Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Εισαγωγή μολυσμένων αυγών με εντομοκτόνο στην Ελλάδα



Την εισαγωγή μιας παρτίδας νωπών αβγών μολυσμένων με το εντομοκτόνο Fipronil στη χώρα μας επιβεβαιώνει στον «Ε.Τ.» ο ΕΦΕΤ. Πρόκειται για εισαγόμενα αβγά από την Ιταλία, τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προορίζονταν για βιομηχανική επεξεργασία.

«Στο τέλος Οκτωβρίου εντοπίσαμε μετά από ελέγχους μια παρτίδα αβγών μολυσμένων με Fipronil, την οποία καταστρέψαμε αμέσως και παράλληλα, μέσω του συστήματος ταχείας ενημέρωσης που διαθέτουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενημερώσαμε τις ιταλικές αρχές. Δεν κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά μολυσμένο αβγό», σημείωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Ιωάννης Τσιάλτας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ιδιαίτερα μετά τα «κρούσματα» που σημειώθηκαν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ο φορέας πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το σύστημα αυτοελέγχου των επιχειρήσεων, με το οποίο τόσο οι εγχώριες όσο και οι ξένες εταιρίες ενημερώνουν τον ΕΦΕΤ για τα αποτελέσματα των ελέγχων που κάνουν στα προϊόντα τους.

Ερωτηθείς ο κ. Τσιάλτας σχετικά με τους λόγους που ο Φορέας δεν δημοσιοποίησε την εισαγωγή μολυσμένων αβγών στην Ελλάδα, τόνισε ότι ο ρόλος του ΕΦΕΤ δεν είναι να κινδυνολογεί και να αναστατώνει τους καταναλωτές, από τη στιγμή που στην αγορά δεν έχουν κυκλοφορήσει μολυσμένα αβγά.

Από την πλευρά τους, οι Ελληνες αβγοπαραγωγοί αναφέρουν ότι ουδέποτε εντοπίστηκε στη χώρα μας μολυσμένο αβγό. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά μολυσμένο νωπό αβγό. Εμείς η μόνη περίπτωση που γνωρίζουμε ότι πιθανώς να έχει μολυνθεί με εντομοκτόνο Fipronil είναι επεξεργασμένο αβγό, σε μορφή σκόνης ή πολτού, που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες για την παρασκευή άλλων προϊόντων. Αλλά και πάλι είναι τόσο μεγάλη η αραίωση που δεν μπορεί να ανιχνευτεί», δήλωσε στον «Ε.Τ.» μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας, κ. Νίκος Βαζαίος.

«Δεν κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά μολυσμένο αβγό», επισήμανε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Τσιάλτας

 Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Τσιάλτας σημειώνοντας ότι το καλοκαίρι οι ελληνικές αρχές είχαν ενημερωθεί από τη Γαλλία ότι σε ένα επεξεργασμένο προϊόν αβγού (σκόνη ή ασπράδι) που εισήχθη στη χώρα μας εντοπίστηκε Fipronil, ωστόσο η ποσότητα ήταν αμελητέα και η αραίωση τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε να ανιχνευθεί. Και το προϊόν όπως ήταν φυσικό ανακλήθηκε από την αγορά.

Σημειώνεται ότι την εισαγωγή παρτίδων με μολυσμένα αβγά από τη Βουλγαρία και την Ιταλία στις 8 Νοεμβρίου κατήγγειλε με ερώτησή του στη Βουλή ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., κ. Γιώργος Στύλιος.

Στην ερώτησή του ο κ. Στύλος ανέφερε ότι «καμία ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και προστασίας του καταναλωτή, παρά το νέο κρούσμα εισαγωγής στη χώρα μας μολυσμένων αβγών με το εντομοκτόνο Fipronil».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο δίκτυο RASFF (Rapid Alert Systemfor Foodand Feed), το οποίο είναι το επίσημο δίκτυο της Ε.Ε. για τις ειδοποιήσεις ανάκλησης που διατίθενται από τις αρχές ασφάλειας των τροφίμων και τους υπεύθυνους επιχειρήσεων, καταχωρίσθηκε η εισαγωγή μολυσμένων με Fipronil αβγών από την Ιταλία στις 08-11-2017. Ωστόσο, ο ΕΦΕΤ αρνείται ότι υπήρξε νέο κρούσμα στις 8 Νοεμβρίου υποστηρίζοντας ότι η μοναδική παρτίδα μολυσμένων αβγών εισήχθη από την Ιταλία στα τέλη Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. καταγγέλλει ότι ο ΕΦΕΤ «για μια ακόμη φορά δεν έδωσε κανένα στοιχείο στη δημοσιότητα, ενώ κανένας μηχανισμός ελέγχου και προστασίας των καταναλωτών δεν ενεργοποιήθηκε». Ο κ. Στύλιος κατέληξε ρωτώντας αν έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί ελέγχου και προστασίας του καταναλωτή και ποιοι είναι αυτοί και αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις που μπορεί να δώσει το ΥπΑΑΤ στους Ελληνες ότι δεν υπάρχουν μολυσμένα αβγά ή προϊόντα αβγών που να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.



ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου