Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Ερώτηση Κακλαμάνη σε Κοντονή: Πόσοι και ποιοι κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν με τον Νόμο Παρασκευόπουλου;



Τον ακριβή αριθμό αποφυλακίσεων κρατουμένων σύμφωνα με τον νόμο-Παρασκευόπουλου τον οποίο συντηρεί προκλητικά ο κ. Κοντονής, ζητεί να πληροφορηθεί με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση:

ΠΡΟΣ: 

1. Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή.
2. Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.
-Υπόψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα.

ΘΕΜΑ: Αριθμός αποφυλακίσεων κρατουμένων με το νόμο Παρασκευόπουλου -4322/2015 .

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία σχετικά με την έξαρση φαινομένων βίας, ανομίας και εγκληματικότητας, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη τη χώρα. Μία σειρά από σοβαρά και ειδεχθή εγκλήματα, που έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες εντείνουν την αίσθηση ανομίας στη χώρα και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

Τα παραπάνω φαινόμενα, είναι αναγκαίο να τεθούν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής διαβούλευσης, καθώς είναι σημαντικό άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να δημιουργηθούν αναχώματα στο έγκλημα και την κάθε είδους παρανομία. Ωστόσο, ένας από τους παράγοντες που έχουν συμβάλλει σε αυτή την έξαρση της εγκληματικότητας, είναι οι πρόσφατοι νόμοι αποσυμφόρησης των φυλακών, γνωστοί ως νόμοι Παρασκευόπουλου και Κοντονή, με τους οποίους έχει αποφυλακισθεί ένας μεγάλος αριθμός καταδικασμένων ακόμη και για βαριά εγκλήματα. Είναι χαρακτηριστικό των συνεπειών των παραπάνω νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, ότι υπάρχουν περιπτώσεις αποφυλακισθέντων, οι οποίοι έχουν ήδη υποτροπιάσει μετά την αποφυλάκισή τους τελώντας νέα εγκλήματα. Κατά συνέπεια, η κυβέρνησή οφείλει να επανεξετάσει τα άκριτά μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών που έχει υιοθετήσει και να εισάγει νέες σύγχρονές μεθόδους, όπως αυτές που ισχύουν σε όλα τα ευνομούμενα Ευρωπαϊκά κράτη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

-Πόσοι κρατούμενοι έχουν αποφυλακισθεί δυνάμει των διατάξεων των νόμων 4322/2015, 4411/2016 και 4489/2017 και για ποια αδικήματα είχαν καταδικασθεί;

– Παρακαλώ να κατατεθούν έγγραφα από τα οποία προκύπτει ο αριθμός των αποφυλακισθέντων και τα αδικήματα-εγκλήματα για τα οποία είχαν καταδικασθεί.

-Σε πόσους κρατούμενους έχουν δοθεί άδειες από 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι σήμερα, πόσοι από αυτούς έχουν επιστρέψει με το πέρας της άδειας τους και πόσοι από αυτούς παραβίασαν την άδεια τους και δεν επέστρεψαν; Για ποια αδικήματα είχαν καταδικασθεί οι κρατούμενοι που έλαβαν άδεια;

– Παρακαλώ να κατατεθούν έγγραφα από τα οποία προκύπτει ο αριθμός των κρατουμένων που έλαβαν άδεια, ο αριθμός αυτών που την παραβίασαν και τα αδικήματα-εγκλήματα για τα οποία είχαν καταδικασθεί.

– Πόσοι κρατούμενοι από αυτούς που έχουν αποφυλακισθεί με τους νόμους 4322/2015, 4411/2016 και 4489/2017 και πόσοι από αυτούς που παραβίασαν τις άδειες τους συνελήφθησαν εκ νέου γιατί διέπραξαν νέα αδικήματα;


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου