Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Το άγριο επεισόδιο Φίλη- Ρήγα! «Κάτσε κάτω- Να σέβεσαι»



Κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια στη χθεσινή συνάντηση με Τσακαλώτο- Αχτσιόγλου

Ένα ιδιαίτερο γεγονός χαρακτήρισε το χθεσινό «μασάζ» Τσακαλώτου- Αχτσιόγλου στους βουλευτές και αυτό δεν ήταν άλλο από τον άγριο καυγά Νίκου Φίλη και Πάνου Ρήγα, οι οποίοι κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια, όπως σας ενημερώσαμε νωρίτερα στο star.gr.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρώην υπουργός Παιδείας είπε στον Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να καθίσει κάτω και να περιμένει να ολοκληρώσουν οι βουλευτές τις τοποθετήσεις τους.

«Κάτσε κάτω, να σέβεσαι!» είπε ο  Νίκος Φίλης στον Παναγιώτη Ρήγα, όταν ο δεύτερος  προσπάθησε να πάρει τον λόγο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάντως, ο διαπληκτισμός τους πάντως ήταν πολύ έντονος!



Πηγή : star.gr


Θύελλα αντιδράσεων για την εκδήλωση του Α.Π. στο Χίλτον




Αντιδράσεις εντός και εκτός Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει η εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα από την απερχόμενη πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου για τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ το θέμα έχει φέρει με ερώτησή του στη Βουλή το Ποτάμι, θέτοντας, όπως και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, θέματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της δεξίωσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας, με ανακοίνωσή της χθες θέτει σειρά ερωτημάτων για τον πραγματικό λόγο της εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Χίλτον, επισημαίνοντας το πρωτοφανές να εορτάζονται τα 182 (!) χρόνια του Αρείου Πάγου, ενώ επικεντρώνει τις αιτιάσεις της κυρίως σε θέματα οικονομικής διαφάνειας της εκδήλωσης. Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «δεν θα είχε ασχοληθεί ειδικότερα με το ζήτημα, αν δεν είχαν τεθεί ερωτήματα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης τόσο από τον Τύπο όσο και από πολιτικό κόμμα αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης» και προστίθεται ότι «αναμέναμε μάταια όλο το προηγούμενο διάστημα μια απάντηση. Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα. Είναι αυτονόητο ότι είναι ατομική ευθύνη και καθήκον καθενός από εμάς ξεχωριστά να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Θέματα άλλωστε οικονομικής διαφάνειας έχει θέσει και το Ποτάμι με ερώτηση βουλευτών του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια» και ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για το ποιος καλύπτει τα έξοδα της δαπανηρής δεξίωσης στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οπως έγινε γνωστό αργά χθες το απόγευμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που είχε κληθεί να μιλήσει στην εκδήλωση, δεν θα παραστεί, προφανώς προσμετρώντας το εύρος των αντιδράσεων, καθώς πολλοί ανώτατοι δικαστές δεν αναμένεται να παραστούν, όπως επίσης από την εκδήλωση θα απουσιάσει και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής.

Πάντως για τα θέματα της οικονομικής διαφάνειας της εκδήλωσης είχε προειδοποιήσει, κατά πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Α.Π. Δημ. Δασούλας που μετείχε στην επιτροπή διοργάνωσης της εκδήλωσης και παραιτήθηκε. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τα θέματα διαφάνειας στη χρηματοδότηση της εκδήλωσης.


Ιωάννα Μάνδρου
Καθημερινή


Αδέσποτη σφαίρα σκότωσε 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Μενίδι




Βολίδα από πυροβόλο όπλο βρέθηκε στο κρανίο του 10χρονου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών επί της οδού Βαρελά. Αυτό προέκυψε από τη νεκροψία - νεκροτομή από τον ιατροδικαστή Νίκο Καλογριά.

Το παιδί έχασε τις αισθήσεις του λίγο μετά τις 9 το βράδυ κατά τη διάρκεια γιορτής για το τέλος της σχολικής περιόδου και έπεσε στο έδαφος με το κεφάλι μπροστά στα μάτια συμμαθητών και γονέων.

Άμεσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, διασωληνομένο με τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και παρά τις προσπάθειες ανάνηψής από τους γιατρούς το αγόρι κατέληξε.

Πλέον ξεκινά έρευνα από τις Αρχές για τον εντοπισμό του ατόμου που πυροβόλησε στη περιοχή με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο ο 10χρονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται μαρτυρίες για γλέντι σε κοντινή απόσταση από το σχολείο και πιθανόν εκεί να έπεσε ο πυροβολισμός

Σε ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει «χθες το βράδυ μεταφέρθηκε από σχολείο στην περιοχή των Αχαρνών όπου πραγματοποιείτο εκδήλωση 10χρονος ανήλικος τραυματισμένος, σε νοσοκομείο όπου και κατέληξε. Από την νεκροτομή που διενεργήθηκε σήμερα διαπιστώθηκε ότι ο ανήλικος έφερε τραύμα στο κεφάλι από βολίδα πυροβόλου όπλου. Προανάκριση από την Ασφάλεια Αττικής»

Την ίδια στιγμή ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το τραύμα στο κεφάλι από τη βολίδα δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα οι γιατροί του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε το παιδί. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» αναφέρονταν: «Ο ανήλικος Σ.Μ., ηλικίας 11 ετών διεκομίσθη στο Νοσοκομείο μας την 8η Ιουνίου 2017 και ώρα 10:30μ.μ. με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διασωληνομένο σε πολύ βαριά κατάσταση. Έφερε θλαστικό τραύμα ινιακής χώρας από πτώση εξ ιδίου ύψους. Έγιναν άμεσα προσπάθειες ανάνηψης, οι οποίες δεν απέδωσαν. Εστάλη για νεκροψία – νεκροτομή το πρωί της 9ης Ιουνίου 2017.»


Πηγή : tovima.gr


Η Ακαδημία Αθηνών κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ



Πυρ ομαδόν -ακόμα και τις πρώτες καταλήψεις σε Ιδρύματα- έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι την Ακαδημία Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μια μεγάλη πολιτική και ακαδημαϊκή μερίδα αντιδρά στις πρωτοβουλίες του Κώστα Γαβρόγλου.

Λάβρος κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κοντόφθαλμη πολιτική στρατηγική με στόχο τη διαίρεση, το διχασμό και την οπισθοδρόμηση. «Δεν βλέπει ούτε τι γίνεται γύρω μας -πώς προχωρούν τα πανεπιστήμια στις ευρωπαϊκές χώρες- ούτε τι έχουμε μπροστά μας, δηλαδή ποιες είναι οι απαιτήσεις του μέλλοντος ώστε η χώρα να είναι ανταγωνιστική», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί εναντίον αυτού του νομοσχεδίου από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα. «Τα πανεπιστήμια αποτελούν εφαλτήριο για τους νέους. Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να τα παγιδεύσει σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το νομοσχέδιο:

-Πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων.

– Ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία.

– Καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια.

– Υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

– Αφαιρεί το κίνητρο διδασκαλίας.

– Δυστυχώς, ενισχύει τον κομματισμό στα πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικών αρχών.

– Ξαναφέρνει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας.

Αν και οι αντιδράσεις προέρχονται από πολλές πλευρές, το υπουργείο Παιδείας προτιμά να κρατήσει την αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Γαβρόγλου αντέδρασε μόνο στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη σε έντονο ύφος. «Λυπάμαι που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει ένα λάθος αγώνα σε ένα λάθος γήπεδο. Συμφωνώ πάντως με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις. Εάν όντως το εννοεί, πράγμα που δεν προκύπτει από τη δήλωσή του, τότε στα ζητήματα Δημοκρατίας και ακαδημαϊκότητας δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσουμε».

Ακαδημία
Ανησυχία εκφράζει και η Ακαδημία Αθηνών σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο και ισχυρίζεται ότι καταργεί τον ισχύοντα νόμο 4009/2011 (σ.σ.: το νόμο Διαμαντοπούλου). Μάλιστα, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση η διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου να διαρκέσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο. «Το χρονικό διάστημα των 12 ημερών για διαβούλευση του παρόντος νομοσχεδίου είναι ελάχιστο, εν όψει ιδιαίτερα της βαρύνουσας σημασίας του, διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις καθοριστικές για τη μελλοντική εξέλιξη των ΑΕΙ, ΤΕΙ, της έρευνας και γενικότερα της εκπαίδευσης και της Παιδείας στη χώρα μας».

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προειδοποίησε ότι από τα 36 μεταπτυχιακά που λειτουργεί με 2.300 φοιτητές, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ελάχιστα θα επιβιώσουν. «Προσπάθειες 40 ετών για την ανάπτυξη μεταπτυχιακών σπουδών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης θα ανακοπούν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
«Λουκέτο» στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έβαλε η διοίκησή του, μετά την ξαφνική κατάληψη μελών της Ενωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ. «Αυτή είναι η αρχή των κινητοποιήσεων. Είμαστε αντίθετοι με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Διαμαρτυρόμαστε γιατί βλέπουμε μια στοχοποίηση των ΤΕΙ», δήλωσε o πρόεδρος της Ενωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζεχερλής.

Οι σπουδαστές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με τα προγράμματα διετούς φοίτησης. «Τέτοια προγράμματα υποβαθμίζουν το κύρος των σπουδών» σχολίασε ο κ. Ζεχερλής και επισήμανε: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα ΤΕΙ να διαχειρίζονται διετή προγράμματα σπουδών σαν να είναι ΙΕΚ. Διαφωνούμε. Αντίθετοι είμαστε και με την προοπτική να καταργούνται τμήματα σπουδών με μία απλή υπουργική απόφαση».

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι οι σπουδαστές δεν θα δεχθούν την υποβάθμιση των πτυχίων τους και πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις γιατί «οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ είναι καταστροφικές και πλήττουν τα δικαιώματα των φοιτητών των ΤΕΙ μέσα από μια διαδικασία καταστολής και υποβάθμισης των σπουδών». «Ο υπουργός επιτίθεται δολοφονικά κατά της ακαδημαϊκής κοινότητας καταργώντας εκπαιδευτικές διαδικασίες και Διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Περιφρονεί τις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει δημοκρατικές δομές και υπονομεύει εσκεμμένα τη λειτουργία των ΤΕΙ», υποστηρίζουν.



ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Μητσοτάκης: Εκλογές για να αποφασίσουν οι πολίτες



Καταρχάς, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την συμπαράστασή σας, τις τελευταίες δύσκολες μέρες, και σε μένα και στη Ντόρα και σε όλη μας την οικογένεια. Πιστεύω, όμως, ότι η καθολική αναγνώριση στην πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε από όσους εξέφρασαν δημόσιο λόγο, αυτό το δεκαήμερο, προσφέρει σε όλους μας μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση. 

Έρχομαι τώρα στα τρέχοντα. Έξω από αυτή την αίθουσα, η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου επικρατεί απογοήτευση, απαισιοδοξία και, δυστυχώς, αβεβαιότητα. Απογοήτευση, γιατί η κοινωνία βλέπει τις θυσίες πολλών ετών να μην έχουν αποτέλεσμα. Φαίνεται, δυστυχώς, ακόμα στα φτωχά νούμερα της οικονομίας μας, η οποία παραμένει καθηλωμένη, όταν όλη η Ευρώπη βρίσκεται πια σε μια τροχιά υγιούς ανάπτυξη. 



Απαισιοδοξία, γιατί, δυστυχώς, η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ σκληρή και κανείς δεν περιμένει κάτι καλύτερο, τουλάχιστον από τη σημερινή Κυβέρνηση. Είναι ένα συναίσθημα το οποίο συναντάς πολύ έντονα, όταν επικοινωνείς με τους πολίτες. 

Και αβεβαιότητα, βέβαια, γιατί ο δρόμος μπροστά μας εξακολουθεί να μην είναι καθαρός. Αποδείχθηκε και στο Eurogroup της 22ης Μαΐου. Και συνεχίζει να αποδεικνύεται, καθώς η τρίτη αξιολόγηση «ανοιγοκλείνει» κι έρχονται νέα προαπαιτούμενα στη Βουλή και εκπρόθεσμες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια.

Χθες, είχα τη χαρά να βρεθώ με μια μεγάλη ομάδα εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Νέοι άνθρωποι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, που δουλεύουν delivery σε καταστήματα εστίασης, καθώς και courier. Παιδιά που εργάζονται ατελείωτες ώρες, με τις δικές τους μοτοσυκλέτες, συχνά σε συνθήκες επικίνδυνες, συνήθως χωρίς καμία ασφάλιση. Και όλα αυτά για ένα πολύ μικρό μεροκάματο, το οποίο, φυσικά, έχουν απόλυτη ανάγκη. Είδα, επίσης, εργαζόμενους σε super market και σε εταιρείες security. Συχνά προσλαμβάνονται για τετράωρα και δουλεύουν οκτάωρα. Άλλες φορές δεν πληρώνονται καθόλου και απολύονται, όταν ζητάνε τα δεδουλευμένα.

Αυτή είναι η άλλη όψη μιας αγοράς εργασίας, η οποία, δυστυχώς, έχει γίνει μια ζούγκλα. Και κατηγορίες ολόκληρες εργαζομένων νιώθουν, σήμερα, εντελώς απροστάτευτες. Νιώθουν, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανείς να τους ακούσει. Και είναι αυτό, φυσικό επακόλουθο. Διότι η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου διέψευσε ανεδαφικές ελπίδες, τις οποίες η ίδια επιπόλαια δημιούργησε. Και δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις αναρίθμητες υποσχέσεις που έδωσε. Ψήφισε αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας και τώρα έχει κλειστεί μέσα στα τείχη της εξουσίας. Και δεν έχει, δεν μπορεί να έχει, καμία επαφή με την πραγματική κοινωνία, που έχει αφεθεί στην τύχη της. Δυστυχώς, η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα, είναι μια εικόνα που ο καθένας ενδιαφέρεται για τον εαυτό του ή στην καλύτερη περίπτωση για την οικογένειά του. 

Και αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα που βρίσκεται έξω από τα σιδηρόφρακτα τείχη της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, αυτή η Ελλάδα πρέπει να είναι η πρώτη μας έγνοια. Τα παιδιά των delivery, οι συνταξιούχοι που συνάντησα πρόσφατα στην Καλλιθέα, εργαζόμενοι στην ιχθυόσκαλα που ξεκινούν χαράματα, η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς. Όλοι αυτοί που περνούν, σήμερα, πολύ δύσκολα, δυστυχώς, είναι οι περισσότεροι. 

Αυτή την «εκτός τειχών» Ελλάδα είμαστε εδώ, για να την αφουγκραστούμε προσεκτικά. Είμαστε εδώ για να την εμψυχώσουμε. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε αυτά τα οποία έχει να μας πει, αλλά και για να της δείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος να βγούμε από το αδιέξοδο. Και να της δείξουμε, επίσης, ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για την ευημερία της κοινωνίας. 


Αυτήν την Ελλάδα, που μετρά την καθημερινότητα με τις δυσκολίες της, η Κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με μια απίστευτη ελαφρότητα. Με την ίδια ελαφρότητα που αντιμετωπίζει τα πιο κρίσιμα εθνικά θέματα. 

Το αν θα έβαζε ή όχι ο κ. Τσίπρας γραβάτα, θα ήταν ανέκδοτο, αν η χώρα δεν ζούσε μια τραγωδία άνευ προηγουμένου, από το 2015. Με Κυβέρνηση η οποία, όταν δεν ψεύδεται, είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Που πανηγυρίζει εδώ και δύο - τρεις μήνες για μια συμφωνία που στο μεταξύ κοστίζει δυο - τρία δις σε παραπάνω μέτρα λιτότητας, κάθε εβδομάδα. Με μια Κυβέρνηση που αδυνατεί να διαπραγματευθεί, γιατί δεν διαθέτει καμία απολύτως αξιοπιστία και γιατί ο επαίτης παίρνει μόνο αυτά που του δίνουν. 

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση θα πάρει ό,τι της δώσουν σε μια διαπραγμάτευση που θα κάνει τελικά ό,τι της ζητήσουν, γιατί πολύ απλά είναι θεατής. Σε μια διαπραγμάτευση, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήρια που, δυστυχώς, δεν αφορούν τη χώρα μας, αλλά που αντανακλούν πολιτικές συγκυρίες σε άλλες χώρες, καθώς και προτεραιότητες διεθνών οργανισμών. Μια Κυβέρνηση που επιδεικνύει, και σήμερα ακόμα, προκλητική αλαζονεία και κυνισμό, αφού το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η παραμονή στην εξουσία και η καλοπέρασή τους. 

Φυσικά, όλα αυτά δεν σου κοστίζουν τόσο, όταν βρίσκεσαι στα σαλόνια της εξουσίας και δεν έχεις ούτε την ευθιξία ούτε την εντιμότητα να πας τη χώρα σε εκλογές. Κοστίζουν, όμως, πολύ περισσότερο σε όποιον είναι στο δρόμο, σε όποιον αγωνίζεται για ένα μισθό ή για ένα μεροκάματο ή όποιον κοιτάει να βοηθήσει τους δικούς του με ό,τι έχει μείνει από τη σύνταξή του. 

Χωρίς ανάπτυξη, η Ελλάδα θα φθείρεται στις μυλόπετρες των φόρων και της φτώχειας. 

Και βέβαια, οι εταίροι μας δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το πώς περνούν οι Έλληνες, αλλά για το πώς θα διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα και την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει να επιστραφούν τα χρήματα που μας έχουν δανείσει.  

Και τι κάνει ο κ. Τσίπρας για όλα αυτά; Συνεχώς υποχωρήσεις στο εξωτερικό και κακής ποιότητας πολιτική στο εσωτερικό. Όλοι πια ξέρουν ότι η διαχωριστική γραμμή Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο ούτε υπάρχει ούτε έχει κανένα νόημα. Κι, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ πάνε να ζωντανέψουν νεκρούς διχασμούς, βγαλμένους από τη μούχλα ενός μακρινού παρελθόντος. 

Ο κ. Τσίπρας στην αγωνία του να επιβιώσει πολιτικά γυρίζει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω. Αλλά όλοι το ξέρουν ότι ο πραγματικός διαχωρισμός, σήμερα, είναι ανάμεσα στην αλήθεια και στα ψέματα. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις, από τη μια, και στην τυφλή λιτότητα, από την άλλη. Ανάμεσα στο ρεαλισμό και τη δημαγωγία. 

Η ελληνική κοινωνία, έχοντας πια πλήρη επίγνωση της κατάστασης, θέλει να φύγει μπροστά. Και η αποστολή μας είναι αυτό να το κάνουμε αυτό πράξη, και μάλιστα αποφασιστικά. Το έχουμε πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνουμε: Από την κρίση θα βγούμε όλοι μαζί. Ενωμένοι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αλλά δεν υπάρχει και άλλος χρόνος. Και σίγουρα δεν θα υπάρξει χρόνος μετά τις εκλογές. Θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να ξέρουμε ακριβώς πού θα πάμε.  

Γιατί όταν δεν ξέρεις πού πας, καταλήγεις κάπου αλλού και παίρνεις και όλη τη χώρα μαζί. Όπως συνέβη και συμβαίνει με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 



Σας παραπέμπω και σας υπενθυμίζω στα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού. Τι μας έλεγε ο κ. Τσίπρας, πέρυσι το φθινόπωρο, μιλώντας όχι γενικώς και αορίστως, αλλά θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα; 

Είχε ορίσει τρεις άμεσους στόχους: 

Πρώτον, το κλείσιμο της αξιολόγησης, 

δεύτερον, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,

τρίτον, τη ρύθμιση του χρέους. 

Η Κυβέρνηση, σήμερα, έχει χάσει και τους τρεις στόχους, που η ίδια είχε θέσει. Και μαζί της – και αυτό είναι το δυστύχημα – χάνει και η χώρα. Η αξιολόγηση ακόμα τυπικά δεν έχει κλείσει. Τώρα πάει να κλείσει η αξιολόγηση, με μεγάλη καθυστέρηση και, φυσικά, με νέα επώδυνα μέτρα, με ένα τέταρτο Μνημόνιο, που παλαιότερα δεν μας τα ζητούσαν, και με τεράστιο κόστος για την οικονομία. Και πάλι λέω «πάει να κλείσει», γιατί «ανοιγοκλείνει», με προαπαιτούμενα τα οποία προστίθενται την τελευταία στιγμή και εκ των υστέρων. 

Η ίδια Κυβέρνηση, που - στον προϋπολογισμό του 2017 - προέβλεπε ανάπτυξη 2,7%, την έχει ήδη αναθεωρήσει στο 1,8%, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για ακόμα χαμηλότερα. Πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που μιλάει για ανάπτυξη 1,1%.

Και όλα αυτά, ενώ η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Οι πολίτες το γνωρίζουν, γιατί τη ζουν. 

Η ποσοτική χαλάρωση, ο δεύτερος μεγάλος στόχος, μοιάζει να απομακρύνεται. Υπενθυμίζω ότι έπρεπε να έχουμε μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Μάρτιο του 2015 και θα είχαμε, προφανώς, μπει αν δεν είχε μεσολαβήσει η περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ. Αγωνιζόμαστε και τώρα να μπούμε και μακάρι να τα καταφέρουμε. Αλλά αυτό το οποίο πριν λίγο καιρό, πριν από λίγες εβδομάδες, έμοιαζε δεδομένο, σήμερα, αποτελεί ακόμα ζητούμενο και είναι εξαιρετικά επισφαλές. 

Και φυσικά στο ζήτημα του χρέους, αποκαλύπτεται όλη η επιπολαιότητα και ο οπορτουνισμός της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση αποσιωπά συστηματικά το γεγονός ότι η ίδια συμφώνησε, το Μάιο του 2016, οι αποφάσεις για το χρέος να ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου φέρει η απόφαση αυτή και πρέπει να το υπενθυμίζουμε διαρκώς. Και παρότι οι ίδιοι υποχωρούν διαρκώς στο ζήτημα αυτό, σήκωσαν από μόνοι τους το ζήτημα του χρέους ως άλλοθι για τα στελέχη τους, να ψηφίσουν το τέταρτο Μνημόνιο. Κορόιδεψαν συνειδητά τα στελέχη τους και εξαπάτησαν τους πολίτες, λέγοντας ότι αξίζει να ψηφιστεί ένα νέο Μνημόνιο, με μέτρα σχεδόν 5 δις ευρώ και να δεσμευτεί η χώρα, επίσης, σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά ακόμα χρόνια, γιατί; Διότι υποτίθεται ότι θα παίρναμε κάτι σημαντικό για το χρέος. Και, τελικά, δεν φαίνεται να παίρνουμε ούτε αυτό. 

«Ζούμε σε συνθήκες μιας διαρκούς πολιτικής ήττας», μας είπε ο κ. Σκουρλέτης. Έκαναν τη δική τους πολιτική ήττα, ήττα της χώρας. Και φυσικά, ήττες και αποτυχίες η Κυβέρνηση μετράει γενικώς. Όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. Η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει άλλο τρόπο να κάνει πολιτική, παρά μόνο με κατάχρηση εξουσίας. Εκτός αν βρει τα δύσκολα, όπως για το χρέος, οπότε ξαφνικά αρχίζει να μιλάει για συναίνεση. Ενώ συγχρόνως επιχειρεί να βάλει φυτίλι σε νέα πεδία. Μπας και κάπου βάλει φωτιά η σπίθα.  

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της Παιδείας. Έκανα, χθες, σχετική δήλωση και θα συναντηθώ, σήμερα, με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων. Το σχέδιο νόμου το οποίο παρουσίασε η Κυβέρνηση αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω. Επαναφέρει παθογένειες του παρελθόντος, που έκαναν πολύ κακό στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πλήττει ευθέως την αυτονομία των Ιδρυμάτων. Καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και στη διαφάνεια. Διώχνει διαπρεπείς ακαδημαϊκούς, μεταξύ των οποίων πολλοί Έλληνες του Εξωτερικού οι οποίοι είχαν έρθει να υπηρετήσουν το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Τους αντικαθιστά με κομματικά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας. Υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Και τέλος, ξαναφέρνει μια παρωχημένη και εξαιρετικά επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που ουσιαστικά προστατεύει όσους έχουν καταστήσει τα Πανεπιστήμια χώρους ανομίας και βίας. 

Οι τελευταίες δηλώσεις – τις έβλεπα σήμερα το πρωί – του Υπουργού Παιδείας είναι ανατριχιαστικές. «Το Πανεπιστήμιο», λέει ο Υπουργός, «είναι ένας θεσμός που ιστορικά εκφράζει μια συγκρουσιακή συνύπαρξη». Τι πράγματα είναι αυτά; 

Εμείς θέλουμε Πανεπιστήμια για τα παιδιά μας, τα οποία να είναι ποιοτικά, ελεύθερα, ανταγωνιστικά, συνδεμένα με την αγορά εργασίας. Και Πανεπιστήμια που να δίνουν ουσιαστική προοπτική σε νέους ανθρώπους. Όχι Πανεπιστήμια – πεδία μιας ιδεολογικής ή πολύ συχνά μιας φυσικής σύγκρουσης. 

Προσέξτε: Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή, που η σκιά της τρομοκρατίας έχει πέσει ξανά πάνω στην Ελλάδα. Και η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου δείχνει ότι η χώρα, δυστυχώς, γυρίζει πίσω σε άλλες εποχές. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Και δεν θα αφήσουμε την Κυβέρνηση να αφήσει τη δημόσια ζωή ανυπεράσπιστη στην πολιτική βία και την τρομοκρατία.  Το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια πρέπει να αποσυρθεί. 

Εμείς δεν θα είχαμε - και δεν είχαμε ποτέ - αντίρρηση να μπούμε σε έναν έντιμο διάλογο με την Κυβέρνηση, εφόσον αυτή παρουσίαζε - ή παρουσιάσει έστω και τώρα - μια σοβαρή βάση για συζήτηση. Στο παρελθόν, άλλωστε, η παράταξή μας είχε δείξει έμπρακτα τη διάθεσή της για συναινέσεις στο χώρο της Παιδείας. Στηρίξαμε ως Αντιπολίτευση τον Νόμο 4009/2011, διότι θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν σωστό για τη χώρα. Πότε έκανε, αλήθεια, κάτι αντίστοιχο ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση; 

Κλείνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την εξής παρατήρηση: Τις τελευταίες ημέρες εντείνεται το αίσθημα ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει εξαντληθεί, ενώ έχει εξαντλήσει και τα αποθέματα αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας. Ένας ακόμη χειμώνας χάθηκε σε μια διαπραγμάτευση, δυστυχώς, που φέρνει τη χώρα στο ίδιο σημείο που ήταν και πριν. Χωρίς λύση για το χρέος και με την οικονομία σε κινούμενη άμμο. Και ακόμη και η προβολή μέτρων και περικοπών στο μέλλον, μετά τη λήξη της θητείας αυτής της Κυβέρνησης, κάτι το οποίο είναι πολιτικά και νομοθετικά πρωτοφανές, δεν φαίνεται να έφερε κανένα αποτέλεσμα. 

Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας δικαιώνουν. Η χώρα πρέπει να βγει από το αδιέξοδο που την έχουν βάλει η ανικανότητα και ο λαϊκισμός. Η Κυβέρνηση, οχυρωμένη στην εξουσία της, επιμένει σε μια πολιτική καμένης γης. 

Όμως, μόνο μια αξιόπιστη Κυβέρνηση, προσηλωμένη στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, μπορεί να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της πατρίδας μας. Να διεκδικήσει από τους εταίρους μας να κάνουν πράξη, αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί από το Νοέμβριο του 2012 για το χρέος. Αλλά κυρίως – το πιο σημαντικό – να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και στις ταραγμένες εποχές που ζούμε, να διασφαλίσει τη γεωπολιτική σταθερότητα, αλλά να εκμεταλλευτεί και τις μεγάλες ευκαιρίες, που οι ανακατατάξεις στην περιοχή προσφέρουν.

Είχαμε, δυστυχώς, δίκιο, όταν λέγαμε ότι, όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο καλύτερα θα είναι για την χώρα. 

Καλώ τον κ. Τσίπρα, για άλλη μια φορά, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να αποφασίσουν. 

Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο καλοκαίρι και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. 

Σας ευχαριστώ.





Φυλάκιση 10 μηνών σε μητέρα που εφάρμοσε το home schooling



Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε η μητέρα, που είχε αποφασίσει να εφαρμόζει κατ' οίκον εκπαίδευση. Το αδίκημα που της καταλόγιζε το Γ' Αυτόφωρο Μονομελές είναι το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, καθώς της είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια της 10χρονης κόρης της.

"Η απόφαση για την επιμέλεια του τέκνου της είχε γνωστοποιηθεί από τον πατέρα μέσω  email και η κατηγορούμενη φρόντισε να απομακρυνθεί από περιοχές όπου θα μπορούσαν να την εντοπίσουν γνωστοί και φίλοι, προκειμένου να αποφύγει την αφαίρεση της επιμέλειας" υποστήριξε στην εισήγησή του ο εισαγγελέας της έδρας, ζητώντας την ενοχή της δασκάλας Αγγλικών.

Από την πλευρά της, η κατηγορούμενη μητέρα υποστήριξε πως ούτε η ίδια ούτε η συνήγορος της ενημερώθηκε ότι της είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια του παιδιού της, υποστηρίζοντας πως κακώς δόθηκε στον πρώην σύντροφό της, ο οποίος δήλωνε στο παρελθόν ότι δεν ήταν έτοιμος για να μεγαλώσει παιδιά. Μάλιστα, στο παρελθόν, όταν η Εισαγγελία Ανηλίκων είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιμέλεια, είχε ταχθεί υπέρ "μίας διαδικασίας εκπαίδευσης χωρίς εξαναγκασμούς και υποχρεωτικά μαθήματα. Επειδή θέλω να εκπαιδεύεται με κέφι και όχι στο πλαίσιο ενός αναξιόπιστου σχολικού συστήματος εκπαίδευσης".

Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πατέρας και νυν κηδεμόνας του 10χρονου κοριτσιού, ο οποίος ανέφερε πως η κατηγορούμενη "διαφωνούσε με τον τρόπο διδασκαλίας των σχολείων" και ότι η κατ' οίκον διδασκαλία γινόταν "χωρίς να έχει κάποια πιστοποίηση ή πτυχίο".

Είπε δε, πως άμεσα επιχείρησε να ενημερώσει την μητέρα της κόρης του ότι της είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια, αλλά δεν μπορούσε να την εντοπίσει, με αποτέλεσμα να της στείλει ένα email. "Την έχασα γιατί εγκατέλειψε το σπίτι της. Για τρία χρόνια δεν ήξερα πού είναι, δεν είχαμε καν τηλεφωνική επικοινωνία και την έψαχνα διακαώς. Ήταν σε ένα μόνιμο κρύψιμο" κατέθεσε μεταξύ άλλων.




Πηγή: news247.gr


Κραυγή αγανάκτησης από άνεργο : Καλό θα ήταν η ΕΛΣΤΑΤ να ψάχνει καλά την ανεργία γιατί εκτίθεται έχοντας άνωθεν εντολές




Γεράσιμος Καλιμάκης 

Ξαφνικά από ύφεση πήγαμε στην ανάπτυξη και μειώθηκε και η ανεργία, όλα αυτά από την ΕΛΣΤΑΤ που όπως δείχνουν τα πράγματα μετά την εντολή που έχουν δώσει οι απατεώνες, θα πρέπει να είναι προσεκτικότερη στα πραγματικά νούμερα και να ανακοινώνει νούμερα που συμφέρουν.

Προσωπικά εγώ είμαι άνεργος από το 2014 και παραμένω άνεργος, διαμένω στο Αιγάλεω και στην γειτονία μου είμαστε 17 άνεργοι, από τους οποίους μόνο οι τρεις είναι στον ΟΑΕΔ και για τους υπόλοιπους έχει λήξει εδώ και χρόνια το επίδομα ανεργίας και δεν είναι εγγεγραμμένοι πλέον στον ΟΑΕΔ.

Ανάμεσα μας είναι plus και οι μερικής απασχόλησης 10 άτομα ηλικίας από 22 έως 55 χρονών, με 150€, 250€ και 300€ αμοιβές χωρίς ασφάλιση για να μπορούν να επιβιώσουν.

Συμπέρασμα αγαπητό newsotherwise και ανίκανη κυβέρνηση αποτελούμενοι από ψεύτες και απατεώνες, τα νούμερα που δίνεται είναι κατά προσέγγιση και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε οι άνεργοι και γενικά η οικονομία μας.

ΨΕΥΤΕΣ, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!!




Μοντέλο Αργεντινής προετοιμάζεται να εφαρμόσει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο



Μοντέλο Αργεντινής προετοιμάζεται να εφαρμόσει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρώντας μάλιστα ότι αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη ενδεδειγμένη λύση για να μην υπάρξει κίνδυνος νέας χρηματοδοτικής κρίσης στη χώρα μας τον Ιούλιο. 

Με βάση αυτή τη συνταγή, το Ταμείο μετέχει στο πρόγραμμα χωρίς κεφάλαια μέχρι νεωτέρας, η διευθέτηση του χρέους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και όλο το αφήγημα εξόδου στις αγορές με QE ή χωρίς μένει στον αέρα. Η δόση όμως εκταμιεύεται κανονικά και όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται «έκρυθμες καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν τον Ιούλιο με δεδομένο τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα».

Ο Ράις ήταν αποκαλυπτικός. Παρότι κατέβαλε επίμονες προσπάθειες να πείσει ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να παλεύει για μια λύση (την καλύτερη) η οποία θα συνίσταται σε έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους έστω και σε βάθος χρόνου, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της δεύτερης καλύτερης εναλλακτικής που πατά σε ένα μοντέλο της δεκαετίας του '80, το οποίο εφαρμόστηκε εκείνη την περίοδο σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Το μοντέλο της κατ' αρχήν συμφωνίας (approval in principle) προβλέπει ότι το Ταμείο αποδέχεται τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να εκταμιεύσει κεφάλαια μέχρι να δοθεί βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος. Είναι η ιδέα την οποία πλασάρισε ο Ντεϊσελμπλούμ στο τελευταίο Eurogroup, θεώρησε «ενδιαφέρουσα» ο Τόμσεν και απέρριψε τότε ο Τσακαλώτος υποστηρίζοντας πως είναι η χειρότερη όλων.

Αν το Ταμείο έθετε έναν όρο στους Ευρωπαίους ότι η ενδιάμεση αυτή λύση θα έχει ισχύ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για το χρέος και δεν επιδιώκει έναν βολικό τρόπο απεμπλοκής του από το ελληνικό πρόγραμμα. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, το Ταμείο είχε θέσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να καλυφθούν οι προϋποθέσεις του (εν προκειμένω το χρέος) για την πλήρη συμμετοχή. Δεν είναι δεδομένο όμως ότι θα κινηθεί αναλόγως στην ελληνική περίπτωση. Ο Ράις ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν όταν έρθει η ώρα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας - μέλους.

ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ... Τη λύση της συμμετοχής του ΔΝΤ με το ένα πόδι έχει προδιαγράψει ήδη η Κριστίν Λαγκάρντ μέσω των δηλώσεών της στη γερμανική «Handelsblatt» τις προηγούμενες μέρες, όταν εμφανίστηκε διατεθειμένη να δώσει πρόσθετο χρόνο στην ευρωζώνη για να λάβει τις αποφάσεις της. 

Η ευρωζώνη παίρνει χρόνο και η ελληνική κυβέρνηση μέτρα. Μόλις χθες, μέσω τροπολογιών σε νομοσχέδιο για την αλιεία (!), κατατέθηκαν διατάξεις με τις οποίες παραμένουν παγωμένες για έναν ακόμα χρόνο έως και το 2022 οι συντάξεις, αφαιρώντας από τις τσέπες των συνταξιούχων επιπλέον 250 εκατ. ευρώ. Οσο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την οποία η κυβέρνηση είχε σπεύσει να προαναγγείλει μέσω της αιτιολογικής έκθεσης από τις 21 Αυγούστου 2018, έπειτα από απαίτηση των δανειστών αλλάζει το άρθρο και γίνεται σαφές ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας θα επανέλθει μόνο «υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος» (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 15).

Το σκηνικό του συμβιβασμού, πέρα και έξω από όλες τις προηγούμενες κυβερνητικές επιδιώξεις, φαίνεται να έχει στηθεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Κομισιόν να υπάρξει λύση έστω και την τελευταία στιγμή.

Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε χθες τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας «να μην παίζουν με τη φωτιά» σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις την ίδια ώρα προέβλεπε εκταμίευση της δόσης χωρίς προβλήματα αλλά και χωρίς την παραμικρή κουβέντα για το χρέος, ενώ πιο προχωρημένος ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, χαρακτήριζε λίγο - πολύ «γελοίες» τις προτάσεις του ΔΝΤ για να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο.   

Σε δηλώσεις του σε αυστριακή εφημερίδα, ο Βίζερ είπε ότι «το ΔΝΤ ζητά ριζική μείωση του χρέους της Ελλάδας με το να μην πληρώνει η χώρα τοκοχρεολύσια μέχρι το 2060 και μετά με ένα νέο δάνειο μέχρι το 2100 να τα αποπληρώσει όλα. Εκεί όλοι οι Ευρωπαίοι λένε: αυτό είναι γελοίο». Κατά τα λοιπά, πάντως, ο επικεφαλής του EwG (το όργανο συνεδρίασε χθες στο Βλεντ της Σλοβενίας) εκτίμησε ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες συμφωνίας, της τάξεως του 95%, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Τότε, στο ίδιο τραπέζι με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρίσκεται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συναντήθηκε χθες με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Ισως στο τραπέζι να βρίσκονται και κάποια γλυκαντικά ενίσχυσης της ανάπτυξης. 



Έλενα Λάσκαρη 
TA NEA


Για εξευτελισμό της Βουλής κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση



Νίκος Δένδιας: «Η εμφάνιση αιφνιδίως εκπρόθεσμων τροπολογιών που διορθώνουν πράγματα που πρόσφατα ψηφίστηκαν αποτελεί πλήρη γελιοποίηση του κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας. Γελοιοποιούμαστε όλοι» - Βαγγέλης Αποστόλου: «Εμείς θα προχωρήσουμε και χωρίς εσάς»

Με σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση για εξευτελισμό του κοινοβουλίου, γελιοποίηση της λαϊκής κυριαρχίας και νομοθετική υποτέλεια ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τις πέντε τροπολογίες που αποτελούν το τελευταίο (;) πακέτο σκληρών δημοσιονομικών μέτρων και περαιτέρω περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας.

Οι ρυθμίσεις έχουν προστεθεί σε κύρωση συμφωνίας που αφορά τους… ψαράδες της αλιείας αν και ο Κανονισμός λειτουργίας του κοινοβουλίου απαγορεύει την κατάθεση τροπολογιών σε κυρώσεις συμφωνιών.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Νίκος Δένδιας επισήμανε πως «Η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει. Παραβιάζονται τα άρθρο του Κανονισμού της Βουλής για τις τροπολογίες που είναι άσχετες και κατατίθενται σε κύρωση συμφωνίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «νομοθετούνται πράγματα που δεν προκαλούν περηφάνια. Σε όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση αιφνιδίως εκπρόθεσμων τροπολογιών που διορθώνουν πράγματα που πρόσφατα ψηφίστηκαν αποτελεί πλήρη γελιοποίηση του κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας. Γελοιοποιούμαστε όλοι». 

Ο κ. Δένδιας ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας λέγοντας πως «είναι αντισυνταγματική όλη η διαδικασία και συγκεκριμένη τροπολογία που το επισημαίνει και το ελεγκτικό συνέδριο και έχουμε γελιοποίηση της λαϊκής κυριαρχίας».

Επιχειρώντας να απαντήσει ο κ. Νίκος Ξυδάκης παραδέχθηκε ότι συμφωνεί σε αρκετές από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε όμως ότι το «εθνικό συμφέρον» επιτρέπει την κατ΄εξαίρεση νομοθέτηση.

«Ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Σε αρκετά συμφωνώ» είπε αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει «Από το 2010 όμως το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης. Να μιλήσουμε την γλώσσα των εθνικών αναγκών. Υπάρχει μείζον κυβερνητική πολιτική να εξαντληθούν  τα προαπαιτούμενα των δανειστών όπως εξαντλούνται από το 2010 για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο Εurogroup».

«Ήδη έχουν αναληφθεί έντονες διαπραγματευτικές πρωτοβουλίες και εκτός Ελλάδας για να πάμε σε κάποια διατύπωση για το χρέος που θα μας οδηγήσει σε ξέφωτο» και συμπλήρωσε «Τα προαπαιτούμενα μπήκαν στο τραπέζι τελευταία στιγμή από τους δανειστές. Ετέθησαν την τελευταία στιγμή για τις δικές τους σκοπιμότητες και λογική. Θα αφήσουμε πέντε ουρές επουσιώδεις να υπονομεύσουν την μείζονα διαπραγματευτική προσπάθεια; Κάνω έκκληση στο νου τη λογική ενός πολιτικού πραγματισμού και εθνικής ανάγκης να τα κατανοήσουμε».

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως «Η διαδικασία είναι εξευτελιστική. Έρχεστε και φέρνετε τροπολογίες το προηγούμενο βράδυ. Ξεπερνάτε και τον εαυτό σας. Σας είχαμε πει ότι δεν μπορούμε να πάμε με επείγουσα ή κατεπείγουσα διαδικασία. Εσείς τα ξεπεράσατε όλα αυτά και φέρνετε τροπολογίες σε κύρωση. Υποτέλεια δείχνετε ακόμα και στο πως γράφετε την αιτιολογική έκθεση. Αν νομίζετε ότι το κοινοβούλιο και οι βουλευτές μπορούν να νομοθετούν τα δικά σας λάθη είστε γελασμένοι».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιχειρώντας να δικαιολογήσει την προβληματική λειτουργία του κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

«Ακούστηκαν εκφράσεις περί γελιοποίησης, υποτέλειας και άλλα. Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Χθες στη Διάσκεψη Προέδρων που το κλίμα της δεν έχει σχέση με κάποιες διαρροές δόθηκαν οι εξηγήσεις και αντικρούστηκαν από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης σε πολιτικό πλαίσιο. Δεν έχει νόημα να πούμε τι έχει γίνει στο παρελθόν. Χωρίς διάθεση συμψηφισμού να υπενθυμίσω τις ΠΝΠ που ούτε καν ως τροπολογίες συζητούνταν. Υπήρξαν σειρά τέτοιων διαδικασιών προβλεπόμενων ή στα όρια του Συντάγματος» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε «Ολοι γνωρίζουν ότι ευτυχώς η διαδικασία για την δεύτερη αξιολόγηση πήρε διεθνή χαρακτήρα. Ευτυχώς. Γνωρίζαμε και από τα site ότι γίνεται εξαιρετική προσπάθεια από την κυβέρνηση. Η εξέλιξή της είμαι σίγουρος ότι θα είναι στην κατεύθυνση επικουρική βεβαίως η χώρα να πετύχει σε ορατό διάστημα να προχωρήσει και στην έξοδο των αγορών και στην τακτοποίηση του χρέους και σε όλα τα προαπαιτούμενα γιατί η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που μπορεί ως εφαλτήριο χωρίς επιπλέον μέτρα τώρα να προχωρήσει και να έχει ένα πολύ καλό οδικό χάρτη. Προς τα εκεί πηγαίνει αυτή η διεθνής συζήτηση που έχει και σκληρή αντιπαράθεση με οργανισμούς, υπουργεία οικονομικών ηγέτιδες δυνάμεις στην ΕΕ που παρακολουθούν και τον εκλογικό κύκλο.

Με αυτά τα δεδομένα, η επιλογή της κυβέρνησης και με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν δυνατότητες να πάμε την Δευτέρα διότι εξελίσσονται χθες, σήμερα μια σειρά συζητήσεις. Ειπώθηκε ότι θα έρθει και ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών ο οποίος σας υπενθυμίζω ότι πρότεινε μια σειρά σχεδίων καλύτερων από εκείνα που προτάθηκαν και απορρίφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Προτείνω να προχωρήσει λοιπόν η διαδικασία».

Παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγελος Αποστόλου που κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία και είπε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε και χωρίς εσάς».

Από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε «την κυβέρνηση γιατί για μια ακόμα φορά με άθλιες μεθοδεύσεις φέρνει σκληρά μέτρα για την λαϊκή οικογένεια και νέες περικοπές 250 εκατ. ευρώ στις συντάξεις. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι και κατά την διάρκεια της ανάπτυξης ωφελημένοι θα είναι οι πλουτοκράτορες. Παραπέμπει στις καλένδες την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Δεν νομιμοποιούμε τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρούμε».

Ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) μίλησε για «απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση. Αντιμετωπίζετε τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σαν κοπάδι ψάρια που θα ψηφίζουν σε ρυθμούς ταχύτητας μέτρα που κόβουν συντάξεις».

Για γελιοποίηση και ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών μίλησε και ο κ. Μεγαλομύστακας της Ενωσης Κεντρώων.



Πηγή : protothema.gr


Κι όμως το μαλλί της Προέδρου στέκεται…




της  Ρέας Βιτάλη

Είμαι με την Πρόεδρο! Να γίνει δεξίωσις λαμπρή στο Χίλτον για τα... 182 χρόνια του Αρείου Πάγου. Να πετάξουν και βεγγαλικά. Να εορτάσει μαζί της και όλη η Ελλάς! Είμαι με την Πρόεδρο. Θαυμάζω πέραν του τσαγανού της και τον τρόπο που χτενίζεται.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου διοργανώνει μεγάλη δεξίωση στο Χίλτον για τα 182 χρόνια του Αρείου Πάγου. Επ’ αυτού οι δικαστές τοποθετούνται: «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν». Παράλληλα και όπως είναι φυσικό, οι πάντες διερωτώνται για την πηγή χρηματοδότησης της εκδήλωσης. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο του εορτασμού;

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου εντυπωσιάζει και τυπώνεται στο μυαλό του κάθε ανθρώπου μέσω ενός ιδιαίτερου και απολύτως χαρακτηριστικού, το λες και πατέντα, σχεδίου χτενίσματος. Αλλά αυτό θα το αναλύσουμε στο δεύτερο μέρος του κειμένου μου.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, εξυπακούεται ότι παίζει τον νόμο στα δάκτυλα. Γι’ αυτό και τρέμω για κάθε λέξη μου και τη μελετάω ενώ πληκτρολογώ όπως πατάει η γάτα. Ολοι άλλωστε τρέμουν την κυρία Θάνου, η οποία είχε χυμήξει κατά πάνω (εννοώ με όπλο τον νόμο ήτοι με μήνυση εναντίον) στον Σταύρο Τσακυράκη, Καθηγητή Νομικής και στελέχους του Ποταμιού, τον οποίον εγκαλούσε για εξύβριση και δυσφήμηση για επικριτικό του σχόλιο που είχε αναρτηθεί στο ιστολόγιό του.

Εχει ενδιαφέρον να σας θυμίσω, ότι η κριτική που της ασκούσε ο Στ. Τσακυράκης ήταν επ’ αφορμή επιστολής που είχε στείλει στους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων και κρατών μελών της ΕΕ για να τους ενημερώσει «κατά τρόπο αντικειμενικό, αμερόληπτο και ειλικρινή, όπως επιβάλει η δικαστική μου ιδιότητα αναφορικά με τις θέσεις του ελληνικού λαού και με την κατάσταση της Ελλάδος». Στην επιστολή της, όπως την έκρινε ο Στ. Τσακυράκης, προέβαινε σε σωρεία πολιτικών κρίσεων, από την ερμηνεία της ψήφου στο δημοψήφισμα μέχρι την εκτίμηση για την πολιτική των Μνημονίων και την άποψη ότι οι Ελληνες δεν φέρουν ευθύνη αλλά μόνο οι κυβερνήσεις.

Χαρακτηριστικά ο Στ. Τσακυράκης κατήγγειλε: «Είναι φανερό, ότι όχι μόνο δεν κατανοεί την επιταγή της αποχής της ιδίας από πολιτικές κρίσεις αλλά είναι τόσο αφελής, ώστε δεν υποψιάζεται καν, ότι οι δικαστές των άλλων χωρών θα τραβούν τα μαλλιά τους διαπιστώνοντας ότι, ανώτατος δικαστικός λειτουργός μιλά ως πολιτικάντης». Κατέληγε δε μετά την μήνυση εναντίον του: «Η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε Δικηγόρο για επικριτικά σχόλια, είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά. Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα, ένα ακόμα δικαστή, την Πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ας προσθέσουμε ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει μόνη της πειθαρχική δίωξη κατά οποιουδήποτε δικαστή».

Βρε τι ξεσηκώθηκε ο νομικός κόσμος όλος! Βρε τι 14 συνταγματολόγοι υπερασπίστηκαν τον Στ. Τσακυράκη! Βρε τι σηκώθηκαν κι οι πέτρες! Βρε τι γράφτηκε!… Η κυρία Θάνου ακάθεκτη. Καταπέλτης.

Αρα φανταζόμουν και δικαίως, ότι, όταν ο μακαρίτης Ανδρέας Βγενόπουλος, επιχειρηματίας και οικονομικός παράγοντας του τόπου, κατέθεσε μήνυση εναντίον της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, για «δωροληψία δικαστικού και για σειρά ποινικών αδικημάτων». Και δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου ότι «στις πράξεις φέρεται να εμπλέκεται και η Βασιλική Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και ενδεχομένως συγγενικά της πρόσωπα» και το τελείωσε με, «ο χρηματισμός γινόταν με τη μέθοδο του βιβλίου που βάζεις μέσα χρήματα, που στη δική της περίπτωση μου ζητήθηκε ολόκληρη βιβλιοθήκη, κάτι το οποίο δεν έπραξα»… Τι είπε καλέ, αυτός; Ακούσαμε καλά;

Φανταζόμουν, αγαπητοί αναγνώστες, ότι θα καεί το σύμπαν όλο! Ποιος θα δει τη Θάνου και δεν θα κλάσει μέντες! Η κυρία Θάνου λοιπόν έστειλε εξώδικο στον Βγενόπουλο και στον ΣΚΑΪ που μετέδωσε τη συνέντευξή του και τον έτσουξε δυνατά λέγοντας, για όσα κακά είπε, ότι είναι «ψευδέστατα, συκοφαντικά και δυσφημιστικά και συνιστούν μια κακοστημένη σκευωρία εις βάρος της». Δυστυχώς όμως ο Βγενόπουλος ξαφνικά μετακόμισε εις ουρανόν και πάει το εξώδικο άκλαυτο! Και μεις χάσαμε θέαμα. Ήχος και φως!

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, (και Πρωθυπουργός της Ελλάδας μας για λίγο διάστημα) ξανά αδικείται από κακούς ανθρώπους, γιατί θέλησε να εορτάσει τα 182 έτη του Αρείου Πάγου με μεγάλη, λαμπρή δεξίωση στο Χίλτον. Θα με ρωτήσεις αν στέκει επέτειος για 182 χρόνια; Θα σας απαντήσω επί τούτου, απλά. Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Η Αξιότιμος Πρόεδρος Αρείου Πάγου, κυρία Θάνου, χτενίζεται με ένα δικό της χαρακτηριστικό, το λες και πατέντα τρόπο. Κατορθώνει το ακατόρθωτο! Σπάει τον νόμο της βαρύτητας! Παίρνει μια ολόκληρη τούφα μαλλιών, εκ δεξιών της κεφαλής, την ανασηκώνει σαν φτερό πτηνού, την καθίζει από το ένα άκρο της κεφαλής της στο άλλον, απολύτως ανάποδα από εκεί που θα κατευθυνόταν η ίδια η τούφα αυθορμήτως και την εξαναγκάζει να στέκεται. Μπορείτε εσείς να το καταφέρετε αυτό; Θα στεκόταν ποτέ το δικό σας μαλλί έτσι; Και πόσες ώρες; Παίζει κι αυτό ρόλο. Και όμως! Το μαλλί της Προέδρου του Αρείου Πάγου στέκεται, όση ώρα εκείνη το θέλει! Ολόρθο! Ακάθεκτο!

Εγώ, είμαι με την Πρόεδρο! Να γίνει δεξίωσις λαμπρή. Να πετάξουν και βεγγαλικά. Να εορτάσει μαζί της και όλη η Ελλάς! Εγώ, είμαι με την Πρόεδρο. Θαυμάζω πέραν του τσαγανού της και τον τρόπο που χτενίζεται. Είναι τόσο ενδεικτικός… Εως ξεμπροστιαστικός.


Πηγή : protagon.gr


Τα άτομα με διαβήτη ξεχνούν να ελέγξουν την όρασή τους



Σχεδόν οι έξι στους δέκα αμελούν να κάνουν εξετάσεις μία φορά τον χρόνο, παρά τις συστάσεις των ειδικών.

Μολονότι οι διαβητικοί έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, κινδυνεύουν ακόμη και με απώλεια όρασης, εντούτοις οι περισσότεροι πάσχοντες δεν ελέγχουν τακτικά την όρασή τους.

Από τους 2.000 ασθενείς, ηλικίας 40 ετών και άνω, που συμμετείχαν σε έρευνα επιστημόνων από το Wills Eye Hospital στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν οι έξι στους δέκα (το 58%) είπαν ότι δεν ελέγχουν την όρασή τους μία φορά τον χρόνο, παρά τις συστάσεις των ειδικών.

Αύξηση του διαβήτη

Δραματική αύξηση του σακχαρώδους διαβήτη παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), περίπου 11% του γενικού πληθυσμού πάσχει από τη νόσο. Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι υπολογίζονται σε 190.000 και όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ σε 990.000.

«Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο σε λεπτομερή έλεγχο των εσωτερικών δομών των ματιών με βυθοσκόπηση» λέει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής για την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ISRS/ΑΑΟ) κ. Αναστάσιος - Ι. Κανελλόπουλος. «Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί να αποτρέψει κατά 95% την απώλεια όρασης που σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη. Δυστυχώς, ο ένας στους 10 πάσχοντες με διαβήτη σε όλο τον κόσμο πάσχει από οφθαλμικά προβλήματα που απειλούν άμεσα την όρασή του» τονίζει. Αυτό οφείλεται στις βλάβες που προκαλεί η περίσσεια γλυκόζης (σακχάρου) στον οργανισμό και η συναφής με αυτή μικροφλεγμονή, εξηγεί ο καθηγητής.

«Ο σακχαρώδης Διαβήτης καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και συγκεκριμένα τα μικρά αρτηρίδια σε όλο το σώμα και ειδικά στα μάτια, αλλά και στους νεφρούς, στο νευρικό σύστημα και αλλού. Η αγγειακή καταστροφή οδηγεί στις επονομαζόμενες διαβητικές οφθαλμικές παθήσεις, που είναι μια ομάδα από προβλήματα των οφθαλμών τα οποία οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη, και κατά κύριο λόγο συμπεριλαμβάνουν τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τον καταρράκτη και το γλαύκωμα».

Αμφιβληστροειδοπάθεια, καταρράκτης, γλαύκωμα

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια οφείλεται άμεσα στη βλάβη των αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα η οποία οδηγεί στη διαφυγή αίματος από αυτά, ειδικά εάν συνδυάζεται με αρτηριακή υπέρταση.

Ο καταρράκτης εκδηλώνεται πρώιμα στα άτομα με διαβήτη (ο φακός των ματιών τους θολώνει σε νεότερη ηλικία από ό,τι στους μη διαβητικούς), τα οποία έχουν επίσης δύο ως πέντε περισσότερες πιθανότητες εμφάνισής του σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς.

Οσον αφορά το γλαύκωμα, που οφείλεται στην αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και οδηγεί σε βλάβη του οπτικού νεύρου, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν διπλάσιο κίνδυνο να το εμφανίσουν.

Από τα νοσήματα αυτά, η πιο συχνή είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις αναπαραγωγικές ηλικίες (20-64 ετών) και είναι η πέμπτη πιο συχνή αποτρέψιμη αιτία τύφλωσης στον κόσμο. Το 2010, από τα 285 εκατομμύρια διαβητικών σε όλο τον κόσμο, πάνω από το ένα τρίτο είχε ενδείξεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και σχεδόν 31 εκατομμύρια είχαν απειλητική για την όραση αμφιβληστροειδοπάθεια, είτε επειδή αυτή ήταν προχωρημένη είτε επειδή είχαν παρουσιάσει εξαιτίας της οίδημα στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, την ωχρά κηλίδα (η πάθηση αυτή λέγεται διαβητική ωχροπάθεια ή διαβητικό οίδημα ωχράς).

Απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος

«Τα άτομα με διαβήτη, είτε αυτός είναι τύπου Ι είτε τύπου ΙΙ, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν να αναπτύξουν συμπτώματα στα μάτια πριν πάνε στον οφθαλμίατρο, γιατί αυτά κατά κανόνα εκδηλώνονται όταν έχει ήδη συμβεί κάποια απώλεια της όρασης» τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος. «Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει τις δυνητικές βλάβες πολύ προτού γίνουν αντιληπτές από τον ασθενή, επομένως έχει ζωτική σημασία για την όρασή του».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση του διαβήτη όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν από ελάχιστες έως  βαρύτατες αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή. Επιπρόσθετα, έχει υπολογιστεί ότι οι ασθενείς με αθεράπευτο διαβήτη διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για απώλεια όρασης από ό,τι ο γενικός πληθυσμός.



Πηγή


Κυριάκος Μητσοτάκης: Με εργαζομένους σούπερ-μάρκετ, εταιρίες φύλαξης & διανομής φαγητού


Την διαβεβαίωση ότι οι προγραμματικές θέσεις και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει ως επόμενη Κυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, θα διαμορφωθούν μετά από συζήτηση και συνεννόηση με την κοινωνία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία που είχε σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου, με εργαζόμενους στο χώρο της διανομής φαγητού, σε σούπερ – μάρκετ και εταιρίες φύλαξης.

«Δεν πιστεύουμε», τόνισε, «ότι κλεισμένοι σε ένα γραφείο στην Πειραιώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μιας κοινωνίας, που δοκιμάζεται συνολικά. Το πρόγραμμά μας και οι δεσμεύσεις μας θα διατυπωθούν σε συνεννόηση και σε συζήτηση με την κοινωνία. Τα δικά σας προβλήματα – τα προβλήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα – θα μπουν στην πρώτη γραμμή του δικού μας πολιτικού αφηγήματος».



«Ήρθα για να ακούσω περισσότερο και να μιλήσω λιγότερο», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε έναν ειλικρινή διάλογο, έναν δίαυλο επικοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινή σας εργασία».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην αγορά εργασίας στο χώρο της διανομής φαγητού υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά προβληματική» και διευκρίνισε: «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που προσλαμβάνονται για τετράωρη απασχόληση και καταλήγουν να δουλεύουν οκτάωρα ή και συχνά δωδεκάωρα. Άνθρωποι που προσλαμβάνονται για πέντε μέρες και καταλήγουν να δουλεύουν έξι μέρες. Άνθρωποι που απολύονται μια ημέρα πριν κλείσουν τον ένα χρόνο απασχόλησης για να γλυτώσει κάποιος εργοδότης την αποζημίωση την οποία οφείλει. Άνθρωποι που δεν παίρνουν το μισθό τους, αλλά λαμβάνουν “έναντι”, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να πληρώσουν φόρο γιατί δηλώνεται κανονικά το εισόδημά τους. Εργαζόμενες μητέρες που επιστρέφουν στη δουλειά τους, αφότου γεννήσουν και διαπιστώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε μειωμένη εργασία όπως ορίζει ο νόμος».


«Είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μια σύγχρονη, ευνομούμενη κοινωνία», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Είναι μια πραγματικότητα που δεν συνάδει με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την αγορά εργασίας… Δεν θα κουραστώ να λέω ότι πιστεύω στη δύναμη του ιδιωτικού τομέα. Στο επίκεντρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πρέπει να βρίσκεται η σχέση συνεργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Και από τη στιγμή που αυτό δεν τηρείται υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα». 

«Ξέρω», είπε ο κ. Μητσοτάκης «ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Είμαι εδώ για να ακούσω τις δικές σας ιστορίες, τα δικά σας βιώματα και μαζί με τους συνεργάτες μου να καταγράψουμε τους προβληματισμούς σας. Στη συνέχεια, θα επεξεργαστούμε τα δεδομένα και θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές λύσεις που μπορούμε να προτείνουμε».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους εργαζόμενους, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας με ταυτόχρονη μείωση των κρατικών δαπανών, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος. Τόνισε, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη μια αξιόπιστη Κυβέρνηση που θα μπορέσει να διαπραγματευτεί και να πετύχει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ υπογράμμισε ότι ο μόνος δρόμος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο ίδιος προσωπικά δεν πρόκειται να υποσχεθεί στους εργαζόμενους την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έπραξε η σημερινή Κυβέρνηση, ενώ διευκρίνισε ότι μέσω της μείωσης της φορολογίας των φυσικών προσώπων, οι εργαζόμενοι θα δουν στην τσέπη τους περισσότερα χρήματα.  






Απίστευτο αλλά συνέβη στις Πανελλήνιες: Εκοψαν από το κείμενο του Θεοτοκά τη φράση για τον «κακό πρωθυπουργό»

Φωτογραφία: Ιntime News


Απίστευτο κι όμως... ελληνικό. Το κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά ενός από τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του '30 δόθηκε αλλοιωμένο στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που εξετάστηκαν τη Δευτέρα στη Νέα Ελληνική Γλώσσα.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το κομμάτι που έπεσε στις εξετάσεις είναι από ένα κείμενό του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» που δημοσιεύθηκε το 1956. Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του.

Σε ένα σημείο του κειμένου αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».

Το κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Ο «κούφος πρύτανης και ο κακός πρωθυπουργός»... αντικαταστάθηκε με τον «κακό επιστήμονα».



Πηγή: iefimerida.gr 


Σήμερα παγώνουν για ακόμα ένα χρόνο τις συντάξεις έως το 2023 και φορτώνουν με 1 δις τους συνταξιούχους




Σήμερα το πρωί σήμερα, Παρασκευή, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται από την κυβέρνηση να δυσκολέψει και άλλο την ζωή των συνταξιούχων.

Να ψηφίσει τα νέα προαπαιτούμενα που εξαπατούσε, ότι δεν θα ψηφίσει και ανάμεσα σε αυτά είναι το πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2023.  

Χωρίς ηθική και ντροπή οι 153 θα βουλιάξουν και άλλο τις ζωές των άμοιρων συνταξιούχων.

Η μόνη που αντέδρασε σε αυτό το νέο "έγκλημα" είναι η αντιπολίτευση αλλά η αντίδραση της αυτή δεν φτάνει αφού το έγκλημα θα συντελεστεί, από τους 153 όπως και να έχει, γιατί η καρέκλα είναι πάνω από τις ζωές των πολιτών. 

Η παγίδα που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση καταθέτοντας 5 τροπολογίες εμβόλιμες στο άσχετο νομοσχέδιο «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο» για να εξαπατήσει την βουλή δεν πέρασε και τους πήραν όλοι χαμπάρι.

Δέν είναι μόνο η παράταση του παγώματος των συντάξεων που περνά σήμερα η κυβέρνηση, αλλά και δύο τροπολογίες που περιλαμβάνουν νέα χαράτσια 2,17 δισ. ευρώ καθώς ενισχύεται το ενδεχόμενο επιβολής από το 2019 αντί του 2020 η μείωση του αφορολογήτου.

Ναι καλά διαβάσατε και μην σας πούμε ότι μπορεί και από το 2018 να έχει έναρξη η επιβολή του μέτρου για την μείωση του αφορολόγητου.

Η μόνη λύση είναι η παραίτηση αυτής της κυβέρνησης γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα να ορθοποδήσει με αυτή την κατάντια που λέγεται ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ


Συνελήφθη ο Αλβανός εξτρεμιστής που έκαιγε ελληνικές σημαίες



Στη σύλληψη του Ταχίρ Βέλιου, επικεφαλής εξτρεμιστικής οργάνωσης που ονειρεύεται... Μεγάλη Αλβανία, προχώρησε η αλβανική αστυνομία. Ο Ταχίρ Βέλιου, ο οποίος έχει στρατολογήσει
δεκάδες νέους, στην Αλβανία, το Κόσσοβο και τα Σκόπια, συνελήφθη με αφορμή τις καταδρομικές επισκέψεις που είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες, σε περιοχές της ελληνικής μειονότητας, όπου υπέστειλε και έκαψε ελληνικές σημαίες.

Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις στο Αλύκο και την Λειβαδιά, ενώ τις ίδιες ημέρες με μπαράζ δημοσιεύσεων ζητούσε την απέλαση του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Βέλιου συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης, στα σύνορα Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου.

Μαζί με ακόμη δύο συνεργάτες του κρατούνται από τις αλβανικές αρχές και κατηγορούνται για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, τη διανομή παράνομου έντυπου υλικού και την δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης που καλλιεργεί το εθνικό μίσος.

Ο ίδιος και η οργάνωσή του, το τελευταίο διάστημα έκαναν έντονη την παρουσία τους, πέρα από την περιοχή της ελληνικής μειονότητας, στο Κόσσοβο αλλά και στα Σκόπια.

Μία κίνηση που πριν από έναν χρόνο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γραφική, εξελίσσονταν σε επικίνδυνη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, γεγονός που είχε επισημανθεί από πολλές ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Η Αλβανική κυβέρνηση, έδειχνε ότι δεν είχε πρόθεση να «αγγίξει» τον Βέλιου και την ομάδα του, όμως φαίνεται ότι ασκήθηκαν πολλές κι έντονες πιέσεις για να προχωρήσει στη σύλληψή του.




Πηγή:epiruspost.gr


Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικό το «πάγωμα» συντάξεων μέχρι το 2023




Ομόφωνα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, γνωμοδότησε, όπως απαιτεί το σύνταγμα, ενόψει της ψήφισης της διάταξης που περιλαμβάνεται στις τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα που κατέθηκαν στη Βουλή για πάγωμα των συντάξεων,ότι η εν λόγω ρύθμιση είναι αντίθετη με το σύνταγμα και την ευρωπαίκή νομοθεςία.

Το ανώτατο δικαστήριο που είχε κατά πλειοψηφία αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας και για τη ρύθμιση που προέβλεπε πάγωμα των συντάξεων ως το 2021 στις αρχές Μαϊου, επανήλθε και τώρα με ανάλογη γνωμοδότηση για τη ρύθμιση των προπαιτούμενων για πάγωμα των συντάξεων ως το 2023.

Η γνωμοδότηση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, όμως παράγει σημαντικές συνέπειες καθώς σε περίπτωση προσφυγών μετά την ψήφιση των επίμαχων διατάξεων, είναι δεδομένη η θέση του ανωτάτου δικαστήριου, που έχει προειδοποιήσει με απόφαση της Ολομελείας του περί της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην γνωμοδότηση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την παράταση του χρονικού ορίζοντα παγώματος των συντάξεων, «η νέα αυτή παρέκταση της έναρξης εφαρμογής της διάταξης σε απώτερο χρονικό σημείο (ήτοι πλέον της πενταετίας) καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου αναφορικώς με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα της επιβαρυνόμενης κατηγορίας συνταξιούχων», παραπέμποντας στην ανάλογη κριτική της Ολομέλειας στις 8 Μαΐου.



ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Πηγή : kathimerini.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τα Πανεπιστήμια είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω.



Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως οδηγεί τα πανεπιστήμια σε αδιέξοδο εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν θα το επιτρέψει. 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τα Πανεπιστήμια αποτελεί, δυστυχώς, ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, όσο γίνεται πιο γρήγορα. 

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Το μόνο που κάνει είναι να επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος. 

- Πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. 

- Ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία. 

- Καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια. 

- Υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα. 

- Αφαιρεί το κίνητρο διδασκαλίας. 

- Δυστυχώς, ενισχύει τον κομματισμό στα Πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικών Αρχών. 

- Ξαναφέρνει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας.

Η Παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο. Είναι χώρος που προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις. Αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει τη διαίρεση, το διχασμό και τελικά την οπισθοδρόμηση. 

Είναι κάτι που οφείλεται σε ιδεοληψία, αλλά και σε μια κοντόφθαλμη πολιτική στρατηγική. 

Μια στρατηγική χωρίς ορίζοντα. Δεν βλέπει ούτε τί γίνεται γύρω μας - πώς προχωρούν τα Πανεπιστήμια στις ευρωπαϊκές χώρες - ούτε τι έχουμε μπροστά μας, δηλαδή ποιες είναι οι απαιτήσεις του μέλλοντος, ώστε η χώρα να είναι ανταγωνιστική. 

Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί εναντίον αυτού του νομοσχεδίου, από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα. 

Θα ενημερώσουμε τους πολίτες για το λάθος δρόμο, στον οποίο πάει να βάλει η Κυβέρνηση τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, θα παρουσιάσουμε τις δικές μας προτάσεις. Ξέρουμε και τί πρέπει να γίνει και πώς θα το κάνουμε πραγματικότητα. 

Τα Πανεπιστήμια αποτελούν εφαλτήριο για τους νέους. Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να τα παγιδεύσει σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο».