Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Έβγαλαν μέρος των Πυρήνων της Φωτιάς από κατάληψη στα Εξάρχεια


Ένας 43χρονος που κατά το παρελθόν είχε συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και είχε κατηγορηθεί ως μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς ήταν ανάμεσα στους τέσσερις προσαχθέντες από τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στην κατάληψη GARE στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια.

Οι αστυνομικοί παρέμειναν για αρκετή ώρα μέσα στο κτίριο στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.

Ειδικότερα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αναζήτησε ευρήματα στον χώρο και προσπάθησε να συλλέξει τυχόν αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Από νωρίς το πρωί αστυνομικοί των ΜΑΤ, άνδρες της κρατικής Ασφάλειας, αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ, της άμεσης Δράσης και της Ομάδας ΔΙΑΣ κατέκλυσαν την περιοχή και εισήλθαν στο εσωτερικό του κτιρίου προκειμένου να το αδειάσουν, πιάνοντας στον… ύπνο τα άτομα που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, τα οποία δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσά τους ήταν και ο 43χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί σε μπυραρία στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και είχε κατηγορηθεί τότε ως μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Η σύλληψή του μαζί με άλλα τέσσερα άτομα είχε γίνει τον Μάιο του 2013 λίγους μήνες μετά τις συλλήψεις των «Πυρήνων». Οι συγκεκριμένοι συλληφθέντες τότε είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι χθεσινοί προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στο σημείο από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι αρχές ερευνούν αν συνδέονται με κάποια υπόθεση του παρελθόντος και αν σχετίζονται και με άλλες καταλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη διπλή ένοπλη ληστεία που έλαβε χώρα το πρωί της 1ης Ιανουαρίου του 2013 δικάστηκαν συνολικά έξι νεαροί, στους οποίους είχε αποδοθεί η κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Κατηγορούμενοι ήταν οι Αργύρης Ντάλιος, Φοίβος Χαρίσης και Ανδρέας Μπουρζούκος, Νίκος Ρωμανός, Γιάννης Μιχαηλίδης και Δημήτρης Πολίτης.

Οι επιχειρήσεις στις καταλήψεις

Το 2017 είχαν γίνει ακόμη τρεις επιχειρήσεις σε υπό κατάληψη κτίρια των αντιεξουσιαστών σε Αθήνα και Αγρίνιο και η χθεσινή επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. είναι η τέταρτη σε ένα χρόνο.

Τον περασμένο Μάρτιο οι αρχές είχαν επέμβει μετά από εισαγγελική παρέμβαση στην κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου. Επρόκειτο για ένα οίκημα στο οποίο λειτουργούσε παλιότερα το Δρακοπούλειο Αιμοδοτικό Κέντρο του Ερυθρού Σταυρού που είχε παραχωρηθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη στέγαση ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών. Κατά τη διάρκεια εργασιών τον περασμένο Φεβρουάριο το κτίριο κατελήφθη από μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, και οι εργασίες διακόπηκαν.

Αντίστοιχη επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί εκείνο το διάστημα στη Βίλλα Ζωγράφου, όπως επίσης και στο «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου», μετά από προσφυγή που έκανε εκείνο το διάστημα ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 70 υπό κατάληψη κτίρια τα οποία παραμένουν στα χέρια των αντιεξουσιαστών.

Ανάμεσα στα οικήματα που έχουν καταληφθεί είναι το ξενοδοχείο City Plaza, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Κατριβάνου, το ξενοδοχείο Ονειρο στην οδό Σπύρου Τρικούπη 57, και άλλα κτίρια στην οδό Βερανζέρου 16-28, Μάρνης 32, Σολωμού 78, Νικηφόρου 7, Σωκράτους 7, Πειραιώς 12, Μαιζώνος 28, Σατωβριάνδου, Μαυρομιχάλη 47, Νικηταρά 12, Χαλκοκονδύλη 58, Γ’ Σεπτεμβρίου 64, Αγίου Κωνσταντίνου 17, Νεοφύτου Μεταξά και Δεληγιάννη.


Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Μίλτος Σακελλάρης
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου