Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Προκλητική ενέργεια Παρασκευόπουλου για να μην αρθεί η ασυλία Αυλωνίτου για ξυλοδαρμό




Διαβάζουμε το ρεπορτάζ στον ΣΚΑΙ

Στον αέρα τινάχτηκε η ψηφοφορία επί της άρσης ασυλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν μήνυσης από πολίτη εναντίον της με την κατηγορία ότι τον «έδειρε» και τον «έγδαρε με τα νύχια της».

Με κέφι σηκώθηκαν σήμερα Πέμπτη, οι βουλευτές και παρά την κόπωση από τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας, έστησαν νέο καυγά, για τα «μάτια» της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένης Αυλωνίτου με αφορμή τη συζήτηση επί της άρσης ή μη ασυλίας της κατόπιν μήνυσης που είχε υποβάλει εναντίον της πολίτης για πρόκληση σωματικής βλάβης από ξυλοδαρμό.

Έγκυρες πληροφορίες θέλουν συμπολίτευση κι αντιπολίτευση να έγιναν «κουλουβάχατα» στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας όταν ο Νίκος Παρασκευόπουλος φέρεται να εισηγήθηκε την αναστολή της σχετικής ψηφοφορίας επικαλούμενος ότι πρέπει να εξεταστεί εάν ο καταγγέλλων πολίτης που δηλώνει «δαρμένος» είχε πολιτικά κίνητρα, παρότι την περίοδο που έλαβε χώρα το περιστατικό η κα Αυλωνίτου δεν είχε εκλεγεί βουλευτής.

Η πρόταση αυτή έσκασε σαν «βόμβα» στην Επιτροπή, προκαλώντας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την οξύτατη αντίδραση των βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατήγγειλαν τους βουλευτές της πλειοψηφίας για προσπάθεια «διάσωσης» της συναδέλφου τους σχετικά με αδίκημα που δεν έχει σχέση με την πολιτική της δραστηριότητα. Το αποτέλεσμα ήταν έπειτα από δύο ώρες αντιπαράθεσης η συνεδρίαση να καταλήξει σε «φιάσκο» ματαιώνοντας κάθε διαδικασία.

Το περιστατικό για το οποίο είχε αποσταλεί σχετική δικογραφία στη Βουλή, έλαβε χώρα το 2012 στο Ερευνητικό Κέντρο του ΟΑΚΑ και σύμφωνα με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας τότε είχαν εκτυλιχθεί σκηνές απείρου κάλλους κατά τη διάρκεια του άγριου καυγά μεταξύ της Ελένης Αυλωνίτου και του διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου του ΟΑΚΑ με τον πρώτο να διακομίζεται σε νοσοκομείο, την κα Αυλωνίτου να μεταφέρεται στο αυτόφωρο και τους δυο τους να αλληλομηνύονται.

Αιτία για να ανάψουν τα αίματα υποστηρίζεται ότι αποτέλεσε τότε ο έλεγχος που προσπάθησε να κάνει ο καταγγέλλων στο γραφείο της κ. Αυλωνίτου ενώ οι δυο τους φέρονταν να βρίσκονται ήδη σε «σύγκρουση». Η αντιπαράθεσή τους την επίμαχη μέρα ξεπέρασε κάθε όριο με αποτέλεσμα να έρθουν στα χέρια και σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα η κα Αυλωνίτου να χειροδικήσει εναντίον του και όπως ο ίδιος υποστήριξε να τον γδάρει με τα νύχια της, ενώ σπρώχνοντάς τον κατά τα λεγόμενά του έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι.

Όσον αφορά στο τι ακριβώς συνέβη σήμερα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αρχικά η κα Αυλωνίτου ζήτησε από τα μέλη της να μην αρθεί η ασυλία της υποστηρίζοντας ότι η δίωξή της ενείχε πολιτικά κίνητρα. Η αντιπολίτευση δεν συμμερίστηκε αυτή την άποψη, ενώ όταν η ίδια αποκάλυψε ότι έχει και η ίδια μηνύσει τον συγκεκριμένο επιστήμονα και η υπόθεση εκδικάζεται αύριο, η αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε τονίζοντας ότι και μόνο για λόγους ισονομίας θα πρέπει να αρθεί η ασυλία της κ. Αυλωνίτου.

Τελικά η ψηφοφορία ξεκίνησε με τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής μάλιστα, Τάσο Κουράκη και έναν ακόμα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν υπέρ της άρσης ασυλίας της κας Αυλωνίτου, εκεί παρενέβη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ζητώντας να εξεταστεί αν μπορεί η Επιτροπή να προστατεύει κάποιους συναδέλφους οι οποίοι αν και δεν είχαν τη βουλευτική ιδιότητα διώχθηκαν με πολιτικά κίνητρα.

Ο κ. Κουράκης συμφώνησε με την πρόταση κι εκεί ξεκίνησε η «μάχη» και ο καυγάς συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης με τη δεύτερη να κατηγορεί την πλειοψηφία ότι υψώνει ασπίδα προστασίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.







ΝΔ: «Αμήχανος, πανικόβλητος, αναξιόπιστος και τυχοδιώκτης» ο πρωθυπουργός



Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως «αμήχανο, πανικόβλητο, αναξιόπιστο και τυχοδιώκτη» τονίζοντας πως με τη στάση και τα ψέματά του ρίχνει νερό στο μύλο των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών». Σχολιάζοντας τη χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως αποκλειστικά υπεύθυνο για τα νέα σκληρά μέτρα που έχει ήδη, όπως είπε, συμφωνήσει.

«Όσο πιο πολύ κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις τόσο πιο πολύ κλείνεται στο Μαξίμου προχωρώντας σε μεθόδους χειραγώγησης των ΜΜΕ» είπε ο κ. Κικίλιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως επιχειρεί να ελέγξει τον επιχειρηματικό κόσμο αυξάνοντας τη διαπλοκή. «Ο κ Τσίπρας χρέωσε την οικονομία 100 δισ. Έφερε υπερταμείο για 99 χρόνια, κόφτη, υπερφορολόγηση, έκοψε συντάξεις και ΕΚΑΣ» είπε, τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας είναι τελειωμένος στις συνειδήσεις των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. «Να σταματήσει τον κατήφορο. Η Ελλάδα αξίζει.

Ας βάλει μια φορά την πατρίδα πάνω από την καρέκλα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ, τονίζοντας πως στο πιο βαθύ σκοτάδι της κρίσης διαμορφώνεται μια νέα πλειοψηφία που ζητά την αλήθεια και την ελπίδα. «Αυτούς τους ανθρώπους θέλει να εκφράσει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν έχει σημασία τι ψήφισαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εκφράσει ένα νέο πατριωτισμό. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με σχέδιο, με μείωση φορολογίας, με μείωση δαπανών του Δημοσίου. Δεν θα επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ άφησε αιχμές πως υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου υπενθυμίζοντας τις διαφορετικές τους δηλώσεις για το αν έχουν υλοποιηθεί ή όχι τα προαπαιτούμενα, ενώ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Τέλος ο κ. Κικίλιας έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο.




Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ, kathimerini.gr


Σχεδόν 5 εκατ. άνθρωποι υπέγραψαν επιστολή κατά των πολιτικών του Τραμπ




Πάνω από 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει μια διαδικτυακή ανοικτή επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτοντας τις αμφιλεγόμενες πολιτικές του, περιλαμβανομένου του αντιμεταναστευτικού διατάγματος.

"Ο κόσμος απορρίπτει τον τρόμο σου, τη ρητορική του μίσους και τη μισαλλοδοξία σου. Απορρίπτουμε την υποστήριξη που δείχνεις στα βασανιστήρια, τις εκκλήσεις σου για τον φόνο αμάχων και τη γενικότερη υποκίνησή σου στη βία.

Απορρίπτουμε τα μειωτικά σχόλια κατά των γυναικών, των μουσουλμάνων, των Μεξικανών και εκατομμυρίων άλλων που δεν μοιάζουν με εσένα, δεν μιλούν όπως εσύ ή δεν προσεύχονται στον ίδιο θεό με εσένα", αναφέρει η ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Avaaz.

Η επιστολή αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο μία εβδομάδα αφότου ο Τραμπ υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των προσφύγων για διάστημα 120 ημερών και αναστέλει την είσοδο προσώπων από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν, τη Λιβύη και τη Σομαλία για 90 ημέρες. 




Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr


Απειλές Τσαβούσογλου: Μη μας προκαλεί ο Καμμένος -Ξέρουμε να απαντάμε



Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις, καθώς μετά το ρεκόρ των παραβιάσεων που σημειώθηκαν χθες, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απείλησε την Ελλάδα ακόμα και με ατύχημα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, να «συνετιστεί και να μαζέψει το μυαλό στο κεφάλι». Μάλιστα, πρόσθεσε  χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας υπουργός προκαλεί.

Ωστόσο ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν περιορίστηκε μόνο στις επιθέσεις, αλλά έφτασε στο σημείο να απειλήσει την Ελλάδα με ατύχημα. Ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει επεισόδιο, λόγω αυτής της «προκλητικής» συμπεριφοράς και όπως λέει, «ο Αλλάχ να φυλάξει, αν γίνει ένα δυστύχημα ανεπιθύμητο, αποκατάσταση δεν υπάρχει».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «ο συνέταιρος της κυβέρνησης Τσίπρα, που είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς, είναι ταυτόχρονα και υπουργός Άμυνας της Ελλάδας. Αυτός ο υπουργός προκαλεί συνεχώς. Η Ελλάδα από παλιά κάνει προκλητικές ενέργειες. Εμείς συμπεριφερόμαστε με λογική για να μην υπάρχει ένταση με τη γείτονά μας».

Λοβέρδος: Η Τουρκία κλιμακώνει καθημερινά την ένταση

Τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάσε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν τη συμμόρφωσή της με όσα έχουν συμφωνηθεί. Ειδικότερα ο κ. Λοβέρδος δήλωσε:

Η Τουρκία κλιμακώνει καθημερινά με προκλητικές πράξεις και δηλώσεις την ένταση μεταξύ μας. Το διεθνές δίκαιο με τις διεθνείς συνθήκες επιβάλλει τη συμμόρφωσή της στα συμπεφωνημένα.

Και μία παρατήρηση: Δε νοείται σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ειδικά όταν έχει τα δικά μας προβλήματα λόγω Τουρκίας, να μην υπάρχει απόλυτη εναρμόνιση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.



Πηγή: iefimerida.gr 


Ανοίγουν καφέ, μπαρ και σουβλατζίδικα ενώ κλείνουν εργοστάσια





Σε αναζήτηση παραγωγικού μοντέλου που θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία, μακροχρόνια και πλήρη απασχόληση και δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στην εγχώρια κατανάλωση εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Οι νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν, κατά 50% λιγότερες σε σχέση με το 2008, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην πλειονότητά τους στη μαζική εστίαση και διασκέδαση, και όχι σε κλάδους όπως είναι η μεταποίηση ή η τεχνολογία. Εξαίρεση, υπό την έννοια ότι έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό, αποτελεί ο τουριστικός κλάδος.

Η νέα μελέτη της Endeavor Greece για την ελληνική επιχειρηματικότητα έρχεται να καταδείξει ότι έπειτα από 8 χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα εξακολουθούν να ανοίγουν κατά κόρον καφετέριες, μπαρ και σουβλατζίδικα και να βάζουν «λουκέτο» εργοστάσια. Με άλλα λόγια, είτε λόγω αδυναμιών –χρηματοδοτικών και γραφειοκρατικών– είτε λόγω κατεστημένης νοοτροπίας, το πάθημα δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμη μάθημα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όπου αναλύονται τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), το 84% των νέων επιχειρήσεων (στοιχεία Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016) έχουν κατά βάση εγχώριο προσανατολισμό, καθώς δραστηριοποιούνται στη μαζική εστίαση και διασκέδαση, το λιανεμπόριο και σε λογιστικές/συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 88%, όμως η μείωση που παρατηρείται τέσσερα χρόνια μετά δεν είναι σε καμιά περίπτωση αρκετή, όπως επισημαίνει η Endeavor Greece, για να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, στο εξεταζόμενο ενδεκάμηνο ιδρύθηκαν ανά κατηγορία οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

• Εστιατόρια, μπαρ, catering, λιανική τροφίμων: 5.613 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 41% σε σχέση με το 2012. Ωστόσο, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων στον κλάδο το 2016 ήταν περισσότερες από τις διαγραφές κατά 181.

• Λοιπό λιανεμπόριο: 3.200 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 49% σε σχέση με το 2012.

• Κατασκευές: 1.320 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 25%.

• Μεταποίηση: 1.192 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 29%.

• Λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες: 966 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 16%.

• Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: 927 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 12%.

• Τεχνολογία: 857 επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 27%.

• Μεταποίηση: 850 επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 29%.

• Επεξεργασία τροφίμων: 369 επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 38%.

• Αγροτικά προϊόντα: 233 επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 25%.

• Ενέργεια: από 1.491 επιχειρήσεις το 2012, το 2016 ιδρύθηκαν μόλις 110. Η μείωση αυτή κατά 93% αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι πλέον δεν υφίσταται η «φούσκα» των φωτοβολταϊκών.

Σε δύο μόνο κλάδους παρατηρείται αύξηση των συστάσεων νέων επιχειρήσεων: πρόκειται για τον τουριστικό, όπου το 2016 ιδρύθηκαν 1.347 επιχειρήσεις, 31% περισσότερες σε σύγκριση με το 2012 και για τον κλάδο της παροχής ιατρικών υπηρεσιών (αύξηση 9%), γεγονός που εν μέρει αποδίδεται στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Από τα στοιχεία προκύπτει εξάλλου ότι οι κλάδοι που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα το 2016 ήταν το λιανεμπόριο (εκτός τροφίμων), η μεταποίηση και βεβαίως οι κατασκευές. Οι διαγραφές λιανεμπορικών επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ ήταν περισσότερες κατά 955 από τις εγγραφές, οι διαγραφές κατασκευαστικών περισσότερες κατά 640 από τις εγγραφές και των μεταποιητικών περισσότερες κατά 424 από τις εγγραφές.

Πέραν του κλάδου της εστίασης θετικό ήταν το ισοζύγιο στους κλάδους του τουρισμού (622 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές), των ιατρικών υπηρεσιών, του αγροτικού τομέα και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Συνολικά το 2016, βάσει των στοιχείων του ενδεκαμήνου, ιδρύθηκαν 28.615 νέες επιχειρήσεις, 33% λιγότερες σε σχέση με το 2012. Οι διαγραφές επιχειρήσεων, επίσης, στο ενδεκάμηνο ανήλθαν σε 35.159, μειωμένες σε σύγκριση με το 2012.




Έντυπη Καθημερινή


Σήμα κινδύνου από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Θα πάθουμε το 2017 ό,τι πάθαμε και το 2015



Το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών μετέφερε την ανησυχία του στον Τσακαλώτο - Παράλληλα τόνισαν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο χαλάρωσης των capital controls όσο επιτείνεται η αβεβαιότητα

Την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση μετέφεραν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ΝΕΑ οι τραπεζίτες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση όσο και επιμέρους στην προώθηση συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

«Οσο καθυστερείτε εσείς με τις νομοθετικές εκκρεμότητες αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες τόσο καθυστερούμε και εμείς να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μειωθούν κατά 40% τα κόκκινα δάνεια έως το 2019», φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να είπαν οι τραπεζίτες στον υπουργό Οικονομικών.

Ορισμένοι, μάλιστα, επισημαίνουν πως αν η διαπραγμάτευση κρατήσει μήνες και φτάσουμε στο καλοκαίρι χωρίς δόση από τον ESM, «θα πάθουμε το 2017 ό,τι πάθαμε το 2015».

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών μετέφεραν και το κόστος που έχει κάθε μέρα αβεβαιότητας που περνά και στο μέτωπο των capital controls καθώς παραμένει στο τραπέζει η πρότασή τους στο υπουργείο Οικονομικών για άρση των περιορισμών δημιουργίας νέου τραπεζικού λογαριασμού για όλους και για διεύρυνση του ορίου αναλήψεων των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες σε 2.000 τον μήνα.

«Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει, πιστεύουμε ότι τα capital controls θα είχαν χαλαρώσει περαιτέρω αισθητά» αναφέρει τραπεζική πηγή στα ΝΕΑ συμπληρώνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται.



Πηγή : protothema.gr


Επίθεση σε λεωφορεία από "αγνώστους" και η ΕΛ.ΑΣ. δεν ανέφερε τίποτα



Μάλλον οι ζημιές σε τρόλεϊ και λεωφορεία θα πρέπει να χρεώνονται αποκλειστικά στον κ. Τόσκα και να σταματήσει ο Ελληνικός λαός να πληρώνει την ανικανότητα; Την  ανεπάρκεια; Την ανοχή; Ότι συμβαίνει τέλος πάντων!!

40 άτομα εχθές το πρωί επιτέθηκαν σε λεωφορεία που βρίσκονταν στην αφετηρία στην Πανεπιστημιούπολη, αναγκάζοντας επιβάτες και οδηγούς να κατέβουν για να μπορέσουν ανενόχλητοι να αφαιρέσουν τα μηχανήματα ακύρωσης των εισιτηρίων.

Οι νεαροί "άγνωστοι" αφαίρεσαν συνολικά 21 μηχανήματα και κρύφτηκαν που αλλού μέσα στην Πανεπιστημιούπολη εκμεταλλευόμενη το άσυλο των πανεπιστημίων που έχουν γίνει φωλιά κάθε είδους κακοποιών επικίνδυνων για την ασφάλεια των φοιτητών και των πολιτών.

Για το γεγονός ενημέρωσε μόλις σήμερα η ΕΛ.ΑΣ.



Ντροπή σταματούν να διδάσκουν Αντιγόνη στα σχολεία! Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία



Ξανά στο στόχαστρο το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την αντίθεσή της για την προτεινόμενη κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από το Λύκειο.

Οι φιλολόγοι εκφράζουν τους φόβους τους καθώς την περσινή χρονιά δημιουργήθηκε σάλος με τις απόψεις του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, σε ό,τι αφορά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το Μικρασιατικό Ελληνισμό ενώ προωθήθηκαν αλλαγές για να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α' Λυκείου κεφάλαια για τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό.

«Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.

Οι φιλολόγοι, που έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» πολλές φορές στο υπουργείο Παιδείας για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας, διατυπώνουν την ανησυχία τους σχετικά με την επιχειρούμενη, σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας της Β’ Λυκείου.

Η Ένωση Φιλολόγων επισημαίνει τον «εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή, που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη».

Και υπογραμμίζει: «Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη, ως υπέρτατης αξία, της αγάπης».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας «να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας»




Πρόστιμα σε τράπεζες και εισπρακτικές από την ΓΓ Εμπορίου




Πρόστιμα ύψους 1.156.000 ευρώ για καταστρατήγηση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία του καταναλωτή επέβαλε το 2016 η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας. 

Όσον αφορά στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, κατά το έτος 2016 επιβλήθηκαν σε τράπεζες 84 πρόστιμα ύψους 512.500 ευρώ κυρίως για παραβίαση του νόμου 3869/2010 (νόμου Κατσέλη).

Η σχετική ρύθμιση αφορά στην υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση και εντός δέκα ημερών στο δανειολήπτη που επιθυμεί να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου αναλυτική βεβαίωση οφειλών και να τον ενημερώνουν εγγράφως για το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης. Οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν κατά πολύ την ανωτέρω προθεσμία.

Σε Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών και τράπεζες επιβλήθηκαν επίσης 12 πρόστιμα ύψους 315.000 ευρώ κυρίως για μη ταυτοποίηση, για αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές, για μη τήρηση τραπεζικού απορρήτου, για κλήση σε τηλέφωνο εργασίας, για συχνότητα οχλήσεων, για τη δυσφήμιση στο οικογενειακό περιβάλλον και για κλήσεις πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή. Επιπλέον λόγοι επιβολής προστίμου ήταν η ανάθεση εντολής ενημέρωσης χωρίς να υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή, η καθυστέρηση απάντησης στον οφειλέτη και η μη χορήγηση στοιχείων εντός προθεσμίας, η μη αποστολή πρακτικού διακανονισμού, η επικοινωνία σε μη δηλωμένο τηλέφωνο, η μη χορήγηση ηλεκτρονικού αντιγράφου καταγεγραμμένων συνομιλιών και ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αρχείου, καθώς και η παρέκκλιση από τις εντολές του δανειστή.

Για συναλλαγές κατά την αγορά καταναλωτικών προϊόντων επιβλήθηκαν 25 πρόστιμα συνολικού ύψους 153.500 ευρώ και έγιναν 5 συστάσεις για συμμόρφωση, βάσει του νόμου 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών». 

Οι παραβάσεις αφορούσαν σε μη τήρηση των διατάξεων για τις εξ αποστάσεων συναλλαγές (ηλεκτρονικό εμπόριο), σε μη παροχή/τήρηση εγγυήσεων, σε μη παράδοση αγαθών, σε αθέμιτες πρακτικές και σε μη απάντηση επί καταγγελίας. 

Ακόμα, επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα σε ινστιτούτα αδυνατίσματος και γυμναστήρια, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ, επειδή ο καταναλωτής υπαναχώρησε από την σύμβαση ως εδικαιούτο αλλά η επιχείρηση δεν επέστρεψε το σύνολο των αχρεωστήτως εισπραχθέντων χρηματικών ποσών εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (30 ημερολογιακές ημέρες).

Πρόστιμο ύψους 150.0000 ευρώ επιβλήθηκε επίσης σε ασφαλιστική εταιρεία λόγω του ότι αποζημίωσε μέρος μόνο των εξόδων νοσηλείας που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι, δίχως να συμπεριλάβει στην ασφαλιστική αποζημίωση, ως όφειλε δυνάμει των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, τον αναλογούντα Φ.Π.Α. επί των εξόδων νοσηλείας.

Κατά το έτος 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες και η γραμμή εξυπηρέτησης 1520 δέχτηκαν 6.370 καταγγελίες- ερωτήματα και ολοκληρώθηκε η εξέταση σε 4.413 υποθέσεις. Ενδεικτικά, ο χειρισμός των υποθέσεων αφορά είτε απάντηση σε ερώτημα (1.052 περιπτώσεις), είτε επιβολή προστίμου (120 περιπτώσεις), είτε σύσταση για συμμόρφωση (5 υποθέσεις), είτε διαβίβαση σε άλλη υπηρεσία λόγω αρμοδιότητας (1.047), ενώ για πλήθος περιπτώσεων η εξέταση των καταγγελιών είναι σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, η τηλεφωνική γραμμή 1520 βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών για ενημέρωση και παροχή κατευθύνσεων για καταναλωτικά θέματα.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν κάνει πίσω το υπουργείο Παιδείας για τα «τρανσέξουαλ» μαθήματα


Ανοίγει η συζήτηση στα σχολεία για τις έμφυλες σχέσεις και τις εξαρτήσεις - Υποχρεωτική η θεματική εβδομάδα», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου

Ανοίγει η συζήτηση για τις έμφυλες σχέσεις και τις εξαρτήσεις στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να εισάγει στα σχολεία την ενημέρωση για θέματα που αφορούν σε γκέι και έμφυλες καταστάσεις, στο πλαίσιο ειδικά αφιερωμένης «θεματικής εβδομάδας». 

Για τον λόγο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, στέλνει νέα εγκύκλιο με διευκρινίσεις, που κοινοποιείται ηλεκτρονικά στους σχολικούς συμβούλους, ενώ δίνει και παράταση στα σχολεία για την υποβολή σχετικών σχεδίων.

Υστερα από τον αρχικό αιφνιδιασμό και παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο υπουργός Παιδείας εμμένει στη θέση του για τη θεματική εβδομάδα, παρατείνοντας μάλιστα την προθεσμία υποβολής σχεδίων στους Σχολικούς Συμβούλους Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου και τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων έως τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. Με δηλώσεις του μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι η θεματική εβδομάδα είναι υποχρεωτική.

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του υπουργείου να βάλει αυτή τη συζήτηση στα σχολεία είναι ότι, με νέα εγκύκλιο, ο κ. Γαβρόγλου υπέγραψε έγγραφο με διευκρινίσεις που κοινοποιείται από το σχολείο ηλεκτρονικά στους Σχολικούς Συμβούλους Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, προκειμένου να μην υπάρχουν χρονικές καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου, έπειτα από ερωτήματα σχετικά με την κοινοποίηση του Σχεδίου Υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων, υπέγραψε έγγραφο με τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

To Σχέδιο Υλοποίησης στην τελική του μορφή, όπως αυτό επισυνάπτεται στην ανωτέρω σχετική Εγκύκλιο, κοινοποιείται από το σχολείο ηλεκτρονικά στους Σχολικούς Συμβούλους Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, καθώς και στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων) και Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας της Θεματικής Εβδομάδας που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ http://www.iep.edu.gr/index.php/el/fakelos-ekpaideftikoy-ylikoy-2016-2017.

Στην εν λόγω πλατφόρμα το κάθε σχολείο αναρτά το τελικό Σχέδιο Υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας στη θέση «Υποβολή Σχεδίου Υλοποίησης», χρησιμοποιώντας τον Κωδικό που έχει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Για τη διευκόλυνση των σχολείων, στην ίδια θέση περιέχεται κενή φόρμα του Σχεδίου Υλοποίησης, την οποία μπορεί να συμπληρώσει το σχολείο και στη συνέχεια να την κοινοποιήσει ηλεκτρονικά, με τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω.

Συμπληρωματικά σημειώνεται ότι οι φορείς που θα κληθούν από τον Κατάλογο Φορέων και που το υλικό τους δεν έχει συμπεριληφθεί στο Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού, μπορούν να υλοποιούν δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα προς τους μαθητές με διάρκεια έως δύο διδακτικές ώρες ανά τμήμα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κοινοποίηση του
τελικού Σχεδίου Υλοποίησης στους Σχολικούς Συμβούλους Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου και τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων) και Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρατείνεται έως τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017.



Πηγή : protothema.gr


Ο Τσίπρας γελούσε με τα νεύρα Τσακαλώτου κάτι που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τους δυο τους


Ο καυγάς στη Βουλή ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο έδειξε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά η σχέση μεταξύ Τσίπρα - Τσακαλώτου.

Μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τσακαλώτος ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, αλλά ο πρόεδρος της βουλής προτίμησε να δώσει τον λόγο στον Αλέξη Τσίπρα και αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, φανερά εκνευρισμένος φώναζε στο πρόεδρο της βουλής όχι να μην δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό αλλά να τον δώσει σε αυτόν και επαναλάμβανε συνέχεια «όχι, όχι σε εμένα», λέγοντας στον κ. Βούτση : «αυτά είναι απαράδεκτα», απατώντας ο κ. Βούτσης σε αυστηρότατο ύφος: «τα απαράδεκτα δεν θα τα λέτε εδώ».

Το περίεργο είναι ότι ο Αλέκης Τσίπρας δεν θέλησε να δώσει ένα τέλος παραχωρώντας για λίγα λεπτά τον λόγο στον υπουργό οικονομικών και απλά παρακολουθούσε τον καυγά γελώντας.





Χαράτσι 680 ευρώ για όλους – Μείωση αφορολόγητου για να σωθούν οι συντάξεις



Άμεση μείωση του αφορολόγητου και μάλιστα μέσα από τον επόμενο μήνα φαίνεται ότι ζήτησαν οι θεσμοί στην τηλεδιάσκεψη που υπήρξε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Όλα δείχνουν ότι το επικρατέστερο σενάριο για να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς που θα σημάνει περικοπές από 10% ως και 36% στις παλιές συντάξεις είναι να μειωθεί το αφορολόγητο.

Το σενάριο μείωσης του αφορολόγητου λέει ότι το όριο θα πέσει από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου θα πέσει έτσι στα 1.300 ευρώ καθλώς θα διατηρηθεί η υφιστάμενη φορολογική κλίμακα.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε αύξηση στον φόρο που πληρώνουν οι πολίτες , ενώ για πρώτοι φορά θα πληρώσουν πολλαπλάσιο φόρο οι πλέον φτωχοί εργαζόμενοι με αποδοχές ως 9.000 ευρώ.

Για παράδειγμα ο φόρος για όσους έχουν εισοδήματα από 6.001 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ η αλλαγή στο αφορλόγητο θα σημάνει αύξηση του φόρου από 20 ως και 680 ευρώ.

Μάλιστα για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά που έχει εισόδημα 9.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος θα εκτιναχθεί από τα 80 ευρώ που είναι σήμερα στα 680 ευρώ.

Η αύξηση του φόρου για έναν μισθωτό με εισόδημα 1.500 ευρώ θα είναι 600 ευρώ ( από τα 1400 σήμερα στα 2.000 ευρώ) με τη μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ.



Πηγή : newsit.gr


Τρέλα: Το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα (με την πολιτική έννοια)



του Μάνου Βουλαρίνου

Το σκεπτικό του Ξυδάκη βουλευτή είναι το ίδιο με του κυρ-Αλέκου: Όταν δεν σου έχει μείνει τίποτα να πουλήσεις...

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, πριν μπω στο κυρίως θέμα, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω πως χρησιμοποιώ τους όρους «απάτη», «απατεώνας» κ.λπ. με την αμιγώς πολιτική έννοιά τους. Σε καμία περίπτωση δεν τους χρησιμοποιω μιλώντας νομικά. Στο κάτω-κάτω δεν υπάρχουν –προς το παρόν τουλάχιστον– στοιχεία που να δικαιολογούν μια τέτοια χρήση και καθόλου δεν θα ήθελα να μοιάσω σε όλους αυτούς που βιάστηκαν να συκοφαντήσουν το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80… και του ’90… και των υπόλοιπων ετών. 

Αφού έκανα την απαραίτητη διευκρίνιση, προχωρώ στην ουσία. Και η ουσία είναι πως ο απατεώνας, όταν πια καταλαβαίνει πως η απάτη του αποκαλύπτεται, όταν νιώθει να σφίγγει ο κλοιός της πραγματικότητας, βλέπει δύο δρόμους να ανοίγονται μπροστά του: Ο ένας είναι να ζητήσει συγνώμη και επιείκεια. Ο άλλος είναι να πουλήσει τρέλα, ελπίζοντας σε ένα μικρό αλλά εξαιρετικά φανατικό κοινό. Με χάρα διαπιστώνω πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζοντας για την ψυχαγωγία μας, ακολουθούν τον δεύτερο δρόμο και πουλάνε την τρέλα με το κιλό.

Την αρχή έκανε ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης ο οποίος, με την ξεχωριστή περηφάνια που ταιριάζει σε έναν αριστερό αγωνιστή, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Αλέκση και του Πάνου «έχει κάνει θαύματα» στην οικονομία. Από σεμνότητα πρόσθεσε και ένα «με βάση τα δεδομένα», αλλά αυτό μικρή σημασία έχει όταν μιλάμε για θαύματα. Όποιο κι αν είναι το πλαίσιο, το θαύμα δεν παύει να είναι κάτι που ξεπερνά τα κοινά και ανθρώπινα. Αλλά ο κυρ-Αλέκος δεν σταμάτησε στη θαυματουργό δράση της πρώτης φοράς αριστεράς με ολίγη από ακροκεντροδεξιά. Με την ευθύτητα του ανθρώπου που έχει φάει τη ζωή του στα πεζοδρομια (προφανώς εννοώ τα πεζοδρόμια των λαϊκών αγώνων) άνοιξε το στόμα του και είπε: «Μέσα στο 2017 και το 2018 θα δείτε τέτοια ανάπτυξη που θα τρίβετε τα μάτια σας».  

Ενδεχομένως πολλοί να εκπλήσσεστε με την ευκολία με την οποία ο υπουργός της Επικρατείας πουλάει την τρέλα του. Πιθανότατα επειδή έχετε ξεχάσει τις θεοπάλαβες υποσχέσεις και τα εντελώς τρελά συνθήματα με τα οποία το κόμμα του κέρδισε δύο εκλογές και ένα δημοψήφισμα. Όπως και να έχει, νομίζω πως αυτό που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα και τον κυρ-Αλέκο, αλλά και κάθε υπουργό ή βουλευτή του Αλέκση και του Πάνου, είναι η συνειδητοποίηση ότι μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν να πιαστούν από πουθενά. 

Θέλω να πω, πως αν είχαμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που είχε έστω μια επιτυχία, θα μπορούσαν τα στελέχη της να μιλούν για αυτήν, αγνοώντας τις αποτυχίες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση των Συριζανέλ δεν έχει ούτε μια επιτυχία. Ούτε μία. Η θητεία της είναι μια σειρά αποτυχιών οι οποίες διαφέρουν μόνο ως προς το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν. Το μόνο, λοιπόν, που μένει στον κυβερνητικό βουλευτή ή υπουργό, το μόνο από το οποίο μπορεί να πιαστεί προκειμενου να διασώσει ένα μέρος της πελατείας του, είναι η τρέλα. Στο κάτω-κάτω εδώ υπάρχουν συμπολίτες που πιστεύουν τα δισεκατομμύρια του Σώρρα, δεν θα βρεθούν κάποιοι να πιστέψουν και τις παλαβομάρες του Φλαμπουράρη;

Το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή ότι μπορείς να ξεστομίσεις το πιο τρελό πράγμα και όλο και κάποιοι θα βρεθουν να σε πιστέψουν, υποθέτω πως είχε και ο Ξυδάκης βουλευτής όταν μίλησε για το ελληνικό μεγαλείο στα 180 χρόνια του εθνικού νομίσματος. «Η Ελλάδα μεγαλούργησε και με δραχμή» ξεστόμισε με περηφάνια γυμνασιάρχη της επταετίας που εκφωνεί τον πανηγυρικό σε κάποια εθνική γιορτή, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει πως η «ψωροκώσταινα» της δραχμής, των πτωχεύσεων, των πραξικοπημάτων, των εμφυλίων και της συνεχούς και αδιάκοπης φτώχειας, τίποτα το μεγαλειώδες δεν είχε. Παριστάνοντας πως δεν ξέρει πως η σύγχρονη Ελλάδα όχι μόνο δεν μεγαλούργησε αλλά είναι πολύ ευχαριστημένη που κατάφερε και να επιβιώσει παρότι πολλές φορές έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην τα καταφέρει. 

Όμως το σκεπτικό του Ξυδάκη βουλευτή είναι το ίδιο με του κυρ-Αλέκου: Όταν δεν σου έχει μείνει τίποτα να πουλήσεις, μπορείς πάντα να πουλήσεις τρέλα. Ακόμα και η πιο τρελή άποψη, ακόμα και η πιο καταστροφική πρόταση, κάποιους θα γοητεύσει. Η τρέλα πάντα θα βρίσκει κάποιους αγοραστές αρκεί να είσαι αρκετά αδίστακτος ώστε να βλέπεις κυβερνητικά «θαύματα». Αρκεί να μην ντρέπεσαι να προφητεύσεις πρωτοφανή ανάπτυξη. Αρκεί να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις πως οποιαδήποτε αναφορά σε εθνικό νόμισμα μόνο κακό κάνει στη χώρα σου. Αρκεί να κρύψεις πως οι μόνοι που θα ωφεληθούν από το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα θα είναι μόνο όσοι έχουν περιουσία ή εισόδημα στο εξωτερικό. Αρκεί να μην μπεις στον κόπο να εξηγήσεις πως όσο πιο φτωχός είναι κάποιος τόσο περισσότερο θα υποφέρει με τη «μεγαλειώδη» δραχμή. 

Αρκεί να είσαι εκείνο το είδος του καπετάνιου που από το να παραδεχτεί τα λάθη του και να ζητήσει συγνώμη, προτιμά να βουλιάξει το πλοίο μπας και γλιτώσει κι από τους μάρτυρες της ανικανότητάς του. Και μπράβο σου.

Υ.Γ. Σύμφωνα με τον αρχηγό του Ξυδάκη, το να θέσει κανείς το θέμα της δραχμής «θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία». Ο Ξυδάκης, είτε ανόητος είτε προδότης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Τρέλα δεν είναι;



Πηγή : athensvoice.gr


Ιμια: Μπαράζ προκλήσεων από Άγκυρα - Μαζικές υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών



Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Αγκυρας, η οποία απάντησε σήμερα με μπαράζ υπερπτήσεων στα Ιμια και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, στη ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, στον τόπο όπου πριν από 21 χρόνια κατέπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού με επιβαίνοντες τους τρεις Ελληνες αξιωματικούς, Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό.

Οι τουρκικές υπερπτήσεις έφτασαν συνολικά τις δέκα από το πρωί ενώ καταγράφηκαν και 162 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να προχωρούν στις αναχαιτίσεις αυτών.

Ειδικότερα, τουρκικό μαχητικό πραγματοποίησε τέσσερις υπερπτήσεις στα Ιμια στις 07:43, στις 07:57 και στις 08:25 σε ύψος 25.000, 24.000 και 17.000 ποδών αντίστοιχα και ακολούθησε υπερπτήση πάνω από την Καλόλιμνο στις 08:41 σε ύψος 24.000 ποδών. Το ίδιο χρονικό διάστημα (από τις 07:59 έως τις 08:28) δεύτερο τουρκικό F-16 προχωρούσε σε τέσσερις υπερπτήσεις στην ίδια περιοχή. Οι τρεις εξ αυτών καταγράφηκαν στα Ιμια και η τέταρτη στην Καλόλιμνο. Επίσης, δύο αεροσκάφη προχώρησαν περίπου μισή ώρα μετά σε νέες υπερπτήσεις σε ύψος 23.000 ποδών στα Ιμια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πέταξε πάνω από τη βραχονησίδα στις 08:15 με στρατιωτικό ελικόπτερο, συνοδεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχου Χριστοδούλου.

ις τελευταίες ημέρες υπήρχε μια συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με το εάν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα έπρεπε να προβεί σε αυτή την κίνηση, έπειτα από τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Αγκυρα, όταν πυραυλάκατος με επιβαίνοντα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, περιέπλευσε τα Ίμια.

Την τουρκική πυραυλάκατο συνόδευαν φουσκωτά ταχύπλοα τύπου «ΣΑΜΠ», με Τούρκους κομάντος, τα οποια επίσης πραγματοποίησαν την ίδια κυκλική κίνηση γύρω από το νησί.




Πηγή : kathimerini.gr


«Έρωτας είναι καθώς ανάμεσα στα σκέλια της…» απαγγέλλει ο Κουράκης και εκστασιάζεται ο Καρανίκας!




Φέτα, Ελιές θρούμπες και έρωτες διαβάζουμε στο protothema.gr

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης απήγγειλε το βράδυ της Τρίτης αποσπάσματα από τη νέα του ποιητική συλλογή στον Ιανό, παρουσία πολλών βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έλειπε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας. Απουσίαζε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ενώ στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. 

Γνωστός από τα ποιήματά του για το αιδοίο από τη συλλογή του με τίτλο Ιερωτικόν που κυκλοφόρησε το 2009, ο κ. Κουράκης επανέρχεται στο θέμα του έρωτα με τους γλαφυρότατους στίχους: «Έρωτας είναι/όταν, καθώς ανάμεσα στα σκέλια της,/αναρωτηθείς για κλάσμα δευτερολέπτου μήπως/τότε/πρωτοβγαίνεις στη ζωή και αντικρίζεις το φως!».

Σε άλλο σημείο της ποιητικής συλλογής αναφέρει: “Επί των λέξεων, αλλά και επί ακμής θαλάσσης. Ναυαγοί επί νήσων /που εκλαμβάνουν τους αφρούς των κυμάτων /ως αλυκές ξηράς και οδεύουν /επί ακμής θαλάσσης αβύθιστοι /προς το Άλας Η προσέγγιση του έρωτα ως διαδικασία γέννησής σου. Έρωτας είναι /όταν, καθώς ανάμεσα στα σκέλια της, /αναρωτηθείς για κλάσμα δευτερολέπτου μήπως /τότε /πρωτοβγαίνεις στη ζωή /κι αντικρίζεις το φως! Γιατί εν τέλει... Όταν τα κορμιά του έρωτα /ανασμιλεύονται /Οι λεγεώνες της ιστορίας /αποδομούνται

Αυτή τη φορά ωστόσο δεν λείπουν και άλλες - πλην των ερωτικών - αναφορές στα ποιήματά του με πιο γλαφυρή αυτή στην οποία αναφέρει: Δεν πρέπει να κατεβάζεις μονορούφι και νηστικός τη λογική. Θα παραπατάς. Πάντα χρειάζεται μισή φέτα όνειρο και λίγες θρούμπες ουτοπίες

Ο κ. Κουράκης έχει εκδώσει και άλλες ποιητικές συλλογές, όπως τη συλλογή του «Ιερωτικόν», με ποιήματα για το αιδοίο που κυκλοφόρησε το 2009, όπου έγραφε: "Δεν είναι ότι κόβω τα στήθη μου / για να συναντηθώ μαζί του / είναι ότι εκείνος ξεριζώνει το αιδοίο του / και γίνεται ένα μαζί μου / σε παραλληλία αφής".

Επίσης έλεγε: "ενώναμε τα αιδοία μας καταργώντας την εσοχή της και την εξοχή μου / κατακτώντας την παλινόρθωση του ανδρόγυνου / όπου ο άνδρας αποκτά αιδοίο χωρίς εξοχή και η γυναίκα εσοχή με πλήρωση / Έτσι που ο άνδρας γράφεται πλέον με Άλφα κεφαλαίο και η γυναίκα με Θήτα κεφαλαίο".

Την παρουσίαση συνόδευσαν ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, ο Κώστας Θωμαΐδης στο τραγούδι και ο Γιάννης Τσόλκας στο πιάνο.




Μητσοτάκης: Για να επιβραδύνετε την κατάρρευσή σας επιχειρείτε να ορθώσετε αναχώματα



Μιλώντας στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση τόσο για το πόρισμα της Επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων όσο και για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σε προηγούμενη ομιλία μου στη Βουλή είχα αναφερθεί στην μοναδική ιστορική ευκαιρία που έχασε ο κ. Τσίπρας να διορθώσει τις διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος: το λαϊκισμό, το πελατειακό κράτος, τη διαπλοκή.  Είχατε πράγματι μια μεγάλη ευκαιρία κ. Τσίπρα, αλλά την χάσατε. Και μαζί με εσάς έχασε και η Ελλάδα. Αν και νέος, αποδειχθήκατε παλαιότερος και χειρότερος και από τους πιο παλιούς.

Η χώρα είχε παράδοση λαϊκιστών πολιτικών αλλά στις μέρες της διακυβέρνησής σας ο λαϊκισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.  Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι ψεύτικοι διχασμοί και οι θεωρίες συνομωσίας είναι καθημερινή πρακτική. Και οι δολοφονίες χαρακτήρων από τα πληρωμένα trolls σας είναι η μεγάλη σας  εξειδίκευση. Ανεβήκατε στην εξουσία μέσα σε ένα κρεσέντο ψεύτικων υποσχέσεων. Και πέφτετε μέσα σε ένα παραλήρημα λασπολογίας.

Για να επιβραδύνετε την κατάρρευσή σας επιχειρείτε να ορθώσετε δύο αναχώματα:

Το πρώτο είναι το χτίσιμο ενός νέου πελατειακού Κράτους. Είναι αλήθεια ότι ο έλεγχος του Κράτους για την ικανοποίηση κομματικών διορισμών αποτελούσε για πολλά χρόνια προτεραιότητα της κάθε εκτελεστικής εξουσίας. Ταυτόχρονα βέβαια αποτελούσε και απαίτηση πολλών πολιτών. Όμως κατά τα χρόνια της κρίσης οι πρακτικές αυτές περιορίστηκαν σημαντικά. Και έδωσα προσωπικό αγώνα για να ξεριζώσω αυτές τις πελατειακές λογικές που τόσο πίσω κράτησαν τη χώρα και να εισαγάγω στη δημόσια διοίκηση την έννοια της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας. Και αυτό ήταν ένα σημαντικό παράπλευρο όφελος της κρίσης. Μέχρι τη στιγμή βέβαια που αναλάβατε εσείς. Εσείς διχάσατε ξανά τους Έλληνες στους «δικούς μας» και στους άλλους. Εσείς εφαρμόσατε ξανά – παρά τα στενά πλαίσια των μνημονίων – τις κομματικές διακρίσεις στο Κράτος.  Έχετε διορίσει χιλιάδες «δικούς σας» από την πίσω πόρτα σε δύο μόλις χρόνια. Με μοναδικό διαπιστευτήριο όχι ασφαλώς τα προσόντα τους, αλλά την κομματική τους νομιμοφροσύνη. Και όταν σας κατηγορούμε γι’ αυτό μας εγκαλείτε για δήθεν ταξικές διακρίσεις. Λες και δεν υπάρχουν φτωχά παιδιά με πτυχία και προσόντα που θα μπορούσαν να πάρουν με την αξία τους τη θέση του κάθε κομματικού κολλητού σας. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που στον ιδιωτικό τομέα κάθε μέρα χάνονται δουλειές. Καταρρακώσατε κάθε έννοια αξιοκρατίας. Και κυρίως αναβιώσατε προσδοκίες για βόλεμα στο μεγάλο Δημόσιο σε μια εποχή που άλλα μηνύματα πρέπει να στέλνουμε στη νέα γενιά.

Το δεύτερο ανάχωμα που επιχειρήσατε να ορθώσετε για να συγκρατήσετε την κατάρρευσή σας είναι η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Το συντομότερο ανέκδοτο. Παρουσιάσατε τους εαυτούς σας ως λευκούς ιππότες της κάθαρσης και χαρακτηρίσατε το παλιό πολιτικό σύστημα συλλήβδην ως διεφθαρμένο. Στην αρχή της διακυβέρνησής σας πράγματι αυτό το έργο μπορούσε να κόβει εισιτήρια. Γιατί είναι αλήθεια ότι υπήρξαν επιχειρηματίες που χρησιμοποίησαν την επιρροή τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. Μόνο που εσείς δεν την πολεμήσατε αλλά επιχειρήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της. Εσείς κάνατε μυστικές συναντήσεις με μεγαλοεκδότες. Εσείς χρησιμοποιήσατε τα «βοθροκάναλα της διαπλοκής» για να δώσουν βήμα στον πιο χυδαίο λαϊκισμό σας. Εσείς απειλούσατε, δια του ωρυόμενου κ. Δραγασάκη ότι τα ονόματα της διαπλοκής θα τα αποκαλύψετε στη Βουλή.

Και όταν ήρθατε στην εξουσία, επιχειρήσατε μεθοδικά να χτίσετε τη δική σας νέα διαπλοκή. Και αυτή η νέα διαπλοκή είναι πολύ πιο δηλητηριώδης από εκείνη την παλιά. Διότι βασίζεται σε πράξεις και μεθοδεύσεις που διαβρώνουν θεσμούς του πολιτεύματός μας, καταλύουν ανεξάρτητες αρχές και παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη. Τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής θα είναι για τον ιστορικό του μέλλοντος μια θλιβερή υπενθύμιση των μεθοδεύσεών σας. Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για τη Δημοκρατία μας, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη υπερασπίστηκε το κύρος των θεσμών. Και το σχέδιό σας για έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κατέρρευσε μετά το χαστούκι νομιμότητας που σας έριξε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπόθεση του διαγωνισμού-φιάσκο του κ. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες θα διδάσκεται για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής.  Για εσάς αποδεικνύεται ότι η δήθεν πάταξη της διαπλοκής δεν είναι παρά το πρόσχημα για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων εξουσιών στο πρόσωπό σας.  Είναι το πρόσχημα για την σταδιακή κατάλυση του κράτους δικαίου. Το τελευταίο καταφύγιό σας μπροστά στην κοινωνική κατακραυγή της πιο αποτυχημένης και βλαβερής Κυβέρνησης που γνώρισε η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Είναι τόσο επιτυχημένη η προσπάθειά σας στο μέτωπο της καταπολέμησης της διαφθοράς που η χώρα υποχώρησε κατά 11 θέσεις το 2016 στην κατάταξη της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.

Έτσι ανακόπηκε η πολύ μεγάλη προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2012 και είχε ως αποτέλεσμα από την 94η θέση να φτάσουμε στην 58η. Επί των ημερών σας όμως κατρακυλήσαμε ξανά στην 69η θέση.

Φαίνεται μόνο εσείς και ο κ. Παππάς, όταν δεν είναι απασχολημένος με τις διαστημικές του αναζητήσεις, πιστεύετε ότι επί των ημερών σας καταπολεμήθηκε η διαφθορά και η διαπλοκή. Μάλλον, κ. Παππά, είστε από άλλον πλανήτη.



Κύριε Τσίπρα,

Εισηγηθήκατε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα τραπεζικά δάνεια σε μια προσπάθεια να κατασκευάσετε εχθρούς και να επιτεθείτε στους πολιτικούς σας αντίπαλους. Το κάνατε ενώ γνωρίζατε ότι, όσον αφορά στο θέμα των δανείων των Κομμάτων, η Δικαιοσύνη είχε κρίνει ότι δεν υπήρχαν ευθύνες. Ενώ για το θέμα των δανείων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Εμείς συμφωνήσαμε στη σύσταση αυτής της επιτροπής παρότι ήμασταν απολύτως σίγουροι για τις πραγματικές σας προθέσεις.

Ήμασταν σίγουροι ότι θέλατε να χρησιμοποιήσετε την Εξεταστική Επιτροπή ως μέσο εκφοβισμού των τραπεζικών στελεχών από τη μία και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την άλλη. Ήταν μια ευκαιρία να τα βρείτε με την παλιά διαπλοκή και ταυτόχρονα να δημιουργήσετε τη νέα. Και φροντίσατε να στείλετε και σαφές μήνυμα: Αν δεν τα βρουν μαζί σας, θα έχουν την τύχη του κ. Ψυχάρη και του Δ.Ο.Λ. Κάποιοι έσπευσαν να συμβιβαστούν, με μεγάλη ταχύτητα, και να μετατρέψουν τα έντυπά τους σε λιβανιστήρια της Κυβέρνησης. Κάποιοι άλλοι αντιστάθηκαν και βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνητικών εκβιασμών και μεθοδεύσεων.

Αλλά κ. Τσίπρα δεν είναι στραβός ο γιαλός, εσείς στραβά αρμενίζετε. Και όσο και αν επιχειρείτε να χειραγωγήσετε τα Μέσα Ενημέρωσης, η αμείλικτη πραγματικότητα θα σας καταδιώκει. Δεν φταίει ο καθρέφτης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το δικό σας είδωλο είναι απαξιωμένο στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά από δεκάδες συνεδριάσεις το πόρισμα της επιτροπής καταλήγει σε ένα απλό συμπέρασμα που ακυρώνει τελείως την κυβερνητική προπαγάνδα. «Δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων και δεν προέκυψαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων σε θέματα δανειοδοτήσεων».

Με μια εξαίρεση. Τη δική σας, στην περίπτωση της «Αυγής», του κομματικού σας οργάνου. Που έχει μάλιστα και ως μέτοχο εταιρία off shore με κρυφή ακόμη ιδιοκτησία. Η εφημερίδα του Κόμματός σας, κ. Τσίπρα, παρόλο που δεν έχει πιστοληπτική ικανότητα και δεν πληροί τα χρηματοοικονομικά κριτήρια, παίρνει δάνεια. Γιατί παίρνει δάνεια; Διότι τα ζητάτε εσείς. Διότι υπάρχει από πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εγγυάται τα δάνεια της Αυγής, υποθηκεύοντας την κρατική χρηματοδότησή του. Αυτό έχετε κάνει. Προσωπικά και ενυπόγραφα. Σας υποβάλλω την σχετική κατάθεση με την οποία αποδεικνύεται η παρέμβασή σας, κατά δήλωση του κ. Στούμπου.

Βέβαια αυτή σας η αδιαμφισβήτητη πράξη δεν περιλαμβάνεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Αναρωτιέμαι γιατί άραγε; Το πόρισμα επίσης καταλήγει σε ένα ακόμα συμπέρασμα. Όλα τα Κόμματα λάμβαναν χρηματοδοτήσεις με το ίδιο ακριβώς τρόπο. Με μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτό έκανε η Νέα Δημοκρατία, αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ, αυτό κάνατε και εσείς. Αλλά μόνο ένας Πρόεδρος Κόμματος έστειλε επιστολή σε τράπεζα, στην οποία για να δικαιολογήσει το αίτημα συμπληρωματικού δανεισμού, απαιτεί από το τραπεζικό ίδρυμα «ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά τραπεζικά κριτήρια». Και αυτός είστε εσείς κ. Τσίπρα, όταν αρχηγός ενός μικρού Κόμματος το 2010 ζητούσατε να δανειστείτε πέρα από τις δυνατότητές σας. Και βέβαια όλα τα Κόμματα οφείλουν στις τράπεζες το σύνολο του κεφαλαίου συν πανωτόκια. Με μία εξαίρεση. Το μόνο Κόμμα το οποίο έχει ωφεληθεί, δύο φορές μάλιστα, από διαγραφή τραπεζικού χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια με την διαγραφή οφειλής για το ακίνητο στην Κουμουνδούρου και μια με τη διαγραφή χρεών της εφημερίδας «Αυγή», της οποίας είναι βασικός μέτοχος. Αυτό στη γλώσσα του σοφού Ελληνικού λαού μας λέγεται «πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι».

Το πόρισμα όμως της εξεταστικής αποτελεί κόλαφο για την κυβερνητική πλειοψηφία για δύο ακόμα λόγους.

Πρώτον διότι κάποιο «αόρατο χέρι», όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Καμμένος, παρεμβαίνει και αλλάζει το περιεχόμενό του κατά το δοκούν. Και δεύτερον διότι μεγάλα κομμάτια του αποτελούν προϊόν λογοκλοπής.  Η αντιγραφή έγινε λέξη - προς - λέξη από κείμενο αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης». Καλά τόσους συντάκτες έχετε για τα non papers του Μαξίμου, δεν μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποιον να γράψει κάτι πρωτότυπο;

Αυτό το πόρισμα συζητάμε σήμερα.  Του αόρατου χεριού και της λογοκλοπής. Που δεν καταλογίζει ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα. Και που έχει ως απώτερο σκοπό να μεταθέσει τη συζήτηση από τα τεράστια αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στην προηγούμενη μου ομιλία στη Βουλή πριν από δύο εβδομάδες είχα προειδοποιήσει την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά ότι εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Ότι επαναλαμβάνεται ως τραγωδία το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Ότι με αυτόν τον τρόπο επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο η απαγορευμένη συζήτηση για το Grexit.

Κατηγορηθήκαμε τότε από τα φερέφωνα της κομματικής προπαγάνδας ως κινδυνολόγοι. Για να έρθει χθες ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει το θέμα του Grexit, ενθαρρύνοντας μας μάλιστα να το συζητήσουμε όλοι εδώ στη Βουλή. Καμία αντίδραση από τη λαλίστατη Κυβέρνηση. Κανένα non paper από τον μηχανισμό προπαγάνδας. Καμία δημόσια επίπληξη στον κ. Ξυδάκη. Το γεγονός ότι τα spreads εκτοξευθήκαν χθες προφανώς σας αφήνει παγερά αδιάφορους. Το γεγονός ότι κάθε ανοησία που εκστομίζει κυβερνητικό στέλεχος έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία δεν σας αφορά καθόλου.

Εκτός αν ο κ. Ξυδάκης δεν είπε μια ανοησία και απεκάλυψε κάποιες από τις εναλλακτικές που εξετάζετε για να μείνετε στην εξουσία. Γιατί μόνο αυτό σας νοιάζει. Η παραμονή σας πάση θυσία στην εξουσία. Και γι’ αυτό κοροϊδεύετε τους πάντες. Είπε απλά δημόσια αυτά που συζητάτε κατ΄ ιδίαν. Ότι αν μας πιέσουν υπερβολικά οι πιστωτές υπάρχει και άλλος δρόμος.  Φτωχοί είμαστε δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, ίσα ίσα θα κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας. Ποιος συντάσσεται λοιπόν, κ. Τσίπρα, με τον κ. Σόιμπλε του οποίου οι σκέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι γνωστές; Εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Και τολμάτε να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία, ότι είμαστε υποχείρια του κ. Σόιμπλε. Σαν δε ντρέπεστε λίγο. Τα δικά σας στελέχη ανασύρουν το ζήτημα της δραχμής. H δήλωση αυτή έρχεται σε μία εποχή ταραγμένη που διάφοροι εποφθαλμιούν τη διάλυση της Ευρωζώνης. Kαι που μια αποκαμωμένη κοινωνία είναι ακόμα πιο επιρρεπής σε θεωρίες συνομωσίας και λαϊκίστικα αφηγήματα εθνικής ανεξαρτησίας. 

Τα στρατόπεδα στην ελληνική κοινωνία είναι πια ξεκάθαρα. 

Από τη μια βρίσκονται οι υπέρμαχοι της αστικής Δημοκρατίας. Αυτοί που θεωρούν την παρουσία της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης αδιαπραγμάτευτο αξίωμα.

Και από την άλλη είναι διάφορες ετερόκλητες δυνάμεις, υπέρμαχοι του εθνολαϊκισμού που φαντασιώνονται άλλους δρόμους για τη χώρα και παίρνουν κουράγιο από όσους αρέσκονται να προβλέπουν το τέλος της Ενωμένης Ευρώπης.

Το πρόβλημα κ. Τσίπρα είναι ότι κανείς δεν  ξέρει εσείς σε ποιο στρατόπεδο πραγματικά ανήκετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο χρόνος στην κλεψύδρα της χώρας, δυστυχώς, αδειάζει με μεγάλη ταχύτητα.  Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από ένα ακριβώς χρόνο. Ο κ. Τσακαλώτος έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα που πηγαίνουν πολύ πέρα από το τέλος του τρίτου προγράμματος. Και οι δανειστές μας απαιτούν υπερβολικά πρόσθετα μέτρα που δεν είναι τίποτε άλλο από το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Μέτρα, αναγκαστικό τίμημα της αποτυχίας της πολιτικής σας, της τραγικής ανικανότητας και της άρνησής σας να πραγματοποιήσετε τις αλλαγές που χρειάζονται. Αλλαγές που δεν είχαν δημοσιονομικό κόστος. Είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος που προκαλείτε νέα μέτρα σκληρής λιτότητας, τα οποία στην πραγματικότητα τα έχετε συμφωνήσει.
Επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι η Κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ζητούνται από τώρα πρόσθετες δεσμεύσεις.

Ο κίνδυνος για τη χώρα είναι ορατός και τεράστιος. 

Επαναλαμβάνεται το πρώτο εξάμηνο του 2015 – αλλά σε πολύ χειρότερες συνθήκες για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Διότι σήμερα είμαστε πολύ πιο εξασθενημένοι, πολύ πιο αδύναμοι, με ακόμα λιγότερη αξιοπιστία. Το δίλημμα το 2015 ήταν «Grexit ή τρίτο Μνημόνιο». Σήμερα, πηγαίνετε να το κάνετε «Grexit ή τέταρτο Μνημόνιο».

Μην σπεύσετε να μας κατηγορήσετε ότι και πάλι κινδυνολογούμε.

Το ανεξάρτητο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής στην τελευταία του τριμηνιαία έκθεση ασκεί δριμεία κριτική στην τακτική της παρατεταμένης καθυστέρησης. Γράφει:

«Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα, από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό».

Αναφέρει όμως και κάτι άλλο, πολύ πιο ανησυχητικό, ότι «Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον Ε.Μ.Σ. ή χρηματοδότηση μέσω εξόδου στις αγορές, τότε η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη με πιθανότατη συνέπεια την έξοδο από το ευρώ».

Και ήρθε ο κ. Λιαργκόβας το περασμένο Σάββατο σε τηλεοπτική του συνέντευξη και είπε και κάτι ακόμη ότι: «Αν δεν υπάρξει τέταρτο μνημόνιο τότε μιλάμε για το απευκταίο σενάριο της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ».  Δεν πρέπει να φθάσουμε εκεί. Ιδιαίτερα καθώς κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο όταν θα αναγκαστεί η Ελλάδα να το ζητήσει.  Γι’ αυτό κ. Τσίπρα πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατόν. Το ότι ή δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να τα καταφέρετε, δεν έχει πια σημασία.

Αυτό που έχει σημασία είναι να μην παρασύρετε ολόκληρη τη χώρα στον γκρεμό που οδηγείτε την Κυβέρνησή σας.  Εδώ και καιρό σας προειδοποιούμε ότι με τις επιλογές σας οδηγείτε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Και εδώ μας έχετε οδηγήσει σήμερα.  Επαναλαμβάνετε διαρκώς τα ίδια λάθη.

Καθυστερείτε στην υλοποίηση όσων έχετε δεσμευτεί και σπαταλάτε ότι σας έχει απομείνει από το κεφάλαιο αξιοπιστίας. Όχι δικό σας, που είναι έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτο πλέον, αλλά της χώρας. Με αποτέλεσμα λόγω αναξιοπιστίας να αυξάνονται οι απαιτήσεις της άλλης πλευράς.

Διαβάζετε λάθος τους συσχετισμούς.

Μας λέγατε ότι έχετε απομονώσει τους ακραίους και ότι δημιουργείτε μια μεγάλη συμμαχία με νέους συσχετισμούς.

Και προχθές στο Eurogroup ήταν όλοι απέναντί μας. Δυστυχώς. Συντάχθηκαν όλοι με τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μας.

Όχι μόνο στο πρόσφατο. Και σε αυτό του Δεκεμβρίου που με την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου δεσμεύσατε τη χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα. Αναρωτιέμαι, πόσες φορές πρέπει να κάνετε το ίδιο λάθος σε βάρος της χώρας; Το κάνατε το πρώτο 6μηνο του 2015, μας κόστισε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια και γύρισε πολλά χρόνια πίσω την οικονομία μας. Το κάνατε με την πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε και εκείνη με ένα χρόνο καθυστέρηση και μας κόστισε το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, τον κόφτη, το υπερταμείο και 9 δις ευρώ φόροι. Αυτό ήταν το κόστος της καθυστέρησης. Το κάνετε και τώρα.

Για μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και 12 μήνες με λιγότερες απαιτήσεις, σήμερα – ακριβώς λόγω των χειρισμών της Κυβέρνησης – εγείρονται από παντού υπερβολικές απαιτήσεις σε βάρος της χώρας μας. Γιατί δεν τα ζητούσαν πέρυσι αυτά τα πράγματα; Γιατί δεν ζητούσαν πέρυσι πρόσθετα μέτρα; Διότι είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας σας. Και δεν έχετε καμία δικαιολογία καθώς είχατε πλήρη επίγνωση του πόσο κρίσιμος είναι ο χρόνος. Εσείς μόνοι σας λέγατε το φθινόπωρο ότι αν δεν κλείσουμε την αξιολόγηση τον Δεκέμβριο θα υπάρχει πρόβλημα στην οικονομία. Πέρασε ο Δεκέμβριος, πέρασε ο Ιανουάριος και ακόμα τίποτα. Μπήκαμε στο Φεβρουάριο και ακόμα τίποτα. Δεν έχετε καμία ευθύνη γι’ αυτό; Έχετε.

Σας προειδοποιώ: Δεν θα σας αφήσουμε να παίξετε και πάλι τη χώρα στα ζάρια.

Δύο χρόνια τώρα, το μόνο που κάνετε είναι να φορτώνετε με υπερφορολόγηση και μέτρα λιτότητας τους Έλληνες πολίτες.  Αντίθετα, δεν κάνετε τίποτα για να προωθήσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Και βέβαια όσο δεν υλοποιείτε μεταρρυθμίσεις τόσο τα μέτρα γίνονται πιο επώδυνα, καθώς η εικόνα της Κυβέρνησής σας είναι απολύτως αναξιόπιστη εντός και εκτός Ελλάδας.

Και είναι πραγματικά συγκλονιστική η ομολογία του Υπουργού Οικονομικών του κ. Τσακαλώτου ότι η Κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τα 2/3 των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από το πρόγραμμα. Ποια διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εταίρων έχει μια Κυβέρνηση που αποδέχεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της; Πως να μην αυξάνονται διαρκώς οι πιέσεις και οι απαιτήσεις; Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών τα έχετε πει αυτά στον κ. Τσίπρα; Ο πρωθυπουργός που λέει ότι έχουμε τηρήσει τα συμφωνήθεντα δεν έχει ακούσει από τον υπουργό Οικονομικών του ότι όχι απλώς δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα αλλά έχει τινάξει στον αέρα τη συμφωνία και το πρόγραμμα;

Με την ανικανότητα και την αναξιοπιστία σας έχετε πάρει στο λαιμό σας το λαό και την πατρίδα μας.

Ποιον κοροϊδεύετε; Και ποιος εν τέλει πληρώνει αυτή την κοροϊδία; Η πατρίδα τα πληρώνει. Οι πολίτες τα πληρώνουν. Εσείς ανεβάζετε το κόστος κάθε διαπραγμάτευσης για να αντλείτε κομματικά οφέλη παριστάνοντας τα «σκληρά καρύδια» για εσωτερική κατανάλωση. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει. Ρευστότητα δεν υπάρχει. Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται με τρομερούς και ανησυχητικούς ρυθμούς. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας έχουν εκτιναχθεί; 9,45 ήταν χθες το διετές ομόλογο. Χειρότερο από τριτοκοσμική χώρα. Έτσι θα βγούμε στις αγορές;

Τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες, μέρος των οποίων θα έπρεπε να εξοφληθεί από αυτήν τη δόση, αυξάνονται. Αλλά όπως είχε πει κάποιος υπουργός σας, αυτά εσάς δεν σας ενδιαφέρουν.

Σας υπενθυμίζω μια σειρά δεσμεύσεις που ενώ έχουν δημοσιονομικό όφελος δεν τις υλοποιείτε:

1.   Δεν αποπληρώνετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, όταν μάλιστα έχουμε δανειστεί για αυτό το σκοπό.

2.   Κωλυσιεργείτε στην ολοκλήρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που θα απέφερε 1,2 δις ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο και χιλιάδες προσλήψεις.

3.   Καθυστερείτε την αποκρατικοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό που θα δημιουργούσε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

4.   Τορπιλίσατε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ που θα απέφερε 188.000.000 ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο.

5.   Και βέβαια καταφέρατε να δημιουργήσετε προσκόμματα στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αυτής που θεωρούσατε ξεπούλημα στο τίμημα των 300.000.000 ευρώ και που - με δύο χρόνια καθυστέρηση – πουλήσατε για 45.000.000 ευρώ, και τώρα ετοιμάζετε άλλη μια δημόσια ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

6.   Έχετε κάνει ό,τι περνά από το χέρι σας για να εξασθενήσετε το τραπεζικό σύστημα.  Αργείτε στην τοποθέτηση νέων διοικήσεων, κωλυσιεργείτε στην καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και εμποδίζετε την προώθηση ενός πλαισίου διευθέτησης των «κόκκινων δανείων», ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να ξανασταθεί στέρεα στα πόδια του.

7.   Αντί να εξορθολογίζετε το Κράτος και να προχωρήσετε σε μια ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κομματικοποιείτε τη διοίκηση και προβαίνετε σε χιλιάδες διορισμούς υμετέρων.

8.   Δεν υλοποιείτε τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που θα ενίσχυαν τον ανταγωνισμό.

9.   Απαξιώνετε με τις πολιτικές σας τους φορείς των Μαζικών Συγκοινωνιών, δημιουργώντας νέα τεράστια ελλείμματα που θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των πολιτών.

10. Αρνείστε να θεσμοθετήσετε ένα σύγχρονο πλαίσιο για τον περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών.

Αυτά και άλλα πολλά χρειάζεται να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Όχι μόνο για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα της κρίσης. Όχι μόνο για να σταματήσει η αχρείαστη και υφεσιακή υπερφορολόγηση. Όχι διότι μας τα επιβάλλουν κάποιοι κακοί ξένοι. Αλλά διότι είναι σωστές αλλαγές που θα τονώσουν την ιδιωτική οικονομία και κάνουν το Κράτος μας πιο φιλικό και αποτελεσματικό.  Γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα ισχυρή μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση. Με εθνικό σχέδιο που θα πηγαίνει πολύ πέρα από τις δεσμεύεις του τρίτου προγράμματος. Μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων που πιστεύουν στην αλήθεια, στην ελπίδα, στην προοπτική. Που θα εφαρμόσει με συνέπεια όλες τις απαραίτητες αλλαγές. Στο Κράτος, την Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, την Προστασία του Πολίτη, τον πρωτογενή τομέα, την Εθνική Ασφάλεια. Για αυτό πρέπει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα. Για να προλάβουμε να περισώσουμε ό,τι πλέον περισώζεται. Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία. Και σε συγκυρίες που δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τη χώρα μας.  Διότι η Ελλάδα μετά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου είναι εξασθενημένη. Και όπως η ιστορία διδάσκει, όταν η χώρα είναι ασθενής, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της. Ξέρουμε ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Η χώρα έκανε πολλά βήματα προς τα πίσω αυτά τα δύο χρόνια. Ευκαιρίες χάθηκαν.
Η αξιοπιστία μας καταρρακώθηκε. Τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. Αλλά το σημαντικότερο η ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν αντικαταστάθηκε από μια βαθιά απαισιοδοξία και από ένα υπόκωφο φόβο. Αυτόν το φόβο πρέπει να πολεμήσουμε. 

Μέσα όμως στην γενικότερη κατάθλιψη υπάρχουν ρεύματα στην ελληνική κοινωνία που διαμορφώνουν μια νέα σιωπηλή πλειοψηφία. Μια πλειοψηφία που επιζητά από τους πολιτικούς την αλήθεια και όχι την ψεύτικη ελπίδα. Που θέλει να πληρώνει λιγότερους φόρους και αντιλαμβάνεται ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ένα πιο λιτό και αποτελεσματικό Κράτος. Που αναγνωρίζει ως κυρίαρχη αξία την αξιοκρατία. Να κρίνεται κάποιος με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες και όχι τις κομματικές του γνωριμίες. Που περιμένει από τα Κόμματα συγκεκριμένο και κοστολογημένο προγραμματικό λόγο και όχι ανεδαφικές εξαγγελίες.  Που θέλει να δει νέα πρόσωπα στα κοινά. Νέες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να προσφέρουν στη δημόσια σφαίρα.

Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να εκφράσουμε και δεν μας ενδιαφέρει τι ψήφισαν μέχρι σήμερα. Και για αυτό επιζητούμε την πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν.

Είμαστε έτοιμοι. Ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος και αποφασισμένος. Και η ετυμηγορία του θα είναι καταλυτική. Μην αγνοείτε τη βούληση του ελληνικού λαού κ. Τσίπρα. Δεν συμφωνεί με όσα κάνετε. Δεν σας εμπιστεύεται πλέον. Και στις Δημοκρατίες, η προφανής βούληση του λαού πρέπει να γίνεται σεβαστή. Μη διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του καλοκαιριού του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος που κάποια στελέχη σας διακινούν. Διότι σε ένα τέτοιο τυχοδιωκτισμό, η Αντιπολίτευση, αλλά και ο ελληνικός λαός, δεν πρόκειται να συμμετέχουν.

Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε είναι να φύγετε κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά στην πατρίδα μας.