Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Ζήτημα πλαστογραφίας στην πιστοποίηση του μεσάζοντα



Ζήτημα πλαστότητας του εγγράφου που κατέθεσε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος για τον «μεσάζοντα της Αραβίας» ανακύπτει με τα στοιχεία που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», σχετικά με τη σαουδαραβική πιστοποίηση του ρόλου του επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου. 

Κατά τους ισχυρισμούς του υπουργού Αμυνας, το έγγραφο που κατέθεσε αποδείκνυε ότι ο Παπαδόπουλος ήταν πιστοποιημένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στην επίμαχη συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού και όχι μεσάζοντας. Το περιεχόμενο του εγγράφου Καμμένου, ωστόσο, εμφανίζεται διαφορετικό από το πρωτότυπο έγγραφο που έχει πρωτοκολληθεί στο «Πεντάγωνο», εκθέτοντας τον υπουργό, διαψεύδοντας εν τέλει τους ισχυρισμούς του και δημιουργώντας γενικότερες υποψίες ως προς τη γνησιότητα όσων έχουν προσκομιστεί από κυβερνητικής πλευράς.

Ειδικότερα, στο υπ' αριθμόν 4/5/7/3/334 έγγραφο του σαουδαραβικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με έκδοση τον Μάιο του 2016 και τελικό αποδέκτη το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, αναφέρεται ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος είναι ο πιστοποιημένος αντιπρόσωπος για να ολοκληρώσει τη νομική και λογιστική διαδικασία πώλησης των αποθεμάτων ελληνικού πολεμικού υλικού, σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου Αμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει κατατεθεί και πρωτοκολληθεί στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) του «Πενταγώνου».

Η προσθήκη. Το έγγραφο, ωστόσο, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας, επιδιώκοντας να αποκρούσει τους ισχυρισμούς ότι ο Παπαδόπουλος ήταν μεσάζοντας - εξαιτίας και του νόμου που ψηφίστηκε το 2011 και απαγορεύει τη μεσολάβηση φυσικών προσώπων σε αγοραπωλησίες στρατιωτικού υλικού -, περιλαμβάνει μία μικρή πλην ουσιαστική προσθήκη. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Παπαδόπουλος εκπροσωπεί, ως εντεταλμένος της Σαουδικής Αραβίας, την Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ, με έδρα την Αξιούπολη του Κιλκίς. Η εν λόγω εταιρεία είναι συμφερόντων του και η προσθήκη έγινε προφανώς διότι ο νόμος που απαγορεύει τους μεσάζοντες δεν αφορά εταιρείες παρά μόνο φυσικά πρόσωπα. Οπότε, σ' αυτήν την περίπτωση, το γράμμα του νόμου θα κάλυπτε τον Παπαδόπουλο.

Με απλά λόγια, το έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας και αυτό που βρίσκεται στη ΓΔΑΕΕ του υπουργείου είναι φαινομενικά ίδια, αλλά επί της ουσίας διαφορετικά. Εχουν ίδιους αριθμούς πρωτοκόλλου, ίδιες υπογραφές και πανομοιότυπο περιεχόμενο. Το μόνο στο οποίο διαφέρουν όμως είναι η επίμαχη φράση για την εταιρεία του Παπαδόπουλου, η οποία φαίνεται να έχει προστεθεί εκ των υστέρων.

Το είδε ο πρόξενος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η διαφορά αυτή υπέπεσε άμεσα στην αντίληψη του προξένου της Ελλάδας στο Ριάντ, Ηλία Κλουβάτου, ο οποίος, στο διαβιβαστικό του προς το «Πεντάγωνο», έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει σχετικά, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι: «Αξιοσημείωτο είναι ότι στα δύο διαφορετικά αρχεία που υπάρχει το πιστοποιητικό και έχει τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και την ίδια ημερομηνία γράφει διαφορετικά πράγματα». Η προειδοποίησή του είναι προφανές ότι αγνοήθηκε.

Αντίστοιχη τακτική, ακολουθώντας την προσθήκη στο έγγραφο που κατέθεσε ο Καμμένος στη Βουλή, καταγράφεται και στην επίσημη αλληλογραφία του Βασίλη Παπαδόπουλου με το υπουργείο Αμυνας. Ενώ δηλαδή έως τον Δεκέμβριο του 2016 την αλληλογραφία υπογράφει αυτοπροσώπως ο επιχειρηματίας, ενεργώντας εν τοις πράγμασι ως μεσάζων, έκτοτε την υπογραφή του στις επιστολές συνοδεύουν η σφραγίδα και τα στοιχεία της εταιρείας του, Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ, ενεργώντας εφεξής ως εκπρόσωπός της.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη προκαλεί νέα κρίσιμα ερωτήματα για τον υπουργό Αμυνας και τον ρόλο του «μεσάζοντα της Αραβίας». Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η ΝΔ είχε καταγγείλει τον Καμμένο για διαφορές που εντόπισε και σε άλλα έγγραφα που είχε εκείνος καταθέσει στη Βουλή, σε σύγκριση με αυτά που βρίσκονται κατατεθειμένα στις υπηρεσίες του «Πενταγώνου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά δεν ήταν γνήσια. Πρόκειται συγκεκριμένα για το λεγόμενο «πιστοποιητικό τελικού χρήστη» που είχε τότε παρουσιάσει ο υπουργός Αμυνας, επιδιώκοντας για μία ακόμη φορά να καλύψει και να υπερασπιστεί τον Παπαδόπουλο, για τον οποίο, μολαταύτα, επιμένει στις δημόσιες τοποθετήσεις του πως δεν γνώριζε.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ. Στο προβληματικό σκηνικό που έχει διαμορφώσει η σκανδαλώδης υπόθεση στις σχέσεις της Αθήνας με το Ριάντ, ήρθε να προστεθεί και η επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ψυχικό, που πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο Ρουβίκωνας, με αφορμή την κρίση στην Υεμένη. Εξι άτομα προκάλεσαν φθορές στην πρόσοψη και τα φυλάκια της εισόδου και πέταξαν μπογιές.


Αιμίλιος Περδικάρης 
ΤΑ ΝΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου