Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Από την μάχη κατά των πλειστηριασμών στην …απαγωγή Λεμπιδάκη



Δύο τουλάχιστον από τους απαγωγείς σε κινήματα συμπαράστασης οφειλετών - Ο Μ. Λεμπιδάκης μίλησε για συνεχείς συζητήσεις με τους απαγωγείς για την «οικονομική κρίση» - Νέα ανατρεπτικά δεδομένα στην υπόθεση.

Σημαντικά μέλη του «Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου» εμφανίζονται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, να εμπλέκονται στην απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία κ. Μιχάλη Λεμπιδάκη που κρατήθηκε όμηρος για έξι μήνες. Ανάμεσα σε αυτούς, ιδιώτης που κατηγορήθηκε προσφάτως για προσπάθεια εμπρησμού γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένας «συναγωνιστής» του που ζητούσε μάχη μέχρι εσχάτων κατά των πλειστηριασμών και θεωρείτο από τους πιο μαχητικούς πολίτες και υποστηρικτές των οφειλετών. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα άτομα να συμμετείχαν στην ομηρία του κ. Λεμπιδάκη, τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η πρώτη ομάδα κρούσης αντελήφθη -στις αρχές Αυγούστου- ότι βρισκόταν σε αστυνομικό κλοιό και αναζήτησε συνεργούς. Ωστόσο η συγκεκριμένη ομάδα δραστών θεωρείται ότι έκανε νέα σωρεία λαθών στις τηλεφωνικές κλήσεις και τα SMS (ως προς την χρήση συσκευών, αγορά καρτών SIM κλπ.) προς τους συγγενείς του κ. Λεμπιδάκη, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά ευχερής ο άμεσος εντοπισμός τους. Μάλιστα, στην τελευταία φάση της αστυνομικής επιχείρησης _με εντοπισμό του κρησφύγετου που υπήρξε μετά από ανάλυση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας_ χρησιμοποιήθηκαν θερμικές κάμερες. Σε αυτές αποτυπώθηκαν μερικοί από τους δράστες να περπατάνε …σκυφτοί, νυκτερινές ώρες, κοντά στη μάντρα αυτοκινήτων. Γεγονός που πολλαπλασίασε τις υπόνοιες των αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εμπλοκή των «εχθρών των πλειστηριασμών» στην απαγωγή, φέρεται να προκύπτει και από τις αρχικές αναφορές του κ. Λεμπιδάκη ο οποίος μίλησε για «συζητήσεις που είχαμε με τους απαγωγείς για την οικονομική κρίση, για τον ρόλο του κράτους κλπ.». Σύμφωνα με την πρώτη κατάθεση του κ. Λεμπιδάκη είχε μεταφερθεί στο τελευταίο κρησφύγετο στο Ρέθυμνο - όπου και εντοπίσθηκε- προ 20 ημερών. Οι αστυνομικοί πάντως χαρακτηρίζουν τις μέχρι στιγμής καταθέσεις του κ. Λεμπιδάκη «πολύ προσεκτικές για τους δράστες».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με νέες πληροφορίες οι απαγωγείς είχαν στείλει νέα επιστολή του κ. Λεμπιδάκη στην οικογένεια του ομήρου όπου μιλούσε για την απόγνωσή του από την εξάμηνη ομηρία και ζητούσε την «άμεση λήξη της απαγωγής» με την καταβολή των λύτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοί οι δραματικοί τόνοι επιτάχυναν την απόφαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για άμεση απελευθέρωση του κρατουμένου. Οι αστυνομικοί φαίνεται ότι έχουν στην διάθεσή τους στοιχεία ότι οι δράστες είχαν υποχωρήσει στις απαιτήσεις τους που είχαν φθάσει τα 12 εκατ. λύτρα από …100 που ζητούσαν αρχικώς.

Ο ένας εκ των ιδιωτών που κατηγορείται πλέον ότι είχε καθοριστικό ρόλο στην ομηρία Λεμπιδάκη - στην τελευταία τουλάχιστον φάση - είναι ένας από τους πλέον δραστήριους πολίτες στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών ενώ είχε προχωρήσει και σε εμπρησμό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο. Σε σχετικές δηλώσεις του σε ΜΜΕ ανέφερε ότι το έπραξε μετά από προσπάθεια υποβοήθησης ενός ιδιοκτήτη καταστήματος με χρέη και της αγανάκτησης που είχε για το πολιτικό σύστημα. Για να συνεχίσει «έφτασα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με το φως της ημέρας, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, δίπλα στην φρουρούμενη σχολή της αστυνομίας, ούτε κουκούλα έβαλα, ούτε κρύφθηκα από τις κάμερες, την ύπαρξη των οποίων γνώριζα. Πήγα με το πρόσωπό μου να φαίνεται καθαρά, έσπασα την πόρτα με μια κλωτσιά και έριξα τη βενζίνη μόνο στον προθάλαμο του γραφείου. Δεν ήθελα να το κάψω όλο, ήθελα μόνο να καταλάβουν την οργή και την αγανάκτηση και βέβαια δεν ήθελα η φωτιά να επεκταθεί στα διαμερίσματα. Φρόντισα γι' αυτό. Αφού έριξα μικρή ποσότητα βενζίνης, κι έτσι όπως δεν έχω ξαναβάλει φωτιά, άναψα τον αναπτήρα και κόντεψα κι εγώ να καώ. Η φωτιά με έλουσε και ίσα που πρόλαβα και βγήκα. Πριν προλάβω να κατέβω τις σκάλες, φώναζα δυνατά φωτιά και χτύπησα τα κουδούνια της πολυκατοικίας. Ήμουν εκτός ελέγχου και σε αυτό το σημείο με οδήγησε η αγανάκτηση, η απελπισία και ο πόνος με όλα αυτά που έχουν γίνει όλο αυτόν τον καιρό».

Από την άλλη πλευρά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι στο πλαίσιο των ερευνών για την απαγωγή του κ. Λεμπιδάκη αναζητήθηκαν στοιχεία και σε κατηγορούμενο για την απαγωγή του επιχειρηματία κ. Περικλή Παναγόπουλου, το 2009. Όμως στον συγκεκριμένο άνθρωπο ανακαλύφθηκε όμως βρέθηκε μόνο ένα παράνομο όπλο και θα αντιμετωπίσει σχετική κατηγορία. Ωστόσο, ζητούμενο για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ποια ήταν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην αρπαγή του κ. Λεμπιδάκη στις 31 Μαρτίου 2017 που φαίνεται να έχει σχεδιασθεί από «έμπειρους ποινικούς». Γι αυτό εξετάζεται η εμπλοκή 3-4 ακόμη ατόμων από την νότιο Κρήτη που έχουν κατηγορηθεί για μεταφορά εκρηκτικών, βομβιστικές επιθέσεις κλπ.



Βασίλης Λαμπρόπουλος
ΤΟ ΒΗΜΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου