Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Η Μαδρίτη παίρνει τον έλεγχο της Καταλονίας



Τα μέτρα πρέπει να εγκριθούν πρώτα από τη διάσκεψη των προέδρων των περιφερειών και από τη Γερουσία.

Τη μεταφορά των διοικητικών αρμοδιοτήτων της Καταλονίας στη Μαδρίτη αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναστέλλει την αυτονομία των περιοχών οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ισπανία και δεν σέβονται το Σύνταγμα.

Ο Μαριάνο Ραχόι, είπε ότι δεν ήταν επιθυμία της κυβέρνησης να ασκήσει τη συνταγματική εξουσία της για την επιβολή του νόμου, όμως οι ενέργειες της καταλανικής κυβέρνησης δεν άφησαν περιθώριο. Σημείωσε, ωστόσο δεν αίρεται το αυτοδιοίκητο της περιφέρειας.

«Δοκιμάσαμε όλα τα μέσα για να μην φθάσουμε σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά καταλαβαίνετε πως είναι δύσκολο για μία χώρα της Ε.Ε., όταν κάποιος ποδοπατά το κράτος δικαίου, διοργανώνοντας ένα δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του μετά το τέλος του συμβουλίου και κατηγόρησε την Βαρκελώνη για παραβίαση του συντάγματος της χώρας.

Στόχος είναι τώρα, όπως είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, να διενεργηθούν τοπικές εκλογές το συντομότερον δυνατό και τουλάχιστον εντός εξαμήνου.

Ο Ραχόι αναφέρθηκε ακόμα στην ραγδαία επιδείνωση που σημειώνουν τα οικονομικά της επαρχίας, ιδιαίτερα μετά και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος ενεργοποιείται.



Πηγή : gr.euronews.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου