ή άλλη εξουσιοδότηση που να ορίζει την αμοιβή του ή κάποιους όρους εχεμύθειας κλπ για τις πληροφορίες που εκ των έσω μαθαίνει ή για σχέδια και δράσεις που διαχειρίζεται σε θέματα όπως η μη πληρωμή δόσεων (πιστωτικό γεγονός εντός Ευρωζώνης), τράπεζες (κλείσιμο, capital controls, νέα ανακεφαλαιοποίηση) κλπ.  

Στις ελάχιστες φορές που η κυβέρνηση έκανε αναφορά στο πρόσωπο του Κορεάτη συμβούλου, ήταν το 2015 που ο κύριος Βαρουφάκης περιορίστηκε να πει πως… είναι εξαιρετικός τεχνοκράτης -χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία που του ζητήθηκαν- ενώ και ο κύριος Τσακαλώτος, απαντώντας σε άλλα ερωτήματα στη Βουλή είπε «για τον Γκλεν Κιμ δεν θα απαντήσω σήμερα αλλά την Δευτέρα που θα έχουμε ξανά συζήτηση» -χωρίς όμως να… θυμηθεί να επανέλθει ξανά ποτέ στο ζήτημα.

Τι ερωτούν οι βουλευτές

Στην επιστολή του με την οποία ζητά να κληθεί ο κύριος Τσακαλώτος να δώσει εξηγήσεις στην Διαρκή Επιτροπη Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί μέσα από φήμες, δημοσιεύματα, ομιλίες, αρθρογραφίες κλπ. Το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαριστεί με τον επισημότερο και τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, μέσα στο Κοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό και ζητώ άμεσα (εντός της Βουλευτικής Συνόδου) τη σύγκληση έκτακτης Συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με πρόσκληση στον τέως και στον νυν Υπουργό Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη και κ. Τσακαλώτο, καθώς και στον σύμβουλό τους κ. Γκλεν Κιμ, ώστε να ενημερώσουν αναλυτικά τη Βουλή».

Εξηγήσεις για τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κ. Γκλεν Κιμ, μετά και την πρώτη δημόσια παρουσίαση του σχεδίου για το παράλληλο νόμισμα σε ημερίδα του ιταλικού κοινοβουλίου, ζητά με νέα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, με την οποία ερωτά -μεταξύ άλλων- τον αρμόδιο υπουργό κ. Τσακαλώτο:

-Ποιες οι σημερινές αρμοδιότητες και τι είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες προσφέρει ο κ. Γκλεν Κιμ επί υπουργίας σας;

-Με ποια ιδιότητα μετείχε ο κ. Γκλεν Κιμ στην πρόσφατη ημερίδα του ιταλικού κοινοβουλίου; Οι θέσεις που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας-παρέμβασης απηχούν αυτές του πολιτικού του προϊσταμένου;

Το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα και κουπόνια αντί ευρώ


Το σχέδιο του τέως υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στη χώρα το 2015 αποκάλυψε ο τότε σύμβουλός του, ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ, σε εκδήλωση του κόμματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Κιμ, που παραμένει σύμβουλος του τωρινού υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημείωσε σε εκδήλωση που έγινε την Τρίτη πως η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημοσίους υπαλλήλους εκδίδοντας κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στα πρότυπα κουπονιών σίτισης.

Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν και για άλλες πληρωμές και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τον Κιμ, το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν υπήρχε χρόνος. 

Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», παρότι το παράλληλο νόμισμα που ετοίμαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποτελεί καινούρια πληροφορία, αυτό που βγαίνει σήμερα στη δημοσιότητα είναι ότι αυτό το σχέδιο παρολίγον να εφαρμοστεί, ενώ αποκαλύπτονται και οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την ακριβή εφαρμογή του.

Ο Κιμ τόνισε ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο «δημοσιονομικό νόμισμα» στην Ελλάδα.

«Σκεφτήκαμε ότι αυτό το δημοσιονομικό νόμισμα έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», δήλωσε ο Κιμ και το περιγράφει, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ως ένα «κουπόνι σίτισης», το οποίο συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών των εφημερίδων και με το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ με έκπτωση.

Και αυτό το «δημοσιονομικό νόμισμα» που σχεδιαζόταν θα είχε μορφή κουπονιού, αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, ενώ στο πίσω μέρος θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε –αρχικά θα ήταν μόνο για την αποπληρωμή φορολογικών οφειλών.

Ένα ερώτημα ήταν κατά πόσον ήταν νομικά εφικτή η δημιουργία ενός δημοσιονομικού νομίσματος καθώς με βάση το νομικό πλαίσιο του 1927, απαγορεύεται στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών.

Το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε, αναφέρει η «Καθημερινή», από την ομάδα του Κιμ, ο οποίος αποφάσισε πως το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος που σχεδιαζόταν, ήταν ότι αρχικά θα ήταν μόνο για τους 500.000 δημοσίους υπαλλήλους που η πρόσβαση της κυβέρνησής στο μισθολόγιό τους ήταν εύκολη και θα αφορούσε το 10% του μισθού τους.

Το 10% αποφασίστηκε όπως δήλωσε ο Κιμ, «για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά τα κουπόνια». Με αυτό το 10% έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξανόταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει, τονίζει η «Καθημερινή».

Ο Κιμ ανέφερε πως προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για την χρήση των κουπονιών, αν δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, τότε θα επανεκδίδονταν σε χαμηλότερη αξία για το επόμενο φορολογικό έτος.

Αυτό το πρόγραμμα θα το ονόμαζαν πιλοτικό και όχι μόνιμο, τονίζει ο Κιμ, θεωρώντας ότι αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να το αποσύρουν αν δεν λειτουργούσε.


Πηγή : protothema.gr


ΜΕΛΕΤΗ – ΣΟΚ: Στημένο από τον Ερντογάν το πραξικόπημα – Οι 15 αποδείξεις



Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ενορχηστρωμένη κίνηση του αυταρχικού Τούρκου προέδρου Ερντογάν ώστε να δημιουργήσει την αναγκαία πρόφαση για μαζικές διώξεις κατά κάθε αντιπάλου του και διατήρηση, για πάντα, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Αυτό αναφέρει εμβριθής μελέτη του Stockholm Center for Freedom (SCF). Βασισμένη σε προσβάσιμα σε όλους δεδομένα το SCF αναφέρει πως το «πραξικόπημα» δεν θα πρέπει καν να καλείται έτσι καθώς η κινητοποίηση των «πραξικοπηματιών» ήταν περιορισμένη, η διαχείριση της όλης απόπειρας ήταν προβληματική και παραβίαζε τους κοινούς κανόνες εμπλοκής.

«Υπάρχει μια σειρά προβληματικών καταστάσεων στο περυσινό πραξικόπημα. Ο Ερντογάν φαίνεται πως χρησιμοποίησε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση», αναφέρει ο πρόεδρος της SCF. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ο Ερντογάν κέρδισε με το πραξικόπημα τον «θρόνο» του, εξασφάλισε τα κέρδη του, εξουδετέρωσε την αντιπολίτευση και ακόμα-ακόμα προετοιμάζει εισβολή στην Συρία, την οποία διακαώς επιθυμούσε.

Για αυτό άλλωστε χαρακτήρισε το πραξικόπημα «δώρο θεού». Στα βασικά σημεία της η έκθεση για το τι συνέβη πραγματικά στις 15 Ιουλίου 2016 αναφέρει:

- Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των πραγματικών γεγονότων και των σεναρίων που διέσπειρε το καθεστώς Ερντογάν, μέσω προπαγάνδας, πιέσεων, απειλών, ακόμα και βασανιστηρίων. Οι μαρτυρίες από κατηγορούμενους και τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα ενισχύουν την άποψη πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο.

– Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την σειρά των γεγονότων εκείνο το βράδυ, οι χιλιάδες συλλήψεις και οι διώξεις.

– Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι γνώριζε για το πραξικόπημα, αλλά δεν ειδοποίησε ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον πρόεδρο αλλά παραμένει ακόμα στη θέση του.

– Το γεγονός ότι ο Φιντάν δεν έχει κληθεί ούτε ως κατηγορούμενος, ούτε καν σαν μάρτυρας στις δίκες για το πραξικόπημα, η μη παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά την σχετική έρευνα και συζήτηση.

– Το γεγονός ότι ο Φιντάν είχε επαφές με την στρατιωτική ηγεσία επί μέρες πριν το πραξικόπημα, ακόμα και την ημέρα εκδήλωσής του, η επίσκεψή του στο γενικό επιτελείο αν και υπήρχαν φήμες ότι θα συλλαμβάνονταν και η εκδήλωση του πραξικοπήματος αμέσως μετά την αποχώρησή του από εκεί δεν έχει εξηγηθεί ούτε δικαιολογηθεί ακόμα.

– Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χουκλουσί Ακάρ επίσης προέβη σε αντικρουόμενες δηλώσεις. Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες δε δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις του. Αναλυτές αναφέρουν ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να καταπνιγεί πριν καν εκδηλωθεί. Ο Ακάρ όμως δεν έλαβε κανένα μέτρο.

– Είναι πολύ ασυνήθιστο το γεγονός ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων μετείχε ακόμα και σε γαμήλιες τελετές την ώρα που υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενο πραξικόπημα.

– Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο πραξικόπημα συμμετείχαν 8.651 στρατιωτικοί, δηλαδή ποσοστό 1,5% των τουρκικών δυνάμεων. Από αυτούς δε οι 1.761 ήταν κληρωτοί στρατιώτες, οι 1.214 ήταν μαθητές στρατιωτικών σχολών και οι 5.761 ήταν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Παρόλα αυτά διώχθηκαν 168 ανώτατοι αξιωματικοί που όλοι μαζί είχαν υπό τον έλεγχό τους 200.000 άνδρες.

– Το γεγονός ότι η γέφυρα του Βοσπόρου έκλεισε μόνο από το ένα ρεύμα, ότι επλήγησαν στόχοι άσχετοι με τους στόχους των πραξικοπηματιών, ότι δεν ενοχλήθηκαν οι πολιτικοί, ότι σκοτώθηκαν πολίτες, ότι επιχειρήθηκε κατάληψη στρατηγικών σημείων με μια χούφτα μόνο στρατιωτών δεν μπορούν να εξηγηθούν. Οι δε ομάδες που υποτίθεται καταδίωκαν τον Ερντογάν πήγαν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε πολλές ώρες μετά τη διαφυγή του από εκεί. Όλα αυτά δεν βγάζουν νόημα.

– Ακόμα και μετά από έναν χρόνο από το πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο εμπλοκής του κινήματος Γκιουλέν στο πραξικόπημα. Κατασκευασμένα μόνο στοιχεία και μαρτυρίες που ελήφθησαν μετά από βασανιστήρια παρουσιάστηκαν.

– Τα στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν για το πραξικόπημα κινητοποιήθηκαν με άλλες δικαιολογίες ενώ οι μετέχοντες αξιωματικοί προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους και ιδεολογίες.

– Ο Γκιουλέν έχει δηλώσει πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο από τον Ερντογάν.

– Ακόμα οι βαλλιστικές έρευνες των όπλων με τα οποία σκοτώθηκαν πολίτες παραμένουν σκοτεινές. Είναι γνωστό ότι στις συγκρούσεις μετείχαν παραστρατιωτικές ομάδες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η αστυνομία μοίρασε όπλα σε πολίτες.

– Στην Τουρκία πλέον δεν υπάρχει Κράτος Δικαίου. Είναι μια χώρα που κυβερνάται με διατάγματα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Η δικαστική εξουσία ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου ή της έκφραση, μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή και το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί κανονικά.

– Πάνω από 150.000 δημόσιοι λειτουργοί έχουν χάσει τη δουλειά τους χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Οι διώξεις στις ένοπλες δυνάμεις, τη δικαιοσύνη, το διπλωματικό σώμα, τη διοίκηση και στους μηχανισμούς ασφαλείας φτάνει σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο και 51.889 άτομα βρίσκονται στις φυλακές χωρίς αποδείξεις, χωρίς δίκη και καταδίκη που θωρούνται οπαδοί του Γκιουλέν.



Πηγή: mignatiou.com


Ο Κουβέλης σε πλήρη κατρακύλα ηθικής και φιλότιμου μήπως τον θελήσει κάποιος και επιβιώσει στην πολιτική



Τον Φώτη Κουβέλη παρακολουθώντας τον να προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά τον λυπάσαι γιατί έχει χάσει κάθε μέτρο και ηθική.

Το καινούργιο είναι ότι με δηλώσεις του στήριξε ανοιχτά τον Πάνο Καμμένο και την απόφαση Τσίπρα να μην αποδεχθεί την πρόταση για εξεταστική που κατέθεσε η ΝΔ μετά τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.

Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή που ζητά η ΝΔ για τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, με ισοβίτη για την υπόθεση «Noor1», ο Κουβέλης είπε ότι «το όλο θέμα είναι στη Δικαιοσύνη και δεν χρειάζεται η εξεταστική».

Ο Κουβέλης ξέρει ότι για πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα πρέπει να χάσει κάθε μέτρο αξιοπρέπειας και ηθικής και τα πάει πάρα πολύ καλά με τις δηλώσεις που κάνει






Γιαννουσάκης: «Ο Καμμένος μου είπε: "Δώσε τον Μαρινάκη"» -Η απάντηση Μαρινάκη σε Καμμένο



Για πρώτη φορά ο ισοβίτης Μάκης Γιαννουσάκης παραδέχεται ότι ο λόγος των επίμονων τηλεφωνικών επικοινωνιών του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου μαζί του ήταν για να τον πείσει να εμπλέξει στην υπόθεση Noor 1 τον Ευάγγελο Μαρινάκη.

Ο καταδικασμένος σε ισόβια για την υπόθεση του Noor 1, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Unfollow, διαψεύδει τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή.

Ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας -κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στις 3 Ιουλίου 2017- υποστήριξε ότι κατά βάση τον έβαλε να επαναλάβει την απόρρητη κατάθεσή του από τον Ιούλιο του 2015, ο Μ. Γιαννουσάκης τον διαψεύδει και επιμένει ότι ο βασικός λόγος των επίμονων επικοινωνιών του κ. Καμμένου μαζί του ήταν για να τον πείσει να καταθέσει κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη: «Ο κ. Καμμένος μου είπε "δώσε τον Μαρινάκη"». Υποστηρίζει δε ότι θα τοποθετηθεί πλήρως εάν γίνει τελικά εξεταστική επιτροπή.

Ο Γιαννουσάκης υποστηρίζει ότι εξαιτίας αυτής της πίεσης προσήλθε εκείνο το βράδυ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά κ. Τζίβα για να πάρει κατάθεση, παρότι ο ίδιος υποστηρίζει ότι εξαρχής είχε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν είχε τίποτα να καταθέσει. Το μόνο που έδωσε, ανεπίσημα εκείνο το βράδυ και επίσημα με κατάθεση λίγες μέρες μετά, ήταν αντίγραφα της κίνησης του εταιρικού λογαριασμού του, που κατά τον Γιαννουσάκη δεν έχουν σχέση με την υπόθεση.

Παράλληλα, ο Γιαννουσάκης αρνείται ότι απευθύνθηκε ο ίδιος και ζήτησε τη βοήθεια του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Επιμένει ότι ήταν αυτοί που τον προσέγγισαν και όχι το αντίθετο: «Εγώ δεν ζήτησα ποτέ τη βοήθεια του κ. Καμμένου. Όπως και δεν ζήτησα ποτέ τον κ. Τριανταφυλλόπουλο».

Ο Γιαννουσάκης επιμένει ότι υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα επικοινωνιών είτε του κ. Καμμένου, είτε συνεργατών του.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Μ. Γιαννουσάκη στο UNFOLLOW:

Το UNFOLLOW έγραψε προχθές για τις πιέσεις τις οποίες δεχόσασταν από τον κ. Τριανταφυλλόπουλο για να δώσετε κατάθεση στις 17 Ιανουαρίου στην εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα. Και από τις συνομιλίες τις οποίες αποκάλυψε το UNFOLLOW προκύπτει ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ήταν ενορχηστρωτής όλης αυτής της ιστορίας…

Πίστευα ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δεν είχε σχέση με αυτό και ότι ήταν ένα θύμα που επικαλέστηκαν το δημοσιογραφικό του λειτούργημα προκειμένου να βοηθήσει την ιστορία τους. Τώρα κατάλαβα ότι είναι μέρος της ιστορίας τους. Στις 17/1 το πρωί εγώ είπα στον κ. Τριανταφυλλόπουλο ότι δεν πρόκειται να δώσω καμία κατάθεση. Στις 6 το απόγευμα του το λέω και με SMS. Που μου λέει ότι έχει κανονίσει να έρθει η προϊσταμένη. Εκεί, εκεί ακριβώς είναι και η παρέμβαση του κ. Καμμένου, όταν εγώ στον κ. Τριανταφυλλόπουλο είπα δύο φορές ότι δεν πρόκειται να δώσω καμία κατάθεση, τότε πια έγινε η παρέμβαση-επέμβαση στις 9 το βράδυ, τρεις ώρες μετά σχεδόν, από τον κ. Καμμένο.

Σας έστειλε και ένα μήνυμα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος για να σας πείσει να μιλήσετε, λέγοντάς σας ότι «είναι ενήμερη όλη η πολιτική ηγεσία και ο κ. Καμμέ» (εννοεί «ο κ. Καμμένος»)…

Ακριβώς. Και όχι μόνο αυτό. Μου έστειλε και ένα μήνυμα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, ότι έμαθε ότι η εισαγγελέας, του είπανε, πήγε σε άλλη φυλακή, έγινε λάθος και έρχεται στη δικιά μου. Ήταν απολύτως ενήμερος. Αν δεν ήτανε μαζί τους, ήτανε σίγουρα απολύτως ενήμερος για οτιδήποτε συμβαίνει.

Να σας πω, ο κ. Καμμένος, εκείνο το βράδυ τελικά, τι σας ζήτησε; Προχθές στη Βουλή, αποδέχτηκε ότι οι συνομιλίες ήταν αρκετές και αποδέχτηκε και ότι ο χρόνος των συνομιλιών μεταξύ σας ήταν αρκετός. Ήταν 20-21 λεπτά. Και έδωσε τη δική του εξήγηση του τι συζητούσατε. Είπε δηλαδή ο κ. Καμμένος ότι είχε λάβει υπ’ όψιν του μια κατάθεση δικιά σας το 2015, τον Ιούλιο, στις 23 Ιουλίου, όπου έχετε κάνει μια κατάθεση για λαθρεμπόριο πετρελαίου. Αληθεύει αυτό;

Καταρχήν να ξεκινήσω για την κατάθεση του 2015. Προς κάθε ενδιαφερόμενο είναι αυτό. Το είπα και στο δικαστήριο προχθές. Όταν αισθανθώ ασφαλής και είμαι ασφαλής και εγώ και η οικογένειά μου, εφόσον βλέπω ότι έχουν μια τεράστια συμπάθεια στο 2015, θα ανοίξω τον φάκελο του 2015. Θα τους δώσω τα στοιχεία του 2015. Και είπα ότι αν έχουν χάσει οι μισοί τον ύπνο τους τώρα, θα χάσουν και οι άλλοι μισοί τον ύπνο τους. Οι καταθέσεις μου το 2015 όπως και όλη η διαδικασία ενοχής, ουσιαστικά προφυλάκισης και καταδίκης κατά του κ. Κοτσώνη, ήταν απολύτως σημαδεμένη. Έχω όλα τα στοιχεία τα οποία θα τα προσκομίσω.

Κύριε Γιαννουσάκη…

Πάμε να φύγουμε όμως από αυτό. Πάμε σε αυτά που είπε ο κ. Καμμένος.

Θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Πριν μου πείτε τι σας είπε ο κ. Καμμένος. Ο κ. Καμμένος επικαλείται, το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δικό του αφήγημα, μια ένορκη εξέταση μάρτυρα, δική σας, η οποία όμως τον Ιανουάριο είναι απόρρητη. Πώς φτάνει στα χέρια του κ. Καμμένου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, μια απόρρητη κατάθεση;

Είναι ξεκάθαρο. Γιατί είμαι ο πρώτος προστατευμένος-απροστάτευτος μάρτυρας στην ιστορία.

Του τη δώσατε εσείς;

Ποτέ. Ακούστε λίγο…

Πώς την πήρε; Κοιτάξτε, είναι απόρρητη η κατάθεση και μάλιστα ο κ. Καμμένος προχθές την έδωσε να καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής. Και τον Γενάρη λέει ότι με βάση αυτή την κατάθεση σας δίνει κουράγιο. Και εγώ ερωτώ. Πριν σας δώσει κουράγιο ή ό,τι άλλο σας είπε, πώς περιήλθε στα χέρια του μια απόρρητη κατάθεση;

Οι καταθέσεις μου όλες έχουν διαρρεύσει από τον ίδιο άνθρωπο. Είναι από τον κ. Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Όπως και διέρρευσαν την προηγούμενη Κυριακή στον ελληνικό Τύπο και τις είδαμε αυτούσιες και μάλιστα δεν είχαν καν την ευφυΐα να κρύψουν το όνομα του Χριστοφορίδη, οπότε να μην ξέρουμε και σε ποιον αξιωματικό την έδωσαν. Όλες μου οι καταθέσεις είναι στα χέρια του κ. Χριστοφορίδη, ο οποίος τις διανέμει στους ανθρώπους που αυτός κρίνει. Προφανώς αυτή την έδωσε ο κ. Χριστοφορίδης στον κ. Καμμένο. Και θέλω να σου πω ότι εγώ, κατάθεσή μου, δεν έχω. Και να κάνω αίτηση αύριο να μου δώσουν, δεν μου δίνουν. Η διαδικασία της απόρρητης κατάθεσης δεν προβλέπει αντίγραφο ούτε καν σε αυτόν που τη δίνει. Οπότε δεν θα μπορούσα να έχω εγώ την κατάθεσή μου. Ακόμα και να ήθελα.

Ωραία. Σας καλώ λοιπόν να μου πείτε, το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου, στα 20 λεπτά που προκύπτει ότι είχατε συνομιλία ή συνομιλίες γιατί ήταν αρκετές οι κλήσεις –12 τον αριθμό– με τον κ. Καμμένο, τι τελικά σας λέει ο κ. Καμμένος;

Πρώτον, να ξεκαθαρίσω κάτι για τις συνομιλίες. Συνομιλίες υπήρξαν κι άλλες οι οποίες δεν μπορούν να αποδειχθούν. Κι επειδή εγώ μιλάω μόνο με πράγματα που μπορώ να αποδείξω, ας περιοριστούμε σε αυτές που λέτε εσείς. Συνομιλίες υπήρξαν κι άλλες. Και όχι μόνο με τον κ. Καμμένο. Είναι συνομιλίες όμως που δεν μπορώ να αποδείξω.

Μισό λεπτό. Με τον κ. Καμμένο έχετε μιλήσει και πριν από τις 17 Ιανουαρίου;

Όχι.

Έχετε μιλήσει, εννοείτε, κι άλλες φορές, εκτός από τις 12 κλήσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα οποία είναι οι εξερχόμενες κλήσεις οι δικές σας…

Ακριβώς.

Λέτε ότι έχουν υπάρξει κι άλλες κλήσεις από τον κ. Καμμένο ή από εσάς προς τον κ. Καμμένο, τις οποίες δεν μπορείτε να αποδείξετε και ότι υπήρξαν στη συνέχεια;

Και από ανθρώπους του κ. Καμμένου. Όχι μόνο από τον κ. Καμμένο. Τις οποίες δεν μπορώ να αποδείξω και γι’ αυτό δεν ονοματίζω.

Μισό λεπτό. Πέρα από τους ανθρώπους του κ. Καμμένου, πόσες φορές έχετε μιλήσει ακόμα με τον κ. Καμμένο από τον Φεβρουάριο και μετά; Πού είναι η τελευταία του κλήση, αν δεν απατώμαι, 2 Φεβρουαρίου;

Δεν μπορώ να θυμάμαι. Δεν μπορώ να θυμάμαι.

Είναι πολλές;

Δεν μπορώ να θυμάμαι και δεν μπορώ να πω κάτι, σου ξαναλέω, που δεν μπορώ να αποδείξω. Έχει μηδενική αξία ό,τι δεν μπορεί να αποδειχθεί. Εδώ οι συνομιλίες που έδωσα με τον Χριστοφορίδη, που είναι αυταπόδεικτο το τι συμβαίνει, και έχει μηδενική αξία αυτό. Για φαντάσου και συσχέτισε κάτι που δεν μπορώ να αποδείξω.

Ποιοι ήταν οι άνθρωποι του κ. Καμμένου που σας έπαιρναν τηλέφωνο; Και πώς το ξέρετε ότι ήταν άνθρωποι του κ. Καμμένου;

Δεν θα σας πω γιατί δεν μπορώ να το αποδείξω.

Από πού γνωρίζετε ότι ήταν άνθρωποι του κ. Καμμένου;

Διότι με πήραν από τηλέφωνο, που ήταν του κ. Τριανταφυλλόπουλου, με Ίντερνετ. Με ιντερνετική κλήση.

Μήπως ήταν άνθρωποι του κ. Τριανταφυλλόπουλου και τους συγχέετε με ανθρώπους του κ. Καμμένου; Μήπως ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, που φαίνεται να είναι ενορχηστρωτής, εμπλέκει τον υπουργό και δεν το ξέρετε;

Ακόμα και έτσι να είναι, που δεν κρίνω ότι είναι έτσι, αλλά ακόμα και έτσι να είναι, πάλι καταλήγουμε στο αρχικό μου συμπέρασμα. Στην αρχική μου θέση μάλλον. Ότι δεν μπορώ να λέω κάτι που δεν μπορώ να αποδείξω.

Ωραία, πέστε μου τουλάχιστον, αφού ο κ. Καμμένος αποδέχτηκε τελικά ότι έχει μιλήσει τουλάχιστον 12 φορές μαζί σας, και ότι ο χρόνος διάρκειας των συνομιλιών αυτών των 12 κλήσεων υπερβαίνει τα 20 λεπτά, σε αυτά τα 20 λεπτά τι είπατε;

Πρώτον, να ξεκινήσω ότι εγώ δεν ζήτησα ποτέ τη βοήθεια του κ. Καμμένου. Όπως και δεν ζήτησα ποτέ τον κ. Τριανταφυλλόπουλο. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα και ο κ. Καμμένος στο βήμα της Βουλής αναφέρθηκαν και οι δύο στο ότι εγώ ζήτησα τη βοήθεια. Ή του ενός ή του άλλου.

Είπαν ότι είχαν και μια ανώνυμη καταγγελία. Μήπως είχαν μια ανώνυμη καταγγελία;

Καταγγελία μπορεί να είχανε. Αλλά εγώ δεν τους έψαξα ποτέ μου. Υπήρχε ένα σχέδιο προσέγγισης των ανθρώπων αυτών προς τα εμένα. Και αυτό με προβλημάτισε. Αυτό με προβλημάτισε και σου μιλάω σήμερα διότι και οι δύο γι’ αυτό το πράγμα δεν μιλήσανε αληθινά. Δεν είπαν την αλήθεια. Και ευτυχώς για μένα, αυτό που σου λέω μπορώ να το αποδείξω. Και γι’ αυτό το λέω. Και θα ακούσουνε αν θέλουνε τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, τον οποίο έχουν βάλει προμετωπίδα, οτιδήποτε συμβαίνει, υπάρχει μια προσπάθεια να αδειάσει πάνω στον κ. Τριανταφυλλόπουλο. Γιατί προφανώς δεν έχει πολιτική ευθύνη. Η πολιτική μου άποψη δεν έχει καμία αξία και δεν θα μπω ποτέ σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά τα πραγματικά περιστατικά είναι συγκεκριμένα.

Ωραία. Πέστε μου τα πραγματικά περιστατικά.

Εγώ σου ξαναλέω ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος περιγράφει τον ρόλο του κ. Καμμένου, ο ίδιος. Περιγράφει το πώς με προσέγγισε ο Τριανταφυλλόπουλος, το περιγράφει ο ίδιος ο Τριανταφυλλόπουλος. Όχι εγώ. Εάν χρειαστεί θα το σηκώσω να το ακούσουνε αν δεν πιστεύουνε. Και σε οτιδήποτε με αμφισβητούν, θα τους αμφισβητούνε οι ίδιες οι φωνές τους. Εμένα με κατηγορήσανε για το ηχητικό του κ. Χριστοφορίδη, ο κ. Κοντονής είπε στο βήμα της Βουλής ότι είναι, λέει, μια συρραφή. Και λέω. Εγώ προσκόμισα στον Άρειο Πάγο οτιδήποτε χρειάζεται, μέχρι τελευταίο κόμμα, να αποδείξω τη μηνυτήρια αναφορά μου. Δεν προσκόμισα τίποτα περισσότερο. Να είσαι σίγουρος ότι έχουν πέσει 100 υπηρεσίες πάνω σε αυτό το ηχητικό. Επειδή τα έχω βάλει με το παρακράτος. Αν είχανε παρατηρήσει την παραμικρή επέμβαση στη φωνή του Χριστοφορίδη, ότι άλλο του λέω και τον έβαλα να πει άλλο, θα το είχανε κάνει σημαία. Εγώ δεν έβαλα τον κ. Χριστοφορίδη, δεν παρήγαγα. Εμένα ο κ. Κοντονής με κατηγόρησε, «οι όψιμες καταγγελίες μου». Θέλω να τοποθετηθώ σε αυτό. Όψιμες, δηλαδή καθυστερημένες, εγώ 20 Μαρτίου τούς έγραψα. 6 Απριλίου τούς κατήγγειλα. Αν 16 μέρες για τον κ. Κοντονή είναι όψιμες, μπορεί αυτό να τεθεί στην κρίση του καθενός. Εγώ αυτό το θεωρώ έγκαιρο. Ότι το έκανα σε έγκαιρο χρονικό διάστημα. Είναι, Λευτέρη, εγώ έπαιζα επί τρία χρόνια ένα ρόλο. Σε όλους. Και τον έπαιζα καλά. Γι’ αυτό άλλωστε και τους έκανα και με εμπιστευτήκανε.

Σας καλώ ακόμα μία φορά, όμως, να μου πείτε…

Ναι, θέλω να σου πω κάτι, γιατί θέλω να ακουστεί αυτό. Λέω πάνω από πέντε έξι φορές – και μάλιστα με τον προσδιορισμό ξεκάθαρα. Ότι ο Μαρινάκης είναι αθώος και δεν μου έχει μιλήσει ποτέ για ναρκωτικά. Εάν εγώ είχα αφήσει μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια μισή υπόνοια ενοχής του κ. Μαρινάκη, θα μου έλεγε ο ίδιος ο Χριστοφορίδης, τι είναι αυτά που μας λες τώρα, άλλα μας έλεγες πέρυσι, άλλα μας έλεγες πρόπερσι… Όχι μόνο δεν μου λέει έτσι. Μου λέει ότι ακόμα και που δεν ξέρεις, ακόμα και που μέσα σου βαθιά δεν το πιστεύεις, σου λέω ότι είναι ένοχος. Αυτό…

Μισό λεπτό, εγώ δεν είμαι ούτε συνήγορος του κ. Μαρινάκη, ούτε με ενδιαφέρει να αποδείξω αν ο κ. Μαρινάκης είναι αθώος ή ένοχος…

Ούτε εγώ είμαι.

Από τις συνομιλίες τις δικές σας με τον κ. Χριστοφορίδη, από αυτά που λέει ο κ. Χριστοφορίδης επειδή είναι ανακριτικός υπάλληλος, προκύπτουν βάσιμα ερωτήματα. Ένα από τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν και επειδή και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος, αποδέχτηκε ότι μίλησε μαζί σας για 20 λεπτά, ξαναρωτώ: Τι σας είπε ο κ. Καμμένος;

Ε, επειδή πάμε στον κ. Καμμένο. Εμένα ο κ. Καμμένος καταρχήν δεν μου έδωσε καμία αίσθηση ότι πάμε να βάλουμε φυλακή έναν αθώο άνθρωπο. Δεν μου είπε ξεκάθαρα ότι «δεν με ενδιαφέρει αν είναι αθώος ή ένοχος». Ήταν πεπεισμένος ο κ. Καμμένος ότι ο κ. Μαρινάκης είναι ένοχος. Αν θα δεις τη συνομιλία με τον Χριστοφορίδη, του λέω κάποια στιγμή, ότι «Πάνο, είναι αθώος» ή «Πάνο, εμένα δε μου είπε ποτέ για ναρκωτικά». Αυτό, γιατί το κάνω; Εγώ σου το ξανάπα. Για να καταφέρω τον Χριστοφορίδη να μου ξαναπεί ό,τι μου λέει επί μακρό διάστημα, έπρεπε να έχω μια τακτική. Σημασία έχει αυτά που μου λέει ο Χριστοφορίδης. Εκεί όταν του λέω για τον Καμμένο του Χριστοφορίδη, όταν του λέω εγώ για τον Καμμένο και του λέω ότι ουσιαστικά δεν τον ενδιαφέρει τον Καμμένο άμα είναι αθώος, ο Χριστοφορίδης το επιβεβαιώνει – όχι εγώ. Και μου απαντάει: «Ναι, ρε Μάκη. Είναι μεγάλα τα πολιτικά παιχνίδια». Εγώ με αυτόν τον τρόπο σκέφτηκα ότι ο Καμμένος γνωρίζει ότι ο Μαρινάκης είναι αθώος ή εν πάση περιπτώσει δεν τον ενδιαφέρει. Εμένα ο Καμμένος δεν μου έδωσε καθόλου την εικόνα, ούτε θα το έλεγε ποτέ τηλεφωνικά ότι «δεν με ενδιαφέρει αν είναι αθώος». Ο Χριστοφορίδης το ’πε. Ο Χριστοφορίδης μπέρδεψε, ο λιμενικός μπέρδεψε τον κ. Καμμένο, όχι εγώ.

Ακούστε με λιγάκι…

Όπως και την κυρία Τζίβα. Εγώ στην κυρία Τζίβα δεν δέχτηκα να μιλήσω. Το είπα και προχθές. Αν δεν μου έλεγε ο Χριστοφορίδης ότι «εγώ θα μπλέξω την Τζίβα», «τη μυστική σου κατάθεση θα πάω να τη συμβουλευτώ πρώτα την Τζίβα». Και μάλιστα μου λέει ο Χριστοφορίδης: «Είναι να μπλέξουμε την Τζίβα, είναι να μπλέξουμε τον υπουργό». Έκανα μηνυτήρια αναφορά στην Τζίβα και σου λέω εν τιμή ότι πιστεύω ότι αυτή η γυναίκα δεν έχει σχέση με όλο αυτό και αναφέρει την ιδιότητα του υπουργού. Αν έλεγε όνομα υπουργού, θα έκανα μήνυση και στον υπουργό. Όπως και είπα προχθές στο δικαστήριο, αν προκύψει οποιαδήποτε επικοινωνία ή ραντεβού μετά τις 17 του μηνός με οποιονδήποτε από αυτούς τους κυρίους, τους υπουργούς, εγώ θα ζητήσω, θα κάνω μήνυση και σε αυτόν. Και ιδιαίτερα στον κ. Καμμένο. Αν προκύψει ότι είχε επαφή με τον κ. Χριστοφορίδη μετά τις 17 του μηνός, συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία, είμαι υποχρεωμένος να το κάνω. Και είμαι υποχρεωμένος και με την επιθυμία να βγει αθώος. Και ο κ. Καμμένος και η κυρία Τζίβα. Γιατί για τον κ. Χριστοφορίδη δεν τίθεται θέμα.

Κύριε Γιαννουσάκη, εγώ να αποδεχτώ και το αφήγημα ότι ο κ. Καμμένος παγιδεύτηκε και όταν συνομιλεί μαζί σας, όπως μου λέτε, σας δίνει την εικόνα ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Μαρινάκης είναι ένοχος, ή έχει εμπλοκή με την ιστορία του λαθρεμπορίου, ή του λαθρεμπορίου πετρελαίου ή στο λαθρεμπόριο με τα ναρκωτικά…

Δεν έγινε καμία κουβέντα. Λευτέρη, αυτά που είπε ο κ. Καμμένος ότι συζητήθηκε και επιβεβαιώθηκε ή επαναλήφθηκε η κατάθεση του 2015, δεν έγινε καμία τέτοια κουβέντα.

Μα αυτό είπε ο κ. Καμμένος προχτές στη Βουλή.

Το σέβομαι αυτό που είπε ο κ. Καμμένος, αυτή είναι η άποψή του, εγώ έχω άλλη. Δεν έγινε καμία κουβέντα για την κατάθεσή μου του 2015. Η κουβέντα, η οποία μπορώ αυτή τη στιγμή δημόσια να πω, διότι είναι σε εξέλιξη μια έρευνα και αν αυτό το θέμα πάει σε εξεταστική στη Βουλή εκεί θα πρέπει να τα πω… Αυτό που μπορώ να σου πω εσένα είναι ότι ο κ. Καμμένος μού άσκησε πίεση προκειμένου να δώσω την κατάθεση. Όταν είδε ότι δεν πρόκειται να δώσω καμία κατάθεση, πλέον μου ζήτησε να δώσω τα εξτρέ των λογαριασμών. Για να μην ξεφτιλιστεί. Το «μην ξεφτιλιστεί» εγώ το λαμβάνω…

Πού να ξεφτιλιστεί; Μα δεν ξέρει κανείς. Μισό λεπτό, πού να ξεφτιλιστεί; Δεν ξέρει κανείς εκείνη την εποχή ότι ο κ. Καμμένος παρεμβαίνει ή προσπαθεί να σας προστατέψει με το δικό του αφήγημα. Ποιος το ξέρει;

Είναι σαφές ότι θέλει να μην ξεφτιλιστεί στον υπουργό Δικαιοσύνης που τον πήρε και του είπε: «Στείλε έναν εισαγγελέα να δώσει κατάθεση εις βάρος του Μαρινάκη. Είναι έτοιμος». Εκεί θα ξεφτιλιζότανε.

Εξακολουθείτε όμως… Από τη μία λέμε στον κ. Καμμένο, «πέστε μας τι είπατε, 20 λεπτά, με τον κ. Γιαννουσάκη που είναι καταδικασμένος πρωτόδικα για την ιστορία του Noor 1», ρωτάω κι εσάς, και δεν μου απαντάτε ούτε εσείς.

Σου λέω κι εγώ. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι με πίεσε, μου ζήτησε να δώσω το εξτρέ, όπως μου το ζήτησε και η κυρία Τζίβα, και το έδωσα ανεπίσημα εκείνη την βραδιά, και επίσης μου πρότεινε ο κ. Καμμένος ότι αν θα δώσω κατάθεση, θα έρθει στο δικαστήριό μου, της αναστολής, προκειμένου να καταθέσει σαν μάρτυρας, διότι θεωρούσε ότι δικαιούμαι να έχω πάρει αναστολή με όλη αυτή τη βοήθεια που είχα δώσει μέχρι τότε. Δηλαδή, μου είπε: «Δώσε την κατάθεση κι εγώ θα έρθω σαν μάρτυρας». Και μάλιστα αυτό σε ένα μεταγενέστερο μήνυμα προς τον κ. Καμμένο τού το αναφέρω. Ότι «θα βοηθήσει αυτό που μου είπες. Να έρθεις να δώσεις». Όπως και έχω και τον κ. Τριανταφυλλόπουλο που μου το λέει.

Εσείς ήσασταν προστατευόμενος μάρτυρας;

Σ’ το είπα. Εγώ έχω την παγκόσμια ιδιότητα του προστατευόμενου-απροστάτευτου μάρτυρα.

Μισό λεπτό. Εσείς έχετε δώσει κατάθεση, στην οποία κατονομάζετε ποιοι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι οι χρηματοδότες της ηρωίνης –των δύο τόνων ή των τριών τόνων– οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα. Έχετε πει ποιοι είναι οι χρηματοδότες. Τους είπατε ποιοι είναι;

Ο αναξιόπιστος κ. Γιαννουσάκης, όπως με χαρακτηρίζουνε, το 2015, τον Νοέμβριο, έδωσε δύο συγκεκριμένα ονόματα ότι είναι οι χρηματοδότες της ηρωίνης, το 2017, έδωσε… συγγνώμη, το 2016, στις 5 Δεκεμβρίου, έδωσε ένορκη κατάθεση. Λίγο πριν την υποτιθέμενη συνέντευξή μου στον Τριανταφυλλόπουλο είπα ακριβώς τα ίδια ονόματα.

Ποια είναι τα ονόματα, μπορείτε να μου τα πείτε;

Είναι ο κ. Ζιντάστι και ο αδερφός του Άλεξ.

Ο κ. Ζιντάστι πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

Ο κ. Ζιντάστι, βγήκε έκθεση της DEA τώρα στη δημοσιότητα, ότι συνελήφθη για ανθρωποκτονία, ότι του σκοτώσανε την κόρη λόγω του «Noor», μάλιστα το δήλωσε και ο ίδιος δημόσια, και ο κ. Ζιντάστι εμπεριέχεται στην έκθεση της DEA, η οποία βγήκε 20 Ιανουαρίου του 2017, που τον ονοματίζει ως χρηματοδότη της ηρωίνης. Πριν…

Ωραία, αφού εσείς λοιπόν δίνετε την κατάθεση στο τέλος του ’16 και λέτε ποιοι είναι οι χρηματοδότες του φορτίου της ηρωίνης…

Ναι, το έχω ξαναπεί το ’15.

Εγώ θα μείνω στην κατάθεση του ’16. Στην οποία λέτε ποιοι είναι οι χρηματοδότες του φορτίου της ηρωίνης. Γιατί ζητούν να δώσετε νέα κατάθεση;

Ζητούνε να δώσω κατάθεση ξεκάθαρα μόνο για τον Μαρινάκη. Εγώ… να σου πω και κάτι άλλο…

Σας το είπε αυτό ο κύριος… Ξαναρωτάω. Σας το είπε αυτό ο κ. Καμμένος;

Ξεκάθαρα.

Τι εννοείτε;

Ότι δώσ’ τονα, μη φοβάσαι τίποτα, είμαστε μαζί σου.

Δώσε τον Μαρινάκη, σας είπε; Σας είπε ο Καμμένος, «δώσε τον Μαρινάκη»;

Ο κ. Καμμένος μου είπε «δώσε τον Μαρινάκη», γιατί προφανώς είχε ενημερωθεί ότι επιθυμώ να δώσω τον Μαρινάκη.

Άρα σας είπε το όνομα. Σας είπε το όνομα «Μαρινάκης» ο Καμμένος.

Ξεκάθαρα ναι. Μου το είπε. Δεν μου είπε «δώσε μια γενική κατάθεση».

Σας είπε «δώσε τον Μαρινάκη»; Ξαναρωτάω.

Βεβαίως βεβαίως.

Αυτό δεν το έχετε ξαναπαραδεχτεί ποτέ, ούτε ο κ. Καμμένος το ’χει παραδεχτεί. Σας λέει ο Καμμένος, «δώσε τον Μαρινάκη»;

Δώσε κατάθεση για τον Μαρινάκη. Αυτή ήτανε. Και μην τον φοβάσαι. Μην τον φοβάσαι. «Εμένα μάλιστα», μου είπε ότι «μου απειλεί τα παιδιά μου κάθε μέρα». Ο Μαρινάκης δηλαδή. Και η δημοσιότητα είναι αυτή που θα σε προστατεύσει. Αυτό μου είπε για τον Μαρινάκη.

Έχω μια πληροφορία δημοσιογραφική, ότι στη συνομιλία σας με τον κ. Καμμένο, ο κ. Καμμένος σάς λέει ότι θέλει να έχει στα χέρια του μια επιτυχία, η οποία έχει να κάνει με τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, διότι θα πάει στην Αμερική να συναντήσει τον κ. Τραμπ και αυτό το πράγμα θέλει να το δείξει στους Αμερικανούς. Ισχύει αυτό;

Είναι σωστή η πληροφορία σου, δεν θέλω όμως εγώ να κάνω περαιτέρω αναφορά σε αυτό. Όταν θα χρειαστεί να κάνω και με διαδικασία η οποία δεν θα ’ναι μια συνέντευξη, θα το κάνω. Ναι, έγινε αναφορά. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Ότι ήθελε μια απλή επιτυχία. Μόνο αυτό μπορώ να σου πω.

Ήθελε ένα πρόσωπο συγκεκριμένο να δείξει;

Δεν θέλω να αναφερθώ άλλο σε αυτό, σε παρακαλώ. Η πληροφορία είναι σωστή όμως.

Μάλιστα. Αυτά τα οποία μου λέτε, δώσατε και μια κατάθεση πρόσφατα για το αίτημα της αναστολής σας. Στον εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Πειραιά.

Ναι.

Ο Πρόεδρος σας ρώτησε;

Η Πρόεδρος.

Η Πρόεδρος. Η Πρόεδρος σας ρώτησε;

Η Πρόεδρος –και γενικά το Πενταμελές– έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Και επειδή εξετάζαμε την αναστολή μου, και όχι τι έχει συμβεί με τον κ. Καμμένο, ορθά προσπαθούσανε να δούνε εάν αυτές όλες οι διαδικασίες συνδέονται με τον κίνδυνο τον οποίο επικαλούμαι ότι υπάρχει για εμένα πλέον και ότι πρέπει να βγω από τη φυλακή. Εκεί επικεντρώθηκε και όχι στα συμβάντα. Στο αν αυτά που λέω εγώ συνδέονται με τους κινδύνους που επικαλούμαι. Εκεί επικεντρώθηκε. Και είναι ξεκάθαρο το ότι συνδέονται και να σου πω γιατί; Είναι ξεκάθαρο. Όταν είχα δώσει τους εμπόρους ναρκωτικών, με φυλάγανε 4 αστυνομικοί. Όταν έδωσα το παρακράτος, με φυλάνε 30. Δηλαδή μόνοι τους δείχνουνε από πού κινδυνεύω. Γιατί τώρα με φυλάνε 30 και δεν με φυλάνε 4 που με φυλάγανε;

Θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Είπατε ότι ο κ. Καμμένος σάς ζήτησε στην κατάθεσή του, και το λέτε για πρώτη φορά, να πείτε το όνομα «Μαρινάκης». Την ώρα που σας το λέει, εσείς του είπατε ότι ο Μαρινάκης έχει ή δεν έχει εμπλοκή, ή του δώσατε ελπίδες ότι ο Μαρινάκης έχει εμπλοκή, και άρα στο αφήγημα, στο οποίο είχε παγιδευτεί ο κ. Καμμένος και είχε πειστεί για την ενοχή του Μαρινάκη, του δώσατε ελπίδες;

Εγώ στον κ. Καμμένο είπα δεν έχω να δώσω καμία απολύτως κατάθεση και εφόσον το εξτρέ μού λέτε ότι μπορεί να βοηθήσει την έρευνά σας, και επειδή από την πρώτη στιγμή θέλω να βοηθάω, θα σου δώσω το εξτρέ. Εάν αυτό για τον κ. Καμμένο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του κ. Μαρινάκη, είναι κάτι που πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Καμμένο. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι αν ήθελα εγώ να δώσω το εξτρέ για να μπερδέψω τον κ. Μαρινάκη, θα έκανα και κατάθεση εις βάρος του κ. Μαρινάκη. Το εξτρέ, γιατί κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος και το αναπαράγουν συνέχεια, ακόμα και στη Βουλή. Η G Tankers, η εταιρεία, δεν προέκυψε πουθενά σε όλη τη διαδικασία ότι είχε την παραμικρή εμπλοκή με το καράβι «Noor». Δεν πλήρωσε τίποτα, δεν έδωσε καμία εντολή, δεν υπήρξε ούτε ένας μάρτυρας που να πει ότι το «Noor» και η G Tankers έχουνε σχέση. Οπότε δύο διαφορετικά πράγματα έπρεπε να τα ενώσουμε για να βγει η υπόθεση Μαρινάκη.

Να κάνω ακόμα μία ερώτηση, αν και υποσχέθηκα ότι θα ήταν η τελευταία. Όταν ήρθε εκείνο το βράδυ να δώσετε κατάθεση η κυρία Τζίβα… Η κυρία Τζίβα σάς έδωσε την υπόνοια, σας άφησε υπόνοιες ότι ήταν κι αυτή πεπεισμένη ότι ο κ. Μαρινάκης είναι ένοχος;

Η κυρία Τζίβα δεν μπήκε σε κρίσεις αν είναι ένοχος ο κ. Μαρινάκης. Η κυρία Τζίβα ήρθε να κάνει τη δουλειά της. Η κυρία Τζίβα πήρε εντολή «πήγαινε να πάρεις μια κατάθεση». Προφανώς είχε ενημερωθεί τι αφορούσε η κατάθεση και είχε έρθει γι’ αυτό το λόγο. Ξεκάθαρα. Και όταν έκανε το τηλεφώνημα στο οποίο αναφέρομαι, της μιας ώρας περίπου, πενήντα λεπτών, η κυρία Τζίβα, και μετά ξαναμπήκαμε στο δωμάτιο, μου ζήτησε η κυρία Τζίβα αυτό που μου είχε ζητήσει και ο κ. Καμμένος. «Δώσε μου, σε παρακαλώ τα εξτρέ, να φύγω με κάτι στα χέρια μου». Ανεπίσημα πάντα.

Σας είπε η κυρία Τζίβα τη φράση: «Να φύγω με κάτι στα χέρια μου»;

Ναι. Και μου έδωσε τον λόγο της ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει.

Με συγχωρείτε, αλλά αυτό…

Και μάλιστα αυτό προκύπτει, Λευτέρη, και ξέρεις γιατί προκύπτει; Γι’ αυτό σου είπα, εγώ θα μιλάω μόνο με ό,τι προκύπτει. Αυτό προκύπτει γιατί, αν ακούσεις, λέω στον Χριστοφορίδη «πήγες», του λέω, «στην Τζίβα τα εξτρέ;» Μου λέει «τα πήγα». «Τα είχε ήδη μόλις τα πήγες;» «Ναι», μου λέει, «τα είχε ήδη». Πάλι ο κύριος Χριστοφορίδης μιλάει γι’ αυτούς. Όχι εγώ. Εγώ μπορώ να λέω ό,τι θέλω. Εκτός άμα μου πούνε ότι του έγραψα τα κείμενα και τα υπαγόρευσα. Ξέρω γω;

Άρα εσείς μου λέτε…

Η κυρία Τζίβα εκείνο το βράδυ έφυγε με τα εξτρέ. Τα έβαλε στο χρηματοκιβώτιό της, μέχρι να τα καταθέσω εγώ μετά από μια εβδομάδα περίπου επίσημα.

Οπότε μου λέτε εσείς, προκύπτει ότι όταν η κυρία Τζίβα είναι εκεί γνωρίζει ότι εσείς ή θα της δώσετε τα εξτρέ…

Όχι, δεν το γνωρίζει. Κατάθεση ήρθε να πάρει. Ούτε εξτρέ ούτε τίποτα. Κατάθεση μαζί με τα εξτρέ βέβαια. Όταν με αντιμετώπισε εμένα που της λέω «δεν χρειαζόμαστε ούτε γραμματέα ούτε κανέναν», καθίσαμε οι δυο μας και καταλήξαμε στο ότι «δώσε μου κάτι να φύγω να έχω στα χέρια μου». Εμπιστεύσου με, ουσιαστικά μου είπε.

Πηγή: UNFOLLOW

H απάντηση του Μαρινάκη στον Καμμένο

Για αδιέξοδο που δημιούργησε μόνος του ο υπουργός Άμυνας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στον Πάνο Καμμένο, ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο κ.Μαρινάκης μάλιστα, σημειώνει ότι οι ενέργειες του υπουργού συνιστούν ανεπίτρεπτη, ομολογημένη και ωμή επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα έργα της δικαστικής. 

Η ανακοίνωση του κ. Μαρινάκη έχει ως εξής: 

«Δεν υπάρχει πλέον διέξοδος στο αδιέξοδο που μόνος του δημιούργησε ο κ. Καμμένος, με τις δόλιες ενέργειές του.

Οι αποκαλύψεις υπήρξαν συνταρακτικές, συντριπτικά αποδεικτικές εγκληματικής μεθόδευσης σε βάρος αθώου.
Περίτρανες είναι οι αποδείξεις ότι υπήρξε πρωταγωνιστής μιας σκευωρίας, την οργάνωση της οποίας ανέλαβε με τη σύμπραξη σημαιοφόρων του κιτρινισμού και για την εκτέλεσή της στρατολόγησε τον πρόθυμο καταχραστή της εξουσίας του, λιμενικό Χριστοφορίδη.

Αντλώντας γνώση από τον τρόπο της προσωπικής του λειτουργίας, αποδίδει σε άλλους ό,τι ο ίδιος πράττει. Δολοπλοκεί, απειλεί, συκοφαντεί προκλητικά και υποκρίνεται τον προστάτη της Δικαιοσύνης, την απόπειρα χειραγώγησης του έργου της οποίας, έχει ομολογήσει.

Ο Μαρινάκης δεν επιζήτησε ποτέ και από κανέναν κάλυψη. Των δικών σας εγκλημάτων, κ. Καμμένε, βιώνει την αποκάλυψη. Οργανωμένο είναι το δικό σας έγκλημα, κ. Υπουργέ.

Οι ενέργειές σας αποτελούν ανεπίτρεπτη, ομολογημένη και ωμή επέμβαση της εκτελεστικής στα έργα της δικαστικής εξουσίας. Αξιοπιστία πλέον δεν έχετε. 
Καήκατε, κ. Καμμένε, από τα θλιβερά σας καμώματα».




Πηγή: iefimerida.gr 


Άρειος Πάγος: Η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας



Η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί από μόνη της να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σε αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης.

Αυτό επιβεβαίωσε ο Άρειος Πάγος με απόφαση του (677/2017) που κινείται στη λογική προηγουμένων σχετικών αποφάσεων (ΑΠ. 381/2012, ΑΠ 795/2007) με το σχετικό σκεπτικό να μην ευνοεί εργαζομένους που παραμένουν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες σε επιχειρήσεις, όντας στην πράξη σε εργασιακή ομηρεία.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 349, 648, 652 παρ. 1, 656 του Αστικού Κώδικα, αλλά και των νόμων 2112/1920 και 3198/1955 προκύπτει ότι η μονομερής από τον εργοδότη και δυσμενής για το μισθωτό μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας δεν συνεπάγεται χωρίς άλλο τη λύση της, αλλά παρέχει στο μισθωτό το δικαίωμα είτε να θεωρήσει τη μεταβολή αυτή ως άτακτη καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη και να ζητήσει την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης είτε, εμμένοντας στη σύμβαση, να αξιώσει την τήρηση των όρων της και την αποδοχή της εργασίας του από τον εργοδότη σύμφωνα με το πριν τη μεταβολή περιεχόμενο της σύμβασης και, σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη να αποδεχθεί την εργασία αυτή, να ζητήσει μισθούς υπερημερίας.

«Μόνη όμως η καθυστέρηση καταβολής του μισθού δεν συνιστά βλαπτική, υπό την εκτεθείσα έννοια, μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας, εκτός αν γίνεται δολίως και δη για να εξαναγκασθεί ο μισθωτός σε αποχώρηση από την εργασία του», αναφέρει η απόφαση.



Πηγή : cnn.gr