Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Η δολοφονία της Δώρας χαρακτηρίζεται από την δικαστική ψυχολογία με τον όρο Υπερσκότωμα “Overkill”



Η νεαρή γυναίκα δέχτηκε 14 μαχαιριές, με το δολοφόνο να τη μαχαιρώνει με μανία ξανά και ξανά, δίπλα από το μνήμα του παιδικού της φίλου.

Σε αυτή την δολοφονία μπορεί να δοθεί ο όρος Υπερσκότωμα τι λένε οι επιστήμονες;

Ο όρος Υπερσκότωμα “Overkill” είναι πλέον καθιερωμένος στον κλάδο της Δικαστικής Ψυχολογίας (Forensic Psychology) και ορίζεται ως “injury and trauma that is excessive beyond that required to cause the death of the victim”, δηλαδή τραυματισμοί που είναι εκτεταμένοι και παραπάνω από όσοι απαιτούνται για την θανάτωση του θύματος. Τέτοια τραύματα μπορεί να προκληθούν τόσο με χτυπήματα, χωρίς χρήση όπλων (γρονθοκόπημα, κλοτσιές) ή με χρήση όπλων και βοηθητικών αντικειμένων (μαχαίρι, τσεκούρι, μεταλλική ράβδος, περίστροφο). 

Επίσης, συχνά, σε περιπτώσεις τόσο αποτρόπαιων εγκλημάτων, αυτό που εξετάζεται είναι το εάν τα επιπλέον τραύματα έχουν επέλθει ενώ το θύμα ήταν ακόμα ζωντανό ή αφότου είχε πεθάνει (post mortem injuries), καθώς η διαφοροποίηση αυτή μπορεί ενδεχομένως να δώσει επιπρόσθετες (εξαιρετικά σημαντικές) πληροφορίες για το προφίλ του δράστη. 

Οι δράστες του “Overkill” δύναται να πάσχουν από κάποια μορφή ψύχωσης ή σοβαρής διαταραχής προσωπικότητας, να είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, φαρμάκων ή αλκοόλ, να βρίσκονται σε βρασμό ψυχικής ορμής λόγω έντονων συναισθημάτων προς το θύμα ή προς αυτό που συμβολίζει το θύμα για τον κάθε δράστη. Τα ίδια τα χτυπήματα δύναται να έχουν συμβολική αξία για το δράστη (π.χ. βεντέτα). 

Σε άλλες περιπτώσεις, βέβαια, ο δράστης προβαίνει σε «υπερσκότωμα», με σκοπό να μπερδέψει τις αρχές για τα κίνητρα του εγκλήματος ή δύναται να υπάρχουν περισσότεροι από ένας δράστες που να επιτίθενται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα τα χτυπήματα να είναι τόσα πολλά. Αυτές οι εκδοχές, όμως, έχουν μικρότερη αξία από ψυχολογική σκοπιά. 

Το “Overkill” ανήκει στη λεγόμενη Υπογραφή (Signature) του δράστη και όχι στον Τρόπο Δράσης (Modus Operandi), γιατί δεν εξυπηρετεί την ολοκλήρωση του εγκλήματος, αφού ο θάνατος του θύματος θα επερχόταν με σημαντικά λιγότερα πλήγματα ή έχει ήδη επέλθει, αλλά σχετίζεται, περισσότερο, με ζητήματα ψυχικής ικανοποίησης εσωτερικών ορμών και αναγκών του δράστη.

Οι έρευνες για την δολοφονία της άτυχης Δώρας συνεχίζονται.


Κώστας Βουκελάτος



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου