Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

O ιρακινός στρατός προελαύνει στο Κιρκούκ - πληροφορίες για μάχες και «πολλές απώλειες»



Αξιωματικοί του ομοσπονδιακού στρατού του Ιράκ και των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά έκαναν λόγο για ανταλλαγές πυρών πυροβολικού τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, νότια της πόλης του Κιρκούκ, λίγο μετά την προώθηση στην επαρχία ομοσπονδιακών δυνάμεων, συνεπικουρούμενων από σιιτικές πολιτοφυλακές και παραστρατιωτικούς. Η πλούσια σε πετρέλαιο, πολυεθνική πόλη του Κιρκούκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Πεσμεργκά και συμπεριλήφθηκε στο δημοψήφισμα, παρότι δεν αποτελεί μέρος των αυτόνομων κουρδικών περιοχών της χώρας, αποτελεί το βασικότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Βαγδάτης-Αρμπίλ μετά την πρόσφατη δημοψηφισματική διαδικασία. 

Λίγη ώρα νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα απέσπασαν «αμαχητί» τον έλεγχο «μεγάλων τμημάτων» της επαρχίας από τους Πεσμεργκά. «Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, η 9η μεραρχία τεθωρακισμένων και η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακατέλαβαν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της επαρχίας του Κιρκούκ χωρίς μάχες», ανέφερε ένας στρατηγός της αντιτρομοκρατικής. 

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν ανώτατο αξιωματικό των Πεσμεργκά, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις κατέλαβαν μία εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην επαρχία, καθώς και άλλες βιομηχανικές περιοχές, μετά από σφοδρές μάχες με τους Κούρδους μαχητές που ελέγχουν την πόλη, οι οποίες προξένησαν «πολλές απώλειες». Συγκεκριμένα, ο ταξίαρχος Μπαχζάντ Αχμέντ, εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων στο Κιρκούκ, δήλωσε ότι Ιρακινοί στρατιώτες «έκαψαν πολλά σπίτια και σκότωσαν πολλούς ανθρώπους» στα νότια της διαφιλονικούμενης πόλης, ενώ οι Πεσμεργκά εξουδετέρωσαν «ένα ή δύο από τα τεθωρακισμένα οχήματα τους». Επιπλέον, πηγές προσκείμενες στον στρατό και τους Πεσμεργκά έκαναν λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών Κατιούσα νότια της πρωτεύουσας της επαρχίας Κιρκούκ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες ότι δεν επιθυμεί τη «διεξαγωγή πολέμου» εναντίον των Κούρδων, έδωσε τη «διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να επιβάλλουν την τάξη και την ασφάλεια στο Κιρκούκ, σε συνεργασία με τους κατοίκους και με τους Πεσμεργκά», ανέφερε η κρατική τηλεόραση. Εξάλλου, ο Αμπάντι διαβεβαίωσε ότι οι παραστρατιωτικοί Χασντ αλ Σαάμπι, ιδίως οι σιιτικές ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν, θα μείνουν εκτός του Κιρκούκ, όπου έγιναν διαδηλώσεις εναντίον της εμπλοκής τους.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο στρατός επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του «βάσεις και ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις στην επαρχία του Κιρκούκ» και να καταλάβει μια αεροπορική βάση και πετρελαιοπηγές που οι Κούρδοι ελέγχουν τα τελευταία τρία χρόνια, εν μέσω του χάους που είχε προκαλέσει η προέλαση των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. 

Η προέλαση του ιρακινού στρατού καταγράφηκε έπειτα από τρεις ημέρες έντασης ανάμεσα στις ομοσπονδιακές δυνάμεις και τους Πεσμεργκά και μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας τριών ημερών που είχε δοθεί στους Κούρδους από την κυβέρνηση να αποσυρθούν. Γενικότερα, από την Παρασκευή ομοσπονδιακές δυνάμεις ανέκτησαν βάσεις που εγκατέλειψαν λίγο πριν οι Πεσμεργκά.

Στην ίδια την πόλη, ο κυβερνήτης του Κιρκούκ, Νάζιμ Εντίν Καρίμ, τον οποίο η Βαγδάτη έχει καθαιρέσει αλλά ο ίδιος αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του, προέτρεψε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα για να την υπερασπίσουν. Λίγο αργότερα, ο Κούρδος αντιπρόεδρος Κοσράτ Ρασούλ, μαζί με ομάδες Πεσμεργκά, έφθασε στην πόλη φορώντας στρατιωτική στολή.

Αμερικανική έκκληση να αποφευχθεί η «κλιμάκωση»

Παρ' όλα αυτά, το Πεντάγωνο προέτρεψε τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις να «αποφύγουν ενέργειες που θα οδηγήσαν σε κλιμάκωση» και να στραφούν στον διάλογο, για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Λόρα Σιλ, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται εναντίον «αποσταθεροποιητικών ενεργειών που θα εξέτρεπαν την προσοχή από τη μάχη εναντίον του ΙΚ και θα υπονόμευαν περαιτέρω τη σταθερότητα του Ιράκ». «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενωμένο Ιράκ», συνέχισε η Σιλ. «Παρά την ατυχή απόφαση της Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν να διοργανώσει μονομερώς ένα δημοψήφισμα, ο διάλογος παραμένει η καλύτερη επιλογή για την αποκλιμάκωση των συνεχιζόμενων εντάσεων και των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και καιρό, με βάση το ιρακινό Σύνταγμα», προσέθεσε. 

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους παράγοντες» στην περιοχή να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του κοινού εχθρού, του ΙΚ, και να αποφύγουν την υποκίνηση εντάσεων μεταξύ των Ιρακινών.

«Κήρυξη πολέμου»

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις κατευθύνονται στη βάση K1 της 12ης μεραρχίας του ιρακινού στρατού, την οποία είχαν καταλάβει οι Πεσμεργκά τον Ιούνιο του 2014, λίγο μετά την πτώση της Μοσούλης στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. 

Κινούνται επίσης προς τις τρεις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, οι οποίες παράγουν τα 250.000 από τα 600.000 βαρέλια που παράγονται ημερησίως στο Κιρκούκ. 550.000 βαρέλια εξάγονται από το Ιρακινό Κουρδιστάν καθημερινά, το οποίο αψηφά τη Βαγδάτη ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Το αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, που αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση στην ιστορία της, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα αν χάσει αυτές τις πετρελαιοπηγές, από τις οποίες προέρχεται το 40% των εξαγωγών πετρελαίου.

Χθες Κυριακή, η κυβέρνηση του Ιράκ κατηγόρησε τους Κούρδους ότι προχώρησαν σε «κήρυξη πολέμου» εξαιτίας της παρουσίας στο Κιρκούκ μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση. Κούρδοι αξιωματούχοι διέψευσαν ότι το ΡΚΚ έχει παρουσία στην περιοχή, όμως ένας τους αναγνώρισε πως υπάρχουν «συμπαθούντες», οι οποίοι πολεμούν εναντίον του ΙΚ.

Η καταγγελία της Βαγδάτης ακολούθησε την απόφαση της κουρδικής ηγεσίας να αρνηθεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία, για να ικανοποιήσει έναν από τους όρους που έχει θέσει η Βαγδάτη προκειμένου να αρχίσουν συνομιλίες.


Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, A.P.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου