Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Ο Τσακαλώτος τάζει να μοιράσει 1,1 δις από τα λεφτά που μας έχει ήδη πάρει από εξαντλητικούς φόρους και όχι από ανάπτυξη


Κοινωνικό μέρισμα τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ προανήγγειλε ότι θα μοιράσει ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ, λεφτά που μας έχει πάρει από εξαντλητικούς φόρους, φτωχοποιώντας τον ελληνικό λαό.

Τα χρήματα αυτά για να διευκρινήσουμε δεν είναι από ανάπτυξη, είναι αυτά που πρώτον έχουν πάρει από την υπερφορολογία καταστρέφοντας οικογένειες και επιχειρήσεις και παρακρατούνται από το κράτος για να δηλώνει πλεόνασμα, χωρίς να πληρώνουν καμία σχεδόν υποχρέωση τους σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια και φυσικά ιδιώτες.

Τα εξαντλητικά μέτρα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και έρχονται το 2018 υποχρεώνει την κυβέρνηση να κάνει ότι έχει κοινωνικό πρόσωπο για να μην καταποντιστεί εντελώς.

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία των θεσμών και τόνισε ότι πέρα από τα φτωχότερα στρώματα θα δοθεί και σε ένα τμήμα της μεσαίας τάξης, αφήνοντας ανοιχτό να επωφεληθούν οι άνεργοι και οι νέοι που δεν είχαν λάβει κανενός είδους στήριξη πέρσι το Δεκέμβριο. 

Βέβαιοι δικαιούχοι πρέπει του κοινωνικού μερίσματος που θα δοθεί τον Δεκέμβριο θα πρέπει να θεωρούνται οι περίπου 700.000 πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για την χορήγηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. 

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση προσπαθεί να διευρύνει το σύνολο στο οποίο θα μοιραστεί το ποσό 1,1 ως 1,2 δισ.  ευρώ και βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης με τους θεσμούς για τα επιμέρους κριτήρια όπως το πόσο θα παίρνει μια οικογένεια με παιδιά ή χωρίς παιδιά.

Οι αναφορές αυτές από τον υπουργό Οικονομικών ήρθαν σε μία μέρα κατά την οποία  αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωνε επίσης το κλίμα καλής συνεργασίας κατά την τελευταία κάθοδο των Θεσμών στην Αθήνα. Ο ίδιος όμως αξιωματούχος εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου όπως ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης. 

«Παρότι σε τεχνικό επίπεδο είναι δυνατό μα συμβεί, δεν επαρκούν τα χρονικά περιθώρια για να ολοκληρωθεί μέχρι τότε η αξιολόγηση» ανέφερε, για να προσθέσει: «Έχω την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, μπορεί να έχει επιτευχθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και η ολοκλήρωση ενός ουσιώδους μέρους των προαπαιτούμενων». 

Επί της ουσίας το σενάριο που ανέπτυξε ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είναι ότι θεωρεί εφικτό να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το τέλος του 2017 και στη συνέχεια η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) ώστε  να κλείσει και τυπικά αξιολόγηση. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου