Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Το ελληνικό… CSI του διαδικτύου φτιάχνει ο Σφακιανάκης



«Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο» λέει για την αποστρατευσή του ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ.

Την ίδρυση ενός ινστιτούτου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του CSII (Cyber Security International Institute), που θα έχει ως κύριο στόχο την εκπαίδευση των χρηστών του διαδικτύου, την πρόληψη των κινδύνων και την ανάδειξη θεμάτων του κυβερνοχώρου, ανακοίνωσε ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

«Το ινστιτούτο, που θα είναι στα αμερικανικά πρότυπα, θα έχει τρεις πυλώνες: Εκπαίδευση, Πρόληψη και Ανάδειξη», τόνισε ο Μανώλης Σφακιανάκης, ενώ πρόσθεσε πως το όραμά του πρόκειται να πάρει «σάρκα και οστά» σε 20 με 25 ημέρες και σε περίπου δύο μήνες θα είναι απόλυτα έτοιμο. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως θα λειτουργεί και στους 52 νομούς της χώρας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν σε αυτό.

Ο Μαν. Σφακιανάκης υπογράμμισε στην συνέχεια, ότι «πρώτος χορηγός του CSII θα είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα», ενώ επισήμανε πως μέχρι στιγμής 12 ιδιώτες θέλουν να προσφέρουν σε αυτό, μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Αναφερόμενος στο ξεκίνημά του στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πριν από 22 χρόνια ξεκίνησα σε ένα μικρό γραφείο. Κανένας δεν πίστευε πως από τα καλώδια θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Υπηρέτησα με πάθος αυτό που έκανα. Σήμερα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της χώρας μας είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ευρώπη».

Όταν ο Μανώλης Σφακιανάκης ρωτήθηκε πως νοιώθει που αποχώρησε πλέον από την Ελληνική Αστυνομία, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω θυμό. Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς μίση και πάθη. Πάθος έχω μόνο με τη δουλειά μου. Πάντως ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο…»



Πηγή : newsbeast.gr


ΕΛΣΤΑΤ: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα σε ελεύθερη πτώση




Η ελληνική οικονομία σε ελεύθερη πτώση. Η πτωτική πορεία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, που ξεκίνησε από το 2009 και εντάθηκε με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια, υποχώρησε το 2015 ακόμα και κάτω από το επίπεδο του 2003, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Το ΑΕΠ και τα επιμέρους μεγέθη του ενδεχομένως να επιδεινωθούν περαιτέρω και το 2016, εάν η οικονομία δεν καταφέρει να ξεφύγει από την ύφεση. Η επίσημη πρόβλεψη του μνημονίου και της κυβέρνησης δείχνει για φέτος ύφεση 0,3%, από ύφεση 0,2% το 2015. Νεότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης συνολικότερα δεν αποκλείουν η οικονομία να περάσει σε φάση ανάκαμψης σημειώνοντας θετικό πρόσημο το ΑΕΠ.

Την εκτίμηση αυτή ενστερνίζεται μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προβλέπει ανάπτυξη 0,1% φέτος, ενώ επιμένουν πως η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση άλλοι φορείς, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα της Ελλάδος. Για το 2017 όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην παραδοχή πως η οικονομία θα περάσει σε αναπτυξιακή τροχιά, αλλά με σοβαρές αποκλίσεις ως προς το μέγεθος. Το μνημόνιο προβλέπει +2,7%, το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχη στο +2,9%, ενώ άλλες εκτιμήσεις τον κατεβάζουν κάτω από το 2%.



Τα ανησυχητικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του έτους 2015 κατρακύλησε στο επίπεδο των 16.181 ευρώ, από 16.336 ευρώ το 2014, 16.475 ευρώ το 2013, 17.311 ευρώ το 2012, 18.643 ευρώ το 2011, 20.324 ευρώ το 2010, 21.386 ευρώ το 2009 και 21.845 ευρώ το έτος 2008, που ήταν και το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που καταγράφηκε διαχρονικά.

Σε σύγκριση με το έτος 2008, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 2015 είναι μειωμένο κατά 26%.

Σε σύγκριση με το 2014 η ποσοστιαία μείωση είναι 0,8%. Η μεγαλύτερη μείωση από έτος σε έτος καταγράφηκε το 2011, όταν υποχώρησε κατά 8,3% σε σύγκριση με το 2010.

Σημειώνεται πως το ύψος του ΑΕΠ του έτους 2015 είναι χαμηλότερο και από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του έτους 2003, όταν είχε διαμορφωθεί σε 16.371 ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ξεκίνησε από το 2009 και επιταχύνθηκε από το 2010 με τα σκληρά περιοριστικά μέτρα των μνημονίων, που μείωσαν μισθούς, συντάξεις επιχειρηματικά κέρδη και αύξησαν τη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου, καθώς και με τη δραματική συρρίκνωση της παραγωγικής και επενδυτικής δραστηριότητας στην ίδια περίοδο που επέφερε η ύφεση.

Η εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ακολουθεί την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το οποίο από το 2008 έως και το 2015 μειώθηκε κατά 27,4% ή κατά 66,3 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση να την καταγράφει το έτος 2011, όταν υποχώρησε κατά 19 δισ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε και ρεκόρ ύφεσης κατά 9,1%. Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος του ΑΕΠ μειώθηκε και το έτος 2014 κατά 2,7 δισ. ευρώ, παρά την πραγματική μεταβολή που ΑΕΠ κατά 0,7%, με την εξέλιξη αυτή να οφείλεται στην επίδραση του αποπληθωρισμού.

Από το 2008 έως και το 2015

Οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας υποχώρησαν δραματικά κατά 31,2%, λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών των μισθών. Το ύψος τους το 2015 διαμορφώθηκε σε 57.078 εκατ. ευρώ από 82.947 εκατ. ευρώ το 2008. Με εξαίρεση το 2009, που το σύνολο των αμοιβών αυξήθηκε κατά 1.927 εκατ. ευρώ, από το 2010 και μετά τέθηκαν σε πτωτική τροχιά, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται το 2011 κατά 8.881 εκατ. ευρώ.

Την κατιούσα πήρε τα τελευταία χρόνια και η κατανάλωση των νοικοκυριών. Από το 2008 έως και το 2015 μειώθηκε κατά 25,8% ή κατά 41.007 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος της διαμορφώθηκε σε 118.101 εκατ. ευρώ, από 159.108 εκατ. ευρώ που ήταν το 2008. Το 2015 σε σύγκριση με το 2014 μειώθηκε κατά 1.285 εκατ. ευρώ. 




Πηγή 


«Όποιος δεν αισθάνεται Έλληνας, να γυρίσει στην πατρίδα του»




«Τέτοια φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά στις Ένοπλες Δυνάμεις» τόνισε ο Πάνος Καμμένος για το περιστατικό με τους νεοσύλλεκτους που φωτογραφήθηκαν, σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Αμυνας τόνισε: «Όποιος δεν αισθάνεται Έλληνας, καλό θα ήταν να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του».

Ο Π.Καμμένος υποστήριξε πως υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο αναβίωσης του αλβανικού εθνικισμού, που εκφράστηκε πρόσφατα και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τους Τσάμηδες.

Τέτοια φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά στις Ένοπλες Δυνάμεις και γι' αυτό έχει διαταχθεί να γίνει λεπτομερής έρευνα και με εντολή του ιδίου να επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές στους νεοσύλλεκτους, πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Ξεκαθάρισε πως οι ποινές θα επιβληθούν βάσει του στρατιωτικού κώδικα και υπενθύμισε ότι ο ίδιος, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, διαμαρτυρόταν για τις αθρόες ελληνοποιήσεις Αλβανών, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. 

«Όποιος δεν αισθάνεται Έλληνας, καλό θα ήταν να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του» κατέληξε.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Η κυβέρνηση θα καταστρέψει με κατασχέσεις και όσους χρωστούν κάτω των 5.000 ευρώ στα Ταμεία




Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας.

Αυτό σημαίνει ότι εφεξής το Κέντρο με εντολή της κυβέρνησης Τσίπρα θα αναλάβει να διαχειριστεί και ληξιπρόθεσμες οφειλές για ποσά έως 5.000 ευρώ αποτελειώνοντας όσους χρωστάνε και έχει καταστρέψει η οικονομική κρίση

Έως τώρα το ΚΕΑΟ αναλάμβανε χρέη άνω των 5.000 ευρώ ανά περίπτωση από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. 

 Οι έλεγχοι που γίνονται θα ενταθούν και θα είναι στοχευμένοι, σε εκείνες τις περιπτώσεις που το ηλεκτρονικό σύστημα risk analysis που έχουν δημιουργήσει, θα χτυπάει «κόκκινο» έτσι  θα αποκτήσουν πρόσβαση ακόμα και χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου θα ασκηθούν πιέσεις για την αποπληρωμή τους. 

Άν και από το ΚΕΑΟ ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν θα κυνηγηθούν ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε αυτοαπασχολούμενοι παρά μόνο όσοι επιδιώκουν δια της παραγραφής, μετά από 10ετία, να γλιτώσουν να καταβάλλουν την οφειλή τους με την κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε κανένα.




Υπόδικη για κακούργημα η επικεφαλής του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων



H Ράνια Αικατερινάρη διώκεται μαζί με άλλους πέντε για απιστία και ζημιά 74,4 εκατ. ευρώ - Την διόρισαν οι ίδιοι που ως αντιπολίτευση ζητούσαν για τυπικό κώλυμα την παραίτηση της πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ

Ερωτήματα  εγείρονται από την επιλογή της Ράνιας Αικατερινάρη ως επικεφαλής του νέου Υπερταμείου καθότι  είναι κατηγορούμενη, σε εν εξελίξει δίκη, για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση που σχετίζεται με παράνομες δανειοδότησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Η κ. Αικατερινάρη, η οποία είναι κόρη της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνας Ξυροτύρη, τοποθετήθηκε σε μια κομβική θέση που θα κρίνει τη τύχη της περιουσία της χώρας και είναι απορίας άξιο πως η κυβέρνηση και  οι σύμβουλοι που κατάρτισαν τη λίστα των μελών του νέου ΔΣ, δεν συμπεριέλαβαν ως κριτήριο το νομικό αυτό ζήτημα που εκκρεμεί. 
Θυμίζουμε βέβαια οτι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης ζητούσε μανιωδώς, αν και δεν υπήρχε τυπικό κώλυμα, για ηθικούς λόγους, την παραίτηση της τότε επικεφαλής του ΤΧΣ Χριστίνας Σακελλαρίου.

Μετα από πολύμηνη καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΠ Α.Ε., στην οποία εχουν υποθηκευτεί για 99 χρόνια ολα τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, με την υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η υπόθεση για την οποία είναι κατηγορούμενη,  αφορά  παράνομη δανειοδότηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τη ΔΕΗ όταν η κ. Αικατερινάρη ήταν Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας. Παράλληλα, έχει ασκηθεί δίωξη κατά της Αικατερινάρη και κατά άλλων πέντε πρώην στελεχών της ΔΕΗ σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού για ζημία που, σύμφωνα με την δικογραφία ανέρχεται σε 74,435 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι υποψήφιοι επελέγησαν με βάση την αδιαμφισβήτητη επαγγελματική και προσωπική τους πορεία, τη δυνατότητά τους να αντιλαμβάνονται αφενός το επιχειρηματικό γίγνεσθαι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αφετέρου τον ευρύτερο οικονομικό ρόλο της εταιρείας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων και της Δημόσιας περιουσίας, εντός του πλαισίου των μακροπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και των απαιτούμενων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών προσαρμογών.


Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο  Ν.4389/2016 για το Υπερταμείο, η Γενική Συνέλευση της εταιρείας (ο υπουργός Οικονομικών) εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της που περιλαμβάνει τους όποιους στόχους αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα της εταιρείας πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό. Αυτό αφορά και τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Ταμείο (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ).

Τη διοίκηση του υπερ-Ταμείου αναλαμβάνει Διοικητικό Συμβούλιο από 5 έως 7 μέλη, τα οποία εκλέγονται για 4 χρόνια και αρμοδιότητά του θα είναι η παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές.

Υπεύθυνο για την εποπτεία του θα είναι το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 5 μέλη.

Στο Εποπτικό Συμβούλιο τα 3/5 των μελών επιλέγει η ελληνική πλευρά κατόπιν σύμφωνης γνώμης των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ενώ τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από τους θεσμούς, χωρίς ο πρόεδρος να έχει διπλή ψήφο.

Ποια είναι 

Το βιογραφικό της κ. Ουρανίας (Ράνιας) Αικατερινάρη, Διευθύνουσας Συμβούλου (CEO) και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.
“Γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το City University στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει εργαστεί στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μεγάλους οργανισμούς όπως η BNP Paribas, Eurobank και Deutsche Bank. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ την περίοδο 2010-2015. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν Partner στην Ernst & Young (ΕΥ). Να σημειωθεί πως η κ. Αικατερινάρη είναι κόρη της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη”.



Πηγή : protothema.gr


Η κυβέρνηση αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο προς την ανάκαμψη



Με αφορμή τη δεύτερη κατά σειρά παράταση στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων για τον αναπτυξιακό νόμο, η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α' Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αναπλ.Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις βυθίζονται από την υπερφορολόγηση και την έλλειψη ρευστότητας, η κυβέρνηση αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο προς την ανάκαμψη. Η έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων, καθώς και οι δυσκολίες στη διαδικασία ένταξης στο νέο «αναπτυξιακό» νόμο, παρά το αρχικά μεγάλο ενδιαφέρον, αποτρέπουν χιλιάδες επιχειρήσεις από το να υποβάλουν σχέδια ένταξης. Την πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, σύμφωνα με τα οποία μέχρι τις 08.01.2017 στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) είχαν υποβληθεί:

Μόλις 192 αιτήσεις για το καθεστώς «Γενικής Επιχειρηματικότητας, 60 αιτήσεις στο καθεστώς «νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ», 46 αιτήσεις για το καθεστώς «ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού και καμία αίτηση στο καθεστώς χρηματοδότησης «επενδύσεων μείζονος μεγέθους».

Στην ουσία, ο αναπτυξιακός νόμος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένει αναπτυξιακός μόνο κατ' όνομα, χαρακτηριστικό δείγμα μιας νοοτροπίας εχθρικής και αδιάφορης προς την επιχειρηματικότητα.


Και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εναντίον Θάνου -Ξέσπασε εμφύλιος

Φωτογραφία: Sooc/Θεόδωρος Μανωλόπουλος


Θύελλα στους κόλπους της Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει η επιμονή της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστές, από τα 67 στα 70 έτη. 

Δικαστικές Ενώσεις, με εξαίρεση την Ενωση Ανώτερων και Ανώτατων Δικαστών και Εισαγγελέων (την οποία ίδρυσε η Βασιλική Θάνου), συνταγματολόγοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο, με σκληρούς τόνους σε ορισμένες περιπτώσεις, κατάφερονται κατά της πρότασης της κυρίας Θάνου κάνοντας λόγο, όλοι τους, για σαφέστατα αντισυνταγματική πρόταση (εφόσον άρθρο του Συντάγματος ορίζει ότι η αποχώρηση των ανώτατων δικαστών γίνεται υποχρεωτικά στα 67 τους έτη [αρ.88 παράγρ.5]). 

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης, θα μπορούσε, σύμφωνα με νομικούς, να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για παράταση των ορίων αποχώρησης γενικά. 

Σήμερα η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αιχμηρότατη τη ανακοίνωσή της εναντίον της πρότασης Θάνου ζητάει από τους ανώτατους δικαστικούς να περιφρουρήσουν το Σύνταγμα και να διαφυλάξουν το κύρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενόψει της συνεδρίασης για το θέμα της παρατάσεως του ορίου ηλικίας των δικαστικών.

Η Ενωση υπογραμμίζει ότι συζήτηση γύρω από το θέμα του ορίου συνταξιοδότησης θα γίνει μόνον εφόσον η Βουλή αποφασίσει να αναθεωρήσει την επίμαχη διάταξη, ουσιαστικά επισημαίνοντας πως η αρμοδιότητα ανήκει αμιγώς στη νομοθετική εξουσία κι όχι στη δικαστική.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Στη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το εάν είναι επιτρεπτή η αλλαγή του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την Υπηρεσία τους, έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά όλα τα πολιτικά κόμματα, η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, όπως και του πρώην Υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας, 15 διακεκριμένοι καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου και οι Δικαστικές Ενώσεις. Το άρθρο 88 παρ 5 του Συντάγματος είναι μια ξεκάθαρη διάταξη που δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας. Η εφαρμογή της από το 1975, αλλά και η εφαρμογή αντίστοιχων διατάξεων προγενέστερων Συνταγμάτων, δεν δημιούργησε ποτέ ερμηνευτικά ζητήματα. Οι διαφορετικές απόψεις γύρω από την αναγκαιότητα αύξησης του ορίου ηλικίας θα ακουστούν εφόσον η Βουλή αποφασίσει να αναθεωρήσει την συγκεκριμένη διάταξη. Η επίκληση δήθεν διαφορετικών απόψεων ορισμένων συνταγματολόγων είναι αποπροσανατολιστική και συσκοτίζει τα αληθινά γεγονότα, αφού ουδείς συζητάει τη δυνατότητα αύξησης του ορίου ηλικίας με βάση το υφιστάμενο Σύνταγμα. Η υιοθέτηση τέτοιων καινοφανών απόψεων θα αντιστρατεύονταν το σαφές νόημα της συνταγματικής διάταξης, την μέχρι σήμερα εφαρμογή της και θα αμφισβητούσε άμεσα την δεσμευτικότητα του Συντάγματος. Η έκφραση των απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου της χώρας, ιδίως μάλιστα όταν επιχειρείται παραβίαση συνταγματικών επιταγών, δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των δικαστών, αλλά είναι επιβεβλημένο από το Σύνταγμα καθήκον. Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται την Πέμπτη να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και να διαφυλάξει το κύρος του Ανώτατου  Δικαστηρίου.»

Καταπέλτης η ανακοίνωση δικαστών του ΣτΕ

Πρέπει να σημειωθεί ότι χθες η σκληρότερη όλων των ανακοινώσεων είναι αυτή που εξέδωσαν οι δικαστές του ΣτΕ. Σε αυτή οι δικαστές αναπτύσσουν τη λογική πάνω στην οποία βασίστηκε η πρόβλεψη του Συντάγματος για αποχώρηση των δικαστών από την υπηρεσία τους κατά τη συμπλήρωση συγκεκριμένης ηλικίας (67 για τους ανώτατους δικαστές και 65 για τις κατώτερες βαθμίδες). Οπως σημειώνουν «Η επιλογή του Συντάγματος 1975 οφείλεται στις πικρές εμπειρίες που έζησε το δικαστικό σώμα και γενικότερα η ελληνική πολιτεία και κοινωνία, από τις παρεμβάσεις του νομοθέτη στον καθορισμό του ορίου ηλικίας με σκοπό την εκκαθάριση του δικαστικού σώματος από πρόσωπα “μη αρεστά” στην εκτελεστική εξουσία και την προώθηση άλλων που θεωρούνταν “ημέτεροι”. Οι παρεμβάσεις αυτές παρατηρούνται από τη δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά (ΑΝ 1912/1939), από τις κατοχικές κυβερνήσεις (ΝΔ 266/1941, ΝΔ 1380/1942) και από κυβερνήσεις κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (ΑΝ 721/1945)».

Ακόμη, σημειώνουν, ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε πρόσφατη, μάλιστα, απόφασή του, έκρινε ότι η υποχρεωτική αποχώρηση δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση ανάλογου ορίου ηλικίας δεν αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο. 

Καταλήγοντας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι το άρθρο 88 παράγραφος 5 του Συντάγματος είναι σαφέστατο, ότι στο μόνο που θα μπορούσε να οδηγήσει μια τέτοια συζήτηση είναι η διατύπωση πρότασης γαι την αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος και ότι «οποιαδήποτε άλλη λύση δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπονται διατάξεις του Συντάγματος με σαφές και ανεπιφύλακτο περιεχόμενο». 

Από την πλευρά της η Βασιλική Θάνου απαντά ότι τη στοχοποιούν και ότι προσπαθούν να επηρεάσουν τον Άρειο Πάγο.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών γύρω από το θέμα: 

Ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών του ΣτΕ

«Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση σχετικά με το ζήτημα του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, το Δ.Σ. της Ένωσης των Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει τα εξής:

1) Η δικαστική ανεξαρτησία κατοχυρώνεται σε όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά Συντάγματα και συνδέεται ευθέως με τις θεμελιώδεις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών και του κράτους δικαίου. Η δικαστική ανεξαρτησία περιλαμβάνει προσωπικές και λειτουργικές εγγυήσεις που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων σημαίνουσα θέση κατέχει ο καθορισμός συγκεκριμένου ορίου ηλικίας, με τη συμπλήρωση του οποίου οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία.

2) Ο καθορισμός από το Σύνταγμα του 1975 συγκεκριμένου ορίου ηλικίας αποτρέπει παρεμβάσεις του νομοθέτη που θα αποσκοπούσαν είτε στην παράταση παραμονής ήδη υπηρετούντων ανώτατων δικαστών είτε στην πρόωρη απομάκρυνσή τους με την μείωση του ορίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την ανανέωση των προσώπων στις ανώτατες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας που αποτελεί βασική επιλογή ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

3) Η επιλογή του Συντάγματος 1975 οφείλεται στις πικρές εμπειρίες που έζησε το δικαστικό σώμα και γενικότερα η ελληνική πολιτεία και κοινωνία, από τις παρεμβάσεις του νομοθέτη στον καθορισμό του ορίου ηλικίας με σκοπό την εκκαθάριση του δικαστικού σώματος από πρόσωπα “μη αρεστά” στην εκτελεστική εξουσία και την προώθηση άλλων που θεωρούνταν “ημέτεροι”.

4) Οι παρεμβάσεις αυτές παρατηρούνται από τη δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά (ΑΝ 1912/1939), από τις κατοχικές κυβερνήσεις (ΝΔ 266/1941, ΝΔ 1380/1942) και από κυβερνήσεις κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (ΑΝ 721/1945).

5) Το Συμβούλιο της Επικρατείας, επί προσφυγής του αποχωρήσαντος προέδρου του Αρείου Πάγου λόγω μείωσης του ορίου ηλικίας, με την απόφαση 46/1945 έκρινε αντισυνταγματικό τον ΑΝ 721/1945 με τη σκέψη ότι ο προβλεπόμενος στο άρθρο 88 παρ. 2 Σ. 1911 ειδικός νόμος μόνον εφάπαξ μπορούσε να εκδοθεί, διότι αντίθετη εκδοχή που θα επέτρεπε τη διαρκή αυξομείωση των ορίων ηλικίας θα οδηγούσε σε ουσιώδη μείωση της συνταγματικής εγγύησης της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου απαλλάχθηκε εκ νέου από την υπηρεσία με β.δ. εκδοθέν, αυτή τη φορά, κατ’ επίκληση της 93/1946 συντακτικής πράξης, αλλά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την 370/1946 απόφαση έκρινε και την εν λόγω συντακτική πράξη αντισυνταγματική, ακυρώνοντας το ως άνω β.δ.

6) Έχοντας επίγνωση των προβλημάτων και των ανωμαλιών που δημιουργήθηκαν και είχαν ως στόχο την ποδηγέτηση της δικαιοσύνης, το Σύνταγμα του 1952 (άρθρο 88 παρ. 2) ρύθμισε το ίδιο κατά τρόπο εξαντλητικό το ζήτημα των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών αφαιρώντας οριστικά τη σχετική εξουσία από τον νομοθέτη. Την ίδια επιλογή ακολούθησε και ο συντακτικός νομοθέτης του 1975 (άρθρο 88 παρ. 5), ρυθμίζοντας κατά τρόπο αποκλειστικό το όριο ηλικίας, όπως συνάγεται από τις προπαρασκευαστικές εργασίες θέσπισης του Συντάγματος 1975 (Βουλή των Ελλήνων, Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή, Πρακτικά των Συνεδριάσεων των Υποεπιτροπών της επί του Συντάγματος 1975 Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σ. 203 επ., 287επ., Βουλή των Ελλήνων, Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή, Επίσημα Εστενογραφημένα Πρακτικά της Ολομέλειας της Επιτροπής του Συντάγματος 1975 σ. 384 - 393, Βουλή των Ελλήνων, Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή, Πρακτικά των Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής των συζητήσεων επί του Συντάγματος 1975 σ. 603 επ., 624 επ., 751επ.). Όπως δε έχει κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο καθορισμός από το Σύνταγμα του ορίου υποχρεωτικής αποχώρησης από την υπηρεσία των δικαστικών λειτουργών δεν θίγει την αρχή της ισότητας (βλ. ΣτΕ Ολομ. 4581/1983).

7) Εξάλλου, δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του ενωσιακού δικαίου, το οποίο σέβεται την συνταγματική ταυτότητα των κρατών μελών (άρθρο 4 παρ. 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση), συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων του Συντάγματος για την δικαστική ανεξαρτησία. Σε πρόσφατη, μάλιστα, απόφασή του το ΔΕΕ έκρινε ότι η υποχρεωτική αποχώρηση δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση ανάλογου ορίου ηλικίας δεν αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο (βλ. ΔΕΕ απόφαση της 21.7.2011, συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-159/2010 και C-160/2010, Gerhard Fuchs και Peter Köhler). Σημειωτέον δε ότι και με την απόφαση του Ανώτερου Διοικητικού Δικαστηρίου της Έσσης (Hessischer VGH, Beschluss vom 19.8.2013 – Az 1 B 1313/13) κρίθηκε ότι η υποχρεωτική αποχώρηση δικαστών από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση συγκεκριμένου ορίου ηλικίας δεν αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο και, με τον τρόπο αυτό, ανατράπηκε η προγενέστερη διάταξη της 16.5.2013 του Διοικητικού Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης (VG Frankfurt am Main, Beschluss vom 16.5.2013, Az. 9 L 1393/13.F), με την οποία, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, είχαν κριθεί τα αντίθετα.

8) Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές. Συνεπώς, η συζήτηση γύρω από το ζήτημα του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο με τελικό σκοπό τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος. Οποιαδήποτε άλλη λύση δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπονται διατάξεις του Συντάγματος με σαφές και ανεπιφύλακτο περιεχόμενο».

Ανακοίνωση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών

«Με αφορμή την πρόσκληση για σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με την αύξηση του ορίου αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία η Ένωση Διοικητικών Δικαστών επισημαίνει ότι ενόψει του περιεχομένου της ρύθμισης του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος, μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης είναι δυνατό να μεταβληθεί το όριο αποχώρησης από την υπηρεσία των δικαστικών λειτουργών».

Σε μια δεύτερη ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: 

«Με αφορμή την από 19.1.2017 δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή, σύμφωνα με την οποία «το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως ανώτατο δικαστήριο της χώρας, μπορεί να αναλάβει συνολικά την επίλυση όλων των συνταξιοδοτικών υποθέσεων, οι οποίες θα προκύψουν από τη συγκρότηση του νέου συνταξιοδοτικού φορέα», λύση που «πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό» η Ένωση Διοικητικών Δικαστών:

Επισημαίνει:1.- ότι τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και 40 χρόνια είναι τα κατεξοχήν δικαστήρια εκδίκασης των συνταξιοδοτικών διαφορών (πλην αυτών των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου). Συνεπώς, τέτοιας βαρύτητας και σημασίας αλλαγή στη δικαιοδοσία εκδίκασης των εν λόγω διαφορών θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να προκύψει κατόπιν σοβαρής διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και προεχόντως με το Συμβούλιο της Επικρατείας και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών. 2. - Η μεταφορά των εν λόγω κατηγοριών υποθέσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα δημιουργήσει περαιτέρω προσκόμματα στο δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη της πλειοψηφίας των συνταξιούχων που κατοικούν στην περιφέρεια, οι οποίοι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν στο αρμόδιο κατά τόπο διοικητικό δικαστήριο της κατοικίας της περιοχής τους».     

Αντίθετο και το Ελεγκτικό Συνέδριο

«Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αφορμή την¨εκ νέου ανακίνηση του ζητήματος που αφορά στο οριζόμενο από το Σύνταγμα όριο ηλικίας αποχώρησης των δικαστών από την ενεργό υπηρεσία, υπενθυμίζει, όπως άλλωστε είχε διατυπώσει και σε προγενέστερη κοινή ανακοίνωση που συνυπέγραψε στις 11.10.2016 με την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας και τηνΈνωση Διοικητικών Δικαστών, ότι τροποποιήσεις στο σαφές και μη επιδεχόμενοαμφισβήτησης περιεχόμενο της διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος μπορεί να γίνουν μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης και οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία ή ενέργεια που στοχεύει στην προώθηση διαφορετικού νοήματος στη διάταξη αυτή είναι ευθέως αντισυνταγματική».

Καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου

Οι κκ. Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Σπύρος Βλαχόπουλος,  Γιώργος Γεραπετρίτης, Τζούλια Ηλιοπούλου-Στράγγα, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Γιώργος Κασιμάτης, Ξενοφών Κοντιάδης, Αντώνης Μανιτάκης, Παναγιώτης Μαντζούφας, Λίνα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σωτηρέλης, Γιάννης Τασόπουλος, Σταύρος Τσακυράκης και Πηνελόπη Φουντεδάκη, ομότιμοι καθηγητές, καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση για το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με το όριο ηλικίας των ανώτατων δικαστικών λειτουργών:

«1. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγκάλεσε τη διοικητική ολομέλεια του Δικαστηρίου, στην οποία εισηγείται ότι η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 88 του Συντάγματος, που ορίζει ότι οι ανώτατοι δικαστικοί «αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους», πρέπει να ερμηνευθεί πως σημαίνει: πρώτον, ότι απαγορεύεται να παυθούν προτού συμπληρώσουν το 67ο έτος και, δεύτερον, ότι επιτρέπεται, αν οι ίδιοι το επιθυμούν, να παραταθεί η θητεία τους και πέραν του 67ου έτους. Αλλιώς, υποστηρίζει η κ. πρόεδρος,  οι δικαστές υφίστανται δυσμενή διάκριση, η οποία, κατά την άποψή της, είναι  αντίθετη με Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. H παύση, εν τούτοις, δικαστικού λειτουργού ρυθμίζεται από άλλες διατάξεις του Συντάγματος (τα άρθρα 88 παρ. 4 και 91), χωρίς να συναρτάται με την ηλικία του λειτουργού. Εξάλλου, το ενωσιακό δίκαιο, όπως έχει μάλιστα ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της ΕΕ, δεν αποδοκιμάζει διατάξεις που θέτουν αντικειμενικά ηλικιακά όρια στη συνταξιοδότηση (βλ. ιδίως στις υποθέσεις C-411/05 και C-250/09), ούτε μπορεί να εφαρμοσθεί όταν πρόκειται για εθνική κανονιστική ρύθμιση, αν δεν υφίσταται κανένα συνδετικό στοιχείο με το ενωσιακό δίκαιο (υπόθεση C-268/15). Πολλώ δε μάλλον που η ρύθμιση της σταδιοδρομίας των δικαστών -και των δημόσιων λειτουργών γενικότερα-  δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου. Σε κάθε περίπτωση, οι λέξεις «αποχωρούν υποχρεωτικά» (και μάλιστα στις 30 Ιουνίου του έτους  κατά το οποίο συμπληρώνουν τα 67, όπως ορίζει ρητά το Σύνταγμα), δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ερμηνευθούν ότι σημαίνουν «αποχωρούν αν το θέλουν».

3.  Εντελώς αβάσιμα είναι βέβαια και τα περί διακρίσεων σε βάρος των δικαστών. Διότι δεν υπάρχουν αντισυνταγματικές συνταγματικές διατάξεις. Διαφορετικά, κάθε ηλικιακός προσδιορισμός που υπάρχει στο Σύνταγμα (όπως π.χ. για τον Πρόεδρο  της Δημοκρατίας, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 χρονών, ή για τον βουλευτή, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 25) θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστά διάκριση και να ερμηνευθεί έτσι ώστε να παραμερισθεί  η σχετική ρύθμιση, παρ' ότι είναι σαφής.

4. Τα μέλη του Αρείου Πάγου καλούνται, επομένως, να υιοθετήσουν μιαν ερμηνεία έωλη, αντίθετη προς το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, η οποία απειλεί να πλήξει ανεπανόρθωτα όχι μόνο το κύρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και την δεσμευτικότητα του Συντάγματος. Αν στο μέλλον θέλει θεωρηθεί ότι οι Ανώτατοι Δικαστές πρέπει να αποχωρούν στα 70 ή στα 75 τους, μια μόνο λύση υπάρχει: να αναθεωρηθεί το άρθρο 88 του Συντάγματος.

5. Ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου φρονούμε ότι η εισήγηση της κ. Προέδρου  πρέπει να απορριφθεί χωρίς δισταγμούς και επιφυλάξεις. Μόνον έτσι θα διασφαλισθεί το κύρος της δικαιοσύνης και του Συντάγματος». 

Πρώην πρόεδροι ΔΣΑ

«Μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις ευνομίας είναι οι νόμοι να προορίζονται για άδηλο και αφηρημένο αριθμό περιπτώσεων στο μέλλον. Ούτε πρέπει να θεσπίζονται «φωτογραφικά», ούτε όμως και να ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο, ιδιαίτερα μάλιστα αν ο ερμηνευτής αντλεί o ίδιος έννομα συμφέροντα από την ερμηνεία που επιχειρεί. Όλα αυτά προφανώς ισχύουν πρωτίστως για το Σύνταγμα, νόμο υπέρτατης τυπικής ισχύος και καταστατικό χάρτη της Πολιτείας.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανεξήγητες κατά καιρούς ερμηνευτικές προσπάθειες να παρακαμφθεί το γράμμα του Συντάγματος με ελαστική ερμηνεία του ή απόπειρα νομοθετικής εξειδίκευσης του περιεχομένου του, εκεί όπου τέτοια απόκλιση δεν είναι δυνατή. Τέτοια περίπτωση εξ ορισμού στενής ερμηνείας είναι η ρητή διάταξη του άρθρου 88 παρ.5 για τα όρια ηλικίας των δικαστών. Γνήσιοι αντικειμενικοί περιορισμοί, όπως οι αριθμητικοί, αίρονται μόνον με την τροποποίηση των διατάξεων που τους περιέχουν και όχι με ερμηνευτικές ή άλλες αλχημείες της διοικητικής πρακτικής. Ούτε βέβαια μπορούν να καμφθούν με επίκληση άλλων διατάξεων του Συντάγματος, δήθεν υψηλότερης τυπικής ισχύος. Όλες οι συνταγματικές διατάξεις είναι ίσης τυπικής ισχύος και δεν υπάρχουν «αντισυνταγματικές διατάξεις του Συντάγματος».
Αλλά και από δικαιοπολιτική σκοπιά, το ηλικιακό όριο αποτυπώνει την ορθή βούληση του συντακτικού νομοθέτη η ισοβιότητα να εξισορροπείται από ρητά εχέγγυα ανανέωσης του σώματος και εξορθολογισμού της επετηρίδας. Δεν είναι ούτε «κυρωτική» ούτε «συνταξιοδοτική» η ρύθμιση. Αντιθέτως, διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μέσα από τη συνέχεια του έμψυχου προσωπικού των λειτουργών της.
Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να έχει προηγηθεί αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης, η ανακίνηση του ζητήματος μόνο επιβλαβείς συνέπειες μπορεί να έχει. De lege lata, δηλαδή σε επίπεδο τεθειμένου δικαίου, είναι απολύτως μετέωρη και κινδυνεύει να προξενήσει ανασφάλεια δικαίου για την ταυτότητα του φυσικού δικαστή και για το κύρος των αποφάσεων της πολύπαθης ελληνικής Δικαιοσύνης. De lege ferenda, δηλαδή σε επίπεδο σκοπούμενης μελλοντικής τροποποίησης, κινδυνεύει να χάσει την όποια δικαιοπολιτική χρησιμότητά της, όταν δεν διατυπώνεται στο πλαίσιο μιας γενικής θεματικής για την αναθεωρητική πρωτοβουλία και, αντιθέτως, ταυτίζεται με προσωπικές διαδρομές και επιδιώξεις. Θα ήταν, λόγου χάρη, πολύ επωφελέστερο μια πρόταση για την αναθεώρηση των ορίων ηλικίας (όχι κατ’ ανάγκην απορριπτέα) να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη για την τροποποίηση του τρόπου προαγωγής στις θέσεις Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων και τον απογαλακτισμό της σχετικής διαδικασίας από την εκτελεστική εξουσία.  

Δημήτρης Παξινός
Γιάννης Αδαμόπουλος».

Ενωση Ανώτερων και Ανώτατων Δικαστών και Εισαγγελέων

«Τα µέλη της Ολοµέλειας του Αρείου Πάγου, έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους, διαθέτουν επιστηµονική επάρκεια, ωριµότητα και ήθος, ώστε να κρίνουν µε βάση την νοµιµότητα και δεν χρειάζονται τις υποδείξεις ή τις παρεµβάσεις οποιουδήποτε τρίτου, για να εκφράσουν την νοµική τους άποψη στην Ολοµέλεια της 26-1-2017, όπως πάντοτε µέχρι σήµερα πράττουν». ​

Η ανακοίνωση της Βασιλικής Θάνου 

«Οι ανακοινώσεις ορισμένων μελών επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων, σχετικά με τη σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, της 26-1-2017 είναι αδικαιολόγητες και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, και τούτο διότι με το περιεχόμενο των ανακοινώσεών τους προσπαθούν να στοχοποιήσουν προσωπικά την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι:

1) Το αίτημα αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης των Δικαστών δεν είναι αίτημα προσωπικό, αλλά αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι κατ΄ επανάληψη είχαν απευθυνθεί και εξακολουθούν να απευθύνονται και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητώντας να στηρίξει το δίκαιο και νόμιμο αίτημά τους.

2) Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διαθέτει απόλυτα νόμιμο δικαίωμα (άρθ. 14 παρ. 2 και 4 ΚΟΔΚΔΛ – Ν. 1756/1988) να συγκαλεί την Ολομέλεια, για να γνωμοδοτήσει επί νομικών ζητημάτων, δικαίωμα το οποίο και κατά το παρελθόν συχνά έχει ασκήσει ο εκάστοτε Πρόεδρος. Τα μέλη της Ολομέλειας είναι εκείνα, τα οποία θα αποφασίσουν για την νομική ορθότητα, τη βασιμότητα και τη συνταγματικότητα ή μη των τεθέντων ερωτημάτων.

Ας αφήσουν λοιπόν ανεπηρέαστους τους Δικαστές του Αρείου Πάγου, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη ούτε υποδείξεων ούτε παραινέσεων, για να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη.

Οι ανακοινώσεις των ως άνω φορέων λίγες μόλις ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και χωρίς να αναμένουν για να ακουσθεί και η αντίθετη προς τη δική τους νομική άποψη, μπορούν δικαιολογημένα να θεωρηθεί ότι συνιστούν ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αποτελούν σαφή παρέμβαση, για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου»,



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ν.Δ. : Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν αλλεργία στην ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είναι γεγονός πως από όσα έχει πει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, εδώ και δύο χρόνια, μόνο ένα είναι αυτό που ειλικρινά εννοεί: “Μην διαβάζετε εφημερίδες”!

Πολύ απλά γιατί ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν αλλεργία στην ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση και στοχοποιούν ό,τι δεν μπορούν να χειραγωγήσουν. 

Το αποδεικνύουν, σε κάθε ευκαιρία, παρεμβαίνοντας αυταρχικά και με το “έτσι θέλω”, ακόμα και στις συνταγματικά κατοχυρωμένες διαδικασίες της Βουλής. Υιοθετούν τις πιο ακραίες, αντιδημοκρατικές πρακτικές, με στόχο, είτε να κλείσουν, είτε να ελέγξουν κάθε φωνή ενημέρωσης. 

Δεν θα τους περάσει!

Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη, πλουραλιστική, ευρωπαϊκή Δημοκρατία, στην οποία η ελευθερία γνώμης και η άσκηση κριτικής στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτα, όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το αντίθετο».


Ζουράρις: Θα προτείνω και τα ιδιωτικά σχολεία να συμμετάσχουν στη φιλοξενία των προσφυγόπουλων



Ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως και τα ιδιωτικά σχολεία μετέρχονται της δημόσιας εκπαίδευσης και άρα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων που τώρα φιλοξενούνται σε δημόσια σχολεία

Μια εισήγηση που σίγουρα θα προκαλέσει αρκετές συζητήσεις αποκάλυψε πως θα κάνει στο υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North98 ο υφυπουργός Παιδείας είπε μεταξύ άλλων: «Θα προτείνω στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο να συμμετάσχουν και τα ιδιωτικά σχολεία στη φιλοξενία των προσφυγόπουλων».

Μάλιστα σημείωσε πως και τα ιδιωτικά σχολεία μετέρχονται της δημόσιας εκπαίδευσης και άρα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων που τώρα φιλοξενούνται σε δημόσια σχολεία. Ο ίδιος είπε πως το σχέδιό του βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και η συμμετοχή των προσφυγόπουλων στα ιδιωτικά σχολεία θα είναι κάτι που θα εξυψώσουν το κύρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.  

Η χρηματοδότηση είπε ακόμη σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι από χρήματα του κράτους και τις επιδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που είναι για τους πρόσφυγες. Όσοι μάλιστα από τους ιδιοκτήτες σχολείων φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα θα μπορούσαν ένα από τα κίνητρα να ήταν και η χαμηλότερη φορολογία.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση ο κ. Ζουράρις είπε πως θα κλείσει στα μέσα Φεβρουαρίου χωρίς νέα μέτρα. «Από την 1/1 2018 θα δούμε την πορεία των δημοσιονομικών και βάσει των γενικών ρυθμίσεων θα υπάρξει πάλι μια συζήτηση με τους δανειστές». 

Για τον κόφτη είπε πως υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διορθώνουν δαπάνες που έχουν σε ορισμένα τμήματα ξεφύγει.



Πηγή : protothema.gr


Σεισμικά ρήγματα και ηφαίστεια στο βυθό της Σαντορίνης



Η έρευνα Αμερικανών, Βρετανών και Ελλήνων επιστημόνων στο βυθό της Σαντορίνης έφερε αποκαλύψεις. Οι επιστήμονες βρήκαν νέους ηφαιστειακούς κώνους, αλλά και σεισμικά ρήγματα που ευθύνονται για τον μεγάλο σεισμό...

Επί 26 ημέρες οι επιστήμονες στο πλαίσιο του πειράματος “Πρωτέας” έκαναν για πρώτη φορά στην ιστορία πλήρη καταγραφή του υποθαλάσσιου χώρου της Σαντορίνης. Η χαρτογράφηση έδειξε πρωτόγνωρα ευρήματα, από μεγάλα ρήγματα, ως “βουνά”, αλλά και ηφαιστειακός κώνους.


Οι έρευνες έγιναν το χειμώνα του 2013, όμως τώρα έρχονται στο φως τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος αποκαλύφθηκαν έξι νέοι ηφαιστειακοί κώνοι, εντοπίστηκαν άγνωστα ενεργά σεισμικά ρήγματα και μάλιστα το ένα θεωρείται υπεύθυνο για τον μεγάλο σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ενώ βρέθηκε και ένα υποθαλάσσιο όρος ύψους 300 μέτρων.


Μάλιστα η έρευνα θα δώσει μια τρισδιάστατη απεικόνιση σε βάθος 12 χιλιομέτρων των μαγματικών θαλάμων τόσο του ηφαιστείου της Σαντορίνης, όσο και του γειτονικού Κολούμπου, το οποίο θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνο, καθώς είναι επτά φορές πιο ενεργό από εκείνο της Σαντορίνης. Το ηφαίστειο αυτό μάλιστα φάνηκε να ξυπνάει την περίοδο 2011-2012 δίνοντας μια σειρά σεισμικών δονήσεων...

Οι επιστήμονες διάλεξαν τη Σαντορίνη καθώς είναι το ηφαίστειο που έδωσε τη μεγαλύτερη έκρηξη στην ιστορία τα τελευταία 10.000. Η έκρηξη του 1615 με 1620 π.Χ. Θεωρείται ότι άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.


Πηγή : newsit.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τραγική διετία για τη χώρα»



Για «τραγική διετία για τη χώρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο βράδυ της Δευτέρας σε κομματική εκδήλωση στο Περιστέρι.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα με αφορμή την επικείμενη συμλήρωση δύο χρόνων από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με αφορμή την τρέχουσα δεύτερη αξιολόγηση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση».

«Από τη μία ισχυρίζεται ότι θέλει να κλείσει την αξιολόγηση και από την άλλη σηκώνει το «μπαϊράκι της υπερήφανης διαπραγμάτευσης κρατώντας μία στάση απέναντι στους πιστωτές, η οποία εκλαμβάνεται πολύ συχνά στην Ευρώπη ως μία στάση εχθρική και επιθετική», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του «οφείλει να προτάξει «απέναντι σε αυτή την αφόρητη διγλωσσία, στην υποκρισία και στο θέατρο, ένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Αναφερόμενος στην «τραγική διετία για την χώρα και για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», όπως είπε χαρακτηριστικά, υποστήριξε ότι «οι μόνοι ευνοημένοι ήταν οι διάφοροι κομματικοί εγκάθετοι, οι οποίοι με μεγάλη ταχύτητα καταφέρνουν και διορίζονται σε κομματικές θέσεις».

Ευχήθηκε τέλος «να είναι το 2017 το έτος που θα φέρει την μεγάλη πολιτική αλλαγή» και «θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση από 7 χρόνια ανέχειας, ταλαιπωρίας και εθνικής υποτέλειας, στην ελπίδα της αλήθειας, στην ανάπτυξη, τη νέα Ελλάδα όπως την οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία».




Απ. Χονδρόπουλος
Πηγή : athina984.gr


Βέλγος ανάρτησε στο Twitter του Τραμπ video όπου εκθειάζει Ρωσίδες ιερόδουλες



Ένας 21χρονος Βέλγος δημοσιοποίησε μέσω του επίσημου λογαριασμού Twitter του Ντόναλντ Τραμπ, ένα τραγούδι που εμφανίζει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να… εκθειάζει τα κάλλη των εκδιδομένων Ρωσίδων.

Ένας 21χρονος Βέλγος δημοσιοποίησε μέσω του επίσημου λογαριασμού Twitter του Ντόναλντ Τραμπ, ένα τραγούδι που εμφανίζει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να… εκθειάζει τα κάλλη των εκδιδομένων Ρωσίδων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Het Laatste Nieuws, δεν πρόκειται για χάκερ, ούτε για "πειρατή". Ο νεαρός διαβεβαιώνει ότι κατάφερε με απολύτως νόμιμο και συμβατικό τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό του πλέουν ισχυρού ανθρώπου του πλανήτη.

Ο Βέλγος είπε ότι το έκανε, διότι θεώρησε πως από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σε μια από τις συνεντεύξεις του τις Βρυξέλλες «ποντικοφωλιά», είχε και αυτός το δικαίωμα «να κάνει πλάκα».

To βίντεο και η ανάρτηση





Πηγή : skai.gr


Ο δεκαπεντάχρονος ομολόγησε τη δολοφονία του 6χρονου




Ένας 15χρονος αθίγγανος, ο οποίος είναι επίσης κωφός, ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι ευθύνεται για τον θάνατο του κωφού παιδιού και τους οδήγησε στο εγκαταλειμμένο σπίτι, όπου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι το άψυχο σώμα του. 

Ο νεαρός συνελήφθη από τους αστυνομικούς. 

Το 6χρονο αγοράκι, ήταν ντυμένο και δεμένο χειροπόδαρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή ο θάνατός του προήλθε από ασφυξία, ωστόσο οι λεπτομέρειες αναμένεται να αποσαφηνιστούν με τη διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανήλικος δράστης του εγκλήματος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για απόπειρα βιασμού ίσως του ίδιου ανηλίκου. 

Το ακατοίκητο  σπίτι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το σπίτι όπου διέμενε στον καταυλισμό αθίγγανων και απ' όπου χάθηκαν τα ίχνη του, στην περιοχή Αλάν Κουγιού.




Πως και πότε θα διαγράφονται χρέη προς τον ΕΦΚΑ




Tην ευχέρεια εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, με τα πρόσθετα τέλη και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις που ισχύουν κάθε φορά

Tην ευχέρεια εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, με τα πρόσθετα τέλη και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις που ισχύουν κάθε φορά και κατόπιν «πλήρως αιτιολογημένης» απόφασης του δ.σ. του ΕΦΚΑ, δίνει ο Κανονισμός Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του ΕΦΚΑ, τον οποίο ενέκρινε με απόφασή της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Κανονισμός Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του ΕΦΚΑ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι: 

Οι πιστώσεις που αναγράφονται στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ πρέπει να είναι εξειδικευμένες και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αντιμετώπιση των δαπανών για τις οποίες προβλέφθηκαν.

Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται σε περίπτωση ανεπάρκειας κάποιων πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν τα αποθεματικά του, να αυξάνονται οι πιστώσεις αυτές, με απόφαση των αρμοδίων  οργάνων που εγκρίνουν τον προϋπολογισμό, με ταυτόχρονη ισόποση μείωση άλλων πιστώσεων. Οι πιστώσεις για αποδοχές τακτικού προσωπικού, συντάξεις, βοηθήματα και επιδόματα, δεν είναι δεκτικές μείωσης, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από νόμο ή άλλη διάταξη.

Δεν επιτρέπεται η έναρξη της διαδικασίας για την εκτέλεση έργου, εργασίας, καθώς και για τη διενέργεια προμήθειας, αν δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό σχετική πίστωση.

Είσπραξη καθυστερούμενων εισφορών

Οι υπέρ του ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές, σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής τους πέραν της προθεσμίας λήξης, επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις.
Οι απαιτήσεις του ΕΦΚΑ από ληξιπρόθεσμες εισφορές, πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις, που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ, σε εφαρμογή των διατάξεων της εκάστοτε νομοθεσίας που διέπει  την αναγκαστική είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Τίτλοι βεβαίωσης και είσπραξης των ανωτέρω απαιτήσεων κατά ΚΕΔΕ, αποτελούν πράξεις του φορέα που συντάσσονται, είτε από τα αρμόδια για την είσπραξη των εσόδων του φορέα τμήματα και γραφεία, είτε από τα εξουσιοδοτημένα από το ΔΣ για το σκοπό, αυτό όργανα του Οργανισμού.

Από την επίδοση αντιγράφου του πιο πάνω τίτλου βεβαίωσης με πρόσκληση για την πληρωμή, ο οφειλέτης μπορεί σε περίπτωση αμφισβήτησης, να ασκήσει εντός προθεσμίας 30 ημερών αίτηση ενστάσεως ενώπιον των Διοικητικών Τοπικών Επιτροπών Ενστάσεων.

 Η άσκηση, στην προβλεπόμενη προθεσμία, ενώπιον του ΔΣ του φορέα ή των εξουσιοδοτούμενων από αυτό οργάνων για αναθεώρηση, κατά των βεβαιώσεων των οργάνων του φορέα, δεν αναστέλλουν την εκτέλεση των εν λόγω τίτλων.
Με απόφαση του δ.σ. του ΕΦΚΑ πλήρως αιτιολογημένη, παρέχεται η ευχέρεια της εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών σε μηνιαίες δόσεις, με τα πρόσθετα τέλη και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.

Για τις επιδόσεις και την εκτέλεση χρησιμοποιούνται αρμόδιοι κατά τόπο δικαστικοί επιμελητές, ή διενεργούνται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ενώ ιδιώτες δικηγόροι χρησιμοποιούνται για τις νομικές υποθέσεις. Τόσο οι επιμελητές, όσο και οι δικηγόροι, ορίζονται κατόπιν επιλογής, από κατάλογο που εγκρίνει το δ.σ. του ΕΦΚΑ.

Για τη διαγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ ο κανονισμός είναι αυστηρός. Όπως ξεκαθαρίζει, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης μπορεί να κριθούν διαγραπτέες και να διαγραφούν εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις: α) έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για το χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης, β) έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην αλλοδαπή κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων, γ) έχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών εφόσον προβλέπεται, με την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, μπορεί να διαγραφούν εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες οφειλών: α) είναι οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά, β) όταν το ποσό της κύριας οφειλής από εισφορές κατά οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή του μέσα σε 10 έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε, γ) όταν το ποσό της συνολικής οφειλής από οποιαδήποτε αιτία δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή της μέσα σε 10 έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε.

Πως και πότε θα διαγράφονται χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Η διαγραφή των απαιτήσεων και η καταχώρισή τους γίνεται με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και με απόφαση του Διοικητή του Ταμείου κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΚΕΑΟ. 

Τη διαδικασία διαγραφής χρεών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης περιγράφει ο Κανονισμός Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του φορέα.

Ο Κανονισμός, που υπογράφεται από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προβλέπει, μεταξύ άλλων ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, μπορεί να κριθούν διαγραπτέες και να διαγραφούν, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

- Έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για το χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

- Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην αλλοδαπή, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.

- Έχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών, εφόσον προβλέπεται με την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, μπορεί να διαγραφούν, εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:

- Οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά.

- Όταν το ποσό της κύριας οφειλής από εισφορές κατά οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή του μέσα σε 10 έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε.

- Όταν το ποσό της συνολικής οφειλής από οποιαδήποτε αιτία δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή της μέσα σε 10 έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε.

Ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να τηρεί βιβλίο Διαγραφών, στο οποίο καταχωρούνται κατά αύξοντα αριθμό οι αποφάσεις του ΔΣ του φορέα και αφορούν διαγραφές ποσών. Εκτός των αποφάσεων, στο βιβλίο αυτό καταχωρούνται το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου, το ποσό που διαγράφεται, ο αριθμός και η χρονολογία της σχετικής έκθεσης, καθώς και η αιτία διαγραφής.

Επιστροφή ποσών αχρεωστήτως εισπραχθέντων

Στις περιπτώσεις είσπραξης ποσών αχρεωστήτως, η επιστροφή αυτών γίνεται με αίτηση του δικαιούχου, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης, μετά από σχετική έκθεση εκκαθάρισης, που συντάσσεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έκαναν την είσπραξη.

Η σχετική έκθεση εκκαθάρισης περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

- Τον τίτλο της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΦΚΑ που τη συντάσσει.

- Το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου.

- Τα στοιχεία της απόδειξης είσπραξης.

- Το ποσό και την αιτία της επιστροφής, που διατυπώνεται με σαφήνεια και υπογράφεται αρμοδίως.

Εάν κατά την εκκαθάριση δεν διαπιστωθεί ληξιπρόθεσμη οφειλή του δικαιούχου, εκδίδεται χρηματικό ένταλμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση σ' αυτόν. Σε αντίθετη περίπτωση, ενεργείται οίκοθεν συμψηφισμός από τον φορέα.

Η νομιμοποίηση των δικαιούχων γίνεται, σύμφωνα με όσα ισχύουν από τις διατάξεις της παρούσης απόφασης.

Εισφορές ασφαλισμένων κλάδου σύνταξης αχρεωστήτως εισπραχθείσες επιστρέφονται ατόκως, με αίτηση του ασφαλισμένου ή και αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία. Το δικαίωμα προς επιστροφή παραγράφεται, μετά παρέλευση πενταετίας από τη λήξη του οικονομικού έτους, εντός του οποίου καταβλήθηκαν οι εισφορές.

Ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης καταβληθείσες από τους ασφαλισμένους, που, ενώ διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματος, συνέχιζαν να καταβάλουν, επιστρέφονται άτοκα με αίτησή τους ή και αυτεπάγγελτα.



Πηγή : thetoc.gr


Άκυρα τα απολυτήρια 17 ιδιωτικών σχολείων



Οι τίτλοι 17 ιδιωτικών σχολείων κηρύσσονται άκυροι και οι απόφοιτοί τους αποκλείονται από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο Δημόσιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας ότι οι κάτοχοι των παράνομων τίτλων σπουδών από τους συγκεκριμένους φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης υποχρεώνονται να δώσουν εξετάσεις για να τους χορηγηθούν νόμιμοι τίτλοι.

Τούτο δεν ισχύει μόνο για όσους αναμένουν διορισμό ή επρόκειτο να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αλλά και για τους ήδη διορισμένους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, τα σχολεία που εξέδιδαν παράνομους τίτλους είναι δύο στην Αρτα, ένα στη Βοιωτία, τρία στη Θεσσαλονίκη, ένα στις Σέρρες, ένα στην Αττική, δύο στα Τρίκαλα και επτά στη Λάρισα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να διενεργήσει ειδικές πτυχιακές εξετάσεις προκειμένου να χορηγηθούν πτυχία στους μαθητές Α’ και Β’ Κύκλου των συγκεκριμένων ιδιωτικών ΤΕΕ και ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των παραπάνω εξετάσεων θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. 





Πηγή: news.gr


Ρωσία: Τροπολογία-σοκ αποποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία αν δεν προκαλεί σοβαρές βλάβες!



Σύμμαχοι του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατάφεραν να εγκριθεί από το ρωσικό κοινοβούλιο - Κάθε χρόνο περίπου 14.000 γυναίκες πεθαίνουν στη Ρωσία εξαιτίας βιαιοπραγιών των συζύγων τους ή άλλων οικείων τους

Σύμμαχοι του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατάφεραν να εγκριθεί από το ρωσικό κοινοβούλιο το προσχέδιο μιας τροπολογίας με βάση την οποία θα μειωθούν οι ποινές που προβλέπονται για κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, κάτι που σύμφωνα με τους υποστηρικτές του μέτρου θα συμβάλλει ώστε το κράτος να επεμβαίνει λιγότερο στις οικογενειακές υποθέσεις, αλλά σύμφωνα με τους πολέμιούς του θα ενθαρρύνει την ενδοοικογενειακή βία.

Ερωτηθείς σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν είχε σημειώσει πως αν και δεν τάσσεται υπέρ του οι γονείς να χτυπούν τα παιδιά τους, οι αρχές δεν πρέπει να επεμβαίνουν στις οικογενειακές υποθέσεις αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

«Δεν γίνεται να τρελαθούμε. Είναι βλαβερό, σε τελευταία ανάλυση καταστρέφει την οικογένεια», εξήγησε. «Οι αυθαίρετες επεμβάσεις στα εσωτερικά των οικογενειών δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η τροπολογία, η οποία εγκρίθηκε από τη Δούμα την κάτω Βουλή της Ρωσίας στην πρώτη ανάγνωσή της επί της αρχής, θα μετατρέψει τον ξυλοδαρμό συγγενικού προσώπου σε πλημμέλημα από ποινικό αδίκημα στις περιπτώσεις εκείνες που δεν προκαλείται σοβαρή σωματική βλάβη.

«Αυτός ο νόμος καλεί να αθωώνονται οι τύραννοι μέσα στο σπίτι», κατήγγειλε η Μαρία Μόχαβα, η εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου «Αδελφές», το οποίο προσφέρει βοήθεια σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το μήνυμα το οποίο στέλνει αυτή η τροπολογία είναι «ας μην τιμωρούμε κανέναν που δέρνει μέλη της οικογένειάς του, διότι απλούστατα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό», εξήγησε η ίδια μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μια εισηγήτρια της τροπολογίας, η Όλγα Μπατάλινα, μέλος του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν, επέμεινε στο ότι η κοινωνία θέλει να προστατευτεί το δικαίωμα των γονιών να επιβάλλουν πειθαρχία στα παιδιά τους.

«Θεωρείτε σωστό να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης δύο ετών σε μια μητέρα που έχει μονογονεϊκή οικογένεια και καθώς μεγαλώνει τον έφηβο γιό της του επιβάλλει σωματική τιμωρία διότι έκλεψε ή διότι το έσκασε;» είπε η Μπατάλινα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters.

Οι υποστηρικτές της τροπολογίας λένε πως όποιος προκαλεί σοβαρές σωματικές βλάβες θα μπορεί ακόμη να παραπέμπεται στην ποινική δικαιοσύνη.

Για να γίνει νόμος του κράτους, το άρθρο θα πρέπει να εγκριθεί σε άλλες δύο αναγνώσεις και να πάρει επίσης το πράσινο φως του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της άνω Βουλής της Ρωσίας. Η επόμενη ανάγνωση θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη.

Κάθε χρόνο εκτιμάται πως περίπου 14.000 γυναίκες πεθαίνουν στη Ρωσία εξαιτίας βιαιοπραγιών των συζύγων τους ή άλλων οικείων τους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το φαινόμενο, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 2010.

Τα 17 χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ρωσίας, ο Πούτιν επέβλεψε τον εναγκαλισμό του κράτους με την κοινωνικά συντηρητική ρωσική ορθόδοξη εκκλησία και την απόρριψη διαφόρων φιλελεύθερων ιδεών, τις οποίες ταύτισε με μια προσπάθεια από μέρους της Δύσης να επιβάλλει τις δικές της αξίες στη ρωσική κοινωνία. Εμβληματικός ως προς αυτό ήταν ο νόμος του 2013 ο οποίος έθεσε εκτός νόμου την «προβολή» της ομοφυλοφιλίας στα παιδιά.

Η εκκλησία λέει ότι θέλει να μειωθούν οι παρεμβάσεις του κράτους στην οικογενειακή ζωή.

Η Μαρίνα Πισκλάκοβα-Πάρκερ, διευθύντρια του κέντρου «Άννα», το οποίο παρέχει βοήθεια σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ανέφερε ότι πέρυσι το προσωπικό της έλαβε 21.000 αιτήσεις για βοήθεια από μέρους γυναικών που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία.

Κατά την ίδια, στην περίπτωση που το πρόβλημα παραμείνει ανεξέλεγκτο, η ενδοοικογενειακή βία του είδους που θα αποποινικοποιηθεί με την τροπολογία υπάρχει ο κίνδυνος να κλιμακωθεί σε πολύ πιο σοβαρές επιθέσεις που προκαλούν βαριές σωματικές βλάβες.

Τον περασμένο μήνα το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας προσέθεσε την οργάνωσή της στον κατάλογο των
ΜΚΟ που θεωρούνται «πράκτορες του εξωτερικού», κάτι που σημαίνει ότι θα υποβάλλεται σε επιπλέον ελέγχους από τους αρχές και θα δυσκολευθεί στο μέλλον να συγκεντρώνει χρηματοδότηση.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr