Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ευρωβαρόμετρο: Κρίση και ανεργία κατέστησαν τους Έλληνες τους πιο απαισιόδοξους πολίτες της Ευρώπης



Μακράν οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι πολίτες είναι οι Ελληνες εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας και της ανεργίας, ενώ 9 στους 10 δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, προφανώς λόγω των αστοχιών της. Αντίθετα, εξακολουθούν να παραμένουν προσηλωμένοι στο ευρώ, ενώ δεν θεωρούν λύση την έξοδο από την Ε.Ε.

Αντίθετα με τους Ελληνες, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μάλλον βρίσκονται στην καλύτερη φάση των τελευταίων ετών, δεδομένου ότι εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, προφανώς χάρη στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Την ανάκαμψη δηλαδή που οι Ελληνες δεν έχουν δει ακόμη.

Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο σε όλα τα κράτη-μέλη και δημοσιοποιήθηκε χθες από την Κομισιόν.

Στη Βουλή έχει εμπιστοσύνη μόνο το 13% των Ελλήνων, στη Δικαιοσύνη το 47%, στην Αστυνομία το 67%, στο στρατό το 77% και στη Δημόσια Διοίκηση μόνο το 17%

Ειδικότερα, το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας από κακή έως πολύ κακή, ποσοστό με διαφορά το υψηλότερο στην Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος των θετικών απαντήσεων φτάνει το 48%.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Ελληνες τη χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 30%, ενώ το 70% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.

Στην απασχόληση το 98% των ερωτηθέντων στη χώρα μας χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις 2% καλή, που είναι το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 48% των Ευρωπαίων θεωρεί καλή την κατάσταση στην απασχόληση στη χώρα του.

Το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας από κακή έως πολύ κακή, ενώ το ίδιο ποσοστό χαρακτηρίζει κακή την κατάσταση στην απασχόληση. Υπέρ του ευρώ τάσσεται το 66%

Πάντως, η επικείμενη έξοδος από το Μνημόνιο άρχισε να δημιουργεί ένα κλίμα περισσότερο ελπίδας και αυτό φαίνεται από την αύξηση του αριθμού των πολιτών, που προβλέπει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τι προβλέπουν για τους επόμενους 12 μήνες, το 14% βλέπει βελτίωση, ενώ το 48% περαιτέρω επιδείνωση. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το ποσοστό των πολιτών που βλέπει με πιο αισιόδοξο μάτι την κατάσταση στην οικονομία τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 7 μονάδες, ενώ των απαισιόδοξων μειώθηκε 14 μονάδες.

Σε άλλη ερώτηση για το πώς βλέπουν να εξελίσσεται η απασχόληση τους επόμενους 12 μήνες, το 14% βλέπει βελτίωση και το 46% επιδείνωση. Και εδώ το ποσοστό των πιο αισιόδοξων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες, ενώ των απαισιόδοξων μειώθηκε κατά 15 μονάδες.

Το 38% των Ελλήνων συμφωνεί με την άποψη Ευρωπαίων οικονομολόγων, σύμφωνα με την οποία στην απασχόληση τα χειρότερα στην Ευρώπη τα είδαμε, ωστόσο η πλειοψηφία (59%), που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., εξέφρασε αντίθετη άποψη. Στο σύνολο της Ε.Ε., για πρώτη φορά, καταγράφεται πλειοψηφία σε επίπεδο Ευρωπαίων πολιτών που πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω και το οποίο φτάνει το 44%.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα των Ελλήνων είναι κατά σειρά τα εξής: η ανεργία (49% των ερωτηθέντων), η κατάσταση της οικονομίας (44%), η μετανάστευση (37%), η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (35%) και το δημόσιο χρέος 30%.

Η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή, με το 66% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό ψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Μάλιστα, στην Ελλάδα το ποσοστό των υποστηρικτών του ευρώ παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης των 2 μονάδων σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση.

Το 22% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., ενώ το 76% απάντησε αρνητικά. Ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 42% και 48% αντίστοιχα.

Σε σχέση με την εικόνα της Ε.Ε., το 23% των Ελλήνων τη χαρακτηρίζει θετική και το 60% αρνητική. Πάντως, στην καίρια ερώτηση εάν είναι καλύτερα εκτός Ε.Ε., το 35% απάντησε καταφατικά, ωστόσο το 59% θεωρεί ότι είναι καλύτερα για τη χώρα να παραμείνει μέλος της Ευρώπης. Τα παραπάνω ποσοστά κινούνται πλησίον του μέσου όρου της Ε.Ε.

Για τη μετανάστευση, οι απαντήσεις των Ελλήνων διαφέρουν σχετικά με το αν αυτή προέρχεται από την Ε.Ε. ή από τρίτες χώρες. Στην πλειοψηφία τους (58%) είναι θετικοί στην έλευση μεταναστών στην Ελλάδα από άλλα κράτη-μέλη, ενώ είναι αρνητικοί (76%) εάν προέρχονται από τρίτες χώρες. Μάλιστα το 94% των Ελλήνων, που είναι μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στην Ε.Ε., θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η μετανάστευση από τρίτες χώρες.

ΧΑΜΗΛΑ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ, ΨΗΛΑ ΓΙΑ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟ

Μόλις το 11% εμπιστεύεται την κυβέρνηση

 Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 11%, ενώ το 88% απάντησε αρνητικά. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, η εικόνα της κυβέρνησης παραμένει στο ίδιο επίπεδο, που είναι και το χαμηλότερο στην Ε.Ε.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα πολιτικά κόμματα, με το 94% των ερωτηθέντων να μην έχει εμπιστοσύνη και μόλις το 4% να απαντάει θετικά. Στη Βουλή έχει εμπιστοσύνη μόνο το 13% των Ελλήνων, στη Δικαιοσύνη το 47%, στην Αστυνομία το 67%, στο στρατό το 77%. Στη Δημόσια Διοίκηση έχει εμπιστοσύνη μόνο το 17% των πολιτών, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε.

Σε ερώτηση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μόνο το 23% των ερωτηθέντων εμφανίζεται ικανοποιημένο, ενώ το 77% απάντησε αρνητικά. Στην Ε.Ε. το 56% θεωρεί ότι η λειτουργία στη χώρα του είναι ικανοποιητική.

Αναφορικά με τα μέσα ενημέρωσης, οι Ελληνες παραμένουν δύσπιστοι, κυρίως έναντι της τηλεόρασης, όπου το 78% δεν έχει εμπιστοσύνη. Τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα για τις εφημερίδες, όπου το 64% δεν έχει εμπιστοσύνη έναντι 33% που απάντησε θετικά.



Βρυξέλλες,  ανταπόκριση  Νίκος Μπέλλος
Ελεύθερος Τύπος 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου