Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Capital Controls: Ελεύθερο το άνοιγμα νέου λογαριασμού



Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση που επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση 3 συγκεκριμένων πιστωτικών περιορισμών. Πλέον επιτρέπεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών, η ανάληψη του 100% της κατάθεσης που έρχεται από το εξωτερικό και η αύξηση του ορίου για εισαγωγές.

Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής υπουργικής απόφασης, δίνεται το «πράσινο φως» για ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση χαλάρωσης των capital controls.

Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού, κ. Ευκ. Τσακαλώτου, προβλέπει τα εξής:

1. Επιτρέπεται στο εξής το άνοιγμα νέων λογαριασμών ακόμη και σε όσους δεν είχαν μέχρι τώρα (επιτρεπόταν μόνο σε όσους διέθεταν κωδικό πελάτη)

2.  Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη εξολοκλήρου του ποσού που κατατέθηκε από το εξωτερικό, δηλαδή θα μπορεί κάποιος να σηκώνει το 100% των κεφαλαίων που κατέθεσε σε ελληνική τράπεζα, μεταφέροντάς τα από τράπεζα του εξωτερικού, έναντι ποσοστού 50% σήμερα

3.  Παράλληλα, διευκολύνονται οι εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς το ημερήσιο όριο συναλλαγών, χωρίς τα επιπλέον γραφειοκρατικά δικαιολογητικά, θα αυξηθεί στις  20.000 ευρώ ημερησίως,  για συναλλαγές με το εξωτερικό, αντί για 10.000 ευρώ που ισχύει ως τώρα


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου