Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Κούλογλου κατά κυβέρνησης για ΕΡΤ: Θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ περισσότερα



Πρέπει να έχουμε μια σοβαρή και ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ 

Την απογοήτευσή του για την κατάσταση στην δημόσια τηλεόραση, εξέφρασε ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. 

«Στην ΕΡΤ δεν τη βλέπω καλή την κατάσταση, θα έπρεπε να είχαν γίνει, εδώ και δύο χρόνια πολύ περισσότερα πράγματα και να είχε ανεβάσει το επίπεδο», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Αν ανέβει το επίπεδο στην ΕΡΤ θα διευκόλυνε τα υπόλοιπα κανάλια σε έναν υγιή ανταγωνισμό, προς τα επάνω», σχολίασε.

Ο κ. Κούλογλου ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του με την νέα διοίκηση, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. 

«Ελπίζω ότι με την καινούρια διοίκηση θα πάει προς τα πάνω», ανέφερε.  

«Είναι καλύτερο μια ζωντανή τηλεόραση παρά μια που την έχεις κλείσει με μαύρο», σημείωσε και τόνισε ότι «πρέπει να έχουμε μια σοβαρή και ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση».


Νωρίτερα είχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναρτήσει άρθρο από το site «tvxs.gr», το οποίο στεφόταν κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην δημόσια τηλεόραση.

Διαβάστε το άρθρο που ανήρτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ 

«Η κυβέρνηση δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες ανοίγοντας την ΕΡΤ μετά το "μαύρο", αλλά δυστυχώς η συνέχεια είναι απογοητευτική: η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει στο ίδιο ή και χειρότερο σημείο από αυτό που ήταν την ημέρα του κλεισίματος. προς μεγάλη ικανοποίηση των εχθρών της.

Κανονικά ο νέος ιδρυτικός νόμος θα έπρεπε να κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της ΕΡΤ από την πολιτική εξουσία, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ενα τέτοιο νομικό καθεστώς θα έκανε δυσκολότερη την άλωση της από επόμενες κυβερνήσεις που θα ήθελαν να την ελέγξουν ή να την κάνουν να σιωπήσει, όπως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2013.

Αν και κάτι τέτοιο θα ήταν μια σημαντική συμβολή στην εγκαθίδρυση στη χώρα δημοκρατικών κανόνων, η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε τη πεπατημένη των τελευταίων 45 χρόνων.  Και αναπόφευκτα πληρώνει το πολιτικό κόστος για την επιλογή της, να διοικήσει δηλαδή ένα χώρο που ούτε γνωρίζει ούτε μπορεί απολύτως να ελέγξει.

Η κυβέρνηση δεν έχει το παραμικρό όραμα για το τι θα έπρεπε να είναι μια δημόσια ραδιοτηλεόραση στη σημερινή εποχή. Και δικαιολογημένα, γιατί δεν είναι δικιά της δουλειά να σχεδιάσει την ραδιοτηλεοπτική στρατηγική. Χωρίς σχέδιο και όραμα, η επιλογή των διοικήσεων γίνεται με άγνωστα κριτήρια και προσωπικά παιχνίδια. Και όταν οι διοικήσεις αποχωρούν, κανείς δεν ξέρει τους λόγους της αποχώρησης.

Γιατί επελέγη ως διευθύνων σύμβουλος και αποχώρησε ο κ. Ταγματάρχης και με ποια κριτήρια βρέθηκε ο αντικαταστάτης του; Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Τσακνής αποχώρησε καταγγέλλοντας την συνδιοίκηση της ΕΡΤ με συνδικαλιστές. Υποστηρίζεται επίσης ότι του δόθηκαν υποσχέσεις τόσο από τον αρμόδιο υπουργό όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που δεν τηρήθηκαν. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, εκτός και αν πιστεύει ότι ένα δημόσιο αγαθό αποτελεί προσωπική της ιδιοκτησία.

Η ΕΡΤ είναι σήμερα μια Α.Ε  που λειτουργεί με κανόνες ΔΕΚΟ και κουβαλά τις παθογένειες του παρελθόντος, θυμίζοντας  στιγμές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με αυτούς τους όρους δεν θα γίνουν ποτέ οι ριζοσπαστικές κινήσεις που απαιτούνται για την εξυγίανση της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αγκυλώσεις και τις φοβερές στρεβλώσεις  που διέπουν τα προσόντα και τα καθήκοντα του προσωπικού. Που είτε αδιαφορεί,  είτε δεν έχει  πια το κουράγιο για να ανατρέψει τους συσχετισμούς .

Στα δύο χρόνια που επαναλειτουργεί, η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχασε  την τρομερή υποστήριξη του κόσμου που είχε μετά το κλείσιμο της, Δίνει το «πάτημα» σε μια επόμενη κυβέρνηση  να καταργήσει ή να συρρικνώσει εκ νέου την ΕΡΤ, όπως προαναγγέλλεται με εμμονή, φτιάχνοντας μια νέα ΝΕΡΙΤ για λίγους«κολλητούς» της.

Αλλά τότε, αν η σημερινή κυβέρνηση δεν κινηθεί επιτέλους σοβαρά και θεσμικά,  δεν θα υπάρχει κανείς να διαμαρτυρηθεί».



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου