Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που έκλεβαν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα SMARTΕξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές οχημάτων, (μοτοσικλετών και αυτοκινήτων), αντίστοιχα, και δραστηριοποιούνταν σε διαφορές περιοχές της Αττικής.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση , από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές μοτοσικλετών, σε διαφορές περιοχές της Αττικής.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί οκτώ (8) περιπτώσεις κλοπών, από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί συνολικά δεκαεπτά (17) μοτοσικλέτες.

Για την υπόθεση αυτή, έχουν συλληφθεί συνολικά, τέσσερα (4) άτομα και συγκεκριμένα τρεις (3) ημεδαποί (23, 22 & 21 ετών) και 17χρονος υπήκοος Αλβανίας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα, της εγκληματικής ομάδας, των διακεκριμένων κλοπών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, δομημένη,με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, πέραν του τελευταίου εξαμήνου, έχοντας σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διαπράττοντας κλοπές μοτοσικλετών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), προέκυψε ότι τα μέλη της δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:

Αφού στοχοποιούσαν τα δίκυκλα που τους ενδιέφεραν (ως επί τ o πλείστ o ν μοτοσικλέτες - τύπου «endurο»), κατόπτευαν τους χώρους, όπου φυλάσσονταν και νυκτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες, παρακάμπτοντας τυχόν μέτρα ασφαλείας, τα αφαιρούσαν.

Κατόπιν μετέφεραν τις μοτοσικλέτες σε ειδικούς χώρους, που διατηρούσαν και στη συνέχεια είτε τις μεταπωλούσαν (ολόκληρες), είτε τις διέλυαν και τις πωλούσαν ως ανταλλακτικά, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μοτοσικλέτες, τύπου «endurο», που στόχευε η ομάδα, ήταν επί το πλείστον αγωνιστικά μοντέλα, για τις οποίες δεν προβλέπεται η έκδοση αδειών κυκλοφορίας, ενώ η χρήση τους περιορίζεται σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες, καθώς και σε αγώνες ταχύτητας και επιδείξεων, που διοργανώνονται ανά την επικράτεια.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σε οικίες και στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν - μεταξύ των άλλων - και κατασχέθηκαν πλήθος κλειδιών μοτοσικλετών, κινητά τηλέφωνα και μεγάλος αριθμός καρτών κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται, ότι οι (3) ημεδαποί έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος του παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.

Στη δεύτερη περίπτωση , από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές από αυτοκίνητα, μάρκας «smart», σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθη, με ένταλμα σύλληψης του 10ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, 23χρονος ημεδαπός, ενώ αναζητείται συνεργός του.

Κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης του προανακριτικού υλικού και των αποτελεσμάτων των συγκριτικών εξετάσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε τριάντα (30) περιπτώσεις κλοπών.

Ειδικότερα, ο 23χρονος με τον συνεργό του, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, διέπρατταν κλοπές από αυτοκίνητα, μάρκας «smart», αφαιρώντας κυρίως το τιμόνι, καθώς και διάφορα άλλα εξαρτήματα από το εσωτερικό τους (λεβιέ ταχυτήτων, οθόνες, συσκευές πλοήγησης (gps), κ.α.), στις περιοχές της Νέας Φιλαδέλφειας, του Γαλατσίου, των Πατησίων και της Δάφνης-Υμηττού.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο 23χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε στο 10ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση παρόμοιων περιπτώσεων.


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου