Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Οι ΗΠΑ απαιτούν τη διακοπή όλων των εμπορικών σχέσεων των κρατών-μελών του ΟΗΕ με τη Βόρεια Κορέα



Η πρεσβεύτρια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, απαίτησε από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να διακόψουν κάθε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ανταλλαγών, και να απελάσουν όλους τους εργαζόμενους από τη χώρα αυτή που βρίσκονται στο έδαφός τους.

Η Χέιλι ανέφερε ότι η δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που έκανε η Πιονγκγιάνγκ την Τρίτη έδειξε ότι το εξοπλιστικό της πρόγραμμα έχει προχωρήσει πολύ και πρόσθεσε ότι η απειλή που εγείρει η Βόρεια Κορέα μεγεθύνεται. Έκρινε ότι «δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας γίνεται πιο επιθετικός στην εμμονή του να αποκτήσει πυρηνική δύναμη».

Ανάμεσα στις επιλογές που κάλεσε να εξεταστούν η Νίκι Χέιλι είναι να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.

Σύμφωνα με την Χέιλι, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι η Κίνα πρέπει να ακυρώσει κάθε πώληση πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα. Η Κίνα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, επέμεινε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια.

Η Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι «εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς». Ενώ συμπλήρωσε ότι η νέα δοκιμή της Βόρειας Κορέας «φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον πόλεμο, δεν τον απομακρύνει από αυτόν».

«Ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες» (σ.σ. προχθές Τρίτη), συμπλήρωσε αναφερόμενη στη δοκιμή του βορειοκορεάτικου ICBM ο οποίος κατέπεσε στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Η Ρωσία καλεί σε αποκλιμάκωση της έντασης

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να μην διεξαγάγουν στρατιωτικά γυμνάσια μέσα στον Δεκέμβριο διότι κάτι τέτοιο θα «ανέφλεγε μια ήδη εκρηκτική κατάσταση».

«Προτρέπουμε όλα τα μέρη να σταματήσουν την κλιμάκωση της έντασης», τόνισε ο Νεμπένζια απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ζυγίσουμε τις επιπτώσεις κάθε κίνησής μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.


Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου