Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Bloomberg: Η Ελλάδα ρισκάρει να χάσει επενδύσεις 11 δισ. ευρώ


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται στο Ελληνικό και τις Σκουριές - «Ενώ είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη»

Αιχμές για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την επενδυτική της δραστηριότητα αφήνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg που αναφέρεται στο «πάγωμα» σημαντικών επενδύσεων τη στιγμή που απαιτούνται χρήματα «για την ανάκαμψη της οικονομίας». Συγκεκριμένα το δημοσίευμα μιλά για τα δύο μεγάλα έργα, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, που προσέκρουσαν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και διενέξεις. 

Όπως γράφει ο συντάκτης του άρθρου, η Lamda Development η οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι με τη στάση της η χώρα παραβιάζει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υφίσταται ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Το δημοσίευμα εστιάζει και στο πρόβλημα που προέκυψε με την καναδική Εldorado Gold, υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση στην οποία προέβη η εταιρεία για να αναστείλει τις εργασίες της στις Σκουριές. 

Τα κωλύματα στα οποία προσέκρουσαν οι επενδυτικές διαδικασίες, αναφέρει το δημοσίευμα, φτάνουν ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να προσελκύσει τις απαραίτητες εκείνες επενδύσεις που θα τονώσουν μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί πάνω από 25% από την έναρξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. 

«Η κυβέρνηση δεν είχε πολλά να πει ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στα επενδυτικά αυτά έργα, στα οποία παρατηρήθηκε μακροχρόνια κωλυσιεργία. Οι μετοχές της Lamda κατρακύλησαν κατά 9,6% στην Αθήνα την Παρασκευή. Οι μετοχές της Eldorado έχουν μειωθεί κατά 60% στον Καναδά φέτος, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στα ελληνικά του προβλήματα» τονίζεται ακόμη στο δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται και στην προϊστορία των προβληματικών σχέσεων ανάμεσα σε Eldorado και Ελλάδα. 

Περνώντας από το θέμα των Σκουριών στο καυτό ζήτημα του Ελληνικού, το ειδησεογραφικό μέσο κάνει λόγο για διαφορετικής φύσεως προσκόμματα που πάτησαν φρένο στην υλοποίηση του τελευταίου έργου. Αναφέρεται και στην αργοπορία που παρατηρήθηκε, αφού «η πώληση του Ελληνικού έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2014». 

Για συνεχείς ανατροπές των συμφωνηθέντων και νέα εμπόδια, που δημιουργούν «κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης», έκανε λόγο, την Παρασκευή, η Lamda Development σε ανακοίνωσή της για το έργο του Ελληνικού.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι συνεχής ανατροπή «του συμφωνηθέντος και κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου ή συνεχής έγερση νέων εμποδίων, δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτηματικά για πολλά ζητήματα».


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου