Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Πολιτικό θρίλερ με την ταυτότητα φύλου



Σε σοβαρή πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξελίσσεται από χθες η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και, σήμερα, ψήφισης του νομοσχεδίου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», εξαιτίας επιλογών και χειρισμών του υπουργείου Δικαιοσύνης στο ευαίσθητο ζήτημα της παροχής δυνατότητας σε ανηλίκους, από 15 ετών, να κάνουν υπό προϋποθέσεις χρήση του δικαιώματος φυλομετάβασης. Η εν λόγω διάταξη όχι μόνον οδηγεί τους ΑΝΕΛ σε καταψήφιση, αλλά και ενεργοποιεί σε βουλευτές, ακόμα και του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου, τάσεις διαφοροποίησης. Το γεγονός αυτό προσέδωσε έως αργά χθες το βράδυ στη σημερινή διαδικασία ψηφοφορίας χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν προεξοφλούν την υπερψήφιση του επίμαχου άρθρου: υπέρ τάχθηκαν ευθέως μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Για διαφορετικούς λόγους καταψηφίζουν η Ν.Δ. (η οποία κατέθεσε δική της συνολική πρόταση νόμου για το ζήτημα της φυλομετάβασης), η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, ενώ προς αρνητική ψήφο προσανατολιζόταν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Κ.Ο. της οποίας συνεδριάζει νωρίς σήμερα το πρωί για να αποφασίσει την τελική της στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αρνητική η ψήφος των βουλευτών της, βάσει της γνωστής πολιτικής απόφασης να μην υπερψηφίζει νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες δεν τυγχάνουν της στήριξης και των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Η εξέλιξη προσλαμβάνει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, καθώς το συγκεκριμένο άρθρο (πρόκειται για το τρίτο άρθρο του σχεδίου νόμου) δεν περιλαμβάνει μόνον την περί τους ανηλίκους διάταξη, αλλά και όλες τις σχετικές με τους ενηλίκους προβλέψεις για τη διόρθωση φύλου. Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς να σημειώνουν στο Περιστύλιο πως μια τυχόν καταψήφισή του ουσιαστικά ακυρώνει στο σύνολό του το νομοθέτημα, μιας και το άρθρο 3 συνιστά τον «πυρήνα» του.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια «χρωματίστηκε»:

Πρώτον, από την επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει προς δημόσια διαβούλευση ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που προβλέπει, μεταξύ άλλων, όχι απλώς τη βούληση του ατόμου, όπως εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, ως προϋποθέσεις για τη φυλομετάβαση, μια συνολική διαδικασία με δυνατότητα κρίσης μία φορά, με δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο σε σύντομο διάστημα, και όριο ηλικίας τα 18 χρόνια.

Δεύτερον, από την κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε νομοτεχνική βελτίωση, «αυστηροποιώντας» την αρχική περί των ανηλίκων διάταξη, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει –ματαίως, όπως φάνηκε στη συνέχεια– τις ενστάσεις και τις διαφωνίες, όπως αυτές εκφράζονταν στο εσωτερικό της δικομματικής πλειοψηφίας. Αντί της αρχικής γενικόλογης πρόβλεψης για ενεργοποίηση επιστημονικής επιτροπής του «Αγλαΐα Κυριακού», ώστε να αποφαίνεται για περιπτώσεις ανηλίκων, ο κ. Κοντονής (ο οποίος πριν από την έναρξη της συνεδρίασης είχε έκτακτη σύσκεψη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), στη «βελτιωτική» διάταξη κάνει λόγο για ειδική διεπιστημονική επιτροπή που θα συσταθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας και η οποία θα αποτελείται από γιατρούς των ακόλουθων ειδικοτήτων: παιδοψυχίατρος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, παιδοχειρουργός, ψυχολόγος και εξειδικευμένος κοινωνικός λειτουργός. Αυτή η επιτροπή θα εξετάζει τους ανηλίκους που θα εκφράζουν τη βούληση για διόρθωση φύλου.

Τρίτον, από την ομιλία του πρωθυπουργού, αργά το απόγευμα. Οχι τόσο από το αναμενόμενο περιεχόμενό της (ο κ. Αλέξης Τσίπρας θέλησε να αναδείξει το «αριστερό» της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, για να επιτεθεί στη Ν.Δ. και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη) όσο από το γεγονός ότι την ώρα της πρωθυπουργικής ομιλίας ήταν άδεια σχεδόν τα μισά έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – εικόνα σπανιότατη για τέτοιες περιστάσεις.

Η συζήτηση εξελίσσεται εντός ενός πολωτικού περιβάλλοντος, με την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ να έχει προσλάβει διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης, ενώ στο παρασκήνιο οι περισσότεροι αναμένουν να δουν αν υπάρξει νέα αλλαγή-ελιγμός από πλευράς Κοντονή: Για να «περάσει» η επίμαχη διάταξη και να μην επηρεαστεί από την περί ανηλίκων αρνητική ψήφο των ΑΝΕΛ, θα πρέπει να προβεί σε «νομοτεχνική βελτίωση», χωρίζοντας το άρθρο σε δύο μέρη: το ένα γενικό και το άλλο ειδικά και μόνο για τις περιπτώσεις των ανηλίκων.

Στο Συνοδικό Μέγαρο

Μεσούσης της γενικότερης συζήτησης για το νομοσχέδιο της ταυτότητας φύλου και τη σύγκρουση κυβέρνησης - Εκκλησίας, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε το Συνοδικό Μέγαρο προκειμένου να απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη διεθνή διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό, η οποία θα επαναληφθεί και φέτος στην Αθήνα στις 29 και 30 Οκτωβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε ότι η συνάντηση δεν αφορούσε το επίμαχο νομοσχέδιο και δήλωσε πως ο ίδιος είναι εντελώς αναρμόδιος επ’ αυτού.


Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου