Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Αμεση ανάλυση: Η οικονομία «πληρώνει» την αβεβαιότητα - σε δυσχερή θέση η κυβέρνηση




Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό ανάπτυξης στο 4ο τρίμηνο του 2016 δείχνουν ότι το πλήγμα στην οικονομία από την αβεβαιότητα λόγω των εκκρεμοτήτων στην αξιολόγηση και των δυνητικών επιπλοκών είναι πολύ βαρύτερο απ' όσο αρχικά εκτιμάτο. Κατά το 4ο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,4%.

Ακόμη και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,1% τελικά, αν και η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμούσε αύξηση κατά 0,2%. Η αρνητική εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι στο δ' τρίμηνο σε σχέση με το 3ο οι εξαγωγές και η κατανάλωση της γενικής κυβέρνησης υποχώρησαν, ενώ οι εισαγωγές, που αφαιρούν από το ΑΕΠ, αυξήθηκαν σημαντικά. Το μόνο θετικό ίσως είναι ότι η ιδιωτική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται για τρίτο τρίμηνο.

Δεδομένου μάλιστα ότι αυτό συνέβη σε περίοδο αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, τα νοικοκυριά συνέχισαν να τρώνε από τα έτοιμα, δηλαδή από τις αποταμιεύσεις, για να διατηρήσουν και ν' αυξήσουν ελαφρά την καταναλωτική δαπάνη τους. Συνολικά, πάντως, το 2016 δεν ήταν έτος ανάπτυξης έστω και ασθενούς, όπως αρχικά εκτιμάτο, αλλά στασιμότητας, αφού το ΑΕΠ συρρικνώθηκε οριακά (0,1% περίπου).

Πέραν της απότομης προσγείωσης σε μια πραγματικότητα αρκετά δυσμενέστερη απ' αυτή που υποδήλωναν τα προκαταρκτικά στοιχεία, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ανατρέπει τις εκτιμήσεις και για το 2017 και προφανώς δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση του οικονομικού επιτελείου ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2018 και των επομένων ετών.

Κυρίως, όμως υποχρεώνει την κυβέρνηση αφενός μεν να κάνει ότι απαιτείται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρθεί η αβεβαιότητα, αφετέρου δε να επανεξετάσει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, βασικό συστατικό του οποίου είναι η υφεσιακή αύξηση των φόρων και των εισφορών.


Πηγή : kathimerini.gr






Αντιεξουσιαστές προσπάθησαν να αμαυρώσουν το μαθητικό συλλαλητήριο



Επεισόδια σημειώθηκαν πριν λίγη ώρα στο κέντρο της Αθήνας όταν ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών, που είχε παρεισφρήσει στο μαθητικό συλλαλητήριο, έριξε πέντε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, στο προαύλιο της Βουλής.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ απώθησαν τα άτομα αυτά και τα επεισόδια έληξαν χωρίς όπως έχει γίνει σύνηθες ούτε μία προσαγωγή.

Μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Αττικής συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στα Προπύλαια κινητοποίηση που εντάσσεται «σε μια μακρά σειρά δράσεων ενάντια στον εθνικό και κοινωνικό διάλογο για την Παιδεία, ενάντια στα σχέδια των αφεντικών για τη διαχείριση της παιδείας και των ζωών μας».




Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα βρίσκεται, για άλλη μια φορά, εγκλωβισμένη σε ένα τραγικό αδιέξοδο



Η χώρα βρίσκεται, για άλλη μια φορά, εγκλωβισμένη σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, που θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο, ακόμα σέρνεται και κανείς δεν ξέρει πως, πότε και αν θα ολοκληρωθεί. Τα πανηγύρια της 20ης Φεβρουαρίου αποδείχθηκαν ψεύτικα και αποτελούν άλλον ένα εμπαιγμό του ελληνικού λαού.

Η καθυστέρηση έχει δραματικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Εκροή καταθέσεων, επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, πάγωμα οικονομικής δραστηριότητας, αναστολή επενδύσεων. Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει για τα καλά με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης.

Δυστυχώς, ο λογαριασμός της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα είναι βαρύς. Η αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μείωσε δραματικά την αξιοπιστία της χώρας.Το αποτέλεσμα είναι να ζητούνται από την χώρα υπερβολικά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία ξεπερνούν τον ορίζοντα υλοποίησης του τρίτου προγράμματος. Μέτρα που δεν ήταν στο τραπέζι πριν από μερικούς μήνες και θέλω να το τονίσω αυτό.

Κάθε μέρα που περνά, ο στόχος να μπορέσει η χώρα να δανειστεί από τις αγορές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, δυσκολεύει. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα οδηγηθούμε σε ένα τέταρτο μνημόνιο από την πίσω πόρτα. Χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλιστεί καν πρόσθετη χρηματοδότηση. Γι’ αυτό ο χρόνος είναι απολύτως κρίσιμος.

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να δανειστεί η χώρα από τις αγορές, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και κανείς δεν λέει με βεβαιότητα αν και πότε θα επιτευχθεί. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν το 2018. Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% για αρκετά χρόνια μετά το 2018, στερώντας από τη χώρα πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο.

Το μόνο βέβαιο σήμερα είναι ότι θα μειωθεί το αφορολόγητο και θα περικοπούν οι συντάξεις, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους πιο αδύναμους Έλληνες.

Την ίδια στιγμή, καμία πραγματική αλλαγή δεν προχωρά. Η χώρα βουλιάζει, σε ένα τέλμα αποσύνθεσης και μηδενισμού. Κάθε μέρα που περνά απομακρυνόμαστε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από την οικονομική και θεσμική κανονικότητα, που θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η Κυβέρνηση είναι σε προφανή αντίθεση με την μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων.Προκαλεί με την ανικανότητα, την ανευθυνότητα και ταυτόχρονα την αλαζονεία της και το πάθος της εξουσίας για την εξουσία. Εκτός από τα δραματικά προβλήματα στην οικονομία που προκαλεί με την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποδιοργανωμένη και αδύναμη να κυβερνήσει.

Βλέπουμε πρωτοφανή φαινόμενα: Κομματικό αίσχος και διάλυση στον χώρο της δημόσιας υγείας, διαρκείς πειραματισμοί στην Παιδεία, ανικανότητα, ιδεοληψίες στην ασφάλεια και ανοχή στην ανομία, απόπειρες μονιμοποίησης συμβασιούχων, χαράτσια για τους δασικούς χάρτες, τεράστια προβλήματα στις συντάξεις, αντιπαραθέσεις Υπουργών για τα εξοπλιστικά.

Την ίδια στιγμή, όμως, διαμορφώνεται στην κοινωνία μια σιωπηλή πλειοψηφία που ζητά να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Μία πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι η κρίση οφείλεται κυρίως στις δικές μας αδυναμίες και όχι στα κακόβουλα σχέδια των ξένων, κάνοντας με αυτόν το τρόπο ένα σημαντικό βήμα προς στην συλλογική αυτογνωσία.

Μια πλειοψηφία που θέλει λιγότερο Δημόσιο και μείωση φόρων, και πιστεύει ότι η λύση στην κρίση θα έρθει μόνο μέσα από την επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Μια πλειοψηφία, με άλλα λόγια, που είναι πολύ κοντά στις θέσεις που εκφράζει η σημερινή Νέα Δημοκρατία.

Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Από την πρώτη στιγμή, ως Νέα Δημοκρατία, αναγνωρίσαμε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα έχει μεγάλο κόστος και ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα τρόπο.

Την ίδια στιγμή, εντός και εκτός Ελλάδας, δίνουμε αγώνα να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3.5% πνίγουν την οικονομία και υπονομεύουν την όποια προοπτική ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, στεκόμαστε απέναντι σε όποιον διακινεί σενάριο επιστροφής στη δραχμή.Εντός και εκτός Ελλάδας.Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει στον σκληρό πυρήνα, στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Όπου και αν βρεθούμε λέμε αυτά τα δύο πράγματα. Να τελειώνει κάθε κουβέντα για το Grexit και να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα. Αυτά είπα και στη Γερμανία, στο πρόσφατο ταξίδι μου, αυτά λέω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αυτά λέμε ως παράταξη παντού. Στηρίζουμε τις ελληνικές θέσεις επειδή αυτό επιτάσσει η πολιτική παράδοση της παράταξής μας και το πατριωτικό μας καθήκον.

Και είναι τουλάχιστον προκλητικό να μας συκοφαντεί με αθλιότητες που μόνο αυτός τολμά να εκστομίσει, ο κ. Τσίπρας. Ο άνθρωπος που ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης καλούσε τον κόσμο να μην πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ, γιατί θα τον καταργούσε.

Που έλεγε στους οφειλέτες του Δημοσίου να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα των 100 δόσεων, γιατί θα έφερνε λέει σεισάχθεια. Που αβάνταρε όλα τα κινήματα «δεν πληρώνω». Και που έστελνε επιστολές στους δανειστές ότι ο ίδιος δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία μαζί τους, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της τότε ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο πιο ανεύθυνος και αδίστακτος δημαγωγός που έχει γνωρίσει η χώρα δεν δικαιούται να βγάζει και γλώσσα από πάνω. Η Νέα Δημοκρατία μαθήματα πατριωτισμού και εθνικού καθήκοντος δεν δέχεται από κανέναν. Πόσο μάλλον από τον κ. Τσίπρα.

Όμως θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά είναι το κόστος της κωλυσιεργίας και της ανικανότητάς της Κυβέρνησης.Πριν από λίγους μήνες κανείς δεν τα ζητούσε.Και σε λίγους μήνες θα ζητούν περισσότερα.

Ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Δεν θα γίνουμε δεκανίκι του κ. Τσίπρα. Και δεν θα νομιμοποιήσουμε μια απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών, όπου τα αρνητικά μέτρα θα καταβάλλονται επιτόπου, οι ελαφρύνεις θα είναι υπό προϋποθέσεις και όλα αυτά θα εμφανίζονται με ένα μαγικό τρόπο ως ισοδύναμα.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας με τη γνωστή του αυταρέσκεια επαίρεται για το πόσο σταθερή είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του. Ας πορευθεί με τους βουλευτές του λοιπόν και τον καθόλα πρόθυμο κυβερνητικό του εταίρο.

Ο κ. Τσίπρας έχει φροντίσει να τορπιλίσει ο ίδιος κάθε προσπάθεια συναίνεσης με το διχαστικό του λόγο, την διαρκή πόλωση, τις ύβρεις και τις συκοφαντίες. Δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτόν το δρόμο. Αλλά δεν θα γίνουμε και μέρος του θεάτρου του παραλόγου, που ανεβάζει η Κυβέρνηση, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να κάνει το μαύρο άσπρο.

Τον περασμένο Απρίλιο προτάξαμε, ως Νέα Δημοκρατία, το αίτημα για εκλογές και για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Και δεν αναφέρομαι στην δημοσκοπική ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στην βαθιά πεποίθηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ότι, όσο μένει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη ζημιά γίνεται στην πατρίδα μας.

Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την πορεία της αξιολόγησης. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του δεν μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η χώρα θα σέρνεται.Και το τέταρτο Μνημόνιο θα επικρέμεται ως απειλή. Δεν είμαστε εμείς που βιαζόμαστε, η κατάσταση στη χώρα είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ολιγωρία.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο. Από τη μία όλοι αναγνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υλοποιήσει την τολμηρή πολιτική αλλαγών που χρειάζεται η Ελλάδα.Από την άλλη, κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει τη «δύσκολη δουλειά» για να έρθουμε εμείς ως λευκοί ιππότες να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν θα συνιστούσε στάση εθνικής ευθύνης.Και μια τέτοια προσέγγιση δεν ταιριάζει στην ιστορία της μεγάλης μας παράταξης.

Επαναλαμβάνω, ο κ . Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά.

Άραγε, πως μπορεί ένα Κόμμα με ιδεολογία εχθρική προς την ιδιωτική πρωτοβουλία να φέρει επενδύσεις στη χώρα και να συμβάλλει στην υλοποίησή τους;

Πως μπορούν, παραδείγματος χάριν, μια Κυβέρνηση και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εχθρεύονται την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού να συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας;

Πως μπορεί ένα Κόμμα που υπήρξε συνεχής απολογητής της ανομίας στα Εξάρχεια και αλλού να προστατεύσει αποτελεσματικά την δημόσια περιουσία;

Πως μπορεί ένα Κόμμα που αντιτίθεται στην αξιολόγηση και την αξιοκρατία να δημιουργήσει το σχολείο και το Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα;

Πως μπορεί ένα Κόμμα συνώνυμο του κρατισμού και των πελατειακών λογικών να εξυγιάνει το Δημόσιο και να τα βάλει με τις συντεχνίες και τους συνδικαλιστές;

Πως μπορεί ένα Κόμμα που, στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης, επιμένει να θέλει να προκηρύξει τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, να υπηρετήσει την ελεύθερη ενημέρωση;

Γι’ αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για μια μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Ο χρόνος μπορεί να δουλεύει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δουλεύει ταυτόχρονα εις βάρος της χώρας.

Εμείς δεν θα φοβηθούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος. Έχουμε όμως εμπιστοσύνη στο σχέδιό μας, στις δυνατότητές μας, στα στελέχη μας, παλιά και νέα.

Δεν θα φοβηθούμε το συντεχνιακό κόστος. Δεν θα κάνουμε μικροπολιτικούς λογαριασμούς στην πλάτη της χώρας για μια δράκα ψήφους.Θα πούμε την αλήθεια και θα προτάξουμε το πρόγραμμά μας για μια ισχυρή Ελλάδα με αυτοπεποίθηση.

Δεν θα επιτρέψουμε στην πιο ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο αδιέξοδο.

Αντιπαρατάσσουμε τον ορθό λόγο απέναντι στο λαϊκισμό, τη σοβαρότητα απέναντι στην ανευθυνότητα, την ενότητα του έθνους και τον σύγχρονο πατριωτισμό απέναντι στις τεχνητές  διαιρέσεις και τους ψεύτικους διχασμούς.

Όσο και αν αυτό σε κάποιους δεν αρέσει, αυτή είναι η αποστολή μας και θα την υπηρετήσουμε με συνέπεια.

Αγωνιζόμαστε και προβάλλουμε τις θέσεις μας, όχι για να είμαστε αρεστοί στον κ. Τσίπρα, αλλά για να είμαστε χρήσιμοι στον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας. Είμαστε εδώ για να οδηγήσουμε μπροστά την πλειοψηφία των Ελλήνων, όλους τους δημιουργικούς πολίτες χωρίς διακρίσεις. Δεν θα τους απογοητεύσω, δεν θα τους απογοητεύσουμε.

Όποιος δεν μπορεί, ή δεν θέλει να ακολουθήσει, ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με την σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά την χώρα, θα μείνει πίσω.

Είμαι, βέβαιος, όμως ότι τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε όλοι μαζί.Είμαι βέβαιος ότι όλα τα στελέχη της παράταξης έχουν πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και όλοι θα συμπορευθούν στον αγώνα για μεγάληπολιτική αλλαγή.

Τα εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη και φίλοι της παράταξης που είναι μαζί μας θα νιώθουν την περηφάνια ύστερα από μερικά χρόνια ότι έβαλαν ένα λιθαράκι στην αναγέννηση της Ελλάδας σε δύσκολες στιγμές.




Την ώρα που ο Τσίπρας κορόιδευε ύφεση 1,1% αντί για ανάπτυξη το δ' τρίμηνο του 2016




Διαβάζουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε η πορεία του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του του 2016, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση 1,1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015 και ύφεση 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016, παρότι η οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% και ύφεση 0,4%, αντίστοιχα.

Οι διαφορές, όπως διευκρινίζεται, προκύπτουν από την ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Πρόκειται για στοιχεία είτε μηνιαία, όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Δεκεμβρίου, είτε τριμηνιαία, όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού.

Σημειώνεται ότι στο γ’ τρίμηνο του 2016, το εγχώριο ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 0,6% σε τριμηνιαίο επίπεδο.



Πηγή


Εξόργισε περισσότερο τους Έλληνες πριν από λίγο στο υπουργικό ο Τσίπρας


Κώστας Βουκελάτος

Σε άλλο πλανήτη ο Τσίπρας συνειδητά, χωρίς ίχνος ντροπής κοροϊδεύει τον Ελληνικό λαό με επικοινωνιακές κορώνες αλητείας.

Έχοντας φτιάξει ένα παραμύθι  περί ανάπτυξης και "άνοιξης" της οικονομίας, ξεκίνησε το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός εξοργίζοντας με τα όσα είπε περισσότερο τους Έλληνες που τον άκουγαν άφωνοι.

Τόλμησε να εξαγγείλει την δημιουργία τουλάχιστον 300.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία (100.000 ανά έτος), με χρηματοδότηση μέσω δανειοδότησης από την Παγκόσμια Τράπεζα χωρίς να αναλογιστεί ότι με αυτό που λέει φορτώνει και άλλο την Ελληνική κοινωνία και την χώρα με χρέος.

Μην σας παραμυθιάζει ο κ. Τσίπρας το δάνειο των 3 δισεκατομμυρίων που θα συνάψει με την Παγκόσμια Τράπεζα και το οποίο υποτίθεται όπως μας κοροϊδεύει ότι δεν θα προσμετρηθεί στο χρέος της χώρας, θα προσμετρηθεί κανονικότατα και θα μας επιβαρύνει και άλλο.

Για το ότι ετοιμάζει ο ίδιος ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του  ένα νέο 4ο «προληπτικό μνημόνιο» που από το 2019 θα επιφέρει μόνιμες περικοπές στις συντάξεις και νέους φόρους 3,6 δισ. ευρώ σε εκατομμύρια πολίτες δεν είπε τίποτα απολύτως γιατί απλά και προσεκτικά έπρεπε να πει το παραμύθι της προπαγάνδας που του είχαν γραμμένο.

Η κυβέρνηση έχει ητηθεί και έχει πατώσει σε όλα τα επίπεδα κάνοντας καθημερινά μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία!! Ο Τσίπρας έχει καταντήσει χειρότερος από "Παπατζή" και το ψέμα το αμολάει όπως αναπνέει.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει γονατίσει, απολύσεις, στάση πληρωμών ιδιωτών και με τους επενδυτές να φεύγουν από την Ελλάδα ο Τσίπρας κοροιδεύοντας και εξαπατώντας ασύστολα αναφέρεται σε εκτόξευση της οικονομίας και ότι ήρθε η άνοιξη!! 

Για τα χελιδόνια μόνο κύριε Τσίπρα ήρθε η άνοιξη φτάνει αυτή η εξαπάτηση δεν είμαστε Βόρεια Κορέα!!

Αποτυχία και ήτα σε όλα τα επίπεδα μακριά από κάθε φιλολαϊκή πολιτική που όπως έλεγε και εξαπατούσε τους αφελής για να τον ψηφίσουν θα έφερνε την χώρα.

Είμαστε 4η στην λίστα του δείκτες εξαθλίωσης και μπροστά μας είναι στην πρώτη θέση, το πρότυπο του Τσίπρα και των βουλευτών της κυβέρνησης του Βενεζουέλα, δεύτερη η Νότιος Αφρική και τρίτη η Αργεντινή και όπως μου είπε ένας φίλος "Ο όμιλος είναι βατός και παίζει να έρθουμε και πρώτη". 

Μία σειρά εκθέσεων και δεδομένων καταγράφουν τη σοκαριστική αύξηση των επιπέδων της φτώχειας και της περαιτέρω επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και ο Τσίπρα λέει ότι έφερε την "άνοιξη" στην οικονομία.

Υφεση 1,1% αντί για ανάπτυξη το δ' τρίμηνο του 2016, σημαντική επιδείνωση παρουσίασε η πορεία του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του του 2016, όπως προκύπτει από τα  στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση 1,1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015 και ύφεση 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016, παρότι η οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% και ύφεση 0,4%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι στο γ’ τρίμηνο του 2016, το εγχώριο ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 0,6% σε τριμηνιαίο επίπεδο.

Οι τράπεζες είναι έτοιμες να σκάσουν, οι καταθέσεις φεύγουν  και ο Τσίπρας πουλάει παπατζιλίκι ότι  ετοιμάζει σχέδιο ανάπτυξης μέχρι το 2021 και το πουλάει με πλήρη υπερφορολόγηση χωρίς να υπολογίζουμε τα νέα μέτρα που μας φέρνει η ανικανότητα του.

Τη διαπραγματευτική «δεινότητα» των κυβερνητικών απεικονίζουν και περαιτέρω δεδομένα που βαραίνουν την αγορά με τους φόβους για νέα τραπεζική κρίση να αναζωπυρώνονται.

Σήμερα λοιπόν ακούσαμε και πάλι την κασέτα της ντροπής, την κασέτα της προπαγάνδας για προσλήψεις και άνθιση της οικονομίας και έναν Τσίπρα συνειδητά εκτός πραγματικότητας που εξαπατούσε τους Έλληνες πολίτες χωρίς κανένα ίχνος ντροπής όπως κάνουν οι καθεστωτικοί απομονωμένοι ηγέτες παγκοσμίως.



Φ. Πιπιλή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξακολουθούν να έχουν ψευδαισθήσεις




Για ψευδαισθήσεις που εξακολουθούν να έχουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μιλά σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Φωτεινή Πιπιλή.

Όπως τονίζει η πρώην βουλευτής της ΝΔ, σε αυτήν τη δύσκολη και για τη χώρα αλλά και για τη ΝΔ περιοδο, είναι αισιόδοξα όλο και περισσότερο αποδεκτή, η σταθερή πολιτική που ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ερ.: Κυρία Πιπιλή ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη; Θα έρθουν σκληρά μέτρα;

Απ.: Από το φθινόπωρο του 2016 σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου επέμενα πως η αξιολόγηση δεν θα κλείσει, επειδή ?πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε! Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι και από την τεράστια καθυστέρηση ολοκλήρωσής της -υπενθυμίζω πως αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τον Φεβρουάριο του 2016- αλλά και από το γεγονός πως είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, ανακοινώνει τα μελλούμενα, με συγκεκριμένες μάλιστα, ημερομηνίες, χωρίς αυτές να επαληθεύονται. Σε αντίθεση με την Πυθία η οποία, ευφυώς, απέφευγε να συγκεκριμενοποιήσει την τύχη του επιφανούς επισκέπτη της ώστε να είναι χρονικά πάντα μέσα, ο κ. Τσίπρας μεταφέρει τα τέρμινα, πότε στις 5 Δεκεμβρίου, τώρα στις 20 Μαρτίου, χωρίς να προχωράει το παραμικρό. Η ασαφής ασάφειά του, έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική αλλά και κοινωνική καταστροφή σ΄ έναν ήδη πληγέντα λαό. Το απεχθέστερο είναι πως, αυτή την περίοδο δεν υπάρχει και κανένα όραμα ελπίδας, ή «παραμύθας» όπως στο παρελθόν των υποσχέσεων που τον έφερε -και μόνον αυτό- στην εξουσία. Και πως, ακριβώς επειδή δεν έκλεισε όταν έπρεπε, το τίμημα θα είναι εξοντωτικό.

Η μόνη «ελπίδα» για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τη συγκυβέρνησή του -αυτή η ίδια που τον οδηγεί προσωπικά στις ατέρμονες στρατηγικές καθυστερήσεις- είναι να πραγματοποιηθεί το αιώνιο «όνειρό» τους. Να αλλάξει η Ευρώπη. Με το σκεπτικό, πως θα γίνουν οι εκλογές στην Ολλανδία και θα φύγει ο «κακός» Ντάισενμπλουμ, ότι θα νικήσουν οι προοδευτικές φιλελληνικές δυνάμεις στις εκλογές της Γαλλίας και το κυριότερο πως θα εκλεγεί τον Σεπτέμβριο ο σοσιαλιστής Σουλτς και θα φύγει ο Σόιμπλε, άρα θα αλλάξει το όλο σκηνικό και αυτομάτως θα μας επιτρέψουν να «ανασάνουμε» χωρίς όρους. Αυτή η δική τους ψευδαίσθηση, όχι μόνον αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την έλλειψη γνώσεων για την ευρωπαϊκή στρατηγική και την αριστερόστροφη κουτοπονηριά, αλλά και την καθεστωτική, για το μέλλον των πολιτών άποψή τους. Το κόστος για τους πολίτες, είναι ετσι κι αλλιώς δυσβάστακτο από την περίοδο Βαρουφάκη και μετά. Οι καθυστερήσεις, οι σαλτιμπαγκισμοί, οι τσαμπουκάδες και τα κλαρινορεμπέτικα στην πλατεία Συντάγματος, οδήγησαν στο σημείο μηδέν τη χώρα. Στην απειλή του Grexit. Η καθυστέρηση Βαρουφάκη- Τσίπρα- Καμμένου έφεραν το κόστος, των -κατά πολλούς εκτιμητές- 8,5 δισ. ευρώ που στοίχισε η αλόγιστη αυτή καθυστέρηση.

Ερ.: Τι διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ από τη στιγμή που είναι δεδομένες οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών σε συντάξεις και αφορολόγητο; Και πόσο πειστικές ειναι οι προτάσεις Μητσοτάκη;

Απ.: Η ΝΔ έχει αποδείξει -με τις προσπάθειεςτης κυβέρνησης Σαμαρά- πως ήταν εθνικά στοχοπροσηλωμένη, παρά τον απόηχο που θα άφηναν οι πρώτες μεγάλες περικοπές. Τοτεράστιο πολιτικό κόστος και την οργή του κόσμου. Γιατί, έστω και με λάθη -πχ στον χειρισμό του ΕΝΦΙΑ όπου ο λαϊκισμός ορισμένων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε υπερφόρτωση τον αστικό πληθυσμό με τα γνωστά αποτελέσματα- κατάφερε στα τέλη του 2014 -το παραδέχονται σχεδόν ολοι- να δώσει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Αδιαμφισβήτητο.

Αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές «Φώτη Κουβέλη» και είχε αφεθεί απερίσπαστη να προχωρήσει και να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση, δεν θα χρειάζονταν υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών, γιατί, απλούστατα δεν θα υπήρχε λόγος. Θα είχαν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις, θα είχαν μπει οι μπουλντόζες στο Ελληνικό με χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα είχε αποκατασταθεί πλήρως το επενδυτικό κλίμα, δεν θα είχαν τα ασφυκτικά κάπιταλ κοντρόλς, θα είχε μειωθεί και άλλο η φορολόγηση των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουμε πραγματικά ανταγωνιστική για τους επενδυτές χώρα και σίγουρα, δεν θα είχαν γίνει οι χιλιάδες προσλήψεις τύπου Καρανίκα.

Σε αυτήν τη δύσκολη και για τη χώρα αλλά και για τη ΝΔ περίοδο, για τον ευρωπαϊστή ακηδεμόνευτο πολίτη, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον επιστήμονα, τον ικανό αποτελεσματικό δημόσιο υπάλληλο, είναι αισιόδοξα όλο και περισσότερο αποδεκτή, η σταθερή πολιτική που ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απλά, ξεκάθαρα, χωρίς λαϊκιστικές προσεγγίσεις, ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα, μόνο με την άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που θα φέρουν την οικονομική ανάκαμψη, άρα θα μειώσουν την ανεργία, τη φορολόγηση πολιτων- επιχειρηματιων, χωρίς περαιτέρω σφαγιασμό μισθών και συντάξεων, η Ελλάδα θα ξεφύγει οριστικά. Νομίζω πως η δήλωσή του -με αφορμή την αφόρητη ταλαιπωρία επί τρεις ημέρες των εκατομμυρίων Αθηναίων και η οικονομική ζημιά, με τις απεργίες των πέντε- δέκα συνδικαλιστών του Μετρό κλπ- για την αλλαγή του συνδικαλιστικού Νόμου, με την απαραίτητη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις του 51% των εργαζομένων, η για πρώτη φορά στα χρονικά τόσο τολμηρή πρόταση, απέδειξε αυτό που έχουμε ανάγκη. Την απελευθέρωση της οικονομίας μας όχι μόνον από τους δανειστές, αλλά κυρίως από τους «προστάτες» του εργατοπατερισμού.



Πηγή : fpipili.blogspot.gr



ΕΦΚΑ: Από τα 1.194.000 σημειώματα πληρώθηκαν μόνον τα 323.600




Στα «τάρταρα» η εισπραξιμότητα - Το υπουργείο Εργασίας προωθεί σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης»

Στα «τάρταρα» βρίσκεται η  εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΦΚΑ η κυβέρνηση αλλάζει τις ρυθμίσεις.

Η εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει πέσει κατακόρυφα γεγονός που έχει σημάνει «συναγερμό» στο υπουργείο Εργασίας για την πορεία εσόδων του νεότευκτου ταμείου. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με στοιχεία του Σκάι, ότι από τα 1.194.000 σημειώματα του ΕΦΚΑ πληρώθηκαν τα  323.600.

Σύμφωνα με πηγές, το υπουργείο Εργασίας προωθεί σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ, παρότι πέρασε και η πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε εσπευσμένα για τις πληρωμές.



Πηγή : protothema.gr


«Δωράκι» 25.000 ευρώ από την Βουλή σε ΜΚΟ στα Εξάρχεια



Χρηματοδότηση με την ευλογία της Ελληνικής Βουλής ...σε ΜΚΟ που έχει έδρα τα Εξάρχεια... Άλλη μία απόφαση η οποία δεν έγινε γνωστή μέσω κάποιας ανακοίνωσης αλλά απλώς αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική Διαφάνεια γιατί προφανώς θα προκαλούσε όχι και τόσο θετικά σχόλια, προχώρησε ο προέδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Πρόκειται για την χρηματοδότηση με το γενναιόδωρο πόσο ων 25.000 ευρώ της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της...Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ). Μιας ΜΚΟ που ιδρύθηκε πριν από πολλά χρόνια και η έδρα της είναι στα Εξάρχεια. Σκοπός της σύμφωνα με το καταστατικό της είναι « η συγκέντρωση , ταξινόμηση και η διαφύλαξη έντυπων και προφορικών εντύπων των οργανώσεων της ελληνικής νεολαίας και την ανάδειξη και της συμβολής τους στην πολιτικής ζωής , στους κοινωνικούς αγώνες, στον αγώνα για την δημοκρατία και την διάδοση των αριστερών ιδεών από το τέλος του εμφυλίου αγώνα του μέχρι την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά το αξιοπερίεργο είναι πώς στο σκεπτικό της  απόφασης για χρηματοδότηση της ΕΜΙΑΝ είναι η ανάγκη «συμβολής της Βουλής σε δαπάνες που προσδιορίζονται για την προώθηση εθνικών , πολιτισμικών και κοινωνικών σκοπών» 

Σε ποιες από τις τρεις κατηγορίες εντάσσεται το «όποιο» έργο της συγκεκριμένη ΜΚΟ, προφανώς μόνο οι επιτελείς του Ν. Βούτση μπορούν να εξηγήσουν. 




Πηγή : newsbomb.gr


14% μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση



Νέα Δημοκρατία 33% και ΣΥΡΙΖΑ 19% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Σφυγμός της Prorata που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» από 1-3 Μαρτίου 2017. 

Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 10%, ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 9%, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι με 8%, η Ένωση Κεντρώων με 7% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4%.

Στο ερώτημα περί πρόωρων εκλογών τους επόμενους έξι μήνες, το 59% απαντά «Όχι», το 32% «Ναι» και το 9% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Η Prorata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση η μεγαλύτερη του 50%, την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. 



Νέα Δημοκρατία : Ο κ. Ξυδάκης δεν έχει το θάρρος να απαντήσει απευθείας στον κ. Τσακνή



Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον κ. Ξυδάκη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ανακοίνωση - απολογία του κ. Ξυδάκη προφανώς απευθύνεται, μέσω της Νέας Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Ε.Ρ.Τ. 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το θάρρος να απαντήσει απευθείας στον κ. Τσακνή. 

Προφανώς, γιατί κάποιοι από το Μέγαρο Μαξίμου του τράβηξαν το αυτί για τις αλήθειες που είπε για την Ε.Ρ.Τ.

Άραγε, κ. Ξυδάκη, τι θα απαντήσετε στα παρακάτω που σας καταμαρτυρεί ο “σύντροφός” σας κ. Τσακνής;

- “Υπήρξες Υπουργός Πολιτισμού εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τεράστια η ευθύνη σου, λοιπόν, στην περίπτωση αυτής της ... κατρακύλας του οργανισμού που επόπτευες. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής δεν άκουσα να συνοδεύει αυτήν την ισχυρή σου δήλωση”.

- “Ακολούθως και μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό, κατείχες τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού των Εξωτερικών. Καμία αιχμή δεν άφησες ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, δημόσια ή στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάσταση στην Ε.Ρ.Τ.”.

- “Σήμερα, είσαι ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν έθεσες το ζήτημα της ... κατρακύλας της Ε.Ρ.Τ. ζητώντας, ως όφειλες, να παρθούν μέτρα”.

Γι' αυτά και πολλά άλλα υποτιμητικά του κ. Τσακνή έχετε να πείτε κάτι κ. Ξυδάκη;».

ΥΓ. Ερώτημα προς τον κ. Τσακνή (αλλά και τον κ. Ταγματάρχη): Αλήθεια πρόεδρε της τριτοκοσμικής, κατά τον Ξυδάκη, Ε.Ρ.Τ., αφού σκοπεύετε να διεκδικήσετε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, γιατί δεν κάνατε το ίδιο με την Ευρωλίγκα του μπάσκετ; Ε;


ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Δημιουργεί νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ο ΕΟΠΥΥ




"Συστηματική" χαρακτηρίζουν από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ την δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς... Κι όλα αυτά ενώ οι Θεσμοί απαιτούν τις ημέρες αυτές πιο γρήγορη εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων στους παρόχους.

Δείτε τι αναφέρουν από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ:

Η παροιμιώδης πλέον αργοπορία και η κατ' εξακολούθηση διάψευση των υποσχέσεων πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ οδηγεί τους συμβεβλημένους ιατρούς σε πλήρη αδυναμία εκπληρώσεως τόσο των οικογενειακών τους υποχρεώσεων, όσο και των οφειλών τους προς τους προμηθευτές, το απασχολούμενο προσωπικό τους, το ΕΦΚΑ, την εφορία και τις τράπεζες.

Κανένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών δεν είναι πλήρες,  ενώ οι κατά καιρούς υποσχέσεις πληρωμών δεν υλοποιούνται εμπρόθεσμα, οδηγώντας σε διαρκή οικονομική ασφυξία τα συνεργαζόμενα ιατρεία.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ που είναι σε εκκρεμότητα είναι:

-Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Σεπτεμβρίου 2016 ( σε εξέλιξη η πληρωμή ). Χρόνος αποπληρωμής περίπου 130 ημέρες !
-10% των ληξιπρόθεσμων επισκέψεων των ετών 2012 – 2015 ( σε εξέλιξη η ενταλματοποίηση μόνο !! Για το 2012 ).
-Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Οκτωβρίου 2016 ( καμία ορατή πρόοδος καθώς αναμένεται ακόμη !! Διαδικασία ελέγχου ).
-Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΠΑΔ και πρώην ταμείων ( καμία κίνηση) !! Με εξαίρεση τις πληρωμές από τον Οίκο του Ναύτου ). Εκφράζεται μεγάλη επιφύλαξη για το εάν θα αποδοθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010-2011, εντός της νόμιμης προθεσμίας ( Ιούνιος 2017) !

Παρόλα αυτά οι συμβεβλημένοι ιατροί υποχρεώνονται να παρέχουν κάθε μήνα ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους πολίτες, ενώ αναμένεται εδώ και ένα χρόνο, η ανακοινωθείσα διαπραγμάτευση για τις νέες συμβάσεις.

Με ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματος, καλούμε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τηρήσει πιστά τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών και να παύσει να δημιουργεί συστηματικά, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συμβεβλημένους ιατρούς.

Τέλος, επιδίδεται εξώδικη διαμαρτυρία με ρητή επιφύλαξη εκατοντάδων μελών της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κατά των σημειωμάτων ΕΦΚΑ, που δημεύουν τις ελάχιστες αποδοχές των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Χρήστος Παπασιδέρης



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Νόμιμη για τους εργοδότες η χρήση στοιχείων από τους υπολογιστές των εργαζομένων




Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι μπορούν τα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης εφόσον αφορούν επιχειρηματικές πληροφορίες που εστάλησαν σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις

Συνταγματικά και νόμιμα μπορούν οι εργοδότες να χρησιμοποιήσουν για ποινική και αστική    διεκδίκηση τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στον σκληρό δίσκο των υπολογιστών των απασχολουμένων στην επιχείρησή τους, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί παραιτήθηκαν και ανέλαβαν εργασία σε άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Να σημειωθεί ότι  όσο διάστημα εργαζόντουσαν  στην  προηγούμενη αρχική εταιρεία   έστελναν ήδη e-mails με επιχειρηματικές πληροφορίες (εν αγνοία του εργοδότη τους)  στην δεύτερη ανταγωνιστική εταιρεία που ανέλαβαν στην συνέχεια εργασία.

Ειδικότερα,   Ολομέλεια του Αρείου Πάγου  με την υπ΄  αριθμ.  1 /2017 απόφασή της έκρινε ότι είναι καθ΄ όλα θεμιτό  οι εργοδότες να ανασύρουν  τα στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους  και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα ενώπιον των δικαστηρίων.

Οι αρεοπαγίτες, ακόμη αποφάνθηκαν  ότι δεν τίθεται  θέμα παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου  απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, αλλά ούτε έπρεπε να υπάρχει η συναίνεση των υπαλλήλων για να ανασυρθούν στοιχεία από τον υπολογιστή της εταιρείας που χρησιμοποιούσαν οι εν λόγω υπάλληλοι.

Τέλος, επισημαίνεται στην αρεοπαγιτική απόφαση   ότι οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην ενεργούν ανταγωνιστικές  πράξεις οι οποίες να βλάπτουν τα συμφέροντα του εργοδότη τους, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό και με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων  ή παρομοίων με αυτών του εργοδότη που απασχολούνται.



Πηγή : protothema.gr


Αυγενάκης: Όσο συντομότερα έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα




Τι δήλωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και επένδυση των εταιρειών στο ανθρώπινο δυναμικό τους.

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα πολιτική αλλαγή για να μπορέσει να βγει η χώρα από την κρίση, επισήμανε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε στελέχη του κόμματος στη Θάσο.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, η έξοδος από την κρίση θα έρθει μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και από μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους και θα μπορούν να διεκδικούν θέση στις παγκόσμιες αγορές και όχι μόνο στην εγχώρια.

«Το συνολικό μας σχέδιο έχει στον πυρήνα του την απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Μέσα από ένα πλαίσιο μείωσης φορολογικών συντελεστών, επανεξέτασης του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και μιας συνολικής απλοποίησης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Αυτό σε συνδυασμό με πολιτική σταθερότητα και μια κυβέρνηση, η οποία θα είναι φιλική προς τις επενδύσεις, μπορεί πραγματικά να απογειώσει την ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Αυγενάκης χαρακτηρίζοντας τη φορολογική μεταρρύθμιση ως κομβική για την Ελλάδα.

Όπως είπε, αυτή θα είναι και η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε ως κυβέρνηση η ΝΔ, με έμφαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επιτάχυνση στις διαδικασίες αδειοδότησης. Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη,  άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΝΔ αφορούν τη δημόσια διοίκηση με αξιολόγηση και επιβράβευση των καλών δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τομές στην Παιδεία.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η ΝΔ  βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. «Συνεχίζουμε να ενεργοποιούμε τα κομματικά κύτταρα σε όλη την επικράτεια. Για εμάς νίκη δεν είναι μια επικράτηση στις εκλογές. Νίκη για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να φέρουμε ξανά το χαμόγελο στα πρόσωπα των Ελλήνων. Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Αποτελεί τη μόνη ελπίδα για την ανάταξη της χώρας και την οριστική έξοδό της από την κρίση και την επιτροπεία. Οι αρχές μας, οι αξίες μας και οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού μας προγράμματος είναι σαφείς και – πλέον – γνωστοί και οι πολίτες μας εμπιστεύονται» είπε χαρακτηριστικά.



Πηγή : news247.gr


“Τρύπα” 160 εκατομμυρίων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης!


«Τρύπα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το 2017 αποκαλύπτει έγγραφο με αποδέκτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μόλις δύο μήνες μετά την έγκριση από τη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού. Το οκτασέλιδο έγγραφο, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», έχει ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2017 και προειδοποιεί για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό ύψους, συγκεκριμένα, 160.973.000 ευρώ. Το συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και έχει τίτλο «Τακτικός Προϋπολογισμός Οικονομικού Ετους 2017». Αποκαλύπτει «ανεπάρκεια πιστώσεων» που επιμερίζεται ως εξής: 120 εκατομμύρια ευρώ λείπουν από τα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ., 34 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Πυροσβεστικής, ενώ έλλειμμα 5,6 εκατ. ευρώ εντοπίζεται στις δαπάνες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δημοσιονομική «τρύπα» εντοπίστηκε μερικές μόνο εβδομάδες μετά την έγκριση από τη Βουλή του τακτικού προϋπολογισμού για το 2017. Και τούτο διότι, όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος, «για τις δαπάνες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προβλέφθηκαν πιστώσεις 2,1 δισ. ευρώ, προφανώς όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση τα προσχέδια και τις προτάσεις που κατέθεσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οικονομικό επιτελείο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη».

Οι παρενέργειες

Σε κάθε περίπτωση, εάν η πρόβλεψη - προειδοποίηση της Διεύθυνσης Οικονομικών για τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 160 εκατ. ευρώ επιβεβαιωθεί, θα υπάρξουν σύντομα σοβαρές παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία επιχειρησιακών μονάδων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Εξάλλου, τα βασικά ελλείμματα αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας, προμήθειας καυσίμων, συντήρησης του στόλου οχημάτων, εναέριων μέσων κ.ά. Σε κίνδυνο τίθεται και το σχέδιο διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς αφενός μεν τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για τη σίτιση των αλλοδαπών κρατουμένων πιθανότατα δεν επαρκούν, ενώ αδυναμία αναμένεται να προκύψει και στην κάλυψη των δαπανών μετακίνησης του αστυνομικού προσωπικού, για παράδειγμα, από τις κεντρικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 ψηφίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου και στην εισηγητική έκθεση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «έχουν προβλεφθεί πιστώσεις που θα καλύψουν δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρησιακών μονάδων για την αστυνόμευση και προστασία των πολιτών, την προμήθεια μέσων αυτοπροστασίας του προσωπικού, την προμήθεια ανταλλακτικών (...), την προστασία των δασών από πυρκαγιές με τη χρήση επίγειων και εναέριων μέσων» κ.ά.

Αλλη εικόνα

Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα που περιγράφεται στο εμπιστευτικό έγγραφο που εστάλη δύο μήνες μετά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σ’ αυτό αναφέρεται, ενδεικτικά, ότι «για το έτος 2017, οι πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1 δισ. 665 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι προβλεπόμενες εγκεκριμένες πιστώσεις ανέρχονται σε 1 δισ. 544 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η εκτιμώμενη υστέρηση υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ».

Οι λεπτομέρειες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τους εργαζομένους στην Ελληνική Αστυνομία. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει κενό 55 εκατ. ευρώ στη μισθοδοσία των ενστόλων, δίχως να προσμετρούνται τα κονδύλια για την αποζημίωση της νυχτερινής ή πέραν του πενθημέρου εργασίας και υπό την προϋπόθεση ότι θα ανασταλούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές.

Αντίστοιχα, κατά 25 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι υπολείπονται τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για την αγορά καυσίμων, ενώ το οκτασέλιδο έγγραφο αποκαλύπτει «τρύπα» και στα μυστικά - απόρρητα κονδύλια της ΕΛ.ΑΣ. «Εκτιμάται υστέρηση 12,4 εκατ. ευρώ, καθώς από τον συγκεκριμένο κωδικό καλύπτεται η προμήθεια αναλώσιμων έκδοσης διαβατηρίων, καθώς και ανάγκες προμήθειας ειδικού εξοπλισμού για την εκπλήρωση της αποστολής της ΕΛ.ΑΣ.», αναφέρεται στο έγγραφο.

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι δράσεις και για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού. Στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κενό στον προϋπολογισμό για την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης του αστυνομικού προσωπικού, ενώ λιγότερα κατά 1,6 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι είναι τα χρήματα για την κάλυψη των δαπανών σίτισης των αλλοδαπών που κρατούνται στα κέντρα κράτησης. Επισημαίνεται πάντως ότι υπάρχει δυνατότητα μέρος της «ανεπάρκειας πιστώσεων» να καλυφθεί από χρήματα του Frontex και κονδύλια της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας).

Οι συνέπειες για την Πυροσβεστική

Εκτός της ΕΛ.ΑΣ., με δημοσιονομικό κραχ απειλείται και το πυροσβεστικό σώμα. Στον τακτικό προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 379 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού υπολογίζει ότι οι πραγματικές ανάγκες του σώματος θα διαμορφωθούν σε 413 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα των 34 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής: 14 εκατ. ευρώ λείπουν από τον κωδικό με τις δαπάνες μισθοδοσίας, ενώ κατά 13 εκατ. ευρώ υπολείπονται τα χρήματα για την κάλυψη «καταναλωτικών και σύνθετων δαπανών».

Ως τέτοιες περιγράφονται τα έξοδα για τη μετακίνηση εκτός έδρας προσωπικού σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών, η επισκευή οχημάτων αλλά και η συντήρηση εναέριων μέσων, όπως για παράδειγμα τα δύο ιδιόκτητα Super Puma που κινδυνεύουν να καθηλωθούν στο έδαφος. Πάντως, μιλώντας στην «Κ» στελέχη του υπουργείου εμφανίστηκαν καθησυχαστικά, επισημαίνοντας ότι η παρούσα πρόβλεψη θα ανατραπεί και ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους ο προϋπολογισμός του υπουργείου θα «κλείσει» ισοσκελισμένος.


Έντυπη Καθημερινή


Η χώρα πληρώνει και πάλι την καθυστέρηση και την ανικανότητα της κυβέρνησης




Ούτε μισή ώρα δεν κράτησε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών εχθές το απόγευμα της Κυριακής με το χάσμα να παραμένει στο μέτωπο των εργασιακών.

Η ελληνική πλευρά προσπάθησε να συζητήσει το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου υπάρχει διάσταση με το ΔΝΤ, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν τοποθετήθηκαν ανοιχτά.

Το ίδιο έγινε και στην συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών, με επίκεντρο τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Με λίγα λόγια τα πράγματα δυσκολεύουν πληρώνοντας η χώρα και πάλι την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Σφάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για τα χάλια της ΕΡΤ



Ξυδάκης: Η ΕΡΤ είναι τραγική και τριτοκοσμική - Τσακνής: Περίμενα συγγνώμη! Τεράστια η ευθύνη σου για την κατρακύλα της ΕΡΤ - Ούτε ίχνος αυτοκριτικής - ΝΔ για Ξυδάκη: Τα λέει σε εμάς για να τα ακούσει ο Τσακνής

Τη δική του απάντηση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Ξυδάκη για τις χθεσινές του δηλώσεις στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών -πως η ΕΡΤ είναι 
τριτοκοσμική- έδωσε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής με επιστολή του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, στο πάνελ «Protecting the fourth estate: Democracy, Accountability and the Media» του 2ου Οικονομικού Φόρουμ, εξέφρασε την άποψή του για την ΕΡΤ χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «τραγική» και «τριτοκοσμική».

«Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία» ανέφερε χαρακτηριστικά γενικεύοντας ακόμα περισσότερο με το να αποκαλέσει το σύνολο των δημοσιογράφων «εξευτελισμένους και μισογύνηδες».

Αιτία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη της δημοσιογραφίας και των μέσων, κατά τον κύριο Ξυδάκη είναι «η δημοσιογραφία του κουτσομπολιού» η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και συμπαρέσυρε τις κυριακάτικες εφημερίδες αποβλακώνοντας τους δημοσιογράφους με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σε θέση να πετύχουν τους στοιχειώδεις όρους αναπαραγωγής».

Στην επιστολή -απάντησή του ο Πρόεδρος της ΕΡΤ ρίχνει ευθύνες στον Νίκο Ξυδάκη τόσο γιατί δεν έχει κάνει ίχνος αυτοκριτικής όσο και για το ότι και ο ίδιος έχει ευθύνη για την κατρακύλα -όπως λέει - της ΕΡΤ, ενώ σε μια έξαρση ειρωνίας υπογράφει την επιστολή ως «Πρόεδρος Τριτοσκοσμικής». 

Αναλυτικά η απάντηση - επιστολή του Διονύση Τσακνή στον Νίκο Ξυδάκη

Αξιότιμε κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΣΥΡΙΖΑ,
Φίλε (;) Νίκο,
Δεν απάντησα χτες στη δήλωσή σου περί τριτοκοσμικής ΕΡΤ, περιμένοντας σήμερα, μια διορθωτική δήλωση συγγνώμης εκ μέρους σου. Δεν το έκανες!
Θλίψη, προσωπική απογοήτευση και πλήθος ερωτηματικών μου προκάλεσε η στάση σου! Χωρίς περιστροφές λοιπόν και σε εντελώς προσωπικό επίπεδο, ως καλλιτέχνης κυρίως, (χωρίς φυσικά να απεμπολώ την ιδιότητα του προέδρου) εξηγούμαι:
Όπως καλά γνωρίζεις, οι εποπτεύοντες την ΕΡΤ υπουργοί, είναι τρεις:
Ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο υπουργός Πολιτισμού. Υπήρξες υπουργός Πολιτισμού εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τεράστια η ευθύνη σου λοιπόν στην περίπτωση αυτής της ... κατρακύλας του οργανισμού που επόπτευες. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής δεν άκουσα να συνοδεύει αυτήν την ισχυρή σου δήλωση.

Ακολούθως και μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό, κατείχες τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού των Εξωτερικών. Καμία αιχμή δεν άφησες ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, δημόσια ή στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάσταση στην ΕΡΤ.

Σήμερα, είσαι ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν έθεσες το ζήτημα της... κατρακύλας της ΕΡΤ ζητώντας, ως όφειλες, να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής «εκτροπής».

Προς τι λοιπόν η τόσο συχνή παρουσία σου, ως εκπροσώπου του «Πρώτου Κόσμου», στα τηλεοπτικά πάνελ αυτού του τριτοκοσμικού καναλιού; Ρητορικό το ερώτημα. Δεν περιμένω απάντηση.

Ας είναι! Πόση χαρά, αλήθεια, προκάλεσες στους συνήθεις εχθρούς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με τη χτεσινή σου τοποθέτηση; Και γι’ αυτό το ερώτημα, δεν περιμένω απάντηση.

Ένας σχολιαστής, φίλε (;) Νίκο, δικαιούται (το «δικαιούται» για την οικονομία της συζήτησης) να κάνει την οποιαδήποτε κρίση-κριτική, έστω και χωρίς να ζυγίσει την κάθε του λέξη. Ένας πολιτικός και μάλιστα πρώτης γραμμής όμως, οφείλει μια πιο υπεύθυνη στάση.

Πριν από 20 περίπου μέρες, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, αποκάλεσε την ΕΡΤ «τηλεόραση της Βόρειας Κορέας».

Την ίδια μέρα, εκπροσώπησες την κυβέρνηση στην εκπομπή έρευνας του Πάνου Χαρίτου (όσο και αν ισχυρίζεσαι πως δε γίνονται τέτοιες εκπομπές στην ΕΡΤ) για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Χάρηκα την ευρυμάθειά σου και τις νηφάλιες απόψεις σου και σε παρακολούθησα να μιλάς επί ένα τρίωρο, μιας και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δε μας έκανε την τιμή (υπό το βάρος της κατηγορίας, μάλλον, του κυρίου Λαζαρίδη) να παρουσιαστεί στο Ραδιομέγαρο.

Όχι Νίκο, η ΕΡΤ δεν βρίσκεται στο σημείο που ονειρευόμαστε, όσοι αγωνιστήκαμε να ανοίξει ξανά. Υπάρχουν λάθη, αστοχίες, παραλείψεις και ελλείψεις. Αυτά παλεύουμε να διορθώσουμε και θα συμφωνήσω με τον κάθε καλόπιστο πολίτη, πως η κοινωνία και απαιτητική είναι και βιαστική.
Και πίστεψέ με, το παλεύουμε. Δεν βγαίνουμε κάθε μέρα νικητές. Δεν είμαστε όμως και απαθείς θεατές. Εσύ, που ξέρεις από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, έπρεπε να είσαι ουσιαστικά κριτικός απέναντί μας και όχι άκριτα αφοριστικός. Δημιουργείς ερωτήματα με τη στάση σου!

Με ειλικρίνεια μιλώντας, δεν ξέρω πού πραγματικά στοχεύεις. Μήπως για άλλη μια φορά (όπως πολλοί τελευταία κάνουν) χτυπάς το σαμάρι; Μήπως εκεί έξω, υπάρχει ένα κάπως θολό αριστερό ακροατήριο, με το οποίο θέλεις να συναντηθείς; Πάντως, το να θέλεις να μας... διορθώσεις με τέτοιους χαρακτηρισμούς, το θεωρώ μάλλον απίθανο!

Δεν ξέρω! Και εκεί ακριβώς οφείλεται η θλίψη και η απογοήτευσή μου.

Θα ζητήσω λοιπόν από τον Διευθυντή ενημερωτικών εκπομπών, (αν και η σωστή διατύπωση για έναν Πρόεδρο τριτοκοσμικής ή «Βορειοκορεάτικης Ραδιοτηλεόρασης, είναι «Θα διατάξω») να σε καλέσει αύριο στην... τριτοκοσμική (το ΕΡΤ για λόγους συντομίας παραλείπεται) να στοιχειοθετήσεις την κατηγορία σου, παρουσία δημοσιογράφων που εργάζονται και μοχθούν καθημερινά. Αν το θέλεις και με παρουσία της Διοίκησης.

Πάντως στο φτωχό και σαστισμένο (από τη στάση σου) μυαλό μου, κυριαρχεί μια ανακοίνωση ποδοσφαιρικού αποτελέσματος (μιας και η ΕΡΤ σκοπεύει να μπει για τα καλά στη διεκδίκηση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων):

«Μακάριος – Νίκος, σημειώσατε χι».

Στο πιο ποιητικό θα έλεγα: «Μακάριος ο Νίκος εν τη αφελεία αυτού.»

Και συμπληρώνω: Περιμένοντας, τον επόμενο πλειοδότη σε χαρακτηρισμούς. Και αυτός σίγουρα θα έρθει. Όχι όπως ο Γκοντό...

Διονύσης Τσακνής
(και για την ομοιοκαταληξία)
Πρόεδρος Τριτοκοσμικής


ΥΓ: Πάντως, την ΕΡΤ των 1000 χορηγιών (μέσα σε ενάμιση χρόνο) σε θέατρα, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια, και δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΕΡΤ με τα πέντε και πλέον εκατομμύρια ευρώ (τη μόνη από τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια) που στηρίζει την οπτικοακουστική βιομηχανία της χώρας, την ΕΡΤ των εκατοντάδων συναυλιών σε όλη την Ελλάδα από τα τρία Μουσικά της Σύνολα με δωρεάν ή συμβολικό εισιτήριο, την ΕΡΤ που με τους περιφερειακούς σταθμούς της βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματά τους, την ΕΡΤ του Αρχείου που καταγράφει την ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό, την ΕΡΤ που μεταφέρει τη Φωνή της Ελλάδας, σε όλες τις γειτονιές του κόσμου, την ΕΡΤ των μεγάλων πολιτικών, πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων, ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΔΕΝ ΤΗ ΛΕΣ!!!

Την ίδια ώρα πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον Νίκο Ξυδάκη. Η Πειραιώς επιτέθηκε αρχικά στον κ. Ξυδάκη, λέγοντας ότι έμπλεξε τις αυταπόδεικτες αλήθειες για την ΕΡΤ με ανοίκειες ύβρεις. Στην συνέχει ο Νίκος Ξυδάκης κάλεσε την Νέα Δημοκρατία να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της για την ΕΡΤ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε, αναφέροντας ότι, «τα λέει σε εμάς για να τα ακούσει ο Τσακνής». 



Πηγή : protothema.gr