Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι: Οι Τούρκοι προκαλούν από παντού


Δεν περνάει ημέρα από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε την 48ωρη παραμονή του στην Ελλάδα και δεν εγείρεται κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό όπως το «ζήτημα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης», «οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», ακόμα και ζήτημα «παράνομης κατοχής από την Ελλάδα νησιών του Αιγαίου»

Στον απόηχο της επίσκεψής του Τούρκου προέδρου, η Ελλάδα βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερα δυσάρεστη ατζέντα, καθώς σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ανεβάζει επικίνδυνα τους εθνικιστικούς τόνους. Είτε οι προκλήσεις προέρχονται από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, είτε από την τουρκική αντιπολίτευση, δεν περνάει ημέρα από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε την 48ωρη παραμονή του στην Ελλάδα, να μην εγείρεται κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό όπως το «ζήτημα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης», «οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», ακόμα και ζήτημα «παράνομης κατοχής από την Ελλάδα νησιών του Αιγαίου». 

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP) -και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας- Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέκρινε τον Ερντογάν επειδή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα δεν ήταν όσο αυστηρός θα έπρεπε. «Δεν έθεσε επίσημα θέμα των… 18 νησιών του Αιγαίου που κατέχει παράνομα η Ελλάδα!» «Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπες τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερε τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα, έκανε δηλώσεις για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου. «Ο κ. πρόεδρος πήγε στην Ελλάδα και άνοιξε συζήτηση για τη Λωζάνη. Ένας άνθρωπος που κατέχει θέση αρχηγού κράτους δεν ανοίγει έτσι "στο πόδι" συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω: Με ποιο σκεπτικό, με τι στοιχεία ανοίγεις συζήτηση για Λωζάνη;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Τη «σκυτάλη» πήρε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ που δήλωσε ότι «το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα» και πως «δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην τουρκική βουλή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είπε ότι πρόκειται για έδαφος που η κυριαρχία του δεν καθορίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι Έλληνες λένε ότι τα εδάφη αυτά δεν ανήκουν στους Τούρκους και οι Τούρκοι το αντίστροφο. «Είναι ένα θέμα υπό αμφισβήτηση. Και μέχρι και σήμερα το ζήτημα αυτό συνεχίζει να είναι το ίδιο» είπε ο ίδιος, που παράλληλα ισχυρίστηκε ότι τα νησιά αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στη συνθήκη «με την τεχνολογία εκείνης της εποχής» και πως δεν υπάρχει κάποια άλλη συμφωνία για αυτά. «Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να μπορούν αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι» δήλωσε ο Γιλντιρίμ. Δεν δίστασε, μάλιστα, να επαναφέρει το Κυπριακό, ζητώντας να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται». 

Την ίδια στιγμή, τουρκική ακταιωρός, όχι μόνο έκανε βόλτες στο Αιγαίο αλλά έφτασε- για πρώτη φορά- μια «ανάσα» από το φυλάκιο στην Καλόλιμνο, με έναν ψαρά να καταγράφει το περιστατικό.

Χθες, γύρω στη μια το μεσημέρι τουρκική ακταιωρός πέρασε ανάμεσα σε Έλληνες ψαράδες, μόλις 150 μέτρα από τις ακτές. «Ένα μίλι μέσα στα ελληνικά νερά. Μέσα στα ελληνικά νησιά πλέον», ακούγεται να εκφράζει ένας εκ των ψαράδων. «Είναι ένα αλιευτικό κομμάτι δικό μας και μια μεγάλη ακταιωρός τουρκική και δύο πιο μικρές τουρκικές ακταιωροί και σε κάποια στιγμή βλέπουμε τη μία με το που φτάνουμε εμείς εκεί στην Καλόλιμνο και έχουμε σταματήσει για να ψαρέψουμε και βάζει φουλ τις μηχανές και πλώρη προς εμάς». Να σημειωθεί ότι για κλιμάκωση των προκλήσεων κάνουν λόγο οι Έλληνες ψαράδες, με το ΥΕΝ να μιλά για «μικρής έντασης» περιστατικό.


Νεφέλη Λυγερού
Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου