Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

O Βρετανός ΥΠΕΞ δεν βλέπει λόγο να μην προσκληθεί ο Τραμπ



Η πρόσκληση του Λονδίνου στον Αμερικανό πρόεδρο ισχύει και έγινε αποδεκτή, δήλωσε ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να αναβληθεί, προσπαθώντας, πάντως, να υπερασπιστεί και τον δήμαρχο του Λονδίνου που μπήκε στο στόχαστρο του Τραμπ.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε μια «άθλια δικαιολογία» για να εξηγήσει δήλωση που έκανε μετά την τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου.

Ο Καν είχε πει ότι οι Λονδρέζοι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν βλέποντας αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους.

Αμέσως ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Τουλάχιστον 7 νεκροί και 48 τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει πως 'δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας'!».

Εκπρόσωπος του Καν απάντησε ότι ο δήμαρχος έχει «σημαντικότερα πράγματα να κάνει» από το να απαντήσει στο «κακά ενημερωμένο» μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, ενώ ο Τραμπ έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων από τον Τύπο για το σχόλιο αυτό.

Ο Τραμπ επανήλθε: «Άθλια δικαιολογία από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος έπρεπε να σκεφτεί γρήγορα για την 'δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας' δήλωσή του. Τα MSM (σ.σ. αναφέρεται στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης) προσπαθούν σκληρά για να την πουλήσουν».

Ο Καν απάντησε στον Τραμπ, λέγοντας ότι δεν θα του επιτρέψει να διχάσει τους πολίτες.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο Μπόρις Τζόνσον, τασσόμενος στο πλευρό του δημάρχου: «Είχε δίκιο να καθησυχάσει τους Λονδρέζους για την παρουσία ένοπλων αστυνομικών στους δρόμους».



Πηγή : tovima.gr


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, σήμερα, Τρίτη 6 Ιουνίου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του προς αυτό, ενώ εξήρε τον ιστορικό του ρόλο.



Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι Ευρώπης και Τουρκίας. Εξετάσθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, την Ουκρανία και την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Υπογραμμίστηκε, ακόμα, το κοινό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας,  δίδοντας έμφαση στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.


Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.


Λάθος πρόστιμα σε 200.000 οχήματα που εμφανίζονται ως ανασφάλιστα



Πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι από λάθος του συστήματος διασταύρωσης εμφανίζονται ανασφάλιστα. Το πρόστιμο κυμαίνεται στα 250 ευρώ.

«Η πρώτη έρευνα του Επικουρικού έδειξε ότι τα ανασφάλιστα είναι 1.204.000», ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μεταξύ αυτών είναι αυτοκίνητα των οποίων οι πινακίδες έχουν κατατεθεί και αυτοκίνητα ασφαλισμένα αλλά λόγω προβλημάτων που υπήρξαν στη διασταύρωση μπορεί να εμφανίζονται στο σύστημα ανασφάλιστα.

Οι περιπτώσεις λάθους υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, που μίλησε στον ΑΝΤ1.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, στις περιπτώσεις που έχουν κατατεθεί πινακίδες οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να πάνε στην εφορία για να το αποδείξουν.

Στην ιστοσελίδα του Επικουρικού Κεφαλαίου www.hic.gr οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν αν το όχημά τους εμφανίζεται στο σύστημα ασφαλισμένο ή όχι.




Η Νέα Δημοκρατία φωνάζει εκλογές και έχει δίκιο! Αποτύχατε, ξεφτιλίσατε την χώρα και είναι έγκλημα η παραμονή σας στην εξουσία




Κώστας Βουκελάτος

Βγαίνουν στα κανάλια και κάνουν τους ευτυχισμένους καλύπτοντας την αποτυχίας τους, κοροιδεύοντας και εξαπατώντας τους Έλληνες έχοντας δεσμεύσει την χώρα για 50 χρόνια και όλα αυτά για να παραμείνουν μερικούς μήνες περισσότερο στην εξουσία.

Δεν είναι πλέον κίνηση τακτικής και αντιπολιτευτική στρατηγική η απαίτηση της αντιπολίτευση για την προκήρυξη εθνικών εκλογών, είναι εθνική ανάγκη οι εκλογές στην χώρα, την οποία απαιτούν οι Έλληνες κατά πλειοψηφία γιατί το μέλλον τους με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση παραπαίει, διαλύοντας την χώρα και την οικονομία με την ανικανότητα της σε όλα τα επίπεδα, ούτε συμβούλια πολιτικών αρχηγών χρειάζεται η χώρα, ούτε  κατ ιδίαν επαφές του ακατάλληλου πρωθυπουργού Τσίπρα με κανένα πολιτικό αρχηγό χρειαζόμαστε, κατευθείαν εκλογές χρειάζεται η Ελλάδα, είναι η μόνη λύση  όπως δείχνουν και οι Έλληνες πολίτες.

Η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει καθημερινά προς την κυβέρνηση, να μην ψάχνουν θύματα για να μοιράσουν τις ευθύνες για την τραγική κατάσταση στην οποία έφεραν τη χώρα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η ανικανότητα τους θα φέρει επανάληψη καλοκαιριού του 2015.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει την ικανότητα να φέρει την οποιαδήποτε ανάπτυξη, να φέρει την χώρα σε οποιοδήποτε οικονομικό σταθερό επίπεδο και ειδικά να βγάλει την χώρα στις αγορές γιατί απλά δεν ξέρει και δεν μπορεί να χειριστεί οποιαδήποτε θετική κατάσταση που συμφέρει την χώρα.

Όταν μια κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία το να μοιράζει σάντουιτς σε όσους έχουν ανάγκη μην περιμένετε τίποτα από αυτή, απλά να ζητάτε επιτακτικά με κάθε μέσο και φωνή, να φύγει ώστε να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί με κανένα τρόπο κανένα, ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας , εδώ και δύο χρόνια δεν έχει καταφέρει τίποτα εκτός από το να βουλιάζει την οικονομία της χώρας ψηφίζοντας ένα νέο μνημόνιο χωρίς κανένα όφελος και χωρίς να έχει πάρει τίποτα για το χρέος και είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει στη χώρα πολιτική αλλαγή.




Αφίξεις εκατοντάδων προσφύγων σε Λέσβο και Χίο



Συνολικά 270 πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες πέντε μέρες, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης έως και το πρωί της Τρίτης. Από αυτούς οι 75 έφθασαν στη Λέσβο, οι 195 στη Χίο, ενώ στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά, σε καταυλισμούς και άλλες δομές, βρίσκονται πλέον 9.081 άτομα, και συγκεκριμένα 3.138 στη Λέσβο, 3.993 στη Χίο και 1.950 στη Σάμο.
  
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής, έγιναν οκτώ επεμβάσεις σε ισάριθμες προσπάθειες περάσματος προσφύγων σε ελληνικά νησιά. Στα τουρκικά παράλια επαναπροωθήθηκαν και οδηγήθηκαν σε καταυλισμούς 273 άτομα, ενώ συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές. 

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το ελληνικό συντονιστικό όργανο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, σε όλη τη χώρα βρίσκονται 62.168 πρόσφυγες, εκ των οποίων 7.595 στην Αττική.




Πηγή : tovima.gr


Εάν είναι δυνατόν! Το υπουργείο απαγορεύει στους αστυνομικούς και την προσαγωγή υπόπτων! Κανένας μας δεν είναι ασφαλής!!!




Αυτό δεν είναι αστυνομία όπως την έχουν καταντήσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι κατάντια σε βάρος της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην χώρα η ανασφάλεια και η ανομία γιγαντώνεται ακραία.

Διαβάζουμε στο iefimerida.gr και δεν το πιστεύουμε ότι οι αστυνομικοί πρέπει να τηρούν το σαβουάρ βιβρ ζητά το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από τους αστυνομικούς - «Επαχθές μέτρο η προσαγωγή»

Η προσαγωγή ενός νεαρού από την περιοχή των Εξαρχείων (κοντά στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη) ήταν η αιτία για να εκδοθεί διαταγή να τηρούν οι αστυνομικοί το σαβουάρ βιβρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε διαταγή με την οποία καλεί το ένστολο προσωπικό να τηρεί το σαβουάρ βιβρ και να μην παρατηρούνται αποκλίσεις από την αρμόζουσα συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετούν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των προσαγωγών. Η σχετική διαταγή με τους… κανόνες καλής  συμπεριφοράς εκδόθηκε στις 17 Μαΐου 2017, με τίτλο: «Προσαγωγές ατόμων ως προκλητική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνομικής δραστηριότητας».

«Επαχθές μέτρο η προσαγωγή»

Στην πρώτη σελίδα του εγγράφου επισημαίνονται «συμβουλές» για τις σωματικές έρευνες και τους ελέγχους τσαντών, όπως και για τις έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους: «Η προσαγωγή ατόμου συνιστά εξ ορισμού επαχθές καταναγκαστικό μέτρο που αναφέρεται στην ελευθερία κίνησης του πολίτη, δοθέντος ότι στην περίπτωση αυτή το άτομο τίθεται υπό τη φυσική εξουσίαση του αστυνομικού, πολλές φορές μάλιστα με δέσμευση με τεχνικά μέσα (χειροπέδες). Εν όψει του ως άνω χαρακτήρα του μέτρου αυτού, επιβάλλεται όπως η όλη διαδικασία των προσαγωγών συνδυάζεται με την προσήλωση στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και των ατομικών του δικαιωμάτων και να δικαιολογείται επαρκώς. Συνακόλουθα η ύπαρξη εύλογων υπονοιών αντικειμενικά στηριγμένων, η παραμονή των προσαγόμενων στο Αστυνομικό κατάστημα κατά τον απολύτως απαραίτητο χρόνο , καθώς και η τήρηση του αναγκαίου μέτρου, αποτελούν ενδεικτικές απαιτήσεις για τη νομιμότητας της αστυνομικής δράσης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ζήτημα των αστυνομικών ερευνών (σωματικών , σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και σε ιδιωτικούς χώρους, μη προσιτούς στο κοινό που δεν υπάγονται στην έννοια της κατοικίας)».



Πηγή:  iefimerida.gr





Νέα Δημοκρατία : Όπισθεν ολοταχώς και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση



Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας: συγκεντρωτισμός, εσωστρέφεια, οπισθοδρόμηση. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δέσμια των ιδεοληπτικών της αγκυλώσεων, συνεχίζει το καταστροφικό έργο της στον τομέα της Παιδείας με ένα νομοθέτημα που επιφέρει καίρια πλήγματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Ένα νομοθέτημα, το οποίο, ενδεικτικά:

Αποδιοργανώνει τη λειτουργία της Πρυτανείας, προβλέποντας την εκλογή Αντιπρυτάνεων σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια, με απώτερο στόχο τον κομματικό έλεγχο των Ιδρυμάτων, και καταργεί τα Συμβούλια Ιδρύματος.

Εισάγει ένα ασφυκτικό, υπέρμετρα περιοριστικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, το οποίο ακυρώνει την αναπτυξιακή τους προοπτική και τα καταδικάζει σε παρακμή, αν όχι σε αφανισμό.

Επαναφέρει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο.

Αποψιλώνει από αρμοδιότητες την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με άμεσο κίνδυνο την αποκοπή των ελληνικών Ιδρυμάτων από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Θεσμοθετεί τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας σε κάθε διοικητική περιφέρεια, μια νέα υπερ-κείμενη δομή που, αφενός θίγει το αυτοδίοικητο των Ιδρυμάτων, και αφετέρου εκθέτει τα Ιδρύματα σε πολιτικές - κομματικές σκοπιμότητες.

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αποτραπεί η οπισθοδρόμηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οραματιζόμαστε αυτόνομα και εξωστρεφή Ιδρύματα, με αποτελεσματικές δομές και διαδικασίες, με εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, που θα συναγωνίζονται επάξια τα καλύτερα διεθνώς. Οραματιζόμαστε την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης».


Φορολογικές δηλώσεις 2017: Χαράτσι ως 1.800 ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν



Ως τώρα έχει εκκαθαριστεί περίπου το 1/4 των δηλώσεων. Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι για εφέτος υπάρχει μια αύξηση στις χρεωστικές δηλώσεις, αλλά και μια αύξηση στον μέσο όρο των ποσών που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Ως τώρα και με τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί να είναι εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν είτε επιστροφή είτε μικρά ποσά να πληρώσουν ο μέσος όρος των ποσών που βεβαιώνονται από την εφορία είναι περίπου στα 800 ευρώ.

Οι αναλυτές ωστόσο θεωρούν ότι το ποσό αυτό θα εκτιναχθεί στα 1.800 ευρώ καθώς φέτος δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς το αφορολόγητο μειώθηκε στο μέσο του 2016 και όχι από την αρχή της χρονιάς.

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης. Διαφορά από το επιπλέον χαράτσι θα πληρώσουν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τους οποίους επίσης δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό από πέρυσι. Και η νέα πολύ βαρύτερη κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο και ενεργοποιήθηκε για το δεύτερο μισό του 2016.

Οι εισοδηματίες θα πληρώσουν περισσότερο φόρο και λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στα ενοίκια (από 12% σε 15% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 15.000 ευρώ) και μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης. Οι εισοδηματίες είναι η μοναδική κατηγορία που θα έχουν αύξηση επιβάρυνσης στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.



Πηγή : newsit.gr


Η χαρτογράφηση του Δημοσίου - Γιατροί, εκπαιδευτικοί και ένστολοι



Είναι γιατρός, νοσηλευτής, εκπαιδευτικός, ένστολος ή κληρικός, περίπου 45 ετών και κάτοχος πτυχίου. 

Πρόκειται για τα επικρατέστερα «χαρακτηριστικά» των δημοσίων υπαλλήλων εν έτει 2016, όπως αυτά καταγράφονται σε μελέτη που πραγματοποίησαν τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτουν από την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των στοιχείων που αναρτήθηκαν στο επίσημο Μητρώο του Δημοσίου αναφορικά με τις προσλήψεις, τις αποχωρήσεις, αλλά και τους υπηρετούντες στην κεντρική διοίκηση και παρουσιάζονται κατ’ αποκλειστικότητα από την «Κ»

.Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, από τους 565.671 υπαλλήλους που απαρτίζουν το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου (31/12/2016) το 70% είναι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, ιατροί και νοσηλευτές.Επίσης το 30% επί του συνόλου του προσωπικού απασχολούνται σε φορείς του υπουργείου Παιδείας. 

Οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι 195.575, ενώ 352.969 είναι γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, ένστολοι και κληρικοί.Σε ειδικότερη ανάλυση, 78.506 είναι στρατιωτικοί και 67.784 απασχολούνται στα σώματα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες. Αντίστοιχη μελέτη είχε εκπονήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την περίοδο 2012-2015. 

Το πολιτικό προσωπικό, δηλαδή διοικητικοί υπάλληλοι ήταν 194.430 άτομα. Ομοίως, όπως και για το παρόν έτος, η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων (61%) απασχολούντο σε τομείς των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, ήταν ένστολοι και κληρικοί.Ως προς τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, για το 2016 ο μέσος όρος ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων διαμορφώνεται στα 45,3 έτη έναντι 43,1 ετών που ήταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Η αύξηση, δεδομένου του χρονικού διαστήματος που χρησιμοποιείται συγκριτικά, είναι μεγάλη και καταδεικνύει ότι το προσωπικό «γερνάει», γεγονός που, όπως υποστηρίζουν στελέχη της διοίκησης, αποδίδεται στον μειωμένο αριθμό προσλήψεων που έγιναν λόγω μνημονίου. Στη μελέτη για την περίοδο 2012-2015 οι ηλικίες των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνονταν μεταξύ 40 και 55 ετών. 

Eκπαιδευτικό επίπεδο

Οπως προκύπτει από τη μελέτη του υπουργείου για το 2016, η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, καθώς από τους 565.671 υπαλλήλους, οι 225.086 (39,79%) είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, κατέχουν δηλαδή τουλάχιστον ένα πτυχίο. 

Επίσης 145.048 (25,64%) είναι ειδικών θέσεων, όπως για παράδειγμα αξιωματικοί, και συνεπώς έχουν αποφοιτήσει από ειδικές σχολές (π.χ. Σχολή Ευελπίδων). Για τα έτη 2012-2015 το 39,86% των απασχολουμένων ήταν επίσης απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ υψηλό ήταν και τότε το ποσοστό των υπαλλήλων ειδικών θέσεων που ανερχόταν στο 24,27% των υπαλλήλων. 

Ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων η μείωσή του τα τελευταία χρόνια είναι συστηματική. Στις 31.12.2016 το σύνολο του τακτικού προσωπικού ήταν 565.671 υπάλληλοι έναντι 566.913 υπαλλήλων στις 31.12.2015.

Στην αντίστοιχη μελέτη για την περίοδο 2012-2015, το 2015 ο αριθμός του τακτικού προσωπικού ήταν μειωμένος κατά 18,1% σε σχέση με το 2009, οπότε υπηρετούσαν 692.907 υπάλληλοι. Για τη συγκεκριμένη εξαετία η μεγαλύτερη μείωση σε προσωπικό, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης, είχε καταγραφεί στη γενική γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (19%), σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς (19%), στο υπουργείο Οικονομίας (19%) αλλά και στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (18%). Το 40,2 % των αποχωρήσεων το 2015 ήταν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και η πλειονότητά τους (4.652 ή 29%) ήταν ηλικίας μεταξύ 55 και 60 ετών. Από τις 15.925 αποχωρήσεις, οι 12.977 ήταν λόγω συνταξιοδότησης, ενώ οι περισσότερες «απώλειες» καταγράφηκαν στο υπουργείο Παιδείας (29%) και στους ΟΤΑ (18,7%).



Πηγή : kathimerini.gr


Με εξπρές διαδικασίες θα εκδίδονται τα συναινετικά διαζύγια



Θα εκδίδονται πλέον από τους συμβολαιογράφους σύμφωνα με σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τα συναινετικά διαζύγια θα εκδίδονται   πλέον με συνοπτικές διαδικασίες  και  σε μηδενικούς χρόνους από τους συμβολαιογράφους,  παρουσία δικηγόρων και  οι πρώην σύζυγοι θα ρυθμίζουν με κοινή συμφωνία (συμβολαιογραφική πράξη) τα θέματα διατροφής, γονικής μέριμνας των παιδιών, κ.λπ., σύμφωνα με νομοσχέδιο «σκούπα» που ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
          
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται οποίος  οδηγός μεθυσμένος (άνω του 0,50 g/l) προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα, πλέον των άλλων, θα του αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδηγού για διάστημα 5 ετών, ενώ αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης.
          
Ειδικότερα, αναρτήθηκε για διαβούλευση από τον κ. Κοντονή  το  νομοσχέδιο «μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής  και λοιπές διατάξεις».
          
Τα άρθρα 22 και 28 του νομοσχεδίου  προβλέπουν ότι  ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου (συναινετικά διαζύγια), επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνον οι τελευταίοι.
          
Ακόμη, προβλέπει ότι  όποιος παραβιάσει το συμφωνητικό στον τομέα της διατροφής  τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, ενώ  αν παραβιαστεί τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί για  την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.
          
Αναλυτικότερα, τα   άρθρα 22 και 28 του νομοσχεδίου  αναφέρουν:

Άρθρο 22  
Διατάξεις για το συναινετικό διαζύγιο
1. Το άρθρο 1438 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο γάμος μπορεί να λυθεί με διαζύγιο το οποίο απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή με συμφωνία των συζύγων όπως ορίζεται στο άρθρο 1441».

2. Το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους. Η συμφωνία αυτή συνάπτεται μεταξύ των συζύγων με την παρουσία πληρεξούσιου δικηγόρου για καθέναν από αυτούς και υπογράφεται από τους ίδιους και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή μόνον από τους τελευταίους, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.
2. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος πρέπει να ρυθμίζεται η επιμέλεια των τέκνων, η επικοινωνία με αυτά καθώς και η διατροφή τους, κατά τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου, με την ίδια ή με άλλη έγγραφη συμφωνία των συζύγων, που υπογράφεται κατά τα ανωτέρω και ισχύει για δύο έτη τουλάχιστον

3. Η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του γάμου, καθώς και η συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανήλικων τέκνων υποβάλλονται από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του καθενός συζύγου, μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια ή τα ιδιωτικά έγγραφα, σε συμβολαιογράφο.

4. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνον οι τελευταίοι, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα πρέπει να έχει δοθεί στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της πράξης. Όταν η βεβαίωση αφορά στην επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανήλικων τέκνων, η πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο, εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μετά τη λήξη ισχύος της κατά τα ανωτέρω επικυρωμένης συμφωνίας, με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία μπορεί να ρυθμίζεται η επιμέλεια των τέκνων, η επικοινωνία με αυτά καθώς και η διατροφή αυτών για περαιτέρω χρονικό διάστημα.

5. Η λύση του γάμου επέρχεται από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου που περιέχει τη συμφωνία στον ληξίαρχο όπου έχει καταχωριστεί και η σύστασή του».
 Άρθρο 28

Τροποποίηση άρθρου 358 Ποινικού Κώδικα
Το άρθρο 358 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«Παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή και της συμφωνίας για επικοινωνία
1. Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που του την έχει επιβάλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει, έστω και προσωρινά, το δικαστήριο ή προκύπτει από συμφωνία που έχει επικυρώσει ο συμβολαιογράφος κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

2. Όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώνεται σε συμφωνία που επικυρώθηκε από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα και αφορά την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Το εν λόγω νομοσχέδιο επιφέρει προσθήκη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία προβλέπει ότι στον οδηγό  κάθε μορφής οχήματος   που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα, και οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος (άνω του 0,50 g/l)αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδηγού για διάστημα 5  ετών. 

Το άρθρο 31 του νομοσχεδίου αναφέρει:
Άρθρο 31
Τροποποίηση άρθρων Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
1. Στο άρθρο 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), όπως ισχύει, προστίθεται παρ. 12 ως εξής:

«12. Στον οδηγό οχήματος (ή κάθε μεταφορικού μέσου) που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα, ο οποίος οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,50 g/l αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδηγού για διάστημα πέντε (5) ετών. Κατά της παραπάνω απόφασης της αστυνομικής αρχής, ο οδηγός δύναται να προσφύγει ενώπιον του κατά τόπο αρμοδίου εισαγγελέα πλημμελειοδικών για την ακύρωση της πράξης αφαίρεσης ή τη μείωση του χρόνου αφαίρεσης. Μετά την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο του αρμοδίου δικαστηρίου, η προσφυγή του προηγουμένου εδαφίου απευθύνεται μόνο προς το δικαστήριο το οποίο μπορεί να συνεδριάσει και πριν από την εκδίκαση της κύριας ποινικής υπόθεσης κατά την αυτόφωρη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, το ποινικό δικαστήριο κατά την κρίση του, συνεκτιμώντας τις συνθήκες τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, μπορεί να επιμηκύνει την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) επιπλέον έτη. Αν ο ίδιος οδηγός μετά την παρέλευση της πενταετίας ή του χρόνου που ορίσει το ποινικό δικαστήριο καταληφθεί να οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος αφαιρείται επί τόπου και δια βίου η άδεια ικανότητας οδηγού».

2. Η παρ. 4 του άρθρου 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 2 περίπτωση α΄ και β΄, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Αν από τη συμπεριφορά του ο παθών περιήλθε σε κίνδυνο ζωής ή επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη αυτού, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις, και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα έξι (6) έως δώδεκα (12) μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο».
Παράλληλα, με τα άρθρο 37 και 38 του νομοσχεδίου αυξάνονται  1.05.2017 οι οργανικές θέσεις των δικαστών ως εξής:
α) των αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου κατά 2), οριζομένου του συνολικού αριθμού αυτών σε  22,
β) των εισαγγελέων Εφετών κατά  2 , οριζομένου του συνολικού αριθμού αυτών σε  50  και
γ) των αντεισαγγελέων Εφετών κατά 2, οριζομένου του συνολικού αριθμού αυτών σε 137.
          
Τέλος, από 30.06.2017 οι οργανικές θέσεις των παρέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας αυξάνονται κατά  2, οριζομένου του συνολικού αριθμού  σε   58.


Παναγιώτης Τσιμπούκης
Πηγή : protothema.gr


Διαχωρίζει η ΔΕΗ τη θέση της από την ΓΕΝΟΠ για την κλιματική αλλαγή

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )



Διαχωρίζει η ΔΕΗ τη θέση της από τις απόψεις της ΓΕΝΟΠ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, διευκρινίζοντας ότι οι θέσεις της Επιχείρησης θα εκφραστούν αύριο, Τρίτη, με σχετική επίσημη τοποθέτηση. 

Νωρίτερα, η ΓΕΝΟΠ με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία των Παρισίων υποστήριξε ότι «πίσω από τον μύθο της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και συγκεκριμένες βιομηχανίες που προωθούν φιλοσοφίες, εκστρατείες, «λογικές» και προπαγανδίζουν υπέρ της κλιματικής αλλαγής, με προφανή στόχο να αποκομίσουν κέρδη»

«Ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μία υπερδύναμη, οι ΗΠΑ (ένα από τα κράτη και συγκεκριμένα το δεύτερο κράτος με τους πιο υψηλούς ρύπους) αφήνουν τα υπόλοιπα 195 έθνη να συνεχίσουν το κοινό σχέδιο δράσης, που «εμπνεύστηκαν» κάποιοι προκειμένου να …επιτύχουν το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΕΝΟΠ. 

Τονίζει επίσης ότι σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας επιβάλλεται παύση λειτουργίας των ορυχείων, απόσυρση μονάδων της ΔΕΗ με μία «βίαιη» διαδικασία και πολλαπλές αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κατάρ: Σε κατάσταση πανικού οι κάτοικοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ!



Στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, οι κάτοικοι σπεύδουν σήμερα, σε κατάσταση πανικού, στα σούπερ μάρκετ, τρομοκρατημένοι από το ντε φάκτο αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στα προϊόντα διατροφής μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισε το Ριάντ.

Σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στη Ντόχα, περισσότεροι από 20 άνθρωποι είχαν σχηματίσει ουρές μπροστά από τα ταμεία, μόλις λίγες ώρες μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Κατάρ με τις μεγαλύτερες μοναρχίες του Κόλπου και την Αίγυπτο.

Όπως μεταδίδει στο ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο, το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά σύντομα εξαφανίστηκαν από τα ράφια.

Ο Αζίρ, εργάτης από τη Σρι Λάνκα, σπρώχνει το καρότσι του που έχει γεμίσει με πάνες για το γιο του ηλικίας 18 μηνών. Έμαθε για την κατάσταση από τους συγγενείς του στη Σρι Λάνκα. «Κοιμόμουν όταν η οικογένειά μου μου τηλεφώνησε, ήρθα εδώ εξαιτίας της κρίσης» είπε ο άνδρας.

Το Κατάρ εξαρτάται από τις εισαγωγές για να προμηθεύεται διατροφικά προϊόντα, που προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Κόλπου.

Το μικρό εμιράτο έχει πληθυσμό κάτω των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, οι περισσότεροι ξένοι.
Ο Ερνέστ, ένας Λιβανέζος, επιβεβαιώνει ότι έτρεξε στα μαγαζιά γνωρίζοντας ότι και άλλοι συμπολίτες του θα σπεύσουν. 

«Είναι ένας κύκλος πανικού» υπογράμμισε. Δίπλα στο νεαρό άνδρα η οικογένειά του, σπρώχνουν όλοι μαζί τα δύο καρότσια που είναι γεμάτα από προϊόντα.

Και άλλα σούπερ μάρκετ της πρωτεύουσας πλημμύρισαν από καταναλωτές.

Στο Al-Meera, ο Ντένις ένας Γερμανός αγοράζει προϊόντα διατροφής για να έχει απόθεμα, ακόμα κι αν δηλώνει πεπεισμένος ότι η κρίση δεν είναι τίποτ’ άλλο από μια «προσωρινή καταιγίδα».

«Έβγαλαν κίτρινη κάρτα» υποστήριξε, αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που αναμένεται να διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022.

«Τι μπορούν να κάνουν; (Το Κατάρ) είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη».

Με ετήσιο ανά κεφαλή εισόδημα στα 138.480 δολάρια το 2015 (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα), ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, η οικονομία του Κατάρ έχει αναπτυχθεί μέσω των επενδύσεων σε πολλούς τομείς.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες και να αποφύγει την εξάπλωση του πανικού, η κυβέρνηση του Κατάρ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι οι θαλάσσιες και αεροπορικές οδοί θα παραμείνουν ανοικτές για τις εισαγωγές.

Ωστόσο και οι εξαγωγές του Κατάρ, ιδίως μηχανημάτων, ηλεκτρονικών συστημάτων ή βοειδών περνούν από τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να πληγούν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εξαγωγές του Κατάρ προς τη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 896 εκατομμύρια δολάρια (796 εκατομμύρια ευρώ) το 2015.

Και οι υπηρεσίες, ιδίως ο τουριστικός τομέας, θα μπορούσαν να πληγούν.

Οι Σαουδάραβες επέλεγαν έως σήμερα συχνά το Κατάρ για τις διακοπές του Ιντ αλ Φιτρ, μετά το μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες.



Πηγή: tovima.gr