Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Στη Χίο έφθασαν 116 πρόσφυγες και μετανάστες από χθες το βράδυ




Συνολικά 116 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Χίο από χθες Δευτέρα 1 Μαΐου μέχρι και σήμερα, Τρίτη, το πρωί.

Από αυτούς, τους 57 περισυνέλεξε σκάφος του Λιμεναρχείου της Χίου στις 3:30 τα χαράματα στη νησίδα Βάτος των Οινουσσών. Με την εξακρίβωση των στοιχείων τους, προέκυψε ότι οι τρεις από αυτούς είναι Ουκρανοί πολίτες (πρόκειται για έναν 40χρονο, ένας 21χρονο και μια 27χρονη), οι οποίοι και κατηγορούνται ως διακινητές.

Όπως προέκυψε, οι τρεις Ουκρανοί είχαν προσαράξει ιστιοφόρο σκάφος το οποίο κυβερνούσαν (νηολογίου Λονδίνου) σε βραχώδη ακτή της νησίδας, στην προσπάθειά τους να αποβιβάσουν τους επιβαίνοντες στο σκάφος πρόσφυγες και μετανάστες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης χθες στις 21:00, στην παραλία του Καρφά της Χίου έφθασαν με πλαστική βάρκα 59 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο ίδιο διάστημα οι ροές σε Λέσβο και Σάμο ήταν μηδενικές.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.546 άτομα. Από αυτά 2.990 βρίσκονται στη Λέσβο, 3.828 στη Χίο και 1.726 στη Σάμο.

Συνολικά 1.029 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τον Απρίλιο. Από αυτούς μόλις 281 στη Λέσβο, 505 στη Χίο και 243 στη Σάμο. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε δομές φιλοξενίας ζουν σήμερα 8.546 άτομα. Από αυτά 2.990 στη Λέσβο (3.277 στις 30 Μαρτίου, και 5.591 την Πρωτοχρονιά) 3.828 στη Χίο (3.614 στις 30 Μαρτίου, και 3.551 την Πρωτοχρονιά), και 1.726 στη Σάμο (1.713 στις 30 Μαρτίου, και 1.936 την Πρωτοχρονιά).

Τέλος, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής τον Απρίλιο επενέβηκαν σε 21 περιστατικά, οδηγήθηκαν πίσω στις ακτές 1.457 άτομα ενώ υπήρξαν από Τουρκικής πλευράς και επτά συλλήψεις διακινητών.



Πηγή : newsbeast.gr


Συνελήφθη ο δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος ζευγαριού στα Λιμανάκια



Ο δράστης είχε πυροβολήσει τότε τον νεαρό άντρα όταν προσπάθησε να αμυνθεί στα χτυπήματα που δεχόταν.

Συνελήφθη στην περιοχή του Γκύζη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής, ένας 34χρονος Αλβανός, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία σε βάρος νεαρού ζευγαριού Ελλήνων και συγκεκριμένα ενός 29χρονου άνδρα και μίας 26χρονης κοπέλας, στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης.

Ειδικότερα, πρώτες πρωινές ώρες στις 11 Φεβρουαρίου, στα Λιμανάκια, ο δράστης μαζί με έναν συνεργό του που αναζητείται, προσέγγισαν το νεαρό ζευγάρι, που βρίσκονταν την στιγμή εκείνη εντός αυτοκινήτου και με την απειλή πιστολιού τους ακινητοποίησαν και ασκώντας σωματική βία επιχείρησαν να τους ληστέψουν, πυροβολώντας ταυτόχρονα προς το όχημα.

Ο 29χρονος αμυνόμενος, προσπάθησε να τους απωθήσει και τότε ένας εκ των δραστών πυροβόλησε εκ νέου εναντίον του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πόδι. Στη συνέχεια τους απέσπασαν χρήματα, ένα ρολόι, ένα πορτοφόλι, δύο κινητά τηλέφωνα καθώς και τα κλειδιά του αυτοκινήτου και ετράπησαν σε φυγή.

Έπειτα από ενδελεχή έρευνα, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν όλα τα προανακριτικά στοιχεία, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του ενός εκ των δραστών, ο οποίος εντοπίσθηκε στην περιοχή του Γκύζη και συνελήφθη.

Σε έρευνα στην οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε μια μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος. Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι ο 34χρονος είχε κατά το παρελθόν συλληφθεί για το αδίκημα της κλοπής.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε στον Ανακριτή, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση του συνεργού του συνεχίζεται.



Πηγή : news247.gr


Το δικό του Σύνταγμα θέλει να επιβάλει ο Μαδούρο - Συγκάλεσε νέα «λαϊκή» εθνοσυνέλευση



Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που κάνει λόγο για «καταδολίευση του Συντάγματος» και πραξικόπημα - Καλούν τον λαό σε μαζικές κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα απέρριψε τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας και καλεί σε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τη σημερινή και την αυριανή ημέρα.

Από τα ξημερώματα σήμερα διαδηλωτές σχεδιάζουν να αποκλείσουν μεγάλες οδικές αρτηρίες και δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα και να ξεκινήσουν την προετοιμασία μίας γιγάντιας διαδήλωσης για αύριο κατά «του πραξικοπήματος και της καταδολίευσης του συντάγματος».

Απόψε, το Κοινοβούλιο, ο μόνος πολιτειακός θεσμός που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, θα συζητήσει τις συνέπειες της απόφασης του Νικολάς Μαδούρο.



Ο Μαδούρο ανακοίνωσε χθες, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Καράκας για την Πρωτομαγιά τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης.

Την ίδια στιγμή σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Μαδούρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οπως κάθε φορά, σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Σύνταγμα του λαού»

Ο Μαδούρο δήλωσε ότι συγκαλεί συντακτική συνέλευση για την κατάρτιση νέου Συντάγματος που θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα του 1999. Θα πρόκειται, κατά την αντίληψή του, για μία συντακτική συνέλευση «λαϊκή, των πολιτών και των εργατών», «μία συνέλευση του λαού και όχι των πολιτικών κομμάτων».

Μέρος των 500 μελών της συνέλευσης θα εκλεγούν, εξήγησε, από διάφορους τομείς της κοινωνίας και εκεί θα εκπροσωπούνται για παράδειγμα οι συνταξιούχοι, οι σεξουαλικές μειονότητες, οι ανάπηροι...

Τα υπόλοιπα μέλη «θα εκλεγούν με βάση ένα εδαφικό σύστημα δημοτικού ή τοπικού χαρακτήρα», είπε.

Το νέο Σύνταγμα θα αντικαταστήσει εκείνο του 1999, που έχει καταρτισθεί με πρωτοβουλία του Ούγκο Τσάβες, μέντορα του Μαδούρο. Το Σύνταγμα του 1999 καταρτίσθηκε από 131 μέλη της συντακτικής συνέλευσης που είχαν εκλεγεί με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία και στη συνέχεια εγκρίθηκε με δημοψήφισμα.

Η αντιπολίτευση απέρριψε αμέσως το σχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «συνέχιση του πραξικοπήματος του στρατοπέδου του προέδρου κατά του Κοινοβουλίου».

«Ο Μαδούρο ενισχύει το πραξικόπημα και ενισχύει τη βαριά κρίση» που ζει η Βενεζουέλα δήλωσε στο Twitter ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, πρώην προεδρικός υποψήφιος.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποτελεί «λαθροχειρία», η εξουσία θέλει «να δολοφονήσει το Σύνταγμα», γράφει ο Καπρίλες, καλώντας «σε ανυπακοή απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό».
«Το πραξικόπημα συνεχίζεται. Αυτό που συγκαλεί ο Μαδούρο δεν είναι συντακτική αλλά "πορνευτική" (συνέλευση)», δήλωσε άλλο στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Χένρι Ράμος Αγιούπ.

Η αντιπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο από τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2015, κατηγορεί την κυβέρνηση για «πραξικόπημα» από όταν το Ανώτατο Δικαστήριο διεκδίκησε τις εξουσίες του Κοινοβουλίου και κατήργησε την ασυλία των βουλευτών.

Απέναντι στη διεθνή κατακραυγή, το Ανώτατο Δικαστήριο υπαναχώρησε, αλλά αυτή η απόπειρα εξουδετέρωσης του πολιτειακού θεσμού πυροδότησε κύμα διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την 1η Απριλίου, 28 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την εισαγγελία.



«Καταδολίευση»

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες κάλεσε επίσης τους Βενεζουελάνους να εξεγερθούν κατά της «καταδολίευσης για την εξαπάτηση του λαού».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η αντιπολίτευση έδωσε το βράδυ μεγάλο κονσέρτο με κατσαρόλες σε πολλές συνοικίες του Καράκας.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Εουτζένιο Μαρτίνες, «ο τσαβισμός προκηρύσσει τις μόνες εκλογές που θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει: εκλογή μίας συντακτικής συνέλευσης με τη χειραγώγηση των εκλογικών καταλόγων και του εκλογικού συστήματος».

Μετά την ανακοίνωσή του, ο Μαδούρο συγκάλεσε υπουργούς και στρατιωτική ηγεσία στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα και ανακοίνωσε «νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας» χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr


Ο Κουβέλης τόλμησε να πει χωρίς να ντρέπεται : Άξιζε η καθυστέρηση, έγινε πραγματική διαπραγμάτευση


Για όσους αναρωτιέστε φυσικά και δεν χρειάζεται τέτοιου είδους "πολιτικούς" η χώρα και δεν τους έχει καμία απολύτως ανάγκη, αλλά αφού υπάρχουν και μιλάνε χωρίς σκέψη και ντροπή, αξίζει να αναφέρουμε τι λένε και να τους αφήνουμε στην κρίση σας.

Εμφανίστηκε ο Κουβέλης να υπερασπιστεί την κυβέρνηση και είπε για να τον κρίνεται κατάλληλα: 

«Είναι δικαιολογημένη -αν θέλετε- η καθυστέρηση της αξιολόγησης, διότι υπήρχε μια συνεχής, πραγματική διαπραγμάτευση για κρίσιμα ζητήματα -όπως εκτιμώ, τα οποία επιτέλους έτυχαν κάποιας θετικής ρυθμίσεως, κάποια μέτρα τα οποία αναμφισβήτητα έχουν την αρνητική τους βαρύτητα και θα δημιουργήσουν επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα σε κάποια στρώματα. Εκτιμώ όμως, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης η οποία έχει επέλθει, ανοίγει η συζήτηση και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, για το χρέος.»

O κ. Κουβέλης έβαλε και κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας: 

«Να συμφωνήσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αναφέρομαι στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τι – δεν ήθελαν την αξιολόγηση, δεν ήθελαν τη συμφωνία; Κατά συνέπεια, τι υποστήριζαν και τι υποστηρίζουν; Να μην υπογραφόταν η αξιολόγηση -με όλα αυτά τα οποία περιέχει- και να έφευγε η χώρα από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ειδικότερα από την Ευρωζώνη;»


Γεννηματά: Είναι μια συμφωνία καταδίκης της χώρας



"Δεσμεύουν την χώρα σε ένα 4ο Μνημόνιο, χωρίς νομιμοποίηση" τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τη συμφωνία στη Βουλή.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Η κ.Γεννηματά υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα σε ένα διαρκές μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς μέτρα για το χρέος, και με αποδοχή δυσβάσταχτων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ παράλληλα ζήτησε να κατατεθεί άμεσα το σύνολο των κειμένων της συμφωνίας στη Βουλή, προς ενημέρωση κομμάτων και πολιτών.

Ολόκληρη η δήλωση της κας.Γεννηματά:

"Για πολλούς μήνες οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δήθεν διαπραγματεύονταν ενώ βύθιζαν τη χώρα στην ύφεση και την  αβεβαιότητα.

Τώρα  με την πλάτη στον τοίχο κατέληξαν σε συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου. Δεσμεύουν την χώρα σε ένα ουσιαστικά 4ο Μνημόνιο, χωρίς νομιμοποίηση.

Μνημόνιο διαρκές και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς μέτρα για το χρέος, και με αποδοχή δυσβάσταχτων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ )για πολλά χρόνια.

Με  νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δις ευρώ συνολικά, μέσω μείωσης των συντάξεων, του αφορολόγητου και περικοπής 450 εκ ευρώ από τις ενισχύσεις των ανέργων και των ασθενέστερων τάξεων. Και χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι δεν θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες.

Νέα μέτρα και δεσμεύσεις που υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα Grexit η διαρκής λιτότητα.

Είναι ώρα όμως ο Ελληνικός λαός να πληροφορηθεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης Τσίπρα /Καμμένου.

Γιατί πια κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη σε όσα δηλώνουν ο κ Τσίπρας και οι Υπουργοί του.
Ζητάμε να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή το σύνολο των κειμένων συμφωνίας και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και τώρα και για το μέλλον.

Ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να μάθει ο Ελληνικός λαός το μέγεθος της εξαπάτησης και το βάρος των δεσμεύσεων.

Να μάθει ότι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν καταστρέφουν μόνο το παρόν, έχουν υποθηκεύσει και το μέλλον."




Πηγή : news247.gr


Η εφημερίδα Documento ξεφτιλίστηκε και αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη




Η αριστερή καθεστωτική ξεφτίλα γνωρίζει όλη η Ελλάδα ότι δεν έχει πάτο αλλά φαίνεται τελικά ότι δεν αντέχουν ορισμένοι σε αισχρά δημοσιεύματα και αναγκάζονται απο τις τύψεις να ανακαλέσουν με συγνώμη.

Όλα ξεκίνησαν από αυτήν τη φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την κόρη του Δάφνη και κάποιες φίλες της, την οποία ανέβασε ο Πρόεδρος της ΝΔ στο προφίλ του στο Instagram.




Η αριστερή καθεστωτική ξεφτίλα πήρε την φωτογραφία και έγραψε τα ανώμαλα αίσχη της που χαρακτηρίζουν τις φυλλάδες των καθεστώτων.

Στη συνέχεια ένας χρήστης του twitter ισχυρίστηκε ότι η φωτογραφία είναι μονταρισμένη.


Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως του απάντησαν και πολλοί χρήστες του twitter. (Θα δείτε πιο κάτω πολλές από τις απαντήσεις). Είναι προφανές αν παρατηρήσετε τη φωτογραφία ότι η παλάμη ανήκει στην κοπέλα με την άσπρη μπλούζα.

Στο Documento του Κώστα Βαξεβάνη έσπευσαν να δημοσιεύσουν την ψεύτικη είδηση.

Αργότερα όταν συνειδητοποίησαν την γκάφα τους την κατέβασαν και ζήτησαν συγγνώμη.



Και η συγγνώμη που ακολούθησε από το Documento. Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση εδώ


Στο twitter έγινε ένας πραγματικός χαμός με τους χρήστες να επισημαίνουν ότι η φωτογραφία είναι κανονική.











Με πληροφορίες από την  omadaalithias.gr


«Ηλεκτροσόκ» με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ περιλαμβάνει η συμφωνία




Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, περαιτέρω μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με πώληση λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης προβλέπει η συμφωνία

Τις λεπτομέρειες που συνδέονται με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τα περαιτέρω μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις λοιπές παραμέτρους της συμφωνίας με τους θεσμούς για τα ενεργειακά, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όσον αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ και την επιβάρυνση που προκύπτει από την εξόφληση των οφειλόμενων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας της προηγούμενης πενταετίας, συμφωνήθηκε οι οφειλές να αποσβεσθούν επίσης σε βάθος πενταετίας, ως το 2022, ώστε να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο καύσιμο, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο δυνητικός επενδυτής ή επενδυτές δεν θα συνδέονται με κανέναν τρόπο με τη ΔΕΗ, για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, μπορούν όμως να λάβουν μέρος επενδυτικά σχήματα, στα οποία θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Περιφέρειες και άλλοι τοπικοί φορείς. Επίσης ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην αγορά ενέργειας, καθώς και τα αναγκαία κεφάλαια. Το επόμενο βήμα (που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση), θα είναι να κοινοποιηθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) ως τα μέσα Μαΐου όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξειδίκευση των μέτρων σε επόμενο στάδιο. 

Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα νομοθετηθούν μετά τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς (market test) μέχρι το Νοέμβριο 2017, ενώ η υλοποίηση τους προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο 2018. Αναφορικά με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) η συμφωνία προβλέπει αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που αξίωναν αρχικά οι θεσμοί, ενώ συμφωνήθηκε επιπλέον ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων για το λιγνίτη οι ποσότητες αυτές θα μειωθούν. Συγκεκριμένα οι θεσμοί ζητούσαν τη δημοπράτηση έως και 46 % υψηλότερων ποσοτήτων, ενώ όπως επισημαίνει το υπουργείο «Μέσα από τη διαπραγμάτευση η αύξηση περιορίσθηκε σε πολύ πιο χαμηλά και ρεαλιστικά επίπεδα (16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019).» Στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνεται η υποβολή σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), κονδύλι που καλύπτει κυρίως το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών (που τροφοδοτούνται από τοπικές πετρελαϊκές μονάδες υψηλού κόστους), οι συσσωρευμένες οφειλές από το 2012 οπότε έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή, θα ανακτηθούν ως το 2022 προκειμένου, όπως τονίζεται, «να αποφευχθούν υπέρογκες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού». 

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ οι συσσωρευμένες οφειλές φθάνουν στα 735 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση στους λογαριασμούς που συνεπάγεται η ανάκτηση του ποσού θα είναι «πολύ μικρή και προσωρινή». Τέλος για την ηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται να υποβληθεί άμεσα στους θεσμούς οδικός χάρτης για την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στους κανόνες της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς, στο πλαίσιο του Μοντέλου Στόχου (Target Model). 

Στον τομέα του φυσικού αερίου προβλέπεται επίσης η υποβολή έως το Σεπτέμβριο 2017 οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Και για τον ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει η γνωστή διαδικασία που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του 66% της εταιρείας με την πώληση του 35% των μετοχών που κατέχουν τα ΕΛΠΕ και του 31% που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το υπόλοιπο 34%. Προβλέπονται επιπλέον δύο ρήτρες, σύμφωνα με τις οποίες ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος Διαχειριστής, για λόγους ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μετά την ιδιωτικοποίηση, ο ΔΕΣΦΑ θα λειτουργεί με το μοντέλο του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλου για την ιδιωτικοποίηση και ο ορίζοντας υλοποίησης είναι τα τέλη του 2017.


Αντωνόπουλος Γιώργος
Πηγή : dikaiologitika.gr


Ανεύθυνες διακοπές παροχής της ΕΥΔΑΠ σε σπίτια που δεν χρωστάνε! Με απλά ένα συγνώμη και επανασύνδεση όποτε γουστάρουμε



Φεύγεις από το σπίτι σου πηγαίνεις στην δουλειά σου και μόλις γυρίσεις ανοίγεις την βρύση και απλά δεν έχεις νερό.

Μια απίστευτη περιπέτεια έζησε ένας αναγνώστης μας που μόλις πήγε στο σπίτι του σήμερα το μεσημέρι άνοιξε την βρύση και δεν είχε νερό.

Πήρε τηλέφωνο το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και ρώτησε μήπως γίνονται έργα στην περιοχή και δεν υπάρχει νερό.

Η κοπέλα που απάντησε στο τηλεφώνημα ότι η παροχή διεκόπη γιατί υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί. Ο αναγνώστης μας έπαθε σοκ και της είπε να κοιτάξει και πάλι καλά γιατί ο καινούργιος λογαριασμός που του ήρθε είναι 29€ και δεν νομίζει να του έκοψαν το νερό για τέτοιο ποσό.

Η κοπέλα έκανε ένα έλεγχο και παραδέχθηκε ότι η ΕΥΔΑΠ έκανε λάθος και έκοψε την παροχή σε ένα σπίτι που δεν έχει οφειλές, μάλιστα είπε λέγοντας συγνώμη ότι ειδοποίησε άμεσα το συνεργείο να αποκαταστήσει την ανεύθυνη από μέρους της ΕΥΔΑΠ διακοπή της παροχής.

Το καλύτερο στην ερώτηση του αναγνώστη μας πότε θα έρθουν η απάντηση της ευγενικής κοπέλας "Δέν γνωρίζω εγώ το έδωσα αμέσως και είπα ότι είναι δικός μας λάθος"

Η επίσημη ΕΥΔΑΠ με email "Ζητάμε τη κατανόηση σας και σας ζητούμε συγγνώμη για το λάθος,  επανασυνδέσεις γίνονται 3μ.μ. με 9μ.μ."

Συμπέρασμα πληρώσεις δεν πληρώσεις μπορεί να βρεθείς χωρίς νερό γιατί απλά η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί ανεύθυνα και θα επανορθώσει το λάθος της όταν δεήσουν τα συνεργία.




Με μια ντροπιαστική συνέντευξη ο Ιβάν Σαββίδης νομίζει ότι ζει στην Ρωσία και στην δικτατορία του Μαδούρο



Δώσε θάρρος στον Σαββίδη να σου ανέβει στο κρεβάτι!!!!

Διαβάζουμε τα απίστευτα και ντρεπόμαστε όπως όλος ο Ελληνικός λαός για τα όσα διαβάσαμε στο protothema.gr και αφορά την ντροπιαστική συνέντευξη Ιβάν Σαββίδη που έχει το θράσος να απειλεί τους πάντες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με λίγα λόγια εγώ κάνω κουμάντο στην Ελλάδα!!!!

Το θάρρος το έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την τροπολογία διαφθοράς που έφερε στην βουλή και αφορά τις επιχειρήσεις του επιχειρηματία. 

Η Νέα Δημοκρατία μετά την προκλητική συνέντευξη του επιχειρηματία απάντησε όπως του έπρεπε αναφέροντας : Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας : 

Η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. 

Δεν είναι στοιχείο Δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή.

Δεν είναι δείγμα πλουραλισμού, τα τηλεοπτικά κανάλια με στελέχη των ΑΝΕΛ, αυτών που ομολογούσαν ότι είναι “λαγοί” στον ακυρωμένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες.

Ας μην προκαλούν την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων».

Διαβάζουμε στο protothema.gr :

«Όταν άκουγα την ομιλία του για τη ΣΕΚΑΠ ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω» - Σφοδρή επίθεση για την υπόθεση σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο: «Ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ του πρωθυπουργός» - «Με τον Καραμανλή έχω υπέροχη σχέση, τον σέβομαι και τον αγαπώ» - «Μέσα στον Μάιο παίρνω ένα απ' τα κεντρικά κανάλια, ενδιαφέρομαι για ΔΟΛ και Πήγασο»

Με πρωτοφανή σφοδρότητα, ασυνήθιστη για επιχειρηματία, μιλάει σήμερα στο protothema.gr ο κ. Ιβάν Σαββίδης, πρόσωπο των ημερών μετά τη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τροπολογία που αφορούσε στη διαγραφή προστίμου 38 εκατ. ευρώ από λαθρεμπόριο της ΣΕΚΑΠ που σήμερα ανήκει στον ομογενή επιχειρηματία.

Ο κ. Σαββίδης με μια συνέντευξη 8.500 χιλιάδων λέξεων που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες στον αρχισυντάκτη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Δημήτρη Μαρκόπουλο:

-Τάσσεται 100%  στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα συμβουλεύοντας τους Έλληνες, «Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος».

-Τον παραλληλίζει με τον  Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως ακούγοντας τον Τσίπρα την Παρασκευή, ήταν έτοιμος να τον χειροκροτήσει και πως αυτός, ένα τέτοιο πρόεδρο θέλει.

- Επιτίθεται ανοικτά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως με τη στάση του διώχνει τους επενδυτές  και... προβλέπει πως δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός!

-Διαχωρίζει τη θέση του από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή λέγοντας πως τον θεωρεί φίλο του, ενώ  αφήνει πολλές αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά  για τον τρόπο που του επέβαλλε την αγορά της ΣΕΚΑΠ λέγοντας χαρακτηριστικά  πως μου μεταβίβασε τον δικό του πονοκέφαλο.

-Δηλώνει  πως έτσι ή αλλιώς θα αποκτήσει  σύντομα ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας και δηλώνει ενδιαφέρον τόσο για τον Πήγασο όσο και για τον ΔΟΛ που βρίσκονται σε διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

-Και τέλος όταν ερωτάται αν η επόμενη συνέντευξη του θα είναι στα Ελληνικά τονίζει πως όταν θα δώσει συνέντευξη στα Ελληνικά τότε αυτό θα σημάνει και την έναρξη της πολιτικής του καριέρας στην Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Ιβάν Σαββίδη στο protothema.gr






Μητσοτάκης: Ο λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου φτάνει τα 12,5 δις €!



Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015 ήταν προϊόν εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Και η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία βασίζεται ακριβώς στην ίδια πολιτική μέθοδο. Τα μέτρα με τα οποία φαίνεται να κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση έρχονται σύντομα στη Βουλή. Και στη Βουλή εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας.

Πρώτα από όλα, θα εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία ακριβώς τι έχει συμφωνήσει η ελληνική Κυβέρνηση. Τέταρτο Μνημόνιο χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Με πρόσθετα βάρη μισού δις ευρώ και για το 2018. Με μόνιμα μέτρα 2% του Α.Ε.Π. για το 2019 και το 2020. Kαι με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά ακόμα χρόνια. Ενώ τα περιβόητα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε το στόχο του, ούτως ή άλλως, πολύ υψηλού πλεονάσματος του 3,5%. Eνδεχομένως να είναι και 3,7%, θα το δούμε στη συνέχεια αυτό. Και όλα αυτά ενώ δεν έχουμε καμία ρητή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, πλην όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί και καμία ρητή αναφορά για την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ.

Για να αποκαταστήσουμε, λοιπόν, την αριθμητική:

Με τα μέτρα που θα ψηφιστούν ο λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου φτάνει τα 12,5 δις ευρώ. Είναι 8,5 φορές περισσότερα από όσα προέβλεπε το περιβόητο «e-mail Χαρδούβελη» και 4 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε το Δ.Ν.Τ. το 2014. Αυτά για όσους ξέρουν πολλαπλασιασμό ή μάλλον για όσους δεν κλέβουν στα νούμερα.

Και για να το εξηγήσω με απλά λόγια: 

Αυτοί που υπόσχονταν την 13η σύνταξη, τώρα κόβουν και τη 12η.  Και αυτοί που θα υπέβαλλαν παραίτηση αν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από τις 9.000 ευρώ, σήμερα δέχονται αφορολόγητο 5.681 ευρώ. Τα μέτρα αυτά κανείς δεν τα ζητούσε πριν από ένα χρόνο. Είναι το βαρύ τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας, για να μείνει στην εξουσία, συμφώνησε σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, που δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια. Διαφορετικό και χειρότερο από τα προηγούμενα. Γιατί, ενώ περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας, δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για καμία χρηματοδότηση. Ένα Μνημόνιο που φτωχοποιεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και ειδικά την μεσαία τάξη.

Ο κ. Τσίπρας ζητούσε χρηματοδότηση χωρίς μέτρα και τελικά παίρνει μέτρα χωρίς χρηματοδότηση. Και έτσι μένει ανοιχτή η εκκρεμότητα για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Τα μέτρα που θα ψηφισθούν, λοιπόν, είναι το κόστος της παραμονής του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Και το βαρύ τίμημα μιας δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, που έφερε τη χώρα σε πολύ χειρότερη θέση από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 εξαπάτησε τον ελληνικό λαό 3 φορές. Δεν μπορεί, όμως, να το κάνει πια. Και για αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις εκλογές. Ψηφίζει κάθε μέτρο που του ζητούν. Και υποχωρεί τελικά σε όλα, χωρίς να κερδίσει απολύτως τίποτα. Και όλα αυτά γιατί τρέμει την λαϊκή ετυμηγορία. Είναι ο ίδιος, θυμίζω, που 3 φορές μέσα σε ένα χρόνο πήγε τη χώρα σε εκλογές εξαπατώντας τον ελληνικό λαό για να νομιμοποιήσει τις πολιτικές του πιρουέτες.

Ποιος φοβάται τώρα τις εκλογές; Όχι εμείς βέβαια. Με αίσθημα ευθύνης ζητήσαμε εκλογές πριν από 1 χρόνο, γιατί ποτέ δεν υπήρξε Κυβέρνηση από το 1974 και μετά, που να οδηγήσει τη χώρα σε τόσο στραβό δρόμο, με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Δυστυχώς, οι εξελίξεις μας δικαίωσαν απόλυτα. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε πολιτική αλλαγή. Γιατί η Κυβέρνηση συνεχίζει να ζημιώνει το παρόν και να ναρκοθετεί το μέλλον.

Λένε ότι η εξουσία φθείρει αυτόν που την έχει. Όμως, η εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φθείρει, όχι μόνο τους κυβερνώντες, αλλά φθείρει και τη χώρα. Η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει. Μπορεί, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία, να οκταπλασίασαν το πλεόνασμα για το 2016. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τους δανειστές να ζητούν μέτρα ως το 2020. Τα ζητούν γιατί δεν εμπιστεύονται αυτούς που κυβερνούν τώρα. Δεν τους εμπιστεύονται γιατί γνωρίζουν, ότι όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα συνεχίζει να χειροτερεύει η πραγματική οικονομία. Και όσο η χώρα δεν επιστρέφει στην ανάπτυξη, τόσο ζητούνται μέτρα, φόροι και περικοπές.

Όλα αυτά ενώ η Κυβέρνηση καλλιεργεί μια εικονική πραγματικότητα, με κυνισμό και με αλαζονεία. Διαφημίζουν το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αποσιωπούν την άγρια φορολογία που πάει να διαλύσει τη μεσαία τάξη και να εξοντώσει την παραγωγική Ελλάδα. Επέβαλαν λιτότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που τους ζητούσαν και τώρα υπερηφανεύονται για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Και, δυστυχώς, ταυτόχρονα, προσφέρουν και επιχειρήματα σε όσους ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μικρότερα πλεονάσματα. Η απάτη δεν πιάνει παρά μόνο μία φορά. Και η διαρκής απάτη της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει διαρκές κόστος.

Ετοιμάζονται, λοιπόν, να ξαναπάνε στη Βουλή και να ψηφίσουν μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες. Είναι να απορεί κανείς. Να απορεί κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται τόσο προκλητικά χαμογελαστός, τόσο γελαστός, τόσο εύθυμος στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες;

Προφανώς, είναι η ευθυμία της εξουσίας.  Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.  Έτσι κι αλλιώς η εξουσία είναι για τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αυτοσκοπός και κίνητρο για τακτοποιήσεις ημετέρων σε κάθε επίπεδο. Στο Δημόσιο βλέπουμε ήδη νέες στρατιές συμβασιούχων, που πάνε να τους εξαπατήσουν υποσχόμενοι μονιμοποιήσεις. Και πολλούς, πάρα πολλούς μετακλητούς υπαλλήλους, οι οποίοι πληρώνονται από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Σε δημόσια θέα παρακολουθούμε – παρακολουθήσαμε την περασμένη Παρασκευή - απαράδεκτες ρυθμίσεις προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων που η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προσεταιρισθεί.

Αυτά που χαρίζονται είναι πρόστιμα από λαθρεμπόριο. Και κάπως έτσι, πάνω στη διαγραφή προστίμων, χτίζεται η νέα διαπλοκή του κ. Τσίπρα. Η Κυβέρνηση περιφρονεί τη Βουλή. Εκτός βέβαια, αν πρόκειται για χαριστικές τροπολογίες τις οποίες προσέρχεται προσωπικά ο κ. Τσίπρας για να τις υπερασπίσει, για να τις πάρει επάνω του. Η Νέα Δημοκρατία ασκεί αντιπολίτευση, όπως είναι το καθήκον της. Με ευθύνη απέναντι στο Σύνταγμα, απέναντι στη χώρα, απέναντι στην αλήθεια. Γιατί οι πολίτες θέλουν να ακούσουν  την αλήθεια.

Αλλά ποια αλήθεια μπορούν να ακούσουν από μια Κυβέρνηση που παραμένει αμετανόητος θαυμαστής του Μαδούρο και που αρνείται να ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο για το αίμα που χύνεται καθημερινά στη Βενεζουέλα;

Η αλήθεια είναι ότι ο πολιτικός λόγος του πρωθυπουργού θυμίζει την προπαγάνδα αυταρχικών καθεστώτων. Πως να εξηγήσει κανείς την φράση του κ. Τσίπρα, στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι το Δ.Ν.Τ. μας ζητούσε 42 φόρες περισσότερα μέτρα από αυτά που η Κυβέρνησή του δέχτηκε να πάρει; Ζητούσε, δηλαδή, το Δ.Ν.Τ. 152 δις ευρώ μέτρα.  Ή ότι ο μόνος φόρος που αυξήθηκε ήταν ο Φ.Π.Α., όταν η Κυβέρνησή του αύξησε συνολικά 27 φόρους;

Προφανώς, η λογική του κ. Τσίπρα είναι πως λέγε - λέγε ψέματα κάτι θα μείνει. Στην περίπτωσή του, όμως, έχει το ανάποδο αποτέλεσμα. Γιατί μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά όχι μια ολόκληρη κοινωνία για χρόνια.

Και επειδή το θράσος περισσεύει, η Κυβέρνηση μας ρωτάει όλους μας:  «Μα πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έκανε κάτι καλύτερο»;

Η απάντηση είναι «Με τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει ποτέ εδώ. Η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική. Θα είχαμε τελειώσει σήμερα με τα Μνημόνια. Θυμίζω το 2014, το τρίτο τρίμηνο, η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Σήμερα μένει πίσω, όταν όλη η ευρωπαϊκή οικονομία ξαναμπαίνει μπροστά. Εμείς είμαστε ένα κόμμα εθνικής ευθύνης. Αναγνωρίζουμε ότι το Κράτος έχει συνέχεια. Οι συμφωνίες που υπογράφουμε ως χώρα προφανώς και μας δεσμεύουν. Μας δεσμεύουν, όμως, ως προς τους στόχους. Όχι ως προς τα μέσα, με τα οποία αυτοί θα επιτευχθούν. Το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι είναι θέμα δικό μας.

Η Νέα Δημοκρατία, θυμίζω, αναγκάστηκε να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη. Αλλά το τρίτο Μνημόνιο λήγει τον Αύγουστο του 2018. Το τέταρτο Μνημόνιο αποτελεί κοινό επίτευγμα των κ. Τσίπρα και Καμμένου και φέρει ανεξίτηλη την υπογραφή τους.  Επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα για μετά τη λήξη της θητείας αυτής της Κυβέρνησης.  Πρόκειται για μια εθνική αποτυχία στην οποία δεν θα συνεργήσουμε.  Αυτό είναι το δικό τους Μνημόνιο. Και αυτή δεν θα είναι η δική μας πολιτική. Οι διαφορές μας είναι μεγάλες και με την άγρια φορολογία που επέλεξε η Κυβέρνηση, αλλά και με τους εταίρους μας, που ανέχθηκαν και συμφώνησαν σε αυτήν την επιλογή.

Η πολιτική αυτή δεν είναι μόνο σύμβολο εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Είναι οικονομικά αναποτελεσματική. Είναι στρατηγικά εσφαλμένη. Πλήττει την πραγματική οικονομία. Στεγνώνει την αγορά. Φρενάρει την ανάπτυξη. Και αυτό το βλέπουμε ήδη. Φόροι και καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πάνε να ακυρώσουν τις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές για το 2017.

Και η επιλογή αυτή, δεν θα κουραστούμε να το λέμε, δεν είναι μονόδρομος για μας. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Με λιγότερους φόρους για να αναπνεύσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Με στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά κυρίως με γρήγορες και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να πάρει μπρος η ανάπτυξη.

Αυτή είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Και που θα αποκαταστήσει, επίσης, την αξιοπιστία της χώρας εκτός συνόρων.  Για να διεκδικήσουμε στο μέλλον μικρότερα πλεονάσματα και δημοσιονομικό οξυγόνο.

Αν δεν γίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα θα σέρνεται από Μνημόνιο σε Μνημόνιο, όπως γίνεται τώρα. Όμως, η αποτυχία τους δεν είναι και αποτυχία της χώρας. Μπορούμε κάτι καλύτερο. Η Ελλάδα περιμένει και χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ένα μεγάλο νέο ξεκίνημα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.

Σας καλώ, μας καλώ, να εντείνουμε την αντιπολιτευτική μας δράση, ενώ, ταυτόχρονα, όμως, θα ξεδιπλώνουμε στην κοινωνία το δικό μας ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την εθνική ανασυγκρότηση. Και μπορούμε να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Να είμαστε εξίσου θετικοί και τεκμηριωμένοι κρίνοντας από τη μια την Κυβέρνηση και από την άλλη εκφέροντας τη δική μας εναλλακτική λύση.

Σας καλώ, επίσης, να μην ξεχνάμε ότι από την κρίση θα βγούμε μόνο όλοι μαζί ενωμένοι. Ο σπόρος του διχασμού, που προσπάθησε να ρίξει ο κ. Τσίπρας στην ελληνική κοινωνία, δεν πιάνει.

Τέλος, πρέπει με το παράδειγμά μας να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής στα μάτια των πολιτών. Το 2017 είναι έτος εκλογών στην Ευρώπη και βλέπουμε ήδη την ήττα του λαϊκισμού στην Ολλανδία και, όπως πιστεύουμε ότι θα γίνει και στη Γαλλία. Και μιας και αναφέρομαι στη Γαλλία, να θυμίσω, πως κατάφεραν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι να προκαλέσουν θυμηδία με τη στάση τους.  Ο μεν κ. Τσίπρας, μέσα σε μια εβδομάδα, υποστήριξε πρώτα τον σοσιαλιστή υποψήφιο, μετά τον νεοκομμουνιστή υποψήφιο, για να καταλήξει, τελικά, να στηρίξει το φαβορί της εκλογής. Ο δε κ. Καμμένος ντρέπεται να μας πει ότι στηρίζει την κυρία Λεπέν.

Οι κοινωνίες είναι διατεθειμένες να δώσουν την ευκαιρία σε προτάσεις σοβαρές και σε πρόσωπα που προσέρχονται ενώπιον τους με ειλικρίνεια, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και εξηγώντας, με λόγο ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο, πώς αυτές οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν. Στα πρόσωπα που ενσαρκώνουν, με το ύφος και το ήθος τους, τις απαιτήσεις της δημοκρατικής πολιτείας για μια καθαρή ματιά και για ανανέωση. Για να αλλάξουμε τη χώρα, πρέπει να αλλάξουμε και την ίδια τη διαδικασία της πολιτικής. Αυτό είναι το στοίχημά μας και θα το πετύχουμε.




Επεισόδια στο Παρίσι: Φλεγόμενοι αστυνομικοί από τις μολότοφ -6 τραυματίστηκαν




Επεισόδια σημάδεψαν την πορεία για την Πρωτομαγιά στο Παρίσι, που αυτή τη χρονιά είχε έντονη πολιτική χροιά, λίγα 24ωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, την Κυριακή.

Εξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ο ένας με εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και τα χέρια, από τα επεισόδια που ξέσπασαν. Ομάδα περίπου 150 ατόμων, που ήταν οπλισμένα με βόμβες μολότοφ, πέτρες και δοκάρια μπήκαν στην πορεία των γαλλικών εργατικών συνδικάτων και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στην πορεία, με πολλούς να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να διαδηλώσουν κατά της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου, γράφει ο Guardian. Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, μία ομάδα ατόμων με μαντήλια που κάλυπταν τα πρόσωπά τους μπήκαν στην κεφαλή και άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και ό,τι άλλο έβρισκαν στην αστυνομία. Κάποιοι ξήλωσαν τοίχους από κτίρια για να έχουν «πολεμοφόδια», ενώ βρέθηκαν αρκετές τσάντες και σακίδια γεμάτα πέτρες και μπουκάλια.

Πριν καν ξεσπάσουν τα επεισόδια, η πορεία είχε ξεκινήσει... στραβά. Διαφωνώντας για τη στάση στις εκλογές- λευκό ή Εμάνουελ Μακρόν- τα συνδικάτα κάλεσαν σε συγκέντρωση σε διαφορετικά σημεία του Παρισιού. Κάποιοι από τους μετέχοντες εξέφραζαν την αντίθεσή τους για την Λεπέν, άλλοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα που ήταν κατά και των δύο υποψηφίων.









Πηγή: iefimerida.gr


Κάτω από το όριο της ακραίας φτώχεις 1,5 εκατ. Έλληνες και η κυβέρνηση φέρνει νέα αντικοινωνικά μέτρα



Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, 1.488.714 Έλληνες παραμένουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας. Το ποσοστό της ακραίας φτώχειας για το 2016 είναι 13,6%. 

Στερούνται βασικά είδη διατροφής και δεν έχουν χρήματα για τηλέφωνο, διακοπές και ρουχισμό. Είναι οι νεόπτωχοι της Ελλάδας που παραμένουν «αόρατοι» για την κυβέρνηση

Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι δεν τους συναντά ο πρωθυπουργός στη μεγάλη έξοδο του Πάσχα, ενώ είναι βέβαιο ότι τους... ξέχασε όταν μοίραζε τον χριστουγεννιάτικο μποναμά σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Νέοι και άνεργοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ παρά το γεγονός ότι το 2016 άνεργοι ήταν 1.131.000 πολίτες και από αυτούς μόλις ένας στους δέκα (127.000) έπαιρνε τακτικό επίδομα ανεργίας, ενώ χάρη στον «κόφτη» της γραφειοκρατίας οι αυτοαπασχολούμενοι άνεργοι που πήραν επίδομα ήταν μόλις 4.135 άτομα... 

Τον Ιούνιο του 2016 η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με την Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Αναπληρωτή Καθηγητή Μάνου Ματσαγγάνη, επιχείρησε να καταγράψει το πρόβλημα της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα με αξιολόγηση των πολιτικών πρόνοιας που έχουν εφαρμοστεί και τη διατύπωση συγκεκριμένων, ρεαλιστικών προτάσεων για την αντιμετώπισή του.

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, χαρτογραφεί το πρόβλημα με α) καταγραφή του όριου της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας νέα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2016, β) αποτίμηση των αλλαγών στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που μεσολάβησαν από την περσινή χρονιά και γ) υπολογισμό του ποσοστού του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας την εξαετία 2011 - 2016 για να καταλήξει στη διατύπωση μίας ανανεωμένης δέσμης προτεινόμενων μέτρων με στόχο τη ραγδαία μείωση του προβλήματος.

Η έρευνα καταλήγει σε μία ανανεωμένη, σε σχέση με πέρσι, δέσμη μέτρων η οποία περιλαμβάνει:

Την επέκταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας

Την αναβάθμιση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων

Τη θεσμοθέτηση του επιδόματος ενοικίου για δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης

Ποιο θα ήταν όμως το αποτέλεσμα από την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων;

Η αθροιστική επέκταση της εφαρμογής των παραπάνω θα:

Βοηθούσε 163.800 άτομα να υπερβούν το όριο της φτώχειας, ενώ θα μείωνε το συνολικό χάσμα της ακραίας φτώχειας κατά 14%.

Τετραπλασίαζε το ποσοστό των δικαιούχων ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Αύξανε κατά 50% το ποσό του επιδόματος τέκνων.

Παρείχε πρόσθετη στήριξη σε ενοικιαστές πολύ χαμηλού εισοδήματος.

Ο πρόσθετος αριθμός ωφελουμένων θα έφτανε τα 415.000 άτομα (3,8% του πληθυσμού) και το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω μέτρων ανέρχεται στα 830 εκατ. ευρώ ή 0,47% του ΑΕΠ.


με πληροφορίες απο το protothema και το matrix




Ιστορική στροφή της Χαμάς: Αναγνωρίζει τα σύνορα του 1967




Για πρώτη φορά στην ιστορία της ο ισλαμική οργάνωση που διοικεί τη Γάζα, αποδέχεται την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς άλλαξε το βράδυ της Δευτέρας το πολιτικό του πρόγραμμα, αποδεχόμενο συγκεκριμένα ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 και εμμένοντας στον "πολιτικό" και όχι θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσής του με το Ισραήλ.

Στο έγγραφο, γραμμένο στ' αραβικά και στ΄αγγλικά, που δόθηκε στη δημοσιότητα, και το οποίο το κίνημα πρόσθεσε στο καταστατικό που συνέταξε το 1988, η Χαμάς εκτιμά ότι "η ίδρυση ενός εντελώς κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, είναι μια μορφή εθνικής συναίνεσης".

Παρά την αναγνώριση των συνόρων του 1967, η οργάνωση που διοικεί εδώ και χρόνια την Λωρίδα της Γάζας, δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, ούτε την λύση για δύο κράτη η οποία είχε συνομολογηθεί από το Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στις ιστορικές Συμφωνίες του Οσλο. 



Πηγή : thetoc.gr


Έκλεισε η συμφωνία: Μαχαίρι και στις επικουρικές, στα 5.681 το αφορολόγητο



Κατά μέσο όρο η μείωση θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές - Από την 1η Ιανουαρίου 2019 στα 5.681 ευρώ το αφορολόγητο αν δεν πιαστούν οι στόχοι - Στη Βουλή την άλλη εβδομάδα τα πολυνομοσχέδια

«Υπάρχει άσπρος καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα» δήλωσε λίγο πριν τις 06.00 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το ξύπνημα με συμφωνία σημαίνει ότι κλείνει ο κύκλος των ατέρμονων διαπραγματεύσεων που άρχισαν τον Οκτώβριο για την δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τρόικας καθώς υπάρχει πλέον συμφωνία η οποία αναμένεται να χαρακτηριστεί από την τρόικα preliminary agreement (τεχνική προκαταρκτική συμφωνία) εν αναμονή του συμβιβασμού για το χρέος που οδηγεί στο staff level agreement (τεχνική συμφωνία). 

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων οι οποίες άρχισαν στις 18.00 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς. 

Σημαίνει επίσης ότι προωθούνται τις επόμενες ημέρες τα πολυνομοσχέδια με τα μέτρα στη Βουλή για την ψήφιση τους οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου που θα σφραγίσει την τεχνική συμφωνία. Στην κυβέρνηση αναμένουν στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους να κάνουν μια κίνηση για το χρέος που θα εξασφαλίσει και την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Από 1.1.2019 περικόπτεται ως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Το μέτρο θα θίξει 900.000 συνταξιούχους που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν απώλειες από λίγα ευρώ ως ακόμη και πάνω από 300 ευρώ το μήνα για τις υψηλές συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία). 

Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Όπως διευκρινίστηκε από αρμόδια πηγή η συνολική μείωση της σύνταξης λόγω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς και αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. 

-Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς πλέον δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πληρώνει φόρο θα πληρώνει φόρο πάνω από 600 ευρώ το χρόνο. 

-Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

-Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. 

-Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. 

-Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων. 

-Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.  Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει «λοκ άουτ» στη συμφωνία, ότι δεν αυξάνεται το όριο των ομαδικών απολύσεων πάνω από το 5%, ότι ο έλεγχος για τις ομαδικές απολύσεις πηγαίνει στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας (άρα καταργείται το υπουργικό βέτο) και η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης από τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά το τέλος του προγράμματος.

-Τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμόζονται από το 2019 αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όπως είπε κυβερνητικός αξιωματούχος και όχι 3,7% όπως προέβλεπε το προσχέδιο της συμφωνίας. 

Προβλέπουν πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2020. 

α) Φοροελαφρύνσεις:

■ μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σήμερα σε 26% το 2019 (εκτιμώμενο κόστος στα κρατικά έσοδα 0,2% του ΑΕΠ),
■ μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019. Δεν αναφέρεται άλλη μείωση συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Αφορά μόνο όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, με στόχο να μετριαστούν οι απώλειες (κατά περίπου 10%) από τη μείωση των 650 ευρώ στην έκπτωση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες (εκτιμώμενο κόστος για το κράτος 0,5% του ΑΕΠ),
■ προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ελάφρυνση κυρίως στα υψηλά,
■ επανασχεδιασμός (και όχι μείωση έως 40%) του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο (μόλις 0,1% του ΑΕΠ ή περίπου 200 εκατ. ευρώ). Αρα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 2,4 δισ. από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.

β) Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:

■ αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στο ΚΕΑ (έως 0,2% του ΑΕΠ)
■ αύξηση του επιδόματος τέκνων (έως 0,1% του ΑΕΠ) 
■ σχολικά γεύματα (έως 0,1% του ΑΕΠ)
■ νηπιαγωγείο / βρεφονηπιακοί σταθμοί (έως 0,15% του ΑΕΠ) 
■ μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ), 
Υψηλής απόδοσης δημόσιες επενδύσεις όπως:
■ για την ενεργειακή απόδοση, τη γεωργία κ.ά. (0,2%-0,3% του ΑΕΠ)
■ ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (έως 0,1%-0,2% του ΑΕΠ).




Κωστής Πλάντζος, Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή : protothema.gr