Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Στόχος ο μηδενισμός των νέων λοιμώξεων και των θανάτων




Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κύριος Ιάσονας Φωτήλας, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από το 2013 και έπειτα, παρατηρείται πτώση στα  νέα κρούσματα του ιού HIV/AIDS. 

Όμως, αυτή η επιτυχία δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ενδέχεται να αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες πρόσβασης σε δωρεάν και ανώνυμη εξέταση η οποία  αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση του αριθμού των αδιάγνωστων οροθετικών ατόμων. Είναι σημαντικό επίσης να επανεκκινήσουν οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής που γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας. Όπως καταγγέλλουν οι Μ.Κ.Ο.,  οι φορείς του ιού,  δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους. 

Θα πρέπει, επίσης, το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να επικαιροποιήσουν το μητρώο των οροθετικών ατόμων. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία είναι πιθανώς δυσμενέστερη της πραγματικής. Η επικαιροποίηση θα επιτρέψει στην Πολιτεία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αποτελεσματικότερες πολιτικές αναχαίτισης του HIV στην Ελλάδα.

Το μήνυμα και ο στόχος της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS πρέπει να είναι ο μηδενισμός των νέων λοιμώξεων και των θανάτων. Η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να παρέχει τα απαιτούμενα μέσα για την πρόληψη - μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της ενημέρωσης - και τη θεραπεία. Όμως, και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν στο μέτρο που τους αναλογεί την ευθύνη τους, γνωρίζοντας ότι με τη συμπεριφορά τους στη σεξουαλική τους ζωή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, όχι μόνο τη δική τους, αλλά και των οικείων τους. Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Θα πρέπει, τέλος, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε όλοι οι πολίτες που είναι φορείς του ιού να μην έρχονται αντιμέτωποι με προκαταλήψεις στον εργασιακό τους χώρο ή την κοινωνική τους ζωή».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου