Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει και με τα δυο χέρια ομαδικές απολύσεις



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
             
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ψηφίσει και με τα δυο χέρια … την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
             
Στις σελίδες 27 και 28 του τέταρτου Μνημονίου, με τον πιο σαφή και ρητό τρόπο, περιγράφεται η έννοια του “notification procedure”, μια διαδικασία μέσα από την οποία με απλή ειδοποίηση εντός τριών μηνών απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις. 
            
Οι εργαζόμενοι, που τους εξαπάτησαν, τους έταξαν, τους υποσχέθηκαν, σήμερα βλέπουν να γκρεμίζεται και το τελευταίο δήθεν ηθικό ανάχωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό των ομαδικών απολύσεων.
             
Είναι εμφανές πλέον ότι για την καρέκλα προδίδουν ακόμη και την ψυχή τους». 


Άρωμα 'Πυρήνων της Φωτιάς' στη ληστεία της Γεωπονικής




Αδερφός μέλους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς ο συλληφθείς δράστης στην ληστεία της χρηματαποστολής στην Γεωπονική Σχολή.

Αδερφός μέλους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς είναι ο συλληφθείς δράστης από την ένοπλη ληστεία της χρηματαποστολής που έγινε το πρωί εντός της Γεωπονικής Σχολής στην Ιερά Οδό.

Πλέον μάλιστα, στις έρευνες αναμένεται να εμπλακεί και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για νέο πυρήνα μελών. Ο αδερφός του συλληφθέντα, ήταν ανάμεσα στα μέλη που είχε συλλάβει η Αντιτρομοκρατική το 2013 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ένοπλη ληστεία σημειώθηκε μισή ώρα μετά τις 10 το πρωί εντός της Γεωπονικής Σχολής στην Ιερά Οδό, κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού ΑΤΜ από υπαλλήλους της χρηματαποστολής.

Οι δύο ένοπλοι δράστες με απειλή πιστολιών ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και αφαίρεσαν τις κασετίνες με τα χρήματα. Στο μεταξύ, όμως είχε ειδοποιηθεί η Αστυνομία και σύντομα οι γύρω δρόμοι γέμισαν περιπολικά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη και να καταφέρουν οι αστυνομικοί να συλλάβουν τον έναν από τους δράστες.

Οι ίδιοι προσπάθησαν να διαφύγουν με ένα μηχανάκι που είχαν ως όχημα διαφυγής, όμως δεν πήρε μπροστά και έτσι διέφυγαν τρέχοντας. Στην γύρω περιοχή διεξάγονται ακόμα έρευνες για τον εντοπισμό και του δεύτερου δράστης, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να έχει εκμεταλλευτεί την βλάστηση και να έχει κρυφθεί εντός της Γεωπονικής.



Θοδωρής Παναγιωτίδης
Πηγή : news247.gr


Ο Δημητριάδης ξεφτιλίζει Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ: Την τροπολογία για την ΣΕΚΑΠ μου την έδωσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ



Διαβάζουμε στο protothema.gr για την ανικανότητα σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης!!!

Κυβερνητική γκάφα στην τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ εντόπισαν κορυφαίοι νομικοί 

«Δεν έχω καμία σχέση με φωτογραφική τροπολογία και με κανέναν κύριο επιχειρηματία, με οποιοδήποτε ονοματεπώνυμο. Είναι μια τροπολογία που την έκανε η συντονιστική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την κατέθεσα ως υπεύθυνος των Επιτροπών Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης μιλώντας στον Αθήνα 984. 

Την ίδια ώρα για κυβερνητική γκάφα κάνουν λόγο κορυφαίοι νομικοί, καθώς δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ.

Όπως δήλωσε ο νομικός και βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, η τροπολογία όπως ψηφίστηκε θέτει εκτός των διατάξεων της την ΣΕΚΑΠ. Ενσωματώθηκε ως άρθρο 22 στο νομό για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό χωρίς να προβλέπει διαφορετική έναρξη ισχύος από αυτή του συνολικού νόμου.

Η τροπολογία για την ΣΕΚΑΠ βρίσκεται και στο μικροσκόπιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ενδέχεται να συνιστά κρατική ενίσχυση κατά παρέκκλιση των κοινοτικών κανόνων περί ανταγωνισμού.

Τσίπρας: Η τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ κατατέθηκε από βουλευτή...


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την χαριστική τροπολογία υπέρ της ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρηματολογήσει ότι με τη ρύθμιση «δίνεται η δυνατότητα σε μία υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. Και αυτό εσείς το ονομάζετε "φωτογραφική διάταξη"!».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει ότι η τροπολογία κατατέθηκε από τον βουλευτή Δημήτρη Δημητριάδη,κάτι που πλέον διέψευσε ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ!

«Η αγωνία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε από Βουλευτή και όχι από Υπουργό. Και δεν ξέρω αν το πρόβλημά του είναι ότι ο Βουλευτής είναι από την Κοζάνη. Μάλλον, όμως, το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του ρόλου του Βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, πιστεύοντας ότι οι Βουλευτές δεν έχουν ρόλο σε αυτό το Κοινοβούλιο και δεν πρέπει να καταθέτουν τροπολογίες» είχε δηλώσει στις 28 Απριλίου από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας...


Η ΕΛ.ΑΣ. βρήκε τους δυο μαχαιροβγάλτες του τελικού στο Βόλο



Για τον έναν ξέρουν και ονοματεπώνυμο – Διασταυρώνουν βίντεο και εικόνες για να «δέσουν» την υπόθεση για τον άλλο.

Ένας 25χρονος άνεργος, οπαδός της ΑΕΚ από την Αθήνα που συμμετείχε στα επεισόδια στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού σταδίου και κτυπούσε κρατώντας μαχαίρι, αλλά και ο κουκουλοφόρος χούλιγκαν του ΠΑΟΚ που φαίνεται σε φωτογραφίες να τραυματίζει έναν της ΑΕΚ χτυπώντας τον με μαχαίρι στο πόδι, έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει η ΕΛΑΣ με τη βοήθεια των βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Για τον πρώτο οι αρχές φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξέρουν τα πάντα και να είναι ζήτημα ημερών η σύλληψή του. Για τον δεύτερο, επίσης είναι στην διαδικασία της ταυτοποίησης και απομένουν κάποιες τελευταίες εξακριβώσεις για να προχωρήσει η υπόθεση.

Οι δυο αυτοί χούλιγκαν βρίσκονται ανάμεσα σε 15 συνολικά ταυτοποιήσεις (που έχουν γίνει είτε με επίσημο τρόπο, είτε με απλή αναγνώριση) που έχουν γίνει από τις δύο υπηρεσίες Αντιμετώπισης της Αθλητικής Βίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι εννέα από αυτούς είναι οπαδοί της ΑΕΚ και οι υπόλοιποι του ΠΑΟΚ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο τελικός αριθμός των χούλιγκαν που θα ταυτοποιηθούν θα είναι ακόμη και υπερδιπλάσιος, αφού κυρίως στην συμπρωτεύουσα η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο, ενώ και στην Αθήνα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.



Πηγή: newsbeast.gr





Γκάφα ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ! Δεν έχει αναδρομική ισχύ




Κυβέρνηση και αντιπολίτευση και κυρίως Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, τσακώθηκαν άγρια πριν από μερικές μέρες στη Βουλή για την τροπολογία που προβλέπει τη διαγραφή των χρεών που έχουν επιβληθεί στην εταιρία ΣΕΚΠΑ για λαθρεμπόριο. Και έγινε ο… κακός χαμός γιατί η κυβέρνηση κατηγορήθηκε πως στόχος της ήταν να κάνει «δώρο» στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει αγοράσει τη συγκεκριμένη εταιρία.

Μόνο που δεν αποκλείεται όλα να έγιναν χωρίς λόγο! Γιατί σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία του Τύπου αλλά και σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, η τροπολογία για τη διαγραφή των χρεών της ΣΕΚΑΠ δεν έχει αναδρομική ισχύ!

Που σημαίνει, σύμφωνα με όσα λέγονται, ότι τα πρόστιμα ύψους 38.000.000 ευρώ δεν μπορούν να διαγραφούν. Σύμφωνα μάλιστα με τον Κώστα Τζαβάρα, η τροπολογία όπως ψηφίστηκε θέτει εκτός των διατάξεων της την ΣΕΚΑΠ. Ενσωματώθηκε ως άρθρο 22 στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό χωρίς να προβλέπει διαφορετική έναρξη ισχύος από αυτή του συνολικού νόμου.

Όπως αναφέρει η Ελευθερία του Τύπου, η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, περιλαμβάνει όλες τις υποθέσεις που θα προκύψουν από τον Αύγουστο του 2017 και μετά!



Και ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε απίστευτη γκάφα με την τροπολογία που θεωρήθηκε «φωτογραφική» υπέρ του Ιβάν Σαββίδη, ο βουλευτής που την κατέθεσε, ο Δημήτρης Δημητριάδης από την Κοζάνη, προκαλεί τουλάχιστον αίσθηση και τώρα δηλώνει πως εκείνος δεν έχει σχέση και πως την τροπολογία του την έδωσαν και την κατέθεσε.

Μιλώντας την Τρίτη (09.05.2017) στον Αθήνα 9,84 υποστήριξε πως «δεν έχω καμία σχέση με φωτογραφική τροπολογία και με κανέναν κύριο επιχειρηματία, με οποιοδήποτε ονοματεπώνυμο. Είναι μια τροπολογία που την έκανε η συντονιστική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την κατέθεσα ως υπεύθυνος των Επιτροπών Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου».



Πηγή: Newsit.gr


Μπακογιάννη: «Ο Τσίπρας χτίζει τη νέα διαπλοκή με τον Σαββίδη»



Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας τον για σχέση διαπλοκής με τον Ιβάν Σαββίδη. 

Η βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι ο Σαββίδης είναι ο «νέος Καλογρίτσας» του Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι ικανή να φέρει νέα χαριστική τροπολογία στη Βουλή προς όφελος του νέου ιδιοκτήτη της ΣΕΚΑΠ. 

Κι αυτό γιατί –σύμφωνα με δημοσιεύματα- στην επίμαχη «φωτογραφική» τροπολογία που έφερε νύχτα στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία έχει γίνει ένα μικρό… λάθος: ο συντάκτης της… ξέχασε να προβλέψει αναδρομική ισχύ στη διαγραφή του προστίμου των 38 εκατ. ευρώ της ΣΕΚΑΠ για την υπόθεση λαθρεμπορίας. 

Μιλώντας στα Παραπολιτικά, η Ντόρα Μπακογιάννη ρωτήθηκε για αυτήν την απίστευτη γκάφα και απάντησε λέγοντας: «Είναι τόσο πρόχειροι και ανερμάτιστοι στην κυβέρνηση που μπορεί να το έχουν κάνει και αυτό! Θα κλαφτεί όμως ο κ. Σαββίδης και θα φέρουν κι άλλη τροπολογία». 

Αναφερόμενη στη διαπλοκή, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας έρχεται να χτίσει τη νέα διαπλοκή. Ξεκίνησε με τον Καλογρίτσα που δεν του βγήκε και τώρα συνεχίζει με το Σαββίδη. Ο δε Σαββίδης λέει ξεκάθαρα ότι θέλω να πάρω ΜΜΕ για να προστατεύσω τις επενδύσεις μου. Αυτός είναι ο ορισμός της διαπλοκής». 

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η βουλευτής της ΝΔ είπε πως δεν αποκλείει να βρεθεί σύντομα η πολιτική ζωή μπροστά σε εκπλήξεις και συμπλήρωσε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Φέρνετε τέταρτο μνημόνιο στη Βουλή, ελάτε να πάρετε τη δημοκρατική νομιμοποίηση που ισχυρίζεστε ότι έχετε. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κυκλοφορήσει και καλύπτεται πίσω από τα ΜΑΤ. Λες και είναι απαγορευμένη ζώνη η περιοχή του Μαξίμου. Αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ακούμε την κυβέρνηση να λέει πως 1 ευρώ θα παίρνει με τα νέα μέτρα και 1 ευρώ θα δίνει. Λέει εμφανέστατα ψέματα. Είναι απίστευτο αυτό που ζούμε. Το θράσος της κυβέρνησης να λέει ψέματα με τόση άνεση».



Πηγή


Δεν μαζεύετε τις κυρίες του Υπουργείου Πολιτισμού; Η ακόμα καλύτερα να πάνε σπίτι τους;




Διαβάζουμε στην εφημερίδα Καθημερινή και πρέπει να δοθεί ένα τέλος με τις κυρίες του Υπουργείου πολιτισμού γιατί ο ρόλος τους δεν επιτρέπει ούτε να κρίνουν ούτε να εκτιμήσουν την ζημιά που κάνουν με την ασχετοσύνη τους.

το άρθρο :

Ανάκληση της παραχώρησης κτιρίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ζητεί με επιστολή της προς το υπουργείο Ναυτιλίας η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Μία μόλις εβδομάδα μετά την αποκάλυψη προσπάθειας χαρακτηρισμού ως διατηρητέων κτηρίων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, οι ίδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αξιώνουν να αποδοθεί το κτίριο του «Silo». Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν κάποτε οι διαμετακομιστικές αποθήκες των σιτηρών και οι οποίες ήταν και παραμένουν, και μάλιστα και με νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, στις εκτάσεις που έχει παραχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου είναι πλέον η Cosco.

Αν και η αξίωση του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμάται πως προσκρούει σε πλήθος νομικών και ουσιαστικών εμποδίων, έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων ενεργειών των συγκεκριμένων υπηρεσιών του υπουργείου που αμφισβητούν περιουσιακά στοιχεία ομίλων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται τόσο η περίπτωση του Ελληνικού όσο και αυτή της Αφάντου στη Ρόδο.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, που υπογράφει την επιστολή με θέμα «Ανάκληση παραχώρησης χρήσης του κτιρίου του “Silo” στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά» και ημερομηνία 13 Απριλίου 2017 (σ.σ. την ίδια μέρα δηλαδή με την απόφαση του υπουργείου με την οποία επιχειρήθηκε να γίνει χαρακτηρισμός κτιρίων στο Ελληνικό ως διατηρητέων κατά παρέκκλιση από την ψηφισθείσα σύμβαση, είχε επιχειρήσει και στα τέλη του 2015 να εξαιρέσει το κτίριο του «Silo» αλλά και τις γειτνιάζουσες πενταώροφες αποθήκες του ΟΛΠ και την πέτρινη αποθήκη. Τότε είχε αποφασιστεί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο η εξαίρεση μόνο της παράκτιας περιοχής της Δραπετσώνας.

Παρ’ όλα αυτά επανέρχεται σήμερα και ζητεί από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, «να προβείτε σε απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθεί η ισχύουσα παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης του συγκροτήματος του κτιρίου του “Silo” και να παραχωρηθεί εν συνεχεία στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να στεγαστεί το Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων». Υποστηρίζει δε ότι «η ίδρυση Δημοσίου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού, που θα υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το φιλόδοξο σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής ως κύριας συνέργειας συναρμόδιων υπουργείων» αλλά και ότι το συγκεκριμένο κτίριο «ανταποκρίνεται στον εμβληματικό σχεδιασμό σύνδεσης της πόλης του Πειραιά με την πύλη εισόδου της χώρας και όλος ο σχεδιασμός –με δαπάνη και ανθρώπινου δυναμικού και πόρων– αφορά το συγκεκριμένο εμβληματικής φυσιογνωμίας κτίριο».

Η «Πολιτιστική Ακτή Πειραιώς» αποτελεί μια πρωτοβουλία της προηγουμένης δεκαετίας που ως επισπεύδοντα είχε τον ΟΛΠ επί διοίκησης Γιώργου Ανωμερίτη. Προέβλεπε το προαναφερθέν μουσείο αλλά και «χώρους αναψυχής και θεματικών εκδηλώσεων» και «Μουσείο Μετανάστευσης». Εχουν μάλιστα δαπανηθεί γι’ αυτή την πρωτοβουλία σημαντικά ποσά τόσο από τον ΟΛΠ όσο και από άλλους φορείς για μελέτες και αρχιτεκτονικούς και άλλους εικαστικούς διαγωνισμούς. Η χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας φιλοδοξούσε να στηριχθεί τόσο σε ευρωπαϊκά όσο και σε δημόσια κονδύλια. Ομως, επί χρόνια τίποτα ουσιαστικό δεν προχώρησε. Σήμερα, το έκτασης άνω των 8.000 τετραγωνικών μέτρων και περί των 50 μέτρων ύψους κτίριο του «Silo», είναι γνωστό για τις γιγαντιαίες τοιχογραφίες-γκράφιτι στις προσόψεις του και το πλωτό Μουσείο Ναυτιλίας που φιλοξενείται στο προσορμισμένο εκεί «Hellas Liberty».


Έρευνα-σοκ: Ένα στα πέντε ελληνόπουλα θύμα σεξουαλικης βίας



Μπορεί ένα παιδικό κουκλοθέατρο να σώσει τα 18.300 παιδιά που γεννήθηκαν πέρσι στην Ελλάδα και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα παιδικής κακοποίησης; Η θετική απάντηση που δίνει η ΜΚΟ «Eliza» γεμίζει ελπίδα αλλά και ευθύνη όσους ασχολούνται με το ζήτημα, με τα ερευνητικά στοιχεία που έρχονται κυρίως από την Αμερική να είναι σαφέστατα: Η πρόληψη σώζει παιδικές ψυχές.

Οι περισσότεροι όταν ακούν τον όρο «σεξουαλική κακοποίηση» τον βάζουν μακριά από τη δική τους πραγματικότητα, όμως τα ανατριχιαστικά στοιχεία παιδικής κακοποίησης που αφορούν εξίσου την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος και στη χώρα μας. Ένας στους πέντε ανηλίκους από 0 έως 18 ετών θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, από θώπευση και προβολή σε αυτό πορνογραφικού υλικού μέχρι και βιασμό. Δυστυχώς όμως το ποσοστό αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς είναι αποτέλεσμα των ελλιπών επίσημων στοιχείων καταγραφής, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τα νούμερα κατά πολύ. Σε μεγάλη έξαρση είναι η σεξουαλική κακοποίηση μέσω του Ιντερνετ είτε με έκθεση σε πορνογραφικό υλικό είτε με εξαπάτηση του παιδιού και μετά τον εκβιασμό του.

Στην Ελλάδα 7.500 παιδιά έως 5 ετών πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κακοποίησης, ενώ το 73% δεν θα μιλήσει για αυτό τον πρώτο χρόνο και το 45% των θυμάτων δεν θα μιλήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Εννιά στους δέκα θύτες είναι πρόσωπα τα οποία το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, από τον οικογενειακό και το φιλικό κύκλο. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο προφίλ θυτών, όμως όσα άτομα έχουν πρόσβαση σε παιδιά, όπως γονείς, συγγενείς, δάσκαλοι, γιατροί, προπονητές, είναι πιο συνηθισμένο να ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Και τα δύο φύλα μέχρι και 13 ετών ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-18 τα κορίτσια κακοποιούνται περισσότερο, αν και αυτό το στοιχείο τείνει να αλλάξει. Παιδιά με αναπτυξιακές-μαθησιακές δυσκολίες αλλά και από μη αστικές περιοχές διατρέχουν το διπλάσιο κίνδυνο λόγω του έντονου στιγματισμού.

Ολοι οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα ποσοστά μη αποκάλυψης είναι πολύ υψηλά και από το ίδιο το θύμα, το οποίο δεν μιλά, αλλά και όταν ακόμη το παιδί το πει σε κάποιον μεγαλύτερο, επιλέγεται η αποσιώπησή του. Η κακοποίηση θεωρείται οικογενειακή υπόθεση και, ακόμα και αν γίνει αντιληπτή, η ανάγκη επιβίωσης (π.χ. «αν ο πατέρας πάει φυλακή πώς θα ζήσουμε;»), ο κίνδυνος στιγματισμού («μα είναι συγγενής, δεν μπορώ να τον καταγγείλω και να το μάθουν όλοι») και πλήθος ταμπού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία εμποδίζουν την αποκάλυψη τέτοιων περιστατικών. Την ίδια στιγμή η άγνοια των εκπαιδευτικών και διευθυντών ότι έχουν νομικά εργαλεία που βοηθούν την αποκάλυψη αλλά και ότι είναι υποχρεωμένοι να καταγγέλλουν ακόμα και την υποψία σεξουαλικής κακοποίησης δυσκολεύουν την αντιμετώπισή της.

Εκπαίδευση για… «Ασφαλές Αγγιγμα»

Μια καινοτόμος πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο από τη ΜΚΟ «Eliza» με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με σκοπό να εκπαιδεύσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στη χώρα μας. Μέχρι το τέλους του 2018 περίπου 2.000 παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι και τρίτης δημοτικού θα έχουν μάθει μέσα από το κουκλοθέατρο να διακρίνουν ποιο είναι το ασφαλές άγγιγμα από έναν ενήλικο και ποιο όχι, να αντιστέκονται σε μια δυσάρεστη κατάσταση και να επικοινωνούν το πρόβλημα. Για πρώτη φορά όμως εκπαιδεύονται και οι δάσκαλοι και οι γονείς.

Στόχος είναι τα επόμενα δύο χρόνια να εισαχθεί η συγκεκριμένη εκπαίδευση για το «Ασφαλές Αγγιγμα» σε όλα τα νηπιαγωγεία και τις τάξεις Α, Β, Γ των δημόσιων δημοτικών σχολείων της χώρας. «Στόχος μας είναι η πρόληψη, το μεγάλο δηλαδή κενό που καταγράφεται στη χώρα μας τη στιγμή που δεν υπάρχει εθνικός φορέας πρόληψης, καταστολής και καταγραφής τέτοιων περιστατικών. Θέλουμε να βάλουμε στο τραπέζι της συζήτησης όλο το φάσμα που αφορά ένα ασφαλέστερο αύριο για τα παιδιά μας», τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος η Αφροδίτη Στάθη, διοικητική διευθύντρια της «Eliza».

Η φρίκη σε αριθμούς

-1 στα 5 παιδιά από 0 έως 18 ετών θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας

-73% από τα κακοποιημένα παιδιά δεν θα μιλήσουν για το γεγονός τον πρώτο χρόνο

-45% των θυμάτων δεν θα μιλήσουν για τουλάχιστον 5 χρόνια

-9 στους 10 θύτες είναι πρόσωπα τα οποία το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, από τον οικογενειακό και το φιλικό κύκλο



ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Νέα Δημοκρατία : Παροχολογία και ψεύδη στην παιδεία




Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, για την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ακούσαμε, έκπληκτοι, τον πρωθυπουργό να υπερηφανεύεται για τα “κατορθώματα” της Κυβέρνησής του στον χώρο της Παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια. Κι αυτό ενώ, ενδεικτικά, έχουν καταργηθεί τα πρότυπα σχολεία, έχουν υποβαθμιστεί τα ολοήμερα σχολεία, έχει κριθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος Μπαλτά - Κουράκη για τις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης, έχουν επιστρέψει οι αιώνιοι φοιτητές.

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να υπόσχεται ακοστολόγητες παροχές για όλους, σε ένα κρεσέντο υποτιθέμενης ευαισθησίας.

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλαγές που σηματοδοτούν την οπισθοδρόμηση και ακυρώνουν την αναπτυξιακή προοπτική των Ανώτατων Ιδρυμάτων.

Τι δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό: Με ποιο σχέδιο θα πραγματοποιήσει όλα αυτά που “γενναιόδωρα” υποσχέθηκε, που θα βρει τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιήσει τις ψηφοθηρικές εξαγγελίες του, πώς θα αναβαθμίσει ποιοτικά το σχολείο όταν δεν κάνει ούτε μία αναφορά στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Οι όποιες σωστές μεμονωμένες προγραμματικές σκέψεις, δυστυχώς χάνονται μέσα στο γνωστό και δοκιμασμένο λαϊκισμό της Κυβέρνησης.

Έναν λαϊκισμό που κορυφώθηκε όταν ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για μόνιμους διορισμούς. Χωρίς κανένα στοιχείο ούτε για το πόσοι ούτε για το πώς, και ιδίως όταν η ίδια η Κυβέρνηση έχει παραδεχτεί, δια αιτιολογικής έκθεσης σε τροπολογία, ότι δεν μπορεί να προβεί σε μόνιμους διορισμούς έως το 2019.

Δυστυχώς, στα βήματα του πρωθυπουργού, κινήθηκε και ο Υπουργός Παιδείας, καθώς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απαιτήσεις των δανειστών σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση, είπε ότι “θεωρούμε ότι έχει γίνει δεκτό αυτό που ήδη υπάρχει”, δηλ. ο Νόμος Φίλη 4415/2016, όπως ψηφίστηκε στις 31/08/2016.

Ο Υπουργός φαίνεται δεν διάβασε καλά το κείμενο της προσυμφωνίας με τους δανειστές. Σε αυτό η τροποποίηση του εν λόγω Νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση τίθεται ξεκάθαρα ως προαπαιτούμενο.

Αυταπάτες; Ψέματα; Τίποτε από αυτά δεν θα επιτρέψουμε σε τόσο σοβαρά θέματα που διαμορφώνουν το μέλλον των παιδιών μας».


Νέο “χτύπημα” από το Υπουργείο Πολιτισμού – Στο σtόχαστρο η Cosco




Πριν καλά, καλά καταλαγιάσει ο σάλος με τα... διατηρητέα κτήρια στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού το υπουργείο Πολιτισμού έβαλε στο στόχαστρο άλλη μια μεγάλη επένδυση. Αυτή της Cosco στην περιοχή του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Με επιστολή της Γ.Γ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλεζάκη προς τον υπουργό Ναυτιλίας ζητείται να αρθεί η παραχώρηση στον ΟΛΠ των σιταποθηκών (Silo).

Μάλιστα στην επιστολή αναφέρεται ότι μπορεί εκεί να δημιουργηθεί το μουσείο ενάλειων αρχαιοτήτων.

Όλα αυτά μάλιστα μερικές μόλις ημέρες πριν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο και μάλιστα την ίδια ημέρα με την κίνηση της Λυδίας Κονιόρδου να βάλει εμπόδια στην επένδυση του Ελληνικού, κίνηση την οποία αναγκάστηκε να πάρει πίσω άρον, άρον.



Πηγή : newsit.gr


Ο Τραμπ απέλυσε τον επικεφαλής του FBI




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απήλαξε τον πρόεδρο του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, από τα καθήκοντά του, μετά από σχετική πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα Τζεφ Σέσσιονς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ σε επιστολή που απηύθηνε προς τον Κόμι, ανέφερε: «συμφωνώ με την εκτίμηση του υπουργείου Δικαιοσύνης πως δεν είναι είστε ικανός να ηγηθείτε αποτελεσματικά του FBI».

«Είναι απαραίτητο να βρούμε μία νέα ηγεσία για το FBI, η οποία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην κομβική αποστολή της επιβολής της τάξεως», συνέχιζε η επιστολή.

Υπενθυμίζεται πως ο Σέσσιονς διορίστηκε από τον πρόεδρο Τραμπ, σε αντικατάσταση της προκατόχου του, η οποία «απολύθηκε» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν αρνήθηκε να υποστηρίξει την εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ για τον περιορισμό εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες.

Οι σχέσεις Τραμπ-Κόμεϊ ήταν τεταμένες ήδη από την προεκλογική περίοδο, καθώς ο διευθυντής του FBI ήταν υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της έρευνας σχετικά με το σκάνδαλο των email, σε βάρος της υποψηφίας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Ο Τραμπ ήδη πριν εκλεγεί κατηγορούσε τον Κόμεϊ για «απόκρυψη στοιχείων» και για «συγκάλυψη» πράξεων της συνυποψηφίου του.

Μετά την εκλογή του όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε επίσκεψη που έκανε στα κεντρικά γραφεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας έμοιασε να κηρύσσει «ανακωχή», αναφέροντας πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, θα στηρίξει το σημαντικό έργο του FBI.



ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή : kathimerini.gr


Θα «σαπίσει» στη φυλακή! Η ποινή του Πακιστανού που κατέστρεψε την Μυρτώ




Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αιγαίου οδηγήθηκε και πάλι το πρωί της Τρίτης ο «δράκος της Πάρου» Άχμετ Βάκας, ο δράστης του άγριου ξυλοδαρμού και βιασμού της 16χρονης τότε Μυρτώς, στη Χρυσή Ακτή της Πάρου, στις 22 Ιουλίου 2012, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Η δίκη δευτέρου βαθμού ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι, με τον Εισαγγελέα να προτείνει την ποινή των Ισόβιων για την πράξη της ληστείας και επιπλέον την ποινή κάθειρξης 18 ετών για κάθε μία εκ των δύο πράξεων της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της πράξης του βιασμού και συνολική ποινή κάθειρξης, 24 χρόνια και 11 μήνες κάθειρξη.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα, να κάνει δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα και επέβαλε τις άνω ποινές για τις παραπάνω πράξεις.

Ο «δράκος» της Πάρου που κατέστρεψε τη ζωή της 16χρονης τότε Μυρτούς και της οικογένειάς της - που συνεχίζει να ανεβαίνει το γολγοθά της - ζήτησε συγγνώμη, αλλά προφανώς αυτό δεν έπεισε το δικαστήριο.

Τραγικές φιγούρες, η μητέρας της κοπέλας, Μαίρη Κοτρώτσου και η μεγάλη της αδελφή, οι οποίες κοιτούσαν απαρηγόρητα, δακρυσμένα και επίμονα το δράστη.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτοδίκως, είχε επιβληθεί στον Πακιστανό, η ποινή των ισοβίων και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη.

Σημειώνεται ότι προ ημερών η 18χρονη σήμερα Μυρτώ πήρε εξιτήριο από το «Animus» όπου νοσηλευόταν και πλέον, με τη συγκατάθεση των γιατρών της, επέστρεψε σπίτι της για να συνεχίσει την μάχη που δίνει να συνέλθει έχοντας στο πλάι της τους δικούς της ανθρώπους.



Πηγή : newsbomb.gr



Γρηγορότερη δικαστική συνδρομή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες φέρνει κοινοτική οδηγία




Σημαντικές αλλαγές που ανοίγουν το δρόμο για την ταχύτερη περαίωση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιφέρει η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία, κοινοτικής οδηγίας που αφορά τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Σταύρος Κοντονής ανάρτησε το περιεχόμενο της οδηγίας, που συντάχθηκε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον Πρόεδρο Εφετών Ανδρέα Ποταμιάνο, σε δημόσια διαβούλευση πριν το καταθέσει στη Βουλή προς επικύρωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες σύντομα θα αποτελούν μέρος και του ελληνικού οπλοστασίου προβλέπεται:

1. Η υποβολή αιτημάτων για άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να χορηγηθούν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από πιστωτικά ιδρύματα, όπως επίσης η υποβολή αιτημάτων για άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών (Τηλέφωνα, διαδύκτιο και λοιπά).

2. Η εξέταση μαρτύρων που είναι σημαντικοί για την έρευνα μιας ποινικής υπόθεσης μεταξύ των κρατών μελών με την χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως η τηλεδιάσκεψη η την οπτικοακουστική μετάδοση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με πραγματογνώμονες σε ποινικές υποθέσεις που μπορούν να εξεταστούν και η κατάθεσή τους να μεταδίδεται σε τηλεφωνική διάσκεψη, η άλλου είδους οπτικοακουστική μετάδοση.

3. Σημαντική είναι η ρύθμιση που προβλέπει την προσωρινή μεταγωγή προσώπου που κρατείται σε ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο, με σκοπό τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και την εξέτασή του με την προϋπόθεση ότι θα επανέρχεται στην αρχική του θέση, δηλαδή στο κράτος που ήταν κρατούμενος.

Για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που φέρνει στη νομοθεσία μας η κοινωνική οδηγία για την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας, κατά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ή άλλες αρχές, αν εκτελούν ανακριτικό έργο με την προϋπόθεση ότι η απόφαση τους θα επικυρώνεται από εισαγγελικό λειτουργό.

Οι τεράστιες δυνατότητες που δίνει η εν λόγω κοινοτική οδηγία για τη διερεύνηση υποθέσεων κυρίως μαύρου χρήματος και οικονομικών εγκλημάτων, μπορούν να κινηθούν στο πλαίσιο κάθε ποινικής διαδικασίας από τις δικαστικές αρχές και βεβαίως στο πλαίσιο των εκδόσεων και της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.


Μίνα Μουστάκα 
Πηγή: tanea.gr


ΗΠΑ: Συναγερμός από κατάρρευση στοάς σε πυρηνικό εργοστάσιο




Κατέρρευσε μια στοά μέσα στην οποία αποθηκεύονταν ράβδοι πυρηνικών καυσίμων.

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυρηνική εγκατάσταση του Χάνφορντ στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσιγκτον, μετά την κατάρρευση μιας στοάς μέσα στην οποία αποθηκεύονταν ράβδοι πυρηνικών καυσίμων. 

Η εγκατάσταση βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από το Σιάτλ. 

Την στιγμή της κατάρρευσης, τουλάχιστον 61 εργαζόμενοι εργάζονταν στο σημείο, οι οποίοι έλαβαν εντολές να εκκενώσουν το εργοστάσιο και να καταφύγουν σε ασφαλή σημεία. 

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση η οποία ανήκει στο κράτος, λειτουργούσε έως την δεκαετία του 1980 για την παραγωγή πλουτωνίου που χρησιμοποιείτο στο αμυντικό πρόγραμμα των ΗΠΑ. Μετά το 1989 το εργοστάσιο ανέλαβε τον καθαρισμό χρησιμοποιημένων ράβδων πλουτωνίου.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει χαρακτηριστεί η πιο τοξική των ΗΠΑ και από διάφορες ΜΚΟ ως «ένα υπόγειο Τσέρνομπιλ». 



Πηγή : thetoc.gr


Βόμβα από το Ελεγκτικό: Παράνομες οι περικοπές συντάξεων από το 2019




Πριν ακόμη ψηφιστούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές η Ολομέλεια του Ελεγκτικού γνωμοδότησε ότι οι επικείμενες μειώσεις είναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)   οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων  κατά 18%   από το 2019 που συμφώνησε η Κυβέρνηση   με τους  Ευρωπαίους δανειστές,

         Μάλιστα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου προσπάθησε να «στρογγυλέψει» την αντίθεση αυτή των σκληρών επαναλαμβανόμενων περικοπών των συντάξεων, προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως» οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων να προσκρούουν στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της  ΕΣΔΑ.

         Παράλληλα, οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν  επί ενός νομοσχεδίου που προβλέπει  περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη  όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων.   

Όπως είναι γνωστό οι  κύριες και στις επικουρικές συντάξεις  από το 2019  θα υποστούν εκ νέου περικοπή έως και 18%. Δηλαδή έως 18% θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και έως 18% θα μειωθούν και οι επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και η μείωση του αφορολόγητου εκτιμάται ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν
έως 1,5 σύνταξη.        
         Αναλυτικότερα,  πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα υποστούν απώλειες από 45 έως και 350 ευρώ. Δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις θα χάσουν 2,5 με 3 συντάξεις ετησίως, καθώς οι συνολικές απώλειες θα ξεπεράσουν τις 3.000 ευρώ.

         Από τις μειώσεις αυτές δεν εξαιρούνται χαμηλοσυνταξιούχοι, συντάξεις χηρείας και αναπηρικές συντάξεις.  Οι υψηλές κύριες συντάξεις (γιατρών, δικηγόρων, ΤΕΒΕ, πανεπιστημιακών) που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές έως και 40% θα διασωθούν από την ελεύθερη πτώση, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση τέθηκε ταβάνι προστασίας 18%. Κατά συνέπεια   η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%. Αυτό το ποσοστό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 330 ευρώ.

         Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα (2.5.2017) η   υπουργός Εργασίας  Έφη Αχτσιόγλου   παραδέχτηκε πως οι μειώσεις της προσωπικής διαφοράς θα αγγίξουν το 2019 το 1/3 των σημερινών συνταξιούχων. Όπως εξήγησε το ταβάνι προστασίας 18% θα προστατεύσει τους συνταξιούχους τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων από τις βαριές απώλειες καθώς σε ορισμένα ταμεία οι προσωπικές διαφορές αντιστοιχούν έως και στο 40% της σύνταξης. Ακόμη, ανέφερε η υπουργός Εργασίας ότι   η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δει απώλειες κατά μέσο όρο 9%.

Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδοτεί υποχρεωτικά επί κάθε νομοσχεδίου που αφορά συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου τομέα.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της  ΕΣΔΑ προστατεύει την περιουσία των πολιτών. Στην  έννοια της περιουσίας  περιλαμβάνεται τόσο ο μισθός  (αποδοχές) των εργαζομένων όσο και οι συντάξεις των απομάχων της εργασίας. Για το λόγο αυτό οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι οι επίμαχες περικοπές των συντάξεων είναι αντίθετες στην  ΕΣΔΑ.
         Ακόμη, η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου επί των συνταξιοδοτικών νομοσχεδίων έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Κυβέρνηση. Δηλαδή δεν θα έπρεπε να προχωρήσει τον εν λόγω νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή.

         Όμως, προ του αδιεξόδου αυτού, η Κυβέρνηση στις προηγούμενες  περικοπές των συντάξεων που έγιναν και υπήρξε ανάλογη αρνητική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επικαλέστηκε ότι η σχετική τότε γνωμοδότηση δεν έχει δεσμευτικό αλλά δυνητικό  χαρακτήρα.

         Μάλιστα είχε επικαλεστεί τότε η Κυβέρνηση ότι και για το λόγο αυτό λέγεται και «γνωμοδότηση», ενώ είχε προσκομίσει και κάποια γνωμοδότηση καθηγητή  Πανεπιστημίου, η οποία ήταν σύμφωνη με τις ισχυρισμούς της.



Πηγή : protothema.gr