Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Η Μπακογιάννη "καρφώνει" τον Παππά για την στενότερη συνεργάτιδα του!




Επιχείρηση ελέγχου της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού από την κυβέρνηση καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπδημητρίου ανάμεσα στα πρόσωπα που προτείνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να πληρώσουν τις κενές θέσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι και η κυρία Άννα Νάκου, η οποία «φέρεται να είναι η στενότερη συνεργάτιδα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και εργάζεται ως νομική σύμβουλος στο πολιτικό του γραφείο από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα».

Στην πρόταση που έχει κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομίας προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή, η οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να παράσχει την έγκριση της, η κυρία Άννα Νάκου προορίζεται για την θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μια θέση, την οποία να θυμίζουσε ότι την κατείχε επί κυβερνήσεως συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ο σύζυγός της βουλευτού Επικρατείας Νίκη Κεραμέως και αναγκάστηκε σε παραίτηση με το νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και θέσπισε το ασυμβίβαστο συγγενικά πρόσωπα πολιτικών να κατέχουν θέσεις σε ΔΣ ανεξαρτήτων Αρχών και Επιτροπών.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη στην Ερώτησή της επισημαίνει ότι « η κυρία Νάκου, συγκαταλέγεται στους κύριους εισηγητές του αντισυνταγματικού “Nόμου «Παππά” με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε ανεπιτυχώς να ελέγξει το χώρο των ΜΜΕ…» καθώς και ότι η επιλογή της «εγείρει σοβαρά ερωτήματα καθώς πρόκειται για μια καθαρά κομματική επιλογή που αποσκοπεί στον ισχυρότερο έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής και συνδέεται τόσο μ ετη θέση που μέχρι σήμερα κατέχει η κυρία Νάκου δίπλα στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, όσο και με την προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διορίζοντας μέλη που προέρχονται από τις τάξεις των στελεχών της Αρχής που όλως τυχαίως είχαν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση».

Παράλληλα, η βουλευτής θυμίζει πως «η κυβέρνηση Τσίπρα έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να υποβαθμίσει την ανεξαρτησία της Επιτροπής, όπως με την τροπολογία Σταθάκη τον Ιανουάριο του 2016».



Πηγή : newsit.gr


Μείωση 0,7% στους μισθούς το Δ' τρίμηνο του 2016



Την ύφεση του Δ' τριμήνου του 2016 αποτυπώνει η ΕΛΣΤΑΤ και το δείκτη μισθών καταγράφοντας για το ίδιο διάστημα μείωση 0,7% έναντι μηδενικής μεταβολής το ίδιο διάστημα του 2015 με βάση στοιχεία που δεν έχουν διορθωθεί με βάση την εποχική συγκυρία και τις εργάσιμες μέρες.

Η ίδια σύγκριση με υπολογισμό των εργάσιμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση καταγράφει μείωση του δείκτη μισθών για το Δ τρίμηνο του 2016 κατά 2% έναντι μείωση 0,7% του ΑΕΠ το ίδιο διάστημα του 2015.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δεν συνυπολογίζουν και τον αριθμό των εργασίμων ημερών. Με βάση την σύγκριση αυτή ο δείκτης μισθών καταγράφει το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αύξηση 0,2% έναντι αύξησης 0,4% του ΑΕΠ το ίδιο διάστημα του 2015.

Στο δείκτη μισθών η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει την μεταβολή του ωρομίσθιο σε βασικούς κλάδους της οικονομίας συνυπολογίζοντας κάθε λογής επιμίσθια υπερωρίες και πρόσθετα αμοιβές και bonus που δίνονται σε εργαζομένους όλων των βασικών κλάδων της οικονομίας. Είναι δε προσανατολισμός στο να καταγράφει το κόστος εργασίας για το σύνολο της οικονομίας δηλαδή τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι συμβατός και με την απαιτήσεις του υπουργείου εργασίας για ένα δείκτη με βάση τον οποίο θα προσδιορίζονται οι νέες συντάξεις. Ένας τέτοιος δείκτης θα έπρεπε να λαμβάνει υπ όψιν του την διακύμανση σε ετήσια βάση μόνο για τις βασικές αμοιβές χωρίς τις πρόσθετες αμοιβές που παρέχονται στους εργαζόμενους.



(πηγή φωτογραφίας: sooc.gr)
news247.gr


Φίλης για σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους: Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI


«Ο χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους έχει ωριμάσει» είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Όπως αναφέρει σε αυτό, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει ακόμη «η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα "θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας"».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αναφορά και στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, σημειώνοντας πως θεσμοί όπως και η Εκκλησία συνετέλεσαν στη σημερινή κρίση. «Όπως η πολιτική εξουσία επιβάλλεται να προχωρήσει σε αυτοκριτική και ανατροπές, με πρώτο βήμα την κατάρρευση του δικομματισμού, έτσι κι άλλες εξουσίες πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη της αυτοκριτικής. Άλλωστε ο Χριστός δεν είναι που μίλησε για μετάνοια;» γράφει συγκεκριμένα.

Αναφερόμενος στα Θρησκευτικά ο πρώην υπουργός τονίζει την «απαίτηση της Ιεραρχίας για συναπόφαση κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία με την Πολιτεία. Ελπίζω ότι η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων με τους φακέλους των μαθητών που θα διανεμηθούν με τη νέα χρονιά, θα δώσουν τη δυνατότητα από μάθημα ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης αναφέρεται και στο ζήτημα της καύσης των νεκρών κάνοντας λόγο για «καθυστέρηση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων».

Όσον αφορά στην εκκλησιαστική περιουσία στέκεται ειδικά στη μισθοδοσία των κληρικών γράφοντας τα παρακάτω ότι «χρειάζεται άμεσο σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων». «Είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ», τονίζει.

Τέλος, καταλήγει: «Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της Τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει; Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές. Πολύ περισσότερο που στην κοινωνία έχει ωριμάσει το αίτημα για τον σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, όπως έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 60%». 



Πηγή:  iefimerida.gr 


Την ώρα που κυβέρνηση φέρνει νέα μέτρα στο 30% η πραγματική ανεργεία



Σύμφωνα με την ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εύθραυστη οικονομία, χωρίς δυναμική, χωρίς βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και με την πραγματική ανεργία να αγγίζει το 30%!

Στο 29,6% η πραγματική ανεργία

Το 68,9% των εργαζομένων με μερική απασχόληση δηλώνει ότι ο λόγος για τον οποίο απασχολείται με αυτή τη μορφή εργασίας είναι ότι δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση. 

Η μακροχρόνια ανεργία την ίδια ώρα, συνεχίζει να κινείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες (27,2%) σε σχέση με τους άνδρες (18,9%), αλλά και στις νεότερες ηλικίες σε σχέση με τις γηραιότερες.

Ειδικότερα, η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών βρίσκεται στο 44,2%, στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών στο 33,2%, στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών στο 21,5%, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών στο 18,5% και τέλος στην ηλικιακή ομάδα 65-74 στο 13%.

Η θέση των ελληνικών νοικοκυριών, ειδικά των φτωχότερων, επιβαρύνεται δυσανάλογα από την άμεση φορολόγηση, καθώς η αναλογία φόρου εισοδήματος και πλούτου ως προς το ακαθάριστο εισόδημα του 20% των πιο φτωχών νοικο- κυριών ήταν υψηλότερη σε σχέση με το 20% των πλουσιοτέρων. 

Όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομικής ανισότητας προκύπτει μια αύξηση κατά την περίοδο 2010-2015. Ειδικότερα παρατηρούμε ότι ο δείκτης S6/S1 στη διάρκεια της κρίσης εμφανίζει σημαντική αύξηση της τάξης του 38,3%. 

Η μεταβολή αυτή υποδεικνύει πως η κρίση στην Ελλάδα έπληξε περισσότερο τα χαμηλότερα τμήματα της εισοδηματικής κατανομής. Όξυνση της ανισότητας παρατηρείται σε όλες τις κοινωνι- κοοικονομικές ομάδες του πληθυσμού, με εξαίρεση τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. 

Ιδιαίτερα ανησυχητική ωστόσο κρίνεται η εκρηκτική αύξηση της ανισότητας μεταξύ των ανέργων, η οποία αποδίδεται στη μείωση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας σε συνδυασμό με την εκτόξευση της μακροχρόνιας ανεργίας. Η ανισότητα στη χώρα μας θα ήταν οξύτερη χωρίς τις κοινωνικές μεταβιβάσεις και ειδικά τις συντάξεις






Οι εννιά στους δέκα καταναλωτές ψωνίζουν τις προσφορές για να κερδίζουν χρήματα



Σχεδόν οι μισοί προσαρμόζουν ακόμα και τη διατροφή τους βάσει προσφορών, ενώ σχεδόν τις μισές από τις 4-5 φορές που πηγαίνουν την εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ το έκαναν γιατί είδαν τις προσφορές

Όλο και περισσότερο τις προσφορές και εκπτώσεις που παρέχουν τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κυνηγούν οι Έλληνες καταναλωτές στην προσπάθεια τους να εξοικονομήσουν χρήματα μέσα από πρακτικές έξυπνων αγορών, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα αποτελέσματα ετήσιας πανελλήνιας έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) 2016/2017, με δείγμα 2.000 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα.

Ποσοστό 88% των καταναλωτών εξοικονομεί χρήματα μέσω προσφορών/κουπονιών/δωροπεταγών που προφέρουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές των προϊόντων. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 59% των καταναλωτών εξοικονομεί τουλάχιστον 5% επί της αξίας των αγορών του και το 32% τουλάχιστον 10%. Η μέση εξοικονόμηση που προκύπτει από την στάθμιση του συνόλου ανέρχεται σε 10% περίπου.

Πρακτικά, η μηνιαία συνολική αξία αυτών των ενεργειών αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε όφελος πάνω από 7 ευρώ ανά εβδομάδα, 30 ευρώ μηνιαία ανά νοικοκυριό και 375 ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το όφελος είναι πολύ σημαντικότερο από το αντίστοιχο όφελος του 2010 εξαιτίας τόσο της μείωσης της δαπάνης στων νοικοκυριών σε είδη παντοπωλείου όσο και της αύξησης τόσο του ποσοστού των πωλήσεων που πραγματοποιείται μέσω προσφορών, όσο και της αύξησης της μέσης έκπτωσης ανά προσφορά.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι μία σταθερή συσχέτιση της εξοικονόμησης μέσω προσφορών και εκπτώσεων στο σουπερμάρκετ με την εβδομαδιαία δαπάνη στο σουπερμάρκετ. Συγκεκριμένα, όσο αυξάνεται η εξοικονόμηση μέσω προσφορών και εκπτώσεων, τόσο αυξάνεται η δαπάνη στο σουπερμάρκετ, όσο και η εξοικονόμηση μέσω των προσφορών και εκπτώσεων. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές που εξοικονομούν λιγότερο από 5% έχουν μέση εβδομαδιαία δαπάνη 74,76 ευρώ και εξοικονομούν μόλις 2 ευρώ ανά εβδομάδα. Αντίθετα οι καταναλωτές που εξοικονομούν 20% έως 30%, έχουν μέση εβδομαδιαία δαπάνη 89,46 ευρώ, αλλά εξοικονομούν 22 ευρώ ανά εβδομάδα ή 1.163 ευρώ τον χρόνο.

Πρόκειται για ένα αναμενόμενο εύρημα, καθώς είναι λογικό ότι οι καταναλωτές που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες και άρα υψηλότερη δαπάνη (π.χ. οικογένειες με παιδιά), κυνηγούν περισσότερο τις προσφορές προκειμένου να αποκομίσουν μεγαλύτερη αξία. Αντίθετα καταναλωτές με μικρότερη δαπάνη, όπως π.χ. εργένηδες, φοιτητές κλπ είναι πιο αδιάφοροι προς τις προσφορές και αρκετά βιαστικοί στις αγορές τους.

Η έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ καταγράφει ενδιαφέροντα ευρήματα σε σχέση με τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε σχέση με την επιλογή προσφορών και προωθητικών ενεργειών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, δύο στις πέντε επισκέψεις στο σουπερμάρκετ έχει ως αφετηρία κάποια προσφορά για την οποία ενημερώθηκε ο καταναλωτής πριν επισκεφθεί το κατάστημα, κάτι που με δεδομένο ότι μέσος Έλληνας καταναλωτής επισκέπτεται το σουπερμάρκετ 4 - 5 φορές ανά εβδομάδα, πρακτικά σημαίνει ότι περίπου δύο φορές την εβδομάδα ο καταναλωτής αφιερώνει χρόνο για την αγορά (ή και κυνήγι) προσφορών.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ένας στους δύο καταναλωτές δηλώνει ότι ψάχνει ενεργητικά για προσφορές και εκπτώσεις στο διαδίκτυο και στα φυλλάδια των αλυσίδων σουπερμάρκετ πριν επισκεφθεί το κατάστημα για τις αγορές του.

Επιπλέον στο πλαίσιο της υιοθέτησης των «έξυπνων» αγορών από τους καταναλωτές, λόγω της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών καταγράφονται και άλλες σημαντικές τάσεις. Συγκεκριμένα, το 71% του κοινού δηλώνει ότι κυνηγάει τις προσφορές στις αγορές στο σουπερμάρκετ και το 63% ότι οι προσφορές και εκπτώσεις είναι ο κύριος λόγος για να επιλέξουν το κατάστημα σουπερμάρκετ που θα επισκεφθούν. Το 76% των καταναλωτών δηλώνουν ότι αγοράζουν περισσότερες προσφορές και εκπτώσεις σε σχέση με το παρελθόν. Ποσοστό 46% των καταναλωτών είναι διατεθειμένοι μέχρι και να αλλάξουν το πρόγραμμα τους και τη διατροφή τους αν βρουν καλές προσφορές σε κάτι άλλο από την αρχική τους λίστα, κάτι που υποδηλώνει την μεγάλη διείσδυση στην καθημερινότητα του φαινομένου των προσφορών και εκπτώσεων.

Τέλος, οι καταναλωτές αξιολογούν ιδιαίτερα θετικά τις επιδόσεις των σουπερμάρκετ στον τομέα αυτό με το 79% του κοινού να δηλώνει ότι είναι εύκολο να βρει προσφορές στο σουπερμάρκετ και το 74% να δηλώνει ότι συγκριτικά με άλλα καταστήματα στο σουπερμάρκετ βρίσκει περισσότερες προσφορές και εκπτώσεις.



Πηγή : protothema.gr


Ο στόχος για τεχνική συμφωνία, το χάος σε εργασιακά-αντίμετρα και η αμηχανία των βουλευτών



Σε "διαολοεβδομάδα" μπαίνει η Κυβέρνηση, καθώς μέχρι τις 20 Μαρτίου καλείται να έχει βρει λύση στο χάος που τη χωρίζει με τους δανειστές τόσο στα εργασιακά όσο και στα αντίμετρα. 

Σε αμφότερα τα πεδία, υπάρχουν αγεφύρωτες μέχρι τώρα διαφορές, τις οποίες θα επιδιώξει η Κυβέρνηση να λειάνει τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ( τηλεδιασκέψεις και διαρκείς ανταλλαγή στοιχείων δια αλληλογραφίας) όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Τσίπρας, άρχισε ήδη ένα πρώτο "ζύμωμα" των ελληνικών θέσεων μιλώντας στην ομάδα των ευρω-σοσιαλδημοκρατών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, δηλώνοντας ότι τα εργασιακά αποτελούν ευρωπαϊκή και όχι ελληνική υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση της "πολιτικής διαπραγμάτευσης" ενώ το αυτό αναμένεται και από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αμηχανία και φόβος στους βουλευτές

Η άμμος στην κλεψύδρα ωστόσο αδειάζει και "σήμα" ότι υπάρχει  αέναη διαπραγμάτευση με άγνωστη κατάληξη, δεν μπορεί να συνεχίσει επί μακρόν να δίδεται και τούτο γιατί η εικόνα – καταρχήν- της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, δεν αντέχει. 

Ξεχείλωμα των διαβουλεύσεων δε νοείται γιατί τούτο δυσχεραίνει μακροπρόθεσμα τους στόχους που καλείται να επιτύχει η Κυβέρνηση για το 2017 ενώ βραχυπρόθεσμα δημιουργεί –έτι περαιτέρω- καθίζηση στην οικονομία. Παράλληλα ωστόσο, καλείται να συμφωνήσει σε εξαιρετικά δύσκολα μέτρα  που δημιουργούν τρομακτική αναστάτωση στο εσωτερικό της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται με βάση τη "φωτογραφία"  των διαβουλεύσεων της στιγμής να "μεταβολίσει": 

1.    Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
2.    Μείωση αφορολόγητου
3.    Εφάπαξ τσεκούρι στις συντάξεις

Χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα αντίμετρα που επιθυμεί για μείωση ΕΝΦΙΑ και ενίσχυση κοινωνικών παροχών, με το ΔΝΤ να του αρνείται παράλληλα την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την οποία είχε επί μακρόν ως "προμετωπίδα" του κυβερνητικού αγώνα. 

Θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άμα τη ελεύσει των μέτρων; Η απάντηση ταλανίζει Κυβέρνηση και κόμμα. Αυτή τη στιγμή, οι γκρίνιες ανάμεσα στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κρατούνται "χαμηλά" και ο προβληματισμός δεν έχει λάβει διαστάσεις εσωστρέφειας. Και τούτο, γιατί στην πραγματικότητα πακέτο μέτρων προς έγκριση από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει.  Υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση περί "μάχης" καταρχήν για τα εργασιακά και καθησυχασμού ότι οι (χαοτικές) διαφορές ΔΝΤ και Αθήνας για τα αντίμετρα, βαίνουν προς σύγκλιση. 

Το crash-test των μέτρων

Όπερ σημαίνει ότι στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ τελούν υπό ανησυχία μεν για το πού θα κάτσει η μπίλια των μέτρων αλλά αναμένουν την οριστικοποίησή τους για να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη μεμονωμένες περιπτώσεις συριζαίων βουλευτών οι οποίοι συζητούν ακόμη και την παραίτηση προκειμένου να μην ψηφίσουν τα επερχόμενα μέτρα. Το κυβερνητικό ραντάρ, δεν στρέφεται στην οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση, ήτοι τους "53" αλλά σε … ελεύθερους σκοπευτές. 

Το ενδεχόμενο η δριμύτητα των μέτρων να ανοίξει "χορό παραιτήσεων"  βουλευτών ακόμη και αν παραδώσουν την έδρα τους , ανησυχεί σφόδρα το Μαξίμου, γιατί είναι πιθανότατο να προκαλέσει μείζον πολιτικό ζήτημα στην Κυβέρνηση. 

Και τούτο, διότι εάν επιφανή στελέχη του κόμματος  αρχίσουν να δραπετεύουν από το κυβερνητικό σκάφος , το χτύπημα που θα δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως το κυρίως κυβερνών κόμμα , θα επιταχύνει την φθορά του οδηγώντας σε εκρηκτικό κλίμα με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες. 



Της Νίκης Ζορμπά
Πηγή : capital.gr


Σύνδεσμος 1974 : Σάν σήμερα 13 Μαρτίου 1978 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής καθιερώνει την 35ετία



Σάν σήμερα....
13 Μαρτίου 1978
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ''Καθιερώνει'' Την 35ετια με πλήρη σύνταξη στα 58 έτη...!!!!!!!!

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Μετά από την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, ήρθε στην χώρα μετά βαΐων και κλάδων, κάνοντας το δημοψήφισμα που θα έκρινε αν το πολίτευμα της χώρας θα ήταν Βασιλευομένη ή Αβασίλευτη δημοκρατία. Κέρδισε τις δυο πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις, διατελώντας πρωθυπουργός από το 1974 μέχρι το 1980, φτάνοντας σχεδόν στα 14 χρόνια πρωθυπουργίας, μαζί με την περίοδο 1955-1963.

Το μεταπολιτευτικό του έργο ήταν βαρύ. Κατάφερε όμως να φέρει μια ομαλότητα, ρίχνοντας γέφυρες στην σχέση με την αριστερά, νομιμοποιώντας μάλιστα και το ΚΚΕ, μια κίνηση που αργότερα θεωρήθηκε πανέξυπνη από τους πολιτικούς αναλυτές. Επίσης υπέγραψε την συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, μια κίνηση που συζητείται ακόμα και σήμερα. Όταν κατάφερε να σταθεροποιήσει το αμιγώς πολιτικό τοπίο, στράφηκε στην κοινωνική πολιτική.

Μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμιστικές του αποφάσεις, ήταν η καθιέρωση της 35ετιας στο εργασιακό, που έδινε σε όλους τους εργαζόμενους πλήρη σύνταξη στα 58 έτη. Ένας εργαζόμενος που πλήρωνε τις ασφαλιστικές του εισφορές για 35 χρόνια, μπορούσε να βγει στην σύνταξη στα 58, παίρνοντας όλο το ποσό που του αναλογούσε. Αν πάλι, έβγαινε νωρίτερα, θα έπαιρνε μεν μειωμένη σύνταξη, αλλά η μείωση αυτή θα ήταν αρκετά μικρή.

Η μεταρρύθμιση χαρακτηριστικέ «ανθρώπινη», με τους μεταγενέστερους να συγχέουν τον συγκεκριμένο νόμο, με την καθιέρωση των «ανθρώπινων συνθηκών εργασίας» στην Ελλάδα. Ο νόμος αυτός έμελλε να κρατήσει για περίπου 37 χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2015, ύστερα από 6 (γεμάτα) χρόνια κρίσης και τις πιέσεις των δανειστών, τα όρια ηλικίας αλλάζουν. Η πλήρης σύνταξη καθιερώνεται στα 62 έτη, που σταδιακά θα αυξάνεται μέχρι 2022, όπου θα φτάσει στα 67 έτη. Επιπρόσθετα, η σύνταξη στα 62 θα δίνεται πλήρης ύστερα από 40 έτη ασφάλισης, ενώ στα 67 θεμελιώθηκε η μειωμένη ή πλήρης σύνταξη για εργαζόμενους με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Ο εργασιακός νόμος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, διατηρήθηκε ακόμα και με τις εναλλαγές των κυβερνήσεων, αφού από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας θεωρήθηκε δίκαιος. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 40 χρόνια, για να αμφισβητηθεί και, εν τέλει, να καταργηθεί.


Νέα εποχή για την ΕΛ.ΑΣ: Ταυτοποίηση με... smartphone



Στη νέα εποχή, όπου η εξακρίβωση στοιχείων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων θα γίνεται με ένα smartphone, βαδίζει ολοταχώς η Ελληνική Αστυνομία. 

Το έργο «Εξυπνη Αστυνόμευση» έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του. Η εφαρμογή του αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του 5ετούς στρατηγικού επιχειρησιακού προγράμματος της ΕΛ.ΑΣ. για το διάστημα 2015-2019 και προωθεί την πρακτική «bring your own device», δηλαδή «φέρε τη δική σου συσκευή», ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη διείσδυση «έξυπνων» κινητών στο αστυνομικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, τις οποίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής», στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες και να προσφέρουν λύσεις στους αστυνομικούς σχετικά με την επαλήθευση στοιχείων των πολιτών που υπόκεινται σε έλεγχο.

Επί της ουσίας η χρονοβόρα διαδικασία, γνωστή σε όλους ως «εξακρίβωση στοιχείων», που απαιτεί τη μεταφορά του πολίτη σε αστυνομική υπηρεσία προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος των στοιχείων της ταυτότητάς του, βαίνει προς το τέλος της... Οι αστυνομικοί που διενεργούν τον έλεγχο θα μπορούν με το νέο λογισμικό της ΕΛ.ΑΣ. να αποκτούν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων και να εξακριβώνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εάν η ταυτότητα είναι πλαστή ή γνήσια. Η προηγούμενη διαδικασία προέβλεπε αρκετές ώρες αναμονής σε αστυνομικά τμήματα. Η νέα εφαρμογή θα χρησιμοποιείται και για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραβιάσει τον νόμιμο χρόνο παραμονής στη χώρα.

Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες θα παρέχουν στους αστυνομικούς την υποδομή που χρειάζονται προκειμένου να συμπληρώνουν αναφορές και στοιχεία. Κατ’ επέκταση μειώνεται δραστικά ο χρόνος της «γραφειοκρατίας», που θέλει τον αστυνομικό να μην είναι στον δρόμο να περιπολεί, αλλά να επιστρέφει στην υπηρεσία για να συμπληρώσει τη «χαρτούρα».

Οι βασικές λειτουργίες του νέου προγράμματος «Εξυπνη Αστυνόμευση - Smart Policing», όπως είναι ο τίτλος του έργου, αφορούν την άμεση αναγνώριση και ανάγνωση των εγγράφων ταυτοπροσωπίας και της φωτογραφίας του κατόχου, καθώς και την εγκυρότητά τους. Διαβατήρια, άδειες οδήγησης, άδειες διαμονής, ταξιδιωτικά έγγραφα, ταυτότητες νέου τύπου και πινακίδες κυκλοφορίας θα βρίσκονται στα χέρια των αστυνομικών που διενεργούν τον έλεγχο.

Στην περίπτωση που τα έγγραφα διαθέτουν ηλεκτρονικά τσιπ με βιομετρικά στοιχεία, τα «smartphones» των αστυνομικών θα μπορούν να τα «διαβάζουν» κι αυτά. Επιπλέον, τα «έξυπνα κινητά» θα έχουν και τη δυνατότητα οπτικής ανάγνωσης και αναγνώρισης ελληνικών και λατινικών στοιχείων από ληφθείσες φωτογραφίες εντύπων παλαιού τύπου.

Η μεγάλη ανατροπή έρχεται με την τεχνολογία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η νέα γενιά κινητών τηλεφώνων διαθέτει ήδη αναγνώριση αποτυπωμάτων και θα αξιοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Τουλάχιστον 500 συσκευές τηλεφώνων προβλέπεται να προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες είτε θα έχουν ενσωματωμένο το σκάνερ είτε θα μπορούν να φέρουν πρόσθετη συσκευή, ώστε να γίνεται λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Συγκρίσεις

«Τα ληφθέντα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων θα συγκρίνονται παράλληλα τόσο με τα αντίστοιχα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο εθνικό AFIS όσο και σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, και εν συνεχεία βάσει πρόσθετων συγκρίσεων-αναζητήσεων που θα κάνει το σύστημα κεντρικά, στη φορητή συσκευή θα λαμβάνεται συνοπτική απάντηση επιχειρησιακού ενδιαφέροντος» αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.

Η καινοτομία δεν αφορά όμως μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και τις φωτογραφίες. Ο αστυνομικός θα μπορεί να φωτογραφίζει τον πολίτη με το ειδικό κινητό τηλέφωνο και βγάζοντας μία... σέλφι να τον ταυτοποιεί. Η φωτογραφία θα καταχωρίζεται και θα συγκρίνεται με τις εθνικές βάσεις δεδομένων, όπως είναι η βάση των ταυτοτήτων Ελλήνων πολιτών, όπου υπάρχουν 11,5 εκατ. ψηφιακά αρχεία εικόνων. Ωστόσο οι αστυνομικές υπηρεσίες θα μπορούν να την «τρέξουν» και σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. Οι φωτογραφίες που θα βγάζει ο αστυνομικός και θα «περνούν» στο σύστημα θα συνοδεύονται από γεωγραφικό στίγμα.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και κυρίως ανεκτίμητες από επιχειρησιακής πλευράς. Από ένα τροχαίο όπου ο αστυνομικός θα μπορεί να καταχωρίζει επί τόπου φωτογραφίες και βίντεο από το ατύχημα, μέχρι τον εντοπισμό ενός υπόπτου και την καταγραφή περιστατικού.

Πρόσβαση παντού

Σε απευθείας σύνδεση με υπουργεία, FBI και Europol

Με την εγκατάσταση ειδικής εφαρμογής από το Police App Store (θα αναπτυχθούν και άλλες εφαρμογές) θα μπορεί ο κάθε αστυνομικός να έχει στο κινητό του όλες τις λειτουργίες αναγνώρισης.

Η υλοποίηση του εν λόγω έργου στοχεύει στο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της αμεσότερης ανίχνευσης και αναγνώρισης ύποπτων οχημάτων και ατόμων, στην αποτελεσματικότερη φύλαξη στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, στη διενέργεια μεγαλύτερου μέσου ελέγχων σε καθημερινό επίπεδο, στη δημιουργία μηχανισμού άμεσης συλλογής στοιχείων, στην άμεση επικοινωνία με τους αστυνομικούς σε περιπολία.

Οπως αναφέρεται στη μελέτη του έργου σχετικά με την υλοποίηση της δράσης χρειάζονται «τουλάχιστον 1.000 φορητές συσκευές smartphones με συνοδευτικό εξοπλισμό και σε τουλάχιστο 500 εξ αυτών θα πρέπει να είναι εφικτή η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ή εναλλακτικά θα πρέπει να προσφερθούν για τον σκοπό αυτόν, στην τεχνική προσφορά, και τουλάχιστον 500 κατάλληλες πρόσθετες συσκευές».

Σε πόλεις και νησιά

Η κατανομή του φορητού εξοπλισμού θα γίνει σε υπηρεσίες όλης της χώρας και κυρίως στα αστικά κέντρα και στα νησιά, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Οι βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. που λειτουργούν και ενδεχομένως να αποκτήσουν πρόσβαση τα smartphones νέας γενιάς είναι οι εξής: υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Εξωτερικών, FBI, Europol, Schengen Informationb System, Interpol, Eurodac, Dublinet, Διεύθυνση Διαβατηρίων και «Τειρεσίας».

Σχετικά με τη διασφάλιση του απορρήτου των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αναφέρεται ότι «η γενική προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά την υλοποίηση είναι να μην αποθηκεύονται δεδομένα στη συσκευή smartphone, πέραν εκείνων που θα είναι διαθέσιμα για περιπτώσεις που στιγμιαία ή για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας, ώστε αμέσως όταν ανευρεθεί ικανοποιητικό σήμα η συσκευή αυτόματα να αποστείλει τα στοιχεία κεντρικά, ώστε να εκκινηθούν κεντρικά οι συγκρίσεις - αναζητήσεις».



Πηγή: Έθνος


Έσπασαν τις καταλήψεις! Επιτέλους η ΕΛ.ΑΣ. έκανες αυτό έπρεπε



Πρωινές ώρες σήμερα (13 Μάρτιου 2017), με μέριμνα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, μετακινήθηκαν άτομα από δύο κτίρια, στα οποία είχαν εγκατασταθεί.

Στο πρώτο κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας, διέμεναν εκατόν είκοσι επτά (127) πρόσφυγες, οι όποιοι θα φιλοξενηθούν σε οργανωμένες δομές.

Στο κτίριο θα εγκατασταθούν, το αμέσως επόμενο διάστημα, ασυνόδευτοι ανήλικοι αλλοδαποί, στο πλαίσιο οργανωμένου προγραμματισμού – σχεδιασμού αρμόδιων Φορέων.

Από το δεύτερο κτίριο, στην περιοχή του Ζωγράφου, απομακρύνθηκαν επτά (7) ημεδαποί, ενώ το κτίριο αποδίδεται στον οικείο Δήμο, για χρήση κοινωφελούς σκοπού.

Οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εγκλήσεων των ιδιοκτητών των κτιρίων και σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας.



Οι επτά που προσήχθησαν από του Ζωγράφου είναι αλληλέγγυοι οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο της κατάληψης την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης, καθώς μέσα στο κτίριο δεν υπήρχαν άτομα.   

Συγκεκριμένα, για τη Βίλα Ζωγράφου είχε υποβληθεί έγκληση από το δήμο, στον οποίο ανήκει το κτίριο, επειδή, όπως λέει, θέλει να το κάνει ωδείο, ενώ το κτίριο της οδού Αλκιβιάδου ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και προορίζεται για τη στέγαση των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων.   

Οι νόμιμες αστυνομικές επιχειρήσεις που άργησαν κιόλας έχουν προκαλέσει αναβρασμό, στα Εξάρχεια λες και τα κτίρια ήταν ιδιοκτησίας τους και από το πρωί γίνονται μέσω Διαδικτύου καλέσματα προς αλληλέγγυους, για συγκεντρώσεις στην πλατεία Εξαρχείων και στου Ζωγράφου, καθώς και ενίσχυση σε άλλα υπό κατάληψη κτίρια.   




O κ. Τσίπρας πέτυχε ως ψεύτης, αλλά απέτυχε ως πρωθυπουργός



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για το σημερινό άρθρο του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας, με όσα λέει για την αξιολόγηση, την ποσοτική χαλάρωση και τα μέτρα για το χρέος, συνεχίζει την τακτική του εμπαιγμού. 

Είναι ο ίδιος που διακήρυσσε, κατ’ επανάληψη, ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έκλεινε μέσα στον περασμένο χρόνο. 

Είναι ο ίδιος που διαβεβαίωνε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι είναι πιο κοντά από ποτέ στη ρύθμιση του χρέους. 

Είναι ο ίδιος που τοποθετούσε, τον περασμένο Οκτώβριο, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του 2017.

Είναι ο ίδιος που, με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, τον περασμένο Νοέμβριο, διαβεβαίωνε πως όλα αυτά θα γίνονταν έγκαιρα.

Δυστυχώς για τη χώρα, ο κ. Τσίπρας πέτυχε ως ψεύτης, αλλά απέτυχε ως πρωθυπουργός».    


Αυγενάκης: Ο Μητσοτάκης πολύ σύντομα θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας





Ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας διατύπωσε την εκτίμηση πως «στις επόμενες εκλογές, που δεν θα αργήσουν να έρθουν, θα δώσουμε ένα ισχυρότατο μήνυμα στον λαϊκισμό»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει αέρα νίκης, ανανέωσης και δυναμικής στην παράταξή μας, που πολύ σύντομα θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να λείπει κανένας», τόνισε μεταξύ άλλων ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας απόψε στον Πύργο, κατά την διάρκεια των εγκαινίων των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ.

Όπως ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Αυγενάκης, «ξέρουμε ότι κάποιοι πολίτες, που διαχρονικά ανήκαν στον χώρο μας, στεναχωρήθηκαν και απείχαν, αλλά τώρα είναι η ώρα να δώσουμε ένα σάλπισμα, ότι η πατρίδα μάς χρειάζεται και είναι πατριωτική ευθύνη να στηρίξουμε τη μόνη υπεύθυνη δύναμη, που λέγεται Νέα Δημοκρατία».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, «αυτή η προσπάθεια δεν θέλει μονάχα έναν δυναμικό έντιμο, καθαρό και εργατικό αρχηγό, αλλά θέλει στελέχη που να το λέει η καρδιά τους, για αυτό και είμαι βέβαιος ότι και εδώ στην Ηλεία θα βγει ένα καθαρό και ισχυρό μήνυμα της στήριξης της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και της αλήθειας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι «χρειάζεται να δουλέψουμε συντονισμένα για να επικρατήσει η αλήθεια και να χτίσουμε ένα ισχυρότατο μέτωπο αξιοπιστίας και σοβαρότητας, αποτελούμενο από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και τους σοβαρούς, έντιμους και πατριωτικά υπεύθυνους πολίτες της Ελλάδας».

Στην συνέχεια, διατύπωσε την εκτίμηση πως «στις επόμενες εκλογές, που δεν θα αργήσουν να έρθουν, θα δώσουμε ένα ισχυρότατο μήνυμα στον λαϊκισμό», και συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους: «Όλοι πιστεύετε πως τελείωσαν τα ψέματα και έχουμε μία και μοναδική ευθύνη, να δουλέψουμε και να ενεργοποιήσουμε κάθε ισχυρό και σοβαρό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας».



Πηγή : protothema.gr


Το σχέδιο των Τούρκων για εισβολή στην Ελλάδα - Τα πέντε ελληνικά νησιά που απειλούνται




Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Άγκυρα συνεχίσει να τραβάει το σχοινί – Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο ΓΕΕΘΑ – Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται στο Πεντάγωνο βλέποντας τους Τούρκους να κλιμακώνουν συνεχώς τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Το υπουργείο Άμυνας εξετάζει σοβαρά τα σενάρια θερμού επεισοδίου στο Αρχιπέλαγος και είναι σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχει η εκτίμηση πως μπορεί να υπάρξει στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων και για το λόγο αυτό όλες οι μονάδες στην παραμεθόριο είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Πώς όμως μπορεί να επιτεθεί η Τουρκία; Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζονται στο Πεντάγωνο και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα;

Η κυριακάτικη Real News παρουσιάζει τις πέντε υποθέσεις εργασίας που εξετάζει το ΓΕΕΘΑ και απασχολούν τους Έλληνες αξιωματικούς:

Ίμια:

Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις δύο βραχονησίδες, και όχι άδικα. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση οι Τούρκοι έδειξαν ότι έχουν στα σχέδιά τους την αποβίβαση τμήματος κομάντος σε μία από τις δύο βραχονησίδες. Όχι απαραίτητα για να την καταλάβουν, αρκεί να καρφώσουν μία τουρκική σημαία για να βγουν οι σχετικές φωτογραφίες και τηλεοπτικά πλάνα. Την νύχτα της 21ης Φεβρουαρίου υπήρξε σοβαρή προετοιμασία των Τούρκων για μία τέτοια επιχείρηση, Σταμάτησε και λόγω της σοβαρής αντίδρασης που ετοίμασε η Αθήνα η οποία γνωστοποιήθηκε στον Αμερικανό πρέσβη. Η παρέμβαση των ΗΠΑ ακύρωσε τα όποια τουρκικά σχέδια.

Ζουράφα:

Στην άλλη άκρη του Αιγαίο, ανατολικά της Σαμοθράκης υπάρχει μια νησίδα πολύ μικρότερη από τα Ίμια, η Ζουράφα. Αυτή η «κουκίδα» γης έχει υφαλοκρηπίδα και είναι εξαιρετικά σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Τουρκία πολύ συχνά προκαλεί επεισόδια στην περιοχή χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τα αλιευτικά σκάφη της, οι ιδιοκτήτες των οποίων, όπως λένε οι φήμες, δεν είναι... απλοί ψαράδες. Συχνά η ένταση γύρω από αυτό το σχεδόν αόρατο νησάκι είναι πολύ μεγάλη με ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών να εμπλέκονται σε αψιμαχίες. Το σημείο αυτό είναι σημαδεμένο με «κόκκινο» από τους Έλληνες αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ.

Παναγιά – Φαρμακονήσι:

Οι Τούρκοι έχουν δείξει ιδιαίτερη προτίμηση για εκδήλωση προκλήσεων στο νησάκι Παναγιά που βρίσκεται δίπλα στις Οινούσσες και στο Φαρμακονήσι. Στην Παναγιά έχουν καταγραφεί δεκάδες υπερπτήσεων με τους Τούρκους πιλότους να προσεγγίζουν κάνοντας εικονικές αποβάσεις. Το να επιχειρήσουν οτιδήποτε οι Τούρκοι σε αυτά τα δύο νησιά ισοδυναμεί με κλιμάκωση που οδηγεί σε σοβαρό θερμό επεισόδιο. Αιτία είναι ότι και στα δύο νησιά υπάρχουν στρατιωτικές φρουρές που δεν χρειάζεται να πάρουν οποιαδήποτε διαταγή για να απαντήσουν σε τουρκική πρόκληση που ξεπερνά τα όρια.

Καστελόριζο:

Η προσπάθεια κατάληψης ενός νησιού όπως το Καστελόριζο λόγω της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές είναι ένα σενάριο πολύ δημοφιλές. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σενάριο, τουρκικής απόβασης στο ακριτικό Καστελόριζο, καταγράφόταν και σε έγγραφα της CIA. Το σενάριο μπορεί να ακο΄θυγεται υπερβολικό γιατί, όπως λένε οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, η Τουρκία πάντα εκδηλώνει τις σοβαρές προκλήσεις της έχοντας ένα νομικίστικο έστω περιτύλιγμα. Στο Καστελόριζο τι μπορεί να επικαλεστεί; Λογικά, τίποτα!

Σενάριο ατυχήματος

Ίσως το πιο δύσκολο σενάριο που έχουν κληθεί να τρέξουν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι αυτό του ατυχήματος. Αν κάτι πάει στραβά στον εναέριο χώρο του Αιγαίου ή στη θάλασσα το ζήτημα της Έρευνας και Διάσωσης είναι ικανό να προκαλέσει τεράστια ένταση. Η περίπτωση του αδικοχαμένου Κώστα Ηλιάκη είναι χαρακτηριστική. Μετά την πτώση του F-16 του σμηναγού αλλά και αυτό του Τούρκου που προκάλεσε τη σύγκρουση των δύο μαχητικών, μετατράπηκε σε πολεμική επιχείρηση. Ένα τέτοιο σενάριο έχει μεγάλες πιθανότητες να συμβεί κάθε μέρα στο Αιγαίο.



Πηγή : newsbomb.gr


Έγγραφο - βόμβα από Ντάισελμπλουμ διαψεύδει την κυβέρνηση




Μόνον όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί η Ελλάδα να κάνει χρήση των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται την τρέχουσα περίοδο με τους θεσμούς. Αυτό ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ενημέρωση που παρείχε την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην ολλανδική Βουλή ενόψει του προσεχούς Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει συγκεκριμένα για την Ελλάδα πως στο Eurogroup «θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

Η αποσαφήνιση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών συγκρούεται με όσα έχει επανειλημμένα υποστηρίξει για τα λεγόμενα «θετικά» μέτρα η κυβέρνηση μετά το τελευταίο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Είναι δε σε διαφορετικό πνεύμα και με την ενημέρωση που παρείχε στα ΜΜΕ στις 9 Μαρτίου ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην εν λόγω ενημέρωση ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε για τα αντισταθμιστικά μέτρα τα εξής: «Βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018».

Η διαφορά είναι πρόδηλη. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει πως τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν όταν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα και θα αφορούν στο ποσό της υπεραπόδοσης. Εάν για παράδειγμα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, τα θετικά μέτρα θα αφορούν στο 0,2% του ΑΕΠ που είναι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.


Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του πορτ παρόλ του κ. Τζανακόπουλου, αλλά και μελών του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζει πως θα αρκεί η επίτευξη και όχι η υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα. Δηλαδή η κυβέρνηση για τους δικούς της εσωτερικούς πολιτικούς λόγους εμφανίζεται να υποστηρίζει πως εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ύψους 3,5% του ΑΕΠ απλά πιαστεί, χωρίς να ξεπεραστεί, τότε αυτομάτως θα τεθούν σε ισχύ τα θετικά μέτρα. Αλλά αυτό δεν είναι η πραγματικότητα που περιγράφει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στα «χαρτιά» η «αντιστάθμιση»

Η σκόπιμη «παρερμηνεία» της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου για τα αντισταθμιστικά μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης γίνεται προκειμένου να δικαιολογηθούν επώδυνες υποχωρήσεις όπως η δραστική μείωση του αφορολογήτου και η περικοπή των συντάξεων. Το παράδοξο όμως είναι το γεγονός πως από τις συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών δεν έχουν προκριθεί μέτρα που να ανακουφίζουν εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που θα πληγούν από τη μείωση του αφορολογήτου και τη μείωση των συντάξεων.

Αρχικά η κυβέρνηση διεκδικούσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτησίες που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα, κάτι που δεν αποδεχτήκαν οι δανειστές, χωρίς όμως να αποκλείσουν εντελώς κάποιες διορθωτικές κινήσεις στον φόρο. Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στη διαπραγμάτευση τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, κάτι που όμως επίσης απέρριψαν ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM. Το ίδιο δε έπραξαν και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στις συζητήσεις των Αθηνών που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη το βάρος των θεσμών έπεσε στη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, στη μείωση των ανώτατων συντελεστών φορολογίας φυσικών προσώπων και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με δράσεις όπως η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. Ωστόσο, καμία από αυτές τις παρεμβάσεις δεν λειαίνει τις επιπτώσεις από τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που καλείται να προνομοθετήσει η κυβέρνηση για το 2019.


Θανάσης Κουκάκης 
Πηγή : Cnn.gr


Κικίλιας: «Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»



Περιοδεία στο νομό Λάρισας πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, η οποία, όπως ανέφερε, εντάσσεται στην προσπάθεια να γίνει «το άνοιγμα στη κοινωνία και να προβληθούν οι προτάσεις και οι θέσεις της ΝΔ» .

Περιοδεία στο νομό Λάρισας πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, η οποία, όπως ανέφερε, εντάσσεται στην προσπάθεια να γίνει «το άνοιγμα στη κοινωνία και να προβληθούν οι προτάσεις και οι θέσεις της ΝΔ» .

Ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Κυριακή το μεσημέρι επεσήμανε πως η Ν.Δ ζητάει άμεσα πολιτική αλλαγή και εκλογές, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε σχέση με την αξιολόγηση, ενώ επιτέθηκε στα κυβερνητικά στελέχη, λέγοντας πως βρίσκονται στην εξουσία «κοιτώντας μόνο το προσωπικό συμφέρον»

«Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Είναι νωπές οι μνήμες από την διαπραγμάτευση της πρώτης αξιολόγησης που έκλεισε με το υπερταμείο, με κόφτη, με περικοπές μισθών, συντάξεων και δημιούργησε τεράστια ζημιά στην πραγματική οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει, τονίζοντας πως πρέπει να έρθει μια κυβέρνηση που «θα προχωρήσει άμεσα σε μείωση της φορολογίας, μείωση των δαπανών του κράτους και η οποία θα πραγματοποιήσει ειδικές παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδυτών για να υπάρξουν δουλειές»

O κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε επίσης πως εφόσον στην κυβέρνηση έρθει η Ν.Δ, απολύσεις στο Δημόσιο δεν πρόκειται να υπάρξουν, όμως τόνισε πως θα υπάρξει κινητικότητα και κάλυψη κενών θέσεων.

«Απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται να γίνουν. Τέλος!. Κινητικότητα θα υπάρξει έτσι ώστε σε κενές θέσεις σε τομείς του δημοσίου που πονάνε να υπάρξει ο κατάλληλος δημόσιος υπάλληλος στην κατάλληλη θέση» είπε για να συμπληρώσει βέβαια πως «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να μονιμοποιούνται παρανόμως οι κομματικοί εγκάθετοι».

Απαντήσεις σε σχέση με την εμπορική και οικονομική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Καναδά για το φλέγον ζήτημα της φέτας, αλλά και τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων έδωσε επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ, λέγοντας πως είναι εύλογο οι άνθρωποι που δουλεύουν στον πρωτογενή τομέα να θέλουν να πουν την άποψή τους.

«Θέλω καταρχήν να ξεκαθαρίσω πως η συμφωνία αυτή φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του κ. Σταθάκη, του κ. Κατρούγκαλου όπου υποκριτικά οι βουλευτές δεν ψήφισαν. Η συμφωνία έχει θετικά έχει και αρνητικά, είναι ζωντανή διαδικασία που χρήζει βελτίωσης» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, ενώ εκτίμησε πως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να φέρουν τη συμφωνία στη βουλή.



Πηγή: skai.gr


Η κυβέρνηση θεωρεί αντίμετρα για τα νέα μέτρα που φέρνει την ένταξη παιδιών πάνω από 3 ετών στους βρεφονηπιακούς




Έχει διαρρεύσει ένα σχέδιο το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί αντίμετρο και είναι η ένταξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών άνω των τριών ετών 

Αυτό εάν δεν μας κοροϊδεύει όπως συνήθως είναι ένα από τα λεγόμενα αντίμετρα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το πακέτο μέτρων από το 2019 και μετά.

Τα νέα καταστροφικά μέτρα περαιτέρω φτωχοποίησης των πολιτών που φέρνει η κυβέρνηση με αποκλειστική ευθύνη της ανικανότητας της θεωρεί ότι βάζοντας μεγαλύτερες ηλικίες στους παιδικούς σταθμούς θα αντιμετωπίσει μέρος της οργής των πολιτών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών όπως ακούγεται έχουν συναινέσει στο συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο, θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα αναπτυχθεί πλήρως από τον Ιανουάριο του 2019.

Στο σχέδιο θα ενταχθούν, όχι μόνο τα παιδιά εργαζόμενων αλλά και τα παιδιά άνεργων γονέων.







Ο «βρυχηθμός» του Ερντογάν και ο «πόλεμος» με την Ολλανδία



Η εμπλοκή της Γερμανίας και το «βούτυρο» στο ψωμί του Τούρκου Προέδρου

Σε μία άνευ προηγουμένου πολιτική πόλωσης οδηγεί το διπλωματικό θρίλερ Τουρκίας - Ολλανδίας, την ώρα που η ΕΕ παγώνει την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία.

Στο προσκήνιο τις προηγούμενες μέρες ήταν η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας με αφορμή την απαγόρευση εκστρατείας από Τούρκους πολιτικούς της κυβέρνησης για το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ωστόσο το Σαββατοκύριακο ξέσπασε πιο βαθιά κρίση με την Ολλανδία. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται παρά για την εκδήλωση μιας υποβόσκουσας κρίσης, αφού νωρίτερα αλλά σε πιο χαμηλούς τόνους οι ολλανδικές αρχές είχαν διαμηνύσει ότι δεν επιθυμούν τέτοιες συγκεντρώσεις και είχαν προειδοποιήσει τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα μπορούσαν να ακυρώσουν την άδεια προσγείωσης του αεροπλάνου του στην Ολλανδία.

Οι Ολλανδοί έχουν εξοργιστεί κυρίως με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γιατί θεωρούν ότι αθέτησε δέσμευσή του. Συγκεκριμένα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπριελ σε συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο, του μετέφερε παράκληση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην κάνει προεκλογική εκστρατεία στην Ολλανδία λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Το επιχείρημα ήταν ότι τέτοιες εμφανίσεις λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες θα ενίσχυαν το στρατόπεδο των εχθρών των Τούρκων και του Ισλάμ. Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικούς κύκλους που επικαλείται η εφημερίδα Bild ο Τσαβούσογλου έδειξε κατανόηση, τουλάχιστον ενώπιον του Γκάμπριελ, και προθυμία να λάβει υπόψη του την παράκληση.

Υπάρχει όμως και η πληροφορία από τη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Focus ότι η ολλανδική πλευρά απευθύνθηκε και στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Το αίτημα ήταν να σταματήσει την τουρκάλα υπουργό Οικογένειας στα σύνορα με την Ολλανδία, γιατί ήταν ανεπιθύμητη. Το περιοδικό κατηγορεί και τα δύο υπουργεία ότι δεν έκαναν τίποτα, επειδή δεν ήθελαν να αναμειχθούν στη διαμάχη. Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσουν Ολλανδοί το αυτοκίνητο της υπουργού έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

Από την άλλη με αντίποινα «με τους πιο σκληρούς τρόπους» προειδοποίησε η Τουρκία μέσω του ΥΠΕΞ και του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ακολούθως, η κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών κορυφώθηκε όταν η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά απομακρύνθηκε με απειλή γερανού από τη λιμουζίνα της και με αστυνομική συνοδεία οδηγήθηκε ως ανεπιθύμητη στη χώρα, στα σύνορα της Ολλανδίας με τη Γερμανία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «τα απομεινάρια του ναζισμού». Δηλώσεις τις οποίες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «τρελές» και «απαράδεκτες». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή στην Άγκυρα, ο οποίος βρίσκεται σε άδεια, «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Το χρονικό της κρίσης

Η κρίση Ολλανδίας - Τουρκίας σημειώνεται παραμονές των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών της Τετάρτης, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι μετανάστες και το ισλάμ. Το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς που χαιρέτησε την απαγόρευση εμφανίζεται να κερδίζει τη δεύτερη θέση.

Η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας στο εξωτερικό, έχει προκαλέσει εντάσεις πρώτα με τη Γερμανία, καθώς πολλές γερμανικές πόλεις ακύρωσαν με διάφορες προφάσεις πολλές εκδηλώσεις.

Ακολούθησαν σκληρές δηλώσεις και από τις δυο πλευρές, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να δηλώνει την βαθιά διάσταση απόψεων που παρατηρείται με την Άγκυρα τον τελευταίο καιρό και να επαναλαμβάνει το αίτημα αποφυλάκισης του τουρκικής καταγωγής Γερμανού δημοσιογράφου ανταποκριτή της Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ, με του οποίου τη σύλληψη ουσιαστικά είχε πυροδοτηθεί η κρίση.

Ερντογάν: Η Ολλανδία ενεργεί σαν «μπανανία»

Να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς συνεχίζει να υποβόσκει η διπλωματική διένεξη αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που θέλει να διεξαγάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Κοτζάελι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία τούρκους υπουργούς.

Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στην κλιμακούμενη διένεξη μεταξύ των δύο χωρών.

Για μικρό χρονικό διάστημα, η τουρκική σημαία είχε αναρτηθεί έξω από το προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας τη διαμαρτυρία της ολλανδικής κυβέρνησης.

«Η κατάσταση είναι ασαφής. Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία. Έχουμε υποβάλει διαμαρτυρία στις τουρκικές αρχές», ανέφερε το υπ0ουργείο Εξωτερικών.

Ρούτε: Δεν ζητάω συγγνώμη από τον Ερντογάν

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και δήλωσε ότι ελπίζει σε μία «αποκλιμάκωση» της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Χάγη και την Αγκυρα.

«Αποκλείεται να ζητηθεί συγγνώμη, εκείνοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για ό,τι έγινε χθες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Μαρκ Ρούτε σήμερα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στη Χάγη.

«Πρόκειται για ένα τελείως απίθανο και παρανοϊκό αίτημα», πρόσθεσε.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκανε χθες λόγο για «απομεινάρια του ναζισμού» μετά την απέλαση της υπουργού Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία αγνόησε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη συμμετοχή μελών της τουρκικής ηγεσίας σε φιλο-ερντογανικές εκδηλώσεις σε ολλανδικό έδαφος εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου και την απαγόρευση προσγείωσης του αεροπλάνου του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ. Η υπουργός επέμεινε να μεταβεί οδικώς στο Ρότερνταμ, εμποδίσθηκε να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο και απελάθηκε.

«Η χώρα αυτή, όπως τόνισε χθες ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, βομβαρδίσθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τους ναζί», είπε ο Μαρκ Ρούτε.

Αναλυτές βλέπουν τον Ερντογάν να ευνοείται

Αναλυτές, πάντως, στην Τουρκία, τονίζουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευνοεί όλους. Και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προεκλογικά πιέζονται από ακροδεξιά κόμματα, αλλά ακόμη περισσότερο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού θεωρούν ότι κάθε εκδήλωση προπαγάνδας για το δημοψήφισμα που απαγορεύεται στην Ευρώπη συσπειρώνει ακόμη περισσότερο τους εθνικιστές στην Τουρκία υπέρ του ΝΑΙ. Αυτό φαίνεται να ενισχύει τη ρητορική της βαλλόμενης από παντού Τουρκίας, που έχει βρει πρόσφορο έδαφος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Βούτυρο στο ψωμί του Προέδρου Ερντογάν , που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε και τα καλύτερα δυνατά μηνύματα για την έκβαση του δημοψηφίσματος. Ιδιαίτερα που στο στρατόπεδο τον εθνικιστών που προσεταιρίστηκαν για το δημοψήφισμα της αναθεώρησης του Συντάγματος επικρατεί διχασμός.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως κυβέρνηση και Ερντογάν δεν επιθυμούν απλά μια οριακή επικράτηση του Ναι, τύπου 51-52% έναντι 49-48%, που θα άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης του αποτελέσματος. Αλλά μια ξεκάθαρη νίκη με όσο μεγαλύτερη δυνατή διαφορά.

Οι εξελίξεις φαίνεται πως θα ευνοήσουν την πολιτική πόλωσης εν όψει του δημοψηφίσματος και θα δώσουν τη δυνατότητα στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αυξήσει και τα ποσοστά του ΝΑΙ μεταξύ των Τούρκων που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες και στους οποίους το κόμμα είχε υψηλά ποσοστά και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.



Πηγή : newsbeast.gr