Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Το Μαξίμου «τρέμει» Τσακαλώτο και… 53!



Η άγρια κόντρα «Τσίπρα – Τσακαλώτου» είναι μόνο η αρχή – Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο υπουργός οικονομικών ετοιμάζει ηρωική έξοδο – Απίστευτο παρασκήνιο «Ο Ευκλείδης μπορεί αν θέλει και την κυβέρνηση να ρίξει και στο κόμμα να κάνει μαύρη τη ζωή του Αλέξη». Η άποψη αυτή ανήκει σε κορυφαίο παράγοντα της κυβερνώσας παράταξης και διατυπώνεται στο Newsbomb.gr με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει από τη σχεδόν ανοικτή αντιπαράθεση των δύο στρατοπέδων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ευτυχώς όμως», συνεχίζει ο ίδιος συνομιλητής μας, «ο Ευκλείδης δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση για τρεις λόγους: Πρώτον δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, δεύτερον δεν είναι πλήρως έτοιμος για την επόμενη ημέρα μιας εκλογικής ήττας και τρίτον, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, είναι καλό παιδί».


Κι όμως, σύμφωνα με ένα άλλο συνομιλητή μας, οι φωνές του Ευκλείδη Τσακαλώτου ακούγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου, τις τελευταίες ημέρες. «Δεν θα με κάνετε ρόμπα για τρίτη φορά» ακούστηκε να λέει σε υψηλότατους τόνους πριν από λίγα 24ωρα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρόντων του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Η συζήτηση αφορούσε στην δεύτερη αξιολόγηση, στον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και φυσικά χωρίς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές που το Μαξίμου πλέον γνωρίζει ότι χάνει και μάλιστα με σημαντικότατη διαφορά. Και όπως ενημερώθηκε το Newsbomb.gr το σημείο της έντονης αντιπαράθεσης του κ. Τσακαλώτου με τους υπόλοιπους συνομιλητές του που βρίσκονταν en bloc απέναντί του ήταν η επιστολή που έστειλε στους θεσμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών και κορυφαίος εκφραστής της μεγαλύτερης εσωκομματικής τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συγχωρεί ακόμη -στον πρωθυπουργό, αλλά και στον εαυτό του- δύο γεγονότα στα οποία υποχρεώθηκε τελικά να σιωπήσει και να μην αντιδράσει:

Την πρώτη περικοπή του αφορολόγητου για το οποίο σχεδόν ως το τέλος της πρώτης αξιολόγησης επέμενε ότι δεν θα μειωθεί και το χριστουγεννιάτικο βοήθημα που ανεπιτυχώς προσπάθησε να παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας ως 13η σύνταξη.

Αυτό για το οποίο δεν είχε ενημερωθεί, είχε διαφωνήσει με τη χρονική στιγμή και τελικά υποχρεώθηκε να στείλει, με την υπογραφή του, μια εξευτελιστική επιστολή στους δανειστές με τους οποίους υποσχόταν ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί και ουσιαστικά τους παρακαλούσε να συγχωρήσουν την κυβέρνηση.

Τώρα λοιπόν που, όπως αυτός υποστηρίζει, χωρίς δική του ευθύνη η κυβέρνηση πιέζεται να νομοθετήσει προληπτικά νέα επώδυνα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένος να του φορτωθεί ο «μουτζούρης».

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να συγκρουστεί μετωπικά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πρώτον γιατί μεσούσης της διαπραγμάτευσης ανατινάζονται ουσιαστικά όλα στον αέρα ακόμη κι αν τον αντικαταστήσει ένας γνωστός των δανειστών, ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης. Και ουσιαστικά αλλά και επικοινωνιακά το πλήγμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα είναι τεράστιο και αυτό το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παρότι πιστεύει ότι τόσο ο Ευκλείδης όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επηρεάζει δεν θα καταψήφιζαν την κυβέρνηση προκαλώντας εκλογές ή έστω απρόοπτες εξελίξεις που θα φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην εξουσία, δεν θέλει τον κ. Τσακαλώτο εκτός κυβέρνησης και με ελεύθερο χρόνο που θα διαθέτει στο κόμμα.

Γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμη της ομάδας Πρωτοβουλία 53+ και επίσης γνωρίζει, όπως έχει επισημάνει ήδη το Newsbomb.gr, ότι μετά από ήττα σε εκλογές η επόμενη ημέρα δεν θα είναι τόσο ρόδινη για τον ίδιο και την παρέα του. Ιδιαιτέρως όταν πρόσωπα όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, μαζί με τον κ. Τσακαλώτο.

Έτσι, λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος τόσο με την επιστολή που έστειλε στους δανειστές και αποκάλυψε το Bloomberg όσο και με τη χθεσινή του δήλωση- απάντηση στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη καθιστά σαφές ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι από όσα ζητούν οι δανειστές -περίπου το 30%- με το οποίο δεν συμφωνεί και για το οποίο καλεί τον πρωθυπουργό -μέσα από πολιτική διαπραγμάτευση- να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη της όποιας συμφωνία έχει αποφασίσει να κάνει και να μην κρύβεται πίσω από τον υπουργό Οικονομικών. Είναι ακριβώς το σημείο εκείνο που αφορά στην άμεση νομοθέτηση της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου και της προληπτικής νομοθέτησης του κόφτη στις συντάξεις μετά το 2018 και για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Τσακαλώτος που έχει απειλήσει αρκετές φορές έως τώρα με παραίτηση. Η πρώτη φορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν πέρυσι τον Απρίλιο όταν στην τότε συνεδρίαση του Eurogroup οι εταίροι τον πίεζαν να πέσει το αφορολόγητο κάτω από τις 9.100 ευρώ που ήταν υποτίθεται η «κόκκινη γραμμή του», πολύ κάτω φυσικά από τις 12.000 ευρώ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των προγραμματικών διακηρύξεων της κυβέρνησης. Τότε τελικά και δεν παραιτήθηκε και δεν καταψήφισε, όπως διαρρεόταν. Η τελευταία, σύμφωνα πάλι με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup όταν διαπίστωσε πως σχεδόν όλοι μαζί τον πίεζαν να δεχθεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Και τώρα όλοι αναμένουμε τόσο τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Φεβρουαρίου, τη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο -αν όχι καθοριστικό- βαθμό τις εξελίξεις. Και θα είναι ακριβώς δύο χρόνια μετά από την ημέρα που ο προκάτοχός του Γιάνης Βαρουφάκης απέρριψε τη συμφωνία που του είχε προταθεί στο όνομα της περήφανης διαπραγμάτευσης που μας έφερε capital controls και το τρίτο μνημόνιο, φορτώνοντας στον ελληνικό λαό δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρεών.

Ως τότε λοιπόν στην κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να παίζουν τη γάτα με το ποντίκι προσπαθώντας, όπως έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, να εξωραΐσουν την κατάσταση αλλά ουσιαστικά προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να πείσουν τους δανειστές να μην τους εκθέσουν ακόμη περισσότερο στα μάτια των ψηφοφόρων που ήδη, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, τους γυρνούν την πλάτη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, να «ενδώσει» σε ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των δανειστών και να προχωρήσει σε νομοθέτηση της περικοπής του αφορολόγητου και σε λεπτομερή εξειδίκευση της δυνατότητας περικοπής συντάξεων μέσω του κόφτη μετά το 2018. Απλώς θα προσπαθήσει η συμφωνία αυτή να έχει μεν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες υπέρ των δανειστών, αλλά να μην χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή.

Το πως μπορεί να το καταφέρει αυτό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζει μια συγκεκριμένη πρόταση προς τους δανειστές και ελπίζει ότι δεν θα απορριφθεί.


Πηγή : newsbomb.gr


Γράφουν-σβήνουν φόρους, "χαράτσια" χωρίς να ξέρουν τον "λογαριασμό"




Της Δήμητρας Καδδά

Οι διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως ανάμεσα στο επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και των τεσσάρων θεσμών, οι μεταξύ των δανειστών ζυμώσεις αλλά και οι πολυεπίπεδες πολιτικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα, το ίδιο και τα σενάρια που σβήνουν και ξαναγράφουν - εντός και εκτός συνόρων – για το πακέτο των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, για το "κενό" του 2018, αλλά και για τον προληπτικό "κόφτη".

Τα σενάρια περιλαμβάνουν από διαφορετικές "εκδοχές" της περικοπής του αφορολόγητου, αυξήσεις και άλλων εμμέσων φόρων (και του ΦΠΑ), έως περικοπές δαπανών για επιδόματα, υγεία, ακόμη και συντάξεις (που αποτελούν την τελευταία κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης).

Μόνο ο τελικός λογαριασμός των μέτρων (4,5 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ) παραμένει ακόμα άγνωστος. Αναμένεται να φανεί αν θα υπάρξουν τη Δευτέρα τα "αποκαλυπτήρια" των προθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (με επίκεντρο τη μορφή της συμμετοχής του στο πρόγραμμα), όπως αυτές θα εκφραστούν από τη νέα σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου (εκ μέρους των ΗΠΑ).

Αλλά και από την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών η πίεση συνεχίζεται με πολλαπλά "κρούσματα" να ξεδιπλώνονται για μία ακόμα φορά χθες εκ μέρους της Γερμανίας. Η Άγκελα Μέρκελ έδωσε σαφές μήνυμα προόδου των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς (και όχι σε πολιτικό επίπεδο) για μία συμφωνία γρήγορα.

Αλλά η καγκελάριος μίλησε από τη Μάλτα και για μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων…Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε "χτύπησε" εκ νέου χθες εξηγώντας ότι είναι "γενναιόδωρος" με την Ελλάδα και αναδεικνύοντας το θέμα της καθυστέρησης στην υλοποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας (2η αξιολόγηση) με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. "Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει το 60% από αυτά που υπέγραψε τότε η Ελλάδα θα σημειώσει πρόοδο", ανέφερε λίγες ημέρες μετά την επιστολή Τσακαλώτου, που αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο των προαπαιτούμενων, ακόμα ένα τρίτο είναι σε τροχιά ολοκλήρωσης και το τελευταίο ένα τρίτο είναι θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης…
Και αν το "μήνυμα" της Γερμανίας είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας "σύγκλισης", τότε "απαιτείται" εφαρμοστικός νόμος πριν την "τεχνική συμφωνία". Και η ελληνική πλευρά, (που δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων) έχει όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές και την "πλατφόρμα" νομοθέτησης: κατατέθηκε στη Βουλή με διαδικασία επείγοντος το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την "Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις".

Το χρονολόγιο

Η επόμενη (επίσημη) ημερομηνία "κλειδί" είναι αυτή της  9ης Φεβρουαρίου. Έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στις Βρυξέλλες υπό τον Τόμας Βίζερ οι επικεφαλής των θεσμών και οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τη σύνοδο του EWG.

Επισήμως θα προετοιμάσουν το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αλλά αν κρίνουν ότι υπάρχει "πρόοδος" με την μορφή "ετοιμότητας" στα προαπαιτούμενα αλλά και μίας κοινής θέσης ανάμεσα στους 4 θεσμούς και στην Αθήνα, μπορεί να "ξεκλειδώσει" η επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα ακόμη και την επομένη ημέρα.

Διαφορετικά ο χρόνος περνά, και τα σενάρια για ένα έκτακτο Eurogroup πριν την σύνοδο της ΕΚΤ τον Μάρτιο και τις ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου "φουντώνουν". Ακολουθεί η σύνοδος του Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Θα προηγηθεί ένα "πολιτικό" ραντεβού, η Τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής στις 8 Mαρτίου.

Οι "εκκρεμότητες"

Πέρα από τα νέα μέτρα, το Μεσοπρόθεσμο 2018-2021 και τον νέο "κόφτη" οι εκκρεμότητες  περιλαμβάνουν και μεγάλες μεταρρυθμίσεις: από το μεγάλο μέτωπο της αγοράς ενέργειας στο οποίο οι δανειστές προβάλλουν ισχυρές απαιτήσεις, και το εργασιακό (η "τύχη" του οποίου θα εξαρτηθεί από την μορφή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και από τα "ανταλλάγματα" που ίσως λάβει η Αθήνα για ένα ισχυρό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων) έως τις ιδιωτικοποιήσεις, τις παρεμβάσεις στις αγορές και στα επαγγέλματα και τα πολλά άλλα ανοικτά πεδία.

Αναφορικά με το πακέτο για τα μέτρα που ζητούνται από την ΕΕ για το 2018, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντικρούσει τις απαιτήσεις για "παραμετρικά" μέτρα 700 εκατ ευρώ που ζητούν οι θεσμοί παρουσιάζοντας ένα πακέτο 550 εκατ. ευρώ με το υπόλοιπο ποσό να επιχειρείται από την Αθήνα να αποδειχθεί ότι καλύπτεται από την υπεραπόδοση των μέτρων με βάση το αποτέλεσμα του 2016 (πρωτογενές πλεόνασμα περί το 2,3% του ΑΕΠ σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης που μένει να επιβεβαιωθούν από την Eurostat τον Απρίλιο).



Πηγή : capital.gr


Πόσο κοντά είμαστε στις εκλογές;




Απομένουν... 384 ώρες ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ο χρόνος μετράει. Ως τότε πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι συμβιβασμοί. Αλλιώς... Μια ιδέα για το τι σκέφτονται στον ΣΥΡΙΖΑ μας έδωσε το πρωτοσέλιδο των «Νέων»: «Παράταση σημαίνει κάλπες».

«Η παράταση οδηγεί μοιραία σε κάλπες» είναι το πρωτοσέλιδο των «Νέων» που κυκλοφόρησαν το πρωί του Σαββάτου. Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στην κυβέρνηση.

Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος ή υπουργός της κυβέρνησης που να βγει να πει κάτι τέτοιο δημοσίως, λέγοντας και το όνομά του. Δημοσίως, όλοι βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και άλλα τέτοια που τα έχουμε ξανακούσει. Τα είπε ο Νίκος Παππάς το πρωί της Παρασκευής στον Γιώργο Παπαδάκη, τα επανέλαβε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το βράδυ στον Νίκο Χατζηνικολάου, και οι δύο από τη συχνότητα του ΑΝΤ1. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το 2015» με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Ουσιαστικά όλα κρίνονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει κάνει όσα είχαν συμφωνηθεί -αν και η περίφημη επιστολή Τσακαλώτου μας επανέφερε μνήμες δημιουργικής ασάφειας- και παραπέμπει σε «πολιτική διαπραγμάτευση», δηλαδή να υπάρξει μια απόφαση σε ανώτατο επίπεδο που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό των απαιτήσεων και του ρόλου του ΔΝΤ στη συμφωνία.

Μόνο που το μήνυμα της Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στη Μάλτα στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου της ΕΕ ήταν ένα ξεκάθαρο «βρείτε τα με τους Θεσμούς». Δηλαδή «πολιτική διαπραγμάτευση» προς το παρόν δεν υπάρχει, οι Θεσμοί πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στην Αθήνα, να υπάρξουν οι συζητήσεις και συμφωνίες σε τεχνικό επίπεδο και μετά θα δούμε τι θα πει η καγκελάριος και οι υπόλοιποι.

Και επιστροφή των Θεσμών σημαίνει μέτρα. Ποια μπορεί να αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση; Η μείωση του αφορολόγητου είναι κάτι που ζητάει το ΔΝΤ και το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να αποδέχεται σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και στις 9 Μαρτίου να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα έμεινε πιστός το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Τζανακόπουλος.

Ομως είναι αυτονόητο ότι τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά. Απομένουν… 384 ώρες μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο παρά τους διάφορους αφορισμούς της Ηρώδου Αττικού (από Μαξίμου αλλά και Προεδρικό Μέγαρο), είναι το μόνο αρμόδιο να κλείσει την αξιολόγηση. Και απομένουν πολλοί συμβιβασμοί να γίνουν και η κυβέρνηση ως τώρα έχει αποδείξει ότι από χρονοδιαγράμματα δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά – ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει 5 Δεκεμβρίου και αύριο κλείνουμε δύο μήνες από εκείνη την ημερομηνία, χωρίς να ξέρουμε καν αν και πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung λέει ότι είναι ουτοπικό να κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου.

Αρα επιστρέφουμε στο δημοσίευμα των «Νέων» που γράφουν χαρακτηριστικά:

«Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται καθημερινώς ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές κλείνει, αλλά η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της. Μέχρι τώρα έχει χάσει όλες τις προθεσμίες που η ίδια υποσχέθηκε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κάθε μέρα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει. Τώρα όμως έχουν φθάσει σε οριακό σημείο και γι’ αυτό όλα τα σενάρια εξελίξεων μένουν ανοικτά. »Παράταση της εκκρεμότητας στη διαπραγμάτευση μοιραία οδηγεί σε πρόωρες εκλογές» εκτιμούσε μόλις χθες υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στην κυβέρνηση. Η ανάλυσή του ξεκινά από τη δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να φθάσει σε συμφωνία, αλλά ο ίδιος δεν παραγνωρίζει ότι οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν καταστεί δυσβάστακτες για την κυβέρνηση. Ωστόσο θεωρεί ότι αν υπάρχει μια δυνατότητα ενός συμβιβασμού, πρέπει να γίνει τώρα και πάντως πριν χαθεί η ευκαιρία του Φεβρουαρίου, διότι μετά θα είναι πρακτικώς αδύνατο και πολιτικά ανέφικτο λόγω των εκλογών που ξεκινούν από την Ολλανδία και τελειώνουν με τη Γερμανία».



Αλέκος Παπαναστασίου
Πηγή : protagon.gr


Η εγκληματική αδιαφορία του Υπουργείου για τις επιθέσεις κατά αστυνομικών συνεχίζεται




Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας έχει ξεφύγει και οι επιθέσεις των αντιεξουσιαστών κατά αστυνομικών καθώς και οι καταστροφές σε περιουσίες ιδιωτών είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η ανοχή και η αδιαφορία του υπουργείου προστασίας του πολίτη για τις καθημερινές επιθέσεις των αντιεξουσιαστών έχει γίνει εγκληματική και ξεφεύγει λογικής. 

Τρεις επιθέσεις, με βόμβες μολότοφ, πέτρες και μπουκάλια μόνο εχθές πραγματοποίησαν νεαρά άτομα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Ευτυχώς και πάλι δεν υπήρξε τραυματισμός αστυνομικού και όπως γίνεται πάντα τα τελευταία δύο χρόνια δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή έστω για τα μάτια του κόσμου και για να μην προκαλεί ο κ. Τόσκας την κοινή γνώμη.

Από τις μολότοφ κάηκε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο ενός άτυχου ιδιώτη που καλό θα ήταν να προσφύγει κατά του ίδιου του υπουργού κ. Τόσκα για να ζητήσει αποζημίωση.


Η αστυνομία πραγματοποιεί δήθεν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.



Κυριάκος Μητσοτάκης : Η λέξη θράσος είναι δυστυχώς συνώνυμο με τον Αλέξη Τσίπρα.



Βασικά σημεία της ομιλίας του Πρόεδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη

Σκληρή  και  τεκμηριωμένη επίθεση στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόσο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, όσο και για την δεύτερη αξιολόγηση του δικού της Μνημονίου εξαπέλυσε σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Μυτιλήνη.

            Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εξαπάτησε τους κατοίκους των νησιών με ψεύτικες υποσχέσεις, τόνισε ότι το κόστος για την τοπική κοινωνία έγινε αβάσταχτο και πρόσθεσε: «Απέτυχαν στη φύλαξη των συνόρων.  Απέτυχαν στην υλοποίηση όσων έπρεπε να γίνουν. Απέτυχαν και ως προς τις ευθύνες που έχει αναλάβει η ελληνική Κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Απέτυχαν παντού, παρότι έχουν περίπου απεριόριστους πόρους από την Ε.Ε. Παρά το ότι είχαν τη στήριξη όλων σχεδόν των ελληνικών κομμάτων. Παρά τη συγκινητική συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και των χιλιάδων εθελοντών, που κατέθεσαν την ψυχή τους για να βοηθήσουν πονεμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους.  Το καταλαβαίνουν πλέον οι πάντες. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν να λύνουν τα προβλήματα του τόπου. Δεν μπορούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δεν μπορούν σε ολόκληρη τη χώρα.  Τους λέμε, λοιπόν, ξεκάθαρα: Εάν δεν μπορούν, ας κάνουν στην άκρη. Αν δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, να έρθουν κάποιοι άλλοι να προσπαθήσουν».



Ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι το προσφυγικό είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, από τον περασμένο Ιούνιο, καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων, την οποία και επικαιροποιούμε συνέχεια. Και αυτές οι προτάσεις συγκροτούν ένα συνεκτικό και τεκμηριωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Η πρότασή μας  στηρίζεται σε πέντε βασικά σημεία:

1. Στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή είναι η κρίσιμη λέξη: Αποσυμφόρηση. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος μόνα τους. Ειδικά τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, έχουν ξεπεράσει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.

2. Επιτάχυνση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση στην διαδικασία ελέγχου αιτημάτων ασύλου, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια επιτροπή.  Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για το ότι συσσωρεύονται στα νησιά περισσότεροι απ’ όσοι φεύγουν. Έρχονται κάθε μέρα  - και σήμερα πληροφορήθηκα ότι είχαμε σχεδόν 100 αφίξεις - αλλά δεν φεύγουν με την ίδια ταχύτητα. Αναπόφευκτα ο αριθμός μεγαλώνει και συσσωρεύονται δυστυχώς στο νησί αριθμοί, οι οποίοι δεν είναι πια διαχειρίσιμοι. Εμείς δεσμευόμαστε ότι τις διαδικασίες ασύλου θα τις επιταχύνουμε ... Όσοι δικαιούνται θα παίρνουν τα έγγραφα και θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στη χώρα ... Όσοι οικονομικοί μετανάστες δεν δικαιούνται status πρόσφυγα, πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστούς προαναχωρησιακούς χώρους μέχρι να επιστραφούν, είτε στην Τουρκία, είτε στις χώρες από τις οποίες προήλθαν, είτε εθελοντικά.  

 3. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους παραμένοντες σε κλειστές και ανοιχτές δομές στη Μόρια και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Η κατάσταση, την οποία είδαμε, δεν δικαιολογείται με κανέναν απολύτως τρόπο. Υπάρχουν σημαντικοί πόροι διαθέσιμοι. Γνώριζε πάρα πολύ καλά ο αρμόδιος Υπουργός ότι έρχεται χειμώνας. Γνώριζε ότι έρχεται κακοκαιρία και πάρα ταύτα εικόνες όπως οι χιονισμένες σκηνές, τις οποίες είδαμε, δυσφήμησαν, για άλλη μια φορά, την εικόνα του νησιού, σε μια εποχή που κάνει η τοπική κοινωνία μια τεράστια προσπάθεια να ανατάξει την εικόνα της Μυτιλήνης στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Μπορούμε να παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους ανθρώπους. Διαχειριστικό είναι το πρόβλημα και η διαχειριστική ανικανότητα της Κυβέρνησης, που επιτρέπει στα hot spots και εδώ στη Μόρια, αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδος, να είναι σε αυτή την κατάσταση.

4. Καταγραφή και έλεγχος όλων των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Οι καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες και κακοδιαχείριση είναι πολύ σοβαρές. Δεν θέλω να είναι άδικες. Ξέρω ότι υπάρχουν Μ.Κ.Ο. που κάνουν τεράστιο έργο και εθελοντές που δίνουν την ψυχή τους στην προσπάθεια να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Θα ήταν άδικο για όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους κατατάξουμε σε μια κατηγορία προβληματικών Μ.Κ.Ο. Όμως υπάρχουν και επώνυμες καταγγελίες για διορισμούς κομματικών φίλων που δεν πατάνε το πόδι τους. Για αναθέσεις τεράστιων ποσών σε «δικά τους παιδιά».  Τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όχι για να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο πελατειακό του μηχανισμό.  Έχουμε ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα υπάρξει έλεγχος, ότι θα μπει τάξη στις Μ.Κ.Ο., ότι θα υπάρχει μητρώο Μ.Κ.Ο., ότι θα υπάρχει ένας υπεύθυνος σε κάθε δομή και ότι κάθε Μ.Κ.Ο. που θα μπαίνει, θα ελέγχεται και θα επιτελεί τη συγκεκριμένη της αποστολή. 

5. Φύλαξη των εθνικών συνόρων. Η χώρα όμως δεν μπορεί να είναι έρμαιο κανενός. Δεν μπορεί να εξαρτάται από τις διαθέσεις οποιουδήποτε μπορεί και θέλει να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα. Σε αυτό χρειαζόμαστε  βοήθεια της Ευρώπης. Και η αλήθεια είναι ότι, σε αυτό, η Ευρώπη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Διεκδικούμε την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και εδώ, από τη Λέσβο, λέω ξεκάθαρα, ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή βοήθεια για να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Αλλά πρέπει να αποδεικνύουμε ότι, αν χρειαστεί, μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας». 



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι: «Η αποτυχία της συντεταγμένης πολιτείας να δώσει λύσεις στο πρόβλημα ευνοεί τη άνοδο ακραίων δυνάμεων. Στο όνομα μάλιστα ενός δήθεν  πατριωτισμού» και πρόσθεσε: «Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Ο πατριωτισμός, αυτή η σπουδαία αρετή και αξία που ενέπνευσε το γένος των Ελλήνων σε μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας, σε καμία περίπτωση - το λέω ειδικά εδώ για τη νεολαία μας - δεν ταυτίζεται με τον στείρο εθνικισμό. Άλλο εθνικισμός, άλλο πατριωτισμός. Ο εθνικισμός γεννά μίσος, διχόνοια, ρατσισμό, μισαλλοδοξία. Ο πατριωτισμός είναι από τη φύση του οραματικός, είναι δημιουργικός. Εμπεριέχει βασικές ανθρώπινες αξίες. Προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργεί κοινωνική, αλλά και εθνική συνείδηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του υγιούς πατριωτισμού. Και το ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα. Δεν θα αφήσουμε - και το λέω αυτό εδώ πέρα στη Μυτιλήνη - ακραίες και σκοτεινές δυνάμεις, εχθρούς της Δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου και του ανθρωπισμού, να καπηλευτούν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Και πάντως δεν επιτρέψουμε, δεν θα επιτρέψω προσωπικά σε κανέναν να ταυτίζει όποιον ασκεί εμπεριστατωμένη κριτική στην Κυβέρνηση για το προσφυγικό με την ακροδεξιά. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Αναφερόμενος στα δύο χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα, αφού τόνισε  ότι «ήταν τα δύο πιο εφιαλτικά χρόνια της Μεταπολίτευσης», σημείωσε: «Υποσχέθηκαν ελπίδα και προκάλεσαν κοινωνική κατάθλιψη. Υποσχέθηκαν διαφάνεια και αξιοκρατία για να στήσουν ένα νέο κομματικό Κράτος, μια νέα διαπλοκή. Υποσχέθηκαν αξιοπρέπεια και έκαναν χειρότερη τη ζωή των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Αυτοί πληρώνουν κατεξοχήν το λογαριασμό από τις πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Αυτοί πλήττονται από την αύξηση του κόστους ζωής.



Δεν χρειάζεται να πω πολλά πράγματα για το τι συμβαίνει στην οικονομία ... Η υπερφορολόγηση και οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές στραγγαλίζουν την παραγωγική Ελλάδα σήμερα. Οι τράπεζες έχουν υποστεί μια ασύλληπτη ζημιά από τα capital controls. Το αποτέλεσμα είναι ότι, δυστυχώς και σήμερα, δεν μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Δεν μπορούν να δανειοδοτήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να σκέφτονται να κάνουν μια επένδυση, να μεγαλώσουν τη δραστηριότητά τους. Και πώς θα πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας χωρίς τράπεζες που να λειτουργούν πραγματικά;

Στην Παιδεία υπάρχει υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα ... Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που ψηφίστηκαν με διακομματική συναίνεση ακυρώθηκαν στο βωμό ιδεοληψιών … 

Στην Υγεία η κατάσταση είναι βαθιά προβληματική. Και αναγνωρίζω ότι και εδώ στη Μυτιλήνη, το σύστημα υγείας έχει σηκώσει δυσανάλογο μεγάλο βάρος ... 

Στο Κράτος στήνεται, με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα, ένα νέο πελατειακό σύστημα με μια σειρά από παράνομους διορισμούς και παράνομες μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Όλες αυτές τις παλιές, κακές πελατειακές παθογένειες της Μεταπολίτευσης, αυτές που κατηγορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδει  να τις αναπαραγάγει με πολύ μεγάλη συχνότητα. Και, βέβαια, συνολικά στο δημόσιο βίο βλέπουμε φαινόμενα αυταρχισμού και προσπάθεια ελέγχου κάθε ανεξάρτητης Αρχής και εξουσίας ... Ποτέ η χώρα δεν είχε γνωρίσει πιο ανίκανη, πιο  αναποτελεσματική, πιο επιζήμια Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η καταδίκη της από τους πολίτες, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, θα είναι πάρα πολύ βαριά. Λαός και Ιστορία θα είναι αμείλικτοι με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και την παρέα τους».

Για τις πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Τρεις λέξεις περιγράφουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Ψέματα, ανικανότητα, φόροι. Έτσι θα τους θυμόμαστε. Ανέβηκαν με ψέματα και λάσπη και σήμερα ακόμα προσπαθούν να κρατηθούν με ψέματα και λάσπη. Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όσο συρρικνώνονται τα δημοσκοπικά τους ποσοστά τόσο θα μεγαλώνει η αθλιότητά τους».



Αναφερόμενος στην αξιολόγηση και τις μεθοδεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Η λέξη θράσος  είναι δυστυχώς συνώνυμο με τον Αλέξη Τσίπρα. Και τώρα, ο ίδιος άνθρωπος, οδηγεί την αξιολόγηση του δικού του προγράμματος στα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα. Εδώ και τόσο καιρό προειδοποιούμε ότι με τις επιλογές του ζημιώνει τη χώρα. Και δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου - δεν θα κουραστώ να το λέω - επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια λάθη. Χάνει κεφάλαιο αξιοπιστίας. Διαβάζει για άλλη μια φορά, λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς. Και το τελικό αποτέλεσμα, ξέρετε ποιο είναι;  Η χώρα είναι απελπιστικά απομονωμένη. Και κάθε φορά που παριστάνουν τα δήθεν σκληρά καρύδια, ότι διαπραγματεύονται σκληρά, τελικά συμβιβάζονται και στέλνουν το λογαριασμό σε σας, φίλες και φίλοι. Και αυτή θα είναι και η κατάληξη αυτής της υπόθεσης». 

«Ένα πράγμα ενδιαφέρει τον κύριο Τσίπρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι το πως θα μείνει στη καρέκλα, πως θα κρατηθεί στην εξουσία. Δεν διστάζουν, όπως έκαναν και προχθές στη συζήτηση στη Βουλή, να βυθίζουν τη χώρα στο δικό τους βούρκο της διαπλοκής, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας. Μόνο που αυτό, είναι σε βάρος της χώρας. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο. Δεν θα πολώσουμε την πολιτική ζωή σε βαθμό που να υπονομεύσουμε την όποια αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.  Αλλά δυστυχώς, κάθε μέρα παραμονής αυτής της Κυβέρνησης σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Σημαίνει επιδείνωση στη ζωή όλων των Ελλήνων και το κυριότερο σημαίνει απογοήτευση και κατάθλιψη κυρίως τη νέα γενιά, η οποία σήμερα κοιτάει το μέλλον ολοένα με περισσότερη απαισιοδοξία. Για αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται, το συντομότερο δυνατό, πολιτική αλλαγή. Να φύγουν για να ανασάνει επιτέλους η χώρα. Η απομάκρυνση Τσίπρα – Καμμένου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει μπροστά η Ελλάδα».





Από τα 5 δισ. πλεόνασμα τα 4,5 είναι ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου



Του Κωστή Πλάντζου

Το παράδοξο να χρωστά το κράτος 4,5 δισ. ενώ εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 5 δισ. ευρω (!) αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παρά την αυξημένη ρευστότητα (από την υπερφορολόγηση και τις περικοπές επιδομάτων και παροχών) και τα νέα δάνεια των 6,1 δισ. που πήρε για να πληρώσει τα χρέη του σε ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το Κράτος μείωσε μόνον κατά 1 δισ. ευρώ τα χρέη του και κρατά –για άγνωστους λόγους- «κάβα» τα 5 δισ. ευρώ, ενώ στερεί 4,5 δισ. από αυτούς που τα δικαιούνται και αφήνει την αγορά να ασφυκτιά και να στενάζει.

Κατά 1,066 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον Δεκέμβριο τα φέσια του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και εκκρεμείς επιστροφές φόρων) και διαμορφώθηκαν στα 4,536 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τον Δεκέμβριο:

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2016 εκτοξεύθηκε στα 5,007 δισ. ευρώ από 3,993 δισ. ευρώ το 2015.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στα 3,310 δις. ευρώ από 4,162 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν στα 1,226 δισ. ευρώ από 1,440 δισ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν στα 2,024 δισ. ευρώ από 2,373 δισ. ευρώ και των νοσοκομείων στα 450 από 758 εκατ. ευρώ, ενώ των ΟΤΑ υποχώρησαν στα 298 εκατ. ευρώ από 358 εκατ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκαν στα 156 από 280 εκατ. ευρώ και των λοιπών ΝΠΔΔ σε 383 από 392 εκατ. ευρώ.


Πηγή : newmoney.gr


Όταν η Tatra μήνυσε την VW για τον «κάλπικο Σκαραβαίο»…



Τελικά δεν υπάρχει παρθενογένεση. Το πιο επιτυχημένο μοντέλο στην ιστορία του αυτοκινήτου, ο Σκαραβαίοςτης Volkswagen, που παρέμεινε στην αγορά για μισό και πλέον αιώνα και με πωλήσεις που έφθασαν τα 25 εκατ. οχήματα, βασίστηκε στο σχέδιο ενός μοντέλου της τσεχοσλοβάκικης Tatra, του TatraT97. 



Ο Σκαραβαίος ήταν δημιούργημα του Φερδινάνδου Πόρσε, ο οποίος κατ’ εντολή του Χίτλερ σχεδίασε ένα αυτοκίνητο για τις ανάγκες της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Χίτλερ είχε τότε δηλώσει ευθαρσώς ότι το Tatraήταν «το είδος του αυτοκινήτου που θα ήθελε στις γερμανικές λεωφόρους».

Ακόμη και ο ίδιος ο Πόρσε δεν είχε κρύψει ότι «κάπου κάπου έκλεβε κάποιες ιδέες από την Tatra».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Tatra, η τρίτη –από το 1897- αρχαιότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, μήνυσε την VW, ωστόσο η μήνυση δεν τελεσφόρησε καθώς η Γερμανία εισέβαλε το 1938 στην Τσεχοσλοβακία και φυσικά την ακύρωσε. Μετά τον πόλεμο, το 1961, η Tatraμήνυσε εκ νέου την γερμανική εταιρεία για αντιγραφή του σχεδίου της και κατάφερε να λάβει, εξωδικαστικά, τρία εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.



Πηγή :protopapadakis.blogspot.gr



Αντικαπνιστικός νόμος: Μια διαχρονική αποτυχία της ελληνικής Πολιτείας



Ένας νόμος που δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά ποτέ και μια κοινωνία που παραμένει εκτεθειμένη στους κινδύνους του καπνίσματος. Ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι κίνδυνοι, τι δείχνουν οι αριθμοί και τι λένε πολιτική ηγεσία και επιστημονική κοινότητα που πιάνουν από κοινού το θέμα του καπνίσματος από την αρχή για πολλοστή φορά.

Για τον περιβόητο αντικαπνιστικό νόμο έχει χυθεί άπειρο μελάνι και έχει κυλήσει πια ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που η Πολιτεία επικεντρώθηκε στο θέμα του καπνίσματος θέλοντας να βάλει μια τάξη σε ένα άναρχο τοπίο, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια Υγεία από μια μεγάλη απειλή. Γιατί όμως μοιάζει σήμερα σαν να βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν; Τι λένε οι Έλληνες, τι προτείνει η επιστημονική κοινότητα και πως βλέπει το θέμα η σημερινή πολιτική ηγεσία;

Την ώρα που οι καπνιστές στη χώρα μας μειώνονται, με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 27%, και 33% στις νεαρές ηλικίες 16-24 ετών, το παθητικό κάπνισμα παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα που μοιάζει άλυτο παρά την αυστηρή νομοθεσία, εκθέτοντας σε κίνδυνο κάθε χρόνο πάνω από 130.000 εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, με το μέσο Έλληνα (συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, εγκύων, και ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα) να εκτίθεται σε ποσοστό 78,5% στο παθητικό κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.




Άλλωστε πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε καφετέριες που για τα μάτια του κόσμου δεν έχουν στα τραπέζια τασάκια αλλά διάφορες άλλες πατέντες ώστε εκείνοι να μη φέρουν καμία ευθύνη; Πάντα, το πολυμήχανο ελληνικό μυαλό θα βρει τον τρόπο ώστε να γίνει το δικό του. Βέβαια,  σήμερα και τα τασάκια να είχαν σε κοινή θέα, κανείς δε μοιάζει να ενδιαφέρεται. Ούτε έλεγχοι γίνονται, ούτε πρόστιμα επιβάλλονται από ένα κράτος που σε ακόμη μια περίπτωση δεν εφαρμόζει το νόμο που το ίδιο θέσπισε.

Εκτός βέβαια αν κανείς επισκεφτεί ένα χώρο που σέβεται τον εαυτό του ή προσφέρει υψηλές υπηρεσίες (με το εξίσου υψηλό κόστος) ή είναι κατάστημα πολυεθνικής αλυσίδας που ακολουθεί παντού τους ίδιους κανόνες. Στην περιφέρεια δε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Πρόκειται για εκποίηση της Δημόσιας Υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα

"Ουσιαστικά πρόκειται για εκποίηση της Δημόσιας Υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση" σημείωσε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου με τίτλο "Μιλάμε ανοιχτά για τον Καρκίνο. Πρόληψη και έγκυρη διάγνωση" που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία, δείχνοντας με έμμεσο τρόπο προς την πλευρά των καπνοβιομηχανιών και πρόσθεσε πως η μη εφαρμογή του νόμου αντικατοπτρίζει σαφή έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Σε αντίθεση όμως με την διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης ο Έλληνας ζητά πια μετ' επιτάσεως να εφαρμοστεί ο νόμος με το 76% να αισθάνεται θυμό που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ, που δεν εφαρμόζει το νόμο για το κάπνισμα και το 78% να πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του νόμου αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας μας. Το τσιγάρο πια έχει πάψει να αποτελεί "μόδα' και "μαγκιά" και ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία.




Το κάπνισμα και ο καρκίνος των πνευμόνων

Βέβαια, το όλο θέμα δε είναι μόνο θέμα αισθητικής και πολιτισμού αλλά σοβαρό θέμα δημόσιας Υγείας. Περίπου 8000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο στους πνεύμονες που προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα.

Στον ίδιο κίνδυνο με τον καπνιστή μπαίνει και ο παθητικός, ο οποίος αν και δεν καπνίζει, εισπνέει όλη τη ρύπανση που δημιουργείται από το τσιγάρο που καίγεται, από την εκπνοή του καπνιστή αλλά και από την επαφή του με αντικείμενα (χαλιά, κουρτίνες) στα οποία έχει προσκολληθεί το αόρατο τοξικό μείγμα.
Αυτό που είναι το σημαντικότερο στοιχείο σχετικά με το καρκίνο των πνευμόνων είναι η έγκυρη πρόληψη της νόσου.

"Σημαντικό βήμα αποτελεί η οδηγία του Αμερικανικού Κολεγίου Πνευμονολογίας (American College of Chest Physicians) σύμφωνα με την οποία κάθε καπνιστής ηλικίας άνω των 55 ετών που έχει καπνίσει περισσότερο από 30 pack/years ( pack/year = το γινόμενο των πακέτων τσιγάρων που καταναλώνεται σε ημερήσια βάση πολλαπλασιαζόμενο επί τα χρόνια καπνίσματος, π.χ. ένα πακέτο την ημέρα επί 30 χρόνια = 30 pack/years) πρέπει να υποβάλλεται σε μία αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης και χωρίς σκιαγραφικό κάθε χρόνο. Μόνον έτσι ο καρκίνος του πνεύμονος θα διαγνωστεί έγκαιρα και σε θεραπεύσιμο στάδιο της νόσου.

Πολύ πιο σημαντική είναι και η πρόσφατη ανακάλυψη μεθόδου διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονος με ειδική ανάλυση του εκπνευστικού εκνεφώματος, που συλλέγεται με την ήρεμη εκπνοή. Απαιτούνται μερικά χρόνια κλινικών μελετών προκειμένου να σταθμιστεί επακριβώς η ευαισθησία και η ακρίβεια της μεθοδολογίας αυτής που είναι τελείως ανώδυνη ακίνδυνη και μη επεμβατική" μας εξηγεί ο κ. Μπεχράκης.

Η πρόληψη πρέπει να πάψει να αποτελεί το παραπαίδι των υπηρεσιών υγείας

"Υπολογίζεται πως 3,7 εκ. ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης. Για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στην πρόληψη εξοικονομείται το δεκαπλάσιο σε έξοδα θεραπείας. Σε μία εποχή, τόσο επώδυνα δύσκολη για το κράτος μας, η πρόληψη πρέπει να πάψει να αποτελεί το παραπαίδι των υπηρεσιών υγείας και να αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων μας. Παράλληλα πολύ αποτελεσματικότερη από οποιοδήποτε καινοτόμο φάρμακο στο άμεσο μέλλον είναι η εφαρμογή πληθυσμιακών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου" σημειώνει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Στη συνέντευξη Τύπου, που παρουσιάστηκαν όλα τα παραπάνω στοιχεία παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος με όσα είπε, άφησε ένα παράθυρο ελπίδας για την αλλαγή στάσης του κράτους, χαρακτηρίζοντας τον αντικαπνιστικό νόμο "διαχρονική αποτυχία της Πολιτείας" ενημερώνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα ενώπιον της ηγεσίας του Υπουργείου, ενώ δεσμεύτηκε πως το θέμα θα μπει επίσης και στην ατζέντα του κυβερνητικού συμβουλίου. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά τα πράγματα να αλλάξουν.




(Στοιχεία: Ελληνική Στατιστική Αρχή, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία)
Βασίλης Σφήνας
Πηγή : news247.gr


Διαλυμένες Πολιτείες Αμερικής! "Ρίξτε τον Τραμπ με πραξικόπημα"!



Έχουν περάσει... σκάρτες δύο εβδομάδες από την στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε ως ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι μέρες αυτές, όμως, συνυπολογίζοντας φυσικά και τα πεπραγμένα του στην προεκλογική περίοδο, ήταν αρκετές για να αλλάξουν άρδην την εικόνα της χώρας.

Ο Τραμπ πρόλαβε με ένα από τα πρώτα του διατάγματα, αυτό με το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά χωρών -κυρίως μουσουλμάνων- να τα κάνει... άνω - κάτω:

- Δημιουργώντας διπλωματικά επεισόδια με πολλές χώρες

- Πυροδοτώντας ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαδηλώσεων και αντιδράσεων στις ΗΠΑ

- Και κάνοντας -μάλλον- πολλούς αμερικανούς και μη, να αναπολούν ήδη τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαλαρός πια και με... σαγιονάρες, κάνει τις διακοπές του στις Παρθένες Νήσους, μετά της συζύγου του...

Και μιας και αναφέραμε τον Ομπάμα, η τελευταία είδηση από τις ΗΠΑ έρχεται από μία πρώην σύμβουλό του και κάνει την εικόνα της ισχυρότερης (;) χώρας του πλανήτη να μοιάζει ακόμη πιο "θολή".

Πραξικόπημα!

Η Rosa Brooks, είναι πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, έχοντας διατελέσει στη θέση αυτή κατά την διακυβέρνηση Ομπάμα. Αυτό που λέει μοιάζει αδιανόητο: Θεωρεί πως ο Τραμπ "είναι όσο τρελός φαντάζονταν όλοι" και υποστηρίζει πως μια στρατιωτική ανατροπή του -επίσημα εκλεγμένου- προέδρου της χώρας ίσως να αποτελεί μονόδρομο!

Σε μια επιστολή της σχετικά με την εξωτερική πολιτική, η Brooks είπε δημόσια πως μια στρατιωτική εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ ίσως να είναι η μοναδική επιλογή για την απομάκρυνση ενός από τους πλέον διχαστικούς προέδρους στην αμερικανική Ιστορία.

"Η πρώτη εβδομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος το έκανε ξεκάθαρο: Ναι, είναι όσο τρελός φαντάζονταν όλοι", έγραψε η Brooks, για να συνεχίσει: "Μια πιθανότητα είναι αυτή που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούσα αδιανόητη για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική: ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, ή τουλάχιστον μια άρνηση των στρατιωτικών ηγετών να υπακούσουν σε συγκεκριμένες εντολές"!

Για πρώτη φορά στην καριέρα της ως δημόσιος λειτουργός, έχοντας μάλιστα τρία χρόνια προϋπηρεσία ως ανώτερη σύμβουλος του επικεφαλής της πολιτικής του Πενταγώνου, λέει: «Μπορώ να φανταστώ εύλογα σενάρια στα οποία ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματικούς μπορεί απλά να πουν στον Πρόεδρο: "Όχι, κύριε. Δεν θα το κάνουμε αυτό"»!

Όλα αυτά ενώ μια δημοσκόπηση της Public Policy Polling "δείχνει" πως το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ συμφωνούν με την πολιτική του Τραμπ, ενώ αντιθέτως 52% των ψηφοφόρων δήλωσαν πως θα προτιμούσαν να έχουν (ακόμη) ως πρόεδρο τον Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του 43% που υποστηρίζουν την προεδρία Τραμπ.





Πηγή: washingtontimes.com, newsit.gr


Ποιοι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εκλογές και «όχι» νέα μέτρα


Πελαγωμένη ξανά στο «δια ταύτα» που δεν είναι άλλο από το «συμφωνία και μέτρα» ή «ηρωϊκή έξοδος με εκλογές» βρίσκεται η κυβέρνηση που μοιάζει καθηλωμένη και αναποφάσιστη μεταξύ των δυο επιλογών.

Η έλλειψη καθαρής στρατηγικής εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου αποτυπώθηκε με το μεγαλειώδες άδειασμα του καθ’ ύλη υπεύθυνου για τη διαπραγμάτευση Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ελάχιστα αρμόδιο Νίκο Βούτση και την δημόσια «αντιπαράθεση» τους στη Βουλή, μπροστά στον πρωθυπουργό.

Η διάσταση απόψεων για το δέον γενέσθαι είναι δομική.



Βούτσης, Σκουρλέτης και Φίλης – η ισχυρή τρόικα του κόμματος – σύμφωνα με πληροφορίες τάσσεται υπέρ και εισηγείται εκλογές ως τη μόνη διέξοδο.

Εκτιμά ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση κλείσει τη διαπραγμάτευση – ΄με νέα μέτρα – θα έχει μπροστά της ελάχιστους μήνες ζωής. Το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει, η χώρα δεν θα βγει στις αγορές ,η κοινωνική δυσφορία έχει ήδη χτυπήσει ταβάνι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και η αξιωματική αντιπολίτευση θα σφυροκοπάει.

Θα εξαναγκαστεί προειδοποιούν σε εκλογές μέσα σε ακόμη πιο δυσμενείς συνθήκες κάτι που θα οδηγήσει σε εξαϋλωση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η «αντίσταση» έστω και τώρα θεωρούν ότι μπορεί να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει μέρος από το μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που συγκεντρώνεται στην δεξαμενή των ευρωσκεπτικιστών.

Αυτή η διαφαινόμενη αναγκαιότητα υπαγορεύει στο Μέγαρο Μαξίμου να αφήνει ασχολίαστες διαλογισμούς και δηλώσεις όπως του Νίκου Ξυδάκη, του Στέλιου Κούλογλου και Γιώργου Κυρίτση για τo ευρώ και τα plan B της δραχμής.

Ο στενός πυρήνας στελεχών του Μαξίμου έχει άλλη θεώρηση.

Εφόσον η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται ακλόνητη στις δοκιμασίες και στις ψηφοφορίες μπορεί και τώρα να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο ενός επώδυνου συμβιβασμού με νέα μέτρα. Αν αυτά τα μέτρα ξεκλειδώσουν το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την ένταξη στο QE τότε μπορεί να γίνουν διαχειρίσιμα.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες «γέρνει» στο να κλείσει την αξιολόγηση ενδίδοντας σε ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των δανειστών, η επίκληση του κινδύνου ενός Grexit και το εσωτερικό περιβάλλον που προσομοιάζει με το «κολασμένο 2015» υπηρετούν άριστα το σχέδιο του συμβιβασμού που θα απομακρύνει το Grexit και κυρίως των εκλογών.

Στην κόψη αυτών των δύο αντιτιθέμενων επιδιώξεων κινείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο επικεφαλής της ομάδας των «53+» με την επιστολή του προς το Eurogroup όπου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει το 1/3 των προαπαιτούμενων για να κλείσει η συμφωνία ,ακύρωσε το επιχείρημα του Μαξίμου ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει γιατί δεν τα βρίσκουν ΔΝΤ και ευρωπαίοι!

Και εν δυνάμει ακύρωνε …εγγράφως το επιχείρημα με το οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει σε εκλογές.

Αυτό έσπευσε να…διορθώσει ο πολύπειρος Νίκος Βούτσης αδειάζοντας τον Υπουργό Οικονομικών και λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το 95% των προαπαιτούμενων και άρα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Το κλίμα δε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποτύπωσε έτερο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο έξαλλο έλεγε πως  όποιος λέει ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 1/3 των συμφωνηθέντων είναι «ή κακοπροαίρετος ή ηλίθιος»

Ο Υπουργός Οικονομικών επανήλθε την Πέμπτη και είπε ακριβώς το ίδιο απαντώντας…τυπικά στον Κ.Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσακαλώτος σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι το 1/3 των προαπαιτούμενων μένει σε εκκρεμότητα γιατί γίνεται πολιτική διαπραγμάτευση!

«Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσω, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Επέστρεψε έτσι την μπάλα στο γήπεδο του Μαξίμου και του πρωθυπουργού αν και υποσημείωσε ότι «μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών απείλησε- προειδοποίησε στο τελευταίο Eurogroup τους συναδέλφους του ότι δεν μπορεί να φέρει όλα τα μέτρα που ζητούνται και ο δρόμος για εκείνον μπορεί να είναι η παραίτηση.

Η  προϊστορία του με τον Γιάννη Βαρουφάκη  έχει διδάξει πάντως τον κ. Τσακαλώτο πως για κάθε υπουργό που δεν μπορεί, υπάρχει ένας αναπληρωτής που μπορεί.



Πηγή : thetoc.gr