Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Ιράκ - Ιράν: Αυξάνονται οι νεκροί μετά τα 7,3 R



Ο απολογισμός του σεισμού των 7,3 Ρίχτερ ο οποίος συγκλόνισε την Κυριακή περιοχές κοντά στα σύνορα Ιράν-Ιράκ αυξήθηκε σε τουλάχιστον 129 νεκρούς στην ιρανική πλευρά, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση που μετέδωσε η δημόσια ιρανική ραδιοφωνία και τηλεόραση IRIB.

Κατά τον ιστότοπο της IRIB, ο αριθμός των θανάτων αυτών είχε καταγραφεί μέχρι τις 04:00 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας).

Οπως διευκρίνισε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ο απολογισμός αυτός αντιστοιχεί στον αριθμό των πτωμάτων που έχει καταγράψει ως τώρα η ιατροδικαστική υπηρεσία της επαρχίας Κερμανσάχ (δυτικά). Κατά τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι τραυματίες ανέρχονται σε χιλιάδες.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, στέλεχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων δήλωσε ότι πολλά θύματα έχουν αναφερθεί στη Σαρπούλ ι Ζαχάμπ, περίπου 15 χλμ. από τα σύνορα με το Ιράκ.

Η σφοδρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 20.18 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή και σε περιοχές της Τουρκίας. Είχε εστιακό βάθος 25 χιλιομέτρων και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Χαλάμπτζα, σε ορεινή περιοχή της ιρακινής επαρχίας Σουλεϊμανίγια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Μοτζταμπά Νικερντάρ, αντικυβερνήτης της επαρχίας Κερμανσάχ, στο Ιράν, είχε δηλώσει σε εθνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «μέχρι στιγμής, έχουμε 61 νεκρούς σε διάφορες πόλεις», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για απολογισμό ακόμη «προσωρινό», κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να αυξηθεί.

Ο Νικερντάρ έκανε λόγο για άλλους 300 τραυματίες και τόνισε πως ο τελικός απολογισμός δεν αναμένεται να γίνει γνωστός πριν περάσουν πολλές ακόμη ώρες.

Στο Ιράκ, η σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, που βρίσκεται στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν στην πόλη Νταρμπανταχάν, 60 χλμ νότια της πόλης της Σουλεϊμανίγιας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχός της, Νάσεχ Μούλα Χασάν.

Επιπλέον, «ένα παιδί και ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν» στην περιοχή Καλάρ, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου της περιοχής.

Στο σύνολο της επαρχίας, οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους στους δρόμους, ενώ έχουν καταγραφεί και υλικές ζημιές.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Δευτέρα, στις επαρχίες Κερμανσάχ και το Ιλάμ που επλήγησαν από το σεισμό.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ιλάμ, στα σύνορα με το Ιράκ, ζήτησε από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και να κοιμηθούν σε δρόμους και πάρκα, ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου