Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ο λαϊκισμός είναι τρόπος ζωής για την Θεανώ Φωτίου! Συνεχίζει να λαϊκίζει για τα σχολικά γεύματα



Να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τον λαϊκισμό της και τα όσα απαράδεκτα και αντιλαϊκά ξεστόμισε εχθές στην Βουλή προσπαθεί η Θεανώ Φωτίου.

Τα σχολικά γεύματα λέει περήφανη η Φωτίου  είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την ίδια και υποστηρίζει πως θα πρέπει τα σχολικά γεύματα να έρθουν στη Βουλή έτσι ώστε να φάνε οι βουλευτές.

«Θα πρέπει  να φέρουμε τα σχολικά γεύματα  στο εστιατόριο  της Βουλής να φάνε οι βουλευτές. Να φάτε και  δείτε τι σημαίνει  σχολικό γεύμα,  πόσο καλό είναι και ότι δεν είναι συσσίτια», σημείωσε αντρόπιαστη και προκλητική όπως πάντα.

Το παραπάνω δείχνει την κατάντια της κυβέρνησης μας και το πόσο σοβαρά έχουν αντιληφθεί την ζημιά που κάνουν με την παραμονή τους στην κυβέρνηση.




Αυξήθηκαν κατά 1,5% οι άνεργοι που αναζητούν δουλειά τον Απρίλιο



Την "ανηφόρα” πήρε το πλήθος των ανέργων που αναζητούν εργασία τον Απρίλιο του 2017 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον φετινό Απρίλιο, οι αναζητώντες εργασία έφτασαν τους 865.209 έναντι 851.596 τον περσινό. Έτσι 13.613 περισσότεροι άνεργοι αναζητούσαν εργασία φέτος σε σχέση με φέτος. Μ΄άλλα λόγια, η συγκεκριμένη κατηγορία αυξήθηκε κατά 1,5% μεταξύ Απριλίου 2016 -Απριλίου 2017.

Ωστόσο το συνολικό πλήθος των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ μειώθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 22.318 ή 2,2%.

Κατά τ΄άλλα, πτώση 5,8% σημείωσε τον Απρίλιο του 2017 σε σχέση με το Μάρτιο του 2017 το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Απρίλιο 2017, ανήλθε σε 865.209 άτομα από 918,181 τον προηγούμενο μήνα.

Από αυτά 496.349 (ποσοστό 57,37%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο  του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 368.860 (ποσοστό 42,63%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 327.275 (ποσοστό 37,83%) και οι  γυναίκες ανέρχονται σε 537.934  (ποσοστό 62,17%).

Παράλληλα, το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Απρίλιο 2017,  ανήλθε σε 105.119 άτομα. Από αυτά 33.108 (ποσοστό 31,50%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών  και 72.011 (ποσοστό 68,50%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε  41.610  (ποσοστό 39,58%) και οι γυναίκες σε 63.509  (ποσοστό 60,42%).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων,  για τον μήνα Απρίλιο 2017 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 116.085 άτομα, από τα οποία οι 90.598 (ποσοστό 78,04%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 25.487 (ποσοστό 21,96%) είναι εποχικοί τουριστικών  επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 57.331 (ποσοστό 49,39%)  και οι γυναίκες σε 58.754  (ποσοστό 50,61%).

Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων 80.805 (ποσοστό 69,61%) είναι κοινοί, 4.804 (ποσοστό 4,14%) είναι οικοδόμοι, 25.487 (ποσοστό 21,96%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 4.680 (ποσοστό 4,03%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 259 (ποσοστό 0,22%) είναι εκπαιδευτικοί, και 50 (ποσοστό 0,04%) είναι λοιποί.  



ΜΑΡΤΙΟΣ
2017
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2017
ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ [ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ]
918.181
865.209
-52.972
-5,77%
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΛΟΙΠΩΝ 
[ΜΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ]
150.112
105.119
-44.993
-29,97%
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
141.426
116.085
-25.341
-17,92%




Δ. Κατσαγάνης 
Πηγή : capital.gr
        


Καταγγελία: Το «Αλεξάνδρα» χρέωσε 1900 ευρώ νοσήλια σε άπορη ασθενή



Όπως αναφέρουν από το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Βύρωνα, η άπορη καρδιοπαθής χρειάστηκε νοσηλεία τον Σεπτέμβριο του 2014 καθώς είχε υποστεί έμφραγμα. Παρά την ισχύουσα τότε Υπουργική Απόφαση Γεωργιάδη ότι τα επείγοντα περιστατικά ανασφάλιστων πρέπει να νοσηλεύονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, το ίδρυμα της χρέωσε 1900 ευρώ. Το χρέος αυτό έχει φτάσει τώρα στην Εφορία και είναι άμεσα απαιτητό. Γίνεται ως εκ τούτου έκκληση να ακυρωθεί...

Διαβάστε παρακάτω την καταγγελία:

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»  ΧΡΕΩΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ  1900 Ε ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΕ ΑΠΟΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΗ!

Η Αργυρώ Σπυρ. μεταφέρθηκε εσπευσμένως από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» στις 10/9/2014. Στην καρδιολογική του νοσοκομείου διαγνώστηκε έμφραγμα και η Αργυρώ έκανε επέμβαση και νοσηλεύτηκε στο αναφερόμενο νοσοκομείο από τις 3/9 έως και  10/9/2014. Παρά το γεγονός ότι η ασθενής ήταν διαπιστωμένα άπορη και ανασφάλιστη, συντηρούμενη μάλιστα από τους γονείς της όπου και φιλοξενείται, η Διοίκηση του νοσοκομείου, στο πνεύμα της πολιτικής των γνωστών αντιλαϊκών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, της τότε κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του τότε υπουργού Υγείας,  χρέωσε παράνομα στην ασθενή 1900 ευρώ για δαπάνες νοσηλείας, τα οποία και έστειλε στην οικονομική εφορία προς είσπραξη!...

Υπενθυμίζουμε ότι με την Υπουργική Απόφαση εκείνη, την οποία είχε εκδώσει ο τότε υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, προβλέπονταν ότι σε «σοβαρές και επείγουσες» περιπτώσεις τα κρατικά νοσοκομεία ήταν υποχρεωμένα να νοσηλεύουν τους ασθενείς δωρεάν. Σημειώνουμε ότι για τον χαρακτηρισμό μιας κατάστασης ως «σοβαρής και επείγουσας», σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αρμόδια ήταν τριμελής επιτροπή γιατρών, την οποία κάθε  κρατικό νοσοκομείο ήταν υποχρεωμένο να συγκροτεί..

Καταγγέλλουμε την περίπτωση της Αργυρώς Σπυρ., και υπογραμμίζουμε ότι η Διοίκηση του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» είναι υποχρεωμένη, άμεσα, να ακυρώσει την χρέωση και να κοινοποιήσει την απόφαση αυτή στην Εφορία! Η περίπτωση του αναφερόμενου νοσοκομείου φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ρωτάμε την σημερινή κυβέρνηση και ειδικότερα τον υπουργό Υγείας, ποια μέτρα πρόκειται να πάρουν κατά των ανάξιων εκείνων διοικήσεων κρατικών νοσοκομείων, αλλά και αρμόδιων υπαλλήλων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας την μέθοδο της εξαπάτησης των ασθενών και εκμεταλλευόμενοι της άγνοιά τους, παραβίαζαν θεμελιώδη δικαιώματά τους, μεταβάλλοντας την νοσηλεία συμπολιτών μας, που η ζωή τους ήταν σε άμεσο κίνδυνο, σε πηγή οικονομικής εκμετάλλευσης για να φαίνονται οι προϋπολογισμοί τους πλεονασματικοί και φυσικά οι δουλικές διοικήσεις τους αρεστές στις κυβερνήσεις του συστήματος, της κοινωνικής αδικίας, της ανεργίας, της πείνας και της εξαθλίωσης του εργαζόμενου ελληνικού λαού.

ΚΙΦΒ



 Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Αστυνομικός, «τυφλός» από έρωτα, επιτέθηκε σε αστυνομικίνα



Την παρακολουθούσε στον δρόμο, δεν συνετιζόταν στις υποδείξεις των συναδέλφων του και τελικά επιτέθηκε σ' αυτήν και τραυμάτισε μέλος της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που είχε σπεύσει να την προστατεύσει

Θόλωσε το μάτι ερωτοχτυπημένου αστυνομικού από το πάθος του για μια ωραία συνάδελφό του όταν εκείνη έδειξε αρνητική συμπεριφορά απέναντί του, με αποτέλεσμα να επιχειρήσει να τη χτυπήσει με το μηχανάκι του αλλά τελικά να πέσει σε μηχανή της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έσπευσε να τη βοηθήσει, τραυματίζοντας τον οδηγό της.

Ο ερωτευμένος άνδρας της Ελληνικής Αστυνομίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή από τα δικαστήρια του Πειραιά για επικίνδυνη σωματική βλάβη και απόπειρα τέλεσης επικίνδυνης σωματικής βλάβης. 

Ο αστυνομικός ζήτησε από τον Αρειο Πάγο να μετατραπεί η σε βάρος του κατηγορία από απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε απειλή λόγω εσφαλμένης εκτίμησης των αποδεικτικών μέσων και να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον απόφαση. Ωστόσο, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν το αίτημά του και επικύρωσαν την ποινή.  

Τον εν λόγω άνδρα της ΕΛ.ΑΣ. οι συνάδελφοί του στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. τον περιφρονούσαν επειδή «είχε συμπεριφορά επαρχιωτόπουλου», όπως έλεγαν.

Η μόνη στο Αστυνομικό Τμήμα που του μιλούσε και του έδινε κάποια σημασία ήταν μια συνάδελφός του. Αυτό ήταν αρκετό για να την ερωτευτεί, αλλά, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε την ψυχική δύναμη να της το εξομολογηθεί, αλλά να παρανομήσει, έχοντας ως αποτέλεσμα να λερώσει το ποινικό μητρώο του. 

Ετσι, μετά το τέλος της βάρδιάς του άρχισε να ακολουθεί με το αυτοκίνητό του τον μεγάλο του έρωτα. Η αστυνομικίνα ενημέρωσε για την κατάσταση αυτή τον διοικητή του Α.Τ. όπου υπηρετούσαν. Μάλιστα, ζήτησε να μην μπαίνουν μαζί στην ίδια βάρδια, αλλά το αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό. Κάποιο βράδυ του Νοεμβρίου του 2012, όταν η αστυνομικός σχόλασε και πήγαινε με το αυτοκίνητο σπίτι της, αντιλήφθηκε από το καθρεφτάκι του αυτοκινήτου ένα άγνωστο όχημα να την παρακολουθεί. Αφού κοιτούσε επίμονα για να καταλάβει ποιος ήταν αυτός που την ακολουθούσε, μετά από κάποια χιλιόμετρα διαπίστωσε ότι ήταν ο συνάδελφός της.

Ετσι, αποφάσισε να μην πάει προς το σπίτι της και αμέσως άλλαξε πορεία επιλέγοντας δρόμο που είχε πολλά φώτα. Το ίδιο όμως έκανε και εκείνος. Τότε η αστυνομικός μόλις έφτασε σε σημείο όπου είχε πολλά φώτα, σταμάτησε το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου, κατέβηκε και πλησίασε τον συνάδελφό της. Σε έντονο ύφος ζήτησε να μάθει τον λόγο για τον οποίο την ακολουθούσε, χωρίς, ωστόσο, να λάβει καμία απάντηση, καθώς το «επαρχιωτόπουλο» δεν είχε το ψυχικό σθένος να της εξομολογηθεί τον έρωτά του. Εκείνη τότε επέστρεψε στο Ι.Χ. της και κάλεσε το Α.Τ. , όπου υπηρετούσε, με αποτέλεσμα να σπεύσει η Αμεση Δράση και να τη συνοδεύσει μέχρι το σπίτι της.  

Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας επαναλήφθηκε πάλι το ίδιο σκηνικό. Ο συνάδελφός της την ακολούθησε και η αστυνομικός ειδοποίησε ξανά  το Α.Τ., το οποίο έστειλε βοήθεια και όλοι μαζί τελικά οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ. Μετά από όλα αυτά οι δύο αστυνομικοί πήγαν σε ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ από τον ερωτοχτυπημένο αστυνομικό αφαιρέθηκε το υπηρεσιακό του όπλο. Σαν να μη συνέβη τίποτα απολύτως, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, φεύγοντας η αστυνομικός από το σπίτι της τον είδε πάλι να την περιμένει, αυτή τη φορά πάνω σε ένα μηχανάκι. Τότε ειδοποίησε το κέντρο της ΔΙ.ΑΣ. 

Οταν ο άνδρας της ΕΛ.ΑΣ. αντιλήφθηκε την ομάδα, ανέβηκε στο μηχανάκι του και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της συναδέλφου του επιχειρώντας να τη χτυπήσει. Ομως δεν την πέτυχε, καθώς εκείνη τραβήχτηκε και απέφυγε το χτύπημα. Αμέσως μετά, εκτός ελέγχου πλέον και μαρσάροντας κατευθύνθηκε προς τη διασταύρωση που υπήρχε σε μικρή σχετικά απόσταση. Εκανε επιτόπου αναστροφή και αφού γκάζωσε πήγε και έπεσε με ταχύτητα πάνω στη μία από τις μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Από τον εμβολισμό τραυματίστηκε στο δεξί πόδι ο ειδικός φρουρός που επέβαινε σε αυτή. 

Οδηγούμενος στο δικαστήριο είπε ότι στην προσπάθειά του να σταματήσει πατώντας φρένο έπεσε κατά λάθος πάνω στη μηχανή της ΔΙ.ΑΣ. Οι δικαστές τού είπαν ότι ο ισχυρισμός του δεν ευσταθεί και αυτό γιατί, ενώ βρισκόταν μακριά από τις μοτοσικλέτες της ΔΙ.ΑΣ., σε απόσταση 40-50 μέτρων, τελικά κινήθηκε προς το μέρος τους με ταχύτητα. 

Του επισήμαναν επίσης ότι, έχοντας αποφασίσει να προκαλέσει με πρόθεση επικίνδυνη σωματική βλάβη, προξένησε σε άλλους «σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας τους, κατά τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και κίνδυνο για τη ζωή τους ή βαριά σωματική βλάβη».





Παναγιώτης Τσιμπούκης
Πηγή : protothema.gr


Η Θεανώ Φωτίου όταν μιλάει να σκέφτεται και τα παιδιά του κ. Αλέξη Τσίπρα




Καλό θα ήταν η κυρία Φωτίου όταν μιλάει να σκέφτεται πρώτα πριν ξεστομίσει χωρίς φιλότιμο και ντροπή :  "...είναι ντροπή σας να λοιδορείτε τα σχολικά γεύματα, που είναι μια νέα κουλτούρα συντροφικότητας στο σχολείο. Ντροπή σας πορφυρογέννητοι των Κολλεγίων..."

Εχθές στην βουλή θέλοντας να παραστήσει την αριστερή η κυρία Θεανώ Φωτίου έκανε λόγο για «πορφυρογέννητους ιδιωτικών κολλεγίων». Αυτή η έκφραση προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, και ειδικά της Σοφίας Βούλτεψη, η οποία προσπάθησε να απαντήσει στην αναπληρώτρια Υπουργό.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Κάποια στιγμή μάλιστα είπε πως αν δεν σταματήσει η φασαρία θα αναγκαστεί να υποβάλει κυρώσεις. Αμέσως μετά είπε στην υπουργό να συνεχίσει την ομιλία της, προσθέτοντας άλλα δύο λεπτά στο χρόνο που είχε.

Το θέμα είνια ότι δεν σκέφτηκε όταν το έλεγε η αριστερή ότι τα παιδιά του πρωθυπουργού και αρχηγού της φοιτούν στην σχολή Χίλλ.

Να σκέφτεται λοιπόν πριν μιλήσει ειδικά όταν οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν πάνω από 16.000€ για να στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας τα παιδιά του στην σχολή Χίλλ γιατί εμείς κυρία Φωτίου πληρώνουμε τον μισθό του για να μας ξεσκίζει αντί να κάνει καλό στην χώρα και αυτός και εσείς.


Ο Τσίπρας ξέροντας ότι έχει ξεφτιλιστεί δεν είπε κουβέντα εχθές για τα μέτρα




Ένας Τσίπρας τόσο τραγικός, γνωρίζοντας πολύ καλά το νέο έγκλημα που έχει διαπράξει σε βάρος της χώρας, έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση αντί να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί η ανικανότητα του και η ανεπάρκεια του φόρτωσε ένα ακόμα μνημόνιο το 4ο στην σειρά και το 2ο της άθλιας κυβέρνησης του.

Καμία αναφορά δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στα καταστροφικά, αντικοινωνικά και αντιλαϊκά μέτρα που φόρτωσε τους Έλληνες.

Η ομιλία Τσίπρα έκανε εντύπωση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν άκουγε τίποτα για τα καταστροφικά μέτρα που έφερε η κυβέρνηση του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του αγανακτισμένος αναγκάστηκε να ρωτήσει : Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα;

«Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα; Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρξαν στην ομιλία σας; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν;», διερωτήθηκε δικαιολογημένα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. 

«Η μόνη χώρα που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης

«Αυτό που φέρνετε είναι ή δεν είναι 4ο μνημόνιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε: «Είναι 4ο μνημόνιο γιατί περιλαμβάνει υποχρεώσεις που δεν είναι στο 3ο».

«Υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν θα εφαρμόσετε τα μέτρα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ;», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος.




Στα 14,1 δισ. ο λογαριασμός των μέτρων που έφεραν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2015



Η συζήτηση στη Βουλή και η αναμφισβήτητη πραγματικότητα των αριθμών.

Οι αριθμοί χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον σε αυτή την κοινοβουλευτική μάχη. Κάθε στρατόπεδο επιδίωξε να τους χρησιμοποιήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Οι αριθμοί όμως είναι αριθμοί. Έτσι, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι από τα μεσάνυχτα φορτωθήκαμε νέα μέτρα 5,4 δις. ευρώ. Ούτε ότι τα 4 δις.ευρώ  των θετικών μέτρων τελούν υπό την αίρεση επίτευξης τεράστιων δημοσιονομικών στόχων.

Ειναι δεδομένο ότι οι μισθωτοί χάνουν από 650 ευρώ έκαστος και ότι η περικοπή στο εισόδημα των συνταξιούχων μπορεί να φτάσει και στο 30% του εισοδήματος λόγω αφορολογήτου κατάργησης προσωπικής διαφοράς και οικογενειακών επιδομάτων. Όσο για τα 7,5 δις. ευρώ των θετικών μέτρων που έφτασαν να γίνουν και αντικείμενο σάτιρας στο διαδίκτυο, μπορεί να υπάρξουν και αυτά.Αρκεί να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 5,5% του ΑΕΠ ή 11,5 δις. ευρώ πληρώνοντας φόρους άνω των 60 δις. ευρώ ετησίως.

·         5,4 δις. ευρώ τα αρνητικά μέτρα που ψήφισε χθες η Βουλή. Από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 2018 και τα 4,9 δις. ευρώ στην περίοδο 2019-2021. Ξεχωρίζει φυσικά η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου.

·         14,1 δις. ευρώ τα αρνητικά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία ενεργοποιήθηκαν από το 2015 ή θα ενεργοποιηθούν από το 2018 μέχρι το 2021. Τον λογαριασμό παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κλείνοντας τη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία

·         7,5 δις. ευρώ τα συνολικά φορολογικά μέτρα που έχει λάβει πλέον η κυβέρνηση από το 2015 μέχρι τώρα. Θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι και το 2020

·   6,5 δις. ευρώ  οι συνολικές μειώσεις που έχουν γίνει στους συνταξιούχους από το 2015 μέχρι τώρα. Το πακέτο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

·  4 δις. ευρώ  τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν: Ισχύει αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν αν δεν ισχύσουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 15. Δηλαδή θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι εκπληρώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018 και του 2019. Ο στόχος είναι το 3,5% αλλά θα πρέπει να εκπληρωθεί χωρίς να συνυπολογιστούν τα μέτρα μείωσης των συντάξεων. Μαζί με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα πρέπει να εκτιμηθεί στο 4,5% του ΑΕΠ ώστε να υπάρξε ο δημοσιονομικός χώρος για να ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα του 2019

·  7,5 δις. ευρώ θετικά μέτρα μέχρι το 2021. Τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν είναι 4 δις. ευρώ. Για να φτάσουν τα θετικά μέτρα στα 7,5 δις. ευρώ –στη διαφορά των 3,5 δις. ευρώ αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός- θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει το 2020 και το 2021 έως και το 5,5% του ΑΕΠ. Εϊναι μια πρόβλεψη που ανήκει στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και δεν έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές

·  60 δις. ευρώ οι συνολικοί φόροι που θα πρέπει να πληρώνουμε από το 2020 και μετά προκειμένου να υπάρχει  ο δημοσιονομικός χώρος για την ενεργοποίηση και των θετικών μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θετικά μέτρα δεν ήταν περισσότερα από 47 δις. ευρώ το 2015.

·         11,5 δις. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχουμε το 2021 για να υπάρξει περιθώριο ενεργοποίησης και θετικών μέτρων

·         25-30%, η μέγιστη μείωση που θα υποστούν στο εισόδημά τους οι συνταξιούχοι αν συνδυαστεί η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. 




του Θάνου Τσίρου
Πηγή : thetoc.gr


Διαφοροποίηση από Τ. Χριστοδουλοπούλου κατά την ψηφοφορία




Παρούσα δήλωσε η Τασία  Χριστοδουλοπούλου στο άρθρο 56 του πολυνομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε ο υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, διαφοροποιούμενη από την κυβερνητική γραμμή.

Πρόκειται για την ρύθμιση την οποία κατέθεσε ο υπ. Παιδείας σε αντικατάσταση ρύθμισης που είχε φέρει παλαιότερα ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Η ρύθμιση Φίλη δυσκόλευε τις απολύσεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία. 

Με δήλωσή της η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και εξήγησε την στάση της επικαλούμενη προσωπικούς λόγους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε ενημερώσει για την πρόθεσή της τον Πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή της δήλωση η κ. Χριστοδουλοπούλου ανέφερε: 

Στη σημερινή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου επέλεξα να ψηφίσω "παρών" στις διατάξεις του άρθρου 56, που ρυθμίζουν τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

Η επιλογή μου αυτή δεν έγινε για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου, έναντι των άλλων, τα οποία και υπερψηφίζω. Ούτε, όμως συμψηφίζει τίποτα.

Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ούτε προτίθεμαι να δώσω "όπλα" σε κανέναν και για τίποτα.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης, αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι και το θάνατό του.



Μαρία Νταλιάνη
Πηγή : capital.gr


Δεύτερο θύμα της «Μπλε Φάλαινας» στην Ελλάδα- Αυτοτραυματίστηκε 14χρονη




Σοβαρές ανησυχίες προκαλεί ο αυτοτραυματισμός μίας ακόμη έφηβης στη Βόρειο Ελλάδα.

Το περιστατικό αφορά σε αυτοτραυματισμό 14χρονης, από την Τούμπα, που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνδέεται με το "παιχνίδι" αυτοκτονίας της «Μπλε Φάλαινας».

Συγκεκριμένα, το κρούσμα έλαβε χώρα σε Γυμνάσιο της Τούμπας κι έγινε γνωστό από τον καθηγητή Αγγλικών, Διογένη Παπαδόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής υποστήριξε πως έπεσε στην αντίληψη καθηγήτριας ότι η 14χρονη μαθήτριά της είχε χαραγμένα νούμερα στα χέρια και στα πόδια της, με την νεαρή κοπέλα να της αποκαλύπτει στη συνέχεια ότι συμμετέχει στο παιχνίδι της «Μπλε Φάλαινας» .

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η 14χρονη ισχυρίστηκε πως δεν είναι η μόνη που συμμετείχε άλλα ακόμη 15 άτομα φίλοι και συμμαθητές έχουν λάβει μέρος τις τελευταίες 20 ημέρες στο παιχνίδι αυτοκτονίας.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η μητέρα της μαθήτριας, ενώ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναλάβει την υπόθεση.

Το παιχνίδι της «Μπλε Φάλαινας» φέρεται ότι είναι η αιτία και στην υπόθεση αυτοτραυματισμού πριν από λίγες μέρες μίας 15χρονης από την Κατερίνη.





Πηγές: thestival.gr, iefimerida.gr 


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το τέταρτο Μνημόνιο είναι όλο δικό σας



Κυρίες και κύριοι βουλευτές,


Σε λίγο, 144 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εννέα βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ακούσουν το όνομα τους στην ονομαστική ψηφοφορία για το τέταρτο Μνημόνιο. Δεν θα το σκεφτούν πολύ. Δεν θα διστάσουν. Σίγουρα δεν θα αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους. Θα ψηφίσουν και με τα δύο  χέρια και έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ η χώρα.

            Πριν από δυόμιση χρόνια, με τη βοήθεια της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ, έσυρε την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, ενώ η χώρα έβγαινε από την κρίση. Είχαμε τότε ξανά, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα που προήλθαν από μειώσεις φόρων και εισφορών. Και με το Κράτος να εξοφλεί κανονικά τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις.

            Η χώρα είχε βγει δύο φορές στις αγορές μέσα στο 2014. Και ετοιμαζόταν για μόνιμη έξοδο από την άνοιξη του 2015, έχοντας παράλληλα ένα δίχτυ ασφαλείας, τη λεγόμενη προληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένας εφιάλτης. Ένας εφιάλτης, όμως, που δεν ήταν νομοτέλεια, αλλά αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης. Οφείλεται αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα και στον κ. Καμμένο, στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ.

            Η ελληνική κοινωνία εμβρόντητη παρακολουθεί την πατρίδα μας να μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας. Και μάλιστα χωρίς ημερομηνία λήξης. Επ’ αόριστον. Η πραγματικότητα είναι ωμή.

            Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν είχαν ξεγελάσει τους Έλληνες, δεν είχαν έλθει στην εξουσία, όπως ήλθαν, και δεν έκαναν όσα έκαναν, η Ελλάδα σήμερα θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη. Και θα ήταν μια κανονική χώρα της ευρωζώνης. Όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Και θα συζητούσαμε σήμερα για το πως θα χτίσουμε το κοινό μας μέλλον αντί να βλέπουμε την Κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια μέσα στα ερείπια που η ίδια δημιούργησε.

            Τα δεδομένα των τελευταίων 30 μηνών είναι αμείλικτα. Οι πολίτες τα βιώνουν καθημερινά. Καταλαβαίνουν πως έχουν μπροστά τους μια Κυβέρνηση που κάνει πως ξέχασε όσα έλεγε. Και δεν έμαθε τίποτε από όσα έκανε.

            Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017, θα έφτανε τα 207 δις.  Σύμφωνα με τις δικές σας προβλέψεις, στο Μεσοπρόθεσμο που καταθέτετε, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα φτάσει τελικά τα 181 δις. Χάσαμε 26 δις εθνικού πλούτου. Κι αυτή η απώλεια είναι μόνιμη. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και 14,2 δις πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο συνολικός λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου.

            Μπορεί σήμερα η Κυβέρνηση να περιαυτολογεί μιλώντας για αυταπάτες. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για απάτη. Κανονική πολιτική απάτη, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη Νεοελληνική Ιστορία. Γιατί, πλέον, μέχρι και οι πρωταγωνιστές της πρώτης περιόδου, που εσείς επιλέξατε και που μαζί φέρατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ομολογούν δημόσια αυτά που όλοι ξέρουν. Δηλώνουν, χωρίς ντροπή, ότι οι υποσχέσεις ήταν, εν γνώσει και του πρωθυπουργού, ψεύτικες.

            Αλήθεια κ. Τσίπρα, τι έχετε να πείτε για τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι, όταν διάβασε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, έβγαζε, λέει, «ατμούς από τα αυτιά του» γιατί έγραφε ανοησίες; Αυτό δεν τον δυσκόλεψε βέβαια να αναλάβει Υπουργός. Γιατί, ως γνωστόν, τα προγράμματα πολλοί εμίσησαν, την καρέκλα, όμως, κανείς.

Η ετυμηγορία της Ιστορίας, όμως, είναι αμείλικτη, όπως και η συνείδηση της κοινωνίας. Είστε όλοι σας συνένοχοι στην πολιτική απάτη. Παγιδεύετε τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς καμία προοπτική, απλώς και μόνο για να παραμείνετε στην εξουσία. Αλλά, κ. Τσίπρα, η οργή των πολιτών είναι ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω. Την ύβρη ακολουθεί πάντα η νέμεση.

            Σήμερα, η κοινωνία έχει ανάγκη την μετριοπάθεια, την αλήθεια και την πραγματική ελπίδα. Ένα ρεαλιστικό όραμα. Όταν τα δει αυτά, θα ενωθεί ξανά. Η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει, μαζί και η ελπίδα. Οι Έλληνες θα πιστέψουμε ξανά στους εαυτούς μας, στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητές μας. Όλοι οι εφιάλτες κάποια στιγμή τελειώνουν. Η εποχή της ασχήμιας πλησιάζει στο τέλος της.

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όταν ανεβήκατε στην εξουσία υποσχεθήκατε στους πολίτες τρία πράγματα:

            Πρώτον, ότι θα βάλετε τέλος στη λιτότητα και θα σκίσετε τα Μνημόνια. Και σήμερα τα υπογράφετε δυο - δυο και με τα δυο χέρια. Στο αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο του 2015, το οποίο εκβιαστικά επιβάλατε, τώρα προσθέσατε ένα ακόμα με μέτρα 4,9 δις για τους πολίτες. Με περικοπή ενός μισθού για τους μισθωτούς, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, και δύο συντάξεων για τους συνταξιούχους. Όλα αυτά, ενώ δεσμεύετε τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σε μια λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης. Φέρατε μεγαλύτερη λιτότητα ακόμα και από αυτή που σας ζητούσαν, μεγάλο κατόρθωμα, βάζοντας την οικονομία σε ύφεση και διαλύοντας την παραγωγική Ελλάδα.  Και βέβαια το τέταρτο Μνημόνιο τιμωρεί αυτούς που δήθεν θα προστατεύατε. Τους πιο αδύναμους. Τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους.  Αυτούς που θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο. Και αυτούς που θα δουν να χάνεται μια ακόμα σύνταξη.

            Δεύτερον, υποσχεθήκατε ότι θα ανακτήσετε την εθνική κυριαρχία και θα υψώσετε ανάστημα στους ξένους. Κι από τo «Go back madame Μέρκελ», πήγατε στο «βοήθεια, κυρία Μέρκελ!». Επεκτείνατε την επιτροπεία για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια με το τέταρτο Μνημόνιο. Δεσμεύσατε την περιουσία της χώρας μέσω του Υπερταμείου για 99 χρόνια. Και βέβαια εκχωρείτε την αρμοδιότητα για το χρόνο εφαρμογής των όποιων μέτρων στο Δ.Ν.Τ. Αυτό που λέγατε ότι θέλετε να διώξετε από το πρόγραμμα, τώρα το παρακαλάτε να μείνει και του δίνετε τα κλειδιά της χώρας. Οικοδομήσατε την πολιτική σας καριέρα πάνω σε ωμά ψέματα και χυδαιότητες, για να υπογράψετε την μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έγινε στην πρόσφατη ιστορία.

            Τρίτον, υποσχεθήκατε «να τελειώνετε με το παλιό και τη διαπλοκή». Και τελικώς, αποδεικνύεστε πιο παλιοί κι από το πιο παλιό. Και σίγουρα πιο αδίστακτοι και πιο κυνικοί από οποιοδήποτε σύστημα εξουσίας έχει περάσει από τη χώρα.

Δημιουργείτε ένα κομματικό στρατό και χτίζετε ένα νέο πελατειακό Κράτος. Ενάντια στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ενάντια στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Διορίζετε συμβασιούχους στο Δημόσιο, τους μονιμοποιείτε αυθαίρετα. Μέχρι βέβαια να καταπέσουν οι παράνομοι διορισμοί σας στα δικαστήρια. Βάζετε και πάλι, δηλαδή, ανθρώπους σε ομηρία και τους εκμεταλλεύεστε χυδαία.

            Έχετε καταστήσει το Σύνταγμα της χώρας «κουρελόχαρτο» και ποιος ξέρει ακόμα – αν κρίνουμε από τις διαρροές σας – τι σχεδιάζετε, παίζοντας με τους Θεσμούς. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι έχουν γνώση οι θεματοφύλακες του Πολιτεύματος. Παρεμβαίνετε με ωμότητα στη Δικαιοσύνη, όπως συνεχώς σας καταγγέλλουν οι δικαστικές ενώσεις.

Ποδηγετείτε, αγνοείτε και απειλείτε τις Ανεξάρτητες Αρχές. Πήγατε να ελέγξετε το τηλεοπτικό τοπίο με τους «κουμπάρους», με τους «λαγούς» και με το διαγωνισμό – παρωδία του κ. Παππά που, παρά τις ωμές παρεμβάσεις σας στη Δικαιοσύνη,  κατέπεσε στο ΣτΕ. Αλλά και πριν και μετά, κάνατε ό,τι μπορούσατε για να διαλύσετε εκείνα τα Μ.Μ.Ε. που δεν συμφωνούσαν μαζί σας και δεν συνθηκολόγησαν για να παίξουν το παιχνίδι σας. Και όλα αυτά, ενώ η Ε.Ρ.Τ. έχει γίνει ΥΕΝΕΔ. Έχει ξεπεράσει κάθε μέτρο φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας. Με αποτέλεσμα, να έχει σχεδόν μηδενική τηλεθέαση στην ενημέρωση, διότι φυσικά ο κόσμος έχει αντίληψη.

Υποβαθμίζετε το ίδιο το Κοινοβούλιο. Ποτέ δεν έχει απαξιωθεί η Βουλή με αυτόν τον τρόπο. Και χτίζετε μεθοδικά ένα σύστημα μέσα από συναλλαγές και μέσα από εκβιασμούς. Χρησιμοποιείτε τους μηχανισμούς του Κράτους, απειλώντας τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

            Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι «από τη στιγμή που ένας αριστερός», κ. Τσίπρα, «μεταβάλλεται σε έναν αμοραλιστή εξουσιομανή, δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια, προκειμένου να διατηρήσει επ’ αόριστον τα προνόμια της εξουσίας». Και μην σπεύσετε να αντιδράσετε, δεν είναι δικά μου τα λόγια αυτά. Είναι του Μίκη Θεοδωράκη. Αγωνιστή της Αριστεράς και σύμβολο της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της δικής σας Αριστεράς.

            Σε όλα όσα υποσχεθήκατε αποτύχατε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτύχατε παταγωδώς. Και αν είχατε έστω και στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί, δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να αλλάξουν την πορεία της χώρας. Αλλά, ξέρετε, η ντροπή είναι αυτή η εσωτερική φωνή που μας υποδεικνύει το σωστό δρόμο και μας αναγκάζει να αναμετρηθούμε με τη συνείδηση μας, είναι λέξη άγνωστη για σας. 

            Θέλω να θυμίσω, με τη σειρά μου, κ. Τσίπρα, τι δηλώνατε στις 25 Ιανουαρίου του 2017 στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Θα σας τα διαβάσω για να τα ακούσετε, αν και τα γνωρίζετε πολύ καλά. Διαβάζω: «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος». Και συνεχίζετε, κ. Τσίπρα: «Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο προς τους κανόνες της Δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας Κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».

            Και βέβαια, κ. Τσίπρα, οι βουλευτές σας αναπαρήγαγαν όλοι τα ίδια. Είστε εσείς οι ίδιοι που σήμερα θα ψηφίσετε και με τα δυο χέρια επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία. Πού πήγε τώρα η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός; Και ο κ. Τσακαλώτoς; Τι έλεγε ο κ. Τσακαλώτoς; Ότι θα παραιτηθεί αν το αφορολόγητο πέσει κάτω από τις 9.000 ευρώ. Ενοχλείστε, κ. Τσακαλώτο, που σας το θυμίζουμε, αλλά μόνος σας, ξέρετε, αναλάβατε τη δέσμευση. Δεν σας το ζητήσαμε εμείς. Αντ’ αυτού, σήμερα έρχεστε να φορολογήσετε, για πρώτη φορά, συμπολίτες μας οι οποίοι βγάζουν 500 ευρώ το μήνα. 

            Και για να μην ξεχάσω τον Υπουργό Άμυνας, που διαβεβαίωνε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ότι θα προστατεύσει τις απολαβές τους και  θα επιστρέψει τα αναδρομικά. Για να φέρει, χωρίς καμία διαβούλευση, μια σειρά από παρεμβάσεις, που κάνουν τους στρατιωτικούς μας, τους λιμενικούς μας, τους πυροσβέστες μας, τους αστυνομικούς μας να παραμιλούν.

            Και πίσω από την Κυβέρνηση, πίσω από τον πρωθυπουργό, πίσω από τον Υπουργό Οικονομικών, πίσω από τον Υπουργό Άμυνας, έρχονται δύο Κόμματα,  βουλευτές, οι οποίοι ψηφίζουν τα πάντα, αρκεί να παραμείνουν για λίγο ακόμα στα έδρανα. Ξέρετε, κι εμείς ψηφίσαμε Μνημόνια. Δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό.

            Μέσα σε αυτήν την απόλυτη παρακμή, πάμε, λοιπόν, να δούμε τι ακριβώς ψηφίζετε. Πάμε να δούμε τo τέταρτο Μνημόνιο με 1.000 σελίδες, 140 δεσμευτικές δράσεις. Είναι το πιο βαρύ και στην κυριολεξία, όχι μόνο μεταφορικά. Περιλαμβάνει το τέταρτο Μνημόνιο μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους, πέραν του τρίτου Μνημονίου. Γι’ αυτό το λέμε τέταρτο Μνημόνιο. Και η εφαρμογή του, βέβαια, υπόκειται σε συνεχείς αξιολογήσεις των δανειστών, οι οποίοι θα κρίνουν το χρόνο εφαρμογής των μέτρων.

            Γιατί με τους δανειστές έχετε, φαίνεται, συνάψει μια ιερή συμμαχία. Διότι η αξιολόγηση έκλεισε όταν τελικά ικανοποιήσατε όλες τις απαιτήσεις τους. Συνομολογείτε μέτρα αχρείαστης, υπερβολικής δημοσιονομικής λιτότητας, για να μείνετε στην εξουσία. Τελικά, έχετε καταντήσει να είστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρωζώνη. Και όπως πάντα, τα πράγματα έχουν όνομα. Και για όποιον κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ο τίτλος είναι: Συμπληρωματικό Μνημόνιο με την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου.

            Δεν είναι, όμως, ένα κανονικό Μνημόνιο, γιατί έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν προβλέπει καμία πρόσθετη χρηματοδότηση. Ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και παίρνετε σκληρά μέτρα χωρίς λεφτά για τη χώρα. Το τέταρτο Μνημόνιο είναι και βαρύ και άδικο. Περιλαμβάνει 4,9 δις ευρώ νέα μέτρα. Μέτρα που δεν τα ζητούσε κανείς πριν από ένα χρόνο και που φέρουν τη σφραγίδα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης.
           
Με τα μέτρα αυτά ο συνολικός λογαριασμός των Κυβερνήσεων Τσίπρα - Καμμένου ανέρχεται αισίως στα 14,2 δις ευρώ. 12 δις ευρώ ήταν οι παροχές του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης - αυτό το διάβαζε ο κ. Βαρουφάκης και «έβγαζε ατμό» - και τελικά παίρνετε μέτρα 14,2 δις ευρώ. 9,5 φορές περισσότερο από το «e - mail Χαρδούβελη» που, αν εφαρμόζονταν τότε, θα είχαμε τελειώσει με τα Μνημόνια.
           
            Αυτό ψηφίζετε σήμερα. Πλήττοντας τους οικονομικά ασθενέστερους. Με την μείωση του αφορολόγητου χάνονται από μία έως τρεις συντάξεις και ένας μισθός για κάθε χαμηλόμισθο. Αντί για χορήγηση 13ης σύνταξης, κόβετε και τη 12η και την 11η. 1.300.000 φορολογούμενοι πολίτες επιβαρύνονται, για πρώτη φορά, με τη μείωση του αφορολόγητου και με εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 20%. Και 1.400.000 επαγγελματίες και αγρότες επιβαρύνονται, ακόμη περισσότερο, με τον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με αυξήσεις που κυμαίνονται από 37 έως 61%.

            Αυτό ψηφίζετε σήμερα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα για το 2018, το τέταρτο Μνημόνιο έχει νέα μέτρα και για το 2017 και για το 2018. Καταργείται η μείωση του φόρου εισοδήματος για ιατρικές υπηρεσίες. Καταργείται η μείωση κατά 1,5% του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Μειώνεται, κατά 40%, το επίδομα θέρμανσης που φυσικά θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους. Καταργούνται κοινωνικά επιδόματα ευπαθών ομάδων. Απελευθερώνονται από διοικητική έγκριση οι ομαδικές απολύσεις, σε αντίθεση με όσα λέγατε όλους αυτούς τους μήνες. Περικόπτονται τα ειδικά μισθολόγια από το 2017, ιδίως των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με μειώσεις μισθών και με κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών. Αντί για αναδρομικά, τους παίρνετε τώρα και τα τωρινά.

            Αυτό ψηφίζετε σήμερα. Και όλα αυτά προσπαθείτε να τα κρύψετε πίσω από τα υποτιθέμενα αντίμετρα. Τα αντίμετρα είναι απλά το περιτύλιγμα στο πακέτο των μέτρων. Ενώ επιμένετε στο ψέμα. Φτάσατε μέχρι του σημείου να λέτε ότι τα υποτιθέμενα αντίμετρα είναι περισσότερα από τα μέτρα. 5 δις, λέτε, είναι τα μέτρα και 7 δις τα αντίμετρα. Αν είναι έτσι, σας έχω μια πρόταση. Μην πάρετε τα μέτρα και πάρτε μόνο τα 2 δις αντίμετρα, τώρα. Γιατί δεν το κάνετε;

            Και εν πάση περιπτώσει: Αφού σας αρέσει τόσο πολύ αυτό το μείγμα πολιτικής του τετάρτου Μνημονίου σας - όπου κόβετε συντάξεις για να δίνετε επιδόματα - γιατί το πάτε για το 2019; Γιατί δεν το εφαρμόζετε από τώρα; Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ και τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η επόμενη Κυβέρνηση. Κοροϊδεύετε κατά πρόσωπο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

            Λέτε ακόμα ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν μαζί. Άλλο ένα ψέμα. Για διαβάστε κύριες και κύριοι συνάδελφοι, προσεκτικά, τι λέει το άρθρο 15. Τι αναφέρει για τα αντίμετρα:

            Πρώτον, προϋποθέτει την ψήφιση και την πλήρη εφαρμογή των μέτρων των 4,9 δις ευρώ.

            Δεύτερον, προϋποθέτει την μόνιμη επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

            Τρίτον, προϋποθέτει, για να δοθούν τα αντίμετρα,  αξιολόγηση από τους θεσμούς και πρωτίστως του Δ.Ν.Τ. Αυτό θα αποφασίσει πότε, πως και αν θα δοθούν αντίμετρα.

            Και τέταρτον, εφαρμόζονται μόνο στο μέρος της υπέρβασης τους στόχου 3,5% του Α.Ε.Π. Για να εφαρμοσθούν πλήρως τα αντίμετρα, πρέπει να επιτευχθεί πλεόνασμα 5,5%.

Το χειρότερο, όμως, είναι πως τα αντίμετρα, αν εφαρμόζονταν, δεν αφορούν καν αυτούς που πλήττονται από τα μέτρα. Ένας συνταξιούχος με μεικτή σύνταξη 915 ευρώ θα έχει χάσει δύο συντάξεις, μία από το αφορολόγητο και μια από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή του. Τι θα πάρει ως αντίμετρο;  Απολύτως τίποτα. Ειλικρινά πιστεύετε ότι υπάρχει έστω κι ένας Έλληνας που προσδοκά την εφαρμογή αυτών των αντίμετρων; Που προσδοκά να διαλυθεί η παραγωγική οικονομία από την υπερβολική φορολόγηση, για να υπερβούμε το στόχο του 3,5% πλεόνασμα, προκειμένου να αυξηθούν τα σχολικά συσσίτια και οι επιδοτήσεις ενοικίου; Και ειδικά για τα σχολικά συσσίτια, είναι δυνατόν σε μια ευρωπαϊκή χώρα να συνδέουμε τη στοιχειώδη διατροφή των παιδιών με την επίτευξη πλεονασμάτων πάνω από το 3,5%;

            Τι θέλετε τελικά; Να αποτελειώσετε την πραγματική οικονομία με εξωφρενικά πλεονάσματα για να κάνετε εσείς μικροπολιτική επιδομάτων; Ο ρόλος της Κυβέρνησης κύριε Τσίπρα είναι να βγάλει τη χώρα από τα συσσίτια και να την ξαναβάλει στο δρόμο της ανάπτυξης. Αλλά εσείς δεν μπορείτε. Κάνατε την αποτυχία σας τέταρτο Μνημόνιο, ψέματα και διχόνοια. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν είναι αργά. Ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση. Ξαλαφρώστε, έστω και λίγο, τους πολίτες από τα αχρείαστα βάρη που εσείς τους επιβάλατε. Αν είχατε πρόγραμμα, σχέδιο και γνώση, θα είχατε βάλει λιγότερους φόρους και το πλεόνασμα για το ’16 θα ήταν μικρότερο. 

Τώρα, όμως, ελαφρώστε τους πολίτες, όχι το 2019. Τώρα που τους τα πήρατε χωρίς λόγο, τώρα να τους τα επιστρέψετε. Ψηφίστε σήμερα μαζί μας την τροπολογία που καταθέσαμε για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί. Την μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13% και την πλήρη χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς. Γιατί αυτά τα μέτρα ανακουφίζουν, έστω και λίγο, κάθε ελληνική οικογένεια. Μην περιοριστείτε κύριε Τσίπρα μόνο στη μείωση του Φ.Π.Α. για τους αγρότες την οποία, σας θυμίζω, έχω προτείνει από την ομιλία μου στη Θεσσαλονίκη, το Σεπτέμβριο του ‘16.

Δεν το κάνετε, όμως, για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν θέλετε να φανεί ότι υιοθετείτε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και δεύτερον, γιατί ανησυχείτε για το πώς θα πάνε φέτος τα έσοδα. Μόνο που εδώ τίθεται ένα απλό ερώτημα: Αν δεν είστε βέβαιοι ότι μπορούν να επιστραφούν 865.000.000 με φετινό στόχο πλεονάσματος 1,75%, πώς ακριβώς θα επιστρέψετε 3,6 δις με στόχο πλεονάσματος 3,5%; Απλά μαθηματικά κύριε Τσίπρα. Είστε και μηχανικός.

            Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη: Καθυστερήσατε τη διαπραγμάτευση τόσους μήνες, πήγατε πίσω την ελληνική οικονομία, βάλατε τη χώρα σε νέα ύφεση. Έρχονται ήδη τα νούμερα για το πρώτο τρίμηνο να το αποδείξουν. Φέρατε νέα μέτρα, νέα βάρη και νέα λιτότητα. Και εδώ προκύπτει όμως το πιο ουσιαστικό, το αμείλικτο ερώτημα: Τι ακριβώς κερδίσατε αυτούς τους 15 μήνες της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης; Γιατί δεν ολοκληρώσατε την δεύτερη αξιολόγηση πριν από ένα χρόνο; Γιατί αυτό που ξέρουμε είναι ότι, πριν από ένα χρόνο, κανείς δεν μας ζητούσε αυτά τα μέτρα. Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά τα μέτρα δεν συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο.

            Τι έγινε λοιπόν και η αξιολόγηση ενός προγράμματος, που λήγει το 2018, κατέληξε σε ένα νέο πρόγραμμα που λήγει το 2021; Και με τίνος την εξουσιοδότηση αναλαμβάνετε δεσμεύσεις που πηγαίνουν πέρα από τη λήξη της Κοινοβουλευτικής σας θητείας;

Δεν έχετε καμία λαϊκή νομιμοποίηση για αυτά τα οποία πάτε να ψηφίσετε σήμερα. Τα ψηφίζετε μόνο και μόνο, γιατί έτσι νομίζετε ότι μπορείτε να παραμείνετε στην εξουσία. Με άλλοθι, το μεγάλο άλλοθι, τάχα, το χρέος. Μόνο που «τρώτε» από τα έτοιμα. Γιατί δεν λέτε ότι οι αποφάσεις για το χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό ειλημμένες; Και είναι ειλημμένες από τον Νοέμβριο του 2012, από την Κυβέρνηση Σαμαρά. Βεβαίως οι πιστωτές μας έχουν και αυτοί μια μεγάλη ευθύνη, που αυτή η υπόσχεση δεν έχει γίνει πράξη. Αλλά έχετε κι εσείς ευθύνη, που πήγατε να τινάξετε τη χώρα στον αέρα. Τη γυρίσατε τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω και φυσικά παγώσατε όλες τις σχετικές αποφάσεις.

            Κομπάζετε για το χρέος, όταν γνωρίζετε ότι δεν έχετε κερδίσει τίποτε καινούργιο. Κύριε Τσίπρα γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα περιθώρια παρέμβασης στο χρέος είναι λίγο – πολύ γνωστά. Και ήρθε η ώρα, πράγματι, οι δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Τους το λέμε σε όλα τα ευρωπαϊκά fora. Δεν παρακολουθείτε φαίνεται αυτά που λέμε. Αλλά, κ. Τσίπρα, μην λέτε άλλα ψέματα, ότι δήθεν δεν θα εφαρμόσετε τα μέτρα αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους. Διότι πουθενά στις χίλιες σελίδες, στα 164 άρθρα του τέταρτου Μνημονίου δεν υπάρχει μια τέτοια πρόβλεψη.  

            Αντίθετα, στην δεύτερη παράγραφο της αιτιολογικής έκθεσης περιλαμβάνεται η εξής φράση: «Οι διατάξεις αυτές υιοθετούνται για την εκκίνηση της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

            Με απλά ελληνικά ψηφίστε πρώτα και μετά βλέπουμε ... «Μην βάζετε λοιπόν τσάμπα τυράκι» στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως. Για την καρέκλα το κάνουν, όχι για το χρέος. Τώρα για τη γραβάτα, μια κουβέντα μόνο: Κύριε Τσίπρα είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να μασκαρέψετε τα νέα ψέματα που λέτε.

            Κυρίες και κύριοι, το πρόγραμμά σας δεν βγαίνει. Και δεν βγαίνει για δύο λόγους:

            Ο πρώτος είναι διότι το μείγμα πολιτικής είναι στρεβλό. Με περισσότερους φόρους από όσους μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία. Και χωρίς καμία πραγματική διάθεση να μειωθεί το μέγεθος του Κράτους και ο βαθμός παρέμβασής του στην οικονομία.

            Και δεύτερον, γιατί δεν έχετε ούτε τη γνώση ούτε τη βούληση να βγάλετε τη χώρα από την κρίση, αφού εσείς είστε αυτοί που με τις εσφαλμένες επιλογές σας διαρκώς την αναπαράγετε.

            Όσοι φαντασιώνονται ότι ξαφνικά ο κ. Τσίπρας θα μετατραπεί σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι «οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκηπες» μόνο στα παραμύθια. Ποιος από την Κυβέρνησή σας άραγε θα ξεμπλοκάρει επενδύσεις, θα δρομολογήσει αποκρατικοποιήσεις, θα υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα; Ο κ. Σπίρτζης, που με πόνο ψυχής, με δάκρυα στα μάτια, υπογράφει την πώληση του Ο.Σ.Ε. και αμέσως μετά αναζητεί τρόπο να δημιουργήσει νέο κρατικό Ο.Σ.Ε.; Ο κ. Τσιρώνης, αρμόδιος Υπουργός περιβάλλοντος, που ομολόγησε, πριν από δέκα μέρες, ότι είναι αντίθετος στην επένδυση στο Ελληνικό; Η κυρία Κονιόρδου, που παραλίγο να μπλοκάρει, εκ παραδρομής λέει, το έργα στο Ελληνικό λόγω διατηρητέων; Ο κ. Σκουρλέτης, που απ’ τη μία μέρα εναντιώνεται στην πώληση της Δ.Ε.Η. και απ’ την άλλη καταγγέλλει συμφέροντα και σήμερα θα ψηφίσει την πώληση ποσοστού της; Ο κ. Παπαδημητρίου που ως ακαδημαϊκός ήταν υπέρ του Grexit, αλλά τώρα ως Υπουργός είναι κατά;

            Έτσι δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις ούτε αλλαγές στο Κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς χαμαιλέοντες. Αποφασισμένους και υπεύθυνους μεταρρυθμιστές χρειαζόμαστε, με πρόγραμμα, με όραμα και αποφασιστικότητα.


            Κύριε Τσίπρα,

            Το 2015 σύρατε τη χώρα τρεις φορές σε εκλογές. Πρώτα στηριχθήκατε στις πλάτες της υπεύθυνης Αντιπολίτευσης, για να σωθεί η χώρα από το χείλος του γκρεμού. Αμέσως μετά, προκηρύξατε εκλογές - το θυμάστε καλά φαντάζομαι - το Σεπτέμβριο, με το επιχείρημα ότι χρειάζεστε νωπή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσετε το τρίτο Μνημόνιο. Και, φυσικά, δυναμιτίσατε την προσπάθεια για πολιτική συναίνεση, εξαπατώντας τους Πολιτικούς Αρχηγούς, τους οποίους είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν θα κάνετε πρόωρες εκλογές.

            Θα σας θυμίσω, κ. Τσίπρα, τι λέγατε στο διάγγελμά σας, στις 20 Αυγούστου του 2015, αμέσως μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου. Ακούστε έχει ενδιαφέρον. Ακούστε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: «Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 του Γενάρη εξάντλησε τα όριά της. Και τώρα πρέπει να πάρει το λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός. Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε αν εκπροσωπήσαμε τη χώρα με την αποφασιστικότητα και το κουράγιο που απαιτούσαν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα, να ανακάμψει η οικονομία, να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία της απαλλαγής από τα Μνημόνια και τη σκληρότητα που αυτά συνεπάγονται. Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο δύσκολο αλλά επιτέλους ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας. Ποιος και πως μπορεί να προχωρήσει, με σίγουρο με σταθερό βηματισμό στις αναγκαίες, βαθιές, μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

            Ειλικρινά, δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα. Τα είπατε όλα εσείς για εμάς. Σήμερα, λοιπόν, από το βήμα του Κοινοβουλίου, σας καλώ εάν σας έχει απομείνει ελάχιστη πολιτική ευθιξία, να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015. Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, να παραιτηθείτε. «Και δώστε εκ νέου το λόγο στον κυρίαρχο λαό», όπως είπατε το 2015. Ο λαός με την ψήφο του να αποφανθεί ποιος και πως μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, όπως είπατε το 2015, κ. Τσίπρα.

            Σας προκαλώ, λοιπόν, κάντε και  τώρα το ίδιο. Δώστε την δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει ο ίδιος για μέλλον του. Ό,τι κάνατε το 2015, να το κάνετε και τώρα. Δώστε, την ευκαιρία στους πολίτες να επιλέξουν. Την αλήθεια ή τα ψέματα; Την αληθινή προσδοκία των αλλαγών ή τον εφιάλτη της υπερφορολόγησης; Την δημιουργικότητα και την ανάπτυξη ή τη φτωχοποίηση; Αλλά, κ. Τσίπρα, δεν θα το κάνετε. Γιατί ξέρετε πως, όταν ανοίξουν οι κάλπες, θα ανοίξει και η πόρτα της εξόδου σας από την εξουσία. Μόνο που η θεσμική τάξη θα αποκατασταθεί, διότι η Δημοκρατία – κ. Τσίπρα, το ξέρετε – προϋποθέτει εκλογές. Θέλετε - δεν θέλετε, θα τις κάνετε κάποια στιγμή. Όσο πιο αργά, τόσο χειρότερα για τη χώρα. Αλλά το ξέρετε κι εσείς, τόσο χειρότερο και για εσάς.

            Αντιπροσωπεύουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυο διαφορετικούς κόσμους. Αν εσείς, τώρα, θέλετε να προχωρήσετε στις φιλελεύθερες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, τότε ο πολιτικός ανταγωνισμός, κ. Τσίπρα, γίνεται απλός: Ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις; Ποιος μπορεί να δημιουργήσει νέες δουλειές, να τονώσει την επιχειρηματικότητα, να κάνει το Κράτος μας πιο ανταγωνιστικό; Αυτά ούτε τα ξέρετε ούτε μπορείτε να τα καταφέρετε.

            Υπάρχει ένα γήπεδο, στο οποίο είστε ασυναγώνιστος: Αυτό είναι το γήπεδο του λαϊκισμού. Αλλά στο γήπεδο της πραγματικής πολιτικής, αυτής που ασχολείται με το πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα δημιουργηθούν νέες δουλειές, πώς θα γίνει το Κράτος μας πιο αποτελεσματικό, επιτρέψτε μου να πω – δανειζόμενος, κ. Τσίπρα, μια παλαιότερη δική σας φράση – ότι το να συγκρίνεται κάποιος μαζί σας είναι «σαν να κλέβει Εκκλησία».

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

            Σήμερα, είναι μια σκοτεινή μέρα για την Ελλάδα. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στο φόβο, στην απογοήτευση να φωλιάσουν στις ψυχές των πολιτών. Ευτυχώς, οι δυνατότητες της χώρας είναι πολύ περισσότερες από τις δικές σας. Και η Ελλάδα και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι καλύτεροι από τους Υπουργούς σας. Γι’ αυτό και η χώρα στέκεται σήμερα ακόμα όρθια στα πόδια της παρά την ανεπάρκεια σας. Και εξακολουθεί να λειτουργεί, σε αντίθεση με το παράδειγμά το οποίο εσείς δίνετε.

            Οι πολίτες δείχνουν και θάρρος και σθένος, παρόλο που ξέρουν ότι, εξαιτίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ένα μεγάλο μέρος από τις θυσίες που καλούνται να κάνουν πήγαν χαμένες. Συνεχίζουν και σήμερα να πληρώνουν άδικους, υπερβολικούς φόρους, να καταβάλλουν δυσβάστακτες εισφορές. Να παλεύουν παρά την καθημερινή τους φτωχοποίηση. Να επιδεικνύουν συγκινητική αλληλεγγύη και καρτερικότητα. Να σέβονται τους Θεσμούς, που εσείς κακοποιείτε. Να δείχνουν σε κάθε τους βήμα ότι είναι καλύτεροι από την πολιτική τους ηγεσία. Και γι’ αυτό η χώρα δεν έχει καταρρεύσει. Γιατί παρά τα δικά σας ψέματα, παρά τα δικά σας σφάλματα, υπάρχει ένας λαός με συνείδηση, ένας λαός με ψυχή, ένας λαός με πατριωτισμό, με αξιοπρέπεια που μάχεται για ένα καλύτερο αύριο. Που παλεύει για μια Ελλάδα δυνατή, για μια Ελλάδα υπερήφανη.

            Και μην ερμηνεύετε, κ. Τσίπρα, με αλαζονεία το γεγονός ότι οι πολίτες δεν εξεγείρονται, ως στάση αποδοχής των επιλογών σας. Βγείτε μια βόλτα έξω από το Μαξίμου, να δούμε αν μπορείτε να κυκλοφορήσετε πέρα από τις κλούβες. Και μην εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες οι οποίοι διαμαρτύρονται σήμερα, αλλά διαμαρτύρονται πολιτισμένα. Χωρίς μπαχαλάκηδες και χωρίς καταστροφές. Και μην υποτιμάτε την συνεχώς διογκούμενη σιωπηλή οργή, γιατί όταν αυτή ξεσπάσει και εκδηλωθεί, θα παρακαλάτε να μην βρεθείτε στο πέρασμά της.

            Το ότι δεν επαναλαμβάνεται η πολιτική αλητεία και η πολιτική χυδαιότητα της εποχής που ήσασταν στην Αντιπολίτευση, δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας, πολιτικής υπευθυνότητας και πολιτικού ήθους. Είναι συνειδητή επιλογή στην προσπάθειά μας να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε την αναγέννηση της πατρίδας μας.

            Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο γύρο τραμπουκισμών και κραυγές για προδότες και κρεμάλες. Δεν χρειάζεται ένα νέο γύρο δημαγωγικών υποσχέσεων και διχαστικής πολιτικής. Όταν, όμως, έρθει η ώρα της κάλπης, μην έχετε καμία αμφιβολία. Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια στη χειρότερη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Αυτόν το λαό, αυτούς τους πολίτες που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα, θα τους εκφράσουμε εμείς. Χωρίς διακρίσεις για το χθες.

            Η ελπίδα της κοινωνίας είναι δική μας αποστολή. Είναι ευθύνη συνάμα. Υπάρχει άλλος δρόμος και θα τον περπατήσουμε όλοι μαζί. Και οι πολίτες ξέρουν ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Και εμείς ξέρουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε, με ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Με λιγότερους φόρους για να αναπνεύσουν πολίτες και επιχειρήσεις. Με μείωση των δαπανών του Κράτους. Με μεγάλες αλλαγές στη Δημόσια διοίκηση. Με συμμάζεμα του Κράτους. Και με επενδύσεις, ώστε να έρθουν πίσω τα παιδιά που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Αλλά όχι μόνο. Να βρουν δουλειά και όσοι σήμερα βρίσκονται στη γωνία, όσοι βρίσκονται στο περιθώριο. Αυτά γίνονται, όταν αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το Κράτος.

            Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν θέλουν μια Ελλάδα που ζει με συσσίτια και επιδόματα. Θέλουν μια Ελλάδα που δίνει δουλειές, παρέχει ασφάλεια και δημιουργεί ευκαιρίες. Και σίγουρα δεν θέλουν το όνειρο των σημερινών νέων να είναι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, για να έρθει ο πολιτικός τους πάτρωνας να τους διορίσει, στη συνέχεια, στο Δημόσιο. Δεν θέλουμε μια Ελλάδα που θα σέρνεται, αλλά μια Ελλάδα που θα εμπνεύσει, θα ενθουσιάσει, θα δώσει πραγματική ελπίδα.

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

            Κλείνω με την εξής επισήμανση: Είμαστε δύναμη ευθύνης. Έχουμε πλήρη συνείδηση της ιστορικής συγκυρίας. Έχουμε απόλυτη επίγνωση της ιστορικής μας αποστολής. Έχουμε το δικό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Όταν έρθει η ώρα, θα το θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Ένα ελληνικό σχέδιο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας.

            Και με την αξιοπιστία μιας υπεύθυνης δύναμης και με την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, εμείς θα διεκδικήσουμε μικρότερα και ρεαλιστικότερα πλεονάσματα από αυτά που έχετε δεσμεύσει τη χώρα. Μειώνοντας τους φόρους, μειώνοντας εισφορές και συμμαζεύοντας, όμως, ταυτόχρονα το Κράτος. Δεν θα προσέλθουμε σε αυτήν τη συζήτηση ως επαίτες, αλλά ως ισότιμοι εταίροι. Με ένα καλά επεξεργασμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που δεν θα περιορίζεται μόνο στις διαρθρωτικές αλλαγές του Μνημονίου, αλλά θα πηγαίνει πέρα και πάνω από αυτές. Γιατί εμείς θα εφαρμόσουμε, γιατί τις πιστεύουμε, μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώνουν την οικονομία, θα νοικοκυρέψουν το Κράτος, θα φέρουν ανάπτυξη και κυρίως νέες δουλειές. Και πάντως, δεν θα ανεχτούμε τον αφανισμό της παραγωγικής Ελλάδας και την εξολόθρευση της μεσαίας τάξης και των νέων. Η Ελλάδα δεν αξίζει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με το τέταρτο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα.

            Και κάτι τελευταίο: Συμφωνίες που μοιράζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας, είναι άκυρες για εμάς. Οι κομματικοί σας στρατοί είναι οι μόνοι ωφελημένοι από την παραμονή  σας στην εξουσία. Και κάποιοι «νταβατζήδες» οι οποίοι περνάνε καλά μαζί σας. Βλέπετε, μερικές απλές κουβέντες έχουν διαχρονική ισχύ και αξία. Και παρότι διάφοροι προσπαθούν να σας στηρίξουν, γιατί «σας έχουν βρει μπόσικους», είσαστε μόνοι σας. Μόνοι σας, με την κοινωνία απέναντι.

            Ψηφίστε, λοιπόν, μόνοι σας τα μέτρα που φέρνετε. Μόνοι σας, βυθισμένοι στην αυταρέσκεια, στον κυνισμό και στην αλαζονεία της εξουσίας. Μόνοι σας μπορείτε να ξεπλυθείτε στην φαντασιακή κολυμπήθρα των αντιμέτρων.

            Το τέταρτο Μνημόνιο είναι όλο δικό σας. Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου. Αποκλειστικά και μόνο δική σας ευθύνη. 

Δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη :



Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν ποιος είναι σε αδιέξοδο

Κύριε Τσίπρα, σας άκουσα με πολύ προσοχή και πρέπει να σας πω ότι βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι αφιερώσατε τα πρώτα 15 λεπτά της ομιλίας σας ασχολούμενος με τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ίσως έχετε μία άλλη καριέρα κύριε Τσίπρα μετά την πολιτική.

            Και επειδή δείξατε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει στις Ευρωεκλογές του 2019, θα σας συμβούλευα αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες για δύο χρόνια μετά, δεν μας δείχνετε τις δικές σας ομιλίες δυο χρόνια πριν; Γιατί ξέρετε, θεωρώ ότι η συνέπεια στην πολιτική είναι καλό πράγμα. Δεν θεωρώ κακό σε δύο χρόνια να λέω τα ίδια πράγματα που λέω και τώρα.   Εσείς έχετε μία μεγάλη δυσκολία να εξηγήσετε πως μετατραπήκατε από αυτόν που σκίζει τα μνημόνια, σε αυτόν που φέρνει σήμερα προς ψήφιση το τέταρτο Μνημόνιο.
           
Και ας έρθουμε λίγο τώρα στην ουσία του θέματος. Είναι ή δεν είναι κύριε Τσίπρα αυτό το οποίο φέρνετε τέταρτο Μνημόνιο; Supplemental memorandum of understanding, στο βαθμό που έχει διαρρεύσει, δεν το έχετε καταθέσει ακόμα στη Βουλή, όπως δεν καταθέσατε ούτε την προηγούμενη επικαιροποίηση του προηγούμενου Μνημονίου. Θα σας πω λοιπόν γιατί είναι τέταρτο Μνημόνιο.
           
Πρώτον, διότι συμπεριλαμβάνει μία σειρά από δεσμεύσεις που δεν είναι στο τρίτο Μνημόνιο. Και δεύτερον, γιατί δεσμεύει τη χώρα για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Αυτό λέγεται τέταρτο Μνημόνιο κύριε Τσίπρα. Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορεί να το πει κανείς.
           
Αναφερθήκατε στο Μεσοπρόθεσμο και μας είπατε, εάν μπλέξαμε το Μεσοπρόθεσμο με το τέταρτο Μνημόνιο. Εσείς τα μπλέξατε λίγο, διότι το Μεσοπρόθεσμο δεν συνοδεύεται από δεσμευτικά μέτρα, όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε. Προδιαγράφει γενικούς στόχους. Και μιας και αναφερθήκατε στο Μεσοπρόθεσμο, να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα: Ήθελα καιρό να σας θέσω αυτό το ερώτημα, αλλά μου δώσατε αυτήν την ευκαιρία. Γιατί δεν καταθέσατε Μεσοπρόθεσμο από το 2015 το οποίο θα τελείωνε το ’18 και έρχεστε τώρα και καταθέτετε μεσοπρόθεσμο που λήγει το ’21; Θα μας το εξηγήσετε αυτό;  Διότι το δικό σας Μεσοπρόθεσμο είναι αυτό το οποίο υποδηλώνει την ανάγκη η χώρα να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Αναλώσατε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας σας στα αντίμετρα. Για τα μέτρα θα μας πείτε τίποτα;  Για την μείωση του αφορολόγητου θα μας πείτε τίποτα;  Για την περικοπή των συντάξεων θα μας πείτε τίποτα;  Ή εξαφανίστηκαν όλα αυτά; Γιατί δεν υπήρχε στην ομιλία σας, 61 λεπτά μιλήσατε, η λέξη αφορολόγητο;  Θα υπάρχει στην ομιλία του  υπουργού σας;  Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρχαν στην ομιλία σας;  Η αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπήρχε στην ομιλία σας κύριε Τσίπρα; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν σε αυτό το κείμενο το οποίο συζητάμε; 

Μας είπατε για το ζήτημα του χρέους.  Και μας είπατε ότι εάν δεν πάρετε τη ρύθμιση του χρέους δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα.  Υπάρχει πουθενά αυτό στις 1.000 σελίδες;  Προβλέπεται;  Είναι γραμμένο; Ή θα αρχίσετε ξανά να σκίζετε τα Μνημόνια σελίδα - σελίδα;  Και προσέξτε, αυτό είναι 1.000 σελίδες και θα σας πάρει πολύ ώρα να το σκίσετε. Κύριε Τσίπρα, για άλλη μια φορά όταν έχετε έτοιμο κείμενο και δεν προσέχετε αυτά τα οποία λέω παγιδεύεστε.  Διότι είπα με πολύ μεγάλη σαφήνεια για το ζήτημα του χρέους ότι: «Βεβαίως και το πλαίσιο του χρέους έχει προδιαγραφεί από το 2012 αλλά κακώς οι πιστωτές μας δεν έχουν κάνει ακόμα τη ρύθμιση χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί». 

Αυτά είπα στο εξωτερικό, αυτά είπα στην κυρία Μέρκελ, αυτά είπα στον κ. Σόιμπλε, αυτά λέω και στο Εθνικό Κοινοβούλιο, κύριε Τσίπρα. Για να μην μπλεκόμαστε.

Θα περίμενα από εσάς στο ζήτημα του χρέους να μην επαναλάβετε αυτά τα οποία λέτε συνήθως περί «καταστροφικού PSI» και ότι «τίποτα δεν έγινε στο παρελθόν σχετικά με την απομείωση του χρέους», διότι διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον στη σελίδα 233 του Μνημονίου, ακούστε έχει ενδιαφέρον, «τα τελευταία χρόνια», γράφετε στο Μνημόνιό σας, «η σύνθεση και η δομή του χρέους βελτιώθηκαν. Η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά επεκταθεί και έχουν μειωθεί αισθητά οι δαπάνες εξυπηρέτησής του». Πώς έγιναν όλα αυτά, κύριε Τσίπρα;  Με μαγικά έγιναν;  Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του 2012, του PSI.  Αυτά που εχθές λοιδορούσατε και σήμερα αναγκάζεστε να δεχθείτε ότι είναι ωφέλιμα.

Και κάτι ακόμα, μιας και μιλάτε για το ζήτημα του χρέους και για το ζήτημα του Δ.Ν.Τ.  Έχω εδώ δυο εκθέσεις βιωσιμότητας. Μια του 2014 και μια του 2016.  Η έκθεση βιωσιμότητας του 2014, του Δ.Ν.Τ., εκτιμούσε ότι το χρέος θα έμπαινε σε μια τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης με αποτέλεσμα να είναι κοντά στο 60% του Α.Ε.Π. το 2060. Στην τελευταία έκθεση το Φεβρουάριο του 2017, το ίδιο Δ.Ν.Τ., εκτιμά ότι το 2060 το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 275% του Α.Ε.Π.  Τι μεσολάβησε, κύριε Τσίπρα;  Εσείς. Εσείς και ο κ. Καμμένος. 

Υπόσχεστε ότι θα φέρετε μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος στα επίπεδα που δεν θα έφτανε ποτέ εάν δεν είχατε αναδειχθεί πρωθυπουργός. Συγχαρητήρια, κύριε Τσίπρα, για την επιτυχία σας. Μου θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο που ο κατηγορούμενος για το φόνο των γονιών ζητάει επιείκεια επειδή είναι ορφανός.

Μας είπατε και πάλι κύριε Τσίπρα, ότι το κλίμα αλλάζει. Ότι η οικονομία είναι έτοιμη να εκτιναχθεί, να απογειωθεί. Μας το είχε πει ο κ. Φλαμπουράρης, ότι «εκτοξευόμαστε», ότι «η οικονομία πετάει». Αλλά, εκτός από τις δηλώσεις, ξέρετε, υπάρχουν και συγκριτικά στοιχεία. Για να δούμε λοιπόν τι λένε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2017 για μία σειρά από Ευρωπαϊκές χώρες. Ρουμανία, ανάπτυξη 5,6%. Βουλγαρία ανάπτυξη 4,1%. Πολωνία, ανάπτυξη 3,4%.  Κύπρος, ανάπτυξη 3,3%. Όλη η Ευρωζώνη έχει ανάπτυξη. Η μόνη χώρα που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα. 0,5% ύφεση κύριε Τσίπρα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας. Είμαστε οι μόνοι που πάμε προς τα πίσω και εσείς πανηγυρίζετε, την ώρα που όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί, αλλά και εσείς οι ίδιοι, στο Μεσοπρόθεσμο που καταθέσατε, αναθεωρείτε όλες τις προβλέψεις σας προς το χειρότερο.

Δεν αντισταθήκατε κύριε Τσίπρα στον πειρασμό και εσείς και όσοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησα, ήταν εκπαιδευμένοι ακριβώς στο ίδιο τροπάριο, να μιλήσετε και πάλι για τα 40 χρόνια που κατέστρεψαν τη χώρα.  Είναι πάρα πολύ εύκολο ξέρετε να ισοπεδώνει κανείς τα πάντα. Από το 1974 - είναι η χρονιά που αν δεν κάνω λάθος, γεννηθήκατε και εσείς - το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε απόλυτους αριθμούς ανέβηκε οκτώ φορές. Ούτε μία, ούτε δύο. Οκτώ φορές. Η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπήκε στην Ο.Ν.Ε. και απέκτησε, με τα όποια προβλήματα, μία σταθερή Δημοκρατία και σύγχρονους Θεσμούς.
           
Μπορεί σε όλα αυτά τα βήματα, σε όλα να ήσασταν απέναντι. Δεν  είναι λίγα όμως. Δεν είναι για πέταμα. Και αν τα χρόνια της κρίσης, αντί να διχάζετε τους Έλληνες και αντί να δηλητηριάζετε την κοινή γνώμη και να υπονομεύετε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης, δείχνατε μεγαλύτερη υπευθυνότητα, τώρα θα είχαμε βγει από την κρίση και θα είχαμε καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειές της.

Έχουμε κάνει πολλές φορές αυτοκριτική για τα στραβά της Μεταπολίτευσης  - και είναι αρκετά αυτά - και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην χρεοκοπία φτάσαμε και σε ένα βαθμό διότι αυξήθηκαν δυσανάλογα οι δαπάνες του Κράτους και μειώθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Δεν θυμάμαι όμως ποτέ κύριε Τσίπρα, να φωνάζετε για μικρότερο Κράτος, για λιγότερους διορισμούς, για περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Δώστε και άλλα φωνάζατε. Μια ζωή πλειοδοτούσατε στο λαϊκισμό. Εμείς την αυτοκριτική μας την έχουμε κάνει. Εσείς την δική σας την  έχετε κάνει;  Ένα συγνώμη για αυτά τα οποία λέγατε, για την κοροϊδία του ελληνικού λαού, έχετε πει, έχετε τολμήσει; Δεν είστε αθώοι του αίματος, λοιπόν. Συνένοχοι είστε. Όχι ως προς την διαχείριση, σίγουρα όμως ως προς την πολιτική αντίληψη. Διότι ο δημαγωγικός λαϊκισμός της Μεταπολίτευσης είχε πολλές από τις δικές σας πινελιές.

Κύριε Τσίπρα, για άλλη μια φορά αναφερθήκατε για εμένα με χαρακτηρισμούς υποτιμητικούς. Με χαρακτηρίσατε «πορφυρογέννητο». Την τελευταία φορά  - και βλέπω ότι το επαναλαμβάνετε και συνέχεια στις ανακοινώσεις - με είχατε χαρακτηρίσει «τσάμπα μάγκα». Τσάμπα μάγκας, κύριε Τσίπρα, είναι αυτός που εν γνώσει του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία και μετά να πει ότι είχε αυταπάτες. Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρώπη ποντάροντας ότι η υπεύθυνη Αντιπολίτευση θα βάλει πλάτη. Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που αβάνταρε τα κινήματα «δεν πληρώνω» και τώρα έχει τρελάνει τον κόσμο στις κατασχέσεις. Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που στην Ελλάδα κοροϊδεύει ότι δήθεν δίνει 13η σύνταξη και στο εξωτερικό στέλνει επιστολές μετάνοιας που ζητάει συγνώμη και λέει ότι δεν θα το ξανακάνει.

Και κάτι ακόμα: Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που εκλέγεται και ξανά εκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει εκλογές ψηφίζει απλή αναλογική. Αυτός είναι ο τσάμπα μάγκας, κύριε Τσίπρα.

Κλείνω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές με μια ακόμα αναφορά στη μεγάλη έννοια που έχετε για το στρατηγικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας. Θα έπρεπε να χαίρεστε, κύριε Τσίπρα, εάν εμείς έχουμε προβλήματα.  Εγώ προσωπικά δεν τα βλέπω. Ένα είναι βέβαιο όμως, ότι σε τραγικό στρατηγικό αδιέξοδο έχουν μπει οι πολίτες με τα μέτρα του τέταρτου Μνημονίου. Αυτοί είναι σε αδιέξοδο και όχι εμείς. Και εν πάση περιπτώσει αν είστε και τόσο σίγουροι ότι είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν ποιος είναι σε αδιέξοδο και ποιος δεν είναι.