Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Ο Πολάκης έβαλε στα νοσοκομεία 67χρονη νοικοκυρά για νοσηλεύτρια και οικοδόμους για τραυματιοφορείς





Διαβάζουμε στο protothema.gr για την πλήρη διάλυση και στο τομέα της υγείας με κίνδυνο της ζωής των ασθενών


Πάνω από 3.000 άνεργοι μεροκαματιάρηδες προσελήφθησαν με σύμβαση 12 μηνών χωρίς να έχουν σχέση με τον χώρο της Υγείας - Ενας ηλικιωμένος από τους νεοπροσληφθέντες έπαθε έμφραγμα καθώς έσπρωχνε το φορείο

Την ίδια στιγμή που 36.000 Ελληνες με ειδικές σπουδές και κατάρτιση διεκδικούν μια θέση εργασίας από τις 1.666 που έχει προκηρύξει το ΑΣΕΠ για τα νοσοκομεία, η κυβέρνηση προσλαμβάνει και 3.150 ανέργους από τον ΟΑΕΔ με συμβάσεις 12 μηνών, οι περισσότεροι από τους οποίους κρίνονται ακατάλληλοι από τους ίδιους τους γιατρούς!

Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους θα παραμείνουν άνεργα παρά τις σπουδές και τον κόπο που κατέβαλαν για να πάρουν ένα πτυχίο, το υπουργείο Υγείας επιλέγει να διορίσει συμβασιούχους στα νοσοκομεία επειδή με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρακάμψει τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και να επιλέξει πρόσωπα με κομματικά κριτήρια. Λόγω των επειγουσών αναγκών που έχουν τα νοσοκομεία, ακόμη κι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να δικαιο­λογηθεί, αρκεί οι νεοπροσληφθέντες να μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. 

Αλλά, όπως καταγγέλλουν οι διοικήσεις των ίδιων των νοσοκομείων, οι συμβασιούχοι που έχουν ήδη πιάσει δουλειά είναι εντελώς ακατάλληλοι, καθώς άλλοι βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας σε χειρουργεία και θαλάμους νοσηλείας και άλλοι δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο. Διασφαλίζουν απλώς έναν μισθό -και μάλιστα με προοπτικές μονιμοποίησης.

Στον κατάλογο των προσληφθέντων με δωδεκάμηνη σύμβαση στα νοσοκομεία, φιγουράρουν 60ρηδες που προσλαμβάνονται ως τραυματιοφορείς και βοηθοί νοσηλευτών, αλλά και οικοδόμοι, αυτοκινητιστές, κομμώτριες, βιοτέχνες, περιπτερούχοι και κάθε λογής μεροκαματιάρηδες που ασφαλώς δικαιούνται μια θέση εργασίας, αλλά όχι στον ευαίσθητο και απαιτητικό χώρο της Υγείας, όταν μάλιστα υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι στην ουρά που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα. Χιλιάδες αιτήσεις υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ τους τελευταίους δύο μήνες του περασμένου έτους όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει συμβασιούχους στα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι ήταν μακροχρόνια άνεργοι που έχασαν τη δουλειά τους σε προχωρημένη ηλικία.

Από αυτούς, 3.150 προσλαμβάνονται αυτές τις ημέρες στα νοσηλευτικά ιδρύματα των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Δεν πρόκειται για μόνιμες θέσεις, αλλά για θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας, που σημαίνει ότι σε λίγους μήνες ασθενείς και μόνιμο προσωπικό θα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με το τέρας των ελλείψεων και των κενών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Εκτός κι αν η κυβέρνηση ακολουθήσει την προσφιλή της μέθοδο της παράτασης και ανανεώνει συνεχώς τις συμβάσεις αυτές μέχρι κάποια στιγμή να τους μονιμοποιήσει, παρότι δεν προσελήφθησαν με τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα για το μόνιμο προσωπικό. 

Τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες άνθρωποι που οδεύουν προς την 6η δεκαετία της ζωής τους ή την έχουν συμπληρώσει κατέκλυσαν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στοχεύοντας στα ένσημα και τον μισθό - ο μηνιαίος καθαρός κυμαίνεται στα 680 ευρώ για όσους έχουν υποχρεωτική εκπαίδευση και προορίζονται για θέσεις βοηθητικού προσωπικού και γύρω στα 780 για όσους έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι περισσότεροι «νέοι» εργαζόμενοι των νοσοκομείων, οι «12μηνίτες» όπως τους λένε στα νοσοκομεία για να τους διακρίνουν από τους 5μηνίτες ή τους επικουρικούς εργαζομένους, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το πεδίο της υγείας. Το χειρότερο είναι, βεβαίως, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ότι μόλις προσαρμοστούν και αποκτήσουν κάποια εμπειρία θα πρέπει να φύγουν.

«Δεν ήταν τίποτ’ άλλο παρά μια ακόμη εμβαλωματική λύση που συντηρεί τα προβλήματα και τις ελλείψεις και δεν αντιμετωπίζει τίποτα», λέει ο καρδιολόγος, πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η διοίκηση μας διαβεβαίωνε ότι οι 12μηνίτες θα καλύψουν θέσεις σε κλινικές ώστε να μετακινηθούν έμπειροι εργαζόμενοι στα νέα χειρουργεία που παραμένουν ακόμη κλειστά. Φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά».

Από την αρχή του έτους που άρχισαν να παρουσιάζονται στα νοσοκομεία οι «τυχεροί» που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα, οι υπεύθυνοι των τμημάτων βρίσκονται αντιμέτωποι με ανθρώπους εξουθενωμένους από το φορτίο της ανεργίας, αλλά και της ηλικίας σε πολλές περιπτώσεις, ενώ παράλληλα δεν διαθέτουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, ούτε ειδική ούτε γενική, σε νοσοκομείο. 
Ταχύρρυθμα σεμινάρια

Σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα άρχισαν να οργανώνονται ατύπως σεμινάρια για τους 12μηνίτες ώστε να εξοικειωθούν με τα βασικά του αντικειμένου τους, ιδίως για τους κανόνες υγιεινής, τους κινδύνους λοιμώξεων, ή τη διαχείριση των ασθενών, π.χ. για τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου.

Ωστόσο, τα ταχύρρυθμα σεμινάρια δεν περιλαμβάνουν τρόπους διαχείρισης του άγχους και του άγους που συνεπάγεται για πολλούς από τους εργαζομένους αυτό το νέο, άγνωστο αντικείμενο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση άνεργου ο οποίος προσελήφθη ως τραυματιοφορέας σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής. Σύμφωνα με εργαζομένους εκεί, ο τραυματιοφορέας έπαθε καρδιακό ισχαιμικό επεισόδιο ενώ μετέφερε ένα φορείο!

Σε άλλο νοσοκομείο της Αττικής, από τους οκτώ 12μηνίτες που παρουσιάστηκαν, οι δύο έφυγαν προτού καν συμπληρώσουν μία ολόκληρη βάρδια: ο ένας παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και ο δεύτερος είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας παρουσιάστηκαν να αναλάβουν θέση τραυματιοφορέα οκτώ άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 χρόνων, από τους οποίους κανείς δεν είχε εργαστεί σε νοσοκομείο. Ανάμεσά τους και μια 64χρονη γυναίκα με προϋπηρεσία στον χώρο της αισθητικής και του καλλωπισμού, η οποία πρακτικά αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εργασίας, αλλά δήλωσε ότι έχει ανάγκη τη δουλειά και τα χρήματα. Σε μεγάλο νοσοκομείο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας εγκρίθηκαν 20 προσλήψεις, ωστόσο κάποιοι από τους εργαζομένους αποχώρησαν εξαρχής δηλώνοντας αδυναμία προσαρμογής στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον. Οι τραυματιοφορείς που εκπαιδεύονται για να αναλάβουν καθήκοντα είναι, μεταξύ άλλων, ένας οικοδόμος, ένας οδηγός φορτηγού και ένας βιοτέχνης. «Είναι φιλότιμοι, αλλά δεν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα. Στην πραγματικότητα μόλις αρχίσουν να προσαρμόζονται και μπορούν να εργαστούν θα πρέπει να φύγουν. Παράλληλα, στους 12μηνίτες επενδύουν και οι μόνιμοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ναι μεν τους βλέπουν ως πολύ προσωρινή λύση, αλλά βασίζονται σε αυτούς για να ανακουφιστούν από την εργασιακή εξουθένωση, να πάρουν κάποια ρεπό ή άδεια», λένε στελέχη του νοσοκομείου.

Σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, βοηθός νοσηλευτή που παρουσιάστηκε, ανέφερε, προβληματισμένη και η ίδια ότι είχε αποφοιτήσει από τη σχολή της πριν από 24 χρόνια και δεν είχε εργαστεί ποτέ σε νοσοκομείο. Αποφάσισε ωστόσο να παραμείνει για τους 12 μήνες και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια. Το αντίθετο έπραξε βοηθός θαλάμου που επέστρεψε στην εργασία της τη δεύτερη μέρα για να ανακοινώσει ότι θα σταματήσει διότι δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη γι’ αυτό που έπρεπε να φέρει εις πέρας. 

Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε τραυματιοφορέας 67 ετών η οποία δήλωσε αποφασισμένη να εργαστεί όσο και όπως χρειαστεί προκειμένου να συμπληρώσει τα ένσημά της και να εξασφαλίσει το ποσό που δίνει ο ΟΑΕΔ. Σε νοσοκομείο της Περιφέρειας οι νοσηλευτές της Εντατικής καλωσόρισαν τον νέο τραυματιοφορέα, ετών 55, και τον άκουσαν να λέει φοβισμένα: «Εγώ θέλω να βοηθήσω και να προσφέρω, αλλά δεν γνωρίζω από ασθενείς, βιοτεχνία είχα»...


Με δωρεές καλύπτονται οι ανάγκες 

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν πλήρως και ότι οι ελλείψεις είναι μόνο στη φαντασία των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά η πραγματικότητα και τα στοιχεία τη διαψεύδουν και αφήνουν εκτεθειμένο τον αναπληρωτή υπουργό Παύλος Πολάκης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις επιθέσεις εναντίον γιατρών και ΜΜΕ.

Η αλήθεια είναι ότι οι ελλείψεις στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζονται διαρκώς και ορισμένα από αυτά στηρίζονται πλέον στις ευγενικές δωρεές πολιτών, που νοιάζονται για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και τα χορηγούν τακτικά με υλικά και τρόφιμα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν αναρτήσει στη Διαύγεια, το 2016 ήταν η χρονιά των δω­ρεών, με περισσότερες από 1.200 στα 138 νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι εκείνες για το 2017.  Σε αντίθεση με τις μεγάλες που γίνονταν μέχρι πρότινος -και συνεχίζονται- στο ΕΣΥ από φορείς όπως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο ΟΠΑΠ, η Εθνική Τράπεζα κ.ά. για υποδομές και εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ, οι δωρεές πλέον αφορούν βασικά είδη για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου. 

Επίσης, υπάρχουν και οι χρηματικές δωρεές. Οι περισσότερες γίνονται από απλούς πολίτες, αλλά και από συλλόγους, σχολεία και επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας. 


Ακολουθούν ενδεικτικές περιπτώσεις:


Στο Νοσοκομείο Καλύμνου προσφέρθηκαν 36 κιλά μακαρόνια, 18 γάλατα εβαπορέ, 20 κιλά ρύζι Καρολίνα,  48 λίτρα γάλα διαρκείας, 120 κιλά κοτόπουλο και 37 κιλά κιμάς. 

Στο Τζάνειο δόθηκαν δεκάδες είδη προσωπικής υγιεινής, όπως σαμπουάν και λοσιόν για τις ανάγκες της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής. 

Στο Νοσοκομείο Τρίπολης δωρητές πρόσφεραν 40 σεντόνια και 40 μαξιλαροθήκες. 

Στο ΑΧΕΠΑ προσφέρθηκαν 21 γυναικείες περούκες για την κάλυψη αναγκών των ογκολογικών ασθενών. 

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης πολίτες προσέφεραν φορητό μηχάνημα ακρόασης εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού, ψυγείο οικιακού τύπου, καθώς και 34 πικέ κουβέρτες.

Στο Νοσοκομείο Πύργου αρκετές δωρεές επικεντρώνονται στον ιματισμό - μεταξύ άλλων 114 σεντόνια, 71 μαξιλαροθήκες, 9 μπουρνούζια, 13 κουβέρτες, 8 κουβερλί, 9 αδιάβροχες στρωματοθήκες κ.λπ. 

Στο Νοσοκομείο Μολάων δωρήθηκαν 2.000 λίτρα πετρέλαιο και μια συσκευή παραφινόλουτρου για το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας. Επίσης, ομογενείς πρόσφεραν 48.000 σύριγγες, 50.000 βελόνες, 10.000 φλεβοκαθετήρες και 10.000 συσκευές ορών.

Στο Νοσοκομείο Αργους προσφέρθηκαν οπωρολαχανικά και στο Νοσοκομείο Γρεβενών 40 θερμόμετρα και 30 μαξιλαροθήκες. 

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δόθηκαν 191 κουβέρτες, 149 σεντόνια, 199 µαξιλαροθήκες, 80 μαξιλάρια, 6.400 σύριγγες με βελόνα 1ML, 3.600 σύριγγες µε βελόνα 5 ML, 360 αυτοκόλλητες ταινίες, καθώς και 19 πατάκια τουαλέτας, 60 καλαθάκια απορριμµάτων και 9 πετσέτες μπάνιου.

Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δόθηκαν 60 λίτρα χλωρίνης, 23 σεντόνια και 22 μαξιλαροθήκες.

Στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» δωρήθηκαν διάφορα είδη (μπιμπερό, πιπίλες, φορμάκια, καλτσάκια, γάλα κ.λπ.) για την κάλυψη των αναγκών του 14ου Τμήματος Ειδικής Νοσηλείας Νεογνών.

Στο Θριάσιο προσφέρθηκαν 405 τεμάχια φυσικού χυμού πορτοκάλι 250 ml και 384 τεμάχια ατομικά τυράκια για κάλυψη αναγκών της αιμοδοσίας του νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο Κορίνθου δέχτηκε δωρεά 4 τηλεοράσεων και 4 πιεσόμετρων από σύλλογο νεφροπαθών της πόλης.

Το Νοσοκομείο Χανίων παρέλαβε ένα κοντέινερ με υγειονομικό και παραϊατρικό υλικό.


Μητσοτάκης: Βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα



Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα και την οικονομία της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με Επαγγελματικούς, Επιστημονικούς και Παραγωγικούς Φορείς της Ανατολικής Κρήτης.

Χαρακτήρισε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία» λέγοντας: «Ο λόγος είναι ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού του Κράτους και θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, καθυστερώντας να κλείσει την αξιολόγηση, «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Για να τα πω απλά: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα. Αυτό είναι το κόστος μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που έχει έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά. Τα περιβόητα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ό,τι συμβαίνει και σήμερα. Και σήμερα, εάν ξεπεράσουμε τους στόχους έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κάποια χρήματα πίσω. Άρα, όλο αυτό είναι ένα θέατρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μέτρα 2% του Α.Ε.Π. Μείωση του αφορολόγητου και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση των συντάξεων».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη», το οποίο του δώρισαν στο Επιμελητήριο. «Το βιβλίο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «εξηγεί γιατί οι κοινωνίες, οι οποίες πετυχαίνουν είναι τελικά αυτές που έχουν ανοιχτούς συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτές που δίνουν, δηλαδή, την δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκόμενους της ιδιωτικής οικονομίας να συμμετέχουν στη δημιουργία και την κατανομή του πλούτου». Και πρόσθεσε: «Τα έθνη που αποτυγχάνουν, είναι κατεξοχήν αυτά όπου κλειστές συντεχνίες, κλειστές ολιγαρχίες νέμονται τον πλούτο προς όφελός τους και όχι προς όφελος της κοινωνίας. Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους, με θάρρος για το πως ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για το πως θα αποποινικοποιήσουμε την έννοια της επιχειρηματικότητας. Για το πως θα τοποθετήσουμε το ρόλο του Κράτους στο σωστό του πλαίσιο, ως ένα πάροχο ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και ένα φορέα που ρυθμίζει με τρόπο αντιγραφειοκρατικό τη λειτουργία της αγοράς».

Για τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τη δική της αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση, τη «Δεύτερη Ευκαιρία» και υπογράμμισε: «Είναι πιο απλή και λειτουργική από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότεινε η Κυβέρνηση. Βάζει το βάρος στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο. Ενώ οι όποιες ρυθμίσεις συμπαρασύρουν και τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο».

Μιλώντας για τις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.), ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε την παραγωγική μας βάση σε οργανωμένες περιοχές, οι οποίες πρέπει να προσφέρουν βασικές ποιοτικές υποδομές. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει ο φορέας διαχείρισης των ΒΙΠΕ να επενδύσει σε αυτές περισσότερα κονδύλια. Η πραγματικότητα λέει ότι νέες επενδύσεις πρέπει να γίνονται εντός οργανωμένων χώρων».

Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και οι αγρότες να στραφούν από τις λογικές των επιδοτήσεων στην λογική παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. «Ποιοτικό προϊόν», είπε, «είναι εκείνο που έχει καλή σχέση ποιότητας και κόστους, ώστε η τιμή του να είναι ανταγωνιστική. Για να έχουμε εθνική στρατηγική εξαγωγών απαιτείται να δούμε το όλο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το ζήτημα του κόστους ενέργειας και το κόστος χρηματοδότησης είναι απολύτως καθοριστικό».

Τέλος, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), δήλωσε: «Η Κρήτη πρέπει να γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής καθαρής ενέργειας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να μπορεί να την πουλάει στο σύστημα. Άρα, πρέπει να διασυνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι το μέλλον. Και το μέλλον είναι ήδη εδώ».



Πηγή : newsit.gr


Το Ευρωδικαστήριο επιτρέπει στους εργοδότες να απαγορεύουν τα εμφανή θρησκευτικά σύμβολα



Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε. αναγνώρισε το δικαίωμα των εργοδοτών να απαγορεύουν τη χρήση εμφανών θρησκευτικών συμβόλων, όπως η μαντίλα, στον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου: «η απαγόρευση των εμφανών πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών συμβόλων», πρέπει να βασίζεται μόνο σε εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας που προβλέπει όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν «ουδέτερο ντύσιμο», ξεκαθαρίζοντας έτσι πως δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προσωπικής απαίτησης του εργοδότη απέναντι σε συγκεκριμενο εργαζόμενο.

«Ενας εσωτερικός κανόνας μία επιχείρησης που απαγορεύει στους εργαζόμενους να φορούν εμφανή πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά σύμβολα δεν συνιστά ευθεία διακριτική μεταχείριση», αναφέρεται στην απόφαση.

«Ωστόσο, απουσία τέτοιου κανόνα, η βούληση ενός εργοδότη να λάβει υπ΄όψιν τις επιθυμίες ενός πελάτη σύμφωνα με τις οποίες αυτός δεν θέλει πλέον να του παρέχονται υπηρεσίες από εργαζόμενη που φορά ισλαμική μαντίλα δεν μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματική προϋπόθεση δυνάμενη να αποκλείσει την ύπαρξη δυσμενούς διάκρισης», διευκρινίζει το ΔΙκαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιλήφθηκε του θέματος μετά από προσφυγές δύο γυναικών από το Βέλγιο και τη Γαλλία, που απολύθηκαν όταν αρνήθηκαν να αφαιρέσουν τις μαντίλες τους, μετά από σχετική οδηγία του εργοδότη τους.

Το θέμα της απαγόρευσης της μαντίλας έχει απασχολήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, η οποία συχνά έχει υπογραμμίσει την ανάγκη διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας.


Πηγή


Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τα νηπιαγωγεία σε μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης;



Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την πιλοτική παρέμβαση στα νηπιαγωγεία της Θράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης εγείρει σοβαρό προβληματισμό και γι΄ αυτό απαιτεί σαφείς διευκρινήσεις. Συνομίλησα με αρμόδιους φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Κοινός τόπος είναι ότι η παρέμβαση αυτή κινείται εντός ενός ακαθόριστου και ανησυχητικά ασαφούς πλαισίου. 

  Συγκεκριμένα:

 Πρώτον, δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση επί της ουσίας της ρύθμισης. Σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η κοινωνία και οι αρμόδιοι φορείς δεν γνώριζαν τίποτα, ούτε για το σχεδιασμό, ούτε για τις προθέσεις του Υπουργείου.

 Δεύτερον, η πιλοτική παρέμβαση προβλέπει τη χρήση της μητρικής γλώσσας ως γλώσσας στήριξης, χωρίς, όμως, πουθενά να αναφέρεται ποια γλώσσα θεωρείται μητρική από τους εμπνευστές του προγράμματος.

Τρίτον, προβλέπεται η σύγχρονη παρουσία στην τάξη του νηπιαγωγού και του συνεργάτη μέλους της μειονότητας, με μόνη προϋπόθεση να είναι δίγλωσσο άτομο και κάτοχος πτυχίου ελληνικού Α.Ε.Ι. Δηλαδή συνεργάτης θα μπορούσε να είναι κάποιος δίγλωσσος μηχανικός, για παράδειγμα, ο οποίος προφανώς ουδεμία γνώση έχει της παιδαγωγικής επιστήμης.  

Τέταρτον, η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν έχει δημοσιευτεί (πλην ενός λακωνικού δελτίου τύπου) και οι λεπτομέρειες του προγράμματος παραμένουν αδιευκρίνιστες. 

Στο πρόγραμμα τίθενται σοβαρά ζητήματα ουσίας και διαδικασίας. Καλούμε το Υπουργείο να προβεί άμεσα στις απαραίτητες αποσαφηνίσεις και να αντιμετωπίσει τόσο τη μειονοτική, όσο και τη γενική εκπαίδευση, με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα».


Κλείνει τον εναέριο χώρο της για τους Ολλανδούς διπλωμάτες η Τουρκία



Διπλωματικά αντίποινα κατά της Χάγης - Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της γείτονος - Υψηλοί τόνοι από Ερντογάν κατά Ρούτε, αλλά και... Μέρκελ

Σε διπλωματικά αντίποινα κατά της Ολλανδίας προχωρά η Τουρκία, μετουσιώνοντας σε πράξη την «πολεμική» ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλών υπουργών της κυβέρνησης Γιλντιρίμ κατά της Χάγης.

Με την διπλωματική κρίση να μαίνεται, η Άγκυρα ανακοίνωσε, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα πρώτα επίσημα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της Ολλανδίας, μετά την απαγόρευση της τελευταίας σε Τούρκους υπουργούς να παραστούν σε συγκεντρώσεις στο έδαφός της, προκειμένου να προωθήσουν το «ναι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, η Τουρκία απαγόρευσε στον Ολλανδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα (σ.σ. βρισκόταν σε άδεια) και αναστέλλει όλες τις διπλωματικές πτήσεις της Ολλανδίας με προορισμό τα εδάφη της. 

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία. Παράλληλα, ο Κουρτουλμούς ανέφερε ότι οι ολλανδικές διπλωματικές πτήσεις δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον τουρκικό εναέριο χώρο -η απαγόρευση ωστόσο δεν αφορά στις τουριστικές πτήσεις, όπως διευκρίνισε.

«Η συμπεριφορά που επέδειξαν δεν είναι αποδεκτή. Συνειδητοποιούμε ότι αυτό που συνέβη δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν σχεδιασμένο. Η Τουρκία δεν ευθύνεται για την κρίση» τόνισε ο Κουρτουλμούς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet.

Υποστήριξε, δε, πως η συμπεριφορά της Ολλανδίας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, λέγοντας πως οι κινήσεις της ολλανδικής κυβέρνησης αποτελούν ένα σημάδι ότι η Ευρώπη καταρρέει. 

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η Ευρώπη δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που απορρέουν από την συμφωνία για το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως, αν χρειαστεί, η Τουρκία θα κάνει βήματα για να επανεξετάσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα.



Πηγή : Protothema.gr


Για το Πάσχα στην καλύτερη περίπτωση η παράδοση των 14 αεροδρομίων στη Fraport



Τις επόμενες εβδομάδες αναμένει η μητρική Fraport AG την παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσημη δέσμευση του ελληνικού δημοσίου ήταν για παράδοσή τους στις 15 Μαρτίου, προθεσμία που προφανώς θα παρέλθει χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι όπως δημοσίευσε η «Κ» την Κυριακή δύσκολα θα γίνει η μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων πριν από το Πάσχα στη Fraport Greece, όπως ανέφεραν κύκλοι με γνώση των εκκρεμοτήτων για την ολοκλήρωση της επένδυσης του 1,234 δισ, που προσδιορίζουν ως πιθανή ημερομηνία το τέλος Απριλίου.

Για τα 14 αεροδρόμια οι δύο βασικότερες εκκρεμότητες είναι η υπογραφή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών (ΕΚΑΒ) και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της όλης ιδιωτικοποίησης. Αν και η τελευταία αντιμετωπίζεται ως τυπική διαδικασία, η απόφαση μπορεί να καθυστερήσει αφού τα σχετικά έγγραφα εστάλησαν από την ελληνική πλευρά οψίμως. Ομως η σύμβαση με το ΕΚΑΒ δεν έχει συμφωνηθεί αν και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες επανεκκίνησαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ΕΚΑΒ είναι ο μοναδικός αρμόδιος φορέας για να παρέχει τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στα αεροδρόμια και υποχρεώνεται η παραχωρησιούχος να το επιλέξει. Επιπλέον, σύμφωνα με τη σύμβαση, που μετά την ψήφισή της από τη Βουλή είναι νόμος του κράτους, όλες οι περιπτώσεις παροχής κρατικών υπηρεσιών παρέχονται στο πλαίσιο της απόδοσης της αμοιβής παραχώρησης χωρίς περαιτέρω αντάλλαγμα.



ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Πηγή : kathimerini.gr


Η αβεβαιότητα ρίχνει ξανά τις τράπεζες στην «ανάγκη» του ELA

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Σε ζώνη υψηλού κινδύνου εισέρχεται εκ νέου η ελληνική οικονομία, όπως υποδεικνύει η αύξηση της ενίσχυσης των τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος. 

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να υποκρύπτει δραματικά χαρακτηριστικά εάν δεν λήξει σύντομα το σίριαλ διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 

Μετά την επιβολή των capital controls η χρηματοδότηση από τον ELA μειωνόταν σταθερά κάθε μήνα. Τον Φεβρουάριο όμως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπως αποκάλυψε χθες το Reuters, εξέλιξη η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα, Τρίτη, από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΤτΕ. 

Η αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας αντανακλά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, την επιδείνωση που σημειώνεται σε μια σειρά ουσιαστικών παραμέτρων της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. 

Το πρώτο δίμηνο του έτους οι καταθέσεις στις τράπεζες εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά περίπου 3 δισ. ευρώ (μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ, στα 119,75 δισ. ευρώ ή στο χαμηλότερο σημείο από το 2001 έχουν δείξει τα επίσημα στοιχεία για τον Ιανουάριο). 

Παράλληλα τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είχαν αρχίσει να μειώνονται στο τέλος του 2016, κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά και σύμφωνα με πληροφορίες αυξήθηκαν κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους. 

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επανειλημμένα έχει τονίσει πως «η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να είχε κλείσει χθες», ενώ τους κινδύνους που εγκυμονεί για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα η παράταση της αβεβαιότητας έχει επισημάνει και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. 

Η κατάσταση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι ακόμα αναστρέψιμη, υπό την προϋπόθεση ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει το ταχύτερο δυνατό και μια σειρά από νομοθετικές εκκρεμότητες, οι οποίες σέρνονται εδώ και μήνες ιδίως στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, θα εξαλειφθούν. 

Στην αντίθετη περίπτωση, οικονομικοί αναλυτές έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν ακόμα και με σφίξιμο των capital controls. 

Προ ολίγων ημερών, μάλιστα, σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's είχε προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη αύξηση του ELA για να αντισταθμιστεί η εκροή καταθέσεων θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και θα μειώσει την κερδοφορία, ενώ θα είναι καταστροφική σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών και την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. 

Από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί και παίρνει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση του ανώτατου ορίου ELA από τα περίπου 90 δισ. ευρώ σε 46,2 δισ. ευρώ (στις 9 Μαρτίου και για το διάστημα έως τις 22 του μήνα). 

Εντός αυτού του περιθωρίου οι τράπεζες εξασφαλίζουν ακριβότερη χρηματοδότηση, σε σχέση με τον απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τον Φεβρουάριο, η χρηματοδότηση των τραπεζών αυξήθηκε στα 43,1 δισ. ευρώ έναντι 42,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.



Newsroom ΔΟΛ


Η κυβέρνηση εξαπατά κανονικά και κάνει κατασχέσεις πρώτης κατοικίας καθημερινά δεν προστατεύει κανένα



Είναι που δεν θα έκανε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας όπως είχε διαβεβαιώσει τους πολίτες ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και αποδεικνύει ότι η εξαπάτηση του Ελληνικού λαού είναι ασύστολη και ανήθικη.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Στο σφυρί λοιπόν κανονικότατα η πρώτη κατοικία και για οφειλές στο Δημόσιο!!

Απροστάτευτοι απέναντι στα κοράκια των πλειστηριασμών με τη βούλα της κυβέρνησης είναι πια όσοι χρωστούν στην Εφορία, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν εξασφαλίσει σιωπηρή ανοχή

Σε αντίθεση με τις τράπεζες που προχωρούσαν τους πλειστηριασμούς για τους μη συνεργάσιμους οφειλέτες τους, το Ελληνικό Δημόσιο έκανε μεν κατασχέσεις ακινήτων, ωστόσο η υπόθεση δεν έφτανε στο Ειρηνοδικείο για την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού. 

Ειδικά την περίοδο 2009-2016 το Ελληνικό Δημόσιο (ΔΟΥ και ΙΚΑ) προχώρησε σε κατασχέσεις τουλάχιστον 50.000 ακινήτων, επιτυγχάνοντας νομική δέσμευση αυτών αφού οι οφειλέτες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των σχετικών ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες λαμβάνουν ένα έγγραφο που φέρει τον τίτλο «Ατομική Ειδοποίηση Καταβολής Οφειλής», με το οποίο καλούνται εντός προθεσμίας 20-30 ημερών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο ή να προχωρήσουν σε σχετική εξόφληση, σε διαφορετική περίπτωση θα επισπευστεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη του χρέους. Εν συνεχεία, και μετά την πάροδο της προαναφερθείσας προθεσμίας, το Δημόσιο δύναται να λάβει αναγκαστικά μέτρα κατά του οφειλέτη. Τα αναγκαστικά μέτρα περιλαμβάνουν: (α) κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, (β) κατάσχεση κινητών στα χέρια τρίτου (π.χ. κατάσχεση υπολοίπου τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί ο οφειλέτης) και (γ) κατάσχεση ακινήτων.

Εφόσον έχει επιτευχθεί νομική δέσμευση (αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου) μέσω της κατάσχεσης σε βάρος του οφειλέτη, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ή ο διευθυντής του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει, σύμφωνα με τον νόμο, τη δυνατότητα πραγματοποίησης πλειστηριασμού. Προχωρά στην έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού και ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ οι κοινοποιήσεις - δημοσιεύσεις ενεργούνται τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του. Ομως, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο δεν ολοκληρώνονταν, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών που διέθεταν -κατά βάση- ακίνητα βιομηχανικά, καθώς η δικαστική προστασία σταματούσε τις εκποιητικές ενέργειες.


O συγκεκριμένος οφειλέτης είπε στο δικαστήριο ότι από επιχειρηματίας κατέληξε υπάλληλος με μισθό 400 ευρώ, ενώ σήμερα μένει μαζί με τους γονείς του

Πλέον, όμως, και το Ελληνικό Δημόσιο βγάζει στο σφυρί τα σπίτια όσων οφείλουν στην Εφορία, ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Το πρώτο θύμα της νέας συνθήκης, όπως διαμορφώνεται, είναι ένας επιχειρηματίας οίκων ευγηρίας, ο οποίος έπειτα από τέσσερις δεκαετίες επιτυχημένης πορείας πτώχευσε τον καιρό των μνημονίων. Ολο το χρέος της εταιρείας πέρασε στο ΑΦΜ του και παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε ρύθμιση, μόλις εμφάνισε αδυναμία να πληρώσει μερικές δόσεις η ΦΑΕ Πειραιά, στην οποία υπάγεται, του κοινοποίησε την απόφαση αναγκαστικού πλειστηριασμού της πρώτης και μοναδικής κατοικίας του, ένα διαμέρισμα στο Μοσχάτο, με ημερομηνία πλειστηριασμού την 1η Μαρτίου 2017. «Η ιστορική οικογενειακή επιχείρηση, ζωντανή για περισσότερο από 40 χρόνια, πλήρωνε πάντοτε και τακτικά τις υποχρεώσεις της, μέχρι που η κρίση τη λύγισε. Εκανε ρύθμιση, πλήρωνε, αλλά τον Οκτώβριο του 2016 δεν άντεξε. Λόγω της καθυστέρησης μερικών δόσεων, η Εφορία προχώρησε τις διαδικασίες, ακόμα κι αν αμφισβητήθηκε δικαστικά -και ακόμα εκκρεμεί- το ύψος του χρέους. Το ακίνητο αποτελούσε την πρώτη κατοικία του πατριάρχη της οικογένειας, στο οποίο και τη στέγαζε», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» η δικηγόρος του επιχειρηματία Σοφία Νικολάου, η οποία χαρακτηρίζει «κόλαφο» την απόφαση που τους κοινοποίησε η Εφορία: «Σύμφωνα με την απόφαση, η βλάβη του Δημοσίου αν δεν πάρει τα λεφτά από τον πλειστηριασμό του ακινήτου θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του οφειλέτη! Ακόμα κι αν η “βλάβη του οφειλέτη” σημαίνει ότι αυτός και η οικογένειά του από την επομένη του πλειστηριασμού θα είναι στον δρόμο. Ακόμα κι αν το Δημόσιο μπορούσε να ικανοποιηθεί από άλλα ακίνητα, έστω κι αν αυτά ήταν οικόπεδα».

Η δικηγόρος πέτυχε την ανακοπή του πλειστηριασμού για δύο μήνες. Στις 3 Μαΐου όμως το διαμέρισμα θα βγει κανονικά στο σφυρί, και μάλιστα «σκοτωμένο», αφού ως πρώτη προσφορά έχουν οριστεί τα 100.000 ευρώ, ποσό σημαντικά μικρότερο από την πραγματική αξία του ακινήτου. «Σε πολλές περιπτώσεις τα χρέη έχουν δημιουργηθεί παλαιότερα, όταν δηλαδή η αξία των ακινήτων ήταν ακόμα και υπερδιπλάσια. Πλέον, όμως, το Δημόσιο, αφού εκτιμήσει ελεύθερα την αξία του ακινήτου, την τοποθετεί συνήθως στο ύψος του χρέους και τελικά αδιαφορεί αν ουσιαστικά βγάζει ένα ακίνητο στο σφυρί μισοτιμής. Περαιτέρω, μπορεί η καθυστέρηση του πλειστηριασμού να “βόλευε” τους ιδιοκτήτες, τώρα όμως που ξεκινά η διαδικασία το χρέος έχει φορτωθεί με δυσθεώρητες προσαυξήσεις, οι οποίες μπορεί να φτάνουν ακόμα και το 300%. Σε λίγο θα γίνεται πλειστηριασμός ακόμα και για οφειλές 5.000 ευρώ», δηλώνει η δικηγόρος Σοφία Νικολάου. Μάλιστα ο συγκεκριμένος οφειλέτης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι από επιχειρηματίας κατέληξε υπάλληλος βρίσκοντας δουλειά με μισθό 400 ευρώ, ενώ στο διαμέρισμα που βγαίνει στο σφυρί μένει σήμερα μαζί με τους γονείς του.

Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με τον διευθυντή της ΦΑΕ Πειραιά Σταύρο Μπαλάσκα, ο οποίος υποστήριξε ότι τα προγράμματα των πλειστηριασμών εκδίδονται για υπηρεσιακούς και νομικούς λόγους: «Είναι η νομοθεσία που μας επιβάλλει να βγάλουμε τυπικά τα προγράμματα πλειστηριασμών για να αποφύγουμε την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου και άλλα πράγματα. Αλλά ουσιαστικά δεν παίρνουμε ποτέ αυτό το μέτρο, δηλαδή δεν φτάνουμε στην ημέρα του πλειστηριασμού». Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά που έκανε δεκτό το αίτημα ανακοπής του πλειστηριασμού για δύο μήνες, η ΦΑΕ Πειραιά παραστάθηκε στο δικαστήριο και ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα ανακοπής και να προχωρήσει ο πλειστηριασμός του ακινήτου, ενώ παραμένει άγνωστο με ποιον τρόπο θα αναβαλλόταν -έστω και για δύο μήνες- η διαδικασία αν δεν είχε κινηθεί νομικά ο οφειλέτης. 





Αρπάζει σπίτια το δημόσιο! 10.500 ακίνητα άλλαξαν χέρια



Τα σπίτια αλλάζουν χέρια την περίοδο της κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Αστικά Ακίνητα μόνο μέσα στο 2016 ήταν 10.500 τα ακίνητα που πέρασαν από τους ιδιώτες στην κατοχή του δημοσίου.

Μεγάλο ποσοστό ακινήτων πέρασε στο δημόσιο από τους ιδιώτες μέσω αποποίησης κληρονομιάς καθώς οι κληρονόμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη στην εφορία ή τους φόρους που συνοδεύουν το κάθε ακίνητο και έτσι το “χαρίζουν” στο Δημόσιο.

Ένα επίσης μεγάλο ποσοστό όμως πέρασε στα χέρια του κράτους μέσω κατασχέσεων που επιβλήθηκαν σε πολίτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις του έναντι του κράτους.

Είναι ενδεικτικό ότι τα συσσωρευμένα χρέη των πολιτών σε συνδυασμό με την μείωση της αξίας και την ταυτόχρονη αύξηση των φόρων των ακινήτων αύξησε την εκχώρηση στο κράτος ή τις κατασχέσεις κατά 73% σε σχέση με το 2013, όταν τα ακίνητα που πέρασαν στα χέρια του δημοσίου 6.079 ακίνητα.




Πηγή : newsit.gr


Οι διατροφικές συνήθειες του Αιγαίου μέσα στις καλύτερες του κόσμου



Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ξεκίνησε συζητήσεις για την σύνταξη του φακέλου κατάθεσης πρότασης, για εγγραφή της αιγαιακής διατροφής στον κατάλογο της UNESCO, ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Μετά την επιτυχή διεκδίκηση και την ανάδειξή της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, τώρα η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στοχεύει στην αναγνώριση της αιγαιακής διατροφής από την UNESCO.

Στόχος της υποψηφιότητας είναι σύμφωνα με την Περιφέρεια «η πολύπλευρη ανάδειξη της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου, των νησιώτικων παραδοσιακών προϊόντων και της τοπικής διατροφής και εντάσσεται στην στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προώθηση των τοπικών, ποιοτικών προϊόντων των νησιών, στις διεθνείς αγορές, παράλληλα με την διάδοση των τοπικών παραδόσεων και του πολιτισμού».

Η αιγαιακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει, όπως εκτιμά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο, μέσω της προώθησης της νησιώτικης γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, καθώς και της διασύνδεσης της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα διπλάσια από όσα ζητούσαν οι εταίροι από την κυβέρνηση Σαμαρά



«Ξαναγυρίσαμε στην ύφεση, έχουμε εκροή καταθέσεων, αύξηση κόκκινων δανείων»

Κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως φέρνει νέα μέτρα άσκησε ο Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για σειρά αντιφατικών δηλώσεων όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για το τέλος της διαπραγμάτευσης.

«Τίποτα δεν είναι πιο αβέβαιο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, έχουν πέσει έξω στις εκτιμήσεις τους» είπε ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος και επεσήμανε πως η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν αποδίδει. «Ξαναγυρίσαμε στην ύφεση, έχουμε εκροή καταθέσεων, αύξηση κόκκινων δανείων και υψηλά επιτόκια δανεισμού. Το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο. Έχει σκοτωθεί η εμπιστοσύνη, δεν κινείται τίποτα στην αγορά, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις συμπιέζονται» είπε σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως έχει έρθει το τέλος της λιτότητας. «Όλα αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση πάσχουν λογικά. Δεν γίνεται και το τέλος της λιτότητας να έχουμε και να συνεχίζουμε τη μάχη κατά του ΔΝΤ» είπε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας πως τα θέματα του αφορολόγητου και των συντάξεων έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα διπλάσια από αυτά που ζητούσαν οι εταίροι από την κυβέρνηση Σαμαρά», είπε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας πως όταν επιδεινώνεται μια ασθένεια τότε χρειάζεται μεγαλύτερη θεραπεία. «Αν η κυβέρνηση ήταν πιο θαρραλέα στις διαθρωτικές αλλαγές τα πράγματα θα ήταν καλύτερα», τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που, όπως είπε, καθυστερεί.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όσον αφορά το θέμα του PSI το οποίο του έθιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που ήταν στην τηλεοπτική συζήτηση ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που μιλούσε με θετικά λόγια για το PSI, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες πως η ΝΔ με τη στάση της επηρεάζει αρνητικά την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στα εργασιακά αναφέρθηκε σε κανόνες της ΕΕ οι οποίοι εφαρμόζονται αυτόματα στα κράτη μέλη. «Όλα τα υπόλοιπα που λέτε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς παραμύθια για μικρά παιδιά» είπε προσθέτοντας πως επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η μερική απασχόληση συνεχώς αυξάνεται. «Είστε κολλημένοι δεκαετίες πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον κ. Τζανακόπουλο.



Πηγή : newsbeast.gr


Εικόνα διάλυσης στην κοινωνική ασφάλιση -Εως και τρία χρόνια η αναμονή για 150.000 συντάξεις




Τη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία εκκρεμούν συνολικά περίπου 150.000 αιτήσεις για κύρια συνταξιοδότηση.

Μάλιστα, η διάρκεια αναμονής έκδοσης φτάνει ακόμα και τα τρία χρόνια με αρκετούς υποψήφιους συνταξιούχους να πεθαίνουν πριν ακόμα λάβουν τη σύνταξή τους.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, που παρουσιάζουν τα Νέα της Δευτέρας, δείχνουν ότι εκκρεμούν 95.000 παλιές συντάξεις (οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από τον Μάιο του 2016) και 55.000 νέες συντάξεις (οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί μετά τον νόμο Κατρούγκαλου).

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, η κατάσταση είναι απελπιστική και σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αττική υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση της σύνταξης.


Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και δέκα περίπου μήνες, από της εφαρμογή δηλαδή του νόμου Καττρούγκαλου τον Μάιο του 2016, δεν έχει εκδοθεί καμία κύρια σύνταξη καθώς το υπουργείο Εργασίας προέβλεψε τον δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, ο οποίος όμως που δεν υπήρχε από την ΕΛΣΤΑΤ.

Μετά την παραπάνω γκάφα κατατέθηκε σχετική τροπολογία η οποία βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Εργασίας ψήφισε διάταξη για την αποπληρωμή των 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2017 καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα κονδύλια θα χαθούν και θα πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, και όσον αφορά στις αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, υπολογίζεται ότι περίπου 13.000 αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα από 12 έως 30 μήνες στο νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών.





Πηγή:  iefimerida.gr 


Τους πείραξε η νομιμότητα και έσπασαν τα πάντα στου Ζωγράφου




Η νομιμότητα δεν αρέσει σε κάποιους που εδώ και δύο χρόνια δρουν εγκληματικά και ανεξέλεγκτα με την ανοχή του υπουργείου δημόσιας τάξης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Εχθές το πρωί της Δευτέρας, η αστυνομία προχώρησε σε σπάσιμο των καταλήψεων στη Βίλα Ζωγράφου και στην οδό Αλκιβιάδου μετά από μήνυση που είχαν υποβάλει για την πρώτη περίπτωση ο Δήμος Ζωγράφου και στην δεύτερη ο Ερυθρός Σταυρός. 



Αυτό προκάλεσε ξεσηκωμό αντιεξουσιαστών και αλληλέγγυων με αποτέλεσμα να γίνει νυχτερινή πορεία στην περιοχή και να υποστούν φθορές σε δύο τράπεζες και ισάριθμα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας στην Λεωφόρο Παπάγου, ομάδες ατόμων άναψαν φωτιές σε κάδους και πέταξαν πέτρες κατά αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών.



Όπως αναφερόταν στο κάλεσμα για την κινητοποίηση, οι αλληλέγγυοι της κατάληψης της βίλας Ζωγράφου ζητούν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και καταδικάζουν την αστυνομική επιχείρηση τόσο για την εκκένωση της βίλας Ζωγράφου όσο και του κτηρίου στην οδό Αλκιβιάδου.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περίπου 800 άτομα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν επιείκεια στον κ. Τσίπρα!



Εκλογές το συντομότερο δυνατό για να αποφασίσουν οι Έλληνες και να αναπνεύσει η χώρα ζήτησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Ηράκλειο Κρήτης.  «Πρέπει», τόνισε «να πάμε άμεσα σε εκλογές. Ώστε οι Έλληνες να αποφασίσουν. Και η χώρα να αναπνεύσει. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο καλύτερα για την Ελλάδα».



Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει το σχέδιο για έξοδο από την κρίση και επανέλαβε τους βασικούς άξονές του. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: «Επειδή εμείς λέμε πάντα και παντού τα ίδια, ξεκαθαρίσαμε και στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα. Ότι θα χρειαστούμε μια νέα συμφωνία με πλεονάσματα γύρω στο 2%. Την οποία για να πάρουμε θα πρέπει να υλοποιήσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία. Με ένα δικό μας, εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το έχουμε αυτό το σχέδιο. Και είμαστε έτοιμοι να το θέσουμε σε εφαρμογή από την πρώτη κιόλας μέρα της εκλογικής μας νίκης. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και να κυβερνήσουμε σωστά. Λιθάρι της οικονομικής μας πολιτικής θα είναι η μείωση των φόρων. Για να αναπνεύσει η οικονομία – τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Δεσμευτήκαμε και επαναλαμβάνω: Θα μειώσουμε 30% τον ΕΝΦΙΑ μέσα σε 2 χρόνια. Θα μειωθεί ο φόρος των επιχειρήσεων από 29% σε 20%. Θα μειωθεί ο ΦΠΑ των αγροτικών προϊόντων. Καταθέσαμε πρόταση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά. Θέλουμε όσοι γονάτισαν τα χρόνια της κρίσης να μπορέσουν να σηκωθούν. Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών και να πάνε τη χώρα μπροστά. Σχολεία και πανεπιστήμια με μεγαλύτερη αυτονομία. Σύστημα περίθαλψης με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα. Αξιολόγηση στο Δημόσιο. Για να επιβραβεύονται οι καλύτεροι υπάλληλοι και να ωφελούνται οι πολίτες. Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης. Και πάνω από όλα: Επενδύσεις. Ιδιωτικές επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Το πρόγραμμά μας μπορεί να δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο. Όχι μερικής απασχόλησης. Όχι των 300 ευρώ. Μιλάμε για πραγματικές δουλειές με πραγματικά λεφτά και με προοπτική. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος». 



«Δεν χρειάζεται πολλά για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε «φτάνει μια σπίθα. Λιγότερους φόρους χρειάζεται. Λιγότερο και καλύτερο Κράτος. Πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Ένα ομαλό περιβάλλον, δηλαδή. Αυτό θα φέρει η Νέα Δημοκρατία.  Αυτό που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς υπονομεύει. Γιατί το μόνο που ξέρουν αυτοί είναι να διχάζουν και να δηλητηριάζουν. Μόνο που καμία χώρα δεν προχωρά μέσα στο βούρκο. Και κανένα μέλλον δεν χτίζεται με λάσπη. Καμία κοινωνία δεν προχωρά με διχαστικό λόγο, με λόγο του τύπου “εμείς ή αυτοί”, “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Δική μας αποστολή είναι να ενώσουμε ξανά τους Έλληνες. Και θα το κάνουμε. Γιατί εμείς μπορούμε και γιατί η κοινωνία το θέλει». 



Αναφερόμενος, στα δύο χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η χώρα μας έχει δει πολλούς δημαγωγούς - δυστυχώς. Κανένας όμως δεν έφτασε τον κ. Τσίπρα. Ούτε αυτά που έκανε ως αντιπολίτευση, ούτε αυτά που κάνει ως Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πολίτης που δεν εξαπάτησε. Δεν υπάρχει ψέμα που δεν είπε.  Και τα αποτελέσματα τα ξέρουμε. Τα δύο χρόνια Τσίπρα, είναι τα χειρότερα από το 1974. Η Ελλάδα έκανε παντού πίσω. Να μιλήσω για την Οικονομία; Ζήσαμε νέα ύφεση. Στραγγαλισμό της αγοράς. Φορολογικό ξεζούμισμα των συμπολιτών μας. Η αριθμητική τα λέει όλα: Υποσχέθηκε παροχές 12 δις και επέβαλε φόρους 9 δις. Το ξέρετε γιατί τους πληρώνετε. Όπου και να κοιτάξεις, η Ελλάδα είναι βαθιά πληγωμένη. Στην Παιδεία, η ίδια η Ευρωπαϊκή επιτροπή διαπιστώνει υποχώρηση σε όλα τα επίπεδα. Στην Υγεία, γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη σε συνθήκες που δοκιμάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στο κράτος, στήνεται φάμπρικα διορισμών με παράνομες και αντισυνταγματικές διαδικασίες. Ο ένας Υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν έχουν πάρει ακόμα λέει την “πραγματική εξουσία”. Και εννοεί ότι δεν έχουν ελέγξει ακόμα κάθε ανεξάρτητη φωνή, κάθε ανεξάρτητη αρχή. Ο άλλος προαναγγέλλει τις πιο διχαστικές εκλογές στην Ιστορία. Δηλαδή λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα. Ένα σχέδιο που ήδη βλέπουμε να είναι σε εξέλιξη. Ποτέ η Ελλάδα δεν έχει ξαναγνωρίσει τόσο ανεύθυνη, αδίστακτη και επιζήμια Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η καταδίκη της από τους πολίτες στις κάλπες θα είναι τόσο βαριά όσο θα είναι και η κρίση της Ιστορίας. Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν επιείκεια». 



Μιλώντας για την πορεία της αξιολόγησης  ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Είναι ο κ. Τσίπρας, το Κόμμα του και οι συνοδοιπόροι της κυβέρνησής του που έχουν δίλημμα πως θα ψηφίσουν τα μέτρα που ξόρκιζαν πριν από λίγους μήνες. Τη στιγμή αυτή δεν ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα ούτε πώς ούτε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν νέα βάρη. Γιατί κάποια μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί. Η μείωση στο αφορολόγητο έχει συμφωνηθεί. Η μείωση της προσωπικής διαφοράς έχει συμφωνηθεί. Και τα μέτρα αυτά πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αυτούς για τους οποίους δήθεν κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς τους λέμε ξεκάθαρα: Τα μέτρα αυτά είναι το κόστος της δικής τους αποτυχίας. Δικά τους είναι τα μέτρα, αυτοί τα έφεραν, αυτοί ας τα ψηφίσουν. Αλλά ας έχουν έστω και τώρα το θάρρος να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό αντί να κάνουν το μαύρο άσπρο».



Ευθύνες απέδωσε ο κ. Μητσοτάκης και στους εταίρος της χώρας αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα: «Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο. Αυτό είναι δικό μας καθήκον. Αλλά είναι και υποχρέωση των εταίρων μας που έχουν και αυτοί το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Έχουν ευθύνη που ανέχτηκαν την υπερφορολόγηση αντί της περικοπής δαπανών. Έχουν ευθύνη που συναίνεσαν στο έκτρωμα Κατρούγκαλου στο Ασφαλιστικό. Έχουν ευθύνη για τα υψηλά πλεονάσματα που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια. Και επειδή εμείς λέμε πάντα και παντού τα ίδια, ξεκαθαρίσαμε και στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα. Ότι θα χρειαστούμε μια νέα συμφωνία με πλεονάσματα γύρω στο 2%. Την οποία για να πάρουμε θα πρέπει να υλοποιήσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και την οικονομία». 



Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους δημοκρατικούς, μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Στις προηγούμενες εκλογές - το ξέρω - αποφασίσατε να τιμήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο σας. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τίμησε ούτε την Κρήτη ούτε εσάς. Ούτε, βέβαια, τη χώρα. Τη χώρα τη χαντάκωσε. Δεν έχετε τίποτα να περιμένετε από τον κ. Τσίπρα. Το ξέρετε.  Μόνο νέα ψέματα και περισσότερη κοροϊδία. Εγώ σας δίνω το λόγο μου: Δεν θα σας εξαπατήσω και δεν θα σας απογοητεύσω. Ελάτε μαζί μου. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε. Ελάτε “να ελευθερώσουμε το μέλλον”. Για μας και, κυρίως, για όλα τα παιδιά των Ελλήνων. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θέλω να το κερδίσουμε μαζί».


Καταρρέει ο Σύριζα! 17 μονάδες μπροστά η Νέα Δημοκρατία


Στην δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 73% στην παράσταση νίκης με μόλις 12,5% για τον Σύριζα.


Στις 17 μονάδες η διαφορά

Η Νέα Δημοκρατία με 32,5% (33% τον Φεβρουάριο), 
ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5% (16,5%), 
 η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ από 7,5% (7,5% και 7%),
 η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,5% (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τον Φεβρουάριο), 
οι ΑΝΕΛ 2,5% (1,5%), 
η Ένωση Κεντρώων 2% (αμετάβλητο), 
η Πλεύση Ελευθερίας 2% (1,5%), 
το Ποτάμι 1,5% (αμετάβλητο), 
η Λαϊκή Ενότητα 1% (αμετάβλητο).

Το 87% εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Το ποσοστό δυσαρέσκειας στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος είναι ανησυχητικά υψηλό για την κυβέρνηση  στο 75%.

Το 71,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει να προσφέρει ακόμη στη χώρα. 

Από την άλλη το 39,5% επιθυμεί μετά από εκλογές να σχηματιστεί κυβέρνηση (αυτοδύναμη ή με συνεργασία) της Νέας Δημοκρατίας, μόλις το 19% πιστεύει πως πρέπει αυτή να σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το 13,5% ζητεί σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.


Στήν 7η θέση η δημοτικότητα του Τσίπρα 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται και ως δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, συγκεντρώνοντας το 35% των θετικών απόψεων (61,5% αρνητικές). 
Ακολουθούν 
ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 29,5% (63%), 
η Φώφη Γεννηματά με 26,5% (71%), 
η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 26% (70%) 
ο Σταύρος Θεοδωράκης με 24,5% (71,5), 
ο Βασίλης Λεβέντης με 24,5% (71%), 
ο Αλέξης Τσίπρας με 22% (77%), 
ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 19,5% (79,5%), 
ο Πάνος Καμμένος με 17,5% (81% και 
ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 9,5% (87,5%).