Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Δύσκολοι καιροί για τον διάσημο τηλεοπτικό σεφ JamieOliver



Δύσκολοι καιροί για τον διάσημο τηλεοπτικό σεφ και επιχειρηματία JamieOliver, ο οποίος στο άμεσο μέλλον θα κλείσει έξι εστιατόρια.

Συγκεκριμένα, έξι συνολικά εστιατόρια της ιταλικής αλυσίδας Jamie’s Italian, από τα 42 που υπάρχουν σε Βρετανία και 36 στο εξωτερικό,θα κλείσει ο βρετανός σεφ, μέσα στους επόμενους μήνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο κύριος λόγος που κατέστησε το εγχείρημα του Oliverμη βιώσιμο, το οποίο θα σπρώξει στην ανεργία 120 άτομα, είναι, τι άλλο, το Brexit, το οποίο άλλαξε την ισοτιμία λίρας-ευρώ - οι τιμές των υλικών που αγοράζει από την Ιταλία έχουν αυξηθεί εξαιτίας της πτώσης της αξίας της λίρας έναντι του ευρώ. Στα αυξημένα κόστη πρώτων υλών, ήρθε να προστεθεί, ως επακόλουθο, η μειωμένη επισκεψιμότητα σε πολλά από αυτά τα εστιατόρια, καθώς και τα αυξανόμενα κόστη εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε εστιατόριο Jamie's Italian θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3000 επισκέπτες την εβδομάδα για να μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμο.

Όπως ισχυρίστηκε το μάνατζμεντ της εταιρείας θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της εν λόγω μάρκας στο εξωτερικό, καθώς και στην περαιτέρω διείσδυση στη Βρετανία μιας άλλης σειράς εστιατορίων με την ονομασία Barbecoa.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο JamieOliverβιώνει την αποτυχία, καθώς κατά το παρελθόν είχε δημιουργήσει ορισμένες λιγότερο πετυχημένες επιχειρήσεις όπως η σειρά delicatessen Recipease, αλλά και η γαστρονομική pub Union Jack.


Πηγή: protopapadakis.blogspot.com



Δημοτικός υπάλληλος έκλεισε τη Λέσχη Αστέγων επειδή έληγε το ωράριό του

Άστεγος κοιμάται σε παραλία του Παλαιού Φαλήρου κατα τη διάρκεια της χιονόπτωσης το πρωί της Τρίτης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Επικαλούμενος τη λήξη του ωραρίου του, δημοτικός υπάλληλος της Αθήνας έκλεισε τη Λέσχη Φιλίας στην Πανόρμου το βράδυ της Δευτέρας, ενώ φιλοξενούντο άστεγοι και είχε προγραμματιστεί να παραμείνει ανοικτή για την προστασία τους από τη χιονόπτωση.

Ήδη, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων κίνησε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε βάρος του υπαλλήλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνάδελφός του που επρόκειτο να τον αντικαταστήσει ειδοποίησε ότι δεν μπορεί να πάει στην εργασία του.

Ο ίδιος, αρνούμενος να παραμείνει, αντί να ενημερώσει τους αρμόδιους προϊσταμένους του για να αναζητηθεί αντικαταστάτης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προχώρησε στο κλείσιμο της Λέσχης Φιλίας, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτεθειμένοι στη χιονόπτωση και το δριμύ ψύχος όσοι άστεγοι βρίσκονταν στη λέσχη.

Μόλις έγινε αντιληπτή η ενέργειά του εστάλη άλλος υπάλληλος και η Λέσχη Φιλίας ξανάνοιξε μετά από μιάμιση ώρα.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Νέα Δημοκρατία : Στην αρχή τους άφηναν να “λιάζονται” και σήμερα τους αφήνουν να παγώνουν




Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για τις εικόνες ντροπής που επικρατούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Μόριας και άλλων περιοχών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι δήθεν ευαίσθητοι αποδεικνύονται - για μια ακόμη φορά - κυνικοί, ασυνεπείς και αναξιόπιστοι. 

Στις 5 Ιανουαρίου ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωνε ότι “κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο”. 

Δύο ημέρες αργότερα, οι εικόνες ντροπής στον καταυλισμό της Μόριας, αλλά και άλλων περιοχών, επαλήθευαν την ανικανότητά του, καθώς οι πρόσφυγες και οι σκηνές τους βυθίζονταν στο χιόνι, την ώρα που η δήθεν ευαίσθητη Κυβέρνησή του βυθιζόταν στην ανυπαρξία της. 

Γιατί στην αρχή τους άφηναν να “λιάζονται” και σήμερα τους αφήνουν να παγώνουν.

Επανέρχονται, έτσι, με αμείλικτο τρόπο, όλα τα ερωτήματα που έχω θέσει στον αρμόδιο Υπουργό και αφορούν στη διασπάθιση των δημόσιων πόρων. Ερωτήματα που προκύπτουν, άλλωστε, από καταγγελίες του πρώην Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για όλα αυτά, περιμένω σήμερα από τον κ. Μουζάλα να απαντήσει πειστικά στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση που έχω καταθέσει από καιρό».


Έως και τέσσερις φορές αυξημένες οι εισφορές για τα «μπλοκάκια»



Υπό το κράτος πανικού βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ που αμείβονται με μπλοκάκια και σπεύδουν κατά χιλιάδες να τα κλείσουν για να αποφύγουν την επιβάρυνση

Στη μέγγενη του νέων εξοντωτικών εισφορών θα πιαστούν από το τέλος του μήνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μπλοκάκια που... τόλμησαν να κερδίζουν πάνω από 25.000 ευρώ ετησίως και με ειλικρίνεια συνεπούς πολίτη τα δήλωσαν στην Εφορία. 

Η αδυναμία του μηχανισμού να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη επιχειρηματικότητα έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία των ειλικρινών επιχειρηματιών, οι οποίοι θα «γονατίσουν» για να στηριχτεί το ασφαλιστικό σύστημα. 

Οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα «κεφαλικό φόρο» που οδηγεί στη δήμευση του εισοδήματός τους, καθώς το κράτος παρακρατεί για φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματός τους. 

Πολλοί ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ που αμείβονται με μπλοκάκια βρίσκονται υπό το κράτος πανικού και σπεύδουν να τα κλείσουν (έχουν δικαίωμα έως τις 31/1/2017 αρκεί να έχουν διακόψει τη δραστηριότητα) για να αποφύγουν την επιβάρυνση. Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα του ΟΑΕΕ, το προηγούμενο έτος έκλεισαν τα μπλοκάκια τους 70.000 έως 80.000 ασφαλισμένοι, ενώ εκτιμάται ότι όταν γίνει ταμείο τον ερχόμενο μήνα οι ασφαλισμένοι που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους θα έχουν ξεπεράσει τις 100.000.

Οι περισσότεροι οδηγούνται στη «μαύρη» επιχειρηματικότητα, μεταβιβάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στα παιδιά τους, συστήνουν ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες ή μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Ακόμη, χιλιάδες αγρότες και κυρίως αγρότισσες έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους από τον ΟΓΑ. Σε κάθε αγροτική οικογένεια θα παραμείνει το πολύ ένας ασφαλισμένος με ασφαλιστική κάλυψη και περίθαλψη. Ειδικοί στην ασφάλιση εκτιμούν ότι οι οφειλέτες (τουλάχιστον 350.000 στον ΟΑΕΕ) που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών θα πολλαπλασιαστούν, με αποτέλεσμα τα έσοδα του ΕΦΚΑ από το νέο σύστημα να μειωθούν αντί να αυξηθούν. Η διευκρίνιση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου ότι το σύστημα θα κάνει δεκτή και πληρωμή «έναντι» της συνολικής οφειλής από εισφορές αποδεικνύει ότι το υπουργείο παραδέχεται ότι η επιβάρυνση είναι υπέρμετρη για την αντοχή των επαγγελματιών, ενώ ταυτόχρονα ανησυχεί για εκτόξευση των οφειλών, που ήδη έχουν αγγίξει τα 30 δισ. ευρώ στο σύνολο των Ταμείων. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι και πάνω από δύο εργοδότες, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι παράλληλα μέλη ή μέτοχοι κάθε μορφής εταιρειών θα υποστούν την πιο βάναυση μεταχείριση.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με δύο δραστηριότητες που δηλώνει καθαρό φορολογητέο εισόδημα 30.000 από τη μία και 45.000 από την άλλη (άθροισμα 75.000 ευρώ) το 2016 πλήρωνε 4.024 ευρώ ετησίως στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ. Φέτος θα πληρώσει 18.953,9 ευρώ, δηλαδή τετραπλάσιο χαράτσι (+ 370 %). Η πρόσφατη εγκύκλιος προβλέπει «κόφτη» στις περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης. Δηλαδή θα αθροίζεται το συνολικό εισόδημα για να εφαρμοστεί το πλαφόν μηνιαίου ασφαλιστέου εισοδήματος (στα 586 ευρώ το κατώτατο και στα 5.860 ευρώ το ανώτατο).  «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις υπέρμετρες εισφορές που επιβάλλει το κράτος, αλλά δεν έχουν και το κίνητρο για ασφάλιση», σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος. Η καταβολή «έναντι» εξάλλου θα δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στην κοινωνική ασφάλιση, η οποία ήδη βρίσκεται σε τέλμα λόγω της ανεργίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ενα ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών που πνίγεται από τις επιβαρύνσεις δεν έχει άλλη λύση από το να κλείσει τα βιβλία και να μείνει έξω από το σύστημα, στη «μαύρη» οικονομία, μέχρι να αλλάξει η κατάσταση.


Σε πανικό βρίσκονται οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι είτε έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με έως δύο εργοδότες, είτε είναι μισθωτοί και παράλληλα αμείβονται με μπλοκάκι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Για τις περιπτώσεις εξαρτημένης εργασίας η εγκύκλιος προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας με μηνιαία υποχρέωση αναγγελίας αλλά και ελέγχου των συμβάσεων προκειμένου να αποδεικνύονται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ο νόμος προβλέπει για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών τον επιμερισμό των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ειδικό σε θέματα ασφάλισης, Δημήτρη Μπούρλο, με την υποχρεωτική αναγγελία των συμβάσεων «το πρόβλημα περιορίζεται αλλά δεν λύνεται. Κι αυτό γιατί εντός του ίδιου οικονομικού έτους, τον έναν μήνα ο απασχολούμενος μπορεί να αμείβεται με μπλοκάκι ως μισθωτός και τον επόμενο μήνα ως ελεύθερος επαγγελματίας». Το ερώτημα που ταλανίζει εργαζόμενους με μπλοκάκι και λογιστές είναι «ποιος θα υποχρεώνει τον εργοδότη και με ποιον τρόπο να πληρώνει την εισφορά που του αναλογεί». 
Ατυχοι οι διπλοαπασχολούμενοι 


Διπλό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά οι διπλοαπασχολούμενοι μισθωτοί (ασφαλισμένοι μετά το 1993) που αμείβονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι, οι οποίοι είχαν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς στον ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν εκτός από την ασφάλισή τους ως μισθωτοί 6,67% και εισφορές 20% για τη δεύτερη ασφάλιση. Πρόκειται για χιλιάδες δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, λογιστές, δημοσιογράφους και άλλους επιτηδευματίες. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι «αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι, δεν θα πληρώνει τίποτα». Η συγκεκριμένη περίπτωση προβλέπεται στην εγκύκλιο, αλλά ωφελεί λίγους. 


Ειδικότερα, σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για τη συμπλήρωση του ανώτατου πλαφόν εισοδήματος (μηνιαία 5.860 ευρώ). Σε περίπτωση δύο ελεύθερων επαγγελμάτων (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα. Αντίστοιχα, μισθωτός που δραστηριοποιείται και ως ελευθεροεπαγγελματίας θα απαλλάσσεται από το κατώτατο πλαφόν για το ελεύθερο επάγγελμα αρκεί να καλύπτονται τα 586 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, αν εισπράττει μισθό 1.500 ευρώ και από το ελεύθερο επάγγελμα 300 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές 6,67% ως μισθωτός και 26,95% επί των 300 ευρώ και όχι επί του κατώτατου πλαφόν των 586 ευρώ. Ετσι, αν για ένα-δύο μήνες δεν κόψει απόδειξη στο μπλοκάκι, δεν θα πληρώνει διπλή εισφορά.  

Υψηλές εισφορές - μικρές συντάξεις 


Οι διπλοασφαλισμένοι, παλαιοί ασφαλισμένοι (πριν την 1/1/1993) γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και στο ΕΤΑΑ θα ευνοηθούν καθώς από 1/1/2017 θα πληρώνουν μία εισφορά στον ΕΦΚΑ, αλλά ταυτόχρονα θα χάσουν -όσοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31/12/2016-  τη δεύτερη σύνταξη. Αντί για σύνταξη θα λάβουν προσαύξηση επί της ανταποδοτικής τους σύνταξης (για κάθε έτος επιπλέον εισφορών ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς). 
Ο νόμος Κατρούγκαλου τους δίνει το δικαίωμα να συνεχίσουν να ασφαλίζονται προαιρετικά πληρώνοντας τριπλάσια εισφορά προκειμένου να λάβουν και τη δεύτερη σύνταξη. Για παράδειγμα, μηχανικός πλήρωνε 6,67% επί του μισθού του 2011 ως μισθωτός του Δημοσίου και 6,67% επί ασφαλιστικών κλάσεων στο ΤΣΜΕΔΕ. Από 1/1/2017 καταβάλλει υποχρεωτικά μία εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ ύψους 6,67% επί των σημερινών αποδοχών του και 20% επί του εισοδήματός του αν συνεχίσει να ασφαλίζεται προαιρετικά. Το επιπλέον χαράτσι όμως θεωρείται ασύμφορο από τους ειδικούς της ασφάλισης, καθώς η σύνταξη που προσδοκούν δεν θα αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν. Θα λάβουν μόνο το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης χωρίς την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, καθώς στην πολλαπλή ασφάλιση θα χορηγείται πλέον μία εθνική σύνταξη. Δηλαδή θα χάσουν 25%-30% σε σχέση με τη σύνταξη που θα λάμβαναν με το παλιό σύστημα.

Βροχή χαρατσιών


Το «ραβασάκι» με τις νέες εισφορές θα αποσταλεί σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες εντός του Ιανουαρίου, με την προθεσμία πληρωμής να λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι νέες οφειλές θα πνίξουν τους υπόχρεους που δεν έχουν ακόμη καταβάλει τις εισφορές της προηγούμενης χρονιάς. Υπενθυμίζουμε ότι οι δικηγόροι, για παράδειγμα, θα καταβάλουν το 2017 τις εισφορές του 2016, μηχανικοί και αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν και τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στην καλύτερη περίπτωση το τελευταίο δίμηνο του 2016. Δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου 2017 επαγγελματίες και αγρότες θα πνιγούν από τα συσσωρευμένα χαράτσια, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν π.χ. 2.500 ευρώ για την εισφορά του 2016 και 200 ευρώ για την τρέχουσα τον μήνα. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεσμεύτηκε ότι «δεν θα κινηθεί κανένας διωκτικός μηχανισμός» για τους οφειλέτες του 2016, ενώ επεξεργάζεται σχέδιο ρύθμισης σε 12 δόσεις ακόμα και αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες οι οφειλές. Προβλέποντας το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, το ΕΤΑΑ ζήτησε εκ νέου παράταση για τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών β’ εξαμήνου 2016 ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να μην εκπέσουν των ρυθμίσεων οι πληττόμενοι ασφαλισμένοι του Ταμείου. Επιπλέον επαναφέρει το αίτημα να ληφθούν μέτρα ανακούφισης για το πάγωμα των οφειλών μέχρι τέλους του 2016, με ταυτόχρονη εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας εφόσον εξυπηρετούνται οι νέες τρέχουσες εισφορές.

Προπληρωμή ασφαλιστικού χαρατσιού


Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί, όταν ανοίξει το σύστημα του ΕΦΚΑ, με τους κωδικούς Taxis να διαπιστώνει το ύψος των εισφορών που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα, με βάση για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες του 2017 το εισόδημα του 2015, καθώς είναι το μόνο διαθέσιμο που έχει βεβαιωθεί. Το δεύτερο εξάμηνο, όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016, θα γίνεται συμψηφισμός. Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία, όμως, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η διετής απόσταση δεν εξασφαλίζει ότι τα εισοδήματα του 2015 επαναλήφθηκαν το 2016. Είναι σύνηθες φαινόμενο ένας ελεύθερος επαγγελματίας να είχε δηλώσει μεγάλο εισόδημα το 2015, αλλά το 2016 ο τζίρος του να έχει δραματική συρρίκνωση. «Φοβάμαι ότι κανείς δεν θα κόβει τίποτα, ούτε απόδειξη, ούτε μπλοκάκι, για να αποφύγει την επιβάρυνση», επισημαίνει ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης. «Το σύστημα τιμωρεί τον επιτυχημένο επιχειρηματία που έβγαλε περισσότερα κέρδη και τα δήλωσε γιατί δεν έχει τον μηχανισμό να πιάσει την εισφοροδιαφυγή».

Επιβαρύνσεις και ωφέλειες 


Η επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες αρχίζει να γίνεται αισθητή για εισοδήματα από 19.000 ευρώ και πάνω. Για παράδειγμα, έμπορος στην 9η ασφαλιστική κλάση πληρώνει σήμερα 5.788 ευρώ. Με καθαρό εισόδημα 70.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 18.900 ευρώ (+225%). Αν συνυπολογιστούν και οι φόροι, η επιβάρυνση θα φτάσει το 54%. Πάντως το 75%-80% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οπότε θα βγει ωφελημένο από το νέο σύστημα. «Κανείς δεν θα βγει ωφελημένος όταν το ασφαλιστικό σύστημα στερείται πόρους», σχολιάζει ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, και συνεχίζει: «Οταν η επιβάρυνση από φόρους και εισφορές φτάνει στο 75% του καθαρού του εισοδήματος, ο επαγγελματίας θα διακόψει τη δραστηριότητά του. Φοβάμαι ότι γρήγορα τα έσοδα θα καταποντιστούν και ο ΕΦΚΑ δεν θα είναι βιώσιμος».


Πριν και μετά 


■ Ελεύθερος επαγγελματίας με δύο δραστηριότητες που δηλώνει καθαρό φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ από τη μία και 45.000 ευρώ από την άλλη (άθροισμα 75.000 ευρώ) το 2016 πλήρωνε 4.024 ευρώ ετησίως στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ. Φέτος θα πληρώσει 18.953,9 ευρώ, δηλαδή τετραπλάσιο χαράτσι.
■ Διπλό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες διπλοαπασχολούμενοι μισθωτοί δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, λογιστές, δημοσιογράφοι κ.ά. (ασφαλισμένοι μετά το 1993) που αμείβονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι, οι οποίοι είχαν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς στον ΟΑΕΕ.
■ Για τις περιπτώσεις εξαρτημένης εργασίας προβλέπεται η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας με μηνιαία υποχρέωση αναγγελίας και ελέγχου των συμβάσεων, προκειμένου να αποδεικνύονται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.


Πηγή : protothema.gr


Μητσοτάκη και Σαμαρά θα χτυπούσε η Ρούπα -Τους τηλεφώνησε ο Τόσκας



Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν στη λίστα με τους στόχους της Πόλας Ρούπα.

Σοκ προκαλεί στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο η αποκάλυψη ότι η Πόλα Ρούπα και οι συνεργοί της σχεδίαζαν ενδεχόμενη επίθεση σε βάρος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς και δημοσίων προσώπων, μη πολιτικών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τηλεφώνησε το πρωί της Τρίτης στους δύο πολιτικούς και επιβεβαίωσε ότι στην κατοικία της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη βρέθηκαν σημειώματα τα οποία φέρεται να έχει συντάξει η συλληφθείσα, αλλά και συνεργοί της, με στοιχεία για διευθύνσεις κατοικιών και γραφείων, πινακίδες αυτοκινήτων, μετακινήσεις και άλλα που αφορούσαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Τόσκας ενημέρωσε για τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής τους κ.κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά και ανέφερε ότι συνεχίζεται η παρακολούθηση στους κύκλους της Πόλας Ρούπα και ότι η Αντιτρομοκρατική αναλύει όλα τα ευρήματα που υπήρχαν σε κομπιούτερ ή έγγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο κ. Τόσκας επικοινώνησε με άλλα 5 πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στα σημειώματα της Πόλας Ρούπα. Στα σημειώματα βρίσκονται τα ονόματα και 50 δημοσίων προσώπων, μη πολιτικών, που θα αποτελούσαν ενδεχομένως στόχους των τρομοκρατών.

Στις έρευνες που έκανε η Αντιτρομοκρατική στο σπίτι στην Ηλιούπολη, στο οποίο κρυβόταν η Πόλα Ρόπα, βρέθηκε σειρά σημειώσεων για ενδεχόμενη επίθεση σε βάρος του προέδρου της ΝΔ, καθώς και αναφορές σε ΙΧ που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2013 είχε αποτελέσει στόχο επίθεσης η τότε έδρα της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού και οι ένοπλοι είχαν πυροβολήσει προς τα γραφεία του τότε αρχηγού του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Την ευθύνη για τη συγκεκριμένη επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση ΟΛΑ, στην οποία εξετάζεται η συμμετοχή ενόπλων που πλαισίωναν την Πόλα Ρούπα.

Αναζητούν απαντήσεις στην Αντιτρομοκρατική

Στην Αντιτρομοκρατική, πλέον, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα σημειώματα, προκειμένου να διαπιστωθεί πότε και πώς υπήρξε παρακολούθηση του κ. Μητσοτάκη και πώς συνελλέγησαν τα σχετικά στοιχεία. Πάντως, σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Θεοδωράκης: Κάποιος να ειδοποιήσει τον κ.Τόσκα ότι τώρα βγήκαν και καλάσνικοφ στο κέντρο




«Καρφιά» από τον επικεφαλής του Ποταμιού στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη 

Με αφορμή την τρομοκρατική ένοπλη επίθεση κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ, που φυλάσσει τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στα Εξάρχεια, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταυρός Θεοδωράκης εξαπολύει τα βέλη του κατά του αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. 

«Έχει παγωνιά, το ξέρω. Πολλοί δεν έχουν πάει στη δουλειά. Κάποιος όμως να ειδοποιήσει τον κ.Τόσκα ότι τώρα βγήκαν & καλάσνικοφ στο κέντρο», ήταν το «καυστικό» του σχόλιο με αποδέκτη τον Ν. Τόσκα.


Πηγή : protothema.gr


Νέα παράταση για τέλη κυκλοφορίας από το ΥΠΟΙΚ λόγω κακοκαιρίας




Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έληγε σήμερα αλλά το υπουργείο Οικονομικών με επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως δίνεται νέα παράταση τεσσάρων ημερών, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (13/1), λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.



Ν.Δ.: Ο Ν. Παππάς δεν μπορεί πλέον να εξαπατήσει κανένα. Είναι υπόλογος και βαριά εκτεθειμένος



Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Παππάς, ο Υπουργός που φιλοδοξούσε να γίνει τροχονόμος της διαπλοκής, δεν μπορεί να κατασκευάζει και να απευθύνει σε άλλους ανύπαρκτα ερωτήματα.

Προφανώς οι καναλάρχες υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες και αυτό είναι δεδομένο.

Οφείλει, όμως και ο ίδιος να απολογηθεί γιατί δεν ελέγχθηκαν και δεν ήρθαν στη Βουλή - όπως επιβαλλόταν και όπως επίμονα ζητούσε η Νέα Δημοκρατία - τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών.

Οφείλει, προπάντων, να εξηγήσει πως και γιατί έγιναν δεκτά ως εγγύηση για τη συμμετοχή του εκλεκτού τους κ. Καλογρίτσα, τα βοσκοτόπια της Ιθάκης τα οποία ανήκουν σε άλλο.

Ας καταλάβει, επιτέλους, ότι δεν μπορεί να παρακάμψει τις ευθύνες του, για το σκάνδαλο που έστησε με τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις του για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δεν μπορεί πλέον να εξαπατήσει κανένα. Είναι υπόλογος και βαριά εκτεθειμένος».


Ο Τράμπ έχασε και πάλι την ψυχραιμία του αυτή την φορά με την Μέριλ Στριπ




Η Ηνωμένες Πολιτείες θα ζήσουν τις γελοιότερες και τραγικότερες στιγμές της ιστορίας της με πρόεδρο τον ακατάλληλο Ντόναλντ Τράμπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρώσοι όπως λένε και τα δημοσιεύματα βοήθησαν για την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ ώστε να ξεφτιλιστεί η χώρα διεθνώς.

Μετά από τη συγκλονιστική ομιλία της Μέριλ Στριπ στη χθεσινή τελετή των Χρυσών Σφαιρών, στην οποία άσκησε δικαιολογημένα σκληρή κριτική στον Ντόναλντ Τράμπ, επειδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε κοροϊδέψει έναν δημοσιογράφο με ειδικές ανάγκες, ο εκλεγμένος πρόεδρος τις επιτέθηκε χυδαία όπως κάνει πάντα για όλους.


«Η Μέριλ Στριπ, μία από τις πιο υπερεκτιμημένες ηθοποιούς στο Χόλιγουντ, χωρίς να με γνωρίζει προσωπικά μου επιτέθηκε χθες το βράδυ στις Χρυσές Σφαίρες», έγραψε «Είναι ένας λακές της Χίλαρι που υπέστη μεγάλη ήττα».

Στη συνέχεια, ο Τραμπ δικαιολόγησε την συμπεριφορά του απέναντι στο δημοσιογράφο, λέγοντας ότι δεν κορόιδευε την αναπηρία του αλλά υπάρχουν βίντεο που δεν διαψεύδονται ότι και να λέει : «Για 100η φορά, ποτέ δεν "κορόιδεψα" τον ανάπηρο δημοσιογράφο (δεν θα το έκανα ποτέ αυτό). Απλώς τον έδειξα να «κλαψουρίζει» όταν άλλαξε τελείως ένα άρθρο που είχε γράψει πριν από 16 χρόνια για να με κάνει να φανώ κακός. Άλλο ένα παράδειγμα της ψευτιάς των media».





Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη στον Ευαγγελισμό χωρίς κάμερες




Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε εχθές Δευτέρα στις 8 το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ευαγγελισμό για να συζητήσει με τους γιατρούς και για να διαπιστώσει σε πόσο τραγική κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία μας. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ χωρίς κάμερες και χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς εμφανίστηκε στο νοσοκομείο και συνομίλησε με τους γιατρούς το νοσηλευτικό προσωπικό και με τους ασθενείς που περίμεναν στα επείγοντα περιστατικά. 

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη έγινε γνωστή μετά από ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter που έγραφε :

"Μόλις επισκέφθηκα αιφνιδιαστικά το Νοσ. Ευαγγελισμός σε ημέρα εφημερίας. Ένα σχόλιο μόνο: οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ήρωες."


Νεκρός βρέθηκε ο Ρώσος πρόξενος στην Αθήνα! Δεν βρέθηκαν ίχνη εγκληματικής ενέργειας




Νεκρός εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο διαμέρισμά του στο κέντρο της Αθήνας, ο Ρώσος πρόξενος στην Αθήνα. 

Ο 55χρονος Αντρέι Μαλανίν, σύμβουλος πρεσβείας επικεφαλής του προξενικού τμήματος δεν είχε πάει στο γραφείο του και οι συνεργάτες του ανησύχησαν. 

Εντοπίστηκε πριν από τις 6 το απόγευμα νεκρός από συνεργάτη του στο διαμέρισμά του επί της οδού Ηρώδου Αττικού 7. 

Επί τόπου βρίσκεται κλιμάκιο της Ασφάλειας και ιατροδικαστής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θάνατο από παθολογικά αίτια, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη εγκληματικής ενέργειας, οι συνθήκες θανάτου του 55χρονου πρόξενου θα γίνουν γνωστές μετά τη διενέργεια της νεκροψίας - νεκροτομής.


Τρομοκρατική επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ! Τραυματίστηκε αστυνομικός




Η δολοφονική επίθεση έγινε στις 6:18 το πρωί από τρομοκράτες η τρομοκράτη έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ που πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ με Καλάσνικοφ.

Στο σημείο έχουν βρεθεί κάλυκες  από καλάσνικοφ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες την δολοφονική επίθεση έκαναν ένα ή δύο άτομα που βγήκαν από την οδό Αραχώβης.

Ένας αστυνομικός των ΜΑΤ τραυματίστηκε στο πόδι και στο στήθος και μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η περιοχή γύρω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.


Σε «λευκό κλοιό» η Αττική - Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία



Στα λευκά ξύπνησε η Αθήνα και ο νομός Αττικής το πρωί της Τρίτης, με το χιόνι να έχει πέσει πυκνό σχεδόν σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας αλλά και της επικράτειας. Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε από το απόγευμα της Δευτέρας δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο βασικό οδικό δίκτυο της Αττικής, αν και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από οδηγούς και πεζούς σε μικρότερους κυρίως δρόμους. Τα σχολεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση των τοπικών αρχών.

Κλειστά τα σχολεία στο νομό Αττικής

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της Αττικής, ενημερώνει η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωση της αργά τη νύχτα, και κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης η οποία αναμένεται να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σε ολόκληρο τον νομό, θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες, όπως και οι ιδιωτικές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, για να διευκολυνθούν οι γονείς, κυρίως μικρών παιδιών.

Σε κάθε περίπτωση και για την καλύτερη ενημέρωσή τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, «οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται από τους οικείους δήμους, οι οποίοι μπορούν να εκτιμήσουν επακριβώς τα προβλήματα ή μη που έχει προκαλέσει η χιονόπτωση».

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και το υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, επιχειρούν έτσι ώστε να διατηρηθεί ανοικτό στην κυκλοφορία το κεντρικό οδικό δίκτυο. Έχουν δώσει άμεση προτεραιότητα στην πρόσβαση σε δομές υψηλής σημασίας, όπως τα νοσοκομεία, τα στρατόπεδα κ.α.

Παράλληλα, διατήρησαν ανοικτούς και τους σταθμούς του Μετρό, ενώ παραμένουν ανοικτοί οι θερμαινόμενοι χώροι των δήμων και της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://goo.gl/zNV3UH

Κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αττική

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης έχουν προκληθεί ορισμένα κυκλοφοριακά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, αν και οι οδηγοί δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα στο βασικό οδικό δίκτυο του νομού.

Συγκεκριμένα, λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα εξής σημεία:

-Στη λεωφόρο Καρέα, από την Ηλιούπολη.

-Στη λεωφόρο Κατεχάκη, από την οδό Πίνδου.

-Στον περιφερειακό Λυκαβηττού, από την οδό Γλύκωνος.

-Στο Γαλάτσι, στις οδούς Πρωτοπαπαδάκη και Βενιζέλου.

-Στο Ψυχικό, στις οδούς Καρπενησιώτη και Μουσών.

Νωρίτερα, διακόπηκε η κυκλοφορία και στις εξής περιοχές:

-Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου της περιοχής έως την περιοχή Ανατολή.

-Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

-Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης 414.

Παράλληλα, διακοπή της κυκλοφορίας έχει γίνει και από το 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θήβας, στο ρεύμα προς τη Θήβα, για τα φορτηγά, ενώ η κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κίνηση των οχημάτων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.


Πηγή : kathimerini.gr